Belépés
2019. március 18. hétfő | 12. hét | 77. nap | 18:51 | Sándor, Ede
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szolgálatba állt az F-16-os vadászgépekből álló első román repülőraj
Az alkalomból szervezett ünnepségen részt vett Viorica Dancila román miniszterelnök és Gabriel Les védelmi miniszter. A repülők már két éve megérkeztek Romániába, de bevetésük nem volt, mert ki kellett képezni a pilótákat.

Az 53-as számú vadászraj a dél-romániai Calarasi megyei Borcea községben levő légi bázison állomásozik. Az ott megszervezett ünnepségen Viorica Dancila miniszterelnök kiemelte, hogy a korszerű gépek szolgálatba állítása jelentős előrelépést jelent a román légierő számára, amely ezáltal megerősítette védelmi képességét. A miniszterelnök szerint ez hozzájárul ahhoz, hogy "eltántorítsanak a térségből érkező bármilyen ellenséges szándékot". Jelezte: a román kormány továbbra is megad minden támogatást a román légi erő korszerűsítéséhez. Románia 15 éves NATO-tagságának évfordulóján ez a fejlesztés is bizonyítja, hogy az ország felelős és komoly partnere az észak-atlanti szövetségnek és a fekete-tengeri térség "valódi stabilitási pillére" - mondta Dancila.

Gabriel Les védelmi
velemenyezd, 2019. március 14. csütörtök, 13:41
Családtámogatások emelését lehetővé tevő kormányrendeletet fogadott el a román kormány
A rendeletre azért volt szükség, mert korábban az alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította az alkotmánybíróság a parlament erről szóló döntését. A törvényhozói testület azt követően szavazta meg a költségvetés hiányát szabályozó jogszabály módosítását, hogy az állami költségvetésről folytatott parlamenti vitán az ellenzék javaslatára a törvényhozók megszavazták a kétféle családtámogatási juttatás növelését. Ezért a parlament kénytelen volt GDP-arányosan 2,55 százalékról 2,76 százalékra növelni az államháztartási hiányt.

Klaus Iohannis államelnök megtámadta az alkotmánybíróságon mind az állami költségvetési jogszabályt, mind az államháztartási hiányt szabályozó törvényt. A taláros testület részben adott igazat az elnöknek, így az államháztartási hiányt szabályozó törvény módosítását formai okokra hivatkozva alkotmányellenesnek nyilvánította, a büdzsét viszont nem.

A kormány most azért fogadta el sürgősségi rendelettel a törvénymódosítást, mert szerdán ismét a parlament napirendjén szerepel az
velemenyezd, 2019. március 12. kedd, 17:48
Timmermans: semmilyen előrelépés nem történt Romániában a brüsszeli ajánlások teljesítése terén
európai uniós alapokat. Ezzel indokolta az EB azon kezdeményezését, hogy az uniós támogatásokat kössék össze a jogállamiság kérdésével.

Timmermans kitérő választ adott arra az újságírói kérdésre, hogy az Európai Bizottság Románia esetében is aktiválni akarja-e a jogállamisági mechanizmust. Elismerte, hogy a büntetőjog alkotmányellenesnek bizonyult előírásait ki kell javítani, szerinte azonban ezt úgy kell megtenni, hogy ne akadályozza a korrupcióellenes harcot.

Az EB első alelnöke hétfő este Viorica Dancila román miniszterelnökkel is találkozott, megbeszélésükről azonban a bukaresti kormány szűkszavú közleménye nem árult el részleteket.

A CVM legutóbbi, tavaly novemberben közzétett jelentésében az EB úgy értékelte, hogy Romániában az utóbbi években visszalépések történtek az igazságügyi reform és korrupcióellenes harc terén és - a korábbi "házi feladatoknál" jóval több, összesen - 12 konkrét ajánlást fogalmazott meg abrüsszeli monitoring lezárásának feltételeként.

Bukarest az ország
velemenyezd, 2019. március 12. kedd, 10:16
Visszavont néhány kifogásolt intézkedést a román kormány a tüntetéseket kiváltó igazságügyi rendeletéből
szereplői által elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyészség (SIIJ) létrehozását is kifogásolták, és azt, hogy a kormányrendelet kivonja a speciális vádhatóságot a legfőbb ügyész hatásköre alól. Ezekre a kifogásokra nem adott választ a kedden elfogadott újabb rendelet.

A bírák és ügyészek ugyanakkor szót emeltek az ellen, hogy a karrierjüket és munkájukat közvetlenül befolyásoló intézkedéseket megkérdezésük nélkül, titokban készítette elő és fogadta el a kormány. A tiltakozáshullám hatására Viorica Dancila miniszterelnök múlt héten konzultációt kezdeményezett a bírák és ügyészek képviselőivel és a CSM elnökével. A "békéltetésre" nem mindenki ment el, több szakmai szervezetek azzal utasította el a meghívást, hogy az igazságszolgáltatás függetlensége nem alku tárgya.

A román igazságszolgáltatás függetlensége felett őrködő CSM plénuma keddi ülésén negatívan véleményezte a 7-es számú sürgősségi kormányrendelet korrekciójaként előterjesztett újabb tervezet, Dancila a kormányülés elején mégis azt
velemenyezd, 2019. március 05. kedd, 15:56
A román miniszterelnök és a képviselőház elnöke fogadta a székelyföldi románok képviselőit
A Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma képviselőinek a szerdai bukaresti megbeszéléseiről az Agerpres hírügynökség számolt be a fórum közleménye alapján csütörtökön.

A közlemény szerint a fórum vezetői tájékoztatták az állami méltóságokat a székelyföldi románok nehéz helyzetéről, és segítséget kértek tőlük azoknak a gondoknak az orvoslásához, amelyek csakis az állami hatóságok fellépése által oldódhatnak meg.

A közlemény szerint mind Viorica Dancila miniszterelnök, mind Liviu Dragnea házelnök - aki a vezető kormánypárt elnöki tisztségét is betölti -, tudomásul vette a gondokat, és támogatást ígért ezek megoldásához. A kultúra, az oktatás és a civil társadalom területén egy sor konkrét ügyben olyan segítséget is kértek, amelyet az illetékes szaktárcák vezetőinek a három megyében tett látogatásai során lehet megvitatni - áll a civil fórum közleményében.

A fórum szerint a megbeszélésen annak a nyílt levélnek a részleteit ismertették, amelyet január 26-án
velemenyezd, 2019. február 28. csütörtök, 18:33
Tovább terjed a tiltakozáshullám a román igazságszolgáltatási rendszerben a kormány sürgősségi rendelete miatt
szereplői által elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyészség (SIIJ) létrehozását kifogásolják és azt, hogy a kormányrendelet kivonja a speciális vádhatóságot a legfőbb ügyész hatásköre alól. Azt is nehezményezik, hogy - a kormányrendelet értelmében - ezentúl a vádhatóságok vezetését nem lehet ideiglenes ügyvivőkre bízni, a jelenleg tisztségben lévő ügyvivők mandátuma pedig legkésőbb április elején lejár.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) csütörtökön a rendelet hatályon kívül helyezését kérte Viorica Dancila miniszterelnöktől, arra hivatkozva, hogy a vádhatóság két részlege március 20-tól vezető nélkül marad, és ez megbénítja a DNA működését, mert a részlegvető aláírása nélkül nem küldhetnek egyetlen vádiratot sem a bíróságokra.

A miniszterelnök a szerdai kormányülésen párbeszédkészségét hangoztatta, arra emlékeztetve a tiltakozókat, hogy hétfőn a bírák és ügyészek képviselőivel, és a legfelsőbb bírói tanács (CSM) elnökével konzultált a lehetséges megoldásokról. Tudorel Toader igazságügyi
velemenyezd, 2019. február 28. csütörtök, 15:22
Iohannis kinevezte a szociáldemokraták miniszterjelöltjeit
tárcát Eugen Teodorovici pénzügyminiszter, a közlekedési minisztériumot Rovana Plumb európai alapokért felelős miniszter vezette eddig ideiglenes mandátummal.

Romániában november óta húzódott a kormányátalakítás körüli politikai csatározás. A PSD nyolc poszton akart váltást, de Iohannis csak hat miniszterjelöltet iktatott be, kettőt elutasított, majd amikor a kormányfő helyettük két újabb jelölttel állt elő, az elnök elnapolta a döntést arra hivatkozva, hogy a PSD túl sűrűn váltogatja minisztereit. Viorica Dancila miniszterelnök az alkotmánybíróság elé vitte az ügyet, amely megállapította, hogy Iohannis alkotmányos konfliktust idézett elő a kormányátalakítás hátráltatásával, és előírta számára, hogy adja ki az elnöki rendeletet a lemondott miniszterek felmentéséről.

A taláros testület azonban azt már nem írta elő Iohannisnak, hogy el kell fogadnia a kormányfő jelöltjeit, így az - év végi elnökválasztásra készülő, magát a kormánypárt egyedüli hatékony ellensúlyaként megjelenítő - államfő megtehette,
velemenyezd, 2019. február 21. csütörtök, 21:42
A parlament elfogadta Románia költségvetését
A román kormány eredetileg 2,55 százalékos államháztartási hiányt tervezett, de csütörtökön a parlament megszavazta az ellenzéknek a gyermekenként megítélt családi pótlék megemelésére vonatkozó indítványát, amit a deficit növelésével fedeznek.

A költségvetést 272 törvényhozó szavazta meg, 122-en ellene voksoltak 2 tartózkodás mellett. A tervezetet a román kormánykoalíció pártjai mellett a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is támogatta.

A parlamenti vitán Viorica Dancila miniszterelnök elmondta, hogy a költségvetés 5,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol, a kormány optimizmusát pedig azzal indokolta, hogy fejlődik a gazdaság, összesen 50 milliárd lejt (10,5 milliárd eurót) irányoztak elő közberuházásokra, ami megteremti a kormány által remélt növekedés feltételeit.

Dancila a beruházások mellett prioritásként jelölte meg az oktatást, amelynek évi költségvetése mintegy 48 százalékkal lesz nagyobb az előző évhez képest, az egészségügyre is 15 százalékkal többet fordítanak. A
velemenyezd, 2019. február 15. péntek, 13:21
Klaus Ioannis államfő a legnépszerűbb politikus Romániában
Az INSCOP közvélemény-kutató intézet erre vonatkozó adatsorát szerdán ismertette az Agerpres hírügynökség. A január utolsó és február első napjai között végzett felmérés résztvevőinek 39,5 százaléka mondta azt, hogy bízik a jobboldali elnökben. Csaknem 5 százalékponttal többen vannak, mint a cég által tavaly novemberben végzett kutatás idején.

A rangsorban a második helyezett Gabriela Firea, Bukarest szociáldemokrata - a PSD elnökével azonban nyílt konfliktusban álló - főpolgármestere lett, 23,9 százalékos bizalmi indexszel, több mint két százalékpontot rontva novemberi eredményéhez képest. A harmadik legnépszerűbb politikus Victor Ponta - a PSD-ből másfél éve kizárt, Pro Románia nevű saját pártjában politizáló - volt miniszterelnök 23,7 százalékkal.

A negyedik helyre - a PLUS elnevezéssel szintén saját pártot építő - Dacian Ciolos volt miniszterelnök jött fel 22,5 százalékkal.

A kormányzó szociálliberális koalíció legnépszerűbb politikusának a liberális ALDE-t vezető Calin Popescu
velemenyezd, 2019. február 13. szerda, 14:42
Iohannis megtagadta a PSD egyik kulcsemberének kormányfőhelyettesi kinevezését
Viorica Dancila kormányfőhöz címzett, csütörtökön közzétett levelében Iohannis azzal érvel, hogy Vasilescu semmilyen tapasztalattal vagy szakképesítéssel nem rendelkezik azokon a területeken, amelyek irányítására jelölték, ezért másik jelölt kiválasztására szólította fel a kormányfőt. Az államfő Vasilescu nyilvános kirohanásait, vádaskodásait és az igazságszolgáltatásra általa gyakorolt nyomást is kifogásolta.

Bár Iohannis már legalább négyszer megtagadta a szociáldemokrata kormányfő miniszterjelöltjeinek kinevezését, a mostani leveléből kiderül, hogy ezt tekinti az első elutasításnak, a korábbi, "hiánypótlási" felszólításait, amikor például a jelöltek büntetlen előéletéről kért írásos igazolást, nem számolja. A kormány és az államfő közti kiélezett jogvitában azért lehet ennek jelentősége, mert egy korábbi alkotmánybírósági döntés értelmében az államfőnek csak egyszer lenne joga indokoltan elutasítani a kormányfő miniszterjelöltjének kinevezését.

A bukaresti kormány átalakítása körüli
velemenyezd, 2019. február 07. csütörtök, 11:01
Ciamba: az EU még a román uniós elnökség idején megkezdheti a csatlakozási tárgyalásokat Észak-Macedóniával
Erről George Ciamba, a román uniós elnökség lebonyolításával megbízott tárca nélküli miniszter beszélt hétfőn Bukarestben Bujar Oszmani európai ügyekért felelős macedón miniszterelnök-helyettessel közösen tartott sajtóértekezletén.

Ciamba üdvözölte a Macedónia és Görögország közötti csaknem három évtizede húzódó névvitát lezáró preszpai megállapodás macedón és görög ratifikálását. Úgy vélekedett: az EU bővítésének "konkrét eredménye" az, hogy a két fél megoldást talált történelmi nézeteltéréseire.

A román tisztségviselő kiemelte, hogy a megállapodás pénteki, athéni becikkelyezése után a szkopjei kormány képviselőinek első külföldi útja Bukarestbe vezetett. A macedón miniszterelnök-helyettes hivatalosan is értesítette az EU soros elnökségét: elhárult az akadály Macedónia uniós csatlakozása elől.

Ciamba felvázolta: amint eljuttatják a preszpai megállapodás mindkét fél általi ratifikálásáról szóló dokumentációt az ENSZ-nek, a balkáni ország hivatalosan is felveszi az Észak-Macedónia nevet.
velemenyezd, 2019. január 28. hétfő, 15:12
Lázításért tízperces adásszünettel büntették az egyik ellenzéki román hírtelevíziót
Erről szavazattöbbséggel döntött kedden a román médiahatóság, amely szerint a Realitatea műsorvezetője, illetve meghívottai megsértették a hiteles tájékoztatásra, a gyalázkodás, erőszakos felbujtás, bizonyítékok nélküli vádaskodás tilalmára, illetve a tények és vélemények elkülönítésére vonatkozó előírásokat.

Az augusztus 10-i demonstrációval kapcsolatos panaszok vizsgálata során a CNA arra a következtetésre jutott, hogy a szociálliberális kormányhoz közel álló Antena 3 hírtelevízió a vizsgált - augusztus 6. és 17. közötti - időszakban nem vétett a médiatörvény előírásai ellen, a szintén kormányközeli Romania TV-t pedig 15 ezer lejes (egymillió forint) bírsággal sújtotta, amiért a műsorvezető nem követelt bizonyítékokat vádaskodó interjúalanyaitól.

Kedden számolt be a bukaresti média arról is, hogy a román diaszpóra erőszakba torkollott tavaly augusztusi tüntetése ügyében vizsgálódó katonai ügyészek ellen fegyelmi vizsgálatot indított az igazságügyi felügyelet. A bírák és ügyészek szakmai
velemenyezd, 2019. január 15. kedd, 21:12
1/8
Képek, videók
LAPSZEMLE.hu_vadaszgep ek-
matomiki38
2013. június 20. csütörtök, 19:00
vadászgépek.gif
szicu
2011. július 23. szombat, 09:21
vadászgépek.jpg
agica2004
2011. február 10. csütörtök, 16:06
vadászgépek hősök terén
maroka
2007. augusztus 21. kedd, 21:35
lovak szolgálatban.jpg
agica2004
2016. október 29. szombat, 14:59
Bernáthegyi szolgálatban.
pacsakute
2013. július 16. kedd, 11:20
lovasrendőrök szolgálatba
vojtiera
2012. november 20. kedd, 19:06
Szolgálatban 1970-es évek
kismotor
2011. december 27. kedd, 21:23
Polgárőrök szolgálatban
m_rika
2010. november 23. kedd, 18:31
még szolgálatban!!!.jpg
kukurta
2010. november 13. szombat, 13:47
szolgálatban
aszaloijani
2010. november 05. péntek, 17:43
szolgálatban
fakanal01
2009. február 20. péntek, 17:44
Szolgálatban
mattil
2007. szeptember 07. péntek, 22:39
szolgálatban
dododi
2006. május 21. vasárnap, 11:33
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.