Belépés
2019. augusztus 24. szombat | 34. hét | 236. nap | 00:31 | Bertalan
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szuper egészséges saláta
Saláta hozzávalók:

500 g sárgarépa
200 g zeller
2 db alma
200 ml natúr joghurt
só és bors ízlés szerint
5 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olívaolaj

Elkészítés menete:

A sárgarépát finomra reszeljük, hozzáadjuk a nagyobb lyukú
reszelőn lereszelt zeller és almát. Összekeverjük.
Az így előkészített keverékre ráöntjük a joghurtos öntetet,
amibe előzetesen beletettük a fokhagymanyomón átnyomott
fokhagymát, az olívaolajat, és jól megízesítettük sóval és borssal.

Ez a saláta úgy a legjobb, ha legalább egy órát áll a hűtőben.
Olyankor teljesen összeérnek az ízek.
klarika47, 2019. június 28. péntek, 19:04
Fejre állított almás pite
Az alma ilyenkor már főleg csak sütésre jó. Még nincsenek itt a friss gyümölcsök ideje, de a múlt évivel meg már beteltünk, akkor jöhetnek a sütemények. Igazából, ez az édesség, bármikor aktuális!

Hozzávalók:
Piskótája:
6 tojás
8 kanál cukor
6 kanál olaj
7 kanál liszt
1 vaníliás cukor
1 sütőpor
Töltelék:
200 g keksz
3 nagyobb alma
fahéj
Elkészítés:
Ilyenkor tavasszal még nincsen friss gyümölcsök. Az almát reszeljük és fahéjjal ízesítjük. Akkor jó, ha az ama egy kicsit savanykás, nagyon kásás almák sem a legjobbak. A tepsit (24 x 34 cm) kibéleljük sütőpapírral, akár enyhén olvasztott vajjal vékonyan lekenjük.
Ha a keksz még nincs morzsásítva, akkor megtörjük és egyenletesen szétszórjuk a tepsi alján.
Erre a jön az alma, amit úgyszintén elegyengetünk a keksz tetején.
Ekkor a tojásokat ketté választjuk. A tojások sárgáját 4 kanál cukorral és vaníliával habosra keverjük, majd hozzá adunk 3 kanál olajt, 3 kanál
suzymama, 2019. április 24. szerda, 14:28
Cékla
A csokorba kötött kisméretű céklák tavasztól őszig szerezhetőek be a piacon, de a jól tárolható gumók télen is rendelkezésünkre állnak. Az egészséges, mélypiros színű céklából fogyasszunk minél többet nyersen!

Történelem

A cékla őshazája a Földközi-tenger vidéke, illetve a Közel-Kelet. Eleinte a leveleit fogyasztották, s csak később fedezték fel a gumók hasznosíthatóságát. Egy, a római korból fennmaradt recept a sárgarépa alakú gumó főzetét lázcsillapításra, illetve hashajtásra javasolja. A görög legendák szerint Aphrodité szépségének megőrzése céljából fogyasztotta. Hippokratész a leveleket sebek kötözésére tartotta alkalmasnak.

A reneszánsz korban még mindig elsősorban gyógyító hatását becsülték nagyra: használatát emésztési gondok és vérképzési problémák esetén ajánlották. Korabeli legenda szerint az egyazon céklából fogyasztó férfi és nő menthetetlenül egymásba szerelmesedik.

Népszerűsége kiemelkedő Közép és Kelet-Európában. A legtöbb ismert céklás étel,
eva6, 2018. november 17. szombat, 15:11
Céklából készül a legfinomabb saláta!
citromlé,
1 mokkáskanál só.

A céklát megmossuk, és héjastul-szárastul egy kevés forrásban levő, sós vízben feltesszük főni. Amint megfőtt, hideg vízzel leöblítjük, és meghámozzuk. Az olajból és a citromléből a sóval salátaöntetet keverünk, s ráöntjük a céklára.
Hagymás céklasaláta

Hozzávalók

1,5 kg ecetes cékla,
6 fej vöröshagyma,
só, cukor ízlés szerint,
póréhagyma a díszítéshez.

Az ecetes céklát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Lereszeljük a hagymát is, hozzákeverjük a céklához, és a keveréket ízlésünk szerint sóval-cukorral ízesítjük. Két villával az egészet alaposan összekeverjük, majd a tetejét vörös-vagy póréhagyma-karikákkal díszítjük.
Gombás céklasaláta

Hozzávalók

4 közepes fej főtt cékla,
10-15 dkg saját levében párolt gomba,
2 evőkanál olaj,
1 evőkanál citromlé vagy borecet,
só, bors, mustár ízlés szerint,
1 kemény tojás
vorosrozsa66, 2018. október 20. szombat, 00:12
Káposzta savanyítás
(azért nyári, mert az nem annyira savas, de más fajta alma is megfelelő)

•2 db piros kápia paprika

Savanyú káposzta elkészítése

A káposzták külső sérült leveleit távolítsuk el. A torzsát kivághatjuk, de benne is maradhat. Mi azt javasoljuk, hogy ha nem nagyon fás akkor maradjon benne, mert édes és cukortartalma segít az erjedésben. (Nagymamám is mindig lereszelte az egész káposztát, inkább előtte próbált zsengébbeket válogatni.) A káposztát ezután káposztagyalun reszeljük le. Ha nincs káposztagyalunk, akkor más, nagylyukú reszelő is megfelelő.

A Hordó alját mindig béleljük ki nagy káposztalevelekkel, illetve majd a tetejét is burkoljuk levelekkel.

Utána rakjunk rá némi sót, néhány babérlevelet és pár szem borsot, majd jöhet a gyalult káposzta. Ezután újra hintsük meg sóval, babérlevéllel és borrsal és újabb réteg káposzta jöjjön, egészen addig amig meg nem telik a hordó.

Az apróra vágott kápia paprikát is keverjük folyamatosan a káposzta
nanoka72, 2018. április 14. szombat, 11:23
Almás piskótatekercs
Hozzávalók:

- 4 alma
- 4 tojás
- 4 evőkanál liszt
- 6 evőkanál cukor
- Fél teáskanál sütőpor
- Fél teáskanál reszelt citromhéj
- Fél teáskanál fahéj

Elkészítési mód: pucoljuk meg az almát, hámozzuk meg, majd reszeljük meg, kissé nyomkodjuk ki a levét.

Adjunk hozzá 2 evőkanál cukrot, citromhajat, fahéjat, különböző aromákkal még ízesíthetjük. Egy másik tálban a tojásfehérjékből habot verünk, míg a tojássárgáját a maradék cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a sütőport és a lisztet, majd hozzátöltjük a fehérjéből készített habot.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és tegyük bele a reszelt almát, aminek a tetejére öntsük rá a fentiek szerint elkészített masszát.

A tepsit tegyük be az előmelegített sütőbe, majd 15-20 perc után vegyük ki. Egy konyharuhát rátéve fordítsuk meg a tepsit, és csavarjuk fel a tésztát, ami forró állapotban könnyen formálható. Ízlés szerint ízesítsük, hidegen és melegen egyaránt
bkisseva, 2018. február 19. hétfő, 12:47
Hogyan bánjunk a kenyérrel vagy a péksüteménnyel?
Mindig egy kiló kenyeret vásárolok, mert nem járok naponta az üzletbe. Az sem mindegy melyik boltba megyek, mert a kenyér nem egység áras. Sehol a világon nem látni annyi kenyeret a kukában kidobva, mint nálunk. Én soha nem dobok ki élelmiszert, mert egy kis odafigyeléssel elkerülhető a pazarlás.
A friss kenyeret, péksüteményt kenyértartóba tartom, de három nap múlva már kiszárad és akkor mit is kezdjek vele?

- A kenyér akkor marad friss, ha egy szelet almát vagy paradicsomot teszek a kenyértartóba.
- Nem szabad elfelejteni a kenyértartó heti egyszeri kitakarítását, mert különben bepenészedik a doboz.
- A kenyeret tárolhatjuk műanyag zacskóban, amelybe néhány lyukat szúrunk, vagy ritka szövésű kenyérruhával letakarva.
- Tehetjük a kenyeret a hűtőszekrény alsó polcára, napokig megőrzi a frissességét.
- Több napos ünnepre is biztosíthatjuk a friss kenyeret magunknak, ha a kenyeret alufóliába csomagoljuk, és a mélyhűtőbe tesszük. Fogyasztás előtt vegyük ki, hogy
lizawolf, 2018. január 10. szerda, 11:17
Olga almás Edit módra
kanál cukrozatlan kakaópor
4 db közepes nagyságú alma
1 fél citromból nyert citromlé
2 csomag vaníliás cukor
2 kávéskanál őrölt fahéj

A vaníliás krémhez:

3 dl tej
4 kanál cukor (kristály)
8 dkg liszt
2 csomag vaníliás cukor
15 dkg vaj

A csokoládémázhoz:

150 g csokoládé
1 kanál napraforgó olaj
5 kocka fehér csokoládé

Az almát meghámozzuk, és durvára reszeljük, meglocsoljuk 1/2 citrom levével, hozzáadjuk a 2 csomag vaníliás cukrot és a 2 kiskanál fahéjat, elkeverjük. Papírral kibélelt 20 ×30 cm-es tepsiben elterítjük. A tojásokat a cukorral felverjük mixerrel, hozzáadjuk az étolajat, a langyos vizet és a sütőporral elkevert liszteket. Elkeverjük, foltonként az almára rakjuk, majd a másik felébe belekeverjük a kakaót, és az almára rakjuk, elsimítjuk, egy villával megcifrázzuk, hogy szép foltos legyen a piskóta. Előmelegített sütőben megsütjük, végezzünk
horvathnemagdi, 2017. november 23. csütörtök, 13:17
almás pite
hozzávalók / 4 adag

45 dkg finomliszt
2 db házi tojás
15 dkg porcukor
2 ek házi tejföl
1 csomag sütőpor
1 ek zsemlemorzsa (vagy kekszmorzsa, vagy száraz búzacsíra)
1 citromból nyert citromhéj (reszelt)
25 dkg házi vaj
1.5 kg alma (jonatán)

elkészítés

A finomlisztet átszitáljuk, a cukrot a szobahőmérsékletű vajjal jól eldörzsöljük, belereszeljük a citromhéját, hozzákeverjük a sütőport.
A közepébe egy mélyedésbe rakjuk a tejfölt, a tojásokat, kanállal jól eldolgozzuk.
A kész tésztát hűvös helyen pihentetjük (pl. 30 perce hűtőbe tesszük).
Addig az almák magházát kivágjuk, meghámozzuk, durva lyukú reszelőn reszeljük, levét kissé kinyomjuk.
Étolajon megdinszteljük a lereszelt almát.
A citrom levét, 3 evőkanál porcukorral, egy csipet fahéjjal összekeverjük ezzel ízesítjük az almatölteléket, majd hagyjuk
faciendum, 2017. október 10. kedd, 08:41
Pálinkával készült ételek, sütemények receptjei
ELŐÉTELEK, LEVESEK

Pálinkás sajtkrém

20 dkg trappista sajthoz végy
5 dkg vajat és
3 cl cseresznyepálinkát.

A sajtot reszeljük le, s dolgozzuk össze a vajjal és a pálinkával. Ízesítsük sóval és törött borssal.
Ha kész, hűvös helyen hagyjuk pihenni legalább fél órát.

Kecskeméti hideg barackleves

3 dl rostos baracklé
2 dl friss narancslé
1 dl tejszín
1 csomag hidegen kikeverhető vaníliás pudingpor
30 dkg barack
citromlé
5 cl barackpálinka

Elkészítés:
A baracklevet a narancslével öntsük egy levesestálba. Csorgassuk bele a tejszínt, szórjuk bele apránként a pudingport, és habverővel keverjük simára, majd hűtsük be.
A barackot vágjuk apró kockákra, locsoljuk meg citromlével és pálinkával, majd azt is tegyük hidegre.
Tálalás előtt az ízesített barackot keverjünk a levesbe. Csészébe vagy koktélos poharakba merve, citromfű levelekkel díszítve kínáljuk.



Háromsajtos
bkisseva, 2017. május 11. csütörtök, 08:45
Mennyei almás
szódabikarbóna

A töltelékhez:

1,5 kg alma
10 dkg cukor
fahéj ízlés szerint

Elkészítése:

A száraz hozzávalókat egy nagy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a puha margarint és szétmorzsoljuk a liszttel.

Hozzáadjuk a maradék hozzávalókat is, majd összedolgozzuk. A tésztát kb fél órára hagyjuk a hűtőben pihenni, ezalatt az idő alatt elkészíthetjük a tölteléket.
A töltelék elkészítése:

Hámozzuk meg az almát és nagy lukú reszelőn reszeljük le. Vigyázzunk arra, hogy az alma csumáját ne hámozzuk bele.

Egy nagy lábasba tegyük az almát, adjunk hozzá ízlésünk szerint cukrot és fahéjat (több fahéjjal finomabb a süti:).

Kb 4-5 percig pároljuk az almát, kóstoljuk meg ha úgy érezzük ízesítsük tovább. Ha elkészült a töltelék, vegyük ki a tésztát a hűtőből és osszuk két részre.

Sütőpapíros, kb 32*40 cm-es tepsibe nyújtjuk az egyik tésztát. Szurkáljuk meg egy villával a tésztánkat és öntsük rá a
bkisseva, 2017. május 04. csütörtök, 13:24
Habkönnyű almás pite


Elkészítés

Mérjük ki a tészta hozzávalóit.

Egy tálban dolgozzuk össze a hozzávalókat a tejföl kivételével. A tejfölt kanalanként tegyük hozzá, mert lehet, kevesebb, lehet, több kell bele, hogy szépen össze tudjuk állítani.

Ha szép sima a tésztánk, osszuk el 3/4 - 1/4 részre. Fóliába csomagolva mindkettőt, a nagyobb részt a hűtőbe, a kisebb részt a fagyasztóba tegyük be.

Elkészítjük a tölteléket. Az almákat meghámozzuk, egy tálba reszeljük és meglocsoljuk a citromlével.

Egy lábasban a margarint és a cukrot felolvasztjuk, belekeverjük a lereszelt almát és elkezdjük dinsztelni. A pudingot csomómentesre keverjük a mandarin levével.

A dinsztelődő alma már levet engedett belekeverjük a mandarinos pudingot, hozzá adjuk a vanília aromát és besűrítjük. Ha kész levesszük a tűzről és hagyjuk langyosra hűlni.

Közben a fehérjéket a sóval borotvahab keménységűre felverjük.

A hűtőből
horvathnemagdi, 2017. március 29. szerda, 14:44
1/21
Képek, videók
Egészséges tavaszi táplál
pacsakute
2019. március 14. csütörtök, 13:12
Egészséges tápanyagok.jpg
pacsakute
2019. február 28. csütörtök, 20:09
Egészséges vitamin tál
pacsakute
2019. január 13. vasárnap, 01:02
Egészséges táplálékok.jpg
pacsakute
2019. január 11. péntek, 11:49
Egészséges életmód alapel
pacsakute
2018. április 24. kedd, 21:25
Az egészséges ember
irmus
2018. február 24. szombat, 11:59
Egészséges gyümölcsök-zöl
pacsakute
2016. november 28. hétfő, 22:13
Egészséges nasik.jpg
pacsakute
2016. szeptember 02. péntek, 13:45
Egészséges gyümölcsök.jpg
pacsakute
2016. június 08. szerda, 23:46
egészséges életmód.jpg
enjoy75
2016. január 05. kedd, 06:12
00003044-egeszseges-bo dza
snbela44
2015. május 20. szerda, 03:52
Sárgarépa.jpg
pacsakute
2019. március 03. vasárnap, 22:09
sárgarépa.gif
szicu
2016. december 18. vasárnap, 09:42
Sárgarépalé
irmus
2016. június 17. péntek, 17:12
Sárgarépa torta.jpg
pacsakute
2016. április 07. csütörtök, 00:13
Címkék
puha margarint, görög legendák, csokorba kötött, langyos vizet, tojásfehérjékből habot, almák magházát, sajtot reszeljük, ecetes céklát, tálban dolgozzuk, ízesített barackot, cukorral felverjük, narancslével öntsük, egészet alaposan, nagy tálban, leveleit fogyasztották, joghurtos öntetet,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.