Belépés
2020. június 02. kedd | 23. hét | 154. nap | 06:11 | Kármen, Anita
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szent Márton vesperás Szombathelyi Székesegyház 11.08
Szent Márton vesperás Szombathelyi Székesegyház
2019. nov. 8. 17 órától
Videó

- Szent Márton Élete

- Szent Márton ünnepe Szombathelyen
November 8-án Szent Mártonra, az ókori Savaria, a mai Szombathely szülöttére, a Szombathelyi Egyházmegye védőszentjére emlékeztek Szombathelyen.
Az ünnepség az esti zsolozsma elimádkozásával vette kezdetét a Székesegyházban. Márton egy ragyogó ablak volt, akin keresztül Isten fénye beragyogott az emberek életébe, mondta rövid beszédében Székely János, aki hangsúlyozta: Mártont megérintette Isten szeretetének titka és az Ő követe lett. Amikor Szent Mártont ünnepeljük, akkor nem őt ünnepeljük, hanem az Istent.
A vesperást követően lampionokkal, égő mécsesekkel vonultak a megjelentek a Szent Márton-templom előtti téren álló, a savariai szentet ábrázoló szoborhoz. Szent Márton egész élete együttérzés és odaajándékozás volt, mondta rövid beszédében
maroka, 2019. november 07. csütörtök, 14:37
Porres Szent Márton szerzetes
orvosi és ápolói szervezetek védőszentjének emléknapja. Bővebben
1837-ben XVI. Gergely pápa boldoggá, XXIII. János pápa 1962. május 6-án szentté avatta. Az egészségügyi dolgozók védőszentjeként tisztelik. Ünnepe korábban november 5-én volt, 1969-ben helyezték át november 3-ra.
.............

November 3-án Egyházunk Porres Szent Mártonra emlékezik
1579. december 9-én született Peruban, Limában. Édesanyja néger, édesapja spanyol nemesember volt, ő keverék tipus, úgynevezett mulat volt. Emiatt társadalmilag alacsonyabb szinthez tartozott. Apja is magára hagyta, mert mint kormányzó nem tarthatta házában két mulat gyermekét. Anyja gondos keresztény nevelésben részesítette, Martinico (Mártonka) példaképe lett társainak.
Gyógyszerészetet, borbélymesterséget és seborvosi ismereteket tanult, elismert és jóhírű gyógyítója volt a
maroka, 2017. november 04. szombat, 08:44
Szent Mártonra emlékeztek Kunszentmártonban
püspök születésének 1700. évfordulóját Szent Márton-emlékévnek jelölték.

Hozzátette: a kormány figyelme elsősorban Szombathely - Szent Márton születési helyének, Savariának az örököse - felé fordult. A szombathelyi múzeum szorosan együttműködik a pannonhalmi bencés apátsággal, a Szent Márton-kultusz egyházi központjának munkatársaival.

Réthelyi Miklós hangsúlyozta: az UNESCO mind a 195 tagállamában tudják az emberek, hogy a magyarok ebben az évben a mai Magyarország területén született Szent Mártonra, a franciaországi Tours város püspökére emlékeznek, az ő életének eseményeit elevenítik fel és dicséretes tetteiből merítenek erőt.

Szent Márton eseményekben bővelkedő életének felidézésekor az elnök kiemelte: már a katonák között is kitűnt az emberek iránti rokonszenvével, szeretetével. Például 334-ben, télvíz idején tiszti köpenyének felét egy ruhátlan koldusnak adta. Ez a jelenet Kunszentmártonban is számos helyen - a harangok oldalán, pecsétnyomókon, hivatalos bélyegzőkön - megtalálható, és
velemenyezd, 2016. július 02. szombat, 15:32
Szent Márton-napot tartanak Pannonhalmán szombaton
Kormos Gyula elmondta, hogy az esemény díszvendége Szombathely város lesz, ahol a főapátsággal hasonlóan Szent Mártonra emlékező programokat tartanak ebben az évben.

Az Apátsági Múzeumban és a Főtéren délután mesejátékot mutat be az Óperenciás Bábszínház, majd kihirdetik az emlékév alkalmából szervezett rajzpályázat eredményeit. Néptáncbemutató is lesz, utána pedig a Pannonhalma - ezer év jelenidő című dokumentumfilmet vetítik a Boldogasszony-házban, majd a Bencés Big Band ad koncertet.

A plébániatemplomban este hétkor Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát mutat be szentmisét, fél kilenctől pedig Rúzsa Magdi ad koncertet a Főtéren.

A városnapon a múzeum udvarán gyermekprogramokat tartanak, és a Pannonhalma városkártyával rendelkezők ingyenesen tekinthetik meg a péntek délelőtt nyílt Szent Márton és Pannonhalma című időszaki, valamint a főapátság állandó kiállításait.

A hagyomány szerint Szent Márton a mai Szombathelyen (Savariában) született. Egy másik hagyomány szerint viszont a
velemenyezd, 2016. június 03. péntek, 15:51
Balog Zoltán nyitja meg a keresztény ikonográfiai biennálét!
adott be, amiből a zsűri február 16-án összesen 122 alkotó 122 db művét javasolta kiállítani és a katalógusban megjelentetni. (Továbbá versenyen kívül két epizód a Jankovics Marcell által írt és rendezett Mondák a magyar történelemből című animációsfilm-sorozatból.)

A VIII. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennále témája: magyar és magyarországi szentek. Választásukat részben az 1700 éve született Szent Mártonra való emlékezés indokolja, de ennél is fontosabb kiemelni, hogy a magyar és magyarországi szentek (és természetesen a boldogok) életútja, tevékenysége évszázadokon keresztül egyik legfontosabb kapcsolódási pontjaink voltak az európai kultúrához, egyfajta láthatatlan diplomáciai hálózatot biztosítva Skóciától Bizáncig, Portugáliától Lengyelországig. Mindamellett többségük hazánk önfeláldozó patrónusai is voltak, ahogy arra az alcímben is utalunk a népszerű népének (eredetileg Mentes Mihály papköltő
vicus54, 2016. március 14. hétfő, 20:24
Handó Tünde: növelni kell a bírák számát a közigazgatási ítélkezésben
Handó Tünde a közigazgatás átalakításáról szóló konferenciasorozat záró rendezvényén kijelentette: közigazgatási ügyekben felvetődött az úgynevezett társas bíráskodás lehetősége, vagyis a három főből álló bírói tanácsok alkalmazása, ami az ezzel az ügykörrel foglalkozó bírák számának megháromszorozását igényelné. Ez több száz fős létszámbővítést tenne szükségessé a bírói karban - fűzte hozzá.

Az OBH elnöke előadásában fontosnak nevezte, hogy a bírói kar a törvény-előkészítés időszakában segítse szakmai észrevételeivel a jogalkotók munkáját, hiszen - mint mondta - egy törvény addig nem készül el, szövege sem végleges, amíg azt az Országgyűlés végső formájában el nem fogadja.

Kitért arra is, hogy a törvényalkotóknak egyértelműen kell meghatározniuk azt is, hogy a közigazgatási jogvita esetén pontosan mikor és milyen ügyekben fordulhatnak majd az ügyfelek a bíróságokhoz. Ez fogja befolyásolni, hogy milyen mértékben emelkedik majd a bíróságok elé kerülő ügyek száma - tette hozzá.

Világossá
velemenyezd, 2015. december 11. péntek, 14:52
A magyar szentek kerülnek a középpontba a VIII. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálén
A kiállítás tematikáját részben az 1700 éve született Szent Mártonra való emlékezés indokolja. Emellett fontos szempont volt az is, hogy a magyar és magyarországi szentek és boldogok évszázadokon keresztül Magyarország egyik legfontosabb kapcsolódási pontjai voltak az európai kultúrához, "egyfajta láthatatlan diplomáciai hálózatot biztosítva Skóciától Bizáncig, Portugáliától Lengyelországig" - olvasható a kiállítást szervező Kecskeméti Katona József Múzeum MTI-hez eljuttatott közleményében.

A kiállítást a kecskeméti Cifrapalotában rendezik meg 2016. március 26. és május 29. között.

A művek beadásának határideje előreláthatóan 2016. február első hetében lesz, a pontos helyszíneket és időpontokat januárban közlik a szervezők a Kecskeméti Katona József Múzeum honlapján, emailben és a Facebookon.

A szervezők műfaji és technikai megkötések nélkül várják az alkotásokat, animációs filmmel, ruhával, táblaképpel, videoinstallációval egyaránt lehet jelentkezni. A kiállításra beadott grafikai
velemenyezd, 2015. november 14. szombat, 15:32
Szent Márton-napi rendezvények Hollókőn
Kelecsényi Péter tájékoztatása szerint a világörökség falu védőszentjére, Szent Mártonra emlékezve az ünnepéhez legközelebb eső hétvégén immár nyolcadik alkalommal tartják meg a rendezvényt.

A 11 órakor kezdődő megnyitó után a Pajtakert színpadán életképeket mutatnak be a szent legendáiból, majd a látogatók különféle középkori eredetű játékokat próbálhatnak ki a helyi Szent László Vitézeinek Társasága tagjainak közreműködésével. A vállalkozó szellemű legények megmérkőzhetnek a Hollókő Főgúnárja címért is.

Az igazgató hozzátette: a rendezvény megnyitják a régi iskolaépületet is a templom mellett. Ott a gyerekek régi népmeséket nézhetnek és hallgathatnak, illetve bepillantást nyerhetnek az egykori falusi iskolai életbe. A múzeumban kézműves foglalkozások lesznek, a gyerekek kukoricabábokat készíthetnek, illetve megkóstolhatják a palócföldi jellegzetességnek tekinthető mákos kukoricát is.

A vendégek a rendezvényen délben és 14 órakor is találkozhatnak Ludas Matyival és Döbrögivel a templom
velemenyezd, 2015. november 13. péntek, 11:51
Püspöki szentmisén emlékeztek Szent Mártonra Szombathelyen
A szentmise főcelebránsa Spányi Antal, székesfehérvári megyés püspök volt, aki szentbeszédében az 1700 évvel ezelőtt Savariában (a mai Szombathelyen) született Szent Mártont az irgalmasság példaképeként állította a hívek elé, hangsúlyozva, hogy mindig igyekezett békét teremteni maga körül, ezzel is az isteni szeretetet közvetítve.

Emlékeztetett arra, hogy Szent Márton olyan családba született, amelyből vezethetett volna az útja fényes világi karrier, gazdagság és hatalom felé, ő azonban a hit felé fordult, Krisztus örömhírét akarta minél jobban megismerni és hirdetni.

Spányi Antal rámutatott: Szent Márton életének példája azt tükrözi a mai ember számára, hogy nem csupán az ünnepnapokon vagy a napi imákban kellene Isten felé fordulni, a keresztény embernek minden élethelyzetben, a legegyszerűbb cselekedeteivel is Istent kellene dicsérnie.

Megemlékezett arról, hogy Szent Márton élete végén, amikor hírét vette, hogy egyházmegyéjében békétlenség ütötte fel a fejét, megrendült egészsége
velemenyezd, 2015. november 07. szombat, 13:52
Novemberi jeles napok- évfordulók
születésnapja


november 11. Szent Márton Nap

Egy héttel később, 11-én van a katonai szolgálatot lelkiismereti okból megtagadó szent, a tours-i Szent Márton (317 v. 318 - 397) ünnepe. Márton egyike azoknak a szenteknek, akit nem a halála, hanem az élete miatt kanonizáltak. A Saváriában született Mártont jólelkűsége, emberszeretete, irgalmassága, betegek és szegények iránti részvéte, egyszerű életmódja miatt a katonák, koldusok és számos mesterség védőszentjeként is tisztelték.
Nálunk Szent Mártonra emlékezve, országszerte nagy lakomákat tartanak, hogy egész évben legyen bőséges élelmük és italuk. Ilyenkor vágják le a tömött-hízott ludakat, mert ,,Aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át, éhezik." Számos időjárásjóslás kötődik e naphoz: ,,Márton olykor fehér lovon jár", vagyis eshet a hó, ,,ha Márton lúdja jégen áll, karácsonykor sárban
lenke1964, 2015. november 03. kedd, 10:59
Szent Márton-programok kezdődnek Szombathelyen
ugyancsak a főtéren kezdődik a Márton-napi kirakó játék, amely a szent alakjához kötődő néphagyományokat eleveníti fel.

November 8-án és 9-én tartják a Vasi Skanzenben a Szent Márton napi országos nagyvásárt.

November 9-én vasárnap 9 órától a Szent Márton templomban Veres András megyéspüspök celebrál szentmisét, amely után körmenet veszi kezdetét az ereklyével.

Ugyanezen a napon a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központban a Szombathelyen élő horvát és német nemzetiségek tagjai emlékeznek Szent Mártonra, november 10-én pedig a 30Y jelzésű kultúrbusz azt mutatja be, hogy a helyi fotósok hogyan látják a város Szent Márton emlékeit.

November 11-én, Márton napján a Savaria Múzeumban nyílik kiállítás, és ezt követően tudományos konferencia veszi kezdetét, este pedig a Szent Márton templomban Vadász Attila orgonakoncertjét hallgathatják meg az érdeklődők.

A programok sora egészen november végéig folytatódik, sőt december első hetére is átnyúlik. A kínálatban találhatunk régészeti előadást,
velemenyezd, 2014. november 04. kedd, 15:13
1/3
Képek, videók
szent márton1111.jpg
maroka
2019. november 08. péntek, 22:43
szent márton1108.jpg
maroka
2019. november 08. péntek, 22:43
szent márton2015.jpg
zsokica45
2015. november 23. hétfő, 18:52
1375-szent_marton.jpg
foldinefehereva
2014. november 10. hétfő, 20:59
szent_marton.jpg
gigi55
2013. február 09. szombat, 19:25
1375-szent_marton..jpg
gigi55
2013. február 09. szombat, 19:19
szent_marton.jpg
basikele
2012. november 14. szerda, 04:55
Szent-Márton-és-a-kold us.
basikele
2012. november 14. szerda, 04:54
11019-szent-marton-nap i-u
basikele
2012. november 13. kedd, 20:04
Szent Márton
isti53
2012. november 11. vasárnap, 06:29
orig-Szent_Marton.jpg
aranyosmagdika
2011. március 14. hétfő, 18:20
orig-Porres_Szent_Mart on.
aranyosmagdika
2011. március 14. hétfő, 13:34
A Szombathelyi Tanárképző
ufologus
2008. július 18. péntek, 13:06
A szombathelyi székesegyh
isukaking
2007. február 06. kedd, 18:48
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.