Belépés
2019. december 10. kedd | 50. hét | 344. nap | 00:54 | Judit
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Adventtől Karácsonyig
ADVENTTŐL KARÁCSONYIG

1 Adventtől karácsonyig - avagy a karácsonyi ünnep története

2 Advent: Jézus eljövetelére való felkészülés időszaka, december 24-ét megelőző 4 hét, amely mindig vasárnappal kezdődik.

3 Advent hagyományai

4 Adventi koszorú A gyertyákkal díszített fenyőkoszorú jelezi a még karácsonyig hátra lévő idő múlását. Az adventi vasárnapokon először egy, majd két, három, végül négy gyertya gyulladhat meg rajta...

5 Advent angyalai: Az első vasárnap angyala: egy angyal kék köpenybe öltözve leszáll az égből, hogy közelebb húzódjon az emberekhez. A második vasárnapi angyala: piros palástba öltözött angyal száll le a mennyekből, kezében egy nagy serleget hoz. A szeretetet teszi a serlegébe, s viszi majd vissza a mennybe
menusgabor, 2019. december 01. vasárnap, 21:30
Advent - Gyertyagyújtás, fényfestés, ingyenes családi és kulturális programok a Vörösmarty téren
Budapest egyik legforgalmasabb terén felállított nagyméretű adventi koszorú négy gyertyáját az adventi vasárnapokon, így először december 2-án 16 órakor, ünnepélyes keretek között, kórus és fanfárok kíséretében gyújtják meg - közölték a szervező az MTI-vel.

Advent első vasárnapján Huszti Zoltán, a Budapesti Magyar Szentek plébánia káplánja tart ünnepi beszédet a Magyar Katolikus Egyház, illetve a Katolikus Karitász képviseletében. Az adventi koszorú több mint 3 méter átmérőjű és mintegy fél méter vastagságú. A több mint 4 mázsa vesszőalapot fenyő, moha, szalag, csipketermések és aranydíszek színesítik - áll a közleményben.

A Vörösmarty téren található Gerbeaud Házat december 24-ig minden nap fényfestéssel díszítik. A Hütte Bisztróban pedig kulturális programok és gasztronómiai bemutatók is várják a vendégeket. A színpadon népzenei, jazz-, crossover, alternatív, blues-, soulkoncerten vehetnék részt az érdeklődők, míg a gyerekeket hétvégenként bábszínházi előadások szórakoztatják. Az új
velemenyezd, 2018. november 30. péntek, 13:57
Vörsi Betlehem - Somogy Megye öröksége
a térség hagyományát, a bábtáncoltató betlehemi játékot is.
A külföldiek és a külföldön élő, karácsonyra hazalátogató magyarok által is előszeretettel látogatott vörsi betlehem ünnepi megnyitója november 30-án, vasárnap 14 órakor lesz. Korzenszky Richárd tart előadást, majd ünnepi aranymisében áldja meg a bibliai életképet, megnyitva a karácsonyi készületi időszakot. A szentmisén közreműködik Pörneki Anikó énekművész, akit Pécsi László karnagy kísér orgonán. Arról, hogy a következő adventi vasárnapokon kik tartanak szentmisét és kik lesznek a fellépők, a vörsi betlehem honlapja közöl további információkat.
Az idei adventi időszakra eddig már harminc csoport jelezte érkezését Vörsre, amelynek betleheme 2007 óta a Somogy Megyei Közgyűlés által alapított Örökségünk

Fotó: Vörsibetlehem.hu
Magyar Kurír

Képen: 2016-os adventi időszakban felépített vörsi betlehem központi része - Fotó: Győrffy Árpád
Nagyobb kép
maroka, 2018. november 05. hétfő, 17:15
Advent
Advent

Az advent az egyházi év része, Jézus születésének az ünneplésére (karácsony) való előkészület. Az advent négy vasárnapot foglal magában, melyek közül a Szent András ünnepéhez (november 30.) legközelebb eső, azaz advent első vasárnapja jelenti az egyházi év kezdetét. Az adventi idő a Mária-kultusz kiemelkedő időszaka, ekkor hangzanak a hajnali roráté misék.
A nép hagyományokban az advent a szerelmi varázslatok időszaka is. A hozzá kapcsolódó számos nép szokás egyike az ,,adventi koszorú" készítése.

Az advent történeti háttere
Az 5. századtól az advent a karácsonyt megelőző böjti idő volt, mely Szent Márton (november 11.) ünnepével kezdődött. Az advent Gallyában keletkezett, majd a 6. században Róma átvette, és a böjti időből itt lett liturgikus idő, öt vasárnappal. VII. Gergely pápa volt az, aki négyben határozta meg az advent vasárnapjainak a számát,
taltos1, 2017. december 03. vasárnap, 00:53
Metrófelújítás - Az adventi vasárnapokon jár a metró Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között
Ennek megfelelően december 3-án, 10-én és 17-én reggel nyolc és 20.30 között, valamint december 23-a és január 2-a között egész nap szállítanak utasokat a 3-as metró szerelvényei Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között, ezzel segítve a megnövekedő forgalmat. A Lehel tértől Újpest felé ezeken a napokon is pótlóbusszal lehet továbbutazni.
velemenyezd, 2017. november 28. kedd, 18:13
Advent - Kulturális és családi programokkal készül a Várkert Bazár
épületben és az Ybl Miklós téren az adventi sorozatot, amelyre már csütörtöktől várják a családokat.

Mint mondta, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Angyal zenéje gyertyafény - Régi korok karácsonya című kiállításán a 20. századi családi karácsonyok hangulata elevenedik meg a Déli palotákban, az Énekeljünk víg örömmel elnevezésű adventi kórusfesztivál fellépései pedig meghitt ünnepi pillanatokat idéznek minden adventi hétvégén a Gloriett kupolái alatt.

Az igazgató hozzátette, hogy az adventi vasárnapokon délutánonként a rendezvényteremben és az az előtti aulában a gyerekek karácsonyi lámpást, mécsest, gömbdíszt, füzért és apró ajándékokat készíthetnek, illetve díszíthetnek mézeskalácsot, vagy saját szaloncukrot is alkothatnak. A legkisebbeket interaktív gyermekjátszóban várják, de lesznek gyermekelőadások, koncertek is.

Szombaton a Mátyás király szárnyai című bábszínházi előadást adja elő a MárkusZínház társulata, december 4-én a Nemzeti Táncszínház művészeinek ünnepi táncelőadása lesz látható,
velemenyezd, 2016. november 23. szerda, 14:53
Szilveszterkor csak délig tarthatnak nyitva az üzletek
A parlament tavaly decemberben szavazta meg a vasárnapi pihenőnap bevezetéséről rendelkező törvényt, amely arra is kitér, hogy a boltok az adventi vasárnapokon 4 óra 30 perc és 22 óra között, december 24-én és 31-én pedig 4 óra 30 perc és 12 óra között tarthatnak nyitva.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (PKSZ) azonban arra is felhívta korábban a figyelmet, hogy a kötelező zárva tartás alól mentesülnek a benzinkutak, ügyeleti rendben a gyógyszertárak, a piacok, a helyi termelői piacok, a vásárok, a vasúti és autóbusz pályaudvarok, repülőterek üzletei, illetve a 200 négyzetméternél kisebb boltok, ha a tulajdonos, vagy segítő családtag áll a pult mögött.
velemenyezd, 2015. december 30. szerda, 11:01
Adventi összeállítás: Advent Első Vasárnapja - A Kék Angyal
kívánok áldásokkal teli heteket sok szeretettel a négy Adventi Angyal eljövetele és védő szárnyai ,,alatt".
Sz. Gy. S.
* * *
1. Advent Angyalai
Herceg Petra
Forrás:
Advent keresztény ünnep: Jézus születésére, a megváltó eljövetelére való várakozást jelenti.
A négy hetes "szent idő" a karácsonyra való lelki felkészülés ideje.
Ebben segít nekünk a négy adventi angyal, akik vasárnapokon látogatnak meg minket.
Ez az időszak a lelki befelé fordulás ideje kell, hogy legyen azoknak is,akik nem járnak templomba.
Krisztus azt tanította, hogy Isten bennünk lakik, és a szeretet mindennél fontosabb.
Nem kell a hétköznapi értelemben vett vallásosság ahhoz, hogy most egy kicsit türelmesebbek, kedvesebbek, odafigyelőbbek legyünk környezetünkhöz.
Legalább most tegyünk egy próbát!
Az Első Vasárnap Angyala Kék Köpenyben érkezik
Négy héttel karácsony előtt jelenik meg az
sanci81, 2015. november 30. hétfő, 16:01
Advent
Advent

Az advent az egyházi év része,
Jézus születésének az ünneplésére (karácsony) való előkészület.
Az advent négy vasárnapot foglal magában,
melyek közül a Szent András ünnepéhez (november 30.) legközelebb eső,
azaz advent első vasárnapja jelenti az egyházi év kezdetét.
Az adventi idő a Mária-kultusz kiemelkedő időszaka,
ekkor hangzanak a hajnali roráté misék.
A nép hagyományokban az advent a szerelmi varázslatok időszaka is.
A hozzá kapcsolódó számos nép szokás egyike az ,,adventi koszorú" készítése.

Az advent történeti háttere:
Az 5. századtól az advent a karácsonyt megelőző böjti idő volt,
mely Szent Márton (november 11.) ünnepével kezdődött.
Az advent Gallyában keletkezett, majd a 6. században Róma átvette,
és a böjti időből itt lett liturgikus idő, öt vasárnappal.
VII. Gergely pápa volt az,
aki négyben határozta meg az advent vasárnapjainak a számát,
melyet a későbbiekben a
etusmama, 2015. november 29. vasárnap, 21:54
A Balaton-parti települések közösen készülnek karácsonyra
Dani Barbara elmondta, hogy Balatonfüreden gyújtják meg az első adventi gyertyát, a másodikat Hévízen, majd Siófokon és Keszthelyen is meggyújtanak egyet-egyet az ünnepváró vasárnapokon a tó környékén lakók összefogását jelképezve.

Hozzátette: számos tóparti településen szerveznek adventi programokat. Keszthelyen a Balaton Színházban kórustalálkozó lesz, a balatonalmádi Szent Imre-templomban a Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság koncertjét lehet majd meghallgatni az esti szentmise után advent első vasárnapján.

Balatongyörökön a közösségi ház kertjében rendezett karácsonyi vásáron a kézművesek által készített karácsonyfadíszeket, ajándékokat lehet vásárolni december 4. és 6. között, és mindenki megkóstolhatja a helyi német közösség hagyományos ételeit, például a thüringiai kolbászt vagy a helyben sütött langallót. Felsőörsön és Vörsön pedig saját készítésű betlehemet állítanak és adventi vásárral várják az érdeklődőket - mondta Dani Barbara.

A Balatoni Regionális Marketing Igazgatóság
velemenyezd, 2015. november 26. csütörtök, 13:11
A jövő héttől négy vasárnapon át nyitva tarthatnak az üzletek
kérdésére összefoglalta: a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény, valamint a munka törvénykönyvéről szóló törvény értelmében munkaszüneti nap január 1-je, március 15-e, húsvét hétfő, május 1-je, pünkösd hétfő, augusztus 20-a, október 23-a, november 1-je, illetve december 25-e és 26-a.

A vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény felsorolja az általános zárva tartási idő alóli kivételeket, amikor az üzlet vasárnap is nyitva lehet. A boltok az adventi vasárnapokon 4 óra 30 perc és 22 óra között, december 24-én és 31-én 4 óra 30 perc és 12 óra között tarthatnak nyitva.

A törvény szerint az adventre, illetve az év tetszőleges egy vasárnapjára vonatkozóan az üzlet nyitvatartási szándékát a kereskedő köteles előzetesen a kereskedelmi hatóságnak legalább 15 nappal az érintett időpont előtt bejelenteni. A kereskedelmi hatóság a bejelentett időpontokról nyilvántartást vezet.

A nyitva tartási idő keret jellegű, a kereskedő dönthet úgy, hogy az érintett
velemenyezd, 2015. november 22. vasárnap, 07:11
1/4
Képek, videók
Adventtől - Karácsonyig
sacimama
2017. november 27. hétfő, 22:46
karacsonyigomb6.png
matolaterezia
2014. december 02. kedd, 01:49
karacsonyigomb14.png
matolaterezia
2014. december 02. kedd, 01:49
karácsonyigömb1129.jpg
maroka
2012. november 29. csütörtök, 19:40
karácsonyigömb21129.jp g
maroka
2012. november 29. csütörtök, 19:40
karácsonyigömb31129.jp g
maroka
2012. november 29. csütörtök, 19:39
karacsonyigömb.gif
jpiros
2011. december 08. csütörtök, 17:20
karacsonyigomb.gif
ninuska21
2010. február 16. kedd, 16:23
karácsonyigömb.gif
yaskane
2008. november 22. szombat, 00:39
Bunyó Karácsonyig.v3.hu.c
finike
2007. augusztus 19. vasárnap, 09:57
Bunyó Karácsonyig.v2.hu.c
finike
2007. augusztus 19. vasárnap, 09:57
Bunyó Karácsonyig.hu.JPG
finike
2007. március 07. szerda, 11:37
Kellemes Karácsonyi ünnep
irmus
2018. január 02. kedd, 17:05
Áldott Karácsonyi ünnepek
irmus
2017. december 26. kedd, 17:01
Békés Karácsonyi ünnepeke
irmus
2017. december 24. vasárnap, 13:35
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.