Belépés
2020. június 05. péntek | 23. hét | 157. nap | 05:52 | Fatime
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Kovács Gergely érsek megemlékezik Ferenc pápa csíksomlyói ..
Kovács Gergely érsek megemlékezik Ferenc pápa csíksomlyói zarándoklatáról.
Június 1-jén lesz egy éve annak, hogy Ferenc pápa Csíksomlyóra látogatott. Június 1-jén fél 11-től Kovács Gergely érsek, a Gyulafehérvári Főegyházmegye főpásztora celebrálja a szentmisét Csíksomlyón, a pápalátogatásra emlékezve.
.................
A főpásztor új körlevelében is megemlékezik a jeles eseményről és arra buzdít, hogy hálánk jeléül imádkozzunk a Szentatyáért.
,,Szívem ujjong üdvözítő Istenemben« (Lk 1,47). A Szűzanya öröméneke jut eszembe, amikor 2019. június 1-jére gondolok vissza, hisz a Gondviselés megadta azt a kegyelmet, hogy Szent Péter utódját, Ferenc szentatya személyében Csíksomlyón köszönthettük. Szentbeszédében a zarándoklat fontosságáról és mibenlétéről, átalakító és egymás testvéreivé tevő erejéről elmélkedett a pápa: Zarándokolni nem más, mint érezni a meghívást és a késztetést, hogy járjunk együtt az
maroka, 2020. május 30. szombat, 13:20
A párbeszéd pápája – Szent VI. Pál pápa
Amikor 1963. június 3-án XXIII. János hazatért a Teremtőhöz, nemcsak az volt kérdés, ki lesz az új pápa - hanem az is, hogy mi lesz a zsinat sorsa?
Szent VI. Pál pápára emlékezünk liturgikus emléknapján, május 29-én
.................
Bővebben
maroka, 2020. május 29. péntek, 15:11
Hungarikum lett a csíksomlyói pünkösdi búcsú
már több mint tíz éve tagja annak az Európai Máriás Hálónak, amihez húsz európai ország huszonegy kegyhelye tartozik. Ez azért jelentős, mert Csíksomlyó így Európában is egyre ismertebb, sokan szoktak elzarándokolni ide távoli vidékekről is, a kegyhely bekapcsolódott az európai Mária-kegyhelyek körfogásába.
,,Ezzel a lépéssel, hogy a kegyhely most hungarikummá vált, még inkább magunkénak érezzük a pünkösdi búcsút, mert a kegyhely elsődleges szerepe a hit őrzése, megerősítése és továbbadása. Szent VI. Pál pápa mondotta, hogy a kegyhelyek lelki klinikák, emellett az ősi kegyhelyeknek kultúramegőrző, identitáserősítő szerepük is van. Csíksomlyó szerepe továbbra is hitünk megőrzésére, erősítésére és továbbadására buzdít" - nyilatkozta Urbán Erik OFM.

- Lélekben zarándokoljunk!
Amint korábban megírtuk, a csíksomlyói Mária-kegyhely őrei, az erdélyi ferencesek arra kérik a híveket, hogy idén szervezetten ne zarándokoljanak el a kegyhelyre a pünkösdszombati búcsú
maroka, 2020. május 22. péntek, 09:42
Jakubinyi György emlékezése Szent II. János Pál pápára
Aki mindenki nyelvén akart szólni
Jakubinyi György nyugalmazott gyulafehérvári érsek, örmény apostoli kormányzó II. János Pál pápa születésének 100. évfordulójára írt személyes hangú visszaemlékezését olvashatják. Az érsek felidézi többek között az általa a Szentatyának adott ,,nyelvleckéket": román kiejtésre Kassán, magyarra pedig Bukarestben ,,tanította" a szent pápát.
Szent II. János Pál korunk legnagyobb pápája volt. A római Szentek Ügyeinek Kongregációja (és elődjei) 1588-tól intézi a boldoggá és szentté avatásokat. Azóta nem volt még ilyen eset, hogy egy pápát halála után hat évvel, 2011. május 1-jén boldoggá, és halála után kilenc évvel, 2014. április 27-én szentté avassanak. Sőt, már érkeznek a javaslatok, hogy avassák egyházdoktorrá is, továbbá azt is kezdeményezik többen, hogy Európa társvédőszentjének is nyilvánítsák. Most, amikor századik születésnapját ünnepeljük (Wadowice, Lengyelország, 1920. május 18.), érthető, hogy mindenki visszagondol arra, hogy milyen
maroka, 2020. május 21. csütörtök, 11:41
Boldogságos Szűz Mária, az Egyház Anyja
kígyó vezetett félre, azért ettem."
Az Úristen így szólt a kígyóhoz: ,,Mivel ezt tetted, átkozott leszel minden állat és a mező minden vadja között. Hasadon csúszol, és a föld porát eszed életed minden napján. Ellenkezést vetek közéd és az asszony közé, a te ivadékod és az ő ivadéka közé. Az (ő ivadéka) széttiporja fejedet, te pedig a sarkát mardosod."
Az ember Évának nevezte feleségét, mert ő lett minden élő anyja.
Ez az Isten igéje. Ter 3,9-15.20

EVANGÉLIUM Szent János könyvéből
,,Íme, a te fiad!"
,,Íme, a te anyád!"
Nagypénteken: Jézus keresztje mellett ott állt anyja, anyjának nővére, Mária: Kleofás felesége, és Mária Magdolna.
Amikor Jézus látta, hogy ott áll anyja és a tanítvány, akit szeretett, így szólt anyjához: ,,Asszony, íme, a te fiad!" Azután a tanítványhoz szólt: ,,Íme, a te anyád!" Attól az órától fogva házába fogadta őt a tanítvány.
Ezek az evangélium igéi. Jn
maroka, 2020. május 21. csütörtök, 10:03
1972. május 2-án a lengyel főpapok a következő levelet .....
1972. május 2-án a lengyel főpapok a következő levelet küldték Jasna Górából VI. Pál pápának:
,,Szentséges atyánk, bizonyosak vagyunk afelől, hogy a kapucinus atyák szerzetesrendjében Pietrelcinai Pio atya méltó arra, hogy a katolikus egyház felvegye őt Isten szentjeinek sorába, azok közé a férfiak és nők közé, akik életük során ragyogó erényekkel ékeskedtek, haláluk után pedig az emberek szentként tekintettek rájuk.
Közülünk néhányan saját szemükkel látták Pio atyát és az ő apostoli munkáját, mások azoktól kaptak erre nézve felvilágosítást, akik maguk látták vagy hallották őt, illetve írtak róla. Mindannyian tökéletesen meg vagyunk győződve ezen egyházi ember életszentségéről és arról, hogy Isten különleges küldetéssel bízta meg őt.
Ezt támasztja alá az atya hosszú, erényekkel ékes és példás élete, amely különösképpen az állandó imádság jegyében telt. Ismeretes továbbá az atya különleges, áhítatos szeretete, melyet a mi Urunk, Jézus Krisztus szenvedése, valamint a Szentséges Szűz Mária
maroka, 2020. május 19. kedd, 08:38
Morawiecki méltatta II. János Pál történelmi szerepét születésének 100. évfordulóján
A Németország által adományozott, mintegy háromtonnás faltöredéket a lengyel főváros legmagasabb temploma, az Isteni Gondviselés-bazilika komplexumában állították fel, megemlékezve arról, hogy a néhai pápa hozzájárult a berlini fal által jelképezett vasfüggöny felszámolásához.

"Szent II. János Pál megváltoztatta a világ történelmét, az ő lelkipásztori tevékenysége nyomán létrejött Szolidaritás mozgalomnak köszönhető, hogy megbukott a kommunizmus" - hangsúlyozta Morawiecki a Kazimierz Nycz bíboros, varsói érsek, valamint Rolf Nikel varsói német nagykövet részvételével tartott ünnepségen.

Hatott az emberekre a pápa mély hite abban, hogy "a két szörnyű totalitarizmus árnyékában is arra vagyunk hivatva, hogy a jót terjesszük". Ezt a hitet egyre többen osztották, míg végül (...) egész Lengyelországra, az egész világra kiterjedt" - jelentette ki Morawiecki.

Lengyelországban már vasárnap óta tetőznek a megemlékezések II. János Pál születésének 100. évfordulója alkalmából. Az előző hetekben több
velemenyezd, 2020. május 18. hétfő, 14:21
Erdő Péter bíboros, prímás írása Szent II. János
Erdő Péter bíboros, prímás írását olvashatják Szent II. János Pál pápa születésének centenáriumán.
....................
Amikor I. János Pál halála után a megdöbbenés heteit követő konklávé az 58 éves krakkói érseket választotta meg Szent Péter utódául, mindenki érezte, hogy történelmi jelentőségű eseménynek lehettünk a tanúi. A beköszöntő beszéd, a névválasztás, amelyet később részletesen, szinte hivatalosan meg is indokolt, az első ünnepélyes pápai szentmise, amelynek prédikációjában felhangzott a híres mondat: ,,Ne féljetek!" - mindez egy új korszak kezdetét jelezte. De hogy milyen lesz ez az új korszak, arról mindenki szeretett volna minél hamarabb tájékozódni. Először is megteltek a könyvesboltok kirakatai azzal a kötetével, amely az 1976-ban, a Vatikánban tartott elmélkedéseit tartalmazta. Az ellentmondás jele volt a címe. Az új pápa minden megnyilatkozásából sugárzott, hogy gondolkodásának és
maroka, 2020. május 18. hétfő, 08:22
„Ne féljetek!” – II. János Pál pápa székfo
,,Ne féljetek!" - II. János Pál pápa székfoglaló homíliája (Róma, 1978. október 22.)
Szent II. János Pál pápa homíliáját adjuk közre az alábbiakban, mely a római Szent Péter téren bemutatott első ünnepélyes szentmisében hangzott el negyven évvel ezelőtt.
...............
,,Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia!" (Mt 16,16) Ezeket a szavakat Simon, Jónás fia mondta Fülöp Cezareájának vidékén. Igen, a saját nyelvén mondta ki, mély, eleven és átérzett meggyőződéssel, de amit kimondott, az nem belőle származott, nem Ő maga volt a forrása: ,,mert nem a test és a vér nyilatkoztatta ezt ki neked, hanem az én Atyám, aki a mennyekben van"(Mt 16,17)
Ezek a hitnek a szavai voltak. És e szavak jelzik Péter küldetésének kezdetét az üdvtörténetben, Isten népének történelmében. Ettől fogva, e hitvallás elhangzásától kezdve Isten népe üdvösségének szent története más dimenziókat nyert: az
maroka, 2020. május 17. vasárnap, 12:10
Várszegi Asztrik: Róma püspökeként mindenkihez köze volt
Közvetlen, emberséges és humoros főpap alakja rajzolódik ki előttünk Várszegi Asztrik visszaemlékezését olvasva. A pannonhalmi emeritus főapátot 2014-ben, II. János Pál szentté avatása kapcsán kérdeztük; az interjút most újra publikáljuk.
................
Miként emlékszik vissza II. János Pál pápa megválasztására?
- Nekünk, magyaroknak az ő megválasztása szinte hihetetlen volt: az, hogy a szocialista táborból kerüljön főpap a római székbe, korábban valószínűtlennek tűnt, és óriási meglepetést okozott. Utána pedig ő, aki tisztában volt a reális szocializmus mibenlétével, azzal a mondattal fordult a világhoz: ,,Ne féljetek!" Ez bátorítást adott a vasfüggönyön túl és másutt élőknek is.
Ez a hang - ellentétben a korábbi, a Kúriából kikerült pápák stílusával - új színt és világlátást hozott. Személyében nem az olasz pápák sora teljesedett ki, hiszen egy ,,kisebb" nép fiaként
maroka, 2020. május 17. vasárnap, 07:35
Nyitottsággal és bátorsággal a beszűkülés ellen
Karol Wojtyła jelentkezését, és a ,,földalatti" kispap ősszel meg is kezdte filozófiai tanulmányait.
Nem volt könnyű dolga, hiszen az elsők között kezébe került Kazimierz Wais másfél évtizeddel korábban írt metafizikai tankönyve, amely szárazságával és elvontságával először visszarettentette, de szívós munkával sikerült feldolgoznia, s kitárult előtte egy új világ, az elvont és egyetemes igényű filozófiai reflexió tartománya.
1946 novemberének közepétől a két héttel korábban pappá szentelt lengyel ifjú már Rómában folytatta tanulmányait, s doktori értekezésének vezetésére az Angelicum, a domonkosok irányításával működő Szent Tamás Egyetem neves tudósát, Reginald Garrigou-Lagrange-t kérte fel. Az egyetemen nagy népszerűségnek örvendő domonkos tudós a II. világháború alatt összezavarodott kissé (olyannyira a pártján volt Pétain marsallnak, hogy de Gaulle támogatását halálos bűnnek tartotta), de a háború után nemes törekvéssel megújult papi lelkiséget is próbált kínálni az ifjabb
maroka, 2020. május 17. vasárnap, 07:28
XVI. Benedek: II. János Pál nem erkölcsi rigorista, az Isten
XVI. Benedek: II. János Pál nem erkölcsi rigorista, az Isteni Irgalmat állította középpontba
..............
XVI. Benedek emeritus pápa levelének teljes szövegét közreadjuk magyar nyelven, melyet Szent II. János Pál pápa születésének századik évfordulójára írt. A május 4-re dátumozott levél angol fordítását a lengyel püspöki konferencia május 15-én hozta nyilvánosságra.
II. János Pál pápa száz évvel ezelőtt, 1920. május 18-án született a lengyel kisvárosban, Wadowicében.
Miután a három szomszédos nagyhatalom, Poroszország, Oroszország és Ausztria több mint száz évig osztozott a területén, Lengyelország az első világháború végén visszanyerte függetlenségét. Ez a történelmi esemény nagy reményt adott, de sok nehézséggel is járt, mivel az új állam átalakításának folyamatában továbbra is érezte a két hatalom, Németország és Oroszország nyomását. A fiatal Karol Wojtyła ebben a helyzetben nőtt fel, az elnyomás helyzetében,
maroka, 2020. május 16. szombat, 07:59
1/135
Képek, videók
Kovács Gergely beszéde.jp
maroka
2020. február 23. vasárnap, 16:05
kovács Gergely már érsek.
maroka
2020. február 23. vasárnap, 15:18
megemlékezés0826_3.jpg
maroka
2019. augusztus 31. szombat, 09:15
megemlékezés0826_2.jpg
maroka
2019. augusztus 31. szombat, 09:15
megemlékezés0826.jpg
maroka
2019. augusztus 31. szombat, 08:57
megemlékezés_4.jpg
maroka
2019. augusztus 31. szombat, 08:37
megemlékezés_3.jpg
maroka
2019. augusztus 31. szombat, 08:35
0 Megemlékezés egy édesap
lovaszmarika
2018. április 17. kedd, 12:16
Köszönöm a megemlékezést.
borigit
2016. december 16. péntek, 15:05
Kellemes megemlékezést
etusmama
2015. március 15. vasárnap, 18:38
Megemlékezés
bzsuzsanna
2014. június 18. szerda, 12:22
nagy árvízi megemlékezés.
agica2004
2014. június 06. péntek, 15:22
Köszönöm a megemlékezést.
jucinenadov
2014. január 26. vasárnap, 22:43
Köszönöm a megemlékezést.
suzymama43
2014. január 25. szombat, 16:59
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.