Belépés
2020. július 11. szombat | 28. hét | 193. nap | 10:20 | Nóra, Lili
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Száz film száll versenybe a Bujtor István Filmfesztiválon
testével, Bajor Imre lánya, Bajor Lili alakítja. Láthatják a nézők az ugyancsak Balázs Béla-díjas Pozsgai Zsolt Két vaddisznó meg a kislány című karanténfilmjét is.

Versenybe száll Gál Sándor Los Angelesben díjazott, Defekt című alkotása és Rudolf Olivér Emma című filmje is, amely egy ötödikes lány kiközösítését mutatja be. Szajki Péter Most van most című nagyjátékfilmjének hősnője pedig egy hirtelen döntés nyomán lelép az esküvőjéről és beugrik egy szabadnapos taxis autójába.

Bartúcz Anna filmje Székely Éva olimpiai bajnok magyar úszónak a nyilas razzia elől való menekülését dolgozta fel animációs rövidfilm formájában. Ugyancsak animációs alkotás a Bűnvadászok című Bud Spencer-Terence Hill film első jelenetének kétdimenziós modern parafrázisa, Porpáczy Zoltán képzőművész feldolgozása, amelynek eredeti szinkronjában Bujtor István hangja hallható.

A versfilmek között magyar költők műveit feldolgozó alkotások is szerepelnek. Arany János Toldi című elbeszélő költeményét sajátos módon dolgozta
velemenyezd, 2020. július 07. kedd, 18:52
Visszatérés Győrbe
2020. július 1-től Székely Zoltán nyolc év mosonmagyaróvári múzeumi igazgatóság után, mint a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum új igazgatója ( A korábbi igazgatónőt március 1-gyel a győri polgármester mentette fel vezetői beosztásából ) tér vissza Győrbe.
Székely Zoltán 2012 óta járt ki/be Győrből Óvárra a munkahelyére, s élt meg nagy időket a Hansági Múzeumi munkavégzése során, s nyomta rá bélyegét művészettörténészi végzettségével Mosonmagyaróvár kulturális életére. 2015-ben Győr-Moson-Sopron Megye Közművelődéséért Dr. Kovács Pál-díjat is kapott. Helyére Szilágyi Dániel, mint igazgatói feladatokat ellátó igazgatóhelyettes, néprajzos muzeológus került.

Székely Zoltán nevéhez 1956-tal kapcsolatosan több minden kötődik. 2014-ben Nagy Miklós könyvének bemutatója. 2016-ban az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára nagyszabású kiállítás és konferencia, s egy igazi kuriózumnak számító könyv kiadása. Ezeket mind az 1956-os Emlékév pályázati kiírásain nyert
azenujsagom, 2020. június 30. kedd, 05:32
Krónika 11. rész (a nemzeti önazonosság védelméről, napirend után)
A nemzeti önazonosság védelmeSzékely Sándor: legyen a magyar Országgyűlésnek egy 200. képviselője, külhonból!Székely Sándor (független) azt mondta, nem ért egyet a jobboldal Trianon-értelmezésével, azt azonban jó volt hallani a kormányoldal részéről, hogy nem a környező országok ellenében, hanem velük együtt szeretné megoldani a problémákat. Felvetette továbbá, hogy legyen a magyar Országgyűlésnek egy 200. képviselője, aki a külhoni magyarok delegáltja lenne.Potápi: a 21. századot nyertes évszázaddá kell tenni a magyarok számáraPotápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár a kormány nevében úgy fogalmazott: Trianon mást jelent a magyaroknak és mást az utódállamoknak. Ami nekünk gyásznap, az nekik az országuk születésnapja vagy éppen megnagyobbodása - mondta, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy a 21. században csak az összefogásban lehet bízni, csak így lehet a történelmi kihívásokra válaszolni.

A nemzeti megbékélés Szlovákia és Magyarország
velemenyezd, 2020. június 08. hétfő, 20:13
Krónika 10. rész (a nemzeti önazonosság védelméről)
azt is, hogy a szomszédos államokkal rendezze a közös dolgait Magyarország, mert szövetségesek nélkül nem lesz képes megfelelni az új kihívásoknak, például a globalizációnak, amely egyfajta homogenizációt jelent.

A 21. század csak az együttműködés évszázada lehet, ha megmarad a nemzeti alapon való szembeállás, akkor a globalizáció nyertesei alakítják a világ menetét - zárta felszólalását.LMP: küzdeni kell a nemzeti kisebbségek jogaiértKeresztes László Lóránt (LMP) szerint a Székely Nemzeti Tanács által a nemzeti régiók védelme érdekében indított polgári kezdeményezés a legméltóbb megemlékezés ebben az évben Trianonra. Szerinte valódi nemzeti együttműködés fejeződött ki a kezdeményezéssel kapcsolatban, amely megkövetelné Európától, hogy ismerje el a nemzeti kisebbségek jogait.

Emlékeztetett arra, hogy 1,2 millióan írták alá a kezdeményezést, a határidőt azonban meghosszabbítják. Ha több európai ország is csatlakozik az aláírókhoz, elismerhetik, hogy száz éve gyalázatos döntés
velemenyezd, 2020. június 08. hétfő, 19:43
Diószegi Zoltán nyerte az Ezüst szalagot, az év első vitorlásversenyét
A Spartacus Vitorlás Egylet vasárnapi tájékoztatása szerint a harmadszor megrendezett viadalon a Balatonföldvár-Balatongyörök-Balatonföldvár távot mintegy tíz és fél óra alatt tette meg Diószegi Zoltán és legénysége, Székely András, Hunfalvy Csaba és Antal Gábor. A 118 hajóból álló mezőnyt alaposan próbára tette az éjszakai gyenge, nyugatias szél.

A magyar szövetség május elején jelentette be, hogy a biztonsági kockázatok minimalizálásával, a fokozatosság elvét követve június 1-től újraindítja a versenyeket. A szombaton elrajtolt Ezüst szalagra a - parti rendezvények kötelező elhagyása miatt - csökkentett nevezési díjat csak átutalással lehetett befizetni, parti nevezés nem volt. A díjkiosztó elmarad, a díjakat - köztük az abszolút elsőnek járó örökös vándordíjat, egy súlyos ezüsttálcát - később juttatja el a helyezetteknek a rendezőség.
velemenyezd, 2020. június 07. vasárnap, 09:10
Száztizenhárom új posztumusz taggal bővülhet a DIA digitális könyvtár
A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) által működtetett DIA posztumusz tagjelöltjeit a mindenkori PIM-főigazgató javaslatára az akadémiai tagok választják. A mostani tagjelöltek örököseivel a PIM ütemezetten, a következő három év során köti meg a tagságról szóló szerződést - közölte a múzeum pénteken az MTI-vel.

Az 1998-ban alakult DIA a tagok teljes szépirodalmi életművét digitalizálja, és új szövegkiadásként, ingyenesen közzéteszi a honlapján. Az élő, elhunyt és posztumusz tagok száma jelenleg 100 fő.

A Nemzeti Összetartozás Napján bejelentett 113 új tagjelölt névsora széles körű szakmai egyeztetés után, a Demeter Szilárd főigazgató által felkért, öttagú zsűri döntésével alakult ki - tájékoztatott a PIM.

Mint a közlemény hangsúlyozza, a listán olyan, 1949 után elhunyt magyarországi, határon túli és emigráns alkotók szerepelnek, akiknek életműve jelentős és ma is érvényes hatást gyakorolt az elmúlt évtizedek kultúrájára.

A DIA tagjelöltjeinek névsora: Albert Gábor, Bajor Andor, Balázs
velemenyezd, 2020. június 05. péntek, 12:52
Trianon 100 - Emlékprogramok országszerte
kiállítást rendez, a Trianon téren a Talléros zenekar katonadalokat ad elő, Szarvas Péter polgármester mond beszédet, a Jókai Színház pedig irodalmi, zenés összeállítással készül. A Deák utcai református templomban ökumenikus istentiszteletet tartanak, a Békéstáji Művészeti Társaság kiállítást szervez a Csabagyöngye Kulturális Központnál, 20 óra 20 perckor pedig Seregi Zoltán színházigazgató az Összetartozásunk tüze civil kezdeményezéshez csatlakozva lángot gyújt a teátrum előtt.

Gyulán a csigakerti Székely kapunál mond beszédet Görgényi Ernő polgármester, az Erkel Ferenc Vegyeskar elénekli a Himnuszt és a székely himnuszt, a helyi alapfokú művészeti iskola diákjai pedig mezőségi táncokat adnak elő.

Mezőberényben Bagyinszki Zoltán fotóiból rendeznek kiállítást a városháza előtt, este ugyanott száz mécsest helyeznek el. A Mezőberényi Erdélyi Kör és a helyi városszépítő egyesület tagjai a székely kapunál tartanak megemlékezést.

Battonyán trianoni emlékművet és országzászlót avatnak, Szarvason a
velemenyezd, 2020. június 03. szerda, 13:42
Trianon 100 - Trianon-emlékművet avattak Pestszentlőrincen
A magánkezdeményezésből létrehozott műalkotást, amely fémből készült kopjafákra festett részletekből jeleníti meg a történelmi Magyarország körvonalait, Bajkai István fideszes országgyűlési képviselő és idősebb Lomnici Zoltán, Legfelső Bíróság egykori vezetője, a Szent István 2025 testület társelnöke avatta fel.

Bajkai István beszédében úgy fogalmazott: nem kétséges, hogy Trianon a magyarság életében az egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb trauma. Az első világháborút követő évek történelmi eseményeit és a Magyarországot ért veszteségeket is részletesen felidézve a politikus azt mondta: az alkotás arra emlékeztet, hogy Magyarország 1920. június 4-én megtörettetett.

"Azóta is milliók viselik annak a terheit, a bánatát, hogy egykori középhatalom (...) abban a formában megszűnt létezni" - tette hozzá Bajkai István, azt is hangsúlyozva, hogy a trianoni döntés nem békeszerződés volt, hanem diktátum, az antant politikusai pedig "majdhogynem Magyarországot tették felelőssé" a háború
velemenyezd, 2020. június 03. szerda, 11:24
Varjú Zoltán: Trianon bűnében fogant
tapad,
ezrek kiontott vére!
Annak legyen vezeklése mindörökre,
aki mindezt tette, és ezért felel!
A Jó Isten verje érte,
s a lelkében meggyötörve
ébressze rá szégyenére!
Emlékezzetek...
Soha, semmit se feledjetek!
Higgyetek az Úrban és ébredjetek,
mert Ő is hisz, Tibennetek.
Egy egész Nemzet szenvedése,
Trianonnak átkos bűne,
igazságért kiált!
Nincs is arra szó, ami elmondaná,
amit elszakított Nemzetünk,
azóta kiállt.

Maroknyi Székely, keményebb
vagy, mint a szikla!
S porlik az a kő a marokban,
jól összeszorítva.
Te Felvidéki Magyar a fejed,
büszkén tartsd magasba,
emlékezvén, az egyik
legnagyobb Magyarra...
Megőrzi nékünk, hozzá hűen Kassa!
Kárpátok bércein, lengjen lobogója!
A Kárpátok alján, áll még Zrínyi Ilona,
zord időt kiálló, erős büszke vára!
Munkácson dacolva
a nyárral és a téllel
a szikrázó napsütéssel,
jeges hideg
menusgabor, 2020. június 02. kedd, 21:15
Szobrot állítottak a Szent István-bazilikában II. János Pál
Jobb-kápolnát. A bazilika szentélye mögött húzódó félköríves kápolna a templom elsőként megépült, 1861-ben felszentelt szakrális tere, amely a bazilika 1905-es felszenteléséig a lipótvárosi hívek plébániatemplomaként működött. A felújításra készülve államalapító királyunk ereklyéje, a Szent Jobb még 2017-ben került a templom főterébe, a Nagyboldogasszony-oltár elé.
A bazilika rendkívül gazdag képzőművészeti alkotásokban. A főbejárat előcsarnokában Senyei Károly Szent István-domborműve, valamint Székely Bertalan és Than Mór mozaikjai láthatók. A szentély fölötti kupola körmezejében az Atyaisten, a tambur felületén Krisztus, valamint a próféták, a kupola és a középtér találkozásánál az evangélisták képei Lotz Károly alkotásai. A szentélyboltozaton a szentmise allegóriái sorakoznak Benczúr Gyula mozaikjain, valamint Szent István életének fontosabb állomásai elevenednek meg Mayer Ede bronz dombormű sorozatán. A Kauser József tervezte baldachinos főoltárt Strobl Alajos műve, Szent István szobra
maroka, 2020. május 18. hétfő, 23:09
Online követhető előadásokkal rendezik az idei győri Öt Templom fesztivált
templomban, valamint a zsinagógában rögzítették.

A nyitó napon, május 14-én Szurcsik József Munkácsy Mihály-díjas festőművész Ötödik évszak című kiállítását és az arról készült tárlatvezetést lehet megtekinteni. Délután öt órától szentmisét közvetítenek a katolikus templomból, amelyen a Voces 3 énekegyüttes működött közre, este nyolc órától pedig a Budapest Bár koncertjét lehet megtekinteni, amelyet a zsinagógában rögzítettek.

Másnap délután három órától virtuális Öt Templom túrán lehet részt venni Székely Zoltán művészettörténész közreműködésével, öt órától zsidó szertartást mutatnak be a zsinagógából, este nyolc órától pedig Lőrinszky Attila játszik nagybőgőn a görög katolikus templomban.

Május 16-án ismét közvetítik az Öt Templom túrát három órától, öt órától vecsernyét közvetítenek a görög katolikus templomból, amelyen a Szent Efrém Férfikar működött közre. A Barabás Lőrinc Live Act koncertről készült felvételt a katolikus templomban készítették, ezt este nyolc órától lehet
velemenyezd, 2020. május 11. hétfő, 16:42
M4 Sport felidézi a magyar olimpiai sikereket az 1992-es,
M4 Sport TV felidézi a magyar olimpiai sikereket az 1992-es, barcelonai játékoktól.
Nagy siker ez a csatornának, hiszen szinte példa nélküli, hogy ilyen volumenű és mennyiségű közvetítést engedélyeznek egy tévétársaságnak. Bízunk benne, hogy a magyar sporttörténelem legjobb pillanatainak újraélésével hozzájárulhatunk a hétköznapok és hétvégék változatosságához, igényes eltöltéséhez" - idézte az MTVA sajtóosztálya Székely Dávidot, az M4 Sport csatornaigazgatóját.
A közszolgálati sportcsatorna két sávban, 17 és 19.30, valamint 20.30 és 22.30 óra között tűzi műsorra a magyar sikereket Barcelonától Rióig.

A nézők újraélhetik Darnyi Tamás és Egerszegi Krisztina úszók legendás győzelmét, utóbbi Magyarország 11 aranyérméből hármat is magáénak tudhatott 1992-ben Barcelonában, Atlantában 200 méter háton is nyert.

Láthatják Kovács István ökölvívó, Kőbán Rita kajakozó vagy a Horváth Csaba, Kolonics György férfi kenu kettes sikereit 1996-ból, majd 2000-ből Kolonics kenu egyes érmét
maroka, 2020. április 24. péntek, 20:01
1/83
Képek, videók
cannes-i-filmfesztival -le
jolcsi49
2010. augusztus 09. hétfő, 16:07
Ugyancsak királyi fejszob
wob
2012. január 25. szerda, 16:20
Ugyancsak klubtagok .
wob
2011. szeptember 28. szerda, 19:47
Png kislány
eva6
2020. július 08. szerda, 20:13
kislány búzában.jpg
durcimarcika
2020. július 05. vasárnap, 19:21
Png kislány virággal
eva6
2020. június 13. szombat, 13:42
Maci kislány
eva6
2020. június 02. kedd, 12:31
Ötödikes bizonyítvány
furaila
2013. március 24. vasárnap, 23:35
okosab mint egy ötödikes.
dnemethk
2012. március 04. vasárnap, 16:30
Ötödikes osztályom
dromi
2007. október 11. csütörtök, 11:57
Ötödikes sorakozó 1
totyimotyi
2007. szeptember 04. kedd, 22:02
Ötödikes sorakozó 2
totyimotyi
2007. szeptember 04. kedd, 22:01
Hirtelen döntés...jpg
farkas1945
2013. november 11. hétfő, 18:18
Címkék
zsinagógában rögzítették, Székely András, Hunfalvy Csaba, súlyos ezüsttálcát, lipótvárosi hívek, együttműködés évszázada, kormányoldal részéről, székely himnuszt, arról készült, Szurcsik József Munkácsy Mihály-díjas, János Pál, Potápi Árpád János, Csabagyöngye Kulturális Központnál, nemzeti kisebbségek, középtér találkozásánál, Kolonics György,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.