Belépés
2019. január 19. szombat | 3. hét | 19. nap | 13:36 | Sára, Márió
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Koreai félsziget - Londoni stratégiai elemző: Phenjan a déli hadgyakorlatra vezényelt repülőgéptípusok miatt ge
Phenjan szerdán kilátásba helyezte, hogy lemondja a június 12-ére Szingapúrba kitűzött csúcstalálkozót Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető között, mivel megítélése szerint a most zajló amerikai-dél-koreai hadgyakorlat nem más, mint az Észak-Korea elleni invázió főpróbája.

Mark Fitzpatrick, a Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (IISS) nevű tekintélyes londoni hadászati elemzőműhely atomfegyverzet-korlátozási kutatási programjának igazgatója szerdán összeállított tanulmányában kifejtette: véleménye szerint nem önmagában a május 25-éig tartó légi hadgyakorlat dühítette fel Észak-Koreát, hanem a gyakorlatban részt vevő repülőgépek típusa. A Max Thunderre érkező száz repülőgép között ugyanis a tervek szerint B-52-es hadászati bombázók és F-22-es "lopakodó" technológiájú harci gépek is jelen lennének. Fitzpatrick szerint Észak-Korea mindig dühödten reagál, ha ilyen repülőgépek megjelennek a térségben, a B-52-esek esetében a típus nukleáris csapásmérő képessége miatt,
velemenyezd, 2018. május 16. szerda, 18:50
Szíria - Az amerikai elnök a francia államfővel egyeztetett Szíria jövőjéről
A Fehér Ház közleménye szerint Trump és Macron egyetértett abban, hogy "az ENSZ részvételével folytatott, úgynevezett genfi folyamat az egyetlen legitim fórum a szíriai politikai helyzet rendezéséhez".

A szíriai kormány egyelőre nem erősítette meg, hogy részt vesz a genfi béketárgyalások kedden Genfben tartandó újabb fordulóján. Hétfőn, a kora esti órákban Staffan de Mistura, az ENSZ Biztonsági Tanácsának szíriai különmegbízottja a világszervezet New Yorkban lévő székházában tartott videokonferencián még azt jelentette be, hogy a szíriai kormány nem erősítette meg részvételét a svájci városban rendezendő újabb tárgyalási fordulón. A különmegbízott ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy Damaszkusz meggondolja magát.

De Mistura - anélkül, hogy konkrét részletekbe bocsátkozott volna - közölte azt is, hogy "a szíriai civil társadalom több mint 200 képviselője lesz jelen az elkövetkező hetekben Genfben".

Naszr al-Haríri, a több szíriai ellenzéki csoportból álló küldöttség vezetője már hétfő
velemenyezd, 2017. november 28. kedd, 07:04
Észak-koreai válság - Londoni stratégiai elemzők: Észak-Korea egyelőre saját közvetlen környékét érheti el nukl
A legnagyobb londoni politikai-stratégiai kutatóműhely, a Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (IISS) szerdán ismertetett 300 oldalas idei világjelentésében -Strategic Survey 2017 - "lélegzetelállító" üteműnek nevezi a ballisztikus rakéták kifejlesztését célzó észak-koreai tesztprogramot és az ezt kísérő provokációkat.

A ház szakértői szerint a Hvaszong-14 típusú rakéta hatótávolsága meghaladja a 7500 kilométert, és elvileg elérheti az Egyesült Államok nyugati partvidékét egy 650 kilogrammos vagy ennél kisebb töltettel, de a júliusban tesztelt prototípust egyelőre nem a lehető legnagyobb hatótávolság elérésére, hanem tesztcélokra optimalizálták.

Az IISS tanulmánya szerint azonban egy új tervezésű rakéta, amely elérheti az Egyesült Államok egész területét, akár már az idei év végén, vagy 2018 elején megjelenhet. Észak-Korea elvileg összerakhat két Hvaszong-14-es hajtóművet az eddiginél nagyobb első fokozat meghajtására, és ehhez hozzáépíthet egy második fokozatot egy hajtóművel -
velemenyezd, 2017. szeptember 20. szerda, 17:53
Tillerson Londonban: Kínának érvényesítenie kellene az olajembargót Észak-Koreával szemben
mindazonáltal hozzátette: reméli, hogy Kína, amely világhatalom, saját hatáskörében meghozza ezt a döntést, ezzel is megpróbálva rászorítani Észak-Koreát atomfegyver-fejlesztési programjának újragondolására, és a párbeszéd elkezdésének megfontolására.

Londoni stratégiai elemzők szerint mindazonáltal a kínai olajszállítások leállása esetén is "nagyon valószínűtlen", hogy az embargót az észak-koreai gazdaság komolyabban megsínylené, és még valószínűtlenebb a rezsim összeomlása.

A Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézetének (IISS) minap ismertetett elemzése szerint Észak-Korea ugyanis valójában nincs rászorulva a kínai olajra, és "nem szükségből, hanem pusztán kényelemből" importál folyékony szénhidrogéneket Kínából. Ha ez az importforrás bezárulna, akkor Észak-Korea szilárd szénhidrogénféléket cseppfolyósítana, az ilyen energiahordozókból bőséges készletei vannak, és szert tett a szén cseppfolyósításának technológiájára is - állt a londoni stratégiai kutatóműhely helyzetértékelésében.

A
velemenyezd, 2017. szeptember 14. csütörtök, 20:13
Észak-koreai válság - Londoni stratégiai elemzők: hatástalan lenne az olajembargó
A Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézetének (IISS) szakértői hétfőn ismertetett tanulmányukban kiemelik, hogy Észak-Korea kizárólag Kínából importál nyersolajat, és kérdés, hogy Kína tartaná-e magát a phenjani rezsim elleni esetleges nemzetközi olajembargóhoz.

Az IISS értékelése szerint azonban a kínai olajszállítások leállása esetén is "nagyon valószínűtlen", hogy az embargót az észak-koreai gazdaság komolyabban megsínylené, és még valószínűtlenebb a rezsim összeomlása.

Észak-Korea ugyanis valójában nincs rászorulva a kínai olajra, és "nem szükségből, hanem pusztán kényelemből" importál folyékony szénhidrogéneket Kínából. Ha ez az importforrás bezárulna, akkor szilárd szénhidrogénféléket cseppfolyósítana, és ilyen energiahordozókból bőséges készletei vannak.

Iparági adatokat idézve a londoni elemzőműhely tanulmánya azt írja, hogy Észak-Korea tavaly napi 15 ezer hordó nyersolajat és hatezer hordó finomított olajszármazékot vásárolt Kínától; ez Nagy-Britannia napi
velemenyezd, 2017. szeptember 11. hétfő, 17:21
Londoni stratégiai elemzők: csökkent tavaly a fegyveres konfliktusok halálos áldozatainak száma
A Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (IISS) által összeállított, a cég londoni székhelyén kedden bemutatott felmérés - Armed Conflict Survey 2017 - szerint tavaly 36 "aktív" fegyveres konfliktus zajlott a világban, néggyel kevesebb, mint 2015-ben.

Az IISS a "fegyveres konfliktus" kategóriájába sorolja a háborúk mellett az olyan fegyveres erőszakcselekményeket is, mint például a mexikói kábítószer-hálózatok egymás ellen, illetve a bűnüldöző hatóságokkal folytatott hadviselése.

A jelentés szerint a tavalyi áldozatok 80 százaléka tíz konfliktusövezetben halt meg: Szíriában, Mexikóban, Irakban, Afganisztánban, Jemenben, Szomáliában, Szudánban, Törökországban, Dél-Szudánban és Nigériában.

A szíriai háborúnak a londoni kutatóintézet becslése szerint 2016-ban 50 ezer halálos áldozata volt, messze a legtöbb az összes fegyveres konfliktus közül. Az IISS tanulmánya szerint a szíriai háborúban eddig 290 ezren veszették életüket.

A legvéresebb fegyveres konfliktusok listájának második
velemenyezd, 2017. május 09. kedd, 14:42
Donald Trump Herbert McMastert nevezte meg nemzetbiztonsági főtanácsadójául
A hírt Trump elnök hétfőn délután, a floridai Palm Beachen lévő Mar-a-Lagóban közölte újságírókkal. Hozzátette, hogy Keith Kellogg altábornagy - aki Michael Flynn lemondása után átmenetileg betöltötte a nemzetbiztonsági főtanácsadó posztját - a Nemzetbiztonsági Tanács kabinetfőnöke lesz.

Donald Trump a leendő nemzetbiztonsági főtanácsadót "fantasztikusan tehetséges" és "fantasztikusan tapasztalt" szakembernek nevezte. A vasárnap óta szintén Mar-a-Lagóban lévő McMaster megköszönte az elnöknek a lehetőséget, s leszögezte: "kiváltság, hogy továbbra is a nemzetet szolgálhatja". Hangsúlyozta azt is, hogy minden tőle telhetőt megtesz "az amerikai nép érdekeinek védelméért".

Trump elnök azon meggyőződésének is hangot adott, hogy a McMaster-Kellogg páros kiváló munkát végez majd. Közölte egyúttal, hogy John Bolton, volt ENSZ-nagykövet - aki szintén az egyik jelölt volt a nemzetbiztonsági főtanácsadó posztjára - valamilyen formában részt vesz majd a Nemzetbiztonsági Tanács munkájában.

Az 54 éves
velemenyezd, 2017. február 20. hétfő, 22:20
Londoni stratégiai elemzők: csak két európai NATO-tagország teljesíti a 2 százalékos védelmi költségvetési célt
A Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (IISS) által a világ védelmi kapacitásairól és katonai egyensúlyi helyzetéről összeállított 576 oldalas idei elemzés (Military Balance 2017) szerint ahhoz, hogy az összes európai NATO-tagállam teljesíthesse a GDP-érték legalább 2 százalékában kijelölt védelmi kiadási célt, katonai költségvetésüket átlagosan több mint 40 százalékkal emelniük kellene.

Az IISS elemzői hangsúlyozzák, hogy a 2 százalékos célt teljesítő európai NATO-országok száma még csökkent is, hiszen 2015-ben négy ország - Görögország és Észtország mellett Lengyelország és Nagy-Britannia is - elérte e védelmi kiadási arányt.

A tanulmány kiemeli, hogy jóllehet Nagy-Britannia változatlanul az egyetlen európai ország a világ öt legnagyobb védelmi költségvetésű hatalmának mezőnyében, tavaly azonbana brit védelmi kiadások is a hazai össztermék 2 százaléka alá csökkentek, mivel a brit gazdasági növekedésének üteme meghaladta a London által védelemre fordított összeg bővülését.

Az IISS
velemenyezd, 2017. február 14. kedd, 16:07
Vízügyi képzéssel is bővül az NKE
jelentősége miatt kezdeményezte, hogy az NKE február elsejével vegye át a bajai főiskola vízügyi, vízgazdálkodási képzéseit. A főiskola két intézetéből víztudományi kart hoznak létre az NKE-n. Ezen a karon környezetmérnöki és építőmérnöki alapszakok, plusz szakmérnöki szakirányú továbbképzések lesznek. A kar székhelye ugyanakkor továbbra is Baján lesz, de a képzésbe a későbbiekben bekapcsolódnak majd az egyetem más egységei is, például a katasztrófavédelmi intézet és az NKE fenntartható fejlődés tanulmányok kabinete.

Emellett ez év szeptemberétől - Magyarországon több évtizedes szünet után - modern formában újraindítják az államtudományi képzést. Az új mesterszak, amely a jogászképzéshez hasonlóan nem ciklusokra bontott, hanem ötéves, doktori címmel záródó képzés lesz, egyetlen ilyenként az országban közvetlen képesítést ad vezetői beosztásra az állami tisztviselői rendszerben. Mindemellett kriminalisztika mesterszakkal és a közigazgatás-szervező alapszakon adóigazgatási szakiránnyal, továbbá négyéves
velemenyezd, 2017. január 19. csütörtök, 07:04
Megkezdődött az állami tisztviselők új rendszerű képzése az NKE-n
Felidézték: az Országgyűlés idén döntött arról, hogy átalakítja az állami tisztviselők képzésének rendszerét, annak érdekében, hogy a közigazgatás valós fejlesztési igényeit jobban szolgáló, a tanulást hatékonyabban támogató kurzusok fogadják a tisztviselőket. A törvény két új előmeneteli képzést vezetett be: a közigazgatási tanulmányok, valamint a kormányzati tanulmányok szakirányú továbbképzést.

Mint írták, a későbbiekben állami szolgálati jogviszony csak azzal létesíthető, aki közigazgatási tanulmányok szakirányú szakképzettséggel rendelkezik, vagy vállalja, hogy a kinevezésétől számított két éven belül megszerzi.

A két féléves képzés tartalma és módszere nem a tételes ismeretek mechanikus átadására és számonkérésére, hanem a résztvevők hatékony egyéni fejlesztésére koncentrál, a végzettséget szerzők komplex és átfogó közszolgálati ismeretekre tesznek szert, képessé válnak az állam működését meghatározó társadalmi, politikai, gazdasági folyamatok átlátására - áll a közleményben.

A
velemenyezd, 2016. október 26. szerda, 10:31
Londoni stratégiai elemzők: "támadás alatt a konfliktuskockázatot enyhítő globális intézmények"
A Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézetének (IISS) 280 oldalas idei helyzetértékelése - Strategic Survey 2016 - szerint egész sor olyan geopolitikai és globális gazdasági folyamat indult el, amelyek az eddig békéltetőként és szabályalkotóként elfogadott kormányközi intézmények és szerveződések gyengítésével növelik a globális konfliktuskockázatot.

A geopolitika pillérei olyan mértékben forgácsolódtak szét az elmúlt egy évben, hogy most már a globális rend alapjai is "rémisztően gyengének tűnnek". A szűklátókörűség politikája immár nacionalista ösztönökkel vegyül, és "a XX. század végének technokratái által oly gondosan felépített kozmopolita világrendre ront" - fogalmaz az IISS elemzése.

Az intézet szerint a 2016 közepével zárult egy év egyik fő és mára megszilárdult geopolitikai folyamata az volt, hogy a globális konfliktuskezelés visszakerült nemzetállami szintekre. Ezt a egyéni konfliktuskezelési hozzáállást tükrözi Oroszország bekapcsolódása a szíriai konfliktusba, a Dél-kínai-tengeren
velemenyezd, 2016. szeptember 27. kedd, 17:52
Bátor deklarációval készülnek a Budapesti Víz Világtalálkozó szervezői
Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) által tavaly elfogadott fenntarthatósági keretrendszer 17 célt fogalmaz meg, köztük a szegénység és éhínség felszámolását 2030-ig. A célok között hatodikként szerepel a vízgazdálkodás fenntarthatóvá tétele is, ennek eléréséhez szeretne hozzájárulni egy következő 15 évre szóló globális vízügyi stratégia elfogadásával a Budapesti Víz Világtalálkozó. Az Áder János köztárasági elnök meghívására második alkalommal megrendezett tanácskozásra 12 államelnök érkezik, de részt vesznek majd az ENSZ különböző szervezeteinek, valamint a nemzetközi tudományos életnek a képviselői is - emlékeztetett Szöllősi-Nagy András.

A dokumentum - amelyet július 22-23-án az MTA Balatoni Limnológiai Intézetében állított össze a világtalálkozó szerkesztőbizottsága - többek között kimondja azt is: a 17 fenntarthatósági cél között a víz teremt kapcsolatot, hiszen alapvető hatással van a szegénység felszámolásának, az élelmiszerbiztonság megteremtésének és a társadalmi szolidaritás
velemenyezd, 2016. július 27. szerda, 15:38
1/4
Képek, videók
kecskeméti hadgyakorlat.j
agica2004
2010. május 03. hétfő, 15:14
Hadgyakorlaton:)
monni33
2008. február 24. vasárnap, 14:51
Donald Trump-Melani.jpg
agica2004
2017. július 19. szerda, 21:35
Donald Trump és Melania T
agica2004
2017. március 27. hétfő, 20:04
Donald Trump.jpg
agica2004
2017. március 27. hétfő, 20:03
Donald Trump-elnokvalaszt
agica2004
2017. március 27. hétfő, 20:02
Donald Trump-karen-mecdou
agica2004
2017. március 27. hétfő, 20:02
donald-trump mike-tyson.j
agica2004
2017. március 27. hétfő, 20:01
repülőgép-donald-trump -Bo
agica2004
2017. február 25. szombat, 17:37
Donald Trump, 1964..jpg
agica2004
2017. február 18. szombat, 20:50
Donald Trump, 1950.jpg
agica2004
2017. február 18. szombat, 20:50
Donald Trump- ifj. D. Tru
agica2004
2017. február 18. szombat, 20:49
Donald Trump és Ronald Re
agica2004
2017. február 18. szombat, 20:49
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.