Belépés
2020. február 23. vasárnap | 8. hét | 54. nap | 07:42 | Alfréd, Jávorka
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szent Bálint vértanú, aki a szerelmesek pártfogója lett
Nemcsak az angolok, más népek, például a horvátok is úgy hiszik, hogy a madarak ezen a napon tartják a menyegzőjüket..
Szent Bálintot vagy Valentint ma világszerte úgy ismerik, mint a szerelmesek, házasok védőszentjét, bár legendájában eredetileg egy szó sincs szerelemről. Alakja a történelem homályába vész, mégis nagy népszerűségnek örvend a mai napig. Ki volt valójában ez a titokzatos szent?
................
A Bálint név latin változata Valentinus, ami azt jelenti: erős. A Legenda Aurea úgy fogalmaz: ,,erőt bíró, azaz a szentségben állhatatos". A hagyományban több Bálint nevű szent története keveredik, miközben nagyon kevés hiteles tény maradt fenn róluk. A gyér történelmi adatok miatt 1969-ben kivették Bálint nevét az általános római naptárból, meghagyva a róla való megemlékezés lehetőségét a helyi egyházak számára.
Annyi bizonyos, hogy a 3. században élt egy Bálint nevű római pap, akit
maroka, 2020. február 14. péntek, 10:39
Kövér: a gonoszság csak szembeszállással győzhető le
Kövér László a Szent István téri rendezvényen azt mondta: ma is vannak olyanok, akik mentegetik a világszerte százmillió áldozatot követelő kommunista terrort és a magyarországi "Tanács-köztársaságnak nevezett terrorista rémuralmat". Ők azok, akik nosztalgiát éreznek a kommunista diktatúrák iránt - mondta.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország ma "emelkedő pályán mozgó, gyarapodó, biztonságos, vonzó befektetési és idegenforgalmi célpontot jelentő, mértéktartó erőt sugárzó, népességbeli és gazdasági adottságai fölötti nemzetközi tekintéllyel és befolyással bíró ország, amely képes megvédeni a határait, a gazdaságát, a szabadságát és a benne élő embereket".

A házelnök kiemelte: 2011-ben olyan új alaptörvényt alkottak, amely nemcsak szilárd közjogi, hanem értékrendi kerete is "államunk újjáépítésének és nemzetünk megerősítésének".

Úgy fogalmazott: "A Kun Bélák, Szamuelyk és Lukács Györgyök 21. századi szellemi és politikai leszármazottai által tönk szélére juttatott gazdaságunkat talpra
velemenyezd, 2019. június 06. csütörtök, 12:51
Valentin nap
Bálint nap, azaz Valentin napja.

496-ban Gelasius pápa rendelte el, hogy Szent Valentin napját február 14-én ünnepeljék. Valentin egyébként magyarul Bálintot jelent, ezért nálunk Bálint napként is szokták emlegetni.
Régen szerelmi pratikákat, boszorkányságokat vettetek be e napon a fiatal lányok a kiszemelt fiúk megszerezésére vagy arra, hogy megőrizzék szerelmeiket.
Példának megemlítek néhányat:
- Olyan almát kell enni, amelyiknek kilenc magva van. Azt a kilenc magot bele kell tenni egy óvatlan pillanatban a kiválasztott fiú zsebébe, akkor biztos, hogy bele fog szeretni a praktikát végző lányba.
- Meg kell gyújtani egy szál gyufát, megvárni, amíg elég, s amerre ekkor dőlni fog, abból az irányból fog jönni a szerelmes.
- Azokat a szerelmeseket a hiedelem szerint nem lehetett semmilyen módszerrel elválasztani egymástól, akiknek összekulcsolt kezüket a két anya
liliana01, 2018. február 13. kedd, 19:35
Népszokások februárban...
nap Kolos napja, azaz a termőnap. Ezen a napon szedik, gyűjtik az oltóágat s ezzel a gondosan eltett oltóággal oltják majd a gyümölcsfákat gyümölcsoltókor.Február 14. Bálint napja

Bálint nap, azaz Valentin napja.

A Valentin napi szokások az ősi pogány templomáldási ceremóniákból alakultak ki. 496-ban Gelasius pápa rendelte el, hogy Szent Valentin napját február 14-én ünnepeljék. Az angolok már 1446-ban ünnepelték ezt a napot. Valentin egyébként magyarul Bálintot jelent, ezért nálunk Bálint napként is szokták emlegetni. Magyarországon 1990-ben éledtek fel a nap megünneplésével kapcsolatos szokások és rendezvények.

Régen szerelmi pratikákat, boszorkányságokat vettetek be e napon a fiatal lányok a kiszemelt fiúk megszerezésére vagy arra, hogy megőrizzék szerelmeiket.

Példának megemlítek néhányat:

- Olyan almát kell enni, amelyiknek kilenc magva van. Azt a kilenc magot bele kell tenni egy óvatlan pillanatban a kiválasztott fiú
evavicus, 2018. február 05. hétfő, 14:29
Átadták a felsőoktatási intézmények kancellárjainak megbízólevelét
Kaposvári Egyetemen Borbás Zoltánt, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen Antal Józsefet, a Semmelweis Egyetemen Szász Károlyt, a Szent István Egyetemen Magyar Ferencet, a Testnevelési Egyetemen Genzwein Ferencet, a Budapesti Corvinus Egyetemen Pavlik Líviát, a Budapesti Gazdasági Egyetemen Dietz Ferencet, a Debreceni Egyetemen Bács Zoltánt, a Miskolci Egyetemen Deák Csaba Tamást, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen Nagy Zsombort, a Nyíregyházi Egyetemen Kvancz Józsefet, a Széchenyi István Egyetemen Filep Bálintot, a Pannon Egyetemen Kovács Gyulát, a Magyar Táncművészeti Egyetemen Győri Juditot, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Vonderviszt Lajost, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen Scheuer Gyulát és a Pécsi Tudományegyetemen Jenei Zoltánt.

A felsőoktatási intézményeknél 2014-ben vezették be a kancelláriarendszert, azzal a céllal, hogy azintézmények gazdálkodása felelősebb és átláthatóbb legyen.

A kancellár felel a felsőoktatási intézmény gazdasági, pénzügyi, kontrolling, számviteli, munkaügyi,
velemenyezd, 2017. november 16. csütörtök, 15:01
'56-os vetélkedő a Parlamentben
hangulatú versennyel. Mind a salgótarjáni, mind a mosonmagyaróvári, java részben egykori '56-osok kíváncsian szemlélték a versenyzők és a zsűri asztalainál zajló eseményeket, érdeklődéssel hallgatták a kérdéseket és a válaszokat. A csapatok - túlzás nélkül állíthatjuk - alaposan felkészültek a megmérettetésre, és igazán kitettek magukért, Ezért elismerés illeti a felkészítő tanárokat is, Salgótarjánból Petőné Gál Ildikót és Sóvári Lászlót, Mosonmagyaróvárról pedig Nyerges-Zombó Katalint és Varga Bálintot.

A versenyt egyébként politikai személyiségek is megtisztelték, akik a közönség sorai közt elvegyülve szurkolták ugyancsak végig a döntőt. Nekik aztán elsősorban a végén, a díjak átadásakor jutott aktív szerep.

A vetélkedő alaphangját Balla Mihály Nógrád megyei fideszes országgyűlési képviselő adta meg, aki röviden bemutatta a helyszínt is: a Vadásztermet. Együtt izgult továbbá a vetélkedőkkel Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke, Mosonmagyaróvárról dr. Nagy István
azenujsagom, 2017. március 05. vasárnap, 05:49
Bálint-nap
1 Életük
2 Az epilepsziások védőszentje
3 Jegyzetek
4 Források
5 Lásd még
Életük[szerkesztés]
A 3. századból, II. Claudius Gothicus római császár (uralkodott: 268-270) korából három Valentinus nevű keresztény mártír is ismert:

Római Szent Bálint áldozópap és vértanú. II. Claudius alatt elfogták hitéért. Maga a császár próbálta meg őt pogány hitre téríteni, de a pap babonaságnak nevezte a pogányságot. A császár erre egy Aster nevű főtisztjének átadta Bálintot kivégezni. Bálint Aster házában beszélt a keresztény hitről és meggyógyította a főtiszt vak leányát. Mivel Bálint hatására Aster és házanépe megkeresztelkedett., a császár őket is kivégeztette. Bálintot a Flamininius kapunál fejezték le. Sírja fölé később I. Gyula pápa templomot építtetett.[1] - Szent Bálint pap legendájáról az Érdy-kódexben is olvashatunk: egy pogány fejedelem azt mondta neki, hogy hinni fog, ha a vak leányát meggyógyítja. ,,Erre Bálint püspök imádságot tevén,
evavicus, 2017. február 16. csütörtök, 13:58
Bálint nap: Magyar ünnep!
már középkori naptárakban, misekönyvekben előfordul, ünnepét tehát őseink is számontartották. Népszerűségét kereszt- és családnévként való sűrű előfordulása is mutatja a középkor végén. 1522-ben a legkedveltebb szegedi keresztnevek közé tartozott. Ebből arra kell következtetni, hogy a magyar nép körében is liturgikus hagyomány vagy néphiedelem fűződött hajdan Bálint alakjához.

Bálint képe található Bélakorompa, Kassa, Zsidve, Szászbogács szárnyas oltárain más gyógyító szentek társaságában. Bálintot tiszteli védőszentjéül a besztercebányai, kiskőszegi, szajki, németbólyi kápolna, illetve Szentkereszt, Györke, Lédec, Krempach temploma.

Vannak a naphoz fűződő tájjellegű szokások. A mohácsi sokácok ezen a napon böjtölnek: csak egyszer esznek vagy zsír nélkül főznek, a templomban imádkoznak, gyónnak-áldoznak. Hőgyész kőművesei e napon misére mentek, hogy a magas állványokon dolgozva, Bálint oltalmazza meg őket a leeséstől. Az elekiek azon a napon, amelyre Bálint napja esik, egész évben nem
taltos1, 2017. február 14. kedd, 23:54
Jégbontó hó 14-e Bálint napja
termés.
*
*
BÁLINT NAP

Ezt az ünnepet már őseink is számon tartották, misekönyveinkben, középkori naptárainkban egyaránt előfordul. Nagyon népszerű volt kereszt- és családnévként való előfordulása, melyből arra következtethetünk, hogy a magyar nép körében hagyomány, néphiedelem fűződött a Bálint alakjához.
*
*
Bálint képét találjuk más gyógyító szentek társaságában sok templom szárnyasoltárán keresztül mint például Kassa, Szászbogós.
*
Sok templom Bálintot tiszteli védőszentjeként, mint például Besztercebánya, Kiskőszeg.
*
A Töttös közelében, Bólyban van az egyetlen Szent Bálint tiszteletére szentelt kápolna Magyarországon.
*
*
Vannak a Bálint naphoz fűződő tájjellegű szokások:

- A hőgyészi kőművesek ezen a napon misére mennek, imádkoznak, hogy Bálint őrizze meg őket a magas állványokon dolgozva a leeséstől.

- A cserszegtomaji gazdák Bálint napon, napkelte előtt megkerülik a birtokukat, hogy ezzel a
furaila, 2017. február 14. kedd, 16:37
Február– Télutó – Böjtelő hava – Jégbontó
Ágotától megszorított időjárást, a hideget Dorottya tágítja, azaz enyhíti.


Február 10. Skolasztika napja

Ez a nap Kolos napja, azaz a termőnap. Ezen a napon szedik, gyűjtik az oltóágat s ezzel a gondosan eltett oltóággal oltják majd a gyümölcsfákat gyümölcsoltókor.

Február 14. Bálint napja
Bálint nap, azaz Valentin napja.

496-ban Gelasius pápa rendelte el, hogy Szent Valentin napját február 14-én ünnepeljék. Valentin egyébként magyarul Bálintot jelent, ezért nálunk Bálint napként is szokták emlegetni.
Régen szerelmi pratikákat, boszorkányságokat vettetek be e napon a fiatal lányok a kiszemelt fiúk megszerezésére vagy arra, hogy megőrizzék szerelmeiket.
Példának megemlítek néhányat:
- Olyan almát kell enni, amelyiknek kilenc magva van. Azt a kilenc magot bele kell tenni egy óvatlan pillanatban a kiválasztott fiú zsebébe, akkor biztos, hogy bele fog szeretni a praktikát végző lányba.
- Meg kell gyújtani egy szál gyufát,
lenke1964, 2017. február 01. szerda, 08:42
Jelkép-kalendárium - Bálint
,,történelmietlen" szentet, őt is megfosztotta a glóriájától. Az állítólagos Bálint püspök volt, s egy személyben orvos (ezért volt ,,egészséges"). akit hitéért 269-ben nyakaztak le. Alakja egybemosódott egy másik Bálintéval, aki ugyancsak szent püspök volt, és kultusza Bajorországban, Tirolban és Ausztriában bontott virágot. A mi Bálintunknak tulajdonított érdemek jó része eredetileg a bajorok Bálintjának glóriáját fényesítette (az ő ünnepét egykor január 7-én ülték).

Mindkét Bálintot lelki betegség, nyavalyatörés és szédülés esetén hívták segítségül. Az első keresztény íróktól ismerjük az egyház rosszalló véleményét a világi mulatságokban főszerepet játszó táncról, sokat azonban nem tehetett ellene, mert farsangkor a papok is ,,járták a bolondját". A középkori embert azonban időről időre egy sajátosan ördögi betegség szállta meg: a táncdüh (táncpestis, tánctéboly), ami különösen a pestisjárványok idején szedte nagy számban áldozatait. A forrásokból kisejlik, hogy
taltos1, 2016. február 14. vasárnap, 18:19
A Valentin-nap milyen hatásal van a szinglikre ?
piktorka2 2016.02.09. 15:55 (#10)

Nem tehetsz róla, de az általad idézett Wikipedia oldalon összekutyulták két személy életét:
Római Szent Bálintot és Terni Szent Bálint püspököt. Kábé egy időben éltek, csak máshol: https://hu.wikipedia.org/wiki/Szent_Bálint
jn, 2016. február 09. kedd, 19:48
1/5
Képek, videók
Szent Bálint keresztel.JP
cipello
2013. február 14. csütörtök, 17:30
Szent Bálint.jpg
aranyibarbara
2009. február 08. vasárnap, 08:49
0 a szerelmesek 9e5136c1_
lovaszmarika
2019. június 22. szombat, 15:28
0a a szerelmesek kerékpár
lovaszmarika
2018. november 21. szerda, 16:30
szerelmesek LM.gif
sz719eszter
2018. szeptember 21. péntek, 00:35
0 szerelmesek cats.jpg
lovaszmarika
2018. június 11. hétfő, 19:07
0 a szerelmesek.png
lovaszmarika
2018. június 11. hétfő, 18:54
0 a nevetős szerelmesek.p
lovaszmarika
2018. június 05. kedd, 17:01
Szerelmesek
sanci81
2018. április 17. kedd, 16:38
0 estét szerelmesek.jpg
lovaszmarika
2018. április 15. vasárnap, 17:50
Szerelmesek világában
sanci81
2018. április 15. vasárnap, 15:56
Png madarak szívvel
eva6
2020. február 17. hétfő, 14:54
madarak.jpg
durcimarcika
2020. február 14. péntek, 22:31
Madarak esőben
eva6
2019. november 10. vasárnap, 10:50
elefánt madarakkal.gif
agica2004
2019. augusztus 15. csütörtök, 20:15
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.