Belépés
2020. május 25. hétfő | 22. hét | 146. nap | 17:38 | Orbán
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Amerikai előválasztás - Biden sajnálkozik az afroamerikaiakat sértő nyilatkozata miatt
A 77 éves demokrata párti politikus egy pénteki telekonferencián kifejtette, hogy "nem lett volna szabad túl fennhéjázónak lennie" azokkal, aki Donald Trumpra szavaznak.

"Senkinek nem szabadna faji, vallási vagy származási alapon szavaznia egy pártra" - jelentette ki az afroamerikai Barack Obama kormányzatának egykori alelnöke az Országos Fekete Kereskedelmi Kamara által rendezett telekonferencián.

Biden péntek reggel a New York-i afroamerikai közösség egyik rádiójának adott interjújában kárhoztatta azokat az afroamerikaiakat, akik haboznak, hogy Donald Trumpra, vagy reá szavazzanak az ősszel tartandó elnökválasztáson. Indulatos kirohanást intézett a szintén fekete műsorvezető ellen, s azt állította, hogy az amerikai feketék körében ő igenis, népszerű,mint mondta: "ember, én vagyok a legnépszerűbb".

Biden megnyilvánulása és több elemző által is agresszívnak ítélt stílusa óriási felháborodást váltott ki országszerte. Több politikus is megszólalt az ügyben.

A dél-karolinai Tim Scott
velemenyezd, 2020. május 23. szombat, 07:04
Amerikai előválasztás- Biden: az az afroamerikai, aki Trumpra szavaz, "nem igazán fekete"
A New York-i afroamerikai közösség egyik rádiójának adott csaknem húszperces interjúja végén a műsorvezető kijelentette, hogy ha New Yorkban jár, várják a stúdióban, mert "még sok kérdést kell átbeszélni". Biden válaszában úgy fogalmazott: "Sok kérdést? Ha problémája van, hogy döntsön, mellettem áll-e vagy Trump mellett, akkor maga nem is fekete" - vágta oda az afroamerikai műsorvezetőnek.

"Ennek semmi köze Trumphoz, ennek ahhoz van köze, hogy szeretnék valamit a saját közösségem számára" - válaszolt a műsorvezető, mire Bidenemelt hangon azt kezdte fejtegetni, hogy az amerikai feketék körében ő igenis, népszerű.

Biden szavai nagy visszhangot keltettek az amerikai médiában, továbbá republikánus politikusok körében is. Tim Scott afroamerikai republikánus szenátor a Twitteren bírálta élesen Bident, majd nyilatkozatban is elítélte a demokrata párti politikust. "1,3 millió fekete amerikai 2016-ban már Trumpra szavazott. Joe Biden pedig mindannyiunkról azt állította, hogy nem is vagyunk feketék" -
velemenyezd, 2020. május 22. péntek, 22:13
Az iowai jelölőgyűlésekkel hétfőn hivatalosan is megkezdődött az amerikai elnökválasztási folyamat
hiszünk, amely mindenki számára biztosítja az igazságosságot és a méltóságot".

Joe Biden, az Obama-kormányzat egykori alelnöke - aki bár csökkenő támogatottsággal, de még mindig a második Sanders mögött - az NBC televíziónak úgy nyilatkozott: "nagyon szoros lesz a verseny" a demokrata párti elnökjelölt-aspiránsok között. Biden azt fejtegette, hogy tapasztalatai miatt ő a legalkalmasabb jelölt. "Egyedüli vagyok, aki egyaránt széles támogatást élvez a barnák (spanyolajkú, indiai, közel-keleti gyökerű amerikaiak) és a feketék (afroamerikaiak), a fiatalok és az idősek, a nők és a férfiak, a kétkezi munkások körében" - fogalmazott. Feltette a kérdést, hogy rajta kívül "ugyan ki lenne alkalmas arra, hogy a beiktatás utáni első napon felemelje a telefont, és a világ bármely vezetőjét felhívhassa?".

Elizabeth Warren massachusettsi szenátor hétfőn újabb kampányvideót tett közzé Iowában. "Egy év alatt önöknek köszönhetően jobb jelölt lettem, és jobb elnöke leszek az Egyesült Államoknak" - mondta.

A
velemenyezd, 2020. február 03. hétfő, 21:03
Újabb amerikai demokrata párti politikus lépett vissza az elnökjelöltség küzdelemből
leszögezte: büszke azokra az elvekre és értékrendre, amelyekért a kampányban kiállt. Az 50 éves szenátornak azonban soha nem sikerült nagy népszerűségre és támogatottságra szert tennie a Demokrata Párt elnökjelöltségéért induló politikusok népes táborában. A jelöltségre pályázók utolsó két országos televíziós vitájában a felmérésekben kimutatott alacsony támogatottsága miatt már nem is vehetett részt.

A demokrata elnökjelölt-aspiránsok következő vitája egyébként kedden lesz, Iowában.

Az afroamerikai Booker tavaly február elsején, az Egyesült Államokban a hagyományosan az afroamerikaiak történelmének szentelt emlékhónap első napján indította meg kampányát, amelyben elsősorban a megosztottnak tartott ország egységének megteremtését hangoztatta. Emellett határozottan állt ki a fegyverviselés szigorítása mellett, elsőként javasolva az elnökjelölt-aspiránsok közül egy fegyverviselési engedélyre vonatkozó, országosan érvényes programot. Az amerikai feketék és fehérek közötti anyagi és életszínvonalbeli
velemenyezd, 2020. január 13. hétfő, 19:01
Tíz év börtönre ítélték Dallasban a szomszédját tévedésből agyonlövő fehér rendőrnőt
A 31 esztendős rendőrnőt - akit a gyilkosság után azonnal elbocsátottak a rendőrség kötelékéből - előző nap mondta ki bűnösnek az esküdtszék. Az amerikai lapok tudósításai szerint drámai hangulatú tárgyaláson a bíró nem fogadta el Amber Guyger rendőrnő védekezését, miszerint önvédelemből cselekedett, mert azt hitte betörőt ért tetten.A texasi törvények szerint az esküdteknek kell megállapítania a büntetés mértékét is. A 12 tagú esküdtszék szerdán néhány óra alatt meghozta döntését, miután meghallgatta mind az elkövető, mind az áldozat barátait és családtagjait.

Az ügyészek felhívták az esküdtek figyelmét Amber Guyger korábbi, rasszista hangvételű e-mailjeinek jelentőségére is, amelyekben a volt rendőrnő a többi között afroamerikai kollégáin vagy Martin Luther King polgárjogi vezető 1968-as meggyilkolásán gúnyolódott.

A gyilkosság napján a rendőrnő szolgálatból hazatérve eltévesztette az emeletet, s miután nyitva találta a sajátjának hitt lakás zárját és bentről zajt észlelt,
velemenyezd, 2019. október 03. csütörtök, 07:04
Egy dallasi bíróság bűnösnek találta azt a rendőrnőt, aki tévedésből agyonlőtte szomszédját
A 31 éves Amber Guyger fehér bőrű, áldozata pedig, a 26 éves Botham Jean afroamerikai.

A rendőrnőt azonnal elbocsátották és a per is megindult. A The Washington Post értékelése szerint azért is kísérte különös figyelem az ügyet, mert az ilyen esetek többségében a rendőrök ellen nem indul eljárás.

A 2018 szeptemberében történt gyilkosság óriási vihart kavart az Egyesült Államokban. A texasi Dallas utcáin napokig tüntettek, és többek a rendőrség, illetve a rendőri fegyverhasználat reformjára szólítottak fel.

A rendőrnő azon a napon szolgálatból hazatérve véletlenül nem a saját, hanem egy emelettel lejjebb lakó szomszédja lakásába hatolt be. Az ajtónál ugyanis zajt észlett, s azt hitte, betörő matat. Azonnal fegyvert fogott és lőtt. Csak ezután derült ki, hogy lakást tévesztett és a saját szomszédját lőtte agyon.

A történteket akkor is és most is nem kevesen magyarázták annak példájaként, hogy egy fehér rendőr egy fegyvertelen feketét lőtt agyon. Az amerikai rendőröket egyébként is
velemenyezd, 2019. október 01. kedd, 20:41
Mississippiben 11 év börtönre ítéltek egy férfit, mert a Ku Klux Klan jelképével próbált félelmet kelteni
A 38 éves Louie Revette 2017 októberében a barátjával együtt óriási fakeresztet ácsolt Seminary városkában, amely Mississippi állam déli vidékein fekszik, majd a Ku Klux Klan valahai rituáléja szerint lángra gyújtotta.

Szövetségi bíróság elé állították, ahol az idén áprilisban bűnösnek is mondta magát. Bevallotta: valóban az volt a szándéka, hogy megfélemlítsen egy fekete tinédzsert és a városkában lakó néhány más afroamerikait is.

A szövetségi igazságügyi minisztérium polgári jogok védelmével foglalkozó felelőse, Eric Dreiband közleményben ítélte el a történteket, és leszögezte: "a fajgyűlölő bűncselekményeket a törvény minden erejével üldözni fogjuk".

Revette barátját szintén bűnösnek találták, de az ő perében csak novemberben születik ítélet.

A Ku Klux Klan az amerikai polgárháború (1861-1865) után jött létre, azok a déli fehérek alakították meg Tennessee államban, akik ellenezték a rabszolgaság eltörlését. A még jelenleg is működő, titkosan szerveződő társaság a fehérek
velemenyezd, 2019. szeptember 11. szerda, 07:05
Donald Trump szerint az általa bírált négy képviselőnőnek bocsánatot kell kérnie Amerikától
Az amerikai elnök vasárnapi Twitter-bejegyzései egyikében kifejtette: nem hiszi, hogy a képviselőnők - Omar Ilhan, Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib és Ayanna Pressley - "képesek szeretni" az Egyesült Államokat.

"Bocsánatot kell kérniük Amerikától (és Izraeltől) a szörnyű (gyűlöletes) dolgokért, amit mondtak. Tönkreteszik a Demokrata Pártot, de ők gyenge és bizonytalan emberek, akik sosem tudják tönkretenni a nagyszerű nemzetünket!" - írta Trump.

Az elnök arra utalt, hogy a négy képviselőnő keményen bírálta az amerikai kormányt, némelyikük pedig Izraelre is tett egyesek által antiszemitának minősített megjegyzéseket.A négy képviselőnőt érintő, egy hete folyó vitát az elnök azzal a Twitter-üzenetével robbantotta ki, amelyben úgy fogalmazott: azoknak a "progresszív demokrata törvényhozó nőknek", akik "hangosan és rosszindulatúan" bírálják a kormányt, vissza kellene menniük azokba az országokba, amelyeknek "a kormányai katasztrofálisak, a világon a legrosszabbak,
velemenyezd, 2019. július 21. vasárnap, 20:02
Az egykori rabszolgák leszármazottainak kárpótlására készülnek az amerikai képviselőházban
A meghallgatás után a képviselőház demokrata párti vezetői kijelentették: a bocsánatkérést és a kárpótlást kimondó törvényjavaslatról szavazás tartanak. Ennek időpontját azonban még nem tűzték ki.

Steny Hoyer, a demokraták képviselőházi frakciójának vezetője újságíróknak kifejtette: mindenképpen meg kell próbálni kárpótlást nyújtani a rendkívüli fajgyűlöletért és a feketék szolgasorba döntéséért. Ez történelmi lépés lenne az amerikai fekete közösségek számára - fűzte hozzá. "Úgy gondolom, ez nagyon komoly kérdés, muszáj foglalkoznunk vele" - fogalmazott.

A meghallgatáson a képviselők a Sheila Jackson Lee texasi demokrata párti képviselő által kidolgozott tervezetet vitatták meg. A törvényjavaslat értelmében bizottságot hoznának létre, amely kidolgozná a bocsánatkérés és a kárpótlás részleteit.

A javaslatot a kongresszus afroamerikai képviselőinek csoportja támogatásáról biztosította, ahogy két demokrata párti elnökjelölt-aspiráns, Elizabeth Warren massachusettsi szenátor és Kamala Harris
velemenyezd, 2019. június 19. szerda, 21:47
Észak Dél ellen (1. fejezet)
Észak Dél ellen: Az amerikai polgárháború 1860-1865

(História álarc nélkül - Az igazság nyomában)

* A dinamikus észak és a provinciális dél

Észak és Dél ellentéte megalakulásától fogva végigkíséri az Amerikai Egyesült Államok egész történetét. Az Unió magját az Atlanti-óceán partján elterülő államok alkották. Ezek között az államok között már a természet, az éghajlat is válaszfalat emelt. Észak inkább azokat vonzotta, akik a kereskedésnek, az iparosodásnak, a bányászatnak mozgalmasabb életmódját becsülték többre, Dél pedig azokat, akik az ültetvényesek nyugodtabb és úribb életmódját akarták élni.

A déli földnek tropikus klímája, a rendkívüli termékenység maga után vonta, hogy a gyapottermelés fejlődött ki legerőteljesebben a dohány mellett. A gyapottermelés előfeltétele volt, hogy minél több gépszerűen működő robotos álljon rendelkezésre, ezeket a robotosokat pedig a fekete rabszolgák töménytelen mennyisége biztosította.

Ha visszatekintünk a rabszolgaság
eposz, 2019. március 31. vasárnap, 21:31
A Ku Klux Klán története
[Konföderációs katonák: többségük támogatta a rabszolgatartás intézményét]


* Az első Ku Klux Klán: A forrás

A Ku Klux Klán életre hívásának és népszerűségének okai a korabeli társadalmi viszonyokban gyökereznek. A Klán, miként a natív amerikaiak által létrehozott társadalmi mozgalmak többsége, felállítását és túlélését egyfajta önvédelmi mechanizmusnak köszönhette. A régi amerikaiak, akik a pioníroktól származtatták magukat, rossz néven vették az Európából áramló új lakosok számbeli növekedését és térnyerését. A konfliktus egyrészt az anyagi érdekek mentén realizálódott: a jenkik féltették verejtékes munkával megkeresett javaikat, és attól tartottak, hogy az általuk feltört földekre érkező új jövevények gátat vethetnek gazdasági érvényesülésüknek. Az ellentét mindemellett vallási színezettel is bírt: a pionírok a kereszténység gyakorlásának protestáns változatát kultiválták, míg az újonnan érkezettek
eposz, 2019. március 27. szerda, 07:38
New Yorkban életfogytiglanra ítéltek egy rasszista elkövetőt egy fekete férfi meggyilkolásáért
A 30 éves James Jacksont, aki bűnösnek vallotta magát a 66 éves afroamerikai férfi, Timothy Caughman meggyilkolásában, "terrorista cselekményként elkövetett emberölés" bűntettében mondták ki bűnösnek.

Cyrus Vance ügyész a tárgyaláson hangsúlyozta, hogy példátlanul súlyos bűncselekmény ügyében hoznak ítéletet egy nyilvánvalóan fehér felsőbbrendűséget hirdető elkövető esetében.

Jackson 2017 márciusában egy félméteres karddal késelte halálra a hajléktalanszállón élő idős férfit, aki az utcán éppen üres üvegek után kutatott. A gyilkosság után azonnal feladta magát a rendőrségen, és azt vallotta: kifejezetten azért autózott a marylandi Baltimore városából New Yorkba, hogy feketéket öljön. A gyilkosság előtt "kiáltványt" is írt, amelyben egy horogkereszt alatt kifejtette, hogy "még ma totális háborút akar indítani" a fekete bőrű emberek ellen. Mint írta: az a szándéka, hogy "a lehető leggyorsabban kiirtsa" a feketéket.

Kiáltványának szövegét az ügyész részletesen ismertette a
velemenyezd, 2019. február 14. csütörtök, 07:04
1/27
Képek, videók
Nyilatkozat
sanci81
2017. május 07. vasárnap, 09:40
Nyilatkozat 01.jpg
chillik
2016. szeptember 21. szerda, 08:14
Nyilatkozat 02.jpg
chillik
2016. szeptember 21. szerda, 08:13
tiltó nyilatkozat ....jpg
dnemethk
2015. június 07. vasárnap, 09:17
nyilatkozat.jpg
dnemethk
2012. október 26. péntek, 23:39
Boross-Gulyás-nyilatko zat
furaila
2012. július 27. péntek, 08:43
lemondó nyilatkozat
agica2004
2012. április 09. hétfő, 16:23
nyilatkozat Öböl TV-nek
credo77
2008. február 23. szombat, 23:35
Előválasztás 2008
kmmmarika
2009. július 08. szerda, 14:50
Sose sajnálkozz.jpg
liliana01
2019. június 02. vasárnap, 14:25
Donald Trump-Melani.jpg
agica2004
2017. július 19. szerda, 21:35
Donald Trump és Melania T
agica2004
2017. március 27. hétfő, 20:04
Donald Trump.jpg
agica2004
2017. március 27. hétfő, 20:03
Donald Trump-elnokvalaszt
agica2004
2017. március 27. hétfő, 20:02
Donald Trump-karen-mecdou
agica2004
2017. március 27. hétfő, 20:02
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.