Belépés
2018. december 17. hétfő | 51. hét | 351. nap | 15:39 | Lázár, Olimpia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Fazakas Tibor erdélyi képzőművész op-art képei kiállításon
Fazakas Tibor ötven éve Vajdahunyadon él és dolgozik. Művészete az ipari táj op-art szerű ábrázolásában teljesedett ki - olvasható a Nemzetstratégiai Kutatóintézet tájékoztatójában.

A festőművész Victor Vasarely, azaz Vásárhelyi Győző nevével fémjelzett irányzat egyik jelentős képviselője. Művészete a látás illúzióján alapszik, műveit mérnöki pontossággal és technikai bravúrral készíti.

Akrill- vagy olajképein a két dimenzióban a harmadik dimenziót érzékelteti a formák fokozatos forgatásával. Az éles fekete-fehér kontrasztok, a komplementer színek vibrálása a vonalak és struktúrák káprázatos világa a mozgás illúzióját kelti a nézőkben. Korábban vonalzóval és körzővel pontosan szerkesztett alkotásokat hozott létre, az utóbbi években jellemzőek az örvények, indulatok hullámzása, a kitörni vágyó formák ábrázolása. A művész szeret játszani a szimmetriával és aszimmetriával, a pozitív és negatív formákkal, a teli és üres terekkel, a meleg és rideg felületekkel, a fénnyel és árnyékkal.

A
velemenyezd, 2018. július 28. szombat, 12:11
Ma van a Múzeumok éjszakája
alkalommal rendezik meg országszerte az idei eseményt, amely a családok évéhez kapcsolódva az Ami összeköt: család és kultúra mottót viseli.

A rendezvény idei fővárosa Pécs, ahol tizenkét helyszínen mintegy száz programra várják a látogatókat. Sok más mellett az érdeklődők interaktív, élményközpontú módszerekkel ismerhetik meg a Zsolnay, a Vasarely, az orgonaépítő Angster és a pezsgőgyárat alapító Littke család történetét is. Szegeden több más mellett papucsszépségversenyt is rendeznek, míg a Móra-múzeumban a széles nyilvánosság előtt eddig ismeretlen Munkácsy-festményt mutatnak be.

Az esemény szolnoki programjában tárlatvezetések, csillagles, alkonyi vártúra, kézműves foglalkozások és koncertek is szerepelnek. Székesfehérváron városszerte családi foglalkozások, koncertek és tárlatvezetések várják az érdeklődőket, a Nemzeti Emlékhely-Középkori Romkert egész napos rendezvényei a Családok éve jegyében a nagy magyar uralkodócsaládokra koncentrálnak.

Szombathelyen a Savaria Múzeumban többek között
velemenyezd, 2018. június 23. szombat, 07:05
Grüner György gyűjteményéből nyílt kiállítás a Vasarely Múzeumban
Grüner György Los Angelesben élő fizikus a kilencvenes évek elejétől gyűjti az 1945 után készült magyar képzőművészeti alkotásokat. "Intellektuális" műgyűjtőként a természettudósok perfekcionizmusával, kitartóan keresi kollekciójának gazdagítására az újszerű formai motívumokkal, progresszív technikai megoldásokkal készült és szemléletmódjukban újszerű műtárgyakat - közölte a múzeum az MTI-vel.

"Azon művészek, akik nem csupán esztétikus vásznakat festettek és nem csupán érdekes alakzatokat és formákat hoztak létre, hanem nyitottak voltak az újdonságok iránt, más szemszöget, újfajta 'előállítási technikákat' dolgoztak ki, vagy puszta erejükkel törték át a konvenciókat. Az innováció az, amely a tudomány és technika fejlődését, és amely, mintegy célként, a gyűjtő életét is meghatározta" - idézi a közlemény az amerikai-magyar műgyűjtőt.

A kollekció legkorábban készült alkotásait az Európai Iskola, illetve a Galéria a 4 Világtájhoz művészcsoport egyes tagjainak 1946-1948 között készült művei
velemenyezd, 2018. június 13. szerda, 18:04
Baán László: a madridi életmű-kiállítással kezdődik Vasarely európai újrafelfedezése
Elmondta, hogy Európában három nagy Vasarely-kiállítás követi egymást rövid időn belül; Madrid után a frankfurti Städel Múzeumban, majd a párizsi Pompidou Központban.

Mindháromhoz a Szépművészeti Múzeumhoz tartozó budapesti Vasarely Múzeum kölcsönöz jelentős műalkotásokat, a madridi kiállítási anyag döntő többsége innen érkezett.

A budapesti múzeum épp ezért a következő hónapokban az állandó kiállítás helyett a Grüner-gyűjteményből álló időszaki tárlattal várja a látogatókat.

Baán László elmondta: a madridi kiállítás magyar kezdeményezésre jött létre a Szépművészeti Múzeum és Thyssen-Bornemisza Múzeum jó kapcsolatának köszönhetően, körülbelül egyéves előkészítő munka után.

Felidézte, hogy a spanyol múzeum tavaly fennállásának 25. évfordulóját a budapesti Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria műkincseiből összeállított a Remekművek Budapestről - A reneszánsztól az avantgárdig című kiállítással ünnepelte, amelyet mintegy 100 ezren láttak három hónap alatt.

Az op-art
velemenyezd, 2018. június 06. szerda, 17:10
Már megint hova tűntek a zebrák?
A mellkasomon legelik a szőrt, de ne rohanjunk ennyire előre.
A múzeumi személyzet életében egy fix pont van a hétfő. A hétfőnél nincs is szebb nap, ellenben a kedd a legborzalmasabb a hét napjai közül. A kínok kínja, ha egy munkaszüneti nap keddre esik, mert a múzeumban (ténylegesen) dolgozók fordított világban élnek. Csak mondom, május elseje, a munka ünnepe, amit nemzeti kormányunk nagyon nem szeret, na az most keddre esik - krach. Azonban ezen a kedden is szörnyűség történt a Vasarely Múzeumban. Jó, azon kívül, hogy dolgozni kellett menni. Döbbenten fedeztük fel, hogy a " Zebrák" megint elvágtattak. Nem, a hírek szerint nem Semjén üldözte őket, aki agyát és altáji testrészét is puskájában hordozza. Semmi különös nem történt, a zebrákat kicsapták az alföldi pusztákra, hogy a friss füvet legelve végre lábat növesszenek. Azonban egészen Temesvárig elcsatangoltak - lábak nélkül! A két állat elvitt pár "kacatot" és a múzeum legjobb szőnyegét, hiszen valahová nekik is le kell heveredniük.
Persze a
naplopoleon, 2018. április 19. csütörtök, 10:54
Múzeumok éjszakája - Programok az ország 320 kiállítóhelyén
Debrecenben látható lesz Bocskai István Bukarestben őrzött jogara a Déri Múzeumban, mellette pedig bemutatják Báthori István jogarát is. A tulajdonossal kötött megegyezésnek köszönhetően ezen a hétvégén ismét megtekinthető a Munkácsy-trilógia, míg a Szépművészeti Múzeum szombatra Rodin Csókját kölcsönzi a Modemnek. A reformáció 500 éves évfordulóján számos programmal készül a református egyház, és a múzeumi negyed intézményei mellett a Református Kollégium, a Nagytemplom, a Városháza és a Kölcsey Központ is bekapcsolódik a Múzeumok éjszakájába Debrecenben.

Budapesten a Magyar Nemzeti Múzeum "túlvilági" sétát indít, továbbá régészeti helyszíneléssel, rendhagyó tárlatvezetésekkel, koncertekkel, tangóórával várja a látogatókat.

A Magyar Nemzeti Galéria új szemszögből mutatja meg kiállításait és műkincseit. Az est témáját Georg Baselitz Újrajátszott múlt című kiállítása ihlette, melyben a nap során négy alkalommal tartanak meditációs órát, a gótikus szárnyasoltárok között pedig "gótikus chill-out
velemenyezd, 2017. június 24. szombat, 07:04
Múzeumok éjszakája - Programok Budapesten
tárlatvezetések, de a látogatók a panorámát is élvezhetik a Budavári Palota kupolájából vagy az épület fröccsteraszáról.

A Néprajzi Múzeum a jelenleg futó lábbeli-kiállításra fűzi fel kínálatát: Cipőmesék a színpadon, mamuszkészítés az alkotótérben, beszélgetés egy világbajnok cipésszel, valamint épületséták, tárlatvezetések, "vízszintes közösségi műélvezet", koncertek, gyermekprogramok, nyomkereső játék, zárásként pedig hajnali görög táncház várja a betérőket a Kossuth téri otthonától búcsúzó múzeumban.

Az Iparművészeti Múzeum Üllői úti főépülete a felújítás előtt utoljára vesz részt az eseménysorozatban, itt divatbemutató és tárlatvezetések mellett workshop és alkotóműhely is szerepel a programjai között; az óbudai Vasarely Múzeum ellenben éppen a Múzeumok éjszakáján nyílik meg az épület átfogó felújítása után.

Arany János áll az Országos Széchényi Könyvtár kínálatának fókuszában, a látogatók így megtekinthetik például a Toldi trilógia, a Tetemrehívás és más Arany-művek kéziratát. A
velemenyezd, 2017. június 23. péntek, 19:12
Múzeumok éjszakája - Hatvan program tizenkét helyszínen Pécsen
Egyiptom-kiállításának is otthont adó Csontváry Múzeumba.

Az eseményen kiosztott írásos tájékoztató szerint a Csontváry Múzeum alsó szintjén berendezett egyiptomi kiállításon Tillai Gábor és Kovaliczky Gergely tart tárlatvezetést, a helyszínen az ókori birodalom építészetéről és vallásáról hallhatnak előadásokat az érdeklődők, a Papír Panír csoport pedig fény-árnyék installációval készül. A múzeum udvarán kézműves és rejtvényes gyermekprogramokat, valamint csillagászati bemutatót rendeznek.

A Zsolnay Múzeumban a többi között Zsolnay Teréz mintái alapján dekortervezéssel, kerámiafestéssel készülnek, emellett tematikus tárlatvezetés és P. Horváth Tamás pécsi író előadása is várja a közönséget. A Vasarely Múzeumban a tárlatvezetések és múzeumpedagógiai programok mellett op-art stílusú szitanyomó workshopot és fényfestést is rendeznek.

A Természettudományi Múzeumban 7-12 éveseknek rejtvényes foglalkozást tartanak, szó lesz még "fényimádó rovarokról", a növények, fények és színek jegyében pedig Pál
velemenyezd, 2017. június 13. kedd, 16:23
Múzeumok éjszakája - Kétezer program az ország 320 intézményében
Idén már 15. alkalommal tartják meg a Múzeumok éjszakáját, amely jó ideje a legnépszerűbb országos eseménysorozattá vált. Tavaly 400 ezren vettek részt a programokon, a látogatók több mint fele már a vidéki helyszíneken - emlékeztetett a rendezvénysorozat keddi sajtótájékoztatóján az óbudai Vasarely Múzeumban Závogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkár.

Mint elmondta, a kormányzat által 35 millió forinttal támogatott rendezvényhez eddig mintegy 320 múzeum, könyvtár, levéltár, közművelődési és egyéb intézmény csatlakozott.

A szervezők idén két pályázatot is hirdettek: az intézmények A nap műtárgya kiírásra jelentkezhettek, a Be a múzeumba pályázatra pedig a látogatók küldhettek be fotókat; azokból a darabokból, amelyek a legtöbb szavazatot kapták, kiállítási tárgy lesz a Múzeumok éjszakáján.

Budapesten idén is egységes karszalaggal látogathatók a Múzeumok éjszakája rendezvényei és kiállításai. A karszalag nemcsak a csatlakozott intézményekbe való belépésre és a programokon
velemenyezd, 2017. június 13. kedd, 15:14
Múzeumi együttműködés indult Óbudán
Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumot (MKVM), valamint a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) Kassák Múzeumát is.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója hangsúlyozta, hogy az önkormányzat méltányos díjat fizet az ingyenességért cserébe, amely az időszaki kiállításokra és a múzeumpedagógiai foglalkozásokra is vonatkozik.

Mint megjegyezte, a párizsi Pompidou Központ rövidesen életműtárlatot szentel Victor Vasarelynek, Madridban pedig jelentős részben a Szépművészeti anyagából a Thyssen-Bornemisza Múzeumban nyílik Vasarely-kiállítás.

Az óbudai Vasarely Múzeum felújítása rövidesen befejeződik, az intézmény június végén nyílik meg ismét - jelentette be.

Farbaky Péter, a BTM főigazgatója kiemelte: "A budapesti kerületek közül Óbuda teszi a kultúráért a legtöbbet".

Mint emlékeztetett, a BTM-nek négy egysége is a III. kerületben működik, az Aquincumi Múzeumban éppen pénteken nyílik a Hadrianus MCM című kiállítás.

Kiss Imre, az MKVM igazgatója felidézte, hogy a 2011-ben Óbudára
velemenyezd, 2017. május 26. péntek, 13:52
Első alkalommal rendeznek múzeumi majálist Pécsen
Csornay Boldizsár, a JPM igazgatója a programokat beharangozó keddi sajtótájékoztatón elmondta: a könnyed hangulatú pikniket is magába foglaló rendezvényt hagyományteremtő szándékkal rendezik meg.

Az eseményen kiosztott írásos összegzés szerint a JPM Káptalan utcai igazgatóságának udvarán a többi között agyagozás, korongozás, kreatív népművészeti sarok, kenyérdagasztás, kosárfonás, régi tárgyak bemutatója, nosztalgia-teaház, mézeskalács-készítés, és ólomkatona-öntés várja a látogatókat.

A pécsi sörkészítés történetéről Vert József tart kóstolóval egybekötött előadást, a Kőkertben csalánleves-főzésen és "leveles falatkák" kóstolóján vehetnek részt az érdeklődők - részletezték hozzátéve, hogy ugyanott a látogatók a rómaiak konyhaművészetébe is bepillanthatnak.

Pusztai Tünde művészettörténész, a múzeumi majális szervezője ismertette: a Vasarely Múzeum udvarán az Élményműhely oktatói tartanak játékkal, bemutatóval egybekötött műhelyfoglalkozást Művészet a többdimenziós kockák árnyékában
velemenyezd, 2017. május 02. kedd, 17:03
A Kovács Gábor Gyűjteményből nyílik tárlat a szlovéniai Lendván
Dubravko Baumgartner, a Galéria-Múzeum kurátora az MTI-nek elmondta: mint minden jelentős magángyűjtemény, a Kogart is határozott karakterrel bír. A mecénás több mint két évtizede vásárol műalkotásokat azzal a céllal, hogy létrehozzon egy, az újkori magyar festészet történetét méltón képviselő gyűjteményt.

A kollekció a 18. század elejétől a múlt század közepéig terjedő időszak művészetét öleli fel, és jelenleg mintegy négyszáz alkotásból áll. Ebből közel 100 alkotás lesz látható a lendvai múzeumban - közölte a kurátor.

Mint elmondta, a kiállítás a fent említett sokrétű és színes korszak festészetéről ad reprezentatív áttekintést, felvonultatva a 19. század művészetének összes fontos stílusirányzatát a klasszicista kezdetektől a romantika és a realizmus térhódításán át egészen a századvég naturalizmusáig.

A kiállításról készült katalógus szerint Munkácsy, Vaszary és id. Markó Károly több alkotása mellett olyan festményeket is láthatnak majd a látogatók, mint Csók István
velemenyezd, 2017. március 08. szerda, 17:32
1/4
Képek, videók
Fazakasné Erdélyi Ilona
dandej
2016. március 26. szombat, 13:54
Győztes Gamma, Fazakas G
margoboszi
2015. november 09. hétfő, 20:10
Fazakas Pista +61.jpg
farkas1945
2011. március 17. csütörtök, 12:43
Kiállításon
bzsuzsanna
2014. szeptember 06. szombat, 21:23
kiállításon.jpg
mkatalinka
2013. szeptember 22. vasárnap, 08:50
Amsterdami kiállitáson
erzsikepuskas
2013. augusztus 28. szerda, 12:15
A LEGO kiállításon
manolap44
2013. április 06. szombat, 20:40
Kiállításon!
bzsuzsanna
2012. június 27. szerda, 23:22
kiállításon a gyöngyeim3
andreakorom
2012. április 16. hétfő, 13:18
kiállításon a gyöngyeim2
andreakorom
2012. április 16. hétfő, 13:17
kiállításon a gyöngyeim1
andreakorom
2012. április 16. hétfő, 13:17
Kiállításon.
bzsuzsanna
2011. augusztus 14. vasárnap, 20:35
Akiane kiallitason.jpg
margoboszi
2010. október 10. vasárnap, 14:59
Makett kiállításon (1).JP
bartokiovi
2010. október 09. szombat, 14:15
Makett kiállításon (2).JP
bartokiovi
2010. október 09. szombat, 14:15
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.