Belépés
2019. június 27. csütörtök | 26. hét | 178. nap | 08:26 | László
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Átadták a VI. Savaria Filmszemle díjait
között Török Zoltán A fehér szarvas című filmje győzött, a második Király Levente, László Gábor és Király Ferenc Piedone nyomában című alkotása, a harmadik pedig Egyed Rita és Pataki Zita Az utolsó lombik című filmje lett.

A kisjátékfilmek közül Moldovai Katalin és Táborosi András Ahogy eddig című filmjének ítélte oda az első díjat a zsűri, a második helyenWizner Balázs Idegen hangok című filmje, a harmadik helyen pedig Füzes Dániel Szokásjog című alkotása végzett.

A filmetűdök kategóriájában Tápai Gergely #Jótett című filmje lett az első, Nicholas Hollander és Pál Balázs Lilly csodálatos világa című sorozatának Lilly és a torta című darabja a második és Tóth István Holtvágányon című filmje a harmadik.

A zsűri a szombathelyi AGORA Filmszínházban pénteken tartott díjátadó gálán kategóriánként három-három különdíjat is odaítélt.

Az idei filmszemlére 80 diákfilmet, 93 dokumentumfilmet, 24 filmetűdöt és 27 kisjátékfilmet neveztek, amelyek közül szakemberekből álló zsűri választotta ki előbb a
velemenyezd, 2019. május 24. péntek, 18:09
Kötbérigényt jelentett be az önkormányzat az Újszegedi liget rekonstrukciójának csúszása miatt
A közleménnyel az önkormányzati cég a Fidesz helyi szervezete alelnökének sajtótájékoztatójára reagált, melyen Tápai Péter közölte, rendszeressé válik a beruházások csúszása Szegeden. Az Újszegedi liget csaknem egymilliárd forintból megvalósuló felújításának az eredeti határidő szerint októberre kellett volna befejeződnie, de a munkák még jelenleg, a téli fagyban is tartanak - tudatta.

A Szeged Pólus fejlesztési Nkft. közleménye szerint Szegeden a zöldváros fejlesztési program részeként több városrészben felújítja a köztereket, közösségi tereket, zöldterületeket. Elsőként tavaly február 21-én az Újszegedi liget rekonstrukciója indult el. A kivitelezési munkákat, a közbeszerzési eljárás nyertese az "Új Liget 2018" Konzorcium végzi.

Mivel a kivitelező nem teljesített határidőre, a megrendelő önkormányzat kötbért állapított meg. Ez már elérte a kivitelezési díj szerződés szerinti legmagasabb összegét, azaz a 20 százalékot, ami csaknem 150 millió forint.
velemenyezd, 2019. január 11. péntek, 13:41
Szegedi Fidesz: rendszeressé vált a beruházások csúszása a csongrádi megyeszékhelyen
Tápai Péter az Újszegedi ligetben tartott sajtótájékoztatóján pénteken emlékeztetett arra, hogy nem készült el határidőre a Tisza Lajos körút rekonstrukciója, korábban pedig jelentős csúszás volt a villamosvonalak felújítása során is.

Az Újszegedi liget csaknem egymilliárd forintból megvalósuló felújításának az eredeti határidő szerint októberre kellett volna befejeződnie, de a munkák még jelenleg, a téli fagyban is tartanak - tette hozzá.

A politikus szerint a beruházások csúszása nem feltétlenül a kivitelezők hibája. Az egyik okot a szakmaiatlanul és rossz időben kiírt közbeszerzésekben kell keresni - mondta.

Szeged szocialista városvezetése alkalmatlan feladata ellátására, ettől szenvednek a városban élők és a helyi vállalkozások is - közölte az alelnök, aki kifogásolta azt is, hogy az önkormányzat gazdaságfejlesztés helyett látványberuházásokra fordítja a rendelkezésre álló forrásokat.

Az Újszegedi liget rekonstrukciója tavaly februárban kezdődött el 989,57 millió forintos uniós
velemenyezd, 2019. január 11. péntek, 12:11
2018. évi történelmi évfordulók 04. 06.
osztrák-magyar bankár, a 19. század egyik legjelentősebb sakkozója (+ 1889)
1841 - Altenburger Gusztáv heraldikus, címerfestő
1857 - Gyárfás Jenő magyar író, festő- és grafikusművész (+ 1925)
1872 - Márkus Géza magyar építész, a magyarországi szecesszió jelentős képviselője (+1912)
1875 - Kszenyija Alekszandrovna Romanova orosz nagyhercegnő (+ 1960)
1883 - Liska József magyar villamosmérnök, egyetemi tanár, az MTA levelező tagja, ,,a villamos gépek professzora" (+ 1967)
1902 - Tápai Antal magyar szobrászművész (+ 1986)
1909 - Hermann Lang német autóversenyző (+ 1987)
1909 - Povl Bang-Jensen dán diplomata (+ 1959)
1916 - Koós Zsófia színésznő (+ 1990)
1917 - Banda Ede Kossuth-díjas magyar gordonkaművész, zenepadagógus (+ 2004)
1920 - Edmond Henri Fischer svájci-amerikai biokémikus. (orvostudományi Nobel-díjas 1992)
1924 - Méray Tibor Kossuth-díjas magyar író
1929 - André Previn német származású amerikai zeneszerző, karmester
1932 - Magay
ametiszt54, 2018. április 06. péntek, 15:55
2018. évi történelmi évfordulók 04. 06.
legjelentősebb sakkozója (+ 1889)
1841 - Altenburger Gusztáv heraldikus, címerfestő
1857 - Gyárfás Jenő magyar író, festő- és grafikusművész (+ 1925)
1872 - Márkus Géza magyar építész, a magyarországi szecesszió jelentős képviselője (+1912)
1875 - Kszenyija Alekszandrovna Romanova orosz nagyhercegnő (+ 1960)
1883 - Liska József magyar villamosmérnök, egyetemi tanár, az MTA levelező tagja, ,,a villamos gépek professzora" (+ 1967)
1902 - Tápai Antal magyar szobrászművész (+ 1986)
1909 - Hermann Lang német autóversenyző (+ 1987)
1909 - Povl Bang-Jensen dán diplomata (+ 1959)
1916 - Koós Zsófia színésznő (+ 1990)
1917 - Banda Ede Kossuth-díjas magyar gordonkaművész, zenepadagógus (+ 2004)
1920 - Edmond Henri Fischer svájci-amerikai biokémikus. (orvostudományi Nobel-díjas 1992)
1924 - Méray Tibor Kossuth-díjas magyar író
1929 - André Previn német származású amerikai
skorpiolilike, 2018. április 06. péntek, 15:54
Evezős ob - Két-két szolnoki és váci aranyérem
A szolnokiak előbb kormányos négyesben, majd később kormányos nélküli négyesben is a legjobbnak bizonyultak. Előbbi versenyben Vallyon Bence, Novák Edvin, Furkó Kálmán és Krpesics Péter - valamint a kormányos, Kolláth Vanda - ült a hajóban, utóbbiban annyi volt a különbség, hogy Furkó helyett Simon Béla volt a kvartett negyedik tagja.

A váciak Ács Kristóf és Bácskai Máté duója révén kétpárevezősben, valamint Galambos Péternek köszönhetően könnyűsúlyú egypárban szereztek bajnoki címet.

A nőknél a Külker Evezős Klub Óbuda kettőse, Bálint Beatrix és Gadányi Zoltána vitte el a kétpár aranyérmét, míg könnyűsúlyú egypárban Abid Syham, a Ferencvárosi Evezős Club versenyzője diadalmaskodott.

A nap záró száma, a férfi könnyűsúlyú nyolcasok versengése a hazai klub, a Szegedi Vízisport Egyesület sikerét hozta. A csapat tagjai: Juhász Dániel, Tápai Dániel, Matyasovszki Máté, Becsei Bonifác, Matyasovszki Dániel, Meszlényi Zsolt, László Attila, Molnár Máté és a kormányos, Dobó Franciska.

A 117. ob
velemenyezd, 2016. július 23. szombat, 19:23
Szeptember - Földanya hava, Szent Mihály hava
túlvilágra költöző lélek bírója, kísérőtársa. Ezzel függ össze a hordozható ravatal Szent Mihály lova elnevezés is. Torockó népe szakrális szemlélete szerint a halál és temetés Szent Mihály gondviselésében inkább menyegző, mint fekete gyász. A halottnak ősi szegedi hiedelem szerint Szent Mihály a vőfélye, ő kéri ki és viszi a menyasszonyt, az emberi lelket az örök menyegzőre, Urának örömébe. Az ő oltalmára bízzák, amikor a Szent Mihály lova néven emlegetett ravatalra téve, utolsó útján a sírhoz kísérik. Tápai szólás szerint aki meghalt, azt mögrúgta a Szent Mihály lova. Az eszköz és kifejezés egyébként országszerte ismeretes.

Szent Mihály naphoz sokféle időjárással kapcsolatos hiedelem fűződik. Ha Mihály itt találja a fecskéket, akkor hosszú-szép őszre lehetett számítani. A pásztorok az állatok viselkedését kísérték figyelemmel, s abból következtettek a várható időjárásra. A természetben, az időjárásban is változás áll be, Szent Mihály napja az ősi napéjegyenlőség tájára esik, mintegy ott áll a
lenke1964, 2015. szeptember 14. hétfő, 19:45
Jeles napok és népi megfigyelések
karddal és mérleggel jelenik meg a középkori templomaink kapubejárata fölött, vagy bent a diadalíveken

Torockó népe szakrális szemlélete szerint a halál és temetés Szent Mihály gondviselésében inkább menyegző, mint fekete gyász. A halottnak ősi szegedi hiedelem szerint Szent Mihály a vőfélye, ő kéri ki és viszi a menyasszonyt, az emberi lelket az örök menyegzőre, Urának örömébe. Az ő oltalmára bízzák, amikor a Szent Mihály lova néven emlegetett ravatalra téve, utolsó útján a sírhoz kísérik. Tápai szólás szerint aki meghalt, azt mögrúgta a Szent Mihály lova. Az eszköz és kifejezés egyébként országszerte ismeretes.

A természetben, az időjárásban is változás áll be, Szent Mihály napja az ősi napéjegyenlőség tájára esik, mintegy ott áll a tél kapujában. ,,Szent Mihály-nap után egyicce víz, két icce sár." Egy göcseji mondás szerint Szent Mihály öltöztet, Szent György vetkőztet. Szamosháton pedig azt modják, hogy aki Szent Mihály-nap után
klementinagidro, 2015. április 07. kedd, 20:36
Utcabál egészíti ki az Ezüst rózsa bált a tavasz első napján
várják a résztvevőket. Hat órától DJ teremti meg az utcabáli hangulatot, fél tíztől pedig élőben, kivetítőn közvetítik az Ezüst rózsa bál programját. Az éjfélig tartó utcabálon adománygyűjtő urnákat is kihelyeznek, a felajánlott összeget - a "házon belüli" bevétellel együtt - az Országos Mentőszolgálat kapja.

Az Ezüst rózsa bál kiemelt díszvendégei Vesszelina Kaszarova világhírű bolgár mezzoszoprán és Polina Szemjonova, a Berlini Állami Operaház prímabalerinája. Neves magyar sportolók - Kulcsár Győző, Tápai Szabina, Varga Katalin és Kótai Mihály - is díszvendégek lesznek.

A hagyományosan a táncművészeti főiskola hallgatóinak palotásával induló bálon színpadra lép mások mellett Popova Aleszja, Kozmér Alexandra, Simon István és Leblanc Gergely táncművész, a Hot Jazz Band, a Budapest Bár, a Szőke Nikoletta Quartet és a Csáki András Quartet. A bál házigazdái Miklósa Erika és Sárfalvi Péter lesznek.

A Magyarország legnagyobb jótékonysági eseményének számító operabál idei megújulását az esemény új
velemenyezd, 2014. február 25. kedd, 14:02
Ágyaspálinka
Nálunk például, itthon.

- Gyere, megihatsz egy-két kupica ágyaspálinkát, és majd csak kisütünk valamit.

- Te, ágyaspálinkát?

- Már az elején ne tessék félreérteni. Nem azt mondtam, hogy én iszom az ágyast! Megihatsz!

Másik világvándorrá lett egykori kollégámat is elhívtam, mert őt is szerette volna visszacsalogatni. Hárman emeltünk tehát poharat a leendő változásokra, a további iszogatás viszont kettejükre maradt.

Jelkép lehet ebből is.

Tápai ágyaspálinkának hívom azt, amit hosszú évek óta mindig áztatok. Bodó Pistától, Tápé nagy hírű tanácselnökétől kaptam a receptjét, aki, sajnos, téeszelnökként ment nyugdíjba, és hamarosan be is fejezte életét. Elhitte, ha jó volt tanácselnöknek, jó lesz téeszelnöknek is. Ez is elnök, az is elnök. Bemagyarázták neki, vagy benne rejlett ez a téveszme, utólag se tudnám megmondani. Vissza tehát a recepthez. Lehet, hogy kapósabb lenne mostani irományom is, ha ide is leírnám, de ekkora árukapcsolásba nem szabad
horvathnemagdi, 2013. február 21. csütörtök, 08:54
Munkácsy-kiállítás nyílik Szegeden
Tápai Péter, a Csongrád Megyei Intézményfenntartó Központ vezetője a kiállításról tartott hétfői sajtótájékoztatón elmondta, hogy a festmények közül 33 mű Pákh Imre gyűjteményéből származik, és Bécsből érkezik Szegedre. Öt festményt a Magyar Nemzeti Galéria kölcsönöz a szegedi múzeumnak, három alkotás - a Honfoglalás színvázlata és szénvázlata, valamint a Tálcás lány - pedig a Móra Ferenc Múzeum saját gyűjteményének része.

Fogas Ottó múzeumigazgató közölte, hogy a tárlat előkészületeivel párhuzamosan a közgyűjtemény egy a leltárkönyvben Munkácsy-alkotásként szereplő festmény tudományos vizsgálatát is elindítja.

A főpap címet viselő olajvázlat - amelyet eddig a kétségek miatt a nagyközönség nem láthatott - Brummer József egykori műkereskedőtől, a Párizsban hírnevet - később pedig New Yorkban vagyont - szerzett egykori szegedi fiatal szobrásztól adományként érkezett 1911-ben Szegedre.

1911 őszén Tömörkény István, a Városi Múzeum és Somogyi könyvtár igazgató-könyvtárnoka jegyezte be a művet
velemenyezd, 2012. június 04. hétfő, 15:04
Lemondott a szegedi ingatlankezelő vezetője
Szabó Sándor elmondta: Tápai Péter szerdán még időpontot egyeztetett csütörtök délelőttre a polgármesterhez, de a találkozóra nem ment el.

A levél szerint munkáját december 31-ig látja el, ezért kéri a közgyűlést, hogy gondoskodjon a pótlásáról.

Tápai Péter közleményben indokolta lemondását, eszerint politikai támadások érték, szakmai elképzeléseit csak lassan vagy egyáltalán nem tudta keresztülvinni.

A vezérigazgató lemondása miatt Botka László (MSZP) polgármester egyeztetésre hívta Bohács Zsoltot, a Fidesz-KDNP és Kozma Józsefet, az MSZP frakcióvezetőjét.

A vezérigazgatót tavaly decemberben nevezték ki, akkor, amikor hét másik önkormányzati cég élére is új vezető került.
velemenyezd, 2011. december 01. csütörtök, 15:08
1/2
Képek, videók
filmszerű szép napot
nnpapszi
2009. június 15. hétfő, 17:02
Filmszene
pezsike
2007. szeptember 03. hétfő, 22:13
Fehér szarvas.jpg
pacsakute
2016. december 27. kedd, 13:22
Fehér szarvasok.jpg
pacsakute
2016. november 23. szerda, 21:51
Ijedt fehér szarvas.gif
pacsakute
2014. március 16. vasárnap, 12:54
Fehér csillagos-szarvasos
pacsakute
2013. október 31. csütörtök, 18:57
második nap aranyérmesesi
maroka
2018. szeptember 29. szombat, 21:29
második jános pál erekje.
maroka
2018. június 29. péntek, 11:21
második állomás0603_4.jpg
maroka
2018. június 04. hétfő, 08:26
második állomás0603_3.jpg
maroka
2018. június 04. hétfő, 08:26
második állomás0603_2.jpg
maroka
2018. június 04. hétfő, 08:25
második állomás0603.jpg
maroka
2018. június 04. hétfő, 08:25
második állomás.jpg
maroka
2018. február 23. péntek, 19:00
síugrás második futam.jpg
maroka
2018. február 10. szombat, 23:21
advent második vasárnap10
maroka
2017. december 10. vasárnap, 18:08
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.