Belépés
2020. július 11. szombat | 28. hét | 193. nap | 18:54 | Nóra, Lili
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Elmaradnak a ballagások, de van, ahol később meg akarják
Elmaradnak a ballagások, de van, ahol később meg akarják tartani az ünnepséget
A koronavírus-járvány miatt országszerte elmaradnak a hétvégi ballagások a középiskolákban, a legtöbb helyen online búcsúztatják el a diákokat, de van, ahol később megtartják az ünnepséget.

A budapesti Városmajori Gimnáziumban és az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Iskolájában is virtuális ballagást tartanak csütörtökön.

Székesfehérváron szombaton a városháza dísztermében felhelyeznek egy, az összes iskolát és végzős diákot jelképező szalagot a település zászlajára, majd a polgármester és egy diák köszönti a végzősöket. Az eseményt a Fehérvár TV-ben és a városi honlapon lehet élőben követni.

A debreceni Kossuth Lajos gyakorló gimnáziumban is virtuális ballagás lesz, míg a Balásházy János gyakorló középiskolában várhatóan augusztusban megtartják a búcsúünnepélyt.
A hajdúböszörményi Bocskai István gimnáziumban az osztályfőnökök videochaten köszönnek el, és az iskolában virtuális ballagási
maroka, 2020. április 30. csütörtök, 08:20
Szőnyi Erzsébetet az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti
népszerűsítője volt - olvasható az Emmi szerdai közleményében.

Tanulmányait 1942-47 között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte. Olyan legendás mesterei voltak, mint Kodály Zoltán, Bárdos Lajos, Szabolcsi Bence, Szegedi Ernő, Viski János, Weiner Leó és Ferencsik János.1947-48-ban a párizsi Conservatoire de Musique et d'art Dramatique növendékeként Tony Aubin-nél, Nadia Boulanger-nél, valamint Olivier Messiaen-nél tanult. Akadémiai tanulmányai mellett 1945-től a Szilágyi Erzsébet Gimnázium ének-zene tanára volt, 1948 és 1981 között a Zeneakadémián tanított, ahol 1960-tól tanszékvezető egyetemi tanárként dolgozott. 1964-ben a Zenei Nevelés Nemzetközi Társasága (ISME) elnökségi tagjává választották. 1978 és 2003 között a Magyar Kodály Társaság és a Bárdos Lajos Társaság társelnöke volt. 1992-96-ig a Magyar Zenei Kamara, 1996-tól a Magyar Muzsika Fórum társelnöke volt. 1992 óta a Magyar Művészeti Akadémia tagja volt. 1993-94-ben a Magyar Rádió felügyelő-bizottságának elnöke lett. A
velemenyezd, 2020. január 08. szerda, 10:21
Elhunyt Szőnyi Erzsébet Kossuth-díjas karnagy
- adta hírül közösségi oldalán Mindszenty Zsuzsánna karnagy, a KÓTA elnöke.
Szőnyi Erzsébet 1924. április 25-én született Budapesten. Egyetlen gyermekként, művészetkedvelő környezetben nevelkedett. Édesapja, Szőnyi Jenő bank tisztviselő volt, de szabadidejében szívesen rajzolt, festett és gyakran énekelt otthon az édesanya, Piszanoff Alice zongorakíséretével. Szőnyi Erzsébet a zongoratanulást korán kezdte, Benczúr Gyula unokahúga, Benczúr Aglája volt segítője.
A Szilágyi Erzsébet Leánygimnáziumban énektanára, Sztojanovics Adrienne korának legkiemelkedőbb pedagógusa volt, tanítási módszerében főszerepet kaptak a népdalok. Megismerte Kodály kórusműveit, rajongott értük és csodálatos energiával, meggyőződéssel és zenei hozzáértéssel tanította be kórusának. Szőnyi Erzsébet hamarosan az énekkar Zongora kísérője lett. Kodály Zoltán több ízben meglátogatta a kórust, így személyesen is megismerhette a tehetséges tanulót.
- Szeretettel köszöntjük a 95 éves Szőnyi Erzsébetet, a Nemzet Művészét
maroka, 2019. december 28. szombat, 10:49
Idén is nyolc tanár kapta meg a Rácz Tanár Úr Életműdíjat
közlemény szerint az Ericsson Magyarország, a Graphisoft és a Richter Gedeon Nyrt. által alapított díj célja, hogy elismerje a természettudományos oktatás területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó pedagógusok munkáját, és egyben felhívja a figyelmet a természettudományos oktatás fontosságára. A Rátz Tanár Úr Életműdíjat az ország bármely iskolájában tanító vagy korábban ott tevékenykedő pedagógus megkaphatja.

Az idén elismerésben részesült matematikából Bíró Bálint, az Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium tanára és Kovács Csongorné, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanára.

Fizikából Győri István, a szegedi Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium (SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola) és Horváthné Fazekas Erika, a szegedi SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolája tanára kapta a díjat. Kémiából Mostbacher Éva, a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma és Kollégiuma és Martonné Ruzsa Valéria, a szombathelyi Paragvári Utcai
velemenyezd, 2019. december 04. szerda, 13:10
Krisztinaváros Anno - A városrész emberi arcát mutatja be egy új kiállítás
Saly Noémi irodalom- és Budapest-történész, a kiállítás kurátora az MTI-nek elmondta, hogy a Fortepan online fényképgyűjteményből és archívumból válogatta ki azt a több mint 20 fekete-fehér képet, amely február 6-ig lesz látható a kiállításon.

A válogatásban az életképek mellett régi épületek, valamint a városrész mindenki számára ismerős pontjai, köztük a Horváth-kert jelenik meg. A tárlat legkorábbi képe, amely a várból néz le, az 1860-as évek végén, az 1870-es évek elején született. Minden ma is meglévő fontos épület azonosítható rajta, lehet látni a Krisztina téri templomot és a régi Déli pályaudvart is. A képek alatt olvasható pár soros képaláírások pedig segítenek a felvételek értelmezésében - tette hozzá.

A válogatás az 1960-as évekig mutatja be a városrészt. "Sokan az idősebbek közül örülni fognak annak, hogy ismerős dolgokat is felfedezhetnek majd. De azt is átláthatják, hogy amiben ma élünk, az egyik pillanatról a másikra történelem lesz" - fejtette ki.

A tárlaton szerepel egy
velemenyezd, 2018. december 11. kedd, 16:15
Elhunyt Mohayné Katanics Mária Liszt Ferenc-díjas karnagy
Mohayné Katanics Mária 1929. április 20-án született Baján. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán 1948-től 1952-ig énektanár-karvezetőnek tanult mások mellett Bárdos László, Kodály Zoltán és Lajtha László tanítványaként, majd 1952 és 1959 között népzenekutató gyakornokként dolgozott Lajtha László mellett a Néprajzi Intézetben.

A karnagy 1952-től 1959-ig a Cinkotai Tanítóképző, 1959-től 1972-ig a Szilágyi Erzsébet Gimnázium, 1972-től 1984-ig a Marczibányi téri Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola karnagya és énektanára, 1961-1983-ig a Zeneművészeti Főiskola Gyakorlóiskolájának vezető tanára, 1984-től 1996-ig a Zsámbéki Tanítóképző vezető tanára volt, karnagyi munkája 10 éven át a Vándor kórussal is összeforrt.

Az énektanítást a Cinkotai Tanítóképzőben kezdte, utána Kodály óhajára és javaslatára a Szilágyi Gimnáziumban folytatta munkáját. Az 1959-ben alapított Szilágyi Erzsébet Nőikar fennállásának 25 éve alatt mintegy ezer koncertet adott, számos rádió- és televízió felvételt készített.
velemenyezd, 2017. január 23. hétfő, 15:23
Krónika 5. rész (vitanap a paksi bővítésről, napirend után)
milliárdos beruházásokat valósítsanak meg, de egyik sem készült el. Mit kíván tenni a kormány annak érdekében, hogy az ingatlanok hasznosuljanak, hiszen kiemelt üdülőövezetről van szó? - tette fel a kérdést.

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) szerint Óbudán az a rémhír terjed, hogy bezárják a csillaghegyi strandfürdő. Mint mondta, erős a gyanú, hogy egy idő után ez nem csak rémhír, hanem hír lesz.

Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) az oktatási intézményvezetők leváltása kapcsán a püspökladányi Karacs Ferenc Gimnázium vezetőjének leváltását tette szóvá.

Demeter Márta (MSZP) szerint jogos elvárás a külképviseletek felé a külgazdasági kapcsolatok megerősítése, de az nem mehet a klasszikus diplomácia rovására. A külpolitika az elmúlt négy évben Orbán Viktor személyes ambíciónak áldozata lett - értékelt.

Kiss László (MSZP) azt kifogásolta, hogy a kormány csak a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel tart kapcsolatot, miközben azt mondják, hogy megengedhetetlen a széthúzás. Orbán Viktor miniszterelnök
velemenyezd, 2014. szeptember 26. péntek, 15:34
Átadták az idei Ericsson-díjakat
iránt a fiatalok érdeklődési szintje folyamatosan csökken Svédországban és Magyarországon egyaránt. Felhívta a figyelmet arra, hogy a közeljövőben a számítástechnika, a távközlés és az orvosi technológia területén nagyszámú mérnökre lesz szükség, amelyhez a megfelelő szintű matematikai és fizikai tudás nélkülözhetetlen.

A fejenként 250 ezer forintos pénzjutalommal járó elismerést négy kategóriában osztották ki. A matematikai tehetségek gondozásáért járó díjat Kiss Géza, a Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium és Általános Iskola oktatója és Varga Mária, a békásmegyeri Veres Péter Gimnázium tanára érdemelte ki. Ugyanezt az elismerést fizikából Erdősi Katalin, a békásmegyeri Veres Péter Gimnázium pedagógusa és Zámborszky Ferenc, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium oktatója kapta.

A matematika népszerűsítéséért végzett kiváló munkájáért járó díjat Bíró Bálint, az egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium tanára és Pálfiné Kovács Erika, a budapesti Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola
velemenyezd, 2014. május 30. péntek, 14:53
Bomba Budán - Lezárták a Pala utca környékét
behajtani a területre, a tömegközlekedés viszont egyelőre zavartalan, csak a 16-os autóbuszok nem állnak meg a Donáti utcai megállóban.

A gépjárműforgalom elől a hatástalanítás idejére lezárják a budai alsó rakpart egy szakaszát is, az autókat pedig visszafordítják. A környéken lévő szállodahajókról mindenkit kiköltöztetnek.

A rendőrség a lezárt körzetben házról házra járva kéri fel a lakókat, hogy ideiglenesen hagyják el otthonaikat. Az érintett területen élőket az Attila úti Petőfi Sándor Gimnáziumban helyezik el. Ha az iskola megtelik, akkor a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumot is megnyitják a kiköltöztetett lakók előtt.

Az Országos Mentőszolgálat a fekvőbetegeket, illetve a mozgáskorlátozottakat elszállítja otthonaikból. A környéken két szállodát, a Francia Intézetet és egy művelődési házat is kiürítenek.

A tűzszerészek csak a teljes lezárás és a kiürítés után kezdenek el dolgozni - közölte Várkonyi Melinda, az MH Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kommunikációs tisztje.

Elmondta:
velemenyezd, 2013. július 17. szerda, 11:31
Bomba Budán - Elkezdték kiüríteni a Pala utca környékét
A lakókat a várfal és a Duna, valamint a Clark Ádám tér és Corvin tér közötti szakaszról telepítik ki. A környéken két szállodát, a Francia Intézetet és egy művelődési házat is kiürítenek, de a szállodahajókat is el kell hagyniuk az ott tartózkodóknak.

A rendőrség a lezárt körzetben házról házra járva kéri meg a lakókat, hogy ideiglenesen hagyják el otthonaikat. Az érintett területen élőket, amennyiben igénylik,az Attila úti Petőfi Sándor Gimnáziumban helyezik el. Ha az iskola megtelik, akkor a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumot is megnyitják a kiköltöztetett lakók előtt.

Az Országos Mentőszolgálat a fekvőbetegeket, illetve a mozgáskorlátozottakat elszállítja otthonaikból.

A kiürítés mintegy 80 házat, 1500-1600 embert érint az előzetes becslések szerint. A környéket csak a kiürítés után zárják le a járműforgalom és a BKK járművei elől.

(FOTÓ)
velemenyezd, 2013. július 17. szerda, 09:41
Orbán felesége vetett véget a tüntetésnek!
otthonának környékét - derül ki a szervezet honlapján csütörtök kora délután közzétett személy- és létesítménybiztonsági intézkedéséből. A dokumentum szerint 16 órától a szükséges ideig, de legkésőbb augusztus 4-én éjfélig lezárják a Cinege út kijelölt részét.

A lezárt terület a XII. kerület Kútvölgyi út és Cinege út kereszteződésétől a Béla király út és Cinege út kereszteződéséig terjed ki, beleértve a Csipke utca és Cinege út kereszteződésének lezárását is a Budapesti Német Általános Iskola és Gimnázium Csipke utcai kocsibejárójánál.

A döntés indoklása szerint a Cinege út 5-ben az intézkedés által érintett időszakban védett személy tartózkodik és figyelemmel a védett objektum biztonságának, zavartalan működésének, a védett személyek szabad mozgásának, közlekedésének biztosítása kiemelt feladat.

A Fidesz véleménye szerint

A Kúria csütörtöki döntésével a bankok oldalára állt a devizahitelesekkel szemben - mondta budapesti sajtótájékoztatóján Kocsis Máté. A
vicus54, 2013. július 04. csütörtök, 22:02
Hoffmannékon most a történelemtanárok akadtak ki!
iskolákban naponta tapasztalhatók a rohamos, minden területen érvényesített átszervezés kaotikus következményei. Jellegzetes példája ennek a tervezett kötelező nyugdíjazás, amely egyes iskolák szakmai munkájának színvonalát és az intézmények működtetését is veszélyeztetheti.

Hozzátették: szolidaritásukat és együttműködési szándékukat fejezik ki minden olyan szakmai szervezettel, intézménnyel, kollégával, aki, illetve amelyek a fenti változtatásokat elfogadhatatlannak tartják. Támogatják a Gimnáziumok Országos Szövetsége, a Magyartanárok Egyesülete, egyes iskolák, pedagógusközösségek, kollégák hasonló célú kezdeményezéseit

Szorgalmazták, hogy kezdődjenek érdemi tárgyalások a köz- és felsőoktatás meghatározó kérdéseiről valamennyi érintettel, a szakmai és érdekvédelmi szervezetekkel.

A Magyartanárok Egyesülete előző héten szintén mély aggodalmát és felháborodását fejezte ki az oktatási rendszer fölforgatása, az iskolák gyámság alá helyezése, a nyugodt és eredményes
vicus54, 2013. június 29. szombat, 21:50
1/3
Képek, videók
Az eloadas a gimnaziumban
margareta51
2007. december 26. szerda, 15:20
Saue,gimnáziumban,2005 .10
pecsioszi
2007. július 16. hétfő, 22:43
Család a gimnáziumban
imreszabo
2007. március 16. péntek, 11:24
A Sauei Gimnáziumban
pecsioszi
2006. augusztus 20. vasárnap, 16:17
A Mester nagy iskolájában
sanci81
2015. szeptember 05. szombat, 15:22
Fehérváras torta.jpg
pacsakute
2016. április 22. péntek, 20:22
52. Irénkének SZ.Fehérvár
dnemethk
2016. január 03. vasárnap, 17:16
Károlyi-kastély (Fehérvár
farkas1945
2014. október 09. csütörtök, 11:45
47-es-Fehérvári út.jpg
agica2004
2013. december 21. szombat, 11:42
fehervari-zoltan-festo muv
ametiszt54
2012. október 05. péntek, 10:47
Fehérvári-út.jpg
farkas1945
2010. december 26. vasárnap, 22:10
fehérvár1219.jpg
maroka
2010. december 20. hétfő, 17:48
kossuth_lajos1.jpg
menusgabor
2019. március 30. szombat, 22:02
Kossuth_Lajos_színezet t_l
menusgabor
2019. március 30. szombat, 21:15
Kossuth Lajos élete.jpg
chillik
2017. november 12. vasárnap, 02:37
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.