Belépés
2019. november 12. kedd | 46. hét | 316. nap | 07:55 | Jónás, Renátó
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Márton napja a néphagyományban
ludak óljába bújt, hogy ne válasszák püspökké. A libák azonban hangjukkal elárulták őt.
Fontos hittérítő munkát végzett, a pogány falvak nagy részét megtérítette. Életét csodák és gyógyulások kísérték.
..................
A Szent Márton lúdja voltaképpen egy régi római étkezési szokás és hagyomány későbbi továbbélése.
Ezért Márton napjának a frissen tömött lúd vált az ünnepi eledelévé. A Szombathelyi Egyházmegye kispapjai a szent patrónus napján hagyományosan Márton lúdját ettek, és bort ittak rá.
Márton ünnepe a középkor óta határnap volt: a gazdasági év kiemelkedő zárónapja. A jószág e nap táján került be télre az istállóba. A pásztorok, főleg az ország nyugati részein, ezen a napon számoltak el szolgálatukkal.
,,...meghoztam Szent Márton püspök vesszejét"
..............
Szent
maroka, 2019. november 11. hétfő, 13:04
Zalaegerszeg - Mária Magdolna templom
Története
A templom helyén már a középkorban is állt kápolna. A mai templom alapkövét 1747-ben (más forrás szerint 1748-ban) rakták le. Az építkezést a város földesura, Padányi Biró Márton veszprémi püspök rendelte el. Az építkezés igen lassan haladt: 1757-ben még csak a szentélyt fedték le. 1769-ben az új püspök, Koller Ignác megrendelte a belső freskódekoráció elkészítését Johann Ignaz Cimbal bécsi festőtől.
1803. július 9-én került sor a templom felszentelésére Harrasi Herzan Ferenc bíboros, szombathelyi püspök által, mert 1777-ben Mária Terézia királynő Zalaegerszeg városát is az újonnan alapított Szombathelyi Egyházmegyéhez csatolta. Az 1826-os nagy zalaegerszegi tűzvész a templom tetőszerkezetét és a toronysisakokat is megrongálta.
1973-74-ben, majd 1998-2012 között Stróber László apátplébános szolgálata alatt az egykori Állami Műemlék helyreállítási és Restaurálási Központ tervei alapján felújították. A külső felújítás tervezője Wittinger Zoltán építész és dr, Vándor András statikus, a
maroka, 2019. november 10. vasárnap, 23:16
Szent Márton püspök ünnepén bemutatott szentmise 11.08
Élő közvetítés a szombathelyi Székesegyházól 2019. november 9-én 10 órától a Szent Márton püspök ünnepén bemutatott szentmiséről
Szent Márton ünnepség szónoka Varga László kaposvári megyéspüspök

Videó

*
- Szent Márton ünnepe Szombathelyen
November 8-án Szent Mártonra, az ókori Savaria, a mai Szombathely szülöttére, a Szombathelyi Egyházmegye védőszentjére emlékeztek Szombathelyen.
Az ünnepség az esti zsolozsma elimádkozásával vette kezdetét a Székesegyházban. Márton egy ragyogó ablak volt, akin keresztül Isten fénye beragyogott az emberek életébe, mondta rövid beszédében Székely János, aki hangsúlyozta: Mártont megérintette Isten szeretetének titka és az Ő követe lett. Amikor Szent Mártont ünnepeljük, akkor nem őt ünnepeljük, hanem az Istent.
A vesperást követően lampionokkal, égő mécsesekkel vonultak a megjelentek a Szent Márton-templom előtti téren álló, a savariai szentet ábrázoló szoborhoz. Szent Márton egész élete
maroka, 2019. november 08. péntek, 22:47
2019 adventjétől 2020 szeptemberéig közös készületre
2019 adventjétől 2020 szeptemberéig közös készületre, imádságra hívja a Szombathelyi Egyházmegye a családokat.
2020. szeptember 13-20. között Magyarország, Budapest ad otthont a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak. A kongresszus alapvető célja, hogy elmélyítse és tudatosítsa a katolikus hívekben, hogy az egyház életének forrása és csúcsa az Eucharisztia.
Szeretnénk családjainkkal együtt készülni erre az ünnepre, és együtt közeledni az Oltáriszentségben jelenlévő Krisztushoz. Ezért hívjuk családjainkat, hogy töltsük meg imával a hátralévő előkészületi időt!
2019 adventjétől 2020 szeptemberéig a Szombathelyi Egyházmegye családjait közös készületre, imádságra hívjuk.
2019. december 1-től 2020. szeptember 20-ig 42 hét áll rendelkezésünkre. Ezeket a heteket osszuk fel egymás között családonként!
,,Testileg távol, de lélekben közel" (1Kor 5,3) - Különböző helyszíneken és különböző időben, de az Úrban összekapcsolódva imádkozunk az Oltáriszentség előtt.
Tartsatok Ti is
maroka, 2019. október 22. kedd, 14:55
2019.10.08 Alapkőletétel Zalaegerszegen
fejlesztés és várhatóan 2020 végén már használtba is vehetik a diákok és sportolók a létesítményt.
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Mindszenty József életútját elevenítette fel a megjelenteknek, példaként állítva a hercegprímás kitartását, erkölcsi nagyságát. Kiemelte: Mindszenty Józsefet a magyar történelemnek meg kell őriznie emlékezetében és az utókort emlékeztetni kell arra az áldozat vállalásra ami Istenért, egyházért, hazáért tett.
Az ünnepség zárásaként Székely János szombathelyi megyéspüspök és Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek jelenlétében Michael August Blume, magyarországi apostoli nuncius áldotta meg az alapkövet, majd helyezte el az időkapszulát.
Az ünnepség az iskola jelenlegi tornacsarnokában szentmisével folytatódott. Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek szentbeszédében a Notre Dame Rend alapítóiról szólva kiemelte szociális érzékenységüket, amivel támogatták a gyerekeket, hogy tanuljanak. A korabeli legjobb módszereket igyekeztek felhasználni a
maroka, 2019. október 11. péntek, 16:35
Veni SancteAz ünnepség
2019. október 2-án került megrendezésre Veni Sancte ünnepségünk. Ez alkalomból meghívtuk oktatóinkat, munkatársainkat, barátainkat is, hogy velünk köszöntsék az új tanévet. A tanév elején Szombathely város valamennyi felsőoktatási intézményéből hívtunk és vártunk egyetemistákat és oktatókat egyaránt. Az eseményt a 18 órakor kezdődő szentmise nyitotta, amelyet dr. Székely János, a Szombathelyi Egyházmegye püspöke mutatott be a Zárdatemplomban.
Az ünnepségen jelen volt dr. Németh István az ELTE szombathelyi koordinációs rektorhelyettese, Lenkai Nóra, az ELTE BDPK hivatalvezetője is. Az eseményen velünk ünnepeltek még a Domonkos Rendi Nővérek a szakkollégiumért alapítvány kurátorai, a szakkollégium munkatársai és az ELTE HÖK Savaria képviselői. A zenei szolgálatot, ministrálást, felolvasást a szakkollégium lakói végezték.
Püspök atya a szentbeszédében több elgondolkodtató, fontos gondolatmenetet osztott meg velünk. Számomra két emlékezetes mondat volt, melytől magamba néztem, miszerint úgy éljek, hogy
maroka, 2019. október 11. péntek, 07:40
170 éves hagyományt őriznek a perenyeiek
Hálából a megmenekülésért - a velemi Szent Vid-kápolnához zarándokoltak szeptember 29-én a Vas megyei Perenye hívei. A 170 év óta megtartott fogadalmi zarándoklaton Székely János szombathelyi megyéspüspök is elkísérte a perenyeieket.
170 évvel ezelőtt, 1849 őszén nemcsak a szabadságharc bukása nehezítette meg a Vas megyei Perenye lakóinak életét: 1849. szeptember 26-a és november 28-a között kolerajárvány tizedelte a falu lakosságát. A helybeliek a járvány elmúlásáért imádkozva elzarándokoltak a velemi Szent Vid-kápolnába. A közösség fohásza meghallgatásra talált: a faluban megszűnt a gyilkos kór, a többi községben viszont még 1850 elején is szedte áldozatait.
A perenyeiek fogadalmat tettek: ezentúl hálából a Szűzanya és Szent Vid mártír tiszteletére minden év szeptemberében a Szent Kereszt felmagasztalása és a Fájdalmas Szűzanya ünnepe utáni vasárnapon elzarándokolnak Velembe. E hagyományt azóta - még a kommunizmus idején is - szünet nélkül megtartották a hűséges perenyei hívek. Idén
maroka, 2019. október 03. csütörtök, 14:39
dr. Székely János megyéspüspök Szakonyfalun
2019. szeptember 24-én, Szent Gellért püspök és vértanú ünnepén több százan gyűltek össze a szakonyfalui fénykereszt tövében felállított tábori oltár körül, ahol dr. Székely János megyéspüspök koncelebrációs, szlovén és magyar nyelvű szentmisét mutatott be a kereszt szentelésének nyolcadik évfordulóján.
Tóth Tibor plébános elmondta: a szentmise perselyadományát a Szombathelyi Egyházmegye által létrehozott Mindszenty József Alapítvány részére juttatják el. Az alapítvány célja, hogy segítse a szegény sorsú, tanulni akaró gyermekek, fiatalok tanulmányait.
A hátrányos helyzetből, a mély szegénységből való kitörés egyik legfőbb útja a tanulás - utalt az alapítvány céljára a főpásztor. Dr. Székely János hozzátette: Mindszenty József bíboros még zalaegerszegi apát plébánosi szolgálata alatt minden évben több szegény sorsú diák taníttatását fizette. Ennek mintájára hozta létre a Mindszenty József Alapítványt az egyházmegye.
A szentmise végén Rogán Valéria polgármester megköszönte mindazok
maroka, 2019. szeptember 28. szombat, 10:24
Székely János megyéspüspök a sárvári Szent László Katolikus
2019. szeptember 26-án megáldotta Székely János megyéspüspök a sárvári Szent László Katolikus Általános Iskola új épületszárnyát. A fejlesztésnek köszönhetően régi problémákat sikerült megoldani az intézményben.
A rendszerváltást követően Sárváron 1996. szeptember 1-jétől indult meg újra a Szombathelyi Egyházmegye fenntartásában, a katolikus szellemiség jegyében az oktató-nevelő munka a Szent László-iskolában. A folyamatosan emelkedő gyermeklétszámnak köszönhetően kinőtték a rendelkezésre álló épületeket, ami gátja volt például a nyelvi órák csoportbontásban történő megtartásának. A mindennapos testnevelés bevezetésével pedig kicsinek bizonyult az amúgy sem túl nagy tornaterem - mondta el a martinus.hu egyházmegyei hírportálnak Ördög Tibor, az iskola igazgatója. A bővítés tehát elengedhetetlenné vált.
A magyar kormány több mint egymilliárd forinttal támogatta a fejlesztést. Az új épületben helyet kapott egy közel ezer négyzetméteres tornacsarnok, négy szaktanterem - itt tartják majd a
maroka, 2019. szeptember 28. szombat, 09:22
Megáldotta Székely János megyéspüspök a felújítási ......
állapotba volt: a toronysisak rozsdás volt, a tető több helyen beázott, a gerendák is rossz állapotban voltak, nem beszélve a templom külső homlokzatáról. A plébánia udvarát is jórészt szemét borította. Sok volt tehát a tennivaló, amikor 6 évvel ezelőtt idekerültem, mondta Balasi István. A Településképet meghatározó épületek külső rekonstrukciója, többfunkciós közösségi tér létrehozása, fejlesztése, energetikai korszerűsítése című pályázaton nyertek mintegy 35 millió forintot. Ezt egészítette ki a Szombathelyi Egyházmegye, valamint a hívek és egyéb támogatók nagylelkű anyagi adománya.
Ezeknek a támogatásoknak köszönhetően került sor a templom és a plébánia külső homlokzati megújítására, mindkét épület tetőszerkezetének cseréjére, és a toronysisak bádogozására.Emellett egy közösségi házat is építettek. Mint Balasi István hangsúlyozta: ezek a fejlesztések is hozzájárulnak ahhoz, hogy a településen hitélet megerősödjön, újabb lendületet kapjon. Számos programot szerveznek: pl. gyerekeknek táborokat, a
maroka, 2019. szeptember 22. vasárnap, 08:45
Međugorjéba a Béke Királynője-zarándokvonat
Međugorjéba
.............
A zarándoklatra nemcsak az anyaországból, hanem Erdélyből és Kárpátaljáról is érkeztek hívek, hogy felkeressék a ,,világ gyóntatószékének" is nevezett boszniai kisvárost, ahová Ferenc pápa 2019 tavaszán engedélyezte a hivatalos egyházmegyei zarándoklatok szervezését.
A szerelvényt a 2020-ban rendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére felmatricázott mozdony húzza. A fedélzeten utazó közel hatszáz zarándokot Székely János szombathelyi megyéspüspök, a zarándoklat lelki vezetője; Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár; valamint Budai László, a Misszió Tours ügyvezetője köszöntötte a Keleti pályaudvaron.
A zarándoklatra nemcsak az anyaországból, hanem Erdélyből és Kárpátaljáról is érkeztek hívek, hogy felkeressék a ,,világ gyóntatószékének" is nevezett boszniai kisvárost, ahová Ferenc pápa 2019 tavaszán engedélyezte a hivatalos
maroka, 2019. szeptember 15. vasárnap, 22:00
Vasmiséjét ünnepelte Gaál Jenő verbita szerzetes
belépett az Isteni Ige Társaságába, 1954-ben szentelték pappá. Argentínában, majd Paraguayban szolgált, itt ismerkedett meg a Cursillo mozgalommal, amit 1989-es hazatérése után Magyarországon is meghonosított.
Vasmiséjén a Cursillo számos tagja is megjelent, valamint a Mária Út Egyesület és a Mária Rádió munkatársai, akik élőben közvetítették az ünnepi szentmisét.
......................
Székely János szombathelyi megyéspüspök prédikációjában Gaál Jenő szolgálatát méltatva kifejtette, magasztos hivatás, lelki öröm szolgálni Istent egy ilyen hosszú életen át. Jenő atya ezt tette, a fél világot bejárva. Életének nagy részében Paraguayban dolgozott. A főpásztor beszélt a jubiláns paraguayi misszióban elért eredményeiről, valamint arról az időről, amikor hazahívták, hogy szülőföldjén segítsen. Székely János kiemelte a Cursillo fontosságát, melynek célja, hogy Magyarország újra Mária országa legyen.
A szentmise
maroka, 2019. szeptember 06. péntek, 17:17
1/14
Képek, videók
szent márton1111.jpg
maroka
2019. november 08. péntek, 22:43
szent márton1108.jpg
maroka
2019. november 08. péntek, 22:43
szent márton2015.jpg
zsokica45
2015. november 23. hétfő, 18:52
1375-szent_marton.jpg
foldinefehereva
2014. november 10. hétfő, 20:59
szent_marton.jpg
gigi55
2013. február 09. szombat, 19:25
1375-szent_marton..jpg
gigi55
2013. február 09. szombat, 19:19
szent_marton.jpg
basikele
2012. november 14. szerda, 04:55
Szent-Márton-és-a-kold us.
basikele
2012. november 14. szerda, 04:54
11019-szent-marton-nap i-u
basikele
2012. november 13. kedd, 20:04
Szent Márton
isti53
2012. november 11. vasárnap, 06:29
orig-Szent_Marton.jpg
aranyosmagdika
2011. március 14. hétfő, 18:20
márton napi mise1109.jpg
maroka
2019. november 09. szombat, 10:20
márton napi mise1108_2.jp
maroka
2019. november 08. péntek, 22:43
márton napi mise1108.jpg
maroka
2019. november 08. péntek, 22:42
Luther Márton - 5 Sola
dandej
2019. október 31. csütörtök, 13:39
Címkék
napon számoltak, Balasi István, pogány falvak, iskola igazgatója, építkezés igen, szakkollégiumért alapítvány, jubiláns paraguayi, emberek életébe, Németh István, Wittinger Zoltán, településen hitélet, ilyen hosszú, Isteni Ige Társaságába, Budai László, egyház életének, szabadságharc bukása,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.