Belépés
2020. május 31. vasárnap | 22. hét | 152. nap | 02:08 | Angéla, Petronella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
5. Titkok, melyeket nem vihetek a sírba
képzésre... Most, hogy ennek történetét sorolom, szeretném ha tudnád: nem irigyelem őket, hiszen az egész (magán)életükkel fizettek sokszor a hatalomnak ezért.

Viszont, voltak oktatók is azon a bizonyos Polfőn, akik ma is itt élnek közöttünk - elhallgatva a sok tényt, amitől oly széles rétege a magyarságnak lepusztulva kihalóban van...

Kivételt jelent egy extravagáns és kritikus urbánus: Montágh Imre logopédus, akiről ma már csak annyit lehet olvasni, hogy a Színművészeti Főiskolán színpadi beszédet is oktatott! http://hu.wikipedia.org/wiki/Mont%C3%A1gh_Imre
Montágh Imre elsők között tett olyan kijelentést, ami meg is jelent, hogy: ,,minden rendszer kitermeli a maga ,,elitjét"...
Csakhogy, nálánál - mint a Politikai Főiskola ,,elitképzőjében" oktatónak - senki nem tudhatta jobban, hogy az ,,elit" jelzőért megszolgálókat oktatott ő abban a Politikai Főiskolában! Montágh Imre MINDENT TUDOTT arról a bizonyos
furaila, 2020. április 02. csütörtök, 12:01
Őze Lajos emlékét őrző kiállítást rendeznek Szentesen
relikviája vagy akár csak egy érdekes anekdotája van róla, melyet megosztana a muzeológusokkal, jelentkezzen a közgyűjteménynél.

Őze Lajos, a 20. század egyik legnagyobb magyar színésze Szentesen született 1935. április 27-én, nagyon szegény családban. Szülei válása után, tízévesen nevelőanyához került, aki verte, akkor kezdett el dadogni. A gyógyulást a nótázásnak köszönhette, a nagyapjától tanult dalok dúdolása felszabadította gátlásait - olyannyira, hogy verseket kezdett mondani. Bejutott a Színművészeti Főiskolára, ahol Gellért Endre vezette a főtanszakot. A diploma megszerzése után pályáját karakterszerepekkel a Miskolci Nemzeti Színházban kezdte, majd 1959-ben a Nemzeti Színház tagja lett, s haláláig hűséges maradt az ország első színházához. Még zömmel mellékszerepeket játszott, amikor már nagy egyéniségként kezdték emlegetni. Klasszikus és kortárs darabok vezető karakterfiguráit, a drámairodalom sok-sok ellentmondásos alakját formálta meg a Nemzetiben és a gyulai nyári játékokon, amelynek
velemenyezd, 2020. március 24. kedd, 14:13
Elhunyt Andorai Péter színművész, a nemzet színésze
Tájékoztatásuk szerint a színművész rövid, súlyos betegség után szombatra virradóra hunyt el.

Andorai Péter Budapesten született 1948. április 25-én. Eredeti családnevét (Klócza) csak később változtatta Andoraira. Nagyapja vándorszínész, édesapja kőfaragó-szobrász volt. Képzőművésznek készült, de miután bekerült egy amatőr színjátszó csoportba, megváltoztatta elhatározását.

Érettségi után a Színművészeti Főiskolára jelentkezett, ahova - makacsságának és kitartásának köszönhetően - a hatodik próbálkozás után került be. Ebben az időszakban dolgozott raktárosként, két évig statisztaként a Nemzeti Színház stúdiójában, majd segédszínészként Kecskeméten. Friss diplomásként 1976-ban került a Nemzeti Színház társulatához, de pár hónap múlva visszatért Kecskemétre, ahol jobbnál jobb szerepek várták. A budapesti Várszínházba Ruszt József hívta 1978-ban, majd annak megszűnte után a Magyar Filmgyártó Vállalathoz (Mafilm) szerződött.

Tagja volt a József Attila Színház (1983-tól), a Radnóti Miklós
velemenyezd, 2020. február 01. szombat, 10:31
Elhunyt Vekerdy Tamás író, pszichológus
statisztának, emellett házitanítóskodott. Akkoriban kezdett el járni a Török Sándor köré csoportosuló társaságba, amelynek estjein az antropozófia atyjának, Rudolf Steinernek életműve volt a központi téma, akkor találkozott először a Waldorf-pedagógia módszereivel is. 1959-ben a Család és Iskola című lapnak lett munkatársa, közben elvégezte a BTK pszichológia szakát, ahol 1967-ben kapott diplomát. Diplomamunkáját a japán nó színháztörténet kiemelkedő alakjáról, Zeami mesterről írta.

Ádám Ottó a Színművészeti Főiskolára hívta óraadó tanárnak színészpszichológiát oktatni 1969 és 1972 között, emellett dolgozott nevelési tanácsadóban és részt vett Mérei Ferenc szemináriumain, ahol pszichodrámát, pszichodiagnosztikát tanult. 1982-től az Országos Pedagógiai Intézetbe, az Iskolafejlesztési Központhoz került, több tanulmányt írt a magyar iskolarendszerről.

Érdeklődése teljes egészében a személyiségközpontú Waldorf-pedagógia felé fordult, pályája további részében minden tudását és energiáját ennek hazai
velemenyezd, 2019. október 09. szerda, 11:32
Elhunyt Gelecsényi Sára 64 éves korában
alakította. Akit sokan az Abigél című sorozat egyik matulás lányaként ismerhetnek. Ő alakította Szabó Tündét. Szabó Magda azonos című regényéből 1977-ben Zsurzs Éva készített négyrészes, színes tévésorozatot, amit a következő évben mutattak be, és ami a mai napig nagyon népszerű, amikor a köztévén ismétlik.
Halálhírét Rátonyi Hajni, Rátonyi Róbert lánya jelentette be közösségi oldalán.

- Gelecsényi Sára 1954. november elsején született Budapesten. Érettségi után elsőre felvették a Színművészeti Főiskolára, ahol 1977-ben diplomázott Kazimir Károly osztályában. Még ebben az évben beválogatták az Abigél című sorozat szereplői közé, ahogy több frissen végzett osztálytársát is, így Zsurzs Katit, Rátonyi Hajnit, Németh Nórát és Dzsupin Ibolyát is.
Képen: Zsurzs Éva rendező (középen) az Abigél egyik jelenetét állítja be. A bal oldalon Zsurzs Kati, a jobbon Egri Kati és Gelecsényi
maroka, 2019. szeptember 02. hétfő, 18:46
Cannes - Dzsafár Panahi reméli, hogy egyszer Iránban is láthatják a filmjeit
filmjéhez, a Taxi Teheránhoz hasonlóan - amely 2015-ben elnyerte az Arany Medvét a Berlinalén - a rendező a Három arc című filmjében is a fikció és a valóság kettőségével operál, és önmagát helyezi a történet középpontjába az egyik leghíresebb iráni színésznővel, Behnaz Dzsafarival együtt. Mindketten saját magukat játsszák a fiktív történetben.

A két országosan ismert művész egy rövid felvételt kap a mobiltelefonjára egy színésznőnek készülő lánytól (Marzijeh Rezaei), akit felvettek a teheráni színművészeti főiskolára, de aki öngyilkossággal fenyegetőzik egy barlangban. A lány azt szeretné, ha a színésznő meggyőzné a konzervatív családját, engedjék el Teheránba tanulni, és ne kényszerítsék férjhez egy ismeretlenhez. A rendező és a színésznő elindul az észak-iráni hegyi faluba, hogy kiderítse: tanítványuk tényleg bajban van-e, vagy csak egy tehetséges színésznő és a felvétellel próbára akarja tenni a tanárait, vagy pedig manipulált felvételt juttatott el valaki hozzájuk.

A két ismert fővárosi
velemenyezd, 2018. május 14. hétfő, 15:33
Tordy Géza
Budapesten, 1938. május 1-én született Tordy Géza a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező, érdemes és kiváló művész.

Bár felvették a Színművészeti Főiskolára, 1956-ban nem indítottak osztályt, így főiskolát nem végzett.

Pályáját 1956-ban Kaposvárott kezdte, ahol akkoriban Zách János volt az igazgató, a színházban Németh Antal dolgozott rendezőként.

1957-ben két évre Szegedre szerződött, ahol olyan színészek mellett játszott, mint Kátay Endre, Kovács János, Lakky József vagy Domján Edit. Versényi Ida, Komor István és Horvai István rendezéseiben dolgozott a két esztendőben.

1959-től a Magyar Néphadsereg Színháza, illetve a Vígszínház tagja lett.

1963-1967 között a Madách Színház társulatának tagja volt. 1967-ben visszatért a Vígszínházba.

1982-től évekig tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

1985-től 1988-ig rendezője, majd 1988-tól 1990-ig főrendezője
lenke1964, 2018. május 01. kedd, 08:34
Meghalt Tóth Zoltán színművész
D. Kovács Ildikó
ÚJSÁGÍRÓ. 2018. 04. 27. 21:49

Április 27-én, 57 éves korában meghalt Tóth Zoltán színművész, közölte a Pinceszínház.

A színművészeti főiskolára nem vették fel, így a szakmát a debreceni színházban ügyelőként kezdte, majd egymást követték a színpadi szerepek is. A békéscsabai színházban tett kitérője után visszatért Debrecenbe, ahol ekkor már a drámairodalom legnagyobb alakjait játszhatta el egymás után és meghatározó színésszé vált. Ezután kilenc évet a budapesti Katona József Színházban töltött, mégsem érezte magát soha fővárosi színésznek.

Tóth Zoltán tavaly februárban Háy János A Gézagyerek című darabjában debütált a Pinceszínház színpadán Herda Pityu megformálójaként.

Több alkalommal műsorra tűztük szeretett és idén kereken tíz éve játszott saját Svejk! Vacsorázunk! című zenés előadását a kamaratermünkben. Tolmácsolásában nem csak megismerhettük Hašek legendás katonafigurájának történetét, hanem megkóstolhattuk a Monarchia ételeit,
tinka1951, 2018. április 28. szombat, 06:42
Avar István
87 éve 1931-ben született az egyik legszebben beszélő magyar színész, Avar István. A nagyapja és az apja is bányász volt, úgy tűnt, neki is ez jut osztályrészül. A II. világháború alatt aztán az apját munkaszolgálatra rendelték (csak 1948-ban jutott haza), az anyjával sokszor napokig jeges árkokban bujkálva aludtak. Talán a sok gyötrelem miatt is készült papnak, ám végül bányász lett. Négy éven át dolgozott Egercsehi bányájában. Aztán a barátai rábeszélték, hogy jelentkezzen a színművészeti főiskolára. Jelentkezett, felvették. Sokáig Pécsen játszott és hiába hívta még a befolyásosnak számító Major Tamás is, nem mert Pestre költözni, attól félt, a bányászfiúból lett színészt ,,megeszik" a pesti sztárok. Végül 1960-ban mégis a fővárosba költözött és sikert aratott. A filmszerepek is megtalálták és a nyugodt, bölcs, szép beszédű Avar országos ismertségre tett szert. Aztán nem várt fordulatként a politika felé fordult, 17 évig volt Parlamenti képviselő a Kádár-rendszerben. Tudta, hogy díszpintyként
lenke1964, 2018. március 22. csütörtök, 18:41
60 éve halt meg Soós Imre Jászai Mari-d.színész
60 éve halt meg Soós Imre (Balmazújváros, 1930. február 12. - Budapest, 1957. június 20.) Jászai Mari-díjas magyar színész.

Balmazújvárosi nyolcgyermekes szegényparaszti családból indult útjára. Egyik nagyszülője analfabéta volt, de ő maga kitűnően tanult az elemi iskolában. 1947 tavaszán a Szabad Nép hirdetésére jelentkezett a Színművészeti Főiskolára: a Horváth Árpád Kollégiumba munkás- és parasztfiatalok jelentkezését várták. A felvételi vizsgán azonnal felfigyeltek az őstehetségre.

1950-ben a Ludas Matyi megformálásáért a Karlovy Vary-i filmfesztiválon a legjobb férfialakítás díját kapta. A főiskola elvégzése (1952) után előbb vidéki színháznál kellett játszania, ezért három évadot a debreceni Csokonai Színházban töltött.
1955-től a Madách Színház művésze lett. Vámos László rendező 1954-ben ráosztotta Rómeó szerepét, s ez a karakterformálás indította el színpadi karrierjét.
1954-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki. 1955-től, amikor már a Madáchban játszott,
ronix, 2017. június 20. kedd, 22:32
Jókai Anna.......
Jókai Anna Kossuth-nagydíjas és Kossuth-díjas író, a nemzet művésze - közölte a Magyar Művészeti Akadémia (MMA), amelynek az alkotó rendes tagja volt. Jókai Annát saját halottjának tekinti a kormány, az MMA és a józsefvárosi önkormányzat.


Jókai Anna 1932. november 24-én született Budapesten, a Józsefvárosban. Már gimnazistaként írt verseket, novellákat, az érettségit követően a Színművészeti Főiskolára és egyetemre is jelentkezett, de egyik helyre sem vették fel. 1951 és 1961 között volt könyvelő, népművelő és művészeti előadó, közben két gyermeke született. A tanulás vágya azonban mindennél erősebb volt benne, 1956-ban beiratkozott az ELTE bölcsészkarának magyar és történelem levelező szakára. Diplomáját 1961-ben szerezte meg, ezt követően 1970-ig általános iskolában, majd a Vörösmarty Gimnáziumban tanított.

Elismerések

Az írónő sokrétű munkásságáért számos rangos
agica2004, 2017. június 06. kedd, 14:29
Szép estét kívánok mindenkinek!
Kossuth-díjas író, a nemzet művésze.

Jókai Annát saját halottjának tekinti az MMA és a józsefvárosi önkormányzat.
"Írói pályája senkiéhez sem hasonlít; spirituális realizmusnak, az isteni és az emberi szint találkozásának nevezett életfelfogása erkölcsi és írói programként is beérett" - olvasható az MMA honlapján található méltatásban.
Jókai Anna 1932. november 24-én született Budapesten, a Józsefvárosban. Már gimnazistaként írt verseket, novellákat, az érettségit követően a Színművészeti Főiskolára és egyetemre is jelentkezett, de egyik helyre sem vették fel. 1951 és 1961 között volt könyvelő, népművelő és művészeti előadó, közben két gyermeke született. A tanulás vágya azonban mindennél erősebb volt benne, 1956-ban beiratkozott az ELTE bölcsészkarának magyar és történelem levelező szakára. Diplomáját 1961-ben szerezte meg, ezt követően 1970-ig általános iskolában, majd a Vörösmarty Gimnáziumban tanított. Több művének élményanyagát, témáját is iskolai tapasztalatai adták. 1976-ban
kirscha, 2017. június 05. hétfő, 22:09
1/8
Képek, videók
0 szép napot Montag--4zj.
lovaszmarika
2019. március 18. hétfő, 13:35
Live love massage montage
felfedezo2
2016. június 30. csütörtök, 06:50
Strong montage.jpg
felfedezo2
2016. június 28. kedd, 10:16
homme_montagne.png
zskadi
2016. február 09. kedd, 03:07
Montagne.jpg
mkatalinka
2013. december 21. szombat, 19:49
montag.jpg
margoboszi
2013. december 17. kedd, 17:07
homme_montagne.png
cady89
2013. december 06. péntek, 10:12
tunisian-montage.jpg
talamusz
2013. február 10. vasárnap, 11:46
Paris_montage1.jpg
baratha
2013. január 30. szerda, 17:15
montag-antik-025.jpg
gigi55
2012. szeptember 16. vasárnap, 08:50
445px-NYC_Montage_12_b y_J
andomanyi
2012. április 08. vasárnap, 15:39
Töröcsik Mari,szinmüvész.
farkas1945
2010. november 05. péntek, 17:32
Schubert Éva, szinmüvész.
farkas1945
2010. november 05. péntek, 15:14
Psota Irén,szinmüvész.jpg
farkas1945
2010. november 05. péntek, 14:42
Eszenyi Enikö-szinmüvész.
farkas1945
2010. november 04. csütörtök, 13:16
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.