Belépés
2018. december 17. hétfő | 51. hét | 351. nap | 08:57 | Lázár, Olimpia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A román legfelsőbb védelmi tanács asztalára kerül Verespatak UNESCO örökségvédelmi védettsége
nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó védelmi tanács június végi ülésének napirendjére tűzték.

Szerdán George Ivascu kulturális miniszter is úgy nyilatkozott, hogy az általa vezetett szaktárca kérte az elnöki hivataltól, vitassák meg Verespatak ügyét.

A Dacian Ciolos volt miniszterelnök vezette szakértői kormány kulturális minisztere, Corina Suteu kezdeményezte Verespatak UNESCO világörökség részévé való nyilvánítását 2016 januárjában. Az ügy szinte a végéhez érkezett, hiszen az UNESCO Világörökségi Bizottsága június 29. és július 2. között ülésezik a bahreini Manamában, ahol döntés kellene szülessen Verespatakról örökségvédelmi védettségéről.

Adrian Cioroianu, Románia UNESCO-nagykövete a múlt szerdán közölte, hogy a román külügyminisztérium a bukaresti kulturális szaktárca kérésére leállította a világörökségi védettségi folyamatot, és a jelölés visszavonását kérte.

A kulturális miniszter szerdán elmondta, hogy Romániának így is meg kell fogalmaznia álláspontját a bahreini
velemenyezd, 2018. június 13. szerda, 18:12
Remélhetőleg unokáink is fogják látni
REMÉLHETŐLEG UNOKÁINK IS FOGJÁK LÁTNI -- TÍZ MEGKAPÓ VILÁGÖRÖKSÉGI HELYSZÍN
Roadster

Évente egyszer dönt az UNESCO Világörökség Bizottsága, mely helyszínek kerüljenek fel a Világörökségi Listára, hogy aztán az emberiség számára megóvják, megvédjék ezeket a kulturális és természeti értékeket. Az alábbiakban tíz csodálatos, védett helyet mutatunk be a kambodzsai templomkolosszustól kezdve a zöld vizű új-zélandi tavon át a chilei kráterig.

(Fotók: Unsplash, Getty Images)

Határtalan élmény!St.
menusgabor, 2018. június 06. szerda, 19:30
Leállította a román kormány Veresptak UNESCO világörökségi jelölését
A portál Adrian Cioroianutól, Románia UNESCO-nagykövetétől értesült arról, hogy a külügyminisztérium a bukaresti kulturális szaktárca kérésére leállította a folyamatot, és a jelölés visszavonását kérte.

Verespatak védett kulturális örökségi listára való felkerülését június végén kellene tárgyalnia az UNESCO Világörökség Bizottságának. Cioroianu szerint a jelenlegi bukaresti kormány nem ért egyet a felterjesztéssel mindaddig, amíg folyamatban van a román állam és a Verespatakon aranybányát nyitni akaró kanadai Gold Corporation közötti kártérítési per, amelyben a kanadai vállalat 4,4 milliárd dollár kártérítést követel a román államtól.

A bukaresti kormány eddig hivatalosan nem jelentette be a védetté nyilvánítási folyamat leállítását, de a kabinet több tagja már tavaly egyet nem értését fejezte ki a felterjesztéssel.

A procedúrát a Dacian Ciolos volt miniszterelnök vezette szakértői kormány kulturális minisztere, Corina Suteu kezdeményezte 2016 januárjában. Suteu a Ciolos-kabinet mandátuma
velemenyezd, 2018. június 06. szerda, 17:50
Benyújtotta a dunai limes világörökségi pályázatát Magyarország három másik országgal együtt
Az államtitkár kiemelte: a négy ország nevezését Magyarország koordinálja Visy Zsolt miniszteri biztos vezetésével. A január 31-én beadott pályázat 98 helyszínt foglal magába, a Dunának mintegy 1500 kilométeres szakaszán fekvő helyszíneket érint. Magyarországon 65 világörökségi helyszín várható. A közös nevezésről szavazással dönt az UNESCO Világörökségi Bizottsága 2019 júniusában.

Latorcai Csaba szerint ez a pályázat komoly fejlődési és idegenforgalmi lehetőséget jelenthet a 65 magyarországi településnek.

"A kormány elkötelezett a hazai örökségvédelemben és a magyar örökség zászlóshajójának számító világörökségi helyszínek fejlesztésében és megőrzésében" - hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve, hogy Magyarországon jelenleg 8 világörökségi helyszín és 10 úgynevezett világörökség-várományos helyszín van.

Elmondta, hogy a kormány a világörökségi pályázathoz kapcsolódóan a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból (GINOP), valamint a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív
velemenyezd, 2018. február 02. péntek, 16:33
Krónika: Románia ismét elmulasztotta képviselni a csíksomlyói búcsú felvételét az UNESCO szellemi világörökségi
azonban, hogy a parlamenti bizottságnak csak koordinációs szerepe van, nem dönthet a felvételi kérelmek ügyében. A szenátor úgy vélte: a tavalyi sikertelen kísérlet után Romániának újra kellett volna indítania a jelölési procedúrát.

Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke felháborítónak tartotta, hogy a román kormány nem lép fel a romániai magyar értékek védelmében. "A román szakértői kormány képviselője megakadályozta, hogy a csíksomlyói búcsút felvegyék a szellemi világörökségi listára. Akkor Corina Suteu azt mondta, ki fogják egészíteni, és újra benyújtják a dossziét, ebből nem lett semmi" - emlékeztetett Hegedüs Csilla, aki a kulturális tárca korábbi államtitkáraként a felterjesztés kidolgozója volt.

A román kulturális tárca 2012 márciusában, Kelemen Hunor kulturális minisztersége idején terjesztette fel az UNESCO szellemi kulturális világörökségi listájára a csíksomlyói búcsút. Egy hónappal később azonban megbukott a jobboldali Ungureanu-kormány, amelyben az RMDSZ is
velemenyezd, 2017. december 13. szerda, 10:31
Menjen, amíg nem késő
Rengeteg olyan hely van veszélyben, ami szerepel az UNESCO világörökségi listáján - állítja egy most megjelent tanulmány.
A kongói Virunga Nemzeti Park, a Galapágos-szigetek és az Everglades Nemzeti Park is szerepel abban a Biological Conservation-tanulmányban, amelyben a veszélyeztetett helyeket sorolják fel. A védett helyszínek sokkal gyorsabban pusztulnak, mint ahogy azt korábban gondolták, az ok pedig az emberi tevékenység. ,,

A kutatás több egyetem és szervezet összefogásából jött létre. A tudósok megállapították, hogy a Világörökség részeként számon tartott helyek 63 százalékában fokozódott az emberi beavatkozás 2000 óta. Ennek következményei pedig tragikusak: a Yellowstone Nemzeti Park erdői 6 százalékát, az amerikai-kanadai határon fekvő Waterton Glacier Nemzeti Park pedig erdőterületének közel egynegyedét veszítette el az elmúlt két évtizedben. Ugyanez a helyzet a műemlékekkel is Egyiptom és Görögország területén,
bordat, 2017. október 30. hétfő, 19:14
A volt francia kulturális minisztert választották meg az UNESCO új főigazgatójának
hivatalos kinevezés az UNESCO általános konferenciáján november 10-én esedékes.

"Gratulálok Audery Azoulay-nak! Franciaország továbbra is küzdeni fog a tudományért, az oktatásért és a kultúráért a világban" - írta a Twitteren Emmanuel Macron francia államfő, aki az oktatást és a kultúrát kiemelt feladatként akarja kezelni.

Audrey Azoulay lesz a második nő az UNESCO élén közvetlen elődje, a bolgár Irina Bokova után. Egyik legfőbb feladata lesz a szervezet tekintélyének visszaszerzése, amely a világörökségi helyszínek besorolásán kívül nehezen tudja hallatni hangját a nemzetközi színtéren.

"Az első dolgom az lesz, hogy helyreállítsam az (UNESCO) hitelességét, a tagállamok bizalmát, a szervezet hatékonyságát, hogy cselekedni tudjon, mert ez az egyetlen (intézmény), amely hosszú távon képes rá mai világunk kihívásaival szemben" - mondta megválasztását követően az új főigazgató.

Audrey Azoulay-nak elsősorban az UNESCO-n belüli politikai rivalizálással és az abból fakadó finanszírozási
velemenyezd, 2017. október 13. péntek, 23:13
Elkészült a Római Birodalom határai világörökségi nevezés dokumentációja
A közlemény szerint a Duna mentén húzódó határvonal magyarországi szakaszát 65 helyszín képviseli, két légiós tábor, számos segédcsapattábor, őrtorony és egyéb katonai létesítmény, több polgári település, valamint az ezeket összekötő limes-út néhány szakasza.

Mint felidézik, a nevezés ilyen formában való elkészítését több éves tárgyalás előzte meg az UNESCO Világörökségi Bizottságával és az ICOMOS képviselőjével. Ezek eredményeként a római limes világörökségi nevezésében érdekelt tíz európai ország elkészítette a Római Birodalom teljes, mintegy 6500 kilométer hosszú határának a komplex bemutatását és nevezési tervét, kiemelkedő egyetemes értékeit felsorakoztató tematikus tanulmányt, amelyet a Világörökségi Bizottság idén júliusban Krakkóban tartott ülésén elfogadott.

Magyarország, Szlovákia, Ausztria és Németország az ICOMOS javaslatára egyesítette korábban külön-külön készített nevezési pályázatát. A mostanra elkészített, egyetlen pályázattá összeolvasztott anyagot az osztrák fél szeptember
velemenyezd, 2017. október 07. szombat, 12:51
Tizenkét új helyszín került fel az UNESCO világörökségi listájára
Az UNESCO július 2. óta Krakkóban ülésező világörökségi bizottsága 41. ülésén felvette a listára az északnyugat-kínai Csinghaj-Tibet-fennsík északkeleti peremén elterülő Csinghaj Hoh Hszil természetvédelmi területet, amely a világ legnagyobb és legmagasabban fekvő fennsíkja. A több mint 4500 méterrel a tengerszint felett fekvő terület számos növény- és állatfajnak ad otthont. A területen halad át a veszélyeztetett fajok közé tartozó tibeti antilop vándorlási útvonala is.

Felkerült a listára az argentínai Los Alerces Nemzeti Park. Az egymást követő eljegesedések látványos nyomait - morénák, édesvizű tavak - viselő területen a sűrű, mérsékeltövi erdőségek dominálnak. A térség kulcsfontosságú szerepet játszik a Patagóniai Erdő néhány utolsó érintetlen szegmensének megőrzésében és számos fenyegetett őshonos növény-, valamint állatfaj otthonául szolgál.

Világörökség lett a Mongólia és Oroszország területére kiterjedő Bajkálontúl, amely a helyi éghajlat periodikus változásaiból adódóan egyedülálló
velemenyezd, 2017. július 10. hétfő, 13:22
Nyolc új helyszínnel gazdagodott az UNESCO világörökségi listája
Az UNESCO július 9. óta ülésező világörökségi bizottságának 41. ülésén felvette a listára a németországi Sváb-Alb hegység hat barlangját, ahol az 1860-as években felfedezték a jégkori ember egyik legrégibb ismert kultúráját.

A barlangokban talált művek - barlangi oroszlánokat, mamutokat, lovakat ábrázoló barlangrajzok, hangszerek és díszek -, melyek kora 43 ezer évestől 33 ezer évesig terjed, a világ legrégibb művészeti alkotásai közé tartoznak.

Felkerült a listára a 16. és 17. században épült velencei erődvonal 15 épülete, melyek az észak-itáliai Lombardiától a mai Horvátországon át Montenegróig, egy több mint 1000 kilométeres vonalon védelmezték a velencei dózsék szárazföli és tengeri birtokait.

A lengyelországi Tarnowskie Góry történelmi ezüst-, ólom- és cinkbányái és felszín alatti vizei miatt került a listára.

Világörökség lett az iráni fennsíkon, Iszfahántól délkeletre fekvő Jazd település, amely "a sivatagi túléléshez szükséges, korlátozottan rendelkezésre álló javak
velemenyezd, 2017. július 09. vasárnap, 20:13
Az UNESCO a veszélyeztetett helyszínek közé sorolta a világörökségi listára felvett Hebront
három monoteista vallás - a zsidó, a keresztény és az iszlám - vallás hívőinek zarándokhelye lett. A város karavánok kereskedelmi útvonalainak találkozásánál épült. Bár az ottomán korszakban tovább terjeszkedett, és számos építészeti emlékkel gazdagodott, fennmaradt a település mamlúk morfológiája: az etnikai, vallási vagy szakmai csoportosulásokon alapuló negyedek hierarchiája.

A WAP (W-Arli-Pendjari) komplexum az érintetlen szudáni-száheli szavannát foglalja magában. A térség az ugyancsak a világörökségi listán szereplő nigeri W Nemzeti Park országhatárokon túl nyúló - Beninben és Burkina Fasóban húzódó - folytatása. A nyugat-afrikai szavannaövezet legfontosabb szárazföldi, mocsaras és vízi ökoszisztémái találhatók meg a térségben. Számos olyan vadonélő fajnak ad menedéket, amely máshonnan már eltűnt vagy súlyosan veszélyeztetett. Ez a terület ad otthon a legnagyobb elefántpopulációnak Nyugat-Afrikában, és számos nagytestű emlős is él a régióban, mint az afrikai lamantin, a gepárd, az oroszlán és a
velemenyezd, 2017. július 07. péntek, 17:28
A veszélyeztetett világörökségek listájára került Bécs történelmi városközpontja
Döntésében a testület sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a Vienna Ice-Skating Club-Intercontinental Hotel projekt nem tesz eleget maradéktalanul a bizottság korábbi kikötéseinek, elsősorban az új épületek magasságára vonatkozóan. A bizottság szerint az osztrák főváros szívében zajló beruházások negatív hatással lesznek a világörökségi helyszín kiemelkedő egyetemes értékére.

Bécs történelmi városközpontjában egymást érik a barokk építészetet dicsérő épületek és kertek. A terület 2001-ben került fel a világörökségi helyszínek közé.

A veszélyeztetett világörökségek listáját azért hozták létre, hogy tájékoztassák a nemzetközi közösséget azokról a tényezőkről, amelyek fenyegetést jelentenek az egyes világörökségi helyszíneknek kiemelkedő egyetemes értéket biztosító sajátosságokra. Az átsorolás célja továbbá, hogy a fenyegetések elhárítására és a kialakult helyzet orvoslására késztesse az érintett területeket.

A legjellemzőbb fenyegetések közé tartoznak a fegyveres konfliktusok, a természeti
velemenyezd, 2017. július 06. csütörtök, 14:51
1/5
Képek, videók
Verespatak 01.jpg
chillik
2018. február 20. kedd, 04:56
Verespatak 02.jpg
chillik
2018. február 20. kedd, 04:56
Verespatak 03.jpg
chillik
2018. február 20. kedd, 04:55
Verespatak 04.jpg
chillik
2018. február 20. kedd, 04:55
Verespatak 05.jpg
chillik
2018. február 20. kedd, 04:54
Verespatak 06.jpg
chillik
2018. február 20. kedd, 04:54
Verespatak 07.jpg
chillik
2018. február 20. kedd, 04:54
Verespatak 08.jpg
chillik
2018. február 20. kedd, 04:53
Verespatak 09.jpg
chillik
2018. február 20. kedd, 04:53
Verespatakban ilyen a viz
kicsoda57
2010. október 21. csütörtök, 00:23
Verespatak.jpg
baraber
2008. augusztus 20. szerda, 22:46
A föld legfelsőbb törvény
sanci81
2015. május 04. hétfő, 17:22
Legfelsőbb bíróság halál
furaila
2013. május 09. csütörtök, 15:44
paris legfelsőbb biróság
lacipecsenye
2012. augusztus 23. csütörtök, 09:50
nyaralás a legfelsőbb szi
szupermami
2011. július 17. vasárnap, 08:39
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.