Belépés
2020. május 29. péntek | 22. hét | 150. nap | 10:26 | Magdolna
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
ITM: 50 milliárd forint magyar, high-tech és zöld forrásra pályázhatnak a hazai mikro-, kis- és középvállalkozá
Az ITM pénteken MTI-nek küldött közleményében kiemelte, a gazdaságvédelmi akcióterv keretében meghirdetett kiírásra az 5 és 249 fő közötti munkavállalót foglalkoztató vállalkozások nyújthatnak be pályázatot. A vállalkozások munkavállalónként 1-9 fő között 1,5 millió forintot, 10-49 fő között 1 millió forintot, míg 50-249 fő között 500 ezer forint kaphatnak. Cserében vállalniuk kell, hogy megtartják munkavállalóik 90 százalékát.

A pályázat keretében a hatékonyságnövelő fejlesztések (eszközök, gépek, automatizált gyártási technológiák beszerzése, digitalizáció, energiahatékonyság) megvalósítása mellett lehetőség van képzés és szakértői szolgáltatás, 10 százalékban bérleti díj és forgóeszköz, 1 százalékban pedig rezsiköltségek elszámolására is. A feltételesen visszatérítendő támogatási forma előnye, hogy a kedvezményezett vállalkozások a támogatás odaítélése után 100 százalék előleghez juthatnak. A pályázati feltételek betartása esetén a teljes forrásmennyiség vissza nem térítendővé válik - írják a
velemenyezd, 2020. május 29. péntek, 08:51
Koronavírus - A Műegyetemen fejlesztett lélegeztetőgép prototípusának gyártását tekintette meg három miniszter
Palkovics László mérföldkőnek nevezte, hogy Magyarországon elindult a BME fejlesztette lélegeztetőgép gyártása, mert ezáltal- mint mondta - csökkent az ország kiszolgáltatottsága. A koronavírus-járvány elején ugyanis külföldről kellett vásárolni a lélegeztetőgépeket - emlékeztetett.

Kiváló teljesítmény - tette hozzá -, hogy két hónap alatt olyan eszköz készült el, amely alkalmazható a betegek kezelésében.

A miniszter beszélt arról is, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium jelenleg 24 koronavírussal kapcsolatos projektet finanszíroz hárommilliárd forint értékben. Hamarosan létrejön egy nemzeti laboratórium is, amelyben vírusokkal foglalkoznak majd a szakemberek - tette hozzá.

Kásler Miklós kiemelte, hogy a lélegeztetőgép világszínvonalú, mindent tud, amit az eddigi gépek, az elektronikája pedig további funkciók kiépítését is lehetővé teszi.

Magyarországon jelenleg elegendő a lélegeztetőgépek száma, de nem lehet tudni, hogyan alakul a járványhelyzet a jövőben -
velemenyezd, 2020. május 28. csütörtök, 17:52
Színház- és Filmművészeti Egyetem: kevés a rendelkezésre álló idő a modellváltás lebonyolítására
kinevezésre. Az oktatókat az intézetvezetőkkel egyetértésben az egyetem rektora nevezi ki, a szenátus jóváhagyásával. Az oktatás kereteit az akkreditációs folyamatban elfogadott tananyagok szabják meg mind az elmélet, mind a gyakorlat területén - mutattak rá a www.szfe.hu honlapon is elérhető közleményben.

Kiemelték: a tanszabadság, az esélyegyenlőség, valamint a politika- és ideológiamentes oktatási és képzési tevékenység megtartására a fenntartóval közösen törekednek.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerdán közölte az MTI-vel, hogy új modellben működhet tovább a Színház- és Filmművészeti Egyetem. Azt írták, hogy benyújtották az Országgyűlésnek a felsőoktatási intézmény modellváltását szabályozó törvénytervezetet. Az átalakítás a magyar kultúra fejlődését is biztosítja - tették hozzá.

Az ITM azt írta: a Színház- és Filmművészeti Egyetem működési modellje az elmúlt három évtizedben a hallgatói létszám folyamatos növekedése ellenére sem változott. Az intézmény társadalmi-gazdasági
velemenyezd, 2020. május 28. csütörtök, 15:01
Schanda: a szakképzésben is jelentős változások lesznek június másodikától
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára kifejtette: a szakképzésben különösen fontos a gyakorlati tudás elsajátítása, és nagy különbségek vannak abban, hogy az egyes szakmákat mennyire lehet hatékonyan tanítani digitális távoktatási formában. "Az intézmények vezetői bírnak megfelelő információkkal arról, hogy miként lehet a lehető legjobban összehangolni a koronavírus-járvány visszaszorításával kapcsolatos intézkedéseket a gyakorlati oktatással" - mondta Schanda Tamás.

Hozzátette, a szakképző iskolák esetében az intézmények működésére, tanítási rendjére vonatkozó, az általános iskolákétól és gimnáziumokétól eltérő szabályozás teszi lehetővé a tanév hátralévő részében az elmaradt gyakorlati képzés részleges pótlását, illetve a nyári szakmai gyakorlatok előkészítését és megvalósítását.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a duális képzőhelyek egy része az eddigi helyzetben is tudta folytatni működését, mert meg tudta teremteni a biztonságos
velemenyezd, 2020. május 27. szerda, 15:32
Az Ipoly-menti vasút megmaradását kérik nyugat-nógrádi polgármesterek
Csach Gábor (Fidesz-KDNP) azt mondta: a jelenlegi MÁV-menetrendben nem hivatalos információik szerint "járványügyi intézkedésként" jelentős vonatszám-leépítés lép életbe június 8-tól. Lényegében megszűnne az Ipoly-völgyi (Drégelypalánk-Ipolytarnóc) vasúti közlekedés (Ipolytarnóc felé mindegyik, Drégelypalánk felé 4 vonatpár szűnne meg), a járatokat vonatpótló buszokkal helyettesítenék.

A városvezető hozzátette: az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkárságának írt leveléhez csatlakozott a térség 16 polgármestere.

Ha átmeneti intézkedésről van szó, garanciát kérnek az éves menetrend szeptemberi visszaállítására - mondta -, illetve kérik az önkormányzatok által elfogadott 2020/2021. évi menetrend garantálását is, hogy a jövőben a vasút megtartásán túl lehetőség legyen a fejlesztésére is.

Tartalmazza a levél azt is, hogy az Ipoly menti vasutat, "véráldozatok árán, éppen száz éve mentették meg az országnak".

Emlékeztetnek arra, hogy 1919.
velemenyezd, 2020. május 27. szerda, 15:12
Krónika 8. rész (azonnali kérdések, napirend után)
MSZP: hogyan oldják meg a szakképzésben dolgozó közismereti tanárok béremelését?

Kunhalmi Ágnes (MSZP) arról beszélt: komoly aggodalomra ad okot, hogy a szakképzési centrumokban dolgozó, közismereti tárgyakat oktató tanárok számára nem megfelelő a minősítési rendszer, így a szakoktatókhoz képest csak csekély béremelésben lesz részük. Azt kérdezte, hogyan oldják meg ezt a kérdést.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta: míg a szocialisták kormányon elvették a pedagógusok bérét a válság alatt, a mostani kormány júliustól átlagosan 30 százalékkal emeli a szakképzésben dolgozók tanárok bérét, ami éves szinten 30 milliárd forintot jelent. Hangsúlyozta: teljesítményalapú, versenyképes bérezés jön létre, amelyben mindenki csak jobban járhat, fizetéscsökkentésről nem lehet szó.

Kunhalmi Ágnes kiemelte: jó szakképzés kell, ennek alapja pedig a közismereti tanárok elismerése.

Schanda Tamás megismételte: olyan nem fordulhat elő, hogy
velemenyezd, 2020. május 25. hétfő, 16:52
NIF: hamarosan elkészül a Tiszafüred-Poroszló közötti kerékpárút
A tájékoztatás szerint a műtárgyak építése és a kerékpárút kivitelezése a befejezéséhez közeledik, pénteken sikeresen lezajlott az épülő kerékpárút hidjainak dinamikus próbaterhelése, a statikus próbaterhelést a hétvégén, és az elkövetkező héten végzik.

A Tiszafüred-Poroszló között megépülő 6,5 kilométeres kerékpárúton három kerékpáros híd készül, egy 308 méteres az Eger-patak fölé, egy 86,30 méteres a Szomorka pataknál, és egy a Tisza hídnál meglévő közúti és vasúti híd mellé 280 méter hosszúságban.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában hazai forrásból valósul meg.

A kivitelezést a Hódút Kft. végzi nettó 3,169 milliárd forint értékben.
velemenyezd, 2020. május 22. péntek, 17:02
Koronavírus - GPS-eket adományoztak az OMSZ-nek
államtitkára, egyben az NHKT elnöke hangsúlyozta, hogy sok támogatást kaptak az elmúlt két hónapban.

A koordinációs tanács feladata, hogy a beérkezett felajánlások mindenfelé eljussanak. Az NHKT munkájában hat, országos lefedettségű karitatív szervezet vesz részt - tette hozzá.

Soltész Miklós kijelentette, hogy a Pesti úti idősotthonnál tucatnyi mentős veszélyeztette az életét, ami - úgy fogalmazott - egy "tutyimutyi főpolgármester" munkájából fakadt.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára azt mondta, hogy a veszélyhelyzetben azonnal összefogás alakult ki a társadalomban, óriási figyelem irányult az egészségügyi dolgozókra is.

Ők azonban "békeidőben" is a minél gyorsabb és jobb ellátásért dolgoznak, vagyis valójában nem a járvány tette őket hősökké, hanem a hivatásválasztásuk - jelentette ki.

A koronavírus miatt új életformát kellett megszokni, de megérte. A kormány a lehető leggyorsabban tudta meghozni a szükséges
velemenyezd, 2020. május 22. péntek, 13:02
ITM: júliustól emelkedik a szakképzésben oktatók bére
Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára hangsúlyozta: "a munkaerő-piaci igényekre rugalmasan reagáló és a fiatalok számára értékes, naprakész tudást biztosító szakképzési rendszer várja a tanulókat szeptembertől. A szakképzés megújításának fontos eleme a pedagógusok béremelése. Kiemelt cél, hogy osztrák mintára jobb és gyakorlatiasabb legyen a szakképzés, ennek feltétele, hogy az oktatók nagyobb megbecsülést kapjanak. A kormány ezért kiemelt bérezést biztosít a szakképzésben dolgozó 32 ezer pedagógusnak. 2020 júliusától átlagosan 30 százalékkal emelkedik az oktatók bére, ehhez a kormány éves szinten 35 milliárd forintot biztosít".

Mivel a vezetők látnak rá közvetlenül a munkavégzés minőségére, teljesítményalapú differenciálás alapján ők dönthetik el, hogy kinek mekkora emelés jár. A döntéseket a Szakképzési Innovációs Tanács munkacsoportja által összeállított oktatói értékelési rendszer támogatja. A
velemenyezd, 2020. május 21. csütörtök, 08:51
Koronavírus - Ajánlásokat fogalmazott meg a munkahelyeknek a népegészségügyi központ
fertőtleníteni. Lehetőség szerint gondoskodni kell arról, hogy a munkatársak meg tudják tartani egymástól a 1,5-2 méteres távolságot. A zsúfoltságot a munkahelyi étkezdében is kerülni kell, fontos, hogy ott is legyen kézfertőtlenítési lehetőség és a mindenki által használt eszközöket gyakran fertőtleníteni kell.

A távolságtartás mellett fontos a gyakori szellőztetés is: az ablakokat gyakran ki kell nyitni, a szellőztető rendszereket pedig ellenőriztetni.

Emlékeztettek: az Innovációs és Technológiai Minisztérium már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy az otthoni munkavégzésre a munka törvénykönyve nem tartalmaz konkrét szabályokat, így korlátozó rendelkezéseket sem rögzít.

Az NNk kitért arra, hogy a munkáltatóknál egyre népszerűbb a home office intézménye is. Az otthoni munkavégzés részletszabályait a munkáltatók a munkavállalóval kötött megállapodásban rögzíthetik, vagy belső szabályzatukban tehetik megismerhetővé.

A munkahelyvédelmi bértámogatás igénybevételét ezek a
velemenyezd, 2020. május 20. szerda, 19:58
Krónika 7. rész - (fogyasztóvédelem, elektronikus hírközlés)
fogyasztóvédelmet

Oláh Lajos (DK) kiemelte: most a Fidesz fogyasztóvédőként akar mutatkozni, de biztos van e mögött is egy hátsó szándék. Nem kellett volna az elmúlt években folyamatosan leminősíteni ezt a területet, inkább a korábbi lépéseket kellene visszacsinálni - mondta. Úgy vélte, olyan átfogó szabályozásra van szükség - együttműködésben a civil szervezetekkel -, amely hosszú távú megoldást nyújt.

Államtitkár: a fogyasztók biztonságban érezhetik magukat

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára hangsúlyozta: az elmúlt időben is óriási munkát végzett a fogyasztóvédelmi hatóság, a fogyasztók nagyrészt biztonságban érezhetik magukat a magyar piacon. A civil szervezetekkel nagyon hatékony az együttműködés - tette hozzá.

Közölte: úgy tűnik, az ellenzék is elismeri a törvény fontosságát, csak nem úgy csinálná, ahogy ők most elfogadásra javasolják. Azt kérte az ellenzéki képviselőktől, ne feltételezzék, hogy amit ők tennének, azt más is megtenné. "A jog
velemenyezd, 2020. május 20. szerda, 19:18
Krónika 6. rész (közlekedés,fogyasztóvédelem)
közül a koncessziós rendszert választotta a kormány, hiszen itt a nyertes is részt vesz a kockázatviselésben.

Azt nehezen hinném, hogy ebből a pályázatból a Volán kiszorulna - mondta, egyebek mellett a társaság jelentős és modernizált buszparkjára utalva, és erős megrendelői szervezetet ígért, amely határozottan fogalmazza meg az állam és az utazóközönség igényeit.Fogyasztóvédelmi törvényA fogyasztóvédelmi törvény általános vitájában Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára arról beszélt: a felügyeleti szerv hatáskörét a fogyasztók és a tisztességes kereskedők védelmében terjeszti ki a javaslat.

Utalt rá: jelenleg a fogyasztó és a vele közvetlen viszonyban lévő cég közötti folyamatok felügyeletére jogosult a hatóság, azzal, hogy a módosítás rögzíti az ellátási lánc fogalmát, minden abban részes társasággal szemben eljárás indítható.

Közlése szerint így gyorsabban, hatékonyabban lehet fellépni a tisztességtelen piaci magatartás ellen,
velemenyezd, 2020. május 20. szerda, 17:07
1/81
Képek, videók
O.V. milliárdjai.jpg
agica2004
2017. május 19. péntek, 20:20
Fidesz-milliárdos.jpg
agica2004
2014. december 16. kedd, 11:41
O.V.3000 milliárd.jpg
agica2004
2014. október 02. csütörtök, 11:41
4 milliárd....jpg
pacsakute
2014. június 18. szerda, 16:34
O.V.-milliárdos.jpg
agica2004
2014. március 04. kedd, 18:21
4 ezer milliárdos kézfogá
agica2004
2014. január 28. kedd, 16:48
7 milliárdan.jpg
snbela44
2012. április 23. hétfő, 18:02
NFÜs 2 milliárd.jpg
agica2004
2011. február 22. kedd, 15:51
1,2 milliárdos ágy.jpg
agica2004
2011. február 02. szerda, 14:47
10 milliárdos terv.jpg
agica2004
2010. november 10. szerda, 14:08
milliárdos.jpg
agica2004
2009. március 25. szerda, 13:23
Mr. Milliárd.hu.jpg
rambobby
2007. május 11. péntek, 08:15
Mikor a delta a forrásra
chillik
2016. október 12. szerda, 06:16
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.