Belépés
2020. július 15. szerda | 29. hét | 197. nap | 20:52 | Henrik, Roland
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
31. Gazdagréti Szent Iván éji buli,
Családias hangulatban telt a 31. Gazdagréti Szent Iván éji buli, amelynek ezúttal is a Gazdagréti Közösségi Ház adott otthont. A koronavírus-helyzet miatt a szervezők fokozottan figyeltek az óvintézkedések betartására, így a koncerteket is egymástól kellő távolságban hallgathatták az érdeklődők az intézmény melletti szabadtéri színpad mellől.
Először Gregus Anikó interaktív gyermekkoncertjét hallgathatták meg a résztvevők, amelyet az Új Bojtorján együttes élő koncertje követett. Az este folyamán közös szalonnasütéssel és énekléssel ünnepeltek a környékbeliek, ahol meglepetés vendégként a 100 tagú Cigányzenekar kamaraegyüttese is fellépett. A közös szalonnasütésen a helyi képviselők is részt vettek, amelyhez Hajdu László gitárművész szolgáltatta a zenélt
.............

Sajnos információ hiányában nem tudtam a rendezvény időpontjáról
Utólag a Facebook oldalon olvastam a cikket
maroka, 2020. június 30. kedd, 13:03
Szent Iván éjszakája ünnep 06.23.
Szent Iván éjszakájának, más néven nyárközép éjszakájának a június 23-áról 24-ére virradó éjszakát nevezik Magyarországon. A történészek az egyik legpogányabb ünnepnek tartják, de ma Keresztelő János egyházi napjához és Szent Iván (tehát Keresztelő János) névnapjához kötődik. Szent Iván éjszakáját a nyári napfordulótól 3 nap választja el, mivel az június 21-re esik az északi féltekén. Korábban a csillagászati nyár kezdete valóban június 24-re esett, de a tropikus időszámítási mód sajátossága és a korábbi naptárreformok következtében szétvált a két ünnep. A napfordulóhoz világszerte világi és egyházi ünnepek kapcsolódnak, mivel ekkor van az év legrövidebb éjszakája és az emberek számára a fény és a sötétség váltakozása mágikus eredettel bírt. A sötétség az elmúlást, a fény pedig a megújulást jelentette, ezért ezen a napon az emberek nagy tüzeket raktak, hogy elűzzék a sötétséget; ekkor kezdődik a csillagászati nyár
maroka, 2020. június 25. csütörtök, 08:55
Június 24. Keresztelő Szent János ünnepnapja:
Június 24. Keresztelő Szent János ünnepnapja:

Ezen a napon szakad meg a búza töve, ezen túl már nem nő, csak érik, nem sokára elkezdődhet az aratás.
Az őszi répa és retek vetőnapjaként is említik.
Ha Szent Iván előtt szólal meg a kakukk, olcsó lesz a gabona, ha utána, akkor drága.
Ha a szentjánosbogarak erősen fénylenek, jó idő várható.

Keresztelő János a kereszténység fontos alakja. A katolikus egyház Szűz Márián kívül csak Keresztelő Szent János esetében ünnepli névnapként a szent feltételezett evilági születésnapját..
Lukács evangéliuma szerint Keresztelő János anyai ágon Jézus rokona volt. Hat hónappal Jézus előtt született. A napfordulati János-nap kiválasztásakor az egyházdoktorok a Szentírásra támaszkodtak, János születésnapja ezért került június 24-ére.

János remeteként élt a sivatagban, mielőtt prédikálni kezdett. Később prédikált a népnek Krisztus közelgő eljöveteléről, és bűnbánatot hirdetett. A Jordán folyó vizében keresztelte meg az embereket.
koszegimarika, 2020. június 24. szerda, 12:44
Szent Iván éj
Szent Iván éj - A fény győzelmének ünnepe...

Szent Iván éjszakájának, más néven nyárközép éjszakájának a június 23-áról 24-ére virradó éjszakát nevezik Magyarországon. A történészek az egyik legpogányabb ünnepnek tartják, de ma Keresztelő János egyházi napjához és Szent Iván (tehát Keresztelő János) névnapjához kötődik.
Szent Iván éjszakáját a nyári napfordulótól 3 nap választja el, mivel az június 21-re esik az északi féltekén. Korábban a csillagászati nyár kezdete valóban június 24-re esett, de a trópikus időszámítási mód sajátossága és a korábbi naptárreformok következtében szétvált a két ünnep.
A napfordulóhoz világszerte világi és egyházi ünnepek kapcsolódnak, mivel ekkor van az év legrövidebb éjszakája és az emberek számára a fény és a sötétség váltakozása mágikus eredettel bírt. A sötétség az elmúlást, a fény pedig a megújulást jelentette, ezért ezen a napon az emberek
liliana01, 2020. június 23. kedd, 23:31
A fény győzelmének ünnepe...
Szent Iván éj - A fény győzelmének ünnepe...
Népszokások és érdekességek:

A pogány világban nagy jelentősége volt ennek az ünnepnek, a nyárközépi tűzgyújtás a megtisztulást az újjászületést jelképezte. Ehhez a naphoz, a tűzhöz kapcsolódó népszokások voltak például, hogy éjjel hatalmas örömtüzeket gyújtottak, amelyeket körbetáncoltak, égő faágakkal megkerülték a szántóföldeket a jövendő bő termés reményében vagy lángoló kereket gurítottak alá a dombokon.
Bod Péter a ,,Históriára utat mutató magyar lecsicon"-ban részletesen leír három ilyen népszokást, amelyet ezen a napon szokás cselekedni.
A Szent Iván éjszakához kapcsolódó leghíresebb alkotás a Szentivánéji álom című vígjáték, amelyet 1595-ben William Shakespeare írt. A művet 1863-ban Arany János fordította magyarra.
liliana01, 2020. június 23. kedd, 23:29
Ma van: Szentiván-éj, a mágikus éjszaka
Ma van: Szentiván-éj, a mágikus éjszaka

,,Az év legrövidebb éjszakáján a nyári napfordulót ünnepeljük. A régiek hiedelme szerint varázslatos éjszaka ez, amikor szinte bármi megtörténhet, a kívánságok teljesülhetnek. A néphagyományokhoz illően - világszerte - örömtüzeket gyújtanak, melyeknek csodás erőt tulajdonítanak."

NEMES NAGY ÁGNES: NYÁRI ÉJ

Emelkedik a lassú tenger.
Az álom sűllyed, olvadok.
Tárt ablakunk alatt a mélyben
a júniusi éj csobog.

Üvegzöldszínű habja szélén
mint fel-felbukkanó halak,
a csillagok kecses csapatban
csobbannak és villámlanak.

S a fák között - kövér korállok
árnyékot-lengető bogán,
haján világító moszattal
átúszik lassan Szent-Iván.
koszegimarika, 2020. június 23. kedd, 21:41
Az év legrövidebb éjszakája
Az év legrövidebb éjszakája vár ránk szombaton: itt a nyári napforduló. A naphoz sokféle csillagászati érdekesség és hagyományos népszokás kapcsolódik. De vajon miért esik idén 20-ára, amikor tavaly 21-én volt? És miért Szent Iván éjjelét tartják a legrövidebbnek, ha arra csak napokkal később kerül sor?

Amióta az emberiség figyeli a csillagokat és a nap járását, azóta ismerjük a csillagászati év két sarokpontját, a nyári és a téli napfordulókat. Ilyenkor változik a napszakok hosszabbodásának a trendje: míg karácsony után egyre több időt tölthetünk világosban, június végétől rendre egy kicsivel később kel, és korábban nyugszik le a nap. De mi az oka, hogy évente más napra eshet a napforduló?A naptári és a csillagászati év különbsége- A hétköznapi életben használt naptári év alapesetben pontosan 365 napig tart. A csillagászati év - vagyis az az idő, ami alatt a Föld egyszer megkerüli a Napot - ennél valamivel hosszabb, 365 nap és körülbelül 6 óra. A különbséget négyévente a szökőnapok
foldinefehereva, 2020. június 20. szombat, 19:42
Ma van a nyári napforduló,
Ma van a nyári napforduló, innentől kezdve rövidülnek a nappalok. 21:44-kor van a nagy pillanat
Június 20-án van a nyári napforduló, azaz most van a leghosszabb nappal és a legrövidebb éjszaka. Innentől kezdve rövidülnek a nappalok egészen december 22-ig, a téli napfordulóig. Egészen pontosan 21:44-kor van az a pillanat, amikor a Föld forgástengelye a legkisebb szögben hajlik el a Nap sugaraitól.

A nyári napforduló az északi féltekén a csillagászati nyár kezdetét jelenti, a legtöbb kultúrában sok ősi szokás kapcsolódik hozzá.

A nyári napfordulót és a leghosszabb nappalt ünneplik emberek a Stonehenge ókori kőépítménynél, az angliai Wiltshire megyében levő Amesbury közelében .

Az északi féltekén a nyári napfordulóig a Nap delelési helye az égbolton délről északra halad, utána pedig északról dél felé kezd mozogni.

A magyar népi szokások
foldinefehereva, 2020. június 20. szombat, 19:06
Gazdagréti Szent Angyalok-templom
engedélyt. Pár évvel később Koppányi Imre (Pannon Project) tervei alapján 1994-ben kezdődhetett a félkörívben elhelyezkedő, 450 ülőhellyel rendelkező templom építése. Az építkezés szerepet kapott a lakótelepen játszódó, Szomszédok című tévésorozatban is, amely az adománygyűjtésben is segített.
Az építés szervező lelkésze 2009-ben bekövetkezett haláláig Lipp László atya volt. Utódja Szederkényi Károly atya. A templom építés belső munkálatai 10 év szünet után 2013-ban elindultak és 2016-ban fejeződtek be: a szentély falait díszítő mozaikok Marko Ivan Rupnik szlovén jezsuita művész alkotásai. A faragott keresztút stációit Búza Barna szobrászművész készítette. A templomhajó bükkfa padsorai Sepsiszentgyörgyön készültek. A templom új hangszere a 18. századi ibériai orgonák mintájára épült, készítője a fóti Aeris Orgona Kft.
Az épületegyüttes a szakrális feladat mellett kulturális, egészségügyi, karitatív szolgálat ellátására is képes. A templomépület déli szárnya vendégház, munkatársi ebédlő és
maroka, 2020. június 19. péntek, 16:34
Nincs Cím
JÚNIUS

A legáltalánosabb értelmezés szerint a házasság és a gyermekáldás római istennője, Juno a hónap névadója. A magyar népi kalendáriumban Szent Iván hava, de egyes vidékeken emlegették nyárelő havaként is

Egy vagy két jeles vallási ünnep is jut erre az időszakra: pünkösdöt, húsvét időpontjától függően, attól ötven napnyira, május végén vagy június elején tartják, ( Jelen pillanatban, a mai napon!) Keresztelő Szent János születésnapja viszont mindig 24-ére esik. Igaz, ezt inkább Szent Iván napjaként tarja számon a néphagyomány.

A hónap csillagászati eseménye a nyári napforduló, amiről számos tévhit kering a köztudatban. Sokan gondolják, hogy ez egybeesik Szent Iván napjával, aminek ésszerű magyarázata van. A naphoz kötődő szokások, az előző esti tűzgyújtás bizonyos értelmezések szerint a Napnak próbáltak segíteni: hiszen mostantól már egyre rövidebbek lesznek a nappalok, hosszabbak az éjszakák, a tűz a fénynek segít, a sötétséget próbálja távol tartani.

A
koszegimarika, 2020. június 01. hétfő, 20:24
Egy templom a panelrengetegben
Írta: Cservenka Judit -2020.05.02
.............
Budapest határához közeledve az M1, M7 autópályán, már messziről látszik, különösen esti megvilágításban fent a dombon egy szép templom. A gazdagréti Szent Angyalok Plébánia organikus stílusú épületével, kertjével felhívja magára a figyelmet a panelrengetegben úgy, hogy szinte magától értetődik, hogy falai között a hitélet szolgálata az évezredes hagyomány mellett új módon is megjelenik. Itt működik ugyanis az Apostol TV.
Nem a Covid-19 járvány miatt elrendelt karantén hívta életre, mint számos vasárnapi szentmise vagy istentisztelet online közvetítését, amelyeket figyelemmel követve, ismerjük el: történelmi egyházaink nagyon gyorsan és jól alkalmazkodtak az új helyzethez.
Kép linkje
maroka, 2020. május 11. hétfő, 11:07
1/113
Képek, videók
gazdagrétiek kézfogása.jp
maroka
2016. május 15. vasárnap, 19:50
Gazdagréti új templom3
flammerne
2008. április 06. vasárnap, 21:13
Gazdagréti új templom2
flammerne
2008. április 06. vasárnap, 21:12
Gazdagréti új templom1
flammerne
2008. április 06. vasárnap, 21:11
A szervezőkkel...
vidakmargit
2009. január 03. szombat, 21:13
Szervezők tánca 2
michochan
2008. július 22. kedd, 14:12
Szervezők tánca 1
michochan
2008. július 22. kedd, 14:11
A szervezők
erdosgeza
2008. március 13. csütörtök, 19:59
2006.10.23.a szervezők.jp
agica2004
2006. október 27. péntek, 11:46
óvintézkedés.jpg
kicsoda57
2010. október 10. vasárnap, 18:44
ovintezkedes.jpg
maroka
2008. január 27. vasárnap, 12:13
Intézmények száma
furaila
2013. január 14. hétfő, 22:59
Intézmények jegyzéke
furaila
2013. január 14. hétfő, 22:53
Háttérben az EU Intézmény
zlako
2007. március 29. csütörtök, 16:09
Ebéd az egyik intézménybe
pecsioszi
2006. július 10. hétfő, 09:44
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.