Belépés
2020. július 14. kedd | 29. hét | 196. nap | 01:33 | Örs, Stella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szombathelyi Egyházmegye Úrnapja 06.14
Krisztus szent testének és vérének ünnepére gyűltek össze a hívek június 14-én a szombathelyi székesegyházban.
.......
Székely János püspök szentbeszédében utalt rá: alig tudjuk felfogni ezt a végtelen nagy titkot, hogy Isten önmagát adja nekünk ételül: jelen van a kenyérben és borban, kezünkbe adja önmagát. A főpásztor leszögezte, hogy a szentségek nem mesterséges, s nem természetes jelek, hanem Isten által alkotott reális szimbólumok.
A legnagyobb szentség maga Jézus, akin keresztül Isten van jelen a világban. Ez nem csak egy rövid látogatása volt Istennek: közöttünk maradt, hogy minden kor embere találkozzon ezzel a titokkal.
Az utolsó óra munkásainak példabeszédére visszautalva a megyéspüspök hangsúlyozta: az ember semmit nem tud adni Istennek. Ő akarta nekünk ajándékozni önmagát: vegyétek az én testem, éljetek belőle. Az ünnep fő eseménye a körmenet volt: a székesegyházban és a templom előtti téren
maroka, 2020. június 16. kedd, 10:38
Katolikusok vas megyében
Kezdetektől a SZOMBATHELYI EGYHÁZMEGYE MEGALAPÍTÁSÁIG
Vasi szemle

Képen: Az Egyházmegyei Zsinat megnyitása, 1998. június 16.
Az első sorban, balról: Dr. Szabó Gyula teológia tanár, Tibola Imre kanonok, plébános, dr. Horváth Lóránt Ödön premontrei apát, Brenner József püspöki helynök, dr. Lelkes József apát-kanonok, dr. Gyürki László tb. kanonok, plébános, Pavlics István plébános.
........
maroka, 2020. június 11. csütörtök, 12:58
A trianoni döntés a Szombathelyi Egyházmegyében
.....................
A trianoni döntés a Szombathelyi Egyházmegyét is súlyosan érintette: több km2
-nyi terület, több százezer ember került más országokhoz. Hogyan élték meg az elcsatolást az emberek? Hogyan próbálták megakadályozni a döntést az Egyházmegye vezető emberei?
Erről kérdeztük Dr. Schmidt Péter történészt, művészettörténészt (Budapest Galéria),
a téma kutatóját. Trianon 100 - Egyházmegyénk és a békeszerződés
Itt olvasható

*
- Trianon 100 - Megemlékezés Szombathelyen
Székely János megyéspüspök beszéde
Videó
maroka, 2020. június 04. csütörtök, 15:40
A trianoni döntés a Szombathelyi Egyházmegyében
.....................
A trianoni döntés a Szombathelyi Egyházmegyét is súlyosan érintette: több km2
-nyi terület, több százezer ember került más országokhoz. Hogyan élték meg az elcsatolást az emberek? Hogyan próbálták megakadályozni a döntést az Egyházmegye vezető emberei?
Erről kérdeztük Dr. Schmidt Péter történészt, művészettörténészt (Budapest Galéria),
a téma kutatóját. Trianon 100 - Egyházmegyénk és a békeszerződés
Itt olvasható
maroka, 2020. június 03. szerda, 09:14
Egy rejtőzködő templom nyomában Velemben
Falkutatási munkálatok zajlanak ezekben a napokban a velemi Szent Vid-kápolnában. Egy negyvenéves feltételezés megoldásán dolgoznak a szakemberek, amely szerint a Szent Vid-hegyen épült Árpád-kori templom falait a mai kápolna rejti
.................
Néhány napra szól csak a Nemes András művészettörténész számára kiállított kutatási engedély, ennek megfelelően serényen is haladnak a munkálatok. A kápolnába belépve, a bejárattól jobbra lévő gyóntatófülkében található az a falszakasz, amely az érdeklődés középpontjába került. Most is, sőt, már negyven éve.
Merthogy ekkor végzett itt ásatásokat Fekete Mária régész, mondta a Martinus.hu-nak, az egyházmegye weboldalának adott interjújában Nemes András. Ő már akkor megfigyelte, hogy a toronytól keletre eső részben íves fal látszik, amely nem illeszkedik a kápolna szerkezetéhez. Már az első publikációiban felvetette, hogy ez a fal jóval korábbi, esetleg egy Árpád-kori templom
maroka, 2020. május 29. péntek, 15:04
Interjú Székely János püspökkel
Ne száműzzük a sekrestyébe a minőség világáról álmodókat!
................
A teremtett világ védelméről szóló enciklikája közzétételének ötödik évfordulója alkalmából Ferenc pápa a Laudato si'-hét megünneplésére buzdítja a világ katolikus közösségeit május 16. és 24. között. A teremtésvédelmi hét alkalmából kérdeztük Székely János szombathelyi megyéspüspököt, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Caritas in Veritate Bizottsága elnökét.
hirdetés
- Püspök atya, mit tud a magyar egyház ezzel a tematikus héttel kezdeni, amikor a járványveszély miatt nincs lehetőség például közösségi szemétszedésre vagy más, figyelemfelhívó programok megtartására?
- A járvány nehézzé teszi az ilyesfajta megemlékezéseket, ugyanakkor egy nagyon erős felhívás arra, hogy a világunk beteg, hogy másképpen kellene élnünk.
Ferenc pápa mondta a járvány legelején tartott esti imádság során a Szent Péter téren:
maroka, 2020. május 21. csütörtök, 09:53
Hívek mehetnek a templomba szentmisére
Rendelkezések a kijárási korlátozás május 4-étől érvénybe lépő enyhítése utáni időszakra
A kijárási korlátozás enyhítése utáni időszakban a Szombathelyi Egyházmegye területén a következő rendelkezések lépnek életbe.
A hívek továbbra is fel vannak mentve a vasár- és ünnepnapi Szentmisén való részvétel kötelezettsége alól. Igyekezzünk azonban otthonainkban családi közös imádsággal, a Szentmisébe a médián keresztül való bekapcsolódással megszentelni a vasárnapot!
A hétköznapi Szentmisék május 4-étől kezdve megtarthatóak a templomokban. A templomok kilincseit, padjait rendszeresen fertőtlenítsük!
Vasárnap is megtarthatóak a Szentmisék abban az esetben, ha megoldható a hívek közötti 1,5 méteres távolság. Kivételt képeznek a 1,5 méteres távolság betartásának kötelezettsége alól az egy háztartásban élők. Ahol a templom kis mérete miatt nem megoldható a vasárnapi Szentmise biztonságos végzése, ott továbbra se legyenek a hívek jelenlétében ünnepelt Szentmisék. Ahol ez növeli a biztonságot és
maroka, 2020. május 04. hétfő, 15:21
A szombathelyi egyházmegyei könyvtár freskói
A 18. század végének egyik legfoglalkoztatottabb festője, a bécsi származású Dorffmaister István két freskóval is ékesítette a frissen létrejött székesegyházi könyvtárat
A szombathelyi Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont a járványhelyzetben online mutat be néhányat a kincseiből a következő tizenkét hét folyamán. Ezúttal Dorffmaister István freskóiról olvashatunk.

Bővebben

- Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény
maroka, 2020. május 03. vasárnap, 13:35
Karantén-litánia, avagy köszöntsük együtt a Szűzanyát
Otthon imádkozók
A Szombathelyi Egyházmegye Családpasztorációs Bizottsága egy különleges vállalkozásba kezdett, ennek eredményeképpen Dr. Székely János püspök atya, Brenner József atya, a családreferens atyák és ötvenegy család részvételével készült el ez a kisfilm, ami egy különleges imádság.

Videó
maroka, 2020. május 01. péntek, 12:16
Húsvét - Online közvetítésekkel készülnek az egyházak a húsvétra
közvetíti. A református igehirdetés vasárnap az egyházközség Youtube-csatornáján és Facebook-oldalán élőben nézhető, az evangélikus istentiszteletek felvételei pedig a Youtube-on lesznek elérhetők. A húsvéti istentiszteletet a Kecskeméti Televízió is közvetíti.

Székesfehérváron a szentmiséket az öreghegyi Magyarok Nagyasszonya plébánia közösségi oldalán követhetik a hívek. A református gyülekezetek és az evangélikus egyházközség is online felületein jelentkezik az ünnepi istentiszteletekkel.

A szombathelyi Sarlós Boldogasszony székesegyházból a szentmiséket a Mária Rádió Savaria felvételről sugározza. A református gyülekezet istentiszteletei a gyülekezet Facebook-csoportjában, illetve honlapján láthatók.

A Szolnok Televízió pénteken és vasárnap ökumenikus istentiszteletet sugároz. A helyi református egyházközség az oldalán és a Facebookon is jelentkezik istentisztelettel.

A békéscsabai evangélikus istentiszteletek is élőben követhetők a Facebookon és a YouTube-on, valamint a helyi
velemenyezd, 2020. április 09. csütörtök, 16:53
Kérdések és válaszok a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia
Kérdések és válaszok a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia rendelkezéséhez.
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia rendelkezése, a nyilvános liturgia szüneteltetéséről, nagyböjt 4. vasárnapjától lép életbe. Ez pontosan milyen dátumot jelent: március 22-én vasárnap még részt vehetünk szentmisén, vagy már csak március 21-én szombaton?
Az utolsó nyilvános szentmisék péntekig lesznek, esetleg szombat reggel, de szombat déltől a tilalom beáll. Érdemes tájékozódni a helyi plébániákon, hiszen vannak olyan helyek, ahol azonnali hatállyal bevezették az intézkedéseket.

A hívek felmentést kapnak a szentmise látogatás alól. Ebben a helyzetben hogyan tudjuk megőrizni a hitet, buzgóságot?
Most otthonainknak kell kápolnává változniuk...fedezzük fel újra a családi ima erejét, legyen benn lelkiismeretvizsgálat és a bűnbánat felindítása, online rengeteg vallásos témájú műsor elérhető, szentmisék is közvetítésre kerülnek, a polcról levehetjük és leporolhatjuk a Bibliát, a fiókokból elővehetjük a
maroka, 2020. március 18. szerda, 21:57
Élet-Forrás 2020. március
Élet-Forrás - 2020. március
A Szombathelyi Egyházmegye magazinműsora

Tartalom:
- A Megszentelt Élet Világnapján Szombathelyen találkoztak az egyházmegyében működő szerzetesrendek képviselői
- A Házasság Hete alkalmából egyházmegyénkben is számos programot szerveztek
- Megújul a jáki templom - Konferenciát tartottak az elmúlt 1 évben végzett munkákról
- Épületek felújítását és közösségi programok megvalósítását is támogatja a kormány - Egyházmegyénkből is több plébánia, egyházközség, illetve szervezet kapott támogatást

Videó
maroka, 2020. március 04. szerda, 11:06
1/16
Képek, videók
A Szombathelyi Tanárképző
ufologus
2008. július 18. péntek, 13:06
A szombathelyi székesegyh
isukaking
2007. február 06. kedd, 18:48
Egyházmegyei Múzeum
romaikatolikusfgy
2009. október 13. kedd, 11:15
Egyházmegyei Könyvtár
romaikatolikusfgy
2009. október 07. szerda, 12:08
pá június.png
liliana01
2020. június 30. kedd, 18:37
trianon-emlekmu-junius -4-
koszegimarika
2020. június 04. csütörtök, 07:58
Hello június
eva6
2020. június 01. hétfő, 08:23
Junius
dandej
2019. május 31. péntek, 22:19
idézet június.jpg
durcimarcika
2019. május 29. szerda, 14:50
viszlát június
eva6
2018. június 30. szombat, 19:06
Júniusi szerenád 01.jpg
chillik
2018. június 25. hétfő, 05:36
Júniusi szerenád 02.jpg
chillik
2018. június 25. hétfő, 05:36
junius-gyumolcsok.jpg
eva6
2018. június 16. szombat, 15:37
Üdvözlünk Junius
irmus
2018. június 06. szerda, 06:41
Junius
irmus
2018. június 05. kedd, 06:35
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.