Belépés
2019. december 14. szombat | 50. hét | 348. nap | 03:03 | Szilárda
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Idén is nyolc tanár kapta meg a Rácz Tanár Úr Életműdíjat
közlemény szerint az Ericsson Magyarország, a Graphisoft és a Richter Gedeon Nyrt. által alapított díj célja, hogy elismerje a természettudományos oktatás területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó pedagógusok munkáját, és egyben felhívja a figyelmet a természettudományos oktatás fontosságára. A Rátz Tanár Úr Életműdíjat az ország bármely iskolájában tanító vagy korábban ott tevékenykedő pedagógus megkaphatja.

Az idén elismerésben részesült matematikából Bíró Bálint, az Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium tanára és Kovács Csongorné, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanára.

Fizikából Győri István, a szegedi Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium (SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola) és Horváthné Fazekas Erika, a szegedi SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolája tanára kapta a díjat. Kémiából Mostbacher Éva, a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma és Kollégiuma és Martonné Ruzsa Valéria, a szombathelyi Paragvári Utcai
velemenyezd, 2019. december 04. szerda, 13:10
Krisztinaváros Anno - A városrész emberi arcát mutatja be egy új kiállítás
Saly Noémi irodalom- és Budapest-történész, a kiállítás kurátora az MTI-nek elmondta, hogy a Fortepan online fényképgyűjteményből és archívumból válogatta ki azt a több mint 20 fekete-fehér képet, amely február 6-ig lesz látható a kiállításon.

A válogatásban az életképek mellett régi épületek, valamint a városrész mindenki számára ismerős pontjai, köztük a Horváth-kert jelenik meg. A tárlat legkorábbi képe, amely a várból néz le, az 1860-as évek végén, az 1870-es évek elején született. Minden ma is meglévő fontos épület azonosítható rajta, lehet látni a Krisztina téri templomot és a régi Déli pályaudvart is. A képek alatt olvasható pár soros képaláírások pedig segítenek a felvételek értelmezésében - tette hozzá.

A válogatás az 1960-as évekig mutatja be a városrészt. "Sokan az idősebbek közül örülni fognak annak, hogy ismerős dolgokat is felfedezhetnek majd. De azt is átláthatják, hogy amiben ma élünk, az egyik pillanatról a másikra történelem lesz" - fejtette ki.

A tárlaton szerepel egy
velemenyezd, 2018. december 11. kedd, 16:15
Elhunyt Mohayné Katanics Mária Liszt Ferenc-díjas karnagy
Mohayné Katanics Mária 1929. április 20-án született Baján. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán 1948-től 1952-ig énektanár-karvezetőnek tanult mások mellett Bárdos László, Kodály Zoltán és Lajtha László tanítványaként, majd 1952 és 1959 között népzenekutató gyakornokként dolgozott Lajtha László mellett a Néprajzi Intézetben.

A karnagy 1952-től 1959-ig a Cinkotai Tanítóképző, 1959-től 1972-ig a Szilágyi Erzsébet Gimnázium, 1972-től 1984-ig a Marczibányi téri Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola karnagya és énektanára, 1961-1983-ig a Zeneművészeti Főiskola Gyakorlóiskolájának vezető tanára, 1984-től 1996-ig a Zsámbéki Tanítóképző vezető tanára volt, karnagyi munkája 10 éven át a Vándor kórussal is összeforrt.

Az énektanítást a Cinkotai Tanítóképzőben kezdte, utána Kodály óhajára és javaslatára a Szilágyi Gimnáziumban folytatta munkáját. Az 1959-ben alapított Szilágyi Erzsébet Nőikar fennállásának 25 éve alatt mintegy ezer koncertet adott, számos rádió- és televízió felvételt készített.
velemenyezd, 2017. január 23. hétfő, 15:23
Krónika 5. rész (vitanap a paksi bővítésről, napirend után)
milliárdos beruházásokat valósítsanak meg, de egyik sem készült el. Mit kíván tenni a kormány annak érdekében, hogy az ingatlanok hasznosuljanak, hiszen kiemelt üdülőövezetről van szó? - tette fel a kérdést.

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) szerint Óbudán az a rémhír terjed, hogy bezárják a csillaghegyi strandfürdő. Mint mondta, erős a gyanú, hogy egy idő után ez nem csak rémhír, hanem hír lesz.

Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) az oktatási intézményvezetők leváltása kapcsán a püspökladányi Karacs Ferenc Gimnázium vezetőjének leváltását tette szóvá.

Demeter Márta (MSZP) szerint jogos elvárás a külképviseletek felé a külgazdasági kapcsolatok megerősítése, de az nem mehet a klasszikus diplomácia rovására. A külpolitika az elmúlt négy évben Orbán Viktor személyes ambíciónak áldozata lett - értékelt.

Kiss László (MSZP) azt kifogásolta, hogy a kormány csak a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel tart kapcsolatot, miközben azt mondják, hogy megengedhetetlen a széthúzás. Orbán Viktor miniszterelnök
velemenyezd, 2014. szeptember 26. péntek, 15:34
Átadták az idei Ericsson-díjakat
iránt a fiatalok érdeklődési szintje folyamatosan csökken Svédországban és Magyarországon egyaránt. Felhívta a figyelmet arra, hogy a közeljövőben a számítástechnika, a távközlés és az orvosi technológia területén nagyszámú mérnökre lesz szükség, amelyhez a megfelelő szintű matematikai és fizikai tudás nélkülözhetetlen.

A fejenként 250 ezer forintos pénzjutalommal járó elismerést négy kategóriában osztották ki. A matematikai tehetségek gondozásáért járó díjat Kiss Géza, a Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium és Általános Iskola oktatója és Varga Mária, a békásmegyeri Veres Péter Gimnázium tanára érdemelte ki. Ugyanezt az elismerést fizikából Erdősi Katalin, a békásmegyeri Veres Péter Gimnázium pedagógusa és Zámborszky Ferenc, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium oktatója kapta.

A matematika népszerűsítéséért végzett kiváló munkájáért járó díjat Bíró Bálint, az egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium tanára és Pálfiné Kovács Erika, a budapesti Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola
velemenyezd, 2014. május 30. péntek, 14:53
Bomba Budán - Lezárták a Pala utca környékét
behajtani a területre, a tömegközlekedés viszont egyelőre zavartalan, csak a 16-os autóbuszok nem állnak meg a Donáti utcai megállóban.

A gépjárműforgalom elől a hatástalanítás idejére lezárják a budai alsó rakpart egy szakaszát is, az autókat pedig visszafordítják. A környéken lévő szállodahajókról mindenkit kiköltöztetnek.

A rendőrség a lezárt körzetben házról házra járva kéri fel a lakókat, hogy ideiglenesen hagyják el otthonaikat. Az érintett területen élőket az Attila úti Petőfi Sándor Gimnáziumban helyezik el. Ha az iskola megtelik, akkor a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumot is megnyitják a kiköltöztetett lakók előtt.

Az Országos Mentőszolgálat a fekvőbetegeket, illetve a mozgáskorlátozottakat elszállítja otthonaikból. A környéken két szállodát, a Francia Intézetet és egy művelődési házat is kiürítenek.

A tűzszerészek csak a teljes lezárás és a kiürítés után kezdenek el dolgozni - közölte Várkonyi Melinda, az MH Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kommunikációs tisztje.

Elmondta:
velemenyezd, 2013. július 17. szerda, 11:31
Bomba Budán - Elkezdték kiüríteni a Pala utca környékét
A lakókat a várfal és a Duna, valamint a Clark Ádám tér és Corvin tér közötti szakaszról telepítik ki. A környéken két szállodát, a Francia Intézetet és egy művelődési házat is kiürítenek, de a szállodahajókat is el kell hagyniuk az ott tartózkodóknak.

A rendőrség a lezárt körzetben házról házra járva kéri meg a lakókat, hogy ideiglenesen hagyják el otthonaikat. Az érintett területen élőket, amennyiben igénylik,az Attila úti Petőfi Sándor Gimnáziumban helyezik el. Ha az iskola megtelik, akkor a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumot is megnyitják a kiköltöztetett lakók előtt.

Az Országos Mentőszolgálat a fekvőbetegeket, illetve a mozgáskorlátozottakat elszállítja otthonaikból.

A kiürítés mintegy 80 házat, 1500-1600 embert érint az előzetes becslések szerint. A környéket csak a kiürítés után zárják le a járműforgalom és a BKK járművei elől.

(FOTÓ)
velemenyezd, 2013. július 17. szerda, 09:41
Orbán felesége vetett véget a tüntetésnek!
otthonának környékét - derül ki a szervezet honlapján csütörtök kora délután közzétett személy- és létesítménybiztonsági intézkedéséből. A dokumentum szerint 16 órától a szükséges ideig, de legkésőbb augusztus 4-én éjfélig lezárják a Cinege út kijelölt részét.

A lezárt terület a XII. kerület Kútvölgyi út és Cinege út kereszteződésétől a Béla király út és Cinege út kereszteződéséig terjed ki, beleértve a Csipke utca és Cinege út kereszteződésének lezárását is a Budapesti Német Általános Iskola és Gimnázium Csipke utcai kocsibejárójánál.

A döntés indoklása szerint a Cinege út 5-ben az intézkedés által érintett időszakban védett személy tartózkodik és figyelemmel a védett objektum biztonságának, zavartalan működésének, a védett személyek szabad mozgásának, közlekedésének biztosítása kiemelt feladat.

A Fidesz véleménye szerint

A Kúria csütörtöki döntésével a bankok oldalára állt a devizahitelesekkel szemben - mondta budapesti sajtótájékoztatóján Kocsis Máté. A
vicus54, 2013. július 04. csütörtök, 22:02
Hoffmannékon most a történelemtanárok akadtak ki!
iskolákban naponta tapasztalhatók a rohamos, minden területen érvényesített átszervezés kaotikus következményei. Jellegzetes példája ennek a tervezett kötelező nyugdíjazás, amely egyes iskolák szakmai munkájának színvonalát és az intézmények működtetését is veszélyeztetheti.

Hozzátették: szolidaritásukat és együttműködési szándékukat fejezik ki minden olyan szakmai szervezettel, intézménnyel, kollégával, aki, illetve amelyek a fenti változtatásokat elfogadhatatlannak tartják. Támogatják a Gimnáziumok Országos Szövetsége, a Magyartanárok Egyesülete, egyes iskolák, pedagógusközösségek, kollégák hasonló célú kezdeményezéseit

Szorgalmazták, hogy kezdődjenek érdemi tárgyalások a köz- és felsőoktatás meghatározó kérdéseiről valamennyi érintettel, a szakmai és érdekvédelmi szervezetekkel.

A Magyartanárok Egyesülete előző héten szintén mély aggodalmát és felháborodását fejezte ki az oktatási rendszer fölforgatása, az iskolák gyámság alá helyezése, a nyugodt és eredményes
vicus54, 2013. június 29. szombat, 21:50
A HAT szakmai vizsgálatot kér a kormánytól az iskolák átvételéről
A szervezet szerdai, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a 2011-ben a köznevelési törvény elfogadásával rögzült oktatáspolitika hibás és káros, a törvény, a hozzá kapcsolódó jogszabályok felülvizsgálandók, az oktatáspolitikának gyökeresen át kell alakulnia. Szorgalmaznak egy szakmai vizsgálatot, amely megmutatja, mit idézett elő az "előkészítetlen államosítás".

Közleményükben kitértek a budapesti Szilágyi Erzsébet Gimnázium nevelőtestülete által január 9-én közzétett petícióra is, amelyben - a HAT közlése szerint - az év elején bekövetkezett működési problémákra hívták fel a figyelmet. A szervezet jelezte: támogatja a nevelőtestület petícióját, mivel az tükrözi az állami átvétel körüli problémákat.

A HAT a szavukat felemelő pedagógusokkal együtt követeli, hogy sürgősen történjenek lépések a helyzet rendezésére - írták, hozzátéve: kérik, hogy a kormány végezzen elemzést a szakmai és civil szervezetekkel közösen a folyamatokról, és vonja le a következtetéseket.
velemenyezd, 2013. január 30. szerda, 10:01
A Történelemtanárok Egylete szerint elfogadhatatlan az oktatásirányítás centralizációja
írták, az iskolákban naponta tapasztalhatók a rohamos, minden területen érvényesített átszervezés kaotikus következményei. Jellegzetes példája ennek a tervezett kötelező nyugdíjazás, amely egyes iskolák szakmai munkájának színvonalát és az intézmények működtetését is veszélyeztetheti.

Hozzátették: szolidaritásukat és együttműködési szándékukat fejezik ki minden olyan szakmai szervezettel, intézménnyel, kollégával, aki, illetve amelyek a fenti változtatásokat elfogadhatatlannak tartják. Támogatják a Gimnáziumok Országos Szövetsége, a Magyartanárok Egyesülete, egyes iskolák, pedagógusközösségek, kollégák hasonló célú kezdeményezéseit.

Szorgalmazták, hogy kezdődjenek érdemi tárgyalások a köz- és felsőoktatás meghatározó kérdéseiről valamennyi érintettel, a szakmai és érdekvédelmi szervezetekkel.

A Magyartanárok Egyesülete előző héten szintén mély aggodalmát és felháborodását fejezte ki az oktatási rendszer fölforgatása, az iskolák gyámság alá helyezése, a nyugodt és eredményes oktató-nevelő munka
velemenyezd, 2013. január 21. hétfő, 12:03
Hallgatói tiltakozás - Középiskolások demonstráltak az MTA épülete előtt - BŐVÍTETT
megszerzése után sem ad perspektívát a normális élethez.

A felszólalók hiányolták az oktatási rendszer átalakítása előtti valós szakmai konzultációt, egyben arányos keretszámokról szóló törvényt követeltek.

Elhangzott az is, hogy nincs nyoma a költségvetésben annak a 24 milliárd forintnak, amelyet a kormány visszajuttatna az egyetemekhez. Követelték, hogy állítsák vissza az államilag finanszírozott jogász- és közgazdászképzést.

A demonstráción felszólalt Tamás Ferenc, a Szilágyi Erzsébet Gimnázium tanára, a Magyartanárok Egyesületének alelnöke, aki felolvasta a tanári szervezet szolidaritási nyilatkozatát. Ebben elítélték és felháborítónak nevezték a diákok megosztásának és félrevezetésnek kísérletét, a fiatalok lejáratására irányuló törekvéseket, a középiskolásoknak az adatvédelemmel össze nem egyeztethető listázását és megfélemlítését.

Hozzátette, a szervezet elutasítja a felelőtlen, fedezet nélküli ígéreteket az ingyenes továbbtanulásról, valamint az egyetemek gazdasági
velemenyezd, 2012. december 19. szerda, 19:43
1/3
Képek, videók
Az-élet-a-legjobb-taná r.j
menusgabor
2018. augusztus 06. hétfő, 18:31
a legjobb tanárok.jpg
sz719eszter
2018. április 10. kedd, 16:14
Tanári jubileumra 01.jpg
chillik
2018. január 06. szombat, 06:00
Tanári jubileumra 02.jpg
chillik
2018. január 06. szombat, 06:00
A tanári kar.jpg
chillik
2017. szeptember 30. szombat, 03:55
tanár 005.png
chillik
2017. június 13. kedd, 18:05
tanár 004.png
chillik
2017. június 13. kedd, 18:04
tanár 003.png
chillik
2017. június 13. kedd, 18:03
tanár 002.png
chillik
2017. június 13. kedd, 18:03
A matek tanár mondta
sanci81
2016. október 18. kedd, 17:23
osztalyterem_tanar_isk ola
foldinefehereva
2016. szeptember 11. vasárnap, 22:08
tanárnő.jpg
sz719eszter
2016. július 08. péntek, 18:09
bármely.jpg
sz719eszter
2018. március 31. szombat, 10:20
Bármelyik nap lehet a leg
irmus
2016. április 24. vasárnap, 13:27
Bármely nő.jpg
pacsakute
2013. április 25. csütörtök, 20:45
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.