Belépés
2020. július 12. vasárnap | 28. hét | 194. nap | 21:59 | Izabella, Dalma
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Ukrajnában vizsgálja a nyelvtörvényt a Velencei Bizottság küldöttsége
hangsúlyozta, hogy a törvényt az ukrán alkotmánynak megfelelően fogadták el, külföldi országok tapasztalatai, valamint a Velencei Bizottság korábbi ajánlásai alapján.

Bodnar szavai szerint egy ilyen jogszabálynak az elfogadása nemcsak humanitárius szempontból volt fontos, hanem biztonsági szempontból is az Ukrajnát Oroszország részéről érő folyatólagos agresszió miatt.

A miniszterhelyettes felhívta a küldöttség figyelmét arra, hogy Ukrajna őslakos népei és nemzeti kisebbségei számára anyanyelvük használatát a társadalmi életben, valamint jogaik szélesebb értelemben vett biztosítását egy nemzetiségi kisebbségekről szóló új törvény határozza majd meg. Ezt a jogszabályt a parlament elé kell terjeszteni - tette hozzá.

Az ukrán mint államnyelv működéséről szóló törvényt sietve, még az új államfő, Volodimir Zelenszkij hivatalba lépése előtt, április 25-én fogadta el még az előző összetételű parlament. Petro Porosenko leköszönő államfő május 15-én alá is írta. Zelenszkij május 20-án tette le a
velemenyezd, 2019. október 27. vasárnap, 11:31
Menczer: külpolitikánk sarokköve a külhoni magyarok melletti kiállás
Menczer Tamás az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Kárpát-medencei Magyar Nyári Egyetemének nyitórendezvényén kiemelte: meggyőződésük, hogy "mindenképpen jobb" a határon túli magyar közösségnek, ha a magyar kabinet jó viszonyt ápol a környező országok kormányaival.

Szólt arról is, hogy a kormány folyamatos kapcsolatot tart és párbeszédet folytat az ottani nemzeti közösséggel. A megmaradás és boldogulás legfontosabb feltételének az anyanyelv használatát és a magyar nyelvű oktatás meglétét nevezte az államtitkár.

Menczer Tamás a szomszédos országokhoz fűződő viszony és a külhoni magyar közösségek jelenlegi helyzetét taglalva emlékeztetett arra: Magyarországnak elfogadhatatlan az ukrán nyelvtörvény, amely elveszi a kárpátaljai magyarság szerzett jogait, hozzátéve, a jogszabály egyúttal nemzetközi megállapodásokat is sért.

Ugyanakkor - mint kifejtette - az új ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij megválasztása után "egészen óvatos" optimizmus jellemzi a magyar álláspontot azzal kapcsolatban,
velemenyezd, 2019. július 09. kedd, 11:51
Szakértő: az ukrán nyelvtörvény érvénytelenítése megszüntette a kisebbségi anyanyelvhasználat jogát a gyakorlat
kizárólag az ukrán mint államnyelv használatát engedélyezik" - fejtette ki a szakértő.

Hozzátette, hogy érvényben vannak ugyanakkor az alkotmánynak erre vonatkozó cikkei, a nyelvi charta, az 1992-es kisebbségekről szóló törvény, ám ezek mind keretjogszabályok, amelyekben nincsenek konkrét végrehajtási rendelkezések.

"Szabályozás nélkül maradt eszerint a személynevek nemzetiségi helyesírás szerinti feltüntetése a személyi okmányokban, továbbá megszűnik az a jog, hogy a kisebbségekhez tartozók az anyanyelvükön fordulhassanak beadvánnyal hivatalokhoz, valamint igényelhessék, hogy az anyanyelvükön kapjanak arra választ. Megszűnt az önkormányzatok joga arra, hogy saját hatáskörben dönthessenek arról, feltüntetik-e kisebbségi nyelveken is hivatalos dokumentumaikon a helyhatóság megnevezését, továbbá az a jog, hogy a hivatal kisebbségi nyelven is kitehesse névtábláját az épületére" - emelte ki.

Tóth Mihály elmondta, hogy az illetékes parlamenti bizottság három nyelvtörvénytervezetet már általános
velemenyezd, 2018. március 01. csütörtök, 16:43
Szili Katalin: az Európai Uniónak különbséget kell tenni az őshonos és a bevándorolt kisebbségek között
"Amíg Európa az őshonos kisebbségek helyzetének megoldásában nem követi a saját maga által deklarált értékeket, addig nem a megoldás, hanem a probléma része lesz és addig a valóságban a XXI. századba sem lépünk át" - tette hozzá a határon túli autonómiaügyek egyeztetésének miniszterelnöki megbízottja.

Az Európai Unió nem odázhatja el a kérdés megválaszolását és mindenütt biztosítania kell a nemzeti kisebbségek számára az anyanyelvük használatát a hivatalokban, az orvosi ellátásban és a mindennapi élet során - hangoztatta Szili Katalin

"Ahol van önigazgatás, ott nincs elvándorlás. Az adott nemzeti kisebbségek megélhetik önazonosságukat és a szülőföldön való boldogulás lehetőségét" - fogalmazott a politikus.

A miniszterelnöki biztos elmondta, a Magyar Közösség Pártja a magyarországi modellt tartja követendőnek a nemzetiségi kérdés kezelésében, az uniós keretek tiszteletben tartásával.
velemenyezd, 2017. október 13. péntek, 18:33
Krónika 2. rész (büntetőeljárási törvény, napirend után)
azokban az eljárásokban, amelyik a sértettek nagyobb csoportját érinti. Egyúttal aggályosnak tartotta az ülnökbíráskodás leépítését is. A büntetőeljárási kódexnek kiemelt figyelmet kell fordítania a korrupcióellenes fellépésre is - jelentette ki Szél Bernadett.

Szószóló: meg kell teremteni a nemzetiségi nyelv fogadásának képességét

Az anyanyelv használatáról beszélt Alexov Lyubomir szerb nemzetiségű szószóló, és azt mondta, hogy jogszabály biztosítja a nem magyar anyanyelvűek számára az anyanyelvük használatát a büntetőeljárás során. Kiemelte, hogy ehhez kapcsolódva az állami, igazságszolgáltatási és egyéb hatósági eljárások esetében meg kell teremteni a nemzetiségi nyelv fogadására és használatára vonatkozó képességet.

Hiller István levezető elnök lezárta a vitát. Völner Pál a vitában elhangzottakra reagálva azt mondta, habár a törvényszékek leterheltsége nem tárgya a mostani javaslatnak, de egyeztetnek arról, hogy ezt a bíróságok mennyiben tudják kezelni. A bírósági munka feltételeinek
velemenyezd, 2017. március 08. szerda, 12:52
Putyin Budapesten - Külföldi lapok az orosz elnök magyarországi látogatásáról - 1. rész
Az újság azt tartja a legfontosabbnak Putyin látogatásában, hogy a magyar kormányfő kész volt számára fórumot biztosítani az Ukrajnával kapcsolatos bejelentésének. A lap úgy látja, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök Ukrajnát illetően Putyinnál enyhébben fogalmazott, a stabil Ukrajnáért szállt síkra, emlékeztetett az ott élő magyar kisebbségre, s arra, hogy jó lenne, ha Kijev lehetővé tenné számukra saját anyanyelvük szabad használatát, illetve az se ártana, ha Kijev szavatolná az orosz stabil gázszállításokat Európába.

A többi orosz újsághoz hasonlóan az Izvesztyija is nagy terjedelemben, tényszerűen számolt be a budapesti tárgyalásokról. Oroszország és Magyarország a szankciók ellenére fokozza együttműködését című anyagában kitért arra, hogy Orbán Viktor több alkalommal fellépett az Oroszországot sújtó uniós szankciók ellen, illetve híve az Oroszországhoz fűződő pragmatikus viszonynak.

Hasonló gondolatot képviselt az orosz állami médiakonglomerátumhoz tartozó Vesztyi, amely Félre a
velemenyezd, 2017. február 03. péntek, 14:33
Hungarológiai Kongresszus - Vízkelety: a globalizált világban mindenki az identitását keresi
A nyelvi-nemzetiségi kérdés jogi szabályozása Magyarországon és A migráció jogi aspektusai és társadalmi, kulturális hatásai című szimpóziumok közös nyitóelőadásán az államtitkár úgy vélekedett: párbeszéd és önazonosság kettőségéből születhet meg egy újfajta rend.

Mint hangsúlyozta: ehhez olyan nemzeti és nemzetközi jogalkotás szükséges, amely képes a nyelvi jogokat biztosítani, érvényesülésüket előmozdítani.

A közigazgatás akkor tudja garantálni a nyelvi és alapvető jogok érvényesülését, ha döntései közérthetőek, világosak és egyértelműek - mondta el Vízkelety Mariann, aki jelezte, a minisztérium elkötelezett e célok teljesítése mellett.

A nyelvi jogok európai történetét ismertető előadásában megemlítette: a kontinens nemzeteinek rá kell ébredniük, hogy a nyelvek fennmaradása, fejlesztése hozzájárul Európa közös kulturális örökségének megtartásához.

A nyelvszabadság alapvető szabadságjog, minden egyéb emberi jog érvényesítésének feltétele - hangsúlyozta Vízkelety Mariann, aki
velemenyezd, 2016. augusztus 23. kedd, 11:51
Székely zászlót avattak Debrecenben
A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a debreceni Székelyek parkjában tartott ünnepségen kiemelte: ha a dél-tiroliak és az EU-ban élő nemzeti közösségek szabadon és büszkén használhatják nemzeti szimbólumaikat és anyanyelvüket, akkor a székelyeket is megilleti ugyanez a jog. Ha másoknak lehet autonómiájuk, akkor a székelyeket is megilleti a területi autonómia.

"Ez a székelyek követelése, amelyet a magyar kormány, a magyar állam, a magyar nemzet mindenkor és minden lehetséges fórumon és eszközzel támogat. Ennek a szimbóluma ez a mostani esemény, ez a székely zászló" - mondta a KDNP elnöke.

A miniszterelnök-helyettes emlékeztetett arra, hogy 2013 februárjában Budafok-Tétény önkormányzata felhívást tett közzé, amely nyomán száznál is több település döntött úgy: tiltakozásul a magyar és székely szimbólumok használata ellen indított magyarellenes bukaresti offenzíva miatt kitűzi a székely zászlót.

A politikus köszönetet mondott Debrecen városának és azoknak a Kárpát-medencei
velemenyezd, 2015. november 19. csütörtök, 19:24
Nem tarthatnak népszavazást Horvátországban a kisebbségi nyelvhasználatról
A Jutarnji List című zágrábi napilap híradásában azt írta, hogy a civil kezdeményezők kérdése - miszerint egyetértenek-e az állampolgárok azzal, hogy a kisebbségek csak azokban a közigazgatási egységekben használhassák saját anyanyelvüket a horváttal egyenjogúként, ahol arányuk meghaladja az 50 százalékot (a mostani egyharmad helyett) - nem egyeztethető össze a horvát alkotmánnyal, ezért arról nem lehet népszavazást kiírni.

A horvát törvényhozás július közepén küldte el alkotmánybírósági véleményezésre a népszavazás kérdését, miután a szábor alkotmányügyi bizottsága úgy ítélte meg, hogy a referendum kiírása alkotmányjogi kérdéseket vet fel.

A vukovári nacionalista civil szervezet kezdeményezését több mint 520 ezren írták alá, ami jelentősen meghaladja a választásra jogosultak törvényileg előírt 10 százalékát. A népszavazással voltaképpen azt szerették volna megakadályozni, hogy a kelet-horvátországi Vukováron cirill és latin betűs kétnyelvű feliratokat helyezzenek ki. A kétnyelvű feliratok
velemenyezd, 2014. augusztus 12. kedd, 17:55
Alkotmánybíróság dönt a kisebbségi nyelvhasználatról szóló horvát népszavazás kérdéséről
A parlament azután hozta meg döntését, hogy az alkotmányügyi bizottság úgy ítélte meg, a népszavazáson felteendő kérdés nincs összhangban a horvát alkotmánnyal.

A civil kezdeményezők arra akarnak választ kapni a polgároktól, egyetértenek-e azzal, hogy a kisebbségek csak azokban a közigazgatási egységekben használhassák saját anyanyelvüket a horváttal egyenjogúként, ahol arányuk meghaladja az 50 százalékot (a jelenlegi egyharmad helyett).

Ezzel gyakorlatilag országszerte megakadályoznák a kisebbségi nyelvek használatát.

Az alkotmányügyi bizottság olvasata szerint az ilyen népszavazási kérdés nemcsak az alkotmányt sértené, hanem a különböző nemzetközi szerződéseket, köztük az uniós csatlakozási szerződést is.

A Vukovár "védelmére" alakult nacionalista civil szervezet népszavazási kezdeményezését közel 580 ezren írták alá, ez jóval több a választásra jogosultak törvényileg előírt 10 százalékánál. A civil szervezet azt akarja elérni, hogy Vukovárban ne lehessen kitenni a közintézményekre
velemenyezd, 2014. július 15. kedd, 16:49
Ukrán válság - Jacenyuk: a régióknak több hatalmat kellene kapniuk
A megbeszélésen Jacenyukon kívül a kijevi kormány részéről jelen volt Vitalij Jarema első miniszterelnök-helyettes és Arszen Avakov belügyminiszter, a helyi vezetők közül pedig Szerhij Taruta, a megyei adminisztráció vezetője, Olekszandr Lukjancsenko donyecki polgármester és Rinat Ahmetov helyi üzletember, Ukrajna leggazdagabb embere is. Nem vettek részt viszont az oroszbarát demonstrálók képviselői.

A miniszterelnök kijelentette, hogy a parlamentnek törvényt kell elfogadnia a helyi népszavazások megtartásának rendjéről, amelyet a Velencei Bizottságnak el kell küldeni véleményezésre. Szavai szerint a helyi referendumokon kizárólag helyi érdekeltségű kérdések tehetők fel. Azt azonban, hogy mi tartozhat ebbe a körbe, nem fejtette ki.

A decentralizációval kapcsolatosan közölte, hogy a készülő új alkotmány a tervek szerint megszünteti a megyei és járási állami közigazgatási hivatalokat, amelyek vezetőit jelenleg a mindenkori államfő nevezi ki Kijevből. Ezt a gyakorlatot elavultnak nevezte.
velemenyezd, 2014. április 11. péntek, 18:24
Ukrán válság - Lavrov: Ukrajna hajtson végre valódi alkotmányreformot
alkotmányreformra azért van szükség Ukrajnában, hogy azzal vége szakadjon az ország belügyeibe való beavatkozásnak.

Úgy tűnik ugyanis - mondta Lavrov -, hogy a Nyugat vette kezébe Ukrajna sorsának meghatározását, s a jelenlegi ukrán hatóságok tetteiből jelentős mértékben hiányzik a függetlenség.

Az orosz külügyminiszter szerint az ukrajnai ellentétek oka az, hogy a kijevi hatalom "nem képes arra, hogy kivétel nélkül valamennyi ukránnal tisztelettel bánjon, tiszteletben tartsa jogaikat, beleértve anyanyelvük használatát és nem képes arra, hogy tisztelettel viszonyuljon az ország valamennyi régiójához".

Lavrov a tájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta, hogy az ukrán hatóságok nem kérték Oroszországtól, hogy részt vegyen a Kijevben február 20-án történtek, a számos halálos áldozatot követelő lövöldözés kivizsgálásában. Azt mondta, hogy "semmilyen közünk sincs ezekhez a bűncselekményekhez és nem is lehetett közünk". Hozzátette, hogy Ukrajna mellőzi azokat az anyagokat, amelyeket szerinte
velemenyezd, 2014. április 04. péntek, 16:04
1/4
Képek, videók
Velencei Bizottság- Sólyo
agica2004
2011. március 30. szerda, 15:47
komszomol küldöttség buda
lacipecsenye
2012. október 03. szerda, 10:12
Kuldottseg.jpg
kmmmarika
2009. november 10. kedd, 12:43
Az alkotmányos sarjadék.j
chillik
2018. február 07. szerda, 05:25
jásztelek alkotmány ut.jp
zsokica45
2016. szeptember 09. péntek, 12:07
2014.febr.2 Alkotmány utc
eva_gyulai
2014. február 21. péntek, 17:04
0 a ilyen volt a hajam 1
lovaszmarika
2019. június 13. csütörtök, 17:24
Ilyen volt
eva6
2019. március 05. kedd, 17:09
ilyen a világ.png
menusgabor
2019. január 03. csütörtök, 17:31
Fb szerint ilyen vagyok.j
pacsakute
2018. december 12. szerda, 20:36
ILYEN IS TEREM.jpg
gosztmagdi
2018. szeptember 02. vasárnap, 19:30
Na ilyen ember nincs !!
alvaro-hopihe
2018. augusztus 21. kedd, 08:35
Nincs ilyen személy.
alvaro-hopihe
2018. augusztus 21. kedd, 08:31
Miért ? Van ilyen?
alvaro-hopihe
2018. augusztus 20. hétfő, 08:58
De ilyen nincs.
alvaro-hopihe
2018. augusztus 18. szombat, 10:01
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.