Belépés
2019. december 10. kedd | 50. hét | 344. nap | 13:49 | Judit
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Csaknem tizenegyezer néző látta a MITEM előadásait
kazah, dán, portugál, cseh, francia, svéd és határon túli magyar előadások színesítették a MITEM programját, amelyen a Nemzeti Színház is több produkcióval bemutatkozott.

Az elmúlt hat évben 35 országból 96 társulat több mint száz előadása volt látható a fesztiválon, amelyek közül az idei volt a leghosszabb, hiszen csaknem egy hónapon át fogadta a nézőket.

A programsorozat első produkciója a Slava's SnowShow volt, amelynek a Fővárosi Nagycirkusz adott otthont. A Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. (MACIVA) idén először kapcsolódott be a színházi találkozóba.

A fesztiválon jelen volt Rimas Tuminas litván rendező Ványa bácsi-rendezése, a Berliner Ensemble játékában Michael Thalheimer A vágy villamosa-alkotása, a nemrég elhunyt Eimuntas Nekrosius Kurafiak című darabja, Eugenio Barba Trilógiája, a francia-vietnami Saigon-előadás, a svéd Királyi Dráma Színház (DRAMATEN) pedig Eirik Stubo rendezésével, az Egy nyári éj Svédországban című produkcióval érkezett.

Belgrádból Csehov Ivanovját
velemenyezd, 2019. május 06. hétfő, 13:08
Élményajándékban részesült mintegy 50 hátrányos helyzetű család
Az advent a közös várakozásról, az egymásra való odafigyelésről, a karácsonyi csoda pillanatának eljöveteléről szól - hangsúlyozta az élményajándékok átadásakor Illés Boglárka, az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságügyért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára.

"Mi hiszünk abban, hogy az egymásra való odafigyelés, a boldog pillanatok, a felejthetetlen közös élmények mindannyiunk életét gazdagabbá, teljesebbé teszik" - hangsúlyozta, hozzátéve: a Család, Esélyteremtő és Önkéntes Házak hálózatával az ország valamennyi családok átmeneti otthonát felkeresték, mivel arra törekszenek, hogy mindenkinek része legyen az összetartozás érzését jelentő közös élményekben.

Erdélyi Tamás, a Budapesti Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház vezetője emlékeztetett arra, hogy az év folyamán adománygyűjtést szerveztek Élményszerzés közösen szlogennel, amelynek az volt a célja, hogy a családok számára segítséget nyújtsanak a különböző kulturális intézmények látogatásához.

Buncsik Ildikó, a
velemenyezd, 2018. december 12. szerda, 12:51
Jótékonysági előadással támogatják a nyugdíjas artistákat
A Fővárosi Nagycirkusz közlése szerint a péntek esti Atlantic Flight - Nagy cirkuszi utazás című előadás teljes bevételét a művészek támogatására fordítják.

A hagyományosan minden évben megszervezett jótékonysági előadás bevételét általában karácsony előtt osztják szét a szakszervezet tagjai között. A fellépést az artisták társadalmi munkában, ingyen vállalják, a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. pedig minimális összegért bocsájtja a szervezet rendelkezésére az épületet és magát a produkciót.

A Fővárosi Nagycirkusz Atlantic Flight - Nagy cirkuszi utazás című műsorában zsonglőrmutatványok, kardilluzionisták, légtornászok, erőemelő és gyorsöltöző művészek szerepelnek, valamint olyan számok, mint a kínai rúd, trapéz és gumiasztal, handstand vagy a kötél (aerial rope).
velemenyezd, 2018. augusztus 09. csütörtök, 07:30
Lezárult a MACIVA Magyar Cirkusz és Varieté NKft. ÁSZ ellenőrzése
Az Állami Számvevőszék a MACIVA 2012 és 2015 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzése során megállapította, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. szabályszerűen gyakorolta tulajdonosi jogait a MACIVA felett. A társaság elkészítette belső szabályzatait, működését megfelelően szabályozta, a vagyonkezelt vagyont azonban nyilvántartásaiban nem különítette el, így átláthatósága sérült. A beszámolási és adatszolgáltatási kötelezettségét az előírásoknak megfelelően teljesítette, az adatok védelmét és átláthatóságát biztosította. A társaság vagyongazdálkodása szabályszerű volt.

A társaság működésének szabályozottsága a jogszabályokban foglalt követelményeknek megfelelt, ugyanakkor nem rögzítette a kezelt vagyon elkülönített nyilvántartására vonatkozó rendelkezéseket, és számviteli nyilvántartásaiban sem kezelte azokat az előírásoknak megfelelően.

Bevételeinek és ráfordításainak elszámolása szabályszerű volt. A társaság által végzett szolgáltatásokhoz
velemenyezd, 2017. november 28. kedd, 16:44
Budapesten nyílik meg a modern kori cirkuszművészet jubileumi évada
Az első modern kori cirkusz a londoni Westminster híd mellett nyitotta meg kapuit Philip Astley vezetésével 250 évvel ezelőtt, január 9-én. Ennek évfordulójáról Európa szerte megemlékeznek, de az ünnepségsorozat nyitó eseménye a 2018-as budapesti cirkuszfesztiválon zajlik majd az Európai Cirkuszművészeti Szövetség (ECA - European Circus Association) döntése értelmében - közölte a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. (MACIVA) pénteken az MTI-vel.

Mint írják, a döntés nagy horderejű, hiszen az eddig is kiemelt figyelemmel kezelt 20 éves Budapest Cirkusz Fesztivál az ECA döntésével még nagyobb jelentőséget kap.

Az ECA elnökségi ülésén svéd, finn, olasz, holland, német és magyar cirkuszigazgatók, cirkuszművészeti szakemberek vettek részt csütörtökön Budapesten. A szakmai tanácskozáson a szövetség aktuális kérdései, gazdasági és szakmai részfeladatok, azok teljesítése, az állatvédelem, valamint pedagógiai és oktatási ügyek elemzése volt napirenden.

A résztvevőket Pacsay-Tomassich Orsolya,
velemenyezd, 2017. június 30. péntek, 20:59
Az Európai Cirkuszművészeti Szövetség vezetőségébe választották Fekete Pétert
"Ez a gesztus a magyar cirkuszművészetre való odafigyelést is mutatja, azt a tényt, hogy a nemzetközi szervezet nyomon követi, mi történik Magyarországon, figyeli az itteni aktivitást, és kell nekik a hasznos kéz" - fogalmazott Fekete Péter, a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. igazgatója az MTI-nek. Elmondta, hogy Monte Carlóban pénteken született a döntés.

Az eseményen Helmuth Grosskurt, a szervezet igazgatója elmondta, hogy az elmúlt két évben figyelemmel kísérték a magyarországi cirkuszművészetet érintő fejlesztéseket, a művészeti ág megújításáért végzett munkát, és úgy érezték, elnökségükön belül is szükség van ezekre az energiákra - idézte fel az igazgató.

Az elnökségen belül van, aki a klasszikus cirkuszművészetért, más az alternatív cirkuszért vagy a szociális cirkuszért felelős. Fekete Péter elnökségi tagként elsődleges feladatának a különböző cirkuszművészeti ágak egymáshoz való közelítésének ügyét, illetve a cirkuszművészet mint közcélú, közösségi üzeneteket hordozó
velemenyezd, 2017. január 22. vasárnap, 15:52
A cirkuszművészet jelenéről és jövőjéről tartottak konferenciát Brüsszelben
figyelmet fordítanának.

A cirkuszi sátor alatt című konferencián Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyekért felelős tagja arról beszélt, hogy a cirkuszművészet fontos része az európai kultúrának, ráadásul a gazdasági nehézségek leküzdésében is segíthet.

Mint mondta, fontos feladat a művészek mobilitásának támogatása, kívánatos cél, hogy még nemzetközibbé váljon a cirkuszművészet.

Fekete Péter miniszteri biztos, a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. (MACIVA) igazgatója kifejtette, a cirkuszművészet óriási fejlődésen ment keresztül az utóbbi évszázadokban, vannak ugyanakkor olyan jelek manapság, amelyek komoly aggodalomra adnak okot. Sokan elfordultak a cirkusztól, fontos cirkuszok zártak be, ezekhez még hozzájön az is, hogy az emberek a terrorcselekmények miatt egyre inkább kerülik a nagy tömegeket vonzó nyilvános helyeket - jegyezte meg Fekete György, aki emellett a hagyományos cirkusz megújításának szükségességéről is beszélt.

A
velemenyezd, 2016. október 18. kedd, 16:53
Fekete Péter: a szellemi örökség UNESCO-listájára is felterjeszthetik a cirkuszművészetet
A nemzetközi cirkuszszövetség megszólította az egyes országok szakmai szervezeteit, hogy próbáljanak meg felkerülni a saját nemzeti szellemi örökségi listájukra, mert az UNESCO-listára kerülést legalább két olyan országnak kell kezdeményeznie, ahol a művészeti ág szerepel a nemzeti listán - mondta el Fekete Péter, a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. (MACIVA) igazgatója.

Felidézte, hogy a nemzeti jegyzékbe való felvételhez készített beadványban egyrészt be kellett bizonyítani, hogy egy tradíciókkal bíró, komoly művészeti ágról van szó, amely a cirkuszművészet esetében egyben egy komoly családi tradíciót is jelent, hiszen a szakmai képzésen kívül a tudást sok esetben a családok generációról generációra adják át.

Ezen túl be kellett mutatni, hogy mekkora közönséghez jutnak el, valamint részletezni kellett, hogy milyen szakmai közösségek kapcsolódnak szorosan a művészeti ághoz. Mindezeket komoly fotó- és videóanyagokkal kellett alátámasztani - mondta el az igazgató.

Az UNESCO Magyar
velemenyezd, 2016. szeptember 20. kedd, 14:18
Gergely László rendezőtől augusztus 25-én vesznek végső búcsút
A Magyar Teátrumi Társaság (MTT) alapító tagja, a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft.(MACIVA) korábbi ügyvezetője 64 éves korában hunyt el augusztus 5-én.

Gergely Lászlót súlyos baleset érte az erdélyi Sepsiszentgyörgyön, egy erkélykorlát kidőlt mögüle, zuhanása következtében komoly sérüléseket szenvedett. Halálát az orvosi kezelései közepette fellépett szövődmények okozták.

Gergely László 1952. július 25-én született Budapesten. A Színház- és Filmművészeti Egyetem színházrendező szakán 1984-ben diplomázott. A 80-as évek közepétől rendezőként dolgozott a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban, a veszprémi Petőfi Sándor Színházban, a debreceni Csokonai Színházban és a budapesti Nemzeti Színházban. 1989-től a békéscsabai Jókai Színházban volt rendező, majd ügyvezető igazgató. 1996 és 1998 között az Újvidéki Színház művészeti vezetőjeként tevékenykedett. 2000-től Szarvason, előbb a Weöres Sándor Regionális Színházban, majd az abból létrejött Cervinus Teatrum szlovák nemzetiségi színházban
velemenyezd, 2016. augusztus 16. kedd, 14:42
A nyugdíjas artistákat segíti a pénteki jótékonysági cirkuszelőadás
Eötvös Tibor, a szervezet elnöke elmondta: a hagyományosan minden évben megszervezett jótékonysági előadás bevételét karácsony előtt osztják szét a szakszervezet tagjai között. A fellépést az artisták társadalmi munkában, ingyen vállalták, a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. pedig szinte ingyen bocsájtotta rendelkezésükre az épületet és az Atlantisz gyermekei című vízi cirkuszi műsort.

Jelenleg százon felül van a nyugdíjas artisták száma, akik igen kevés pénzből élnek havonta. Egy akrobata teljesítőképessége véges, 35-40 éves korukig tudnak dolgozni.

Korábban létezett korkedvezményes szakmai nyugdíj is, de ez megszűnt, dolgoznak ennek visszaállításán - közölte.

Fekete Péter, az intézmény igazgatója azt hangsúlyozta: csúcson jár a nagycirkusz, és teltházzal futnak az előadások. Ezért döntöttek úgy, hogy nemcsak karácsonykor, hanem ebben az időszakban is tartanak egy jótékonysági előadást.

Kiemelte: új cirkuszművészeti központ létrehozásáról álmodnak, és arra a tudásra és
velemenyezd, 2016. augusztus 08. hétfő, 12:11
Elhunyt Gergely László rendező, a Nemzetiségi Színházi Szövetség elnöke
Nemzeti Színházban. 1989-től a békéscsabai Jókai Színházban volt rendező, majd ügyvezető igazgató. 1996 és 1998 között az Újvidéki Színház művészeti vezetőjeként tevékenykedett. 2000-től Szarvason, előbb a Weöres Sándor Regionális Színházban, majd az abból létrejött Cervinus Teatrum szlovák nemzetiségi színházban dolgozott alapító művészeti vezetőként. Alapítója és megbízott vezetője volt a 2009-ben megnyílt kézdivásárhelyi Városi Színháznak. 2015-ben megbízott ügyvezetőként a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft-t is vezette.

A Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetségnek 2010-es megalapítása óta elnöke volt. A szervezet azzal a céllal jött létre, hogy a magyarországi nemzetiségi színjátszás sokszínűségére alapozva összehangoltan léphessen fel a magyarországi nemzetiségi színházi kultúra fejlesztése és megőrzése érdekében.

Gergely László az elmúlt években sokat dolgozott a Nemzetiségi Befogadó Színház megalapításán, mely a magyarországi kisebbségi színjátszás bástyájaként egységesen adna
velemenyezd, 2016. augusztus 06. szombat, 14:59
Jótékonysági cirkuszelőadás segíti a nyugdíjas artistákat
Eötvös Tibor, a szervezet elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a hagyományosan minden évben megszervezett jótékonysági előadás bevételét karácsony előtt osztják szét a szakszervezet tagjai között.

"Augusztus 12-én este a most futó Vízi cirkusz előadást mutatják be. Az artisták társadalmi munkában, ingyen vállalták a fellépést, a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. pedig minimális összegért bocsájtotta rendelkezésünkre az épületet. A jegyek árusítását egyedül végezte az egyesület" - fejtette ki az elnök. Hozzátette: a jegyek jól fogynak, szinte biztos, hogy teltházas előadás lesz.

Eötvös Tibor elmondta, hogy jelenleg százon felül van azoknak a nyugdíjas artistáknak a száma, akik átlagosan 80-100 ezer forintból élnek havonta.

"Egy akrobata 35-40 évesen már nem tudja azt a teljesítményt nyújtani, mint 25 évesen, ezért hozták be annak idején a korkedvezményes nyugdíj lehetőségét, ami ugyan alacsony összeg volt, de mellette még lehetett munkát vállalni. Ez a lehetőség mára megszűnt" -
velemenyezd, 2016. augusztus 06. szombat, 09:18
1/5
Képek, videók
böjte csaba_tizenegyedik
maroka
2018. február 23. péntek, 19:19
keresztút_tizenegyedik ál
maroka
2017. március 14. kedd, 17:25
kersztút_tizenegyedik áll
maroka
2017. március 14. kedd, 17:19
tizenegyes.gif
lacyapu
2013. december 26. csütörtök, 14:47
Tizenegyedik c.filből
csalogany13
2010. január 17. vasárnap, 20:27
Tizenegyedik c. f.jelenet
csalogany13
2010. január 17. vasárnap, 20:25
Tizenegyedik c. film jele
csalogany13
2010. január 17. vasárnap, 20:23
Jelenet a Tizenegyedik c.
csalogany13
2010. január 17. vasárnap, 20:21
tizenegyedik oldal
smagi
2007. január 14. vasárnap, 17:57
erdőpéter_nemzeti szinház
maroka
2017. december 12. kedd, 10:13
nemzeti színház.png
chillik
2017. november 23. csütörtök, 14:10
Szeged_Nemzeti Színház.jp
agica2004
2017. január 29. vasárnap, 12:29
Szeged Nemzeti Színház.jp
agica2004
2017. január 09. hétfő, 18:51
A régi Nemzeti Színház
sanci81
2015. október 05. hétfő, 18:28
Nemzeti színház
sgy_ro
2015. március 22. vasárnap, 12:05
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.