Belépés
2019. január 23. szerda | 4. hét | 23. nap | 21:10 | Zelma, Rajmund
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Lázításért tízperces adásszünettel büntették az egyik ellenzéki román hírtelevíziót
Erről szavazattöbbséggel döntött kedden a román médiahatóság, amely szerint a Realitatea műsorvezetője, illetve meghívottai megsértették a hiteles tájékoztatásra, a gyalázkodás, erőszakos felbujtás, bizonyítékok nélküli vádaskodás tilalmára, illetve a tények és vélemények elkülönítésére vonatkozó előírásokat.

Az augusztus 10-i demonstrációval kapcsolatos panaszok vizsgálata során a CNA arra a következtetésre jutott, hogy a szociálliberális kormányhoz közel álló Antena 3 hírtelevízió a vizsgált - augusztus 6. és 17. közötti - időszakban nem vétett a médiatörvény előírásai ellen, a szintén kormányközeli Romania TV-t pedig 15 ezer lejes (egymillió forint) bírsággal sújtotta, amiért a műsorvezető nem követelt bizonyítékokat vádaskodó interjúalanyaitól.

Kedden számolt be a bukaresti média arról is, hogy a román diaszpóra erőszakba torkollott tavaly augusztusi tüntetése ügyében vizsgálódó katonai ügyészek ellen fegyelmi vizsgálatot indított az igazságügyi felügyelet. A bírák és ügyészek szakmai
velemenyezd, 2019. január 15. kedd, 21:12
Juncker: Romániának helye van a schengeni övezeten belül
védelme.

Juncker arra kérte a román kormányt, kerülje el azt, hogy az ország belpolitikai nehézségei bármiféle árnyékot vessenek az európai politikára. El kell végre oszlatni azokat az elképzeléseket, hogy "két Európa létezik" párhuzamosan egymás mellett, hogy áthidalhatatlan megosztottság nehezítené a tagországok együttműködését. A román elnökség és az uniós bizottság közös feladata, hogy ezt bebizonyítsák - tette hozzá.

Az unió tanácsa soros román elnökségének prioritásairól tartott sajtóértekezleten Viorica Dancila román kormányfő hangsúlyozta, az elnökség lehetőség a tagországok eltérő elképzeléseiről folytatott párbeszéd elmélyítésére.

Reményét fejezte ki, hogy Románia előremutató egyeztetéseket fog vezeti, néhány kérdésben pedig konkrét eredményeket tud majd elérni az európai gazdaság fellendítése, a szociális felzárkózás, az uniós költségvetés, a migrációs kérdések, a szomszédságpolitika és a belső biztonság erősítésének tekintetében.

Románia január 1-jén fél évre vette át az
velemenyezd, 2019. január 11. péntek, 14:31
Az európai alapértékek védelmére bíztatták Romániát az unió vezető tisztségviselői
államhatalom "büntető" intézményeit, amelyek szerinte nem hajlandók lemondani a kommunista időszakban élvezett előjogaikról.

A rendezvény nagy hiányzója, Liviu Dragnea szociáldemokrata házelnök helyett a képviselőház nevében Florin Iordache alelnök köszöntötte a brüsszeli vendégeket. Országa szuverenitását is hangoztatva, leszögezte: nem tudja elképzelni Romániát az EU-n kívül, és a szociáldemokrata kormánytöbbség európai elkötelezettségéről biztosította Brüsszelt.

A szónoklatok sorát záró Viorica Dancila miniszterelnök azt ígérte: az uniós elnökség idején kormánya "méltósággal" vezeti majd Európát, és mindent megtesz azért, hogy Románia megkapja azt a tiszteletet, amelyet érdemel. A román uniós elnökség a kohéziót tűzte zászlajára és azt reméli, hogy mandátuma végén az EU egységesebb, erősebb és összetartóbb lesz - hangoztatta a kormányfő.

Az EU vezetőit több száz kormányellenes tüntető várta az ünnepség helyszínéül szolgáló Ateneul Roman (Román Athenaeum) koncertterem közelében, akik szintén
velemenyezd, 2019. január 10. csütörtök, 22:12
A román védelmi miniszter a vezérkari főnök mandátumát meghosszabbító elnöki rendelet visszavonását kéri
posztjára, Iohannis pedig elnöki rendelettel egy évvel meghosszabbította a tisztséget eddig betöltő Nicolae Ciuca tábornok mandátumát.

Gabriel Les védelmi miniszter Dumitru Scarlat tábornokot, Románia brüsszeli katonai képviselőjét javasolta a vezérkari főnöki posztra. Iohannis elutasította a jelölést, amely szerinte nem felel meg a törvényes előírásoknak. A védelmi miniszter azt állítja: a CSAT ülése előtt több ízben próbált konzultálni az ügyben Iohannisszal, de az elnök "nem ért rá" fogadni őt.

Viorica Dancila szociáldemokrata miniszterelnök szerint Iohannisnak nem lett volna joga elnöki rendelettel, a CSAT-ot megkerülve dönteni a vezérkari főnök kinevezéséről, akit a védelmi miniszternek kell jelölnie. Első reagálásában Dancila azt valószínűsítette, hogy ezt a konfliktust is az alkotmánybíróság elé viszik. A kormánykoalíció feltehetően azért döntött a közigazgatási eljárás mellett, mert a közigazgatási bíróságon iktatott panasz - annak jogerős elbírálásáig - automatikusan felfüggeszti a
velemenyezd, 2019. január 09. szerda, 11:42
A román államfő kiadta az elnöki rendeletet két miniszteri tisztség megüresedéséről
A jobboldali elnök ezzel a - hetek óta halogatott - döntéssel az alkotmánybíróság határozata alapján járt el, miután a taláros testület megállapította, hogy Iohannis alkotmányos konfliktust idézett elő, amikor nem hajtotta végre a Viorica Dancila szociáldemokrata kormányfő által kért minisztercseréket.

Az elnök azonban egyelőre csak részlegesen hajtotta végre az alkotmánybíróság döntését, amely azt is előírta számára, hogy "haladéktalanul" adjon indoklással ellátott írásos választ a miniszterelnöknek az általa előterjesztett miniszteri jelölésekre.

Bár az alkotmánybíróság december 20-án példátlan gyorsasággal, már döntése másnapján közzétette indoklását és ezzel hatályba léptette a kormányátalakítással kapcsolatos határozatát, Iohannis - a karácsonyra és újévre hivatkozva - a miniszterek lemondásának "haladéktalan" tudomásul vételével is várt csaknem két hetet, az pedig továbbra is kérdéses, kik és mikor tölthetik be a megüresedett miniszteri tisztségeket.

Dancila decemberben arra
velemenyezd, 2019. január 03. csütörtök, 18:51
Iohannis meghosszabbította a jelenlegi román vezérkari főnök mandátumát
meghosszabbítását.

Az ellenzéki médium szerint a törvényes előírások alapján csak valamely fegyvernem vezérkari főnöke vagy annak helyettese veheti át a román hadsereg vezérkari főnöki posztját. Ennek a követelménynek a brüsszeli katonai képviselő most nem felelt meg, a miniszter pedig állítólag azt próbálta előzetes egyeztetés nélkül elérni Iohannisnál, hogy jelöltjét ugyanazon a CSAT-ülésen hozzák vissza korábbi fegyvernem-parancsnoki posztjára, majd rögtön utána nevezzék ki a hadsereg vezérkari főnökévé.

Viorica Dancila miniszterelnök a pénteki kormányülés elején mondott beszédében megkérdőjelezte Iohannis jogát arra, hogy elnöki rendelettel, a CSAT-ot megkerülve döntsön a vezérkari főnök kinevezéséről, akit a védelmi miniszternek kell jelölnie. A kormányfő úgy értékelte, Iohannist csak egy szándék vezérli: a kormány munkáját akarja akadályozni.

Dancila jelezte: ebben az ügyben is alkotmányos konfliktus állt elő a jobboldali államfő és szociálliberális kormány között, amelyet vélhetően
velemenyezd, 2018. december 28. péntek, 13:52
Évértékelő - Romániában az igazságszolgáltatás átalakításával telt az idei centenáriumi év
A sokat emlegetett centenáriumot végül is - a nemzeti ünnepen egyébként szokásosnak számító, de most minden eddiginél nagyobb szabású - katonai parádéval, és a parlamenti díszülésen elmondott szónoklatokkal tudta le a román politikum, hiszen azok a Kárpátokat átszelő, korábban megálmodott autópályák, amelyek gyakorlatilag is közelebb hozhatnák egymáshoz Erdélyt és a Ókirályságot, nemhogy nem készültek el a centenáriumra, de még építésük sem kezdődött el.

Nem sikerült befejezni az évfordulóra a túlnyomórészt közpénzekből tíz éve épülő Nemzet Megváltása-székesegyházat sem, de a román ortodox egyház - a katasztrófavédelem rosszallását kiváltva - mégis megszervezett egy nagyszabású oltáravató ünnepet a hatalmas bukaresti katedrális építőtelepén, ahova hívek tízezrei zarándokoltak el.

A centenáriumnál lényegesen többet foglalkozott a román média 2018-ban az igazságszolgáltatással, amely a szociálliberális kormánytöbbség és a jobboldali ellenzék véget nem érő hadakozásának frontvonalává vált. A
velemenyezd, 2018. december 27. csütörtök, 20:47
Az osztrák kancellár jelképesen átadta az EU tanácsa soros elnökségét a román elnöknek
valamint a Nyugat-Balkán integrációs folyamatát emelte ki. A kancellár köszönetet mondott a román elnöknek, hogy a jogállamiság és demokrácia védelmezőjeként lép fel Romániában.

Iohannis kifejezte reményét, hogy a román elnökség alatt sikerül rendezett módon lezárni az Egyesült Királyság kilépésének folyamatát, és a Brexit utáni EU jövőképéről rendezendő május 9-i nagyszebeni csúcstalálkozón sikerül megerősíteni az unió egységét.

A kancellár a jobboldali román államfő politikai ellenfelével, Viorica Dancila szociáldemokrata kormányfővel is találkozott. Rövid sajtónyilatkozatuk alkalmával itt is megemlítette, hogy megnyugtató válaszokat vár Bukaresttől a jogállamisággal és a fektetői környezettel kapcsolatos aggodalmakra.

Dancila az osztrák és a román uniós elnökség mottójára utalva azt hangoztatta: nemcsak olyan Európára van szükség, amely védelmez, hanem a keleti és nyugati, északi és déli, régi és új tagországok közti összetartás, a kohézió erősítésére is. Rámutatott: tudatában van annak,
velemenyezd, 2018. december 22. szombat, 07:10
Nem sikerült a román jobbközép ellenzéknek megbuktatnia Viorica Dancila szociálliberális kormányát
A "bűnöző Dragnea (szociáldemokrata pártelnök) bábkormányának" távozását sürgető bizalmatlansági indítványt az ellenzék 163 törvényhozója a múlt héten nyújtotta be.

A bizalmatlansági indítványban a jobbközép ellenzék azt állította, hogy a kabinet valójában a - korrupcióváddal másodszor bíróság elé állított - Liviu Dragnea PSD-elnök vezette "bűnszövetkezet" kiszolgálója, tönkreteszi a jogállamiságot, kifosztja az országot, és csődbe sodorja a gazdaságot. Az ellenzék szerint a "Dragnea-Dancila-kormány" Románia szégyene, amelyet le kell váltani, és aki nem támogatja a bizalmatlansági indítványt, az "Dragnea bűnsegédje".

Parlamenti beszédében a miniszterelnök komolytalan, megalapozatlan, ellentmondásos vádaskodásnak nevezte a bizalmatlansági indítványt. Ami az igazságügyi törvénymódosításokat illeti, képmutatással vádolta az ellenzéket, amelynek soraiban szerinte szintén ülnek olyan törvényhozók, akik alig várják az ügyészségi visszaélések jóvátételét. Dancila tagadta, hogy kormánya eltávolítaná
velemenyezd, 2018. december 20. csütörtök, 18:33
A román államfő szerint gazdasági káoszt okoznak a kormány által bejelentett adóügyi intézkedések
korábban liberalizált - gázár szabályozásához való visszatérésnek szentelte a legtöbb figyelmet.

Iohannis nehezményezte, hogy a kormány sem a gazdasági szféra képviselőivel, sem az illetékes állami intézményekkel nem egyeztetett "képtelen" ötleteiről, amelyekkel az utolsó pillanatban akarják meglepni az országot. Az elnök szerint egy ilyen intézkedéscsomagnak csak az lehet a következménye, hogy drágulni fognak az energiahordozók, a távközlés, ami általános áremelkedéshez vezet.

Emlékeztetett: Viorica Dancila miniszterelnök kormánya beiktatásakor év elején azt ígérte: nem fognak új adókat kivetni, most mégis megteszik, Iohannis szerint azért, mert képtelenek másképpen költségvetési fedezetet teremteni populista bér- és nyugdíjemelési ígéreteik teljesítéséhez.

A román államfő felszólította a kormányt, hogy halassza el az erről szóló sürgősségi rendelet elfogadását, és csak az érintettek bevonásával lefolytatott alapos közvita után fogadja el annak módosított változatát.

A bukaresti
velemenyezd, 2018. december 19. szerda, 14:52
A román Szociáldemokrata Párt elnöke szerint Iohannis hazaárulást követett el
vádhatóságok ellen, amiért nem vizsgálják ki azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a korrupcióellenes jelszavakkal szervezett kormányellenes tüntetéseket külföldről finanszírozzák. Dragnea arra is kitért: Romániában szitokszóvá vált a "közkegyelem" kifejezés, de szerinte a PSD-nek "kötelessége" valamilyen módon jóvátenni az ártatlan embereket érintő ügyészségi visszaéléseket, és előbb-utóbb rá kell szánnia magát erre a lépésre.

A román ellenzéki média tudni véli, hogy legkésőbb január közepéig a Viorica Dancila vezette kormány sürgősségi rendeletet készül elfogadni az amnesztiáról, amely minden tíz évnél kisebb szabadságvesztéssel sújtott elítélt - köztük a korrupcióért felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt PSD-elnök - büntetését eltörölné.

A PSD országos tanácsának ülésén Calin Popescu Tariceanu, a kisebbik kormánypárt, a liberális ALDE elnöke is azt állította: a román bírák a titkosszolgálatoktól "borítékban" kapott utasítások és nem a bizonyítékok alapján ítélkeztek, ezért szükség van
velemenyezd, 2018. december 16. vasárnap, 20:07
Bizalmatlansági indítványban sürgeti a román ellenzék a "bűnöző Dragnea bábkormányának" távozását
A beadvány aláírói Románia szégyenének nevezik Viorica Dancila szociálliberális kormányát. Azt állítják: a kabinet által a Liviu Dragnea PSD-elnök vezette "bűnszövetkezet" tönkreteszi a jogállamiságot, kifosztja az országot és csődbe sodorja a gazdaságot.

A bizalmatlansági indítványt a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Népi Mozgalom Pártja (PMP) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) egy-egy képviselője iktatta pénteken, de kihangsúlyozták, hogy - a Szociáldemokrata Pártból (PSD) kilépett - független képviselők is szerepelnek az aláírók között. A beadvány beterjesztői újságírók előtt azt mondtak: a PSD-ALDE koalíció kormánya, amelyben már több mint hetven miniszter fordult meg két év alatt, Dragnea "személyes ügyvédi irodájaként" működik és szerintük egyedüli célkitűzése, hogy megmentse a - korrupcióváddal másodszor is bíróság elé állított - pártelnököt a börtöntől.

A bizalmatlansági indítványt öt napon belül fel kell olvasni a parlament plénuma előtt, újabb három napon belül pedig meg kell
velemenyezd, 2018. december 14. péntek, 11:01
1/7
Képek, videók
adásszünetre.jpg
dnemethk
2014. január 02. csütörtök, 13:54
Zilah, Salaj, Romania
dandej
2018. szeptember 29. szombat, 19:29
bigar-vizeses-romania- 08-
borigit
2018. május 21. hétfő, 14:17
bigar-vizeses-romania- 07-
borigit
2018. május 21. hétfő, 14:16
bigar-vizeses-romania- 06.
borigit
2018. május 21. hétfő, 14:16
bigar-vizeses-romania- 05-
borigit
2018. május 21. hétfő, 14:16
bigar-vizeses-romania- 04.
borigit
2018. május 21. hétfő, 14:15
bigar-vizeses-romania- 03-
borigit
2018. május 21. hétfő, 14:15
bigar-vizeses-romania- 02-
borigit
2018. május 21. hétfő, 14:13
bigar-vizeses-romania- 01-
borigit
2018. május 21. hétfő, 14:13
O.V.Romániában.jpg
agica2004
2018. április 04. szerda, 21:08
Borosjenő Romania
monikazoli
2017. július 22. szombat, 21:45
Arad Romania
monikazoli
2017. július 22. szombat, 21:44
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.