Belépés
2019. október 16. szerda | 42. hét | 289. nap | 01:49 | Gál
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Bauhaus 100 - Megnyitották az új Bauhaus múzeumot Dessauban
alatti tágas földszintet mutatja meg a külvilágnak.

A földszint szabadon látogatható, találkozóhelyként, rendezvények helyszíneként, fórumként és mindenekelőtt kortárs képzőművészeti tárlatok rendezésére szolgál. Az emeleten rendezett első kiállításon nagyjából 1000 tárgyon keresztül mutatják be a Bauhaus kialakulását és történetét.

A dessaui a második Bauhaus múzeum Németországban, amely a századik évfordulóra épült. Az első a szomszédos Türingia tartományi Weimarban áll, ahol 1919-ben Walter Gropius vezetésével megalapították az irányzat nevét viselő tervezőiskolát.

Az iskola 1926-ban költözött át Weimarból Dessauba. Az új székhelyen a professzoroknak külön művésztelepet is építettek, amelyet ugyancsak felújítottak az évfordulóra.

Walter Gropius és az utána következő igazgatók - Hannes Meyer és Ludwig Mies van der Rohe - a nemzetközi művészeti avantgárd egyik központjává tették az iskolát, olyan alkotókat nyertek meg oktatónak, mint Paul Klee német és Vaszilij Kandinszkij orosz
velemenyezd, 2019. szeptember 08. vasárnap, 18:12
A Bauhaust idéző fotókiállítás nyílt Békéscsabán
Pontosan egy évszázaddal ezelőtt alapította Walter Gropius a Bauhaus intézményét, és ezzel nem csak egy újabb "izmust" indított útjára abban a művészettörténeti szempontból irigylésre méltóan aktív és sokszínű időszakban - mondta a vándorkiállítás békéscsabai megnyitóján Fülöp Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára.

Hozzátette: a Bauhaus-eszme máig ható szellemi programja a 20. század első felének legjelentősebb művészeti-gondolati központjává avatta Walter Gropius iskoláját, amelynek szemináriumain számos világhírű alkotó - köztük több honfitársunk is - tanult, ihletődött, alkotott és indult el pályáján.

A kiállítás felidézi a legnagyobb alkotók és személyiségek műveit és filozófiáját, és megmutatja azt is, miként él és hat tovább a Bauhaus a kortárs művészetben, mert ez az irányzat, illetve ennek számos gondolata, esztétikai felfedezése és filozófiai irányadása ma is élő és jelenlévő, számos kortárs alkotót inspiráló - mondta Fülöp
velemenyezd, 2019. július 11. csütörtök, 21:01
Bauhaus 100 - Megnyitották Vaszilij Kandinszkij és Paul Klee felújított dessaui családi házát
drágának számító linóleum helyett használtak az ikerház kivitelezői. Nagy munka és tudományos feladat volt annak megállapítása is, hogy pontosan milyen színűre kell festeni a lakások belső falait, amelyek az egységesen fehér külső falakkal szemben igen tarkák voltak 1933-ban - áll a 1,5 millió eurós (485 millió forintos) felújítást támogató német közhasznú alapítvány, a Wüstenrot Stiftung tájékoztatójában.

A kulturális világörökséghez tartozó dessaui Bauhaus-művésztelep az iskola igazgatója, Walter Gropius házából és a tanároknak épített három ikerházból áll. A lakónegyedet (Meisterhaussiedlung) 1926-ra építették fel, amikor az iskola Weimarból átköltözött Dessauba.

A tervező az igazgató volt, aki a művészet, a technológia és az ipar eszközeit együtt alkalmazó konstruktivista irányzat által képviselt új lakáskultúrát bemutató "mintalakóparknak" szánta a művésztelepet.

Walter Gropius családi házát és a Bauhaus egyik leghíresebb magyar tanára, Moholy-Nagy László ikerházrészét bombatalálat érte
velemenyezd, 2019. április 17. szerda, 21:25
Nagyszabású rendezvénysorozattal tisztelegnek Németországban a Bauhaus előtt az indulás 100 évfordulóján
pusztítása, és a háború végének káosza után".

Nyitottak is voltak a világra, keresték a kapcsolatot a "nemzetközi modernitással", és befogadták a határokon túlról érkező hatásokat. Végül azonban "ők maguk is nemzetköziségre kényszerültek, mert a nemzetiszocialisták nem hagytak teret a Bauhausnak és kivándorlásra kényszerítették művészeit" - mondta Frank-Walter Steinmeier a Berlini Művészeti Akadémián január 24-ig tartó fesztivál első estéjén.

Az első interdiszciplináris tervezőiskola - Walter Gropius weimari intézménye - megalapításától az utolsó - berlini - iskola bezárásáig alig 14 év telt el, az eredmények mégis világra szólóak - emelte ki a német államfő. Mint mondta, 1919-től 1933-ig "egy csoport ihlettel teli alkotó nagyszerű dolgokat hozott létre az építészetben, a képzőművészetben, a táncban, a formatervezésben, a tipográfiában, de a fotográfiában és a filmben is".

"És ami talán még fontosabb: maradandó impulzusokat adtak, amelyek a jelenkorig hatnak és ma is gondolkodásra ösztönöznek"
velemenyezd, 2019. január 16. szerda, 21:42
137 éve született író, zeneszerző...
Alma Maria Mahler-Werfel (született Schindler) (Bécs, 1879. augusztus 31. - New York (USA), 1964. december 11.) osztrák író, zeneszerző

Édesapja Emil Jakob Schindler festő volt. Édesapja 1892-ben hunyt el.
Életpályája
1902-ben ment feleségül Gustav Mahler zeneszerzőhöz, akitől lánya, Anna Mahler szobrász született. Egy másik lányuk 1907-ben meghalt. Tanára, Alexander von Zemlinsky irányításával számos zeneművet, dalt alkotott. Gustav Mahler 1911-ben bekövetkezett halála után szerelmi viszonyt tartott Oskar Kokoschka festővel. 1915-ben feleségül ment Walter Gropius építészhez, akitől elvált. 1929-ben házasságot kötött Franz Werfel íróval, akivel 1938-ban a nácizmus elől előbb Franciaországba, majd 1940-ben az Amerikai Egyesült Államokba emigrált. A két világháború közötti időszakban a szalonja számos művésznek és egyéb értelmiséginek a találkozóhelye
gabfe, 2016. augusztus 31. szerda, 18:27
Befejeződött a dessaui Bauhaus művésztelep rekonstrukciója
A világörökség részét képező negyedben végzett munka legnagyobb különlegessége, hogy Gropius családi házát és Moholy-Nagy ikerházrészét nem az eredeti formában építették fel újra, hanem új házakat emeltek a régiek helyén. A világhírű tervező, David Chipperfield vezetésével a kortárs építészet szellemében átértelmezték a klasszikus modern ikonjaiként számon tartott épületeket.

Így a dessaui Bauhaus-művésztelep az első épületegyüttes az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökségi listáján, amely "újépítésű örökséget" is tartalmaz. A projekt jelentőségét mutatja, hogy a pénteki átadó ünnepségen Joachim Gauck német államfő mond beszédet.

A Bauhaus iskola igazgatója, Walter Gropius házából és a tanároknak épített három ikerházból álló lakónegyed(Meisterhaussiedlung) 1926-ban készült el, amikor az iskola Weimarból átköltözött Dessauba. A tervező az igazgató volt, aki a művészet, a technológia és az ipar eszközeit együtt alkalmazó konstruktivista irányzat által
velemenyezd, 2014. május 14. szerda, 21:46
Hoenig László híres magyar bútortervezőről tartanak előadást Londonban
Hoenig László magyar születésű belsőépítész és bútortervező 1933-tól Londonban élt és dolgozott egészen 1971-ben bekövetkezett haláláig - tájékoztatta a magyar kulturális központ az MTI-t.

Hoenig az 1920-as években a Walter Gropius alapította Bauhaus iskolában, a konstruktív törekvések központjában tanult, majd Berlinben dolgozott 1933-ig. Angliába költözését követően néhány éven belül saját stúdiót nyitott az elegáns londoni Mayfairben. Rövid időn belül sikeres belsőépítész, illetve egyedi bútorok tervezője lett. Munkáiban különböző korszakok stílusvonásait ötvözte.

A tervező fia, John Hoenig Londonban született, a neves Haileybury magániskolában végezte tanulmányait, és az Old Vic-ben a Nemzeti Színház társulatánál kezdte színházi karrierjét. Ausztráliában a National Institute of Dramatic Art művészeti főiskolán szerzett színpadtechnikusi végzettséget.

Sydneyben 30 évig színpadi világítóként és színházi rendezőként dolgozott. Később Firenzében művészettörténetet tanult. John Hoenig
velemenyezd, 2013. október 25. péntek, 19:46
Ismét játszik Budapesten az EUfónia Közép-Európai Ifjúsági Zenekar
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kezdeményezésére 2011-ben alakult a zenekar a régió hét legrangosabb zeneakadémiájának hallgatóiból. A szimfonikus együttes fellépett már a régió nagy koncerttermeiben, így a Művészetek Palotájában is. A frissen toborzott együttessel Kocsis Zoltán is dolgozott.

A sikeres projekt 2013 tavaszán folytatódik - közölte az MTI-vel a Zeneakadémia sajtóirodája. A sorozat gazdája ezúttal a grazi Universität für Musik und Darstellende Kunst (Zene- és Előadóművészeti Egyetem). A fiatal tehetségek Martin Sieghart karmester irányításával Grazban készülnek a koncertekre, majd Közép-Európa több nagyvárosában is bemutatják műsorukat.

A hegedűverseny szólistáját, Rolf Haast rangos nemzetközi szakmai zsűri választotta ki a projektben résztvevő egyetemek által jelölt kiemelkedő fiatal hegedűsök közül.

A műsorban Brahms népszerű IV. szimfóniája mellett az új bécsi iskola egyik remekművét, Berg I. hegedűversenyét is játsszák, amely az Egy angyal emlékének alcímet kapta,
velemenyezd, 2013. február 28. csütörtök, 13:32
Moholy-Nagy László filmjei a londoni Barbican központban
vendége lesz a művész lánya, Hattula Moholy-Nagy, aki az Egyesült Államokban él és a 2003-ban létrehozott Moholy-Nagy Alapítvány igazgatója. Hattula Moholy-Nagy beszélni fog mind saját családi emlékeiről, mind a Bauhaus amerikai működéséről. Az ő részvétele a programon a Londoni Magyar Kulturális Központ támogatásának köszönhető - mondta el az MTI-nek Végh Gyöngyi, az intézet munkatársa.

A Bauhaust, a 20. század első felének legjelentősebb művészeti intézményét 1919-ben Weimarban alapította Walter Gropius, az iskola 1925-ben Dessauba költözött, a Gestapo 1933 áprilisában bezárta és lepecsételte az intézményt. Moholy-Nagy 1937 októberében az Egyesült Államokban, Chicagóban megnyitotta az Új Bauhaus iskolát. A Bauhaus mint eszme a századfordulón kibomló művészeti törekvések összegezése, alkotó módszer és alkotói magatartás volt.

A három részből álló egész napos program életre hív egy 1929-es stuttgarti filmfesztivált, betekintést enged a magyar születésű művész életébe egy különleges
velemenyezd, 2012. május 25. péntek, 19:42
Újabb világörökségi helyszínekről döntött az UNESCO
kolumbiai kávét.

Vádi Rum, azaz a Hold völgye a jordániai Aqabától 70 km-re északkeleti irányban található, a Rum folyó kiszáradt medrének környéke, a világ egyik legszebb sivatagi tája. A legkülönfélébb színű homokdombok és a legváltozatosabb formájú és méretű sziklaképződmények váltogatják egymást. A beduinok lakta tájon a formákat a rendszertelen, heves esőzések, a finom részleteket a szinte sohasem múló szél munkája alakította ki.

Az alsó-szászországi Alfeldben lévő Fagus-műveket Walter Gropius tervezte 1911-ben. A gyár a később világhírűvé vált építész első műve volt, amelyet a modern építészet kulcsépületeként tartanak számon. A gyárban ma is készülnek kaptafák, az egykori raktárban múzeumot rendeztek be.

A szudáni Meroé-sziget régészeti területei a Nílus és az Atbara folyók között terülnek el, a vidék a Kush királyság hátországaként működött az időszámításunk előtti VIII. századtól a Krisztus utáni IV. századig.

A barbadosi Bridgetown és helyőrsége szintén felkerült a
velemenyezd, 2011. június 27. hétfő, 16:11
E napon született...
E napon született

>> Johann Jakob Froberger zeneszerző (1616)
>> Goldmark Károly zeneszerző (1830)
>> Lord Bertrand William Russell Nobel-díjas filozófus (1872)
>> Walter Gropius építész (1883)
>> Gunnar Gunnarsson író (1889)
>> Frank Capra filmrendező (1897)
>> Balázs Samu filmszínész (1906)
>> Joseph Vernon Turner (Big Joe Turner) énekes (1911)
>> Perry Como énekes (1912)
>> Domokos Géza író, műfordító (1928)
>> Don Martin képregényrajzoló, író (1931)
>> Páskándi Géza költő és író (1933)
>> Lászlóffy Aladár költő és író (1937)
>> Kovács Eszter Liszt Ferenc-díjas operaénekesnő (1940)
>> Gary Thain (Uriah Heep) basszusgitáros (1948)
>> Rick Wakeman (Yes) zenész (1949)
>> Diane Duane írónő (1952)
>> Csongrádi Kata színésznő (1953)
>> Wreckless Eric zenész (1954)
>> Chow Yun-Fat
skorpiolilike, 2011. május 18. szerda, 08:59
Július 5. Évfordulók mára
Július 5. az év 186. (szökőévekben 187.) napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 179 nap van hátra.

Névnapok: Emese, Sarolta,Lotti, Antal, Anton, Antos, Cipora, Cippóra, Cipriána, Ciprienn, Cirilla, Metód, Sarolt, Toni, Viliam, Vilmos, Zoé, Zója

Események

* 767 - II. Constantinus ellenpápa megválasztása.
* 1386 - Pensauriói János kerül a zenggi püspöki székbe.
* 1792 - II. Ferencet (I. Ferenc néven magyar király) megválasztják a Német-római Birodalom császárának. Ez az utolsó császárválasztás a Birodalomban.
* 1830 - Rövid ostrom után a francia csapatok elfoglalják Algéria fővárosát, Algírt. (Franciaország megkezdi Algéria gyarmatosítását.)
* 1848 - Pesten kezdetét veszi az első magyar népképviseleti országgyűlés
* 1865 - Londonban megalakítják az Üdvhadsereget (Salvation Army).
* 1914 - II. Vilmos német császár hűségnyilatkozatot tesz a Monarchia mellett, megerősítve az
schuro, 2010. július 05. hétfő, 08:26
1/2
Képek, videók
Bezárjuk a megnyitót
bzsuzsanna
2016. június 12. vasárnap, 21:18
Várjuk a megnyitót....jpg
nagyi67
2011. október 27. csütörtök, 19:03
Gropele Liesma 32.jpg
picurcica
2009. december 29. kedd, 20:38
Goethe Weimarban.jpg
chillik
2016. január 18. hétfő, 06:39
hannesbg0.jpg
icamama001
2010. július 27. kedd, 15:29
Ludwigia repens hínár
sanci81
2016. május 22. vasárnap, 16:15
ludwigia.gif
szicu
2012. április 25. szerda, 07:50
Ludwig van Beethoven.jpg
sarkadykati
2012. március 06. kedd, 23:35
Gustav Ludwig Hertz
majamaria
2012. január 30. hétfő, 09:09
Ludwig van Beethoven.gif
sarkadykati
2011. december 27. kedd, 11:56
Kat.St.Ludwigs templom
csalogany13
2009. november 10. kedd, 19:57
ludwig_dazzler.jpg
hortenzia57
2009. szeptember 20. vasárnap, 13:10
Ludwig Börne.jpg
ujjozsef
2009. március 06. péntek, 18:06
King Ludwigs Castle
samsira
2008. december 31. szerda, 20:36
Ludwig Múzeum
bajzateva
2008. október 14. kedd, 19:47
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.