Belépés
2018. december 17. hétfő | 51. hét | 351. nap | 09:33 | Lázár, Olimpia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A román legfelsőbb védelmi tanács asztalára kerül Verespatak UNESCO örökségvédelmi védettsége
Az elnöki hivatal szerint Klaus Iohannis elnököt foglalkoztatja Verespatak témája, ezért a kérdést a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó védelmi tanács június végi ülésének napirendjére tűzték.

Szerdán George Ivascu kulturális miniszter is úgy nyilatkozott, hogy az általa vezetett szaktárca kérte az elnöki hivataltól, vitassák meg Verespatak ügyét.

A Dacian Ciolos volt miniszterelnök vezette szakértői kormány kulturális minisztere, Corina Suteu kezdeményezte Verespatak UNESCO világörökség részévé való nyilvánítását 2016 januárjában. Az ügy szinte a végéhez érkezett, hiszen az UNESCO Világörökségi Bizottsága június 29. és július 2. között ülésezik a bahreini Manamában, ahol döntés kellene szülessen Verespatakról örökségvédelmi védettségéről.

Adrian Cioroianu, Románia UNESCO-nagykövete a múlt szerdán közölte, hogy a román külügyminisztérium a bukaresti kulturális szaktárca kérésére leállította a világörökségi védettségi folyamatot, és a jelölés visszavonását kérte.

A kulturális
velemenyezd, 2018. június 13. szerda, 18:12
Leállította a román kormány Veresptak UNESCO világörökségi jelölését
A portál Adrian Cioroianutól, Románia UNESCO-nagykövetétől értesült arról, hogy a külügyminisztérium a bukaresti kulturális szaktárca kérésére leállította a folyamatot, és a jelölés visszavonását kérte.

Verespatak védett kulturális örökségi listára való felkerülését június végén kellene tárgyalnia az UNESCO Világörökség Bizottságának. Cioroianu szerint a jelenlegi bukaresti kormány nem ért egyet a felterjesztéssel mindaddig, amíg folyamatban van a román állam és a Verespatakon aranybányát nyitni akaró kanadai Gold Corporation közötti kártérítési per, amelyben a kanadai vállalat 4,4 milliárd dollár kártérítést követel a román államtól.

A bukaresti kormány eddig hivatalosan nem jelentette be a védetté nyilvánítási folyamat leállítását, de a kabinet több tagja már tavaly egyet nem értését fejezte ki a felterjesztéssel.

A procedúrát a Dacian Ciolos volt miniszterelnök vezette szakértői kormány kulturális minisztere, Corina Suteu kezdeményezte 2016 januárjában. Suteu a Ciolos-kabinet mandátuma
velemenyezd, 2018. június 06. szerda, 17:50
Román külügyminiszter: Bukarest törvénysértően terjesztette be Verespatak világörökségi jelölését
teendőiről.

Melescanu szerint az idei év elején, a Dacian Ciolos vezette szakértői kormány mandátumának utolsó napján csak Corina Suteu volt kulturális miniszter nyújtotta be az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéhez (UNESCO) a pályázatot, hogy vegyék fel az erdélyi települést a védett kulturális örökségek listájára. Melescanu szerint a pályázatot sem Ciolos, sem a kormány nem hagyta jóvá.

Úgy vélte, az eljárásbeli törvénytelenségek mellett Bukarestnek át kell gondolnia, mit akar védelmezni Verespatak térségében. A külügyminiszter szerint a térség lakói mindig a bányászatból éltek, ott nem létezik más foglalkoztatási lehetőség. Ezért ötvözni kell az épített örökség megőrzését azzal a lehetőséggel, hogy Románia továbbra is kitermelhesse az ott rejlő nemesfémeket - magyarázta.

Melescanu szerint Romániának nagy gondot jelent, hogy a kanadai Gold Resources, amely Verespatakon és környékén ciántechnológiás nemesfém-kitermelést akart indítani, 4,4 milliárd dollár kártérítést
velemenyezd, 2017. szeptember 02. szombat, 17:52
Románia visszavonná az UNESCO-tól Verespatak világörökségi jelölését
mandátuma utolsó napján - felterjesztette az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéhez (UNESCO) azt a pályázatot, hogy vegyék fel a települést a védett kulturális örökségek listájára.

Tudose azért nem ért egyet ezzel a lépéssel, mert ha védett örökséggé nyilvánítják a térséget, akkor végleg ellehetetlenül az ottani arany- és az ezüstkészletek kitermelése. Tudose szerint a védett örökséggé nyilvánítás kedvezőtlenül érinti Románia érdekeit abban a perben is, amelyet a Verespatakon és környékén nemesfémet kitermelni akaró, kanadai Gabriel Resources indított a román állam ellen. A vállalat 4,4 milliárd dollár kártérítést követel, amiért 15 év huzavona után Bukarest megakadályozta a beruházás megvalósítását.

A miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy még nem késő visszavonni a pályázatot. Ennek érdekében, mint mondta, levelet írnak az UNESCO-nak, amelyben közlik: visszavonják a pályázatot, és nem tartják fenn korábbi álláspontjukat. Tudose elismerte ugyanakkor, hogy ezzel a
velemenyezd, 2017. augusztus 30. szerda, 13:12
Egy lépéssel közelebb került az UNESCO-védettséghez az erdélyi Verespatak
A Pressalert.ro portál pénteki közlése szerint Corina Suteu, a szerdán távozott Ciolos-kormány kulturális minisztere az utolsó munkanapján benyújtotta az UNESCO-hoz a verespataki bányászat kultúrtájának a világörökség részévé nyilvánítását kérő dossziét. A miniszter közölte: a lépést Dacian Ciolos miniszterelnökkel egyeztette, és reményét fejezte ki, hogy a helyébe lépő Ionut Vulpescu, a Grindeanu-kormány kulturális tárcavezetője is fenntartja a Románia nevében benyújtott előterjesztést.

A lépést megelőzően több mint tízezren írták alá azt a petíciót, amelyben az UNESCO-dosszié benyújtására kérték a minisztert. A Verespataki kultúrtáj megőrzéséért harcoló civil szervezetek ugyanis attól tartottak, hogy a szociálliberális Grindeanu-kormány lemond a védetté nyilvánítás kéréséről, és ehelyett a Rosia Montana Gold Corporation bányatervét fogja támogatni a településen.

Verespatak védetté nyilvánításának a folyamata 2011-ben indult, amikor az országos műemlékbizottság a kulturális tárcának
velemenyezd, 2017. január 06. péntek, 21:58
Románia javasolta Verespatak felvételét az UNESCO világörökségi listájára
Az indoklás szerint Verespatak az Erdélyi Érchegység legrégebbi, és legaktívabb bányatelepülése, ahol a bronzkortól kezdődően az ókoron és középkoron át napjainkig folyamatos volt a bányászat, és ennek példátlanul gazdag, mindmáig fennmaradt tárgyi emlékei az előterjesztés szerint méltók a világörökségi védelemre.

Az erdélyi település számára 2010-ben több civil szervezet kért nemzetközi védelmet, azt követelve, hogy a román kulturális tárca terjessze fel az erdélyi települést az építettörökséget védő UNESCO-listára annak reményében, hogy ezzel megakadályozhatják a környező hegyek apróra őrlésével és ciántechnológiás átmosásával járó aranybányaprojektet.

Verespatakon a kanadai többségi tőkével alapított Rosia Montana Gold Corporation Európa legnagyobb külszíni aranybányájának megnyitását próbálta több mint 15 éven keresztül sikertelenül engedélyeztetni, ahol ciántechnológiás eljárással akar 300 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt kitermelni. A környező hegyek ledózerolását és a kőzet
velemenyezd, 2016. február 05. péntek, 14:32
Verespatak - Folytatódott a tüntetéssorozat
A Mediafax hírügynökség szerint a bányaberuházás ellenzői közül több százan vonultak utcára mindkét városban, annak ellenére, hogy az illetékes parlamenti különbizottság november 11-én elfogadott jelentésében az úgynevezett Verespatak-tervezet elutasítását javasolta a törvényhozásnak.

Arra a kérdésre, hogy ilyen körülmények között miért demonstrálnak, a kolozsvári tüntetők egyike azt mondta: azt követelik, hogy Románia tiltsa be a ciános aranybányászatot, a kormány terjessze fel az UNESCO világörökségi listájára a verespataki római kori bányákat, és mondjon le hivataláról a bányaberuházást támogató kulturális és környezetvédelmi miniszter.

Bukarestben az Egyetem térről a parlament épülete elé vonuló tüntetők több ízben rövid időre elfoglalták az úttestet. A csendőrség időnként megpróbált kordont vonni eléjük, hogy megakadályozza a járműforgalom ismételt megbénítását, de a demonstrálók a járdákon kerülték ki őket.

Szeptember elseje óta minden vasárnap több száz - eleinte több ezer -
velemenyezd, 2013. november 17. vasárnap, 21:06
Verespatak - Ismét több ezren tüntettek Bukarestben a bányaberuházás ellen
vasárnap, amikor több ezer környezetvédő vonul fel, akadályozva a forgalmat a román fővárosban. A csaknem két hónapja tartó maratoni tüntetéssorozat elején a tiltakozók naponta elfoglalták az úttestet találkozóhelyük, az Egyetem tér környékén. Az utóbbi időben munkanapokon kevesebben gyűltek össze, de a vasárnapi menetrendszerű demonstrációkon még mindig több ezren vesznek részt.

Vasárnap a tüntetők körbejárták a parlament épületét és "Nem a vállalat hozza a törvényeket", "Lefizettek titeket Verespatakért", "Árulók, takarodjatok" jelszavakat skandálták.

Szombaton az Erdélyi Szigethegység legnagyobb településén, Topánfalván (Campeni) gyűltek össze a bányanyitás ellenzői, akik 12 pontos kiáltványban követelték a ciántechnológia betiltását, a Verespatak-tervezet elutasítását, a település jelölését az UNESCO világörökség-listájára és egy fenntartható fejlesztési stratégia kidolgozását az Erdélyi Szigethegység számára.

A hétvégi tüntetéseket megelőzően a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL)
velemenyezd, 2013. október 20. vasárnap, 21:26
Verespatak - Tüntetők rongálták meg a román kulturális miniszter autóját
Daniel Barbu egy kulturális rendezvényen vett részt egy óvárosi kávéházban, amikor a beszélgetést megzavarták a terembe behatoló tüntetők, akik a verespataki beruházás elleni jelszavakat kiabáltak és lemondását követelték.

Távozáskor, miután a miniszter beült gépkocsijába, a hangoskodók ütni kezdték a járművet, egyikük pedig - vélhetően kővel - betörte a hátsó ablakot. Rövid dulakodás után a demonstrálókat a rendőrség visszaszorította és a miniszter távozott.

Victor Ponta kormányfő egy csütörtök esti televíziós műsor vendégeként elfogadhatatlannak nevezte a miniszter elleni támadást, és a tettesek felelősségre vonását kérte. Rámutatott: bár a hetek óta zajló tüntetéseket nem jelentették be, és a demonstrálók rendszeresen akadályozzák a forgalmat, a rendőrség sosem alkalmazott erőt a békés tüntetőkkel szemben, mert a kormány tiszteletben tartják a véleményszabadságot. Az erőszakos fellépést azonban nem tűrik el - tette hozzá.

Daniel Barbu néhány hete úgy nyilatkozott: a verespataki
velemenyezd, 2013. október 17. csütörtök, 22:16
A szakminiszter szerint Verespataknak most nincs esélye a világörökségi címre
elutasították, hogy a "konzultáció" részeként az RMGC épületében találkozzanak a miniszterrel, akit részrehajlással vádoltak.

"Ha folytatódni fog (az RMGC által elkezdett és megígért) helyreállítás és valóban lesz 30 kilométernyi római kori, középkori és Mária Terézia korabeli konzervált bányajárat, 120 helyreállított épület, ha a település arculata megújul, akkor 7-10 év múlva valóban jó eséllyel kérhetjük a felvételt az UNESCO várakozó listájára. Ahogy ma néz ki ez a hely, semmi esély rá" - összegezte verespataki látogatása tapasztalatait sajtóértekezletén Daniel Barbu román kulturális miniszter.

Verespatakon a kanadai többségi tőkével alapított Rosia Montana Gold Corporation Európa legnagyobb külszíni aranybányáját készül megnyitni, ahol ciántechnológiás eljárással akar 300 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt kitermelni. Romániában és Magyarországon sokan ellenzik a vitatott beruházást, amelynek kezdeményezője mintegy 15 éve vár a jóváhagyásra.

A Mediafax hírügynökség szerint a bukaresti
velemenyezd, 2013. augusztus 21. szerda, 11:12
Tudósok a verespataki aranybánya megnyitása ellen
Le kell állítani a verespataki arany kibányászását célzó jelenlegi tervet, és egy olyan tervvel kell azt helyettesíteni, amely megőrzi a Verespatakon felhalmozódott szellemi és anyagi örökséget, és a fenntartható gazdasági fejlődés szellemében ötvözi a bányászattal a turizmust, a mezőgazdaságot és az erdőgazdálkodást - többek között ez áll annak a nemzetközi tudományos konferenciának a zárónyilatkozatában, amelyet a hétvégén tartottak Kolozsváron. A Verespatak a Világtörténelemben című konferenciát a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem, a Román Akadémia és az UNESCO műemlékvédelmi világszervezete, az ICOMOS romániai fiókszervezete szervezte.

A konferencia résztvevői úgy vélik, a Rosia Montana Gold Corporation kanadai-román vállalat által benyújtott bányaterv sem kulturális, sem gazdasági, sem pedig környezetvédelmi szempontból nem megfelelő, és ellentmond az Európai Unió által megfogalmazott területfejlesztési elvek többségének is.

A zárónyilatkozat szerint a Verespatakon megtalálható
velemenyezd, 2011. november 14. hétfő, 14:39
A fő román kormánypárt vezetősége vitát indított a verespataki aranybánya-beruházásról
Voinescu rámutatott, hogy Monica Macovei demokrata párti európai parlamenti képviselő felvetette Verespatak kérdését a párt központi vezető testület hétfői ülésén, de a demokrata pártiaknak még nincs hivatalos álláspontjuk, mert a vélemények megoszlanak. Hozzátette: a vita még az elején tart, de már most látszik, hogy sokféle álláspont van, így egyesek támogatják a beruházás megvalósulását, másoknak súlyos kételyeik vannak a tervvel kapcsolatban, míg mások kifejezetten ellenzik.

A következtetések levonása még túl korai - mondta Voinescu, de Emil Boc pártelnök és miniszterelnök tudomásul vette, hogy a PD-L-ben hivatalosan is elkezdődött a vita. Hozzátette: még számos részletet kell megismerniük a beruházásról, ezért a párt következő ülésein várhatóan tárgyalni fognak még Verespatakról.

Az Európai Parlament néppárti frakciójához tartozó PD-L képviselője, Monica Macovei - aki korábban román igazságügyi miniszter is volt - egy nappal korábban jelentette be, hogy pártja hétfői ülésén felveti a
velemenyezd, 2011. augusztus 01. hétfő, 20:04
1/2
Képek, videók
Verespatak 01.jpg
chillik
2018. február 20. kedd, 04:56
Verespatak 02.jpg
chillik
2018. február 20. kedd, 04:56
Verespatak 03.jpg
chillik
2018. február 20. kedd, 04:55
Verespatak 04.jpg
chillik
2018. február 20. kedd, 04:55
Verespatak 05.jpg
chillik
2018. február 20. kedd, 04:54
Verespatak 06.jpg
chillik
2018. február 20. kedd, 04:54
Verespatak 07.jpg
chillik
2018. február 20. kedd, 04:54
Verespatak 08.jpg
chillik
2018. február 20. kedd, 04:53
Verespatak 09.jpg
chillik
2018. február 20. kedd, 04:53
Verespatakban ilyen a viz
kicsoda57
2010. október 21. csütörtök, 00:23
Verespatak.jpg
baraber
2008. augusztus 20. szerda, 22:46
A föld legfelsőbb törvény
sanci81
2015. május 04. hétfő, 17:22
Legfelsőbb bíróság halál
furaila
2013. május 09. csütörtök, 15:44
paris legfelsőbb biróság
lacipecsenye
2012. augusztus 23. csütörtök, 09:50
nyaralás a legfelsőbb szi
szupermami
2011. július 17. vasárnap, 08:39
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.