Belépés
2020. február 25. kedd | 9. hét | 56. nap | 10:28 | Géza
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Fidesz-frakció: egyedül Gyurcsányék akarták beszántani az MTA-t és a hazai kutatásokat
A nagyobbik kormánypárt képviselőcsoportja az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményben Arató Gergely sajtótájékoztatójára reagált. A Demokratikus Koalíció (DK) frakcióvezető-helyettese az MTA-t érintő törvényjavaslatot az akadémiai kutatóintézeteket "lenyúló" javaslatnak ítélte, ezért a DK annak visszavonását követeli.

A közlemény szerint a Gyurcsány-kormány gazdasági minisztere 2006-ban azt mondta, hogy "az MTA-nak azon területeit, amelyek nem szolgálják közvetlenül a versenyképességet, a földdel kell egyenlővé tenni".

Hangsúlyozták, a Fidesz támogatja a kormány terveit. Több hazai kutatás kell, méghozzá olyan kutatások, találmányok, szabadalmak, amelyek kézzelfoghatóan szolgálják a magyar gazdaságot és társadalmat. Ehhez "a jelenlegi, nem hatékony intézményrendszert és finanszírozást" meg kell változtatni - írták.

Hozzátették, a szervezeti átalakítások mellett azt is támogatják, hogy a jövő évi költségvetésben 32 milliárddal több jusson kutatásra.
velemenyezd, 2019. június 12. szerda, 16:06
A DK az MTA-javaslat visszavonását és a miniszter távozását követeli
Arató Gergely frakcióvezető-helyettes szerdai sajtótájékoztatóján az akadémiai kutatóintézeteket "lenyúló" javaslatnak ítélteaz előterjesztést. Elmondta: az MTA elnöksége levélben fordult az országgyűlési képviselőkhöz, szakmai érvekkel alátámasztva a törvény káros hatását és szakmaiatlanságát.

Szerinte Palkovics László miniszter az elmúlt egy évben mindent bevetett annak érdekében, hogy megszerezze a kormány az Akadémia intézeteit, megszüntesse autonómiájukat és a tudományos szabadságot. "Átverte, fenyegette és zsarolta az Akadémiát" - értékelt.

Palkovics László ezrét sem szakmailag, sem erkölcsileg nem alkalmas arra, hogy a magyar tudományért felelős kormánytag legyen - indokolta követelésüket. A DK azt javasolja, hogy egy hozzáértő és szavahihető miniszterrel kezdje újra a tárgyalásokat a kormány az MTA-val.

"Egy második szellemi Trianon fenyegeti az országot" - jelentette ki.

Kérdésre elmondta: támogatják a javaslat alkotmánybírósági felülvizsgálatát. Emlékeztetett: levélben
velemenyezd, 2019. június 12. szerda, 12:47
Távol tartják a kínai katonákat a külföldi NGO-któl
Kivételt csak abban az esetben tehetnek, ha kifejezetten ezt a feladatot kapják - derült ki a Népi Felszabadító Hadsereg napilapjának összeállításából.

Az állomány oktatását felügyelő illetékes elmondta, az effajta szerveződésekbe való belépés "politikailag érzékeny" kérdés és ezért annak jóváhagyása előtt szigorú ellenőrzés szükséges. Hozzátette: a szabályok megsértése esetén határozottan fel kell lépni.

A szeptember elsejétől érvényes határozattal azt kívánják megelőzni, hogy illetéktelen csoportok, illetve hálózatok épüljenek ki a hadsereg keretein belül - fogalmaztak a lapban. Az intézkedés kiterjed minden olyan hazai szervezetre, egyesületre is, amely nem rendelkezik a polgári ügyek minisztériumának engedélyével, így kutatóközpontokra és szabadidőklubokra is.

A témában kedden kommentárt közölt a Global Times című napilap, amely a külföldön legálisan működő NGO-k és nonprofit szervezetek között példaként sorolt fel különböző szövetségeket, egyesületeket, alapítványokat, kereskedelmi
velemenyezd, 2015. október 13. kedd, 14:52
Szőke nő zűrben az űrben - 169.
volna, ha lennének. Arra az akadémiai szintre, ahol az általunk megszólaltatott professzorok és vezető tudományos kutatók állnak, semmiféle ellenzéki sem juthat el.Helmut Schellenberg tágra nyílt szemmel nézett rá, Karen tekintetében is érdeklődés villant.- Nem juthat el? - hitetlenkedett az ifjabb Schellenberg.

- Soha nem is juthatott el, Helmut. Minden ellenkező feltételezés alaptalan. A nagy egyetemeket és kutatóintézeteket kézben tartó szponzorok nemigen tűrik el a veszélyes elemeket. Demokrácia van, bármit lehet kutatni, de nem lehet bármilyen eredményekre jutni.

- Bármilyen eredményekre? Mi az, hogy bármilyen eredményekre? Milyen eredményekre nem lehet jutni? - kérdezte emelt hangon Helmut.Karen felelt neki:- Évszázadok óta így van ez, Helmut. Soha senkinek sem tűnik fel, hogy igazából csak nagyon kevés zseniális tudós van. Csak a tudomány
lnpeters, 2012. június 30. szombat, 00:31
Pálinkás József: Éles verseny a Lendület-pályázaton
Pálinkás József.

Ismertetése szerint az MTA intézeteiben 54 tudós hozna létre új kutatócsoportot: huszonnyolc az első kategóriában pályázott, 22 a másodikban, négyen pedig a harmadik kategóriában indultak. Az egyetemeken hetvenkilencen terveznének új kutatócsoportot, közülük 34 kutató az első kategóriában, 37 a másodikban és 8 a harmadikban pályázott.

"A 79 pályázatból 66 az ELTE-ről, a Semmelweis Egyetemről, a Debreceni Egyetemről, valamint a Szegedi Tudományegyetemről érkezett. Ami a kutatóintézeteket illeti, a kisebbek kevesebb pályázatot adtak be, a nagyobbak többet. Csupán egy intézmény, a Természettudományi Kutatóközpont emelkedik ki, amely nagyon sok pályázatot nyújtott be" - sorolta az adatokat Pálinkás József, aki aggasztónak nevezte, hogy kicsi a mobilitás az intézmények között. Külföldről mindössze 17-en pályáztak, öten ipari kutatóhelyekről, a túlnyomó többség viszont az MTA kutatóintézeteiből és az egyetemekről jelentkezett. Az 54 akadémiai kutatóhelyre pályázó közül 39 maradna
velemenyezd, 2012. március 11. vasárnap, 11:42
Pálinkás Józsefet a Science Europe vezetőségébe választották be
(Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok) és a Magyar Tudományos Akadémia kapott meghívást" - ismertette Pálinkás József.

A Science Europe legfontosabb döntéshozó szerve a tíztagú irányító testület, amelynek elnöke Paul Boyle professzor, a brit Economic and Social Research Council vezetője. Az új szervezet székhelye Brüsszelben lesz és évi 2 millió eurós költségvetéssel működik majd.

Az előzményekrőlPálinkás József elmondta, hogy korábban két szervezet képviselte az európai tudományos kutatóintézeteket és kutatási alapokat - a strasbourgi székhelyű European Science Foundation (ESF) és a European Heads of Research Councils (EUROHORCs). A Science Europe abból a célból jött létre, hogy a két szervezet, amelyeknek tagszervezetei közt nagyon sok azonos van, legjobb hagyományait továbbvigye. A szervezet lesz a meghatározó képviselője az európai tudományos kutatásnak, és így várhatóan annak véleményét és érdekeit is hathatósabban tudja képviselni. Az SE létrejöttével az EUROHORCs megszűnik, az ESF
velemenyezd, 2011. október 21. péntek, 17:39
Képek, videók
Fidesz frakció 2014.jpg
basikele
2013. január 15. kedd, 22:40
Összeült a Fidesz frakció
basikele
2012. október 03. szerda, 02:44
Vona-Gyurcsány.jpg
agica2004
2018. április 04. szerda, 19:46
Gyurcsány csicskásai röhö
furaila
2017. szeptember 29. péntek, 22:45
O.V.-Gyurcsány.jpg
agica2004
2017. május 16. kedd, 19:43
O.V.--Gyurcsány.jpg
agica2004
2017. május 16. kedd, 19:42
Gyurcsány és Vona. Találk
zoltan49
2017. március 09. csütörtök, 11:52
Gyurcsány.jpg
agica2004
2017. február 18. szombat, 21:25
Gyurcsány Ferrari.jpg
agica2004
2017. január 26. csütörtök, 13:23
Gyurcsány autója Ferrari.
agica2004
2017. január 26. csütörtök, 13:23
Gyurcsány 2015.jpg
agica2004
2015. október 03. szombat, 20:44
Gyurcsány F..jpg
agica2004
2015. október 03. szombat, 20:43
Gyurcsány F.-.jpg
agica2004
2015. október 03. szombat, 20:41
Gyurcsány,.jpg
agica2004
2015. október 03. szombat, 20:40
Címkék
kormány terveit, Természettudományi Kutatóközpont, állomány oktatását, adatokat Pálinkás, European Science Foundation, miniszter távozását, tíztagú irányító, ifjabb Schellenberg, Szerinte Palkovics László, nagyobbak többet, célból jött, kisebbek kevesebb, intézkedés kiterjed, tudományos szabadságot, nagyobbik kormánypárt, túlnyomó többség,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.