Belépés
2020. február 25. kedd | 9. hét | 56. nap | 09:33 | Géza
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Őszi zenei és gasztronómiai fesztivált rendeznek az ausztriai Kismartonban
az osztrák közszolgálati rádió, az ORF szimfonikus zenekara mutatkozik be. Cornelius Meister német karmester irányításával és a Berlini Filharmonikusok klarinétművésze, Andreas Ottensamer közreműködésével Hefti, Stamitz és Beethoven művei szólalnak meg a Haydn-teremben. A koncertet követően a kastéllyal szemközti Henrici étteremben este tíz órától Bach, Scarlatti és Piazzola műveit Vaszilena Szerafimova bolgár ütőhangszeres adja elő.

Szeptember 9-én, szombaton balkáni és roma zene hallható Kismartonban. Ezen az estén a macedón Nat Veliov trombitaművész, a hétfős macedón Original Kocani Orkestar, a dél-francia Titi Robin gitárművész és a szerb Magnifico (Robert Pesut) koncertje hallható. A fellépést követően késő este a kastélyparkban, az Orangerie pálmaházban folytatódik a zenélés.

Vasárnap este a Les Vents Francais francia zenekar koncertje csendül fel Poulenc, Beethoven és Mozart műveivel.

Ian Bostridge brit tenor szeptember 12-én kedden az Oberon Trióval ad koncertet, csütörtökön este
velemenyezd, 2017. szeptember 04. hétfő, 16:03
A kerékpár történetéről nyílik kiállítás az ausztriai Kismartonban
A tárlaton a burgenlandi Ruszt városban élő Johann Schneeberger gyűjtő egyedülálló történelmi darabjait mutatják be. Így ezeken keresztül megismerhető a kerékpár története: bemutatnak fából készült darabokat, modern versenykerékpárokat, velocipédet is.

A kiállítás június 22-től november 12-ig várja a látogatókat.

A gyűjtő, Johann Schneeberger június 25-én tart külön tárlatvezetést.

Június 24-én a bécsi Tweed ride Vienna elnevezésű eseményről reggel külön csapat indul a kismartoni kiállítás helyszínére. A fővárosi rendezvényen a résztvevők tweedruhákban, vagyis a negyvenes évek elegáns divatja szerint öltözve bicikliznek végig a városon.
velemenyezd, 2017. június 20. kedd, 12:33
Irodát nyitott a Magyar Nemzeti Kereskedőház az ausztriai Kismartonban
A hálózat a Magyarországgal szomszédos országokban és Lengyelországban tevékenykedik 2015 óta, a kedden megnyílt burgenlandi képviselet a 21. iroda.

A kismartoni iroda feladata az MNKH által kiadott közlemény szerint, hogy feltérképezze az osztrák üzleti lehetőségeket, hozzájáruljon az osztrák-magyar kereskedelmi kapcsolatok bővüléséhez, egyben kaput nyisson a határon túli magyar cégek számára a keleti és déli régiók fejlődő piacára.

Kiss-Parciu Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek telefonon elmondta: a képviselet olyan cégeknek, jellemzően kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv) tud segíteni, amelyek szeretnének bővülni, exportálni, kapcsolatot keresnek más piacokra, de nem tudják, hogy milyen irányba induljanak el. Reményét fejezte ki, hogy sok partnercég keresi majd fel a burgenlandi képviseletet. Elmondása szerint a kereskedőház irodáival eddig már több mint tízezer vállalkozás lépett kapcsolatba.

Kedden
velemenyezd, 2017. május 23. kedd, 19:44
Új zenei fesztivált tartanak jövőre az ausztriai Kismartonban
A Herbstgold elnevezésű program első napján, szeptember 6-án Nicolas Altstaedt vezényletével fellép az Osztrák-Magyar Haydn Filharmonikusok, amely a kismartoni Esterházy-kastély rezidens zenekara lesz az év végétől. A koncerten Beethoven, Sosztakovics és Haydn művei csendülnek fel.

A zenekar szeptember 10-én is koncertet ad, ekkor Haydn, Mozart és Schumann műveit játssza.

Szeptember 7-én a Quartett von Kuijk és a bolgár ütőhangszeres Vassiléna Sérafimova ad koncertet, másnap az ORF Radio-Symphonieorchester Wien lesz a fesztivál vendége.

A program egyik kiemelt eseménye lesz Ian Bostridge, a brit tenor fellépése, aki az Oberon Trióval ad koncertet, majd Schubert Téli utazás című dalciklusát énekli Julius Drake zongorakíséretével.

A balkáni és a roma zene is bemutatkozik a rendezvényen, A macedón King' Naat Veliov's & the Original Kocani Orkestar és a dél-francia Titi Robin előadásai hallgathatók.

Az esemény nyitónapján Kismarton különböző pontjain zenélnek majd a művészek, így
velemenyezd, 2016. december 03. szombat, 09:31
Esterházy Melinda életét bemutató kiállítás nyílik a burgenlandi Kismartonban
Az időszaki tárlat mellett a hercegné életéről könyv is készült, ennek december elején lesz a bemutatója - közölte Ottrubay István péntek délután, a kiállítás sajtóeseményén.

Az Esterházy Magánalapítvány vezérigazgatója, egyben a hercegné legidősebb unokaöccse az MTI-nek elmondta: még Esterházy Melinda életében fogalmazódott meg a gondolat, hogy készüljön róla modern életrajzi könyv.

Ottrubay István hozzátette: egy osztrák szerző írt ugyan már Esterházy Melindáról, de néhány éve úgy döntöttek Esterházy Melindával egyeztetve, hogy nem ezt adják ki ismét, hanem újat készítenek. Az életrajzi mű összeállítása közben jött a gondolat, hogy mindezt jó lenne bemutatni is, így dolgoztak párhuzamosan a könyv és a kiállítás összeállításán.

A Magánalapítvány tájékoztatása szerint az Esterházy Melinda - Sok jóval ajándékozott meg az élet című időszaki tárlat betekintést nyújt egy kiemelkedő pályafutás pillanataiba.

A kismartoni Esterházy-kastély október 15-én nyíló kiállításán egy ötfelvonásos
velemenyezd, 2016. október 14. péntek, 17:33
Osztrák elnökválasztás - A szabadságpárti jelölt nyert a végleges eredmények szerint
helyezett sorrendjén nem változtattak az előzetes számokhoz képest. A hétfőn este bemutatott adatok szerint azonban a szociáldemokrata jelölt néhány tized százalékos különbséggel megelőzte a néppárti indulót.

A felső-ausztriai Linzben Van der Bellen javára dőlt el a szabadságpárti jelölttel vívott szoros küzdelem. Van der Bellen így öt tartományi székhelyen, Bécsben, Grazban, Innsbruckban, Bregenzben és Linzben, míg Hofer négy tartományi székhelyen, Salzburgban, St. Pöltenben, Klagenfurtban és Kismartonban (Eisenstadt) tudott győzni.

Az április 24-i szavazáson mintegy 6,4 millió osztrák állampolgár vehetett részt, közülük 4,4 millió járult végül az urnák elé. A végleges adatok szerint a választási részvétel 68,5 százalékos volt.

A legutóbbi, 2010-es választáson a szavazásra jogosultak 54 százaléka voksolt, ami a legalacsonyabb részvétel volt azóta, hogy 1980-ban eltörölték a kötelező szavazást. 1980 óta az elnökválasztáson való részvétel folyamatosan csökkent.

Az osztrákok egyre
velemenyezd, 2016. április 25. hétfő, 21:03
Migránsok halála - Ideiglenes határellenőrzést szorgalmaz a burgenlandi tartományi vezető
fogalmazott - ezért is rendkívül fontos a pénteken bemutatott cselekvési terv.

Burgenland gyászol - mondta Hans Niessl, aki együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Egyúttal köszönetét tolmácsolta ki a hatóságoknak az elmúlt napokban végzett áldozatos munkáért.

A májusi burgenlandi tartományi választások előtt Hans Niessl már kiállt a határőrzés újbóli bevezetéséért, és ugyanezt szorgalmazza Josef Pühringer, felső-ausztriai tartományfőnök is.

Az osztrák belügyminiszter a Kismartonban (Eisenstadt) tartott sajtótájékoztatón pénteken délelőtt hangsúlyozta: nem a határellenőrzés szigorítására van szükség, hanem az unió külső határainak biztosítására. Johanna Mikl-Leitner legális európai menekültútvonalat és közös uniós megoldást szorgalmazott, valamint zéró toleranciát sürgetett az embercsempészekkel szemben.

A miniszter egyúttal köszönetet mondott a tartományi hatóságoknak és a magyar rendőrségnek a teherautóban talált 71 halott bevándorló tragédiájának felderítése
velemenyezd, 2015. augusztus 28. péntek, 17:42
Eltemették Esterházy Melindát
mellett, a német himnusz is felcsendült.

A ferences templomban található kriptába a család jelentétében helyezték örök nyugalomra Esterházy Melindát, a szertartást a tömeg kivetítőn követte nyomon a templom előtt.

Esterházy Melindát csütörtök délután ravatalozták fel a Szent Márton-dómban, ahol péntek délig róhatták le kegyeletüket a gyászolók. A gyászszertartáson csak az osztrák köztelevízió (ORF) készíthetett felvételeket.

Esterházy Melinda életének 96. évében hunyt el augusztus 28-án Kismartonban.

Ottrubay Melinda néven született Budapesten 1920-ban Ottrubay Dezső törvényszéki elnök lányaként. A Magyar Állami Operaház primabalerinája lett, ekkor, karrierje csúcsán ismerkedett meg későbbi férjével, V. Esterházy Pál herceggel, akivel 1946-ban házasságot kötött. Ezután felhagyott balett-táncosi pályafutásával.

Esterházy Pált 1949-ben, a Mindszenty-perben hosszú fogságra és teljes vagyonelkobzásra ítélték. Az 1956-os forradalom alatt szabadult, ezután a hercegi pár rövid ausztriai
velemenyezd, 2014. szeptember 12. péntek, 17:25
Elhunyt Esterházy Melinda hercegné
A hercegnét családja körében érte a halál az ausztriai Kismartonban.

"Esterházy Melinda hercegné személyében Burgenland tartomány kulturális életének egyik legnagyobb támogatóját tisztelhettük" - fogalmaznak a gyászközleményben.

Nevéhez fűződik a magyar történelmi örökség részét képező kismartoni Esterházy-kastély és Fraknó várának állapotmegőrzése, azokban nagy jelentőségű kiállítások rendezése, valamint közhasznú és szociális támogatások biztosítása. Tevékenységét számtalan kitüntetéssel ismerték el.

Ottrubay Melinda néven született Budapesten 1920-ban, Ottrubay Dezső törvényszéki elnök lányaként. A Magyar Állami Operaház primabalerinája lett, ekkor, karrierje csúcsán ismerkedett meg későbbi férjével, V. Esterházy Pál herceggel, akivel 1946-ban házasságot kötött. Ezután felhagyott balett-táncosi pályafutásával.

Esterházy Pált 1949-ben, a Mindszenty-perben hosszú fogságra és teljes vagyonelkobzásra ítélték. Az 1956-os forradalom alatt szabadult, ezután a hercegi pár rövid ausztriai
velemenyezd, 2014. augusztus 28. csütörtök, 17:24
Esterházy Vonósnégyes Fesztivál: záró koncert a Kelemen-kvartettel
Escher.

Az Orion String Quartet csaknem húsz éves szünet után először játszik Ausztriában május 31-én. A vonósnégyesek között már sztárnak számító formáció a leghitelesebb Beethoven-előadók közé tartozik. Az esten egy-egy Mozart-, Bartók- és Schumann-vonósnégyest adnak elő.

A Jupiter String Quartet 2001-ben alakult. A fiatal zenészekből álló bostoni formáció mesterének tartja a Takács- és Cleveland Quartet tagjait. Számos díjat nyertek és a világ legnevesebb koncerttermeiben léptek már fel. Kismartonban június elsejei első ausztriai fellépésükkel, amelyen három Britten-kvartettet játszanak, a brit alkotó születésének 100. évfordulójáról emlékeznek meg.

Június 2-án délelőtt a kanadai Afiara Quartet mutatkozik be. Megnyerték a 2008-as New York-i Concert Artists Guild International versenyt, 2010-ben a kanadai Banff International String Quartet vetélkedést és egyben a legjobb Beethoven interpretációért járó Székely-díjat is nekik ítélték. Ausztriában ők is most lépnek fel először, műsorukon
velemenyezd, 2013. május 22. szerda, 16:04
Ausztráliába indul az ausztriai magyar kerékpáros békeaktivista
támogattak" - mondta. Ezúttal is magával viszi azt a "Békekönyvet", amelybe azoknak az embereknek a békével kapcsolatos üzeneteit gyűjti, akikkel útja során találkozik. "Több ezer bejegyzés gyűlt már össze, Európa szinte minden nyelvén" - tette hozzá.

Útja fő állomásain mindhárom országban helyi külképviselet-vezetőkkel és helyi magyar szervezetek tagjaival is találkozik, köztük a világban élő és a magyarországi magyarok kapcsolattartását célul kitűző Panoráma Világklub ottani tagegyesületeivel. A Kismartonban (Eisenstadt) élő, foglalkozására nézve pénzügyi tanácsadó Zelei József a burgenlandi tagklub elnöke.

Számítása szerint egy teljes nap alatt 200-250 kilométert tud megtenni. Megemlítette, hogy Ausztráliában jelenleg az európaitól gyökeresen eltérő időjárás, 40-50 Celsius-fokos hőség uralkodik. Eddigi útjain nem volt egészségügyi problémája, ezért bízik benne, hogy ezúttal sem lesz.

Zelei József hétfőn száll repülőre Bécsben és helyi idő szerint szerdán érkezik meg az ausztráliai
velemenyezd, 2013. január 17. csütörtök, 20:09
Magyarországról Szerbiába gurul a Danu Bus
Shakespeare Szentivánéji álom című művét mutatják be minden helyszínen. Napközben álarcos animátorok és pantomimművészek szórakoztatják a közönséget.

A Danu Bust először 2010-ben a Duna Fesztivál alkalmából indította útnak az Ulmi Színművészeti Akadémia. Akkor egy 18 éves Setra autóbusszal utazott a nemzetközi vándortársulat. Idén új járművel július 8-án keltek útra, hogy négy Duna menti ország városaiban, többek között a németországi Ulmban, Ingolstadtban, Bad Abbachban, Tuttlingenben, az ausztriai Kismartonban (Eisenstadt), valamint a horvátországi Vukováron szórakoztassák a nagyérdeműt.

A társulat hétfőn az Esztergomi Várszínházban játszik, azután Szerbiában folytatja a Duna menti turnét: július 18-án Zombor (Sombor), 22-én Újvidék (Novi Sad), 24-én Belgrád, 26-án pedig Pancsova (Pancevo) látja vendégül a vándorszínészeket.

A rendezvényt Baden-Württenberg Tartományi Hivatala, Ulm városa, az ulmi Duna-iroda és más szponzorok támogatják, a programok ingyenesen látogathatók. A következő turné
velemenyezd, 2012. július 16. hétfő, 14:13
1/2
Képek, videók
Indiai_gasztronomiai_n ap-
cady89
2015. szeptember 28. hétfő, 09:31
Gasztronómiai kalandozáso
jancsiba1
2008. március 26. szerda, 09:11
Gasztronómiai Kalandozáso
rambobby
2007. április 07. szombat, 10:20
Országos Gasztronómiai ki
lyza50
2007. március 17. szombat, 16:49
kismartoni Eszterházy-kas
gigi55
2011. október 06. csütörtök, 13:58
3 Kismárton
manolap44
2010. április 11. vasárnap, 12:54
Kismarton
mecsery
2010. március 05. péntek, 03:14
Ausztria-Kismarton-Esz ter
panni48
2009. július 15. szerda, 08:51
kismarton.sopron.megye .jp
linktaram
2008. október 07. kedd, 14:47
A kismartoni Esterházy-ka
isukaking
2007. február 03. szombat, 18:31
kismarton várkastély.jpg
solanum
2006. május 23. kedd, 12:45
Mrs2020Cornelius2020Va nde
rita0525
2011. április 08. péntek, 20:14
Épül a berlini fal
sanci81
2014. augusztus 22. péntek, 09:39
a berlini falnál
lacipecsenye
2013. szeptember 29. vasárnap, 08:50
A berlini állatkert.jpg
farkas1945
2012. október 25. csütörtök, 14:32
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.