Belépés
2020. június 02. kedd | 23. hét | 154. nap | 05:45 | Kármen, Anita
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Egy rejtőzködő templom nyomában Velemben
Falkutatási munkálatok zajlanak ezekben a napokban a velemi Szent Vid-kápolnában. Egy negyvenéves feltételezés megoldásán dolgoznak a szakemberek, amely szerint a Szent Vid-hegyen épült Árpád-kori templom falait a mai kápolna rejti
.................
Néhány napra szól csak a Nemes András művészettörténész számára kiállított kutatási engedély, ennek megfelelően serényen is haladnak a munkálatok. A kápolnába belépve, a bejárattól jobbra lévő gyóntatófülkében található az a falszakasz, amely az érdeklődés középpontjába került. Most is, sőt, már negyven éve.
Merthogy ekkor végzett itt ásatásokat Fekete Mária régész, mondta a Martinus.hu-nak, az egyházmegye weboldalának adott interjújában Nemes András. Ő már akkor megfigyelte, hogy a toronytól keletre eső részben íves fal látszik, amely nem illeszkedik a kápolna szerkezetéhez. Már az első publikációiban felvetette, hogy ez a fal jóval korábbi, esetleg egy Árpád-kori templom
maroka, 2020. május 29. péntek, 15:04
Interjú Székely János püspökkel
Ne száműzzük a sekrestyébe a minőség világáról álmodókat!
................
A teremtett világ védelméről szóló enciklikája közzétételének ötödik évfordulója alkalmából Ferenc pápa a Laudato si'-hét megünneplésére buzdítja a világ katolikus közösségeit május 16. és 24. között. A teremtésvédelmi hét alkalmából kérdeztük Székely János szombathelyi megyéspüspököt, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Caritas in Veritate Bizottsága elnökét.
hirdetés
- Püspök atya, mit tud a magyar egyház ezzel a tematikus héttel kezdeni, amikor a járványveszély miatt nincs lehetőség például közösségi szemétszedésre vagy más, figyelemfelhívó programok megtartására?
- A járvány nehézzé teszi az ilyesfajta megemlékezéseket, ugyanakkor egy nagyon erős felhívás arra, hogy a világunk beteg, hogy másképpen kellene élnünk.
Ferenc pápa mondta a járvány legelején tartott esti imádság során a Szent Péter téren:
maroka, 2020. május 21. csütörtök, 09:53
Hívek mehetnek a templomba szentmisére
Rendelkezések a kijárási korlátozás május 4-étől érvénybe lépő enyhítése utáni időszakra
A kijárási korlátozás enyhítése utáni időszakban a Szombathelyi Egyházmegye területén a következő rendelkezések lépnek életbe.
A hívek továbbra is fel vannak mentve a vasár- és ünnepnapi Szentmisén való részvétel kötelezettsége alól. Igyekezzünk azonban otthonainkban családi közös imádsággal, a Szentmisébe a médián keresztül való bekapcsolódással megszentelni a vasárnapot!
A hétköznapi Szentmisék május 4-étől kezdve megtarthatóak a templomokban. A templomok kilincseit, padjait rendszeresen fertőtlenítsük!
Vasárnap is megtarthatóak a Szentmisék abban az esetben, ha megoldható a hívek közötti 1,5 méteres távolság. Kivételt képeznek a 1,5 méteres távolság betartásának kötelezettsége alól az egy háztartásban élők. Ahol a templom kis mérete miatt nem megoldható a vasárnapi Szentmise biztonságos végzése, ott továbbra se legyenek a hívek jelenlétében ünnepelt Szentmisék. Ahol ez növeli a biztonságot és
maroka, 2020. május 04. hétfő, 15:21
A szombathelyi egyházmegyei könyvtár freskói
A 18. század végének egyik legfoglalkoztatottabb festője, a bécsi származású Dorffmaister István két freskóval is ékesítette a frissen létrejött székesegyházi könyvtárat
A szombathelyi Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont a járványhelyzetben online mutat be néhányat a kincseiből a következő tizenkét hét folyamán. Ezúttal Dorffmaister István freskóiról olvashatunk.

Bővebben

- Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény
maroka, 2020. május 03. vasárnap, 13:35
Karantén-litánia, avagy köszöntsük együtt a Szűzanyát
Otthon imádkozók
A Szombathelyi Egyházmegye Családpasztorációs Bizottsága egy különleges vállalkozásba kezdett, ennek eredményeképpen Dr. Székely János püspök atya, Brenner József atya, a családreferens atyák és ötvenegy család részvételével készült el ez a kisfilm, ami egy különleges imádság.

Videó
maroka, 2020. május 01. péntek, 12:16
Húsvét - Online közvetítésekkel készülnek az egyházak a húsvétra
közvetíti. A református igehirdetés vasárnap az egyházközség Youtube-csatornáján és Facebook-oldalán élőben nézhető, az evangélikus istentiszteletek felvételei pedig a Youtube-on lesznek elérhetők. A húsvéti istentiszteletet a Kecskeméti Televízió is közvetíti.

Székesfehérváron a szentmiséket az öreghegyi Magyarok Nagyasszonya plébánia közösségi oldalán követhetik a hívek. A református gyülekezetek és az evangélikus egyházközség is online felületein jelentkezik az ünnepi istentiszteletekkel.

A szombathelyi Sarlós Boldogasszony székesegyházból a szentmiséket a Mária Rádió Savaria felvételről sugározza. A református gyülekezet istentiszteletei a gyülekezet Facebook-csoportjában, illetve honlapján láthatók.

A Szolnok Televízió pénteken és vasárnap ökumenikus istentiszteletet sugároz. A helyi református egyházközség az oldalán és a Facebookon is jelentkezik istentisztelettel.

A békéscsabai evangélikus istentiszteletek is élőben követhetők a Facebookon és a YouTube-on, valamint a helyi
velemenyezd, 2020. április 09. csütörtök, 16:53
Kérdések és válaszok a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia
Kérdések és válaszok a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia rendelkezéséhez.
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia rendelkezése, a nyilvános liturgia szüneteltetéséről, nagyböjt 4. vasárnapjától lép életbe. Ez pontosan milyen dátumot jelent: március 22-én vasárnap még részt vehetünk szentmisén, vagy már csak március 21-én szombaton?
Az utolsó nyilvános szentmisék péntekig lesznek, esetleg szombat reggel, de szombat déltől a tilalom beáll. Érdemes tájékozódni a helyi plébániákon, hiszen vannak olyan helyek, ahol azonnali hatállyal bevezették az intézkedéseket.

A hívek felmentést kapnak a szentmise látogatás alól. Ebben a helyzetben hogyan tudjuk megőrizni a hitet, buzgóságot?
Most otthonainknak kell kápolnává változniuk...fedezzük fel újra a családi ima erejét, legyen benn lelkiismeretvizsgálat és a bűnbánat felindítása, online rengeteg vallásos témájú műsor elérhető, szentmisék is közvetítésre kerülnek, a polcról levehetjük és leporolhatjuk a Bibliát, a fiókokból elővehetjük a
maroka, 2020. március 18. szerda, 21:57
Élet-Forrás 2020. március
Élet-Forrás - 2020. március
A Szombathelyi Egyházmegye magazinműsora

Tartalom:
- A Megszentelt Élet Világnapján Szombathelyen találkoztak az egyházmegyében működő szerzetesrendek képviselői
- A Házasság Hete alkalmából egyházmegyénkben is számos programot szerveztek
- Megújul a jáki templom - Konferenciát tartottak az elmúlt 1 évben végzett munkákról
- Épületek felújítását és közösségi programok megvalósítását is támogatja a kormány - Egyházmegyénkből is több plébánia, egyházközség, illetve szervezet kapott támogatást

Videó
maroka, 2020. március 04. szerda, 11:06
Fatimai engesztelés a toronyi plébánián
Az ima segít megértenünk, hogy az élethez nemcsak az eredmény, a siker, az öröm tartozik hozzá, hanem az összetört álmok, a bekormozott csillagok, a kihunyt remények is...
Február 13-án a Vas megyei Bucsuban gyülekeztek a toronyi plébánia hívei, hogy immár századik alkalommal emlékezzenek a fatimai jelenésekre, hálát adjanak, és kérjék Szűz Mária segítségét.
Az est szentségimádással vette kezdetét. A szentmisét Perger Gyula plébános, a Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont igazgatója mutatta be.
Szentbeszédében kérte a híveket, gondolják át, mit jelent az, hogy Mária népe vagyunk; Isten színe előtt tekintsék át állapotukat, hogy megújulhassanak felelősségérzetben és a Gondviselés iránti bizalomban.
.....
Idézte a Szentírásból azt a részt, mely szerinte a legszebb: ,,Jézus keresztje mellett ott állt anyja." - Mária így adott példát nekünk - fűzte hozzá a plébános
maroka, 2020. február 26. szerda, 11:55
Engedjétek be otthonotokba Isten békéjét
Püspöki szentmisével zárult a házasság hete Szombathelyen
..............
Szombathelyen, a Sarlós Boldogasszony-székesegyházban Székely János megyéspüspök mutatott be szentmisét a házasság hete utolsó napján, február 16-án, és kérte Isten áldását a házaspárokra.
Szentbeszédében a főpásztor hangsúlyozta, Jézus arra tanít, hogy a házasság szent, Istentől való. Lehetséges a hűség egy életen át férfi és nő között, lehetséges az életre szóló, az egész szívet betöltő szerelem. Az ember erre kap meghívást. A házasság fölbonthatatlansága nem parancs, hanem örömhír, akár az evangélium.
Lehetséges, hogy valaki a gyengeségeinkkel, hibáinkkal, a sebzettségeinkkel együtt, feltétel nélkül szeret. Aki ezt az ajándékot megkapja, az megrendülten éli át ezt a titkot - folytatta a püspök. József Attilát idézte: ,,Reám néztél s én mindent elejtettem. / Meghallgattál és elakadt szavam."
Azok az emberi életpályák
maroka, 2020. február 18. kedd, 23:10
20 éves a szombathelyi Székesegyház orgonája
Lakner-Bognár András egyházmegyei zeneigazgató mutatja be a hangszert.
..............

.......................
Videó

- Dr. Pem László orgona hangversenye a Székesegyházban

................

.............................
maroka, 2020. február 03. hétfő, 20:52
Mindenki karácsonya
Ünnepi műsor a Szombathelyi Székesegyházban december 20-án
Videó

*
2019. december 20-án karácsonyi műsorral, egy tál meleg étellel és ajándékcsomaggal örvendeztette meg az embereket a Szombathelyi Egyházmegye, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász és a Áldott Kereszt Egyesület és Szeretetszolgálat Szombathelyen.
Ismét a Székesegyház és a Püspöki Palota voltak a fő helyszínei a szeretetvendégségnek. A Székesegyházban a szombathelyi Derkovits Gyula Általános Iskola diákjai adtak műsort, amelyeket további fellépők műsora színesített. Jézus születése annyi fényt és békét hozott a világba, hogy 2000 év óta emberek szívét ez a fény betölti és átjárja, mondta rövid köszöntőjében Székely János megyéspüspök.
Jézusban a Teremtő Isten ragyogása, békéje áradt ki ebbe a világba. Jézus nem palotában született, nem gazdagok közé, hanem egyszerű barlangi istállóban, szegények közé. Karácsony ünnepléséhez ma sem kell arany és ezüst, hanem csak nyitott
maroka, 2019. december 20. péntek, 17:01
1/16
Képek, videók
Velem van az Úr
dandej
2019. május 23. csütörtök, 08:56
Jó reggelt iszol velem eg
rushlilly
2018. június 11. hétfő, 13:35
Iszol velem egy teát?
rushlilly
2018. június 11. hétfő, 13:26
Jó reggel iszol velem egy
rushlilly
2018. április 13. péntek, 20:02
Iszol velem egy teát
rushlilly
2018. április 13. péntek, 20:02
Égiek tervei velem.jpg
pacsakute
2018. március 03. szombat, 17:20
GYERE KÁVÉZZ VELEM.jpg
gosztmagdi
2017. november 23. csütörtök, 13:47
...egy kávé, velem...
cuppika59
2017. szeptember 29. péntek, 15:41
Vélemény.jpg
chillik
2017. szeptember 03. vasárnap, 05:47
Tarts velem
borigit
2017. augusztus 06. vasárnap, 17:23
Tarts velem, szeretettel
borigit
2017. május 22. hétfő, 11:07
kávézz velem.png
53ilona
2017. február 13. hétfő, 18:43
kápolnában.png
mikojutka
2011. május 28. szombat, 09:32
a befejezetlen kápolnában
reper
2010. július 24. szombat, 22:31
kápolnában
gizko52
2009. március 21. szombat, 19:47
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.