Belépés
2020. május 25. hétfő | 22. hét | 146. nap | 09:10 | Orbán
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Nagy-György Ágnes keramikus alkotásaiból rendeztek kiállítást Hódmezővásárhelyen
alkotóknak, a Vásárhelyi Őszi Tárlaton ösztöndíjat elnyerő művészek a következő esztendőben önálló kiállítással jelentkezhetnek. A gyűjteményes kiállításokon is gyakran szerepelnek pályakezdők. Nagy-György Ágnes is részt vett már 2018-ban és tavaly is egy-egy munkájával a Mártélyi Képzőművészeti Szabadiskola beszámoló kiállításán az Alföldi Galériában - közölte Képiró Ágnes.

A művészettörténész hangsúlyozta, Hódmezővásárhely környékén több ezer éves hagyományai vannak a kerámiaművészetnek, ugyanakkor a kortárs törekvések is fontos szerepet játszanak a város művészeti életében. Ezért is fogadták örömmel a tárlatot, hiszen Nagy-György Ágnes anyaghasználatával a legősibb hagyományokat követi, témaválasztása pedig friss és izgalmas.

Nagy-György Ágnes azt mondta, olyan komplex kiállítást szeretet volna létrehozni, amely képes valahogy láthatóvá tenni az időt. A tárlat az angol time és landscape (idő és tájkép) szavakból alkotott címe is ezt jelképezi. A kiállítás anyaga egy kültéri és egy galériában
velemenyezd, 2020. május 19. kedd, 11:21
Idén is lesz Deszka Fesztivál Debrecenben
Puskás István (Fidesz-KDNP), Debrecen kulturális alpolgármestere a kortársa magyar drámák seregszemléjét fontos eseménynek nevezte a város regionális kulturális központi szerepének erősítésében. A fesztivál idején Debrecen olyan gyűjtőpont, amely a szakma számára kínál találkozási lehetőséget, miközben az érdeklődőknek minőségi válogatás után "házhoz jönnek" a kortárs magyar dráma legjobbjai - tette hozzá.

Az idén több mint kétszáz darabból válogatták ki azt a 34 előadást, amelyet bemutatnak az idei Deszkán - jelezte Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója. Az előadásokat az idén is szakmai beszélgetések követik, az elmúlt 6-8 év Deszka fesztiváljain rögzített szakmai fórumok anyagát pedig nyomtatott formában is megjelentetik - tette hozzá az igazgató.

Kiemelte: a 14. Deszka Fesztivál nyitó eseményén kerekasztal-beszélgetésen emlékeznek meg a tavaly elhunyt Térey Jánosról, Debrecen szülöttjéről. A fesztivál díszvendége a szintén debreceni születésű Hajdu Szabolcs lesz, az általa rendezőként
velemenyezd, 2020. március 09. hétfő, 13:26
Színházi produkcióval kezdődik jövő hétfőn az Észt hét
Az Észt Intézet és a Szimplafilm közös rendezvényének budapesti nyitóeseményét március 9-én tartják a József Attila Színházban, ahol Siret Campbell darabja, a Beatrice, valamint Martin Algus Valami igazi című műve látható felolvasószínházi formában Guelmino Sándor rendezésében - közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.

A színházi programok sora március 10-én folytatódik a Magvető Caféban, ahol a kortárs színdarabok külföldi népszerűsítése lesz a téma. A Középpontban a kortárs dráma című angol nyelvű kerekasztal-beszélgetés meghívott vendége Siret Campbell drámaíró, Laurent Muhleisen fordító és Orbán Eszter dramaturg.

Az Észt Nemzeti Múzeum és a Kuzebaj Gerd Udmurt Nemzeti Múzeum Változó idők című közös kiállításának témáját az udmurt beavatási szertartások adják, amelyek mostanra már csak egyetlen baskíriai udmurt faluban maradtak fenn. A kiállítás március 9-től 21-ig látható a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtárban.

Március 10. és 22. között ifjúsági és gyerekfilmekkel várják az
velemenyezd, 2020. március 02. hétfő, 12:41
Velencei Biennálé - Csaknem hatszázezer látogatóval zárt a képzőművészeti szemle
Zsuzsanna volt.

A magyar pavilonban első alkalommal mutatkozott be újmédia-művész: Waliczky lightboxokon bemutatott számítógépes grafikái - digitálisan megtervezett, de analóg módon működő kamerái - és animációi központi kérdése az volt, hogy miként látjuk a világot és hogyan készítünk képet, hányféleképpen lehet leképezni a valóságot.

"Waliczky fantáziakamera-sorozatának bemutatása jó választás volt, és nagyon jó visszhangot kapott. Bebizonyosodott, hogy Waliczky Tamást nemcsak itthon tartjuk a kortárs újmédia-művészet egyik meghatározó alakjának, hanem a nemzetközi színtéren is valóban jegyzett művészről van szó, aki munkáival jelentős figyelmet, szakmai visszhangot képes elérni" - értékelte a projektet Fabényi Julia nemzeti biztos, a Ludwig Múzeum igazgatója.

Mint az intézmény bejelentette, a kiállítás zárultával három, Velencében bemutatott Waliczky-mű is a Ludwig gyűjteményét gazdagítja.

Waliczky Tamás Képzelt kamerák című kiállítása 2020. február 13. és március 29. között lesz
velemenyezd, 2019. november 25. hétfő, 19:52
Enyedi Ildikó felújított filmje, Az én XX. századom New Yorkban
által feltalált villanyvilágítást megismerte a világ. A monokróm árnyalatokkal, Máthé Tibor operatőri munkájával készült film a korai mozi varázslatát és bőségét idézi fel, megörökítve a korszak izgalmas technológiai, politikai és szexuális jelenségeit.

A New York-i Museum of the Moving Image a művészet, a történelem, a technika, a technológia és a mozgókép megjelenési formáit és összefüggéseit vizsgálja a múlt századi optikai játékoktól a legújabb digitális művészetig. Interaktív foglalkozásokat, kortárs és klasszikus filmprogramokat kínál a világ minden tájáról. Az eklektikus, valamennyi korosztályt megcélzó programba illeszkedik Enyedi Ildikó 30 éve bemutatott alkotása.

A Kino Lorber tíz restaurált magyar klasszikus film forgalmazási jogát vásárolta meg. Enyedi Ildikó filmjét követően 2020 januárjától Szabó István három, 4K felbontásban frissen felújított alkotását, az Oscar-díjra jelölt Bizalom című filmet (1979), az Oscar-díjas Mephistót (1981) és az Oscar-jelölt Redl ezredest (1984) láthatja
velemenyezd, 2019. november 15. péntek, 10:11
Átadták a Radnóti Színház új alternatív játszóhelyét
férfiszépségek című darab, Galgóczy Judit rendezésében a Hinták című dráma, a Pass Andrea által írt és rendezett Napraforgó, valamint Kelemen Kristóf rendező-dramaturg és Pálinkás Bence György képzőművész közös produkciója, a Magyar akác is.

A Radnóti Teslában játsszák Szilágyi Bálint rendezésében a Csillagképek című előadást. A rendező a sajtótájékoztatón elmondta: a kétszemélyes darab, amelynek szerepeit Lovas Rozi és Brasch Bence alakítja, egy szerelmi történetet mesél el többféle helyzetben. Nick Payne kortárs angol szerző nagy sikerű művét, amelyet 2012-ben írt, 2015-ben mutatták be a Broadway-n.

Alföldi Róbert rendezésben lesz látható Franz Xaver Kroetz A vágy című darabja Perczel Enikő és Totth Benedek új fordításában. A rendező elmondta, hogy négy napja kezdték el próbálni a négyszereplős szerelmi történetet, amelyben Kováts Adél, Schneider Zoltán, Vilmányi Benett és Bata Éva szerepel, a bemutatót december 21-én tartják. "A színdarab azt kutatja, hogyan és miként keverjük össze
velemenyezd, 2019. október 30. szerda, 18:21
Oktatásról, biztonságról, migrációról interpellálták diákok a kormány képviselőit a Parlamentben
között jelöli ki a kutatás-fejlesztés és az innováció legfőbb irányait. Beszélt arról is, hogy tavaly fogadta el az Országgyűlés a nemzeti éghajlatvédelmi stratégiát, amely szemléletformáló és oktatási intézkedéseket is rögzít, és a fiatalok a kiemelt célcsoportja.

Az internet helyes használatával kapcsolatban felidézte: a kormány 2016-ban fogadta el a digitális gyermekvédelmi stratégiát, az optimális használat ugyanakkor életkor- és személyiségfüggő, abban a családnak, a pedagógusoknak, de még a kortárs diákoknak is felelősségük van. Az informatikai fejlesztésekről szólva azt mondta: két év alatt megduplázták az iskolákban elérhető sávszélességet, informatikai eszközöket vásárolnak az iskolák számára, új digitális tananyagok is készülnek.

A hiányszakmákkal kapcsolatos felvetésre Schanda Tamás azt mondta: programokkal segítik a szakmák megismerhetőségét, ilyen például a nyitott gyárak éjszakája, de tájékoztató kiadványok, honlapok is rendelkezésre állnak.

Járai Zsigmond, a csángó-magyar
velemenyezd, 2019. október 28. hétfő, 20:13
Cseh színházi fesztivált rendeznek a Katona József Színházban
A brnói Divadlo Husa na provázku előadása november 10-én látható. A trilógia a 2008-as válságra adott reakcióként született meg, és a Lehman-család történetétét meséli el. A terjedelmes drámát számos nyelvre lefordították, de szinte sehol nem játszották a teljes darabot. A Docekal-féle változat háromórás, de a hossza ellenére is lélegzetelállító, friss, vizuálisan és zeneileg attraktív előadás - írják a közleményben.

A fesztiválon a Katona József Színház társulatának tagjai elevenítenek meg két kortárs szöveget, Dankó István rendezésében a Sufniban november 9-én.

Jirí Havelka cseh szerző és rendező a Szlovák Nemzeti Színház felkérésére írta az Elitek című darabot, amelyet felolvasószínházi formában mutatnak be a fesztiválon. Az ellentmondásos művet Jirí Havelka 2017-ben rendezte meg az első számú szlovákiai színpadon, ahol napjainkban is a repertoár része. Az Előttünk a múlt alcímet viselő darab érvényes az egykori szovjet blokk minden országában, a korábbi ügynökök és a rezsimet kiszolgálók
velemenyezd, 2019. október 26. szombat, 11:21
Azerbajdzsánban mutatja be a Párizs Éjjelt a Recirquel
lokáljait és varieté világát idézi meg, Azerbajdzsán legrégebbi színháza, az Állami Zeneművészeti Színház ad otthont Bakuban.

Mint felidézték, a produkció az elmúlt években a világ számos országában - Franciaországtól Olaszországon és Kolumbián át a skóciai Fringe fesztiválig - "aratott komoly szakmai és közönségsikert".

Az azerbajdzsáni M.A.P. (az angol zene, művészet, valamint perfomansz kifejezésekből született mozaikszó) kulturális fesztivál széles műfaji választékot kínál a drámától kezdve a kortárs táncon, az operán, valamint az audiovizuális előadó-művészeti produkciókon át egészen az újcirkusz-előadásokig - ismertette a kommüniké.

A közlemény kiemelte azt is, hogy a fesztivál idei előadói között a társulat egyedüli magyar fellépőként kapott helyet. Az eseményt számos nemzetközi produkció színesíti, köztük olasz, spanyol, finn, litván, orosz, valamint vezető kortárs izraeli társulat művészei is bemutatkoznak.

A Recirquel beszámolt arról is, hogy az idén nyáron újragondolták és
velemenyezd, 2019. október 17. csütörtök, 13:12
Boldog John Henry Newman: Gerontius álma
Ferenc pápa október 13-án a Szent Péter téren négy másik személlyel együtt szentté avatja Boldog John Henry Newman (1801-1890) angol bíborost. Ebből az alkalomból ajánljuk olvasóink figyelmébe 1865-ben írt, valódi, élő hitéről tanúskodó, Gerontius álma című színpadi költeményét.
Newman bíborost ifjúkorától kezdve izgatta, hogy mi vár ránk a halál után, és ebben a művében az álom közvetítésével kereste a választ a kérdésre. A Gerontius álmáról a kortársak úgy vélekedtek, hogy a lelkünket az ég felé emelő és az embert megszentelő erő tekintetében egyedül Dante Isteni színjátékával hasonlítható össze.
A műben Newman az Istennek való önátadásról, a méltó földi halálról és az örök életbe vetett hitről gondolkodik. Az élet lényegét abban látta a szerző, hogy az ember legyen mindig tudatában annak, hogy Isten folyamatosan jelen van az életében. Newman az evangéliumokkal összhangban vallotta, hogy a halál nem biológiai megsemmisülés, hanem egyértelmű és végleges Isten elé kerülés.
Bővebben
maroka, 2019. október 13. vasárnap, 09:01
Elfeledett opera újkori bemutatóját tartják Pécsen
Versailles-i Barokk Zenei Központ (Centre de Musique Baroque de Versailles).

Vashegyi György karmestert idézve az est különlegességéről a közleményben megjegyzik, hogy a négy barokk specialista szopránok, az angol Katherine Watson, a holland Judith Van Wanroij és két francia énekesnő, Chantal Santon-Jeffery és Katia Velletaz még soha nem énekelt együtt egy produkcióban.

Boismortier (1689-1755), a francia barokk stílus saját korában egyik legelismertebb zeneszerzője "hihetetlenül népszerű volt kortársai körében", hírnevét elsősorban zseniális hangszeres kamaradarabjainak köszönhette - áll a közleményben.

Több mint 100 opuszt adott ki, s ezek eladásából jelentős vagyont is szerzett. A korabeli és modern kritika egyaránt megemlítette, hogy tehetségét szinte elaprózta ezekre a művekre.

Ennek fényében - írták - különösen meglepő, hogy legnagyobb szabású műve, az 1736-os, a párizsi Királyi Operaház számára Amor utazásai (Les Voyages de l'Amour) című opera a 18. század óta máig előadatlan
velemenyezd, 2019. szeptember 09. hétfő, 13:01
Hat bemutatóra készül idén a Radnóti Miklós Színház
szomszédban zajló építkezés miatt, ebben az évadban is több helyszínen játszik az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával. Az idei évadban is a József Attila Színház, a Katona József Színház, a Tesla, új nevén Radnóti Tesla Labor, az Ódry Színpad és a Stefánia Palota fogadja be az előadásokat.

Mint írják, az idei bemutatók sora a Moliére - the passion című darabbal indul. Feridun Zaimoglu, Günter Senkel és Luk Perceval színdarabja négy Moliére-komédia (A mizantróp, Don Juan, Tartuffe, A fösvény) kortárs újragondolása, azok összefűzése egy grandiózus művé. A színdarab világpremierje 2007-ben volt a Salzburgi Ünnepi Játékokon. Magyarországon október 18-án mutatják be Forgách András fordításában, Hegymegi Máté rendezésében. A főbb szerepekben Pál András, Kováts Adél, Sodró Eliza, Porogi Ádám és Schneider Zoltán látható.

Október 20-án mutatják be a Radnóti Tesla Laborban Nick Payne kortárs angol szerző nagy sikerű darabját Csillagképek címmel Lovas Rozi és Brasch Bence előadásában, Szilágyi
velemenyezd, 2019. szeptember 02. hétfő, 16:52
1/62
Képek, videók
Aczél György felfegyverzi
furaila
2020. március 06. péntek, 13:22
udvardi györgy0226.jpg
maroka
2020. február 27. csütörtök, 09:44
jakubinyi györgy.jpg
maroka
2020. február 23. vasárnap, 08:49
mezei györgy0116.jpg
maroka
2020. január 16. csütörtök, 21:57
mezei györgy0116_2.jpg
maroka
2020. január 16. csütörtök, 21:56
Petri György.jpg
liliana01
2019. november 26. kedd, 22:19
Sárközi György idézet.jpg
liliana01
2019. július 14. vasárnap, 19:23
Vilmos kisfia-gyorgy-herc
agica2004
2019. április 04. csütörtök, 20:45
vilmos-gyorgy-herceg.j pg
agica2004
2019. április 04. csütörtök, 20:40
Györgyike virág
eva6
2019. március 24. vasárnap, 10:11
Aczél György és a kádári
furaila
2018. október 22. hétfő, 00:42
santha_gyorgy__a_samar iai
menusgabor
2018. október 09. kedd, 22:22
hódmezővásárhely0820_4 .jp
maroka
2017. augusztus 20. vasárnap, 19:38
hódmezővásárhely0820_3 .jp
maroka
2017. augusztus 20. vasárnap, 19:37
hódmezővásárhely0820_2 .jp
maroka
2017. augusztus 20. vasárnap, 19:36
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.