Belépés
2019. június 16. vasárnap | 24. hét | 167. nap | 20:54 | Jusztin
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A Magyar Költészet Napja elé
verskommandó idén is száz költeménnyel készül. Április 11-én reggel nyolc órától felolvasómaratont tartanak a Gyermek- és Ifjúsági Központban. Délelőtt az iskolások, délután pedig a város lakosai csatlakozhatnak a programhoz. Az esemény ideje alatt bárki elszavalhat vagy felolvashat egy által választott költeményt. A kilenc órakor kezdődő ünnepélyes megnyitót követően a résztvevők közösen olvassák el Ady Endre A föl-földobott kő című költeményét, 15 órától pedig megkoszorúzzák József Attila szobrát a Vasvári Pál utcában, ahol emlékezőbeszédet mond a központ rendezvényigazgatója, Orbán Júlia. Másnap Sarkady Sándor író és költő emlékére, de kapcsolódva a magyar költészet napjához, városi versmondó napot tartanak. A programon elsősorban óvodások és általános iskola alsó tagozatos diákjai szerepelhetnek.

Azért ránéztem az óvári művház oldalára is, de ott semmit nem találtam, viszont a facebook-on olvastam, hogy Halászin pénteken Kátai Zoltán koncert lesz. Kátai Zoltán országszerte is ismert
azenujsagom, 2019. április 09. kedd, 07:05
Nyílt levél Kurz kancellárnak
Sargentini jelentést, mindennel egyetért, stb., stb.

Rendben van, kancellár úr. Tegyenek így. Most ismétlem meg: immár ismerjük mindketten a becstelenséget is, amit újabban Kurznak (is) hívnak. Mi pedig ismét gazdagabbak lettünk egy tapasztalattal: Soha ne bízz az osztrákban!

Persze, már Zrínyink is erre figyelmeztetett bennünket, csak az a baj, hogy mibennünk úgy látszik örök és elpusztíthatatlan a naivitás. Az önsorsrontásig menő naivitás.

Ajánlom önnek tanulmányozásra a vasvári béke történetét. Nyilván van önöknek arról is egy osztrák történelem-magyarázata, hogy ne lenne, hiszen ,,te csak házasodjál, boldog Ausztria!", igaz, kancellár úr? A házasságot pedig manapság már úgy is felfoghatjuk, hogy ön lefeküdt valaki(k)nek, valamiért, mert mégis csak első a vélt vagy valós érdek, a barátság és a becsület pedig ráér.

Nem baj, kancellár úr. Mi értjük ezt, van elég tapasztalatunk erről is, önökről is. Ön pedig még fiatal, nyilván fényes jövő előtt áll.
menusgabor, 2018. szeptember 13. csütörtök, 19:00
Soltész: ma már 220 ezer gyerek jár egyházi fenntartású köznevelési intézménybe
(Fidesz) polgármester közölte: az elmúlt napokban a The Financial Times csoporthoz tartozó, kéthavonta megjelenő üzleti kiadvány, az fDi Magazine a várost több szempontból is Európa tíz legjobban fejlődő gazdasági régiója közé sorolta.

Megjegyezte, hogy oktatás nélkül ez nem lenne elérhető és fenntartható, éppen ezért a ciszterci iskola bővítésén túl több tízmilliárd forint értékű iskolafejlesztés kezdődik a városban.

Elmondta: a ciszterci intézmény fejlesztésével egy időben megkezdődik a Vasvári Pál Gimnázium új épületének építése, valamint a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium és a Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium épületeinek teljes felújítása. Dolgoznak a Teleki Blanka Gimnázium teljes felújításának előkészítésén is.

Bérczi Bernát, a Zirci Ciszterci Apátság kormányzó perjele felidézte, hogy az iskolát a török kiűzése után, 1688-ban létesítették a jezsuiták, majd feloszlatásuk után, 1812-től a ciszterci rend vette át. Jelezte, hogy céljuk azóta sem változott, vagyis olyan
velemenyezd, 2018. március 21. szerda, 19:41
A pesti forradalom és a sajtószabadság
vagy éppen bécsi hatásáról már eddig is szó esett. De a fent elmondottak idején sem Pozsony, sem Bécs nem tudta még, hogy közben, március 15-én, a reggeli órákban, nagyjából akkor, midőn az országgyűlési küldöttség hajója Bécsbe indult, Pesten valóban kitört a forradalom, amelynek első, legnagyobb eredménye éppen a sajtószabadság kivívása volt.

Előző délután, az Ellenzéki Kör március 14-i ülésén, még nagy vita folyt a liberálisok és azon ifjú radikálisok között, akik, mint Irinyi József vagy Vasvári Pál, a népgyűlés tervéhez ragaszkodtak. Petőfi, tudjuk, nem vett részt az ülésen. Végül a többség Nyáry Pál, Pest megye másodalispánja és néhány más, vidéki liberális nemesi politikus fellépése nyomán úgy foglalt állást, hogy a 12 pontot Pozsonyba, Batthyányhoz kell küldeni, és ő terjeszti majd az országgyűlés elé. A vitát még az ülés után, a Pilvaxban is folytatták az ifjak, egymás között, amíg a bécsi forradalom híre meg nem érkezett. Ezután már mind egyetértettek, hogy minden időveszteség nélkül,
ametiszt54, 2018. március 15. csütörtök, 10:28
170 éve győzött Pesten a forradalom.Március 15 jelképpé vált
170 éve győzött Pesten a forradalom. Március 15 jelképpé vált, nemzetünk szabadságszeretetét, szabadság utáni vágyát fejezi ki.

1848. március 15. az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kezdete,melynek célja az áprilisi törvények védelme, majd Magyarország teljeskörű függetlenségének kivívása.

A bécsi forradalom hírére a Pilvax Kör tagjai, élükön Petőfi Sándorral, Jókai Mórral és Vasvári Pállal elhatározták, hogy maguk szereznek érvényt a sajtószabadságnak.
Alig náhányan indultak el Landerer Lajos és Heckenast Gusztáv nyomdájához, ahol cenzúra nélkül kinyomtatták az Irinyi József által megfogalmazott 12 pontot, valamint Petőfi lelkesítő költeményét a Nemzeti Dal-t.
Délután naggyűlést hirdettek a Nemzeti Múzeum elé, ahol már több tízezer ember jelent meg. Itt felolvasták a 12 pontot és Petőfi is elszavalta költeményét. Ezután a Várba vonultak, hogy a Helytartótanáccsal elfogadtassák követeléseiket.
Ez teljes mértékben sikerült, így vér nélkül győzött a forradalom.
koszegimarika, 2018. március 15. csütörtök, 08:31
Március 15. - Kocsis Máté: nemzetünk egységes akarata európai léptékű változásokat hozhat
A politikus felidézte, hogy 170 évvel ezelőtt a forradalom előestéjén azt mondta ki a magyar ifjúság: elég volt a nagyhatalmi diktátumokból, az önrendelkezés megcsonkításából és "a köztük élő hazaárulókból" is.

Petőfi Sándor, Jókai Mór és Vasvári Pál olyan Magyarországról álmodott, amely nincs idegen hatalmaknak alárendelve, hanem független és önálló döntéseket hozhat - mutatott rá, jelezve, az 1848-at megelőző években hatalmas változások zajlottak Európában, amelyek társadalmi és politikai feszültségekhez vezettek.

Mint mondta, nem csoda, hogy a pesti ifjak is felemelték szavukat és zászlajukra tűzték saját hazájuk és nemzetük érdekét. "A népből nemzet, az országból haza lett egyhamar" - fogalmazott, úgy értékelve: a felerősödött hazaszeretet adott bátorságot a forradalmároknak.

A történtekkel párhuzamot vonva kijelentette: "sokan vagyunk, akik ma sem érzünk másként, akik szeretjük a hazát, akik ragaszkodunk az önrendelkezésünkhöz, akik nem alkuszunk semmilyen nyomásra, és akikben a
velemenyezd, 2018. március 14. szerda, 21:03
1848 MÁRCIUS 15
1848 MÁRCIUS 15

170 éve győzött Pesten a forradalom. Március 15 jelképpé vált, nemzetünk szabadságszeretetét, szabadság utáni vágyát fejezi ki.

A bécsi forradalom hírére a Pilvax Kör tagjai, élükön Petőfi Sándorral, Jókai Mórral és Vasvári Pállal elhatározták, hogy maguk szereznek érvényt a sajtószabadságnak. Alig náhányan indultak el Landerer Lajos és Heckenast Gusztáv nyomdájához, ahol cenzúra nélkül kinyomtatták az Irinyi József által megfogalmazott 12 pontot, valamint Petőfi lelkesítő költeményét a Nemzeti Dal-t. Délután naggyűlést hirdettek a Nemzeti Múzeum elé, ahol már több tízezer ember jelent meg. Itt felolvasták a 12 pontot és Petőfi is elszavalta költeményét. Ezután a
menusgabor, 2018. március 14. szerda, 19:00
Tallóztam
Pestre a bécsi forradalom híre. Ez arra buzdította a magyar fiatalokat, hogy nyilvánosságra hozzák a 12 pontban megfogalmazott követeléseiket, és harcoljanak azok valóra váltásáért.

Az akkor még csupán százezer lakosú Pesten a Pilvax kávéház volt a legnépszerűbb találkozóhelye az egyetemistáknak. 1848 tavaszán itt gyülekezett az a forradalmi hangulatú csoport is, akiket már akkor is márciusi ifjaknak neveztek. Március 15-én a Pilvax Kör tagjai, élükön Petőfi Sándorral, Jókai Mórral és Vasvári Pállal elhatározták, hogy maguk vívják ki a sajtószabadságot. Addig ugyanis csak a bécsi udvar jóváhagyásával jelenhetett meg bármilyen magyar nyelvű írás.

Reggel fél 9 tájban egy csoport fiatalember lépett ki a Pilvax Kávéházból és indult sietősen, rendezetlen menetben a közeli egyetem felé. Arcukba havas esőt vert a szél. Hányan voltak? Negyvenen? Nyolcvanan? Nem tudjuk pontosan. Annyi biztos, hogy kevesen. Elenyésző szám a százezres városban. Lucskos utcán gyalogolt a kis csoport;
horvathnemagdi, 2018. március 14. szerda, 07:32
1848. március 15-én a magyar emberek kokárdát tűznek...
követeléseiket, és harcoljanak azok valóra váltásáért.


Az akkor még csupán százezer lakosú Pesten a Pilvax kávéház volt a legnépszerűbb találkozóhelye az egyetemistáknak. 1848 tavaszán itt gyülekezett az a forradalmi hangulatú csoport is, akiket már akkor is márciusi ifjaknak neveztek. Március 15-én a Pilvax Kör tagjai, élükön Petőfi Sándorral, Jókai Mórral és Vasvári Pállal elhatározták, hogy maguk vívják ki a sajtószabadságot. Addig ugyanis csak a bécsi udvar jóváhagyásával jelenhetett meg bármilyen magyar nyelvű írás.


Reggel fél 9 tájban egy csoport fiatalember lépett ki a Pilvax Kávéházból és indult sietősen, rendezetlen menetben a közeli egyetem felé. Arcukba havas esőt vert a szél. Hányan voltak? Negyvenen?
lilagondolatok, 2018. március 13. kedd, 18:39
Kilenc év fegyházra ítélték a nyíregyházi postást megkéselő férfit
Toma Attila közleményében azt írta, hogy D. D. vádlottat felfegyverkezve, közfeladatot ellátó személy sérelmére elkövetett rablás kísérletében és súlyos testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek a bíróság.

A tényállás szerint a korábban postásként dolgozó vádlott tavaly október 12-én délelőtt egy Vasvári Pál úti társasház lépcsőházában akart kirabolni egy postai kézbesítőt, akinek a válltáskájában 160 ezer forint volt. A vádlott késsel legalább ötször szúrt és csapott a postás felé, akinek a dulakodás közben sikerült támadója kezéből kirúgnia a kést. A vádlott pénz nélkül menekült el a helyszínről, a késszúrások miatt a kézbesítő súlyos és könnyű sérüléseket szenvedett - ismertette.

A bíróság a cselekményét előre kitervelő, fegyvert használó vádlottal szemben indokoltnak tartotta a fegyházbüntetés alkalmazását, ugyanakkor azt is figyelembe vette, hogy a vádlott büntetlen előéletű, cselekményét megbánta, és a sértett megbocsátott neki - tette hozzá a szóvivő.

Az ítélet nem jogerős.
velemenyezd, 2018. február 27. kedd, 12:52
Tájak és fűszerek - Tiszántúli barangolás
Tiszavasvári közel tizenötezer lakosával Szabolcs - Szatmár - Bereg
megye nyugati kapuja , a térség dinamikusan fejlődő központja .
Három alföldi táj , a Nyírség , a Hajdúság , és a Hortobágy
találkozásánál , a Tisza bal parti árterén helyezkedik el , Budapesttől
mintegy 210 - km - re .
A város két település , Büd és Szentmihály összeolvadásával jött létre .
1941 -ben , a közigazgatósági egyesítés után Büdszentmihály lett a
helység neve . A ma is használatos Tiszavasvári elnevezést Vasvári Pál
író , történész , politikus után kapta a város 1952 - ben .
A helyi látnivalók közé tartozik a Fehér - szik , amely védett természeti terület ,
és számos vízimadár élőhelye .Tiszavasváriban járva érdemes megtekinteni
a Vasvári Pál múzeumot és a Dessewffy - kastélyt is .
Tiszavasváriban működött az Alkaloida Vegyészeti Gyár , amelyet Kabay
János gyógyszerész alapított 1927 - ben , zöld máktokból történő morfin
bedmarika47, 2018. január 19. péntek, 04:46
353 éve húnyt el Zrínyi Miklós, a költő hadvezér
1664. januárjában ennek ellenére megindította téli hadjáratait, átmenetileg sikerült elfoglalnia Babócsát, Berzencét, Szigetvárt és Pécset, majd a törökök számára rendkívüli fontosságú eszéki hidat is felgyújtotta, elfoglalta Segesdet. Április végén megkezdte Kanizsa ostromát, amelyhez nem kapott segítséget, így júniusban kénytelen volt visszavonulni. Közben a török fősereg hozzákezdett Újzrínyivár ostromához, amelynek elfoglalását és felrobbantását az ide felvonult Montecuccoli tétlenül nézte végig. A vasvári béke után világosan látta, hogy a magyar rendiség addig elért vívmányait csak a belső erők rendezésével és a szomszédos országok támogatásával lehet megvédeni a bécsi udvar támadásaival szemben, ezért az összeesküvési terveket szövögető rendi vezetőket is próbálta ebben az irányban befolyásolni. Eközben halt meg máig tisztázatlan körülmények között: vadászat alkalmával egy sebesült vadkan áldozatául esett a Csáktornya melletti erdőben. A magyar barokk költészet és próza egyik legkiemelkedőbb alakja
menusgabor, 2017. november 18. szombat, 20:30
1/19
Képek, videók
Magyar Költészet Napja
irmus
2016. április 11. hétfő, 07:07
A Győri lakosaink :-))
dnemethk
2010. szeptember 08. szerda, 08:44
esemeny2014maj.jpg
vicus54
2018. április 30. hétfő, 21:25
Csillagászati események -
pacsakute
2018. április 15. vasárnap, 21:37
Nagyobb eseményre gyönyör
sanci81
2017. április 17. hétfő, 13:23
pille (Noé szerk.eseményé
szelgyongyi
2015. október 24. szombat, 17:56
Szep.19-20-események
wob
2015. szeptember 21. hétfő, 17:59
esemeny-aug.jpg
lilagondolatok
2015. augusztus 01. szombat, 00:16
esemeny-2014aug.jpg
lilagondolatok
2015. augusztus 01. szombat, 00:15
Légfelvétel az eseményről
wob
2014. április 20. vasárnap, 17:17
Esemény egy főcélja:áldás
ujnemarika
2013. július 27. szombat, 20:04
esemenykep_nagy11._fal usi
matolaterezia
2012. április 13. péntek, 17:42
esemény.gif
drkerekesmaria
2011. október 13. csütörtök, 07:03
Címkék
pesti forradalom, esemény ideje, Bérczi Bernát, közeli egyetem, kilenc órakor, térség dinamikusan, Másnap Sarkady Sándor, költő hadvezér, százezres városban, elmúlt napokban, belső erők, önsorsrontásig menő, történtekkel párhuzamot, helyi látnivalók, Irinyi József, Vegyészeti Gyár,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.