Belépés
2020. április 01. szerda | 14. hét | 92. nap | 18:59 | Hugó
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Agrárminisztérium: kétmilliárd forintos pályázati lehetőség a hazai sertés- és baromfiágazat járványvédelmi ber
telepek járványvédelmi rendszereinek fejlesztése" elnevezésű felhívás célja a különböző járványos állatbetegségek állattartó telepeken történő megjelenési kockázatának csökkentése, különböző technológiai alkalmazások beszerzésének és kiépítésének támogatásával. Ennek keretében támogathatók például a járványvédelemhez kapcsolódó, építéssel járó beruházások, valamint építéssel nem járó, a járványvédelemhez kapcsolódó eszközök, gépek beszerzései is.

Hangsúlyozta: a felhívás kedvezményezettjei mezőgazdasági termelők, valamint kollektív beruházás esetén termelői csoportok, termelői szervezetek, a mezőgazdasági termelők tagságával működő szövetkezetek, valamint szociális szövetkezetek lehetnek. A 2 milliárd forintos keretösszegű pályázatnak köszönhetően az egyes egyéni és kollektív beruházások is maximum 30 millió forintos vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak, a regionális besorolástól függően 40-50 százalékos támogatási intenzitás mellett. A fiatal mezőgazdasági termelő által végrehajtott projektek 10
velemenyezd, 2020. április 01. szerda, 08:31
Nagy István: továbbra is kiszámíthatóságra és stabilitásra számíthatnak a magyar gazdák
méhészek támogatása. Az ágazat stratégiai jelentőségű, ezért az Agrárminisztérium minden eszközzel próbálja a méhészek munkáját segíteni. Ennek érdekében vezetik be a méhészeti termékek értékesítéséből származó bevételek utáni személyi jövedelemadó-mentességet - közölte.

A klímapolitika kiemelt fejlesztési területei közé tartozik az öntözésfejlesztés, az agrárdigitalizáció, a precíziós mezőgazdaság, az állattartótelepek, valamint a trágyakezelés és kijuttatás korszerűsítése. Ugyanilyen fontos a mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer működtetése és fejlesztése, az agrár-környezeti és klímakutatási, továbbá az innovációs és tudásátadási rendszerek fejlesztése - mondta.

A miniszter megígérte a családi gazdaságok működését és az őstermelői tevékenység folytatását lehetővé tevő szabályozási környezet rendezését, a mezőgazdasági adózás rendszerének megújítását.

Tervezik továbbá a szőlészek-borászok számára egyszerűbb, áttekinthetőbb és kevesebb adminisztrációs teherrel járó új bortörvény
velemenyezd, 2020. március 03. kedd, 12:22
Nagy István: idén folytatódik a vidékfejlesztés és az agrárium megerősítése
milliárd forintot fordítanak agrártámogatásokra, kiemelten fókuszálva az állattenyésztésre - tette hozzá a tárcavezető.

Nagy István kiemelte, hogy idén a többi között támogatják az öntözésfejlesztési beruházásokat, folytatják a vidékfejlesztési programot, és folytatódnak a közös agrárpolitika (KAP) reformjára vonatkozó tárgyalások is.

A jogalkotási feladatok között van a családi gazdasági és az őstermelői kategória évtizedes, "ráncfelvarrásra szoruló" szabályozási környezetének rendezése, a mezőgazdasági adózás rendszerének megújítása, valamint a hazai szőlő-bor ágazat szabályozási környezetének megújítása, egy új bortörvény megalkotása - jelezte a miniszter.

Nagy István fontosnak nevezte, hogy a mezőgazdasági termelőknek az időjárás okozta tavalyi veszteségeik után a kárenyhítő juttatást idén március 31-ig kifizessék a kárenyhítési alapból. Előzetes becslések szerint mintegy 15 milliárd forintot folyósíthatnak majd mintegy 7500 gazdálkodónak.

Idén is kedvezményes hitelprogramokkal
velemenyezd, 2020. január 12. vasárnap, 16:11
Nagy István: jelentősen nőttek az agrárgazdaság beruházásai az elmúlt években
kevesebb támogatásért. Aggasztó a beruházási támogatásokat biztosító vidékfejlesztési források drasztikus csökkentésének felvetése - emelte ki, leszögezve, "életbevágó, hogy egyensúly legyen a környezeti és klímavédelmi célok, valamint a versenyképesség szempontjai között".

Elmondta, hogy a támogatások mellett az agrárgazdaság finanszírozásának másik kulcseleme az ágazat igényeihez igazított, kedvezményes hitelezési rendszer kialakulásának ösztönzése. Ilyen a szeptember végén indított, a mezőgazdasági, élelmiszeripari és erdészeti célú beruházási hitelekhez kapcsolódó kamattámogatási program, amelyben 100 milliárd forint beruházási hitelállományhoz biztosít az agrártárca 80 százalékos mértékű kamattámogatást.

A miniszter említést tett arról, hogy az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvánnyal együttműködve az agrártárca a vállalkozások hitelhez jutását is segíti. Szintén a beruházások élénkítését célozza a lízingdíj támogatási program, valamint támogatják az Agrár Széchenyi Kártya
velemenyezd, 2019. november 07. csütörtök, 13:12
Nagy István: Magyarország élen jár az élelmiszeripari fejlesztésekben
Nagy István hangsúlyozta, hogy a magyar élelmiszeripar nemzetgazdasági szempontból meghatározó ágazat, amely 4500 vállalkozással, 33 szakágazatban közel 90 ezer alkalmazottal gyárt élelmiszert.

A miniszter elmondta, hogy a Pap Kolbászműhely 325 millió forintos beruházást hajtott végre, amiből több mint 103 millió forint az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap fejlesztési támogatása a Széchenyi 2020 program keretében, és 14 új munkahely is létesült. Hozzátette, hogy a 280 tonna késztermék előállításából származó, a jövő évre tervezett 550 millió forintos árbevétel előrevetíti a Pap Kolbászműhely sikerét.

A tárcavezető beszélt arról, hogy a húsfeldolgozás, tartósítás szakágazat részesedése az élelmiszeripar teljes árbevételéből meghaladja a 11 százalékot.

Nagy István elmondta, hogy a vidékfejlesztési programon belül meghirdetett mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás-hatékonyságának elősegítése a feldolgozásban című pályázati felhívás forrásaiból eddig 598 kérelem
velemenyezd, 2019. szeptember 20. péntek, 12:21
Áder János: a közjó összetart egy közösséget
egymásra való odafigyelés, a becsületes munka, a mindennapi emberség - tette hozzá.

Az államfő a katonaként saját magyar nemzeti sereg felállításán tépelődő és emiatt rebellisnek bélyegzett Festetics Györgyöt (1755-1819) hozta fel példaként, aki otthagyva a császári sereget, hozzálátott családi birtoka rendbetételéhez.

Vagyonát költhette volna hivalkodó, talmi dolgokra, de ő a közjót akarta szolgálni, ezért javai jelentős részéből iskolákat alapított: általánost és gimnáziumot, művészetit és mezőgazdaságit, falusit és városit, katolikus főúrként református líceumot - sorolta Áder János. Rámutatott, hogy a gróf tudta, csak ott lesz jobb az élet, bőséges a termés, virágzó a település, ahol a tájat, a földet az emberek a magukénak érzik, ahol a közös munkának értelme, távlata van.

Áder János szerint Festetics György világosan látta, hogy a hazát nemcsak a csatákban mutatott hősiességgel, hanem tudással, építkezéssel, modernizációval, hatékonyabb termeléssel, dolgos hétköznapokkal, csendes
velemenyezd, 2019. szeptember 14. szombat, 12:41
Megnyílt a megújult Kincsem-Imperiál-kiállítás a Mezőgazdasági Múzeumban
A Kincsem-Imperiál-tárlat a szomszédos A ló - Nemzeti lókiállítással közösen a magyarországi lovaskultúra, lovas hagyományok és lovassport történetét mutatja be - mondta el Estók János, a múzeum igazgatója a felújított állandó kiállítás megnyitóján. Felidézte, hogy a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban 1897-ben, több mint 120 éve nyílt meg az első lótenyésztéssel foglalkozó kiállítás.

Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora hangsúlyozta, két olyan magyar van, akit mindenhol ismernek a világon: az egyik Puskás Ferenc, a másik a "magyar csodaló", Kincsem, amely 54 versenyen futott és 54 alkalommal aratott győzelmet.

A felújított Kincsem-Imperiál tárlatot, amely Széchenyi Istvántól a rendszerváltás utánig követi a magyar lósport történetét, a kiállítás kurátora, Gócsáné Móró Csilla mutatta be.

Kiemelte: Kincsem 1876-tól négy éven át versenyzett, hat ország 13 versenypályáján indult és mindannyiszor győzött. Sikereit máig nem sikerült megismételnie egyetlen versenylónak sem a
velemenyezd, 2019. március 19. kedd, 22:42
'56-os életrajzi lexikon -D-
áldozat. A győri kórházban hunyt el még a sortűz napján 1956. október 26-án. Kőműves tanuló volt. Sírja a magyaróvári temetőben, de neve az új családi síremléken már nem található.

Demeter Zoltán -2007
Demeter János bátyja, sortűz szemtanú, túlélő. Öccse hősi halálának emlékét élete végéig őrizte. 1989 után az első feljelentője volt Dudás István laktanya parancsnoknak. Demeter Zoltán Erdélyi János Sortűz után c. filmjében is szerepel.

Dohy János 1905-1990
1956-ban a Mezőgazdasági Akadémia tanára. Sortűz szemtanú, túlélő. 1957-ben a Földes-per során tanúként hallgatták ki, majd miután nem vallott Varga Ernő akadémiai igazgató ellen letartóztatták és tanúból vádlott lett. Hamis vádak alapján halálra, majd tíz év börtönre ítélték. Öt év után szabadult. Szabadulása után szakmunkásként dolgozhatott csak. Teljes tudományos rehabilitációját ( 1990. március 15. Széchenyi-díj) már nem érte meg. A magyaróvári temetőben nyugszik. A városban utcanév és emléktábla őrzi
azenujsagom, 2019. január 08. kedd, 05:16
AM-államtitkár: a mezőgazdaságnak fel kell készülnie a klímaváltozás kihívásaira
Az expó egyik fő helyszíne a fennállásának 80. évfordulóját ünneplő Széchenyi István Mezőgazdasági Szakiskola. A rendezvénnyel egyidejűleg rendezik meg a Traktorhúzó Európa Kupát.

Farkas Sándor beszédében rámutatott: a napokban tapasztalható hőség nemcsak az ember, hanem az állatok szervezete számára is rendkívül megterhelő. Magyarországon az állattenyésztő telepeken a klimatizálás még nem kellő mértékű, így a gazdálkodók nem tudnak versenyképesek lenni. Pedig ahhoz, hogy a mezőgazdaság biztos megélhetést jelentsen hosszú távon, növelni kell a hatékonyságot - tette hozzá.

Farkas Sándor az idei aratási eredményekről beszámolva elmondta: búzából hektáronként 5,09 tonnás átlagot takarítottak be, ami 4 millió 800 ezer tonna termést eredményez. Őszi árpából 4,9 tonnás átlag született, míg a repce hozama változó, a csapadék miatt ugyanis nem tudták mindenütt betakarítani.

A szakember kitért arra is, hogy a gazdák az idén 32 milliárd forint értékben vásároltak erőgépeket és
velemenyezd, 2018. augusztus 10. péntek, 13:28
2018. évi történelmi évfordulók 03. 07.
1881)
1818 - Julian Schmidt német irodalomtörténész (+ 1886)
1825 - Mieczysław Woroniecki lengyel herceg, katona, a magyarok oldalán az 1848-49-es forradalom és szabadságharc mártírja (+ 1849)
1830 - Zsupánek Mihály magyarországi szlovén költő (+ 1905, vagy 1898?)
1846 - Pasteiner Gyula művészettörténész, műkritikus, az MTA tagja (+ 1924)
1848 - Zsigmondy Béla magyar gépészmérnök, a mélyfúrási technika kiváló szakértője (+ 1916)
1848 - Kosutány Tamás magyar agrokémikus, mezőgazdasági szakíró, a mezőgazdasági ipar műszaki fejlesztésének egyik első hazai kezdeményezője, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja (+ 1915)
1850 - Tomás Garrigue Masaryk cseh filozófus, politikus, Csehszlovákia első elnöke (+ 1937)
1872 - Piet Mondrian holland festőművész (+ 1941)
1875 - Maurice Ravel francia zeneszerző (+ 1937)
1900 - Fritz London Lorentz-medállal kitüntetett német születésű amerikai fizikus (+ 1954)
1902 - Timár József Kossuth-díjas magyar színművész,
skorpiolilike, 2018. március 07. szerda, 08:54
2018. évi történelmi évfordulók 03. 07.
irodalomtörténész (+ 1886)
1825 - Mieczysław Woroniecki lengyel herceg, katona, a magyarok oldalán az 1848-49-es forradalom és szabadságharc mártírja (+ 1849)
1830 - Zsupánek Mihály magyarországi szlovén költő (+ 1905, vagy 1898?)
1846 - Pasteiner Gyula művészettörténész, műkritikus, az MTA tagja (+ 1924)
1848 - Zsigmondy Béla magyar gépészmérnök, a mélyfúrási technika kiváló szakértője (+ 1916)
1848 - Kosutány Tamás magyar agrokémikus, mezőgazdasági szakíró, a mezőgazdasági ipar műszaki fejlesztésének egyik első hazai kezdeményezője, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja (+ 1915)
1850 - Tomás Garrigue Masaryk cseh filozófus, politikus, Csehszlovákia első elnöke (+ 1937)
1872 - Piet Mondrian holland festőművész (+ 1941)
1875 - Maurice Ravel francia zeneszerző (+ 1937)
1900 - Fritz London Lorentz-medállal kitüntetett német születésű amerikai fizikus (+ 1954)
1902 - Timár József
ametiszt54, 2018. március 07. szerda, 08:53
Meghalt Tomcsányi Pál kertészmérnök, az MTA rendes tagja
Tomcsányi Pált február 22-én érte a halál - közölte az MTA pénteken az MTI-vel.

"Tomcsányi Pál hihetetlen szorgalmú, nagy munkabírású ember volt. Bármivel foglalkozott, szigorú alapossággal, részletekbe menő háttérmunkával végezte feladatát. Halálával óriási veszteség érte az agrárszakmát" - írták a közleményben.

Tomcsányi Pál 1924-ben született Budapesten. 1946-ban szerzett mezőgazdasági mérnöki oklevelet a József Nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. Kutatóként nevéhez kötődik a fajtakutatás, a gyümölcs-, szőlő-, dísznövény- és erdészeti fajtaminősítés megalapozása és bevezetése. Társszerzője volt a gyümölcs fajtafenntartó szelekciós eljárásának és szabványosításának. Ennek alapján - többek között - a Jonathan és a Starking fajták esetében szelektált klónokat vezettek be a magyar almatermesztésben. Emellett kidolgozta a fajták ökonómiai és preferenciaértékelését, valamint a gyümölcs fajtafenntartó nemesítési módszertanát.

A jelenlegi NÉBIH jogelődjében, az Országos
velemenyezd, 2018. február 23. péntek, 14:52
1/9
Képek, videók
Pályázati nyertesek névso
furaila
2019. július 27. szombat, 19:26
Szociográfiai pályázati d
furaila
2019. június 27. csütörtök, 11:05
Gyan Thula pályázati hird
chillik
2018. január 01. hétfő, 05:29
Néprajzi pályázati kiírás
furaila
2016. november 29. kedd, 15:01
Pályázati fgelhívás kinag
furaila
2015. február 09. hétfő, 11:23
Néprajzi pályázati felhív
furaila
2015. február 09. hétfő, 11:22
Campus pályázati hirdetés
furaila
2012. július 18. szerda, 15:24
Pályázati felhívás
furaila
2012. június 13. szerda, 21:21
Első pályázati értékelés
furaila
2012. június 13. szerda, 21:19
A sertés részei .jpg
pacsakute
2019. január 08. kedd, 21:42
gönygyölt sertés-dagadó
taltos1
2018. március 18. vasárnap, 00:42
gombás sertés szelet
soosistvan
2017. szeptember 19. kedd, 20:52
Sertés szárny
sanci81
2017. július 09. vasárnap, 18:16
Sertés
sanci81
2016. június 26. vasárnap, 13:52
gombasparadicsomos-ser tes
lilagondolatok
2016. június 12. vasárnap, 17:55
Címkék
Pasteiner Gyula, különböző járványos, császári sereget, hazai sertés-, méhészek munkáját, Fritz London Lorentz-medállal, Meghalt Tomcsányi Pál, állatok szervezete, Nagy István, Dohy János, Gazdaságtudományi Egyetemen, klímapolitika kiemelt, fiatal mezőgazdasági, idei aratási, vidékfejlesztési programon, tárcavezető beszélt,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.