Belépés
2019. október 16. szerda | 42. hét | 289. nap | 01:48 | Gál
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
ÚJ - Átadták a 2019 World Robot Olympiad magyar döntőjének díjait Tatabányán
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkára emlékeztetett arra, hogy a versenyt a tatabányai Edutus Főiskola honosította meg, és az azóta egyetemmé váló intézménynek is köszönhető, hogy Európában elsőként Magyarország rendezheti a WRO világbajnokságot novemberben, Győrben.

György László elmondta, hogy a minisztérium 15 millió forintos támogatással 50 iskolának biztosított alkatrészeket a Lego-elemekből felépíthető, programozható robotok összeállításához.

Az országos díjkiosztó előtt az ötven pályázó intézményből felkészülésüket értékelve három iskolának adott át 3D nyomtatóból álló különdíjat az államtitkár és Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára.

A kategóriák első helyezettjeként a világdöntőn hat magyar csapat vehet részt. Az eseményre több mint 3000 indulót várnak, 65 országból. A WRO helyi eseményein 22 ezer versenyző csapat indul,
velemenyezd, 2019. július 11. csütörtök, 20:31
Palkovics: egyre többen veszik észre a szakképzésben rejlő lehetőséget
szemben, az idén felvételizők 40 százaléka szakgimnáziumba jelentkezett, miközben a gimnáziumba jelentkezők száma 37 százalék alatt maradt.

A szakképzés mellett döntő fiataloknak "versenyképes végzettséget, a gazdaság által elvárt tudást kell biztosítanunk" - fogalmazott Palkovics László.

Felidézte: az elmúlt évben a szakképzésben tanuló magyar fiatalok számos nemzetközi versenyen értek el kimagasló eredményeket. Nagy elismerés, hogy idén novemberben Magyarország rendezheti Győrben a World Robot Olympiad (WRO) nemzetközi robotépítő verseny döntőjét. Emellett rekord látogatottsággal zárták az idei szakmák éjszakáját, ráirányítva a pályaválasztás előtt álló diákok figyelmét a "szakmák izgalmas világára".

A versenyek és népszerűsítő kampányok legfőbb célja, hogy megismertessék a fiatalokat az új lehetőségekkel, szakmákkal - tette hozzá.

Távolról sem elég ugyanis, ha a szakma látja az elért eredményeket, sokkal fontosabb, hogy az iskolaválasztás előtt álló tanulók és szüleik is megismerjék
velemenyezd, 2019. június 03. hétfő, 23:33
Networkshop konferencia: a digitalizáció előnyeit el kell juttatni az emberekhez
virtuális térben próbálnak tudást átadni a hallgatóknak.

Fekete Dávid (Fidesz-KDNP) alpolgármester azt hangsúlyozta, hogy a digitalizáció nemcsak az emberek hétköznapi életét szövi át, hanem mára a városok életében is megjelent. Példaként említett egy olyan helyi alkalmazást, amellyel két-három gombnyomással bárki jelezheti az üzemeltető felé, ha közterületen problémát észlel. Ez az alkalmazás illik Győr úgynevezett okos város koncepciójába - mondta.

Füleki Judit, az Edutus Egyetem World Robot Olympiad nemzeti koordinátora emlékeztetett, hogy november 8- és 10. között Győrben rendezik a 16. World Robot Olympiad robotépítési és - programozási Világdöntőt. Az eseményre hetven országból mintegy háromezren érkeznek.

Május közepe és június közepe között tíz regionális hazai versenyt rendeznek, a döntő júliusban Tatbányán lesz. Onnan várhatóan nyolc csapat jut be a győri világversenyre - tette hozzá.

A Networkshop konferenciát a hazai felsőoktatási, köznevelési, kutatási, közgyűjteményi
velemenyezd, 2019. április 24. szerda, 20:45
ITM: még egy hétig lehet jelentkezni a WRO legorobot versenyre
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával idén Magyarország rendezi a World Robot Olympiad (WRO) nemzetközi legorobot építő verseny döntőjét 2019. november 8-10. között Győrben, a verseny hazai selejtezőjére április 26-ig várják az érdeklődők jelentkezését.

A nemzetközi robotépítési és -programozási verseny célja, hogy a gyermekeket és fiatalokat közelebb hozza a természettudományos ismeretekhez, tantárgyakhoz, valamint ösztönözze őket a mérnöki, informatikai szakma választására.

A verseny a digitalizálás, a robotika és az ipar 4.0 koncepcióra épülő gazdaság által igényelt képességeket helyezi előtérbe. Nagymértékben hozzájárul a digitális és természettudományos, különösen a matematikai, algoritmizálási és programozási kompetenciák népszerűsítéséhez - írja közleményében az ITM.

A World Robot Olympiad az egyik legjelentősebb, több mint 60 országot és évente 20 000-nél több csapatot indító nemzetközi versenysorozat, amelynek a 16. világdöntőjét, első európai országként
velemenyezd, 2019. április 18. csütörtök, 12:21
Jövő ősszel Győrben rendezik a 16. World Robot Olympiad világdöntőjét
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter azt emelte ki, hogy a magyar exportban az európai uniós országok közül a legmagasabb a high tech hozzáadott érték.

Kijelentette, ez a verseny azért is fontos a diákok számára, hogy tudatosuljon bennük: a robotok egyszer az életünk részeivé válnak. Ugyanakkor a robotok megalkotásánál és használatánál ma már nem műszaki kérdésekkel, hanem olyan pénzügyi, jogi és erkölcsi kérdésekkel "szembesülünk, amikre nem vagyunk teljes mértékben felkészülve" - fűzte hozzá a miniszter.

Szögi Zoltán, a hazai versenyeket szervező és lebonyolító Edutus Nonporft Zrt. vezérigazgatója elmondta: a verseny célja, hogy a gyermekeket megismertessék és megszerettessék a robotikához tartozó természettudományos, mérnöki, matematikai és informatikai tantárgyakkal. A verseny tavaly bekerült a kormány által anyagilag támogatott tanulmányi versenyek közé.

A verseny lényege, hogy a csapatok a robotokat Lego elemekből építik meg és programozzák be a négy kategóriának
velemenyezd, 2018. június 19. kedd, 13:22
Rétvári: több program indult a diákok műszaki és természettudományos képességeinek fejlesztésére
Rétvári Bence az Országgyűlés honlapján közzétett válaszában részletezte: A Pályaorientáció, kiemelten az MTMI készségek és kompetenciák fejlesztése a köznevelés rendszerében című projekt részeként az iskolákban tanórai vagy tanórán kívüli, általános pályaorientációs programokat tartanak az általános és középiskolákban.

A Természettudományos élménypedagógiai programkínálat és természettudományos élményközpontok fejlesztése című projekt keretében vissza nem térítendő támogatásra pályázhattak olyan szervezetek, amelyek céljai közé tartozik a természettudományos ismeretterjesztés, természettudományos oktatás-képzés.

Kitért arra is: hazai finanszírozású a pályaorientációt és a MTMI-kompetenciákat, készségeket támogató program az Útravaló Ösztöndíjprogram - Út a tudományhoz című alprogram. Az alprogram célja a középfokú iskolai oktatásban részt vevő természettudományos érdeklődésű tanulók tehetséggondozása úgy, hogy mentori támogatással kipróbálhassák magukat egyéni és csoportos kutatásokban
velemenyezd, 2018. június 06. szerda, 09:15
Kutatók éjszakája - Bemutatkoznak az innovációs ifjúsági tehetségkutató verseny győztesei is
Antos László, a Magyar Innovációs Szövetség vezetője hangsúlyozta: a technológiai innováció segítheti a gazdasági fejlődést, ezért rendezik meg 26 éve a fiataloknak szóló tehetségkutató versenyüket.

A péntek esti eseményen megismerheti a közönség többek között azt a bowlingozó robotot is, amely novemberben a robotika világolimpia (World Robot Olympiad Advanced Robotics Challenge) indiai döntőjében képviseli Magyarországot.

"Az idei téma a bajnokságon a bowling, egy olyan önműködő robotot kellett építenünk, amely képes egy bowling pályán elnavigálni, felismerni a környezetét, a labdát felvenni, felfedezni és megcélozni a bábukat, és egy sikeres gurítással lehetőleg minél többet ledönteni" - mondta el Wesely Norbert, az egyetemistákból álló Team Forward csapat tagja.

"A robot nem tudja mi az a labda, mi az a bábu, mit jelent egy sikeres lövés, és nem tudja a játék szabályait sem. Ezeket mind meg kell tanítani, és nagyon pontosan definiálni ahhoz, hogy utána sikeres legyen a játékban" -
velemenyezd, 2016. szeptember 29. csütörtök, 13:12
Lego-robotok versenye Tatabányán
Valenta László elmondta, hogy a február elején megjelent versenykiírás alapján minden csapat megépíthette a világszerte azonos terepet és tesztelhette az elképzeléseit. A 26 csapatot felvonultató versenyen a pályák egyes elemei sorsolással máshová kerülhetnek, illetve egy meglepetésszabályt is bevezetnek.

A kincskereső robotnak öt leletet kell összegyűjtenie ismeretlen környezetben, a hegymászónak négy színes kockát kell beletennie a színben illeszkedő hegy tetején lévő lyukba. A tatabányai forduló mindkét kategóriájának első helyezettje kvalifikációt nyer a Katarban novemberben zajló világdöntőbe.

A 25 centis robotok Lego-elemekből építhetők fel, feladatukat távvezérlés nélkül, önállóan kell teljesíteniük. A csapatok építik és programozzák a robotokat, melyek különböző szenzorokkal ismerik a színeket, felismerik és szükség esetén kikerülik az akadályokat, érintésre reagálnak, eligazodnak egy labirintusban, képesek az útvonalak újratervezésére.

Az Edutus Főiskolán rendezett magyarországi
velemenyezd, 2015. május 16. szombat, 11:11
Képek, videók
Olympiai óda 01.jpg
chillik
2016. április 26. kedd, 05:22
Olympiai óda 02.jpg
chillik
2016. április 26. kedd, 05:22
Olympia régen és ma.gif
pacsakute
2013. április 03. szerda, 18:19
charlotte-olympia-chri stm
parducka06
2013. január 20. vasárnap, 19:58
olympia héra temploma
lacipecsenye
2012. december 30. vasárnap, 10:49
olympia kabala london.jpg
dnemethk
2012. augusztus 08. szerda, 16:09
olympia-london-2012.jp g
dnemethk
2012. augusztus 08. szerda, 16:09
statue_of_zeus_at_olym pia
jegesmedve21
2012. június 10. vasárnap, 06:49
Olympia írógép.jpg
jpiros
2012. március 06. kedd, 11:14
olympia
lacipecsenye
2011. november 26. szombat, 22:06
000008526_olympia_rako ttk
klarcsika
2011. október 29. szombat, 22:24
111521951_World_rose_o f_l
zsebibaba54
2018. október 06. szombat, 10:26
pointer world dog show 20
charlotteani
2018. február 28. szerda, 22:56
2014 world pointer flo ba
charlotteani
2018. február 28. szerda, 22:55
worlds-largest-coffee- cup
taszat
2018. január 26. péntek, 08:48
Címkék
nemzetközi robotépítési, kategóriák első, tatabányai Edutus, kincskereső robotnak, Palkovics László, Edutus Nonporft Zrt, középfokú iskolai, csapatok építik, hétig lehet, tudományhoz című, elért eredményeket, szakképzésben rejlő, kormány által, játék szabályait, World Robot Olympiad, hegymászónak négy,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.