Belépés
2019. június 16. vasárnap | 24. hét | 167. nap | 05:57 | Jusztin
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szijjártó: Európa biztonsága ma Törökországban kezdődik
külügyminiszter török kollégájával, Mevlüt Cavusogluval egyeztetett, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: Magyarország stratégiai szövetségesként és barátként tekint Törökországra és nagyra becsüli azt a szerepet, amelyet az betölt az európai biztonság garantálásában.

Nagyrészt Törökországnak köszönhető, hogy az a 30-35 millió ember, aki Európa környékén olyan helyzetben van, hogy bármikor útnak indulhat, egyelőre nem tette ezt meg - vélekedett.

Kifejtette: 4,5 millió migránst látnak el Törökországban, és nem engedik, hogy az EU felé induljanak.

A folyamatos "karavánszervezésnek" is ellenállnak, vannak ugyanis olyan erők, amelyek folyamatosan szervezkednének közép-amerikai mintára, de a török hatóságok ezt megakadályozzák - közölte.

Szijjártó Péter elmondta: Magyarország nagyra tartja Törökország szerepét a nemzetközi terrorellenes küzdelemben is.

Erősíteni kell az együttműködést ezen a területen, mert több mint ötezer uniós állampolgársággal rendelkező harcos volt az Iszlám
velemenyezd, 2019. május 03. péntek, 12:42
A török elnök a közeljövőben mecsetként nyitná újra a ....
ehhez hasonló, a kereszténység elleni támadásként értékeli.
Ez nem csak a kereszténység nagy temploma, hanem egyben az emberiség egyetemes kincse is, amelyet az UNESCO is elismert azzal, hogy felvette világörökségi listájára. Ennélfogva minden erről szóló vita nemcsak a keresztényeket sérti, hanem a nemzetközi közösséget és a nemzetközi jogot is - mondta Jorgosz Katrugalosz.
Erdogan ezekben a napokban országjáró körúton van, mert március 31-én helyhatósági választásokat tartanak Törökországban, így tervéről az elnök egy kampányrendezvényen is beszélt.
Nem csak hogy ingyenessé tennénk a belépést a Hagia Sophiába, de a választások után eltöröljük a múzeum kifejezést, helyette a mecsetet használjuk - mondta Erdogan.
A Hagia Sophia a 20. század eleje óta áll vallási és politikai csatározások középpontjában, mert mind a keresztények, mind a muszlimok szimbólumként tekintenek rá.
A jelenleg hatályban lévő törvények tiltják az imádságot az épületben, amióta azt a múlt század
maroka, 2019. március 30. szombat, 09:07
Török puccskísérlet - EUObserver: kiszivárgott iratok szerint a török vezetés tudta, mi készül
aminek látszik. Nem értettem például, hogy az isztambuli Boszporusz-híd lezárása hogyan illeszkedik egy valódi államcsíny kereteibe. Az is furcsa volt, hogy Erdogant nem fogták el, egy rendes puccs során az államfő lett volna a fő és talán az egyetlen célpont" - mondta a European Policy Centre (EPC) brüsszeli elemzőközpont munkatársa.

A hatalomátvételi kísérlet során a puccsistákon kívül közel 250 ember halt meg, s nagyjából kétezren megsebesültek. A történtek után átfogó tisztogatás kezdődött Törökországban a fegyveres erők és a rendőrség soraiban, az igazságszolgáltatásban és a közigazgatásban. Legkevesebb 150 ezer embert függesztettek fel állásából vagy bocsátottak el, mintegy 70 ezret pedig őrizetbe vettek, köztük több mint száz újságírót és sok jogvédőt.

"Az államcsínyt ürügyként felhasználva Erdogan keresztülverte a saját alkotmányos puccsát önnön védelme és hatalmának megerősítése, a hadsereg meggyengítése és a török értelmiség elnémítása vagy száműzetésbe kényszerítése érdekében" -
velemenyezd, 2019. március 12. kedd, 14:17
A török elnök szerint iszlámellenesen viselkedtek Isztambulban a nőnapi tüntetés résztvevői
müezzin énekét?"

A török elnök leszögezte: a parlament második és harmadik legnagyobb ellenzéki pártja, tehát a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP), valamint a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) áll a péntek esti demonstráció történései mögött.

A BirGün török ellenzéki napilap internetes oldala hétfőn úgy idézte fel az eseményeket, hogy a nőnapi felvonulás résztvevői nem a müezzin épp akkor megszólaló, imára hívó éneke ellen, hanem a rendőri fellépés miatt kezdtek el fütyülni.

Törökországban hamarosan, március 31-én helyhatósági választásokat tartanak. Erdogan a kampányidőszakban átlagosan napi két nyilvános beszédet tartva tartományról tartományra járja az országot, miután államfői tisztsége mellett a hatalmon lévő iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) elnöke is egyben.

Erdogan hétfői beszédében úgy fogalmazott: "senki sem akadályozhatja meg országunkban, hogy a müezzin, aki vallásunk egyik alapját képezi, énekével örökké imára szólítson." A török elnök egyúttal
velemenyezd, 2019. március 12. kedd, 10:14
Rijádban és az Öböl-térségben tárgyalt Donald Trump amerikai elnök veje, egyben tanácsadója
Kushner - mint a közlemény fogalmazott - a szaúd-arábiai fővárosban Szalmán királlyal és Mohammed bin Szalmán trónörökössel az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia közötti, a palesztin-izraeli béke érdekében kifejtett "növekvő együttműködésről" folytatott eszmecserét.

A találkozókon az elnöki tanácsadó mellett részt vett Jason Greenblatt közel-keleti és Brian Hookiráni különmegbízott is.

A Fehér Ház meglehetősen szűkszavú nyilatkozata szerint a megbeszéléseken megvitatták az egész térség helyzetének javítását gazdasági beruházások révén.

Az amerikai küldöttség a hét elején az Egyesült Arab Emírségekben, Bahreinban és Ománban tárgyalt.

Elemzők szerint az amerikai küldöttség a palesztin területeken és Izrael arab szomszédjainál tervezett nagyszabású gazdasági beruházásokról tárgyal, annak reményében, hogy a gazdasági felvirágzás az egyik eszköze lehet a térség békessége megteremtésének.

A Fehér Ház nem hozott nyilvánosságra részleteket a közel-keleti és elsősorban a
velemenyezd, 2019. február 27. szerda, 20:11
Magyar állampolgár lett az amerikai Andrew Brunson tiszteletes
A tiszteletes, akinek nevét akkor ismerte meg a világ, amikor 2016 őszén Törökországban letartóztatták, ünnepélyes keretek között tette le az állampolgársági esküt a washingtoni magyar nagykövetségen.

Az észak-karolinai presbiteriánus lelkész feleségének a dédapja volt magyar: Csopják Attila pénzügyminisztériumi tisztviselőként dolgozott, és a magyarországi baptista egyház első elöljárója volt 1906 és 1908 között.

Andrew Brunson többször járt már Magyarországon, és gyermekei is magukénak vallják a magyar örökséget.

A lelkipásztor évtizedeken keresztül a törökországi Izmirben élt, ahol kis protestáns templomot is létrehozott. 2016 októberében, a Recep Tayyip Erdogan elnök elleni törökországi puccskísérletet követően tartóztatták le. Azzal vádolták meg, hogy az Egyesült Államok javára kémkedett, és segítette a puccskísérlet hátterében sejtett, amerikai száműzetésben élő Fethullah Gülen prédikátor mozgalmát.

2017-ben a török államfő azt javasolta, hogy szabadon bocsátja a
velemenyezd, 2019. február 21. csütörtök, 23:12
Ciprasz a görög miniszterelnökök közül elsőként ellátogatott a volt isztambuli ortodox teológiai főiskolára
században Musztafa Kemal Atatürk, a modern Törökország atyja múzeummá alakíttatta át az épületet, amely a fiatal köztársaság világi jellegét volt hivatott hangsúlyozni. Egyes vallásos csoportok időről időre felvetik a szimbolikus Hagia Sophia dzsámivá való visszaalakításának lehetőségét, amit a görög vezetés élesen ellenez. A műemlék 1985. óta szerepel az UNESCO világörökségi jegyzékén.

A görög miniszterelnök Recep Tayyip Erdogan török elnök meghívására kedden érkezett kétnapos látogatásra Törökországba. A két vezető keddi ankarai találkozója után tartott sajtótájékoztatón a török államfő nyomatékosította, hogy Ankara minden téren fejleszteni kívánja a kapcsolatokat Athénnal. Erdogan és Ciprasz egyetértettek abban, hogy az országaik között fennálló gondokat párbeszéd útján és békés módon kívánják megoldani. Ciprasz rendkívül barátságosnak minősítette kétórásnál is hosszabb megbeszélésük hangvételét.

Alekszisz Ciprasz szerdán a kora esti órákban még az isztambuli görög közösség képviselőivel is
velemenyezd, 2019. február 06. szerda, 12:12
Erdogan: Ankara továbbra is várja Athéntól a nyolc puccsista katona kiadását
Az ankarai államfői palotában tartott megbeszélést követően Erdogan leszögezte, hogy több együttműködésre van szükség a puccsista katonák kiadatását illetően. Egyúttal hangsúlyozta: nem szabad, hogy Görögország "biztonságos menedékké" váljon a Törökország által terrorszervezeteknek tekintett csoportok, köztük a 2016. július 15-i puccskísérletért felelős gülenista hálózat tagjai számára.

Ciprasz, utalva arra, hogy a görög igazságszolgáltatás 2017 elején megtagadta a nyolc katona kiadatását, rámutatott: a görög bíróság világos döntést hozott, Athén pedig tiszteletben tartja a határozatot. Ciprasz határozottan elítélte a törökországi puccskísérletet, de azt mondta, hogy bár Görögország nem szívesen látja a puccsistákat, az igazságszolgáltatás független.

A török vezetés a hatalomátvételi kísérletért az Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi mozgalmát okolja, amelynek feltételezett követőit és támogatóit az utóbbi két és fél évben tömegesen felelősségre vonja.

Erdogan a
velemenyezd, 2019. február 05. kedd, 21:29
Hasogdzsi-ügy - Megkezdte törökországi vizsgálatát a Hasogdzsi-ügyben az ENSZ-jelentéstevője
A találkozón Callamard kéttagú kísérete, Helena Kennedy angol ügyvédnő és Duarte Nuno Vieira portugál igazságügyi orvosszakértő is részt vett.

A küldöttség a hét folyamán Törökországban tartózkodik. Látogatásuk során várhatóan megbeszélést folytatnak Abdulhamit Gül török igazságügyi miniszterrel, valamint Irfan Fidan isztambuli főügyésszel is.

A Habertürk tekintélyes török hírportál hétfőn azt írta: Callamard kérelmet nyújtott be a szaúdi hatóságoknak, hogy felkereshesse a csaknem négy hónappal ezelőtti gyilkosság helyszínét, az isztambuli szaúdi főkonzulátust, továbbá az ankarai szaúdi nagykövetet, de a jelentéstevő Rijádból egyelőre nem kapott választ a megkeresésre.

Az ENSZ emberi jogi főbiztossága múlt pénteken jelezte, hogy Callamard saját hatáskörében nyomoz, és nem ENSZ-vizsgálatról van szó. Callamard-t az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa törvényen kívüli, önkényes gyilkosságokkal foglalkozó különleges jelentéstevővé nevezte ki. Az NTV török hírtelevízió úgy tudja, hogy Callamard
velemenyezd, 2019. január 28. hétfő, 15:52
Szíria - Erdogan: Törökország olyan biztonsági övezeteket tervez kialakítani, ahová a szíriaiak hazatérhetnek
szíriai ütköző övezetbe akár milliók is visszatelepülhetnek.

Mivel Erdogan a beszédében először többes számot használva "biztonsági övezetekről" beszélt, részletekbe pedig nem bocsátkozott, megfogalmazásából nem vált egyértelművé, hogy mely térségekre gondolt pontosan. Érthette alattuk a török haderő ellenőrizte két területet és a Washington által kilátásba helyezett ütköző övezetet, de akár további vidékeket is.

A török bevándorlásügyi főigazgatóság legutóbbi, január 17-i adatai szerint Törökországban 3 millió 632 ezer regisztrált szíriai állampolgár tartózkodik.

Erdogan múlt pénteken jelezte: várhatóan néhány hónapon belül létrejön az a nagyjából 30 kilométer széles biztonsági övezet a török-szíriai határ mentén, amelynek elgondolását Trump tűzte újból napirendre. A török elnök már akkor leszögezte: ha az ígéret ellenére, amelynek értelmében az övezet - mely Törökország védelmét szolgálná a Népvédelmi Egységek (YPG) szíriai kurd milíciával szemben - mégsem jönne létre, Ankara maga alakítja
velemenyezd, 2019. január 28. hétfő, 15:11
Hasogdzsi-ügy - Cavusoglu: ENSZ-jelentéstevő látogat Törökországba, nemzetközi vizsgálat készül
Cavusoglu jelezte, hogy Recep Tayyip Erdogan elnök utasította a török hatóságokat, hogy tegyenek előkészületeket az ügy nemzetközi szintre viteléhez. A török kormányzat, látva a közös török-szaúdi nyomozás eredményeit, már korábban is független eljárást sürgetett.

Mevlüt Cavusoglu csütörtökön rámutatott, hogy Hasogdzsi holttestét továbbra sem találják, és leszögezte: eljött az ideje a nemzetközi vizsgálatnak.

António Guterres ENSZ-főtitkár múlt pénteken azt közölte, hogy saját jogkörében nem kezdeményezhet vizsgálatot, azonban az ENSZ Biztonsági Tanácsa, illetve bizonyos feltételek mellett az ENSZ Közgyűlése is felhatalmazhatja annak lefolytatására. Guterres hozzátette: eddig egyetlen ország, sem pedig ezek a testületek nem terjesztettek elő erre vonatkozó hivatalos kérést nála.

Az isztambuli főügyészség szerint Hasogdzsit október 2-án előre kitervelt módon azonnal megfojtották, mihelyt belépett a szaúdi külképviselet épületébe. A gyilkosság hátterében több ország a szaúdi trónörököst
velemenyezd, 2019. január 24. csütörtök, 11:42
Ankara a stratégiai partnerségre emlékeztette a török gazdaság tönkretételével fenyegetőző amerikai elnököt
kurdokat is a terrorizmus minden fenyegetésétől.

Terroristák nem lehetnek Washington szövetségesei - nyomatékosította Kalin, majd jelezte: Ankara folytatja a küzdelmet az YPG és az Iszlám Állam ellen is.

Fahrettin Altun, a török elnök kommunikációs igazgatója hétfőn reggel Twitter-üzenetben azt írta: a török állam nem ellensége, hanem pártfogója a kurdoknak. Törökországnak a kurdokkal "semmi gondja nincs", "nekünk a PKK-val és annak szíriai ágával van dolgunk" - szögezte le a Délkelet-Törökországban évtizedek óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspártra utalva. Törökország eltökélten folytatja a terrorizmus elleni harcát - tette hozzá.

Amellett, hogy Donald Trump megfenyegette Ankarát, a kurdokat is arra intette: "ne provokálják Törökországot".

A decemberben kilátásba helyezett szíriai amerikai csapatkivonást illetően az amerikai elnök mikroblog-bejegyzésében azt írta: "Oroszország, Irán és Szíria voltak a legnagyobb haszonélvezői az Egyesült Államok azon hosszú távú
velemenyezd, 2019. január 14. hétfő, 09:11
1/39
Képek, videók
Törökországban
orban47
2014. szeptember 28. vasárnap, 09:56
először Törökországban
orban47
2013. január 27. vasárnap, 20:21
Törökországban, együtt
orban47
2011. augusztus 12. péntek, 05:14
Péterrel Törökországban
orban47
2011. július 23. szombat, 05:48
Törökországban, Péterrel
orban47
2011. július 21. csütörtök, 20:50
törökországban
orban47
2011. július 21. csütörtök, 20:48
Törökországban, 2009-ben
orban47
2011. június 25. szombat, 19:04
ntThSZfWqQ1MeVfCY6Xx3n Nmk
taszat
2016. augusztus 04. csütörtök, 14:31
andrea mév.jpg
zsokica45
2016. május 06. péntek, 17:47
DL5MEV
crse
2015. november 03. kedd, 13:01
MEV7AP9IZHVP-S7WwCEDxK 7kD
menusgabor
2015. augusztus 13. csütörtök, 23:09
erzsébet mév..jpg
zsokica45
2015. február 18. szerda, 16:54
mev880yg.png
mailona
2013. március 30. szombat, 17:27
MÉVÉSZ ÉS MŰVEI..jpg
mailona
2013. január 23. szerda, 13:26
zog5mev5cp8.gif
cady89
2011. október 06. csütörtök, 16:37
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.