Belépés
2020. július 15. szerda | 29. hét | 197. nap | 06:03 | Henrik, Roland
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Mosonmagyaróvári Kortárs Művészeti Lexikon
Szeretett Éder Vilmos festőművész barátom halála előtt nem sokkal írtam le egy Mosonmagyaróvári Kortárs Művészeti Lexikon felállításának ötletét. Szomorú, hogy Éder Vilmos szócikkét fekete keretbe kell tennem.

Éder Vilmos (Mosonmagyaróvár, 1942. május 1. - Kaposvár, 2020.április 5.)
Foglalkozása(i): építészmérnök, festőművész

Mosonmagyaróváron érettségizett, majd Budapesten építészmérnöki diplomát szerzett 1967-ben. Még ebben az évben Kaposvárra költözött. Itt élt és dolgozott építőtervezőként a 2000-es évek elejéig. Művészeti tevékenységét nyugalomba vonulását követően Kaposfőn teljesítette ki. Festészetet Mosonmagyaróváron tanult Tallós Prohászka István és Hagyik István tanítványaként. Az építészkar rajzi tanszékén Gróh János és Nemcsics Antal tanították. Szülővárosához tartozását a Tallós Prohászka István Művészeti Egyesület alakulásakor erősítette meg, mint alapító - és rendes tag. 2004-től e társaság keretein belül mutatta be alkotásait helyben, de Lébényben,
azenujsagom, 2020. május 01. péntek, 08:17
Nekrológ
In memoriam Éder Vilmos festőművész

Éder Vilmos Mosonmagyaróváron született 1942. május 1-jén. A helyben végzett gimnáziumi érettségi után építészmérnöki diplomát szerzett 1967-ben, Budapesten. Még ebben az évben Kaposvárra költözött. Itt élt és dolgozott építőtervezőként a 2000-es évek elejéig. Művészeti tevékenységét nyugalomba vonulását követően Kaposfőn teljesítette ki.

Festészetet Mosonmagyaróváron tanult Tallós Prohászka István és Hagyik István tanítványaként. Az építészkar rajzi tanszékén Gróh János és Nemcsics Antal tanították. Szülővárosához tartozását a Tallós Prohászka István Művészeti Egyesület alakulásakor erősítette meg, mint alapító - és rendes tag. 2004-től a Pintér Éva elnök-festőművész vezette társaság keretein belül mutatta be alkotásait helyben, de Lébényben, Somorján, Csepregen, Budapesten, ... is.

A magyaróvári várról és belvárosról, a mesés mosoni utcarészletekről készített képei híven tükrözik Mosonmagyaróvárhoz fűződő szeretetét, emlékeit.
azenujsagom, 2020. április 22. szerda, 07:32
Minden platformon
Heti beszámoló és értékelés 2020.03.16-20.

Kedves Csoporttagok!

Letelt az első online kollégiumi hét. A létrehozott csoportfelület remekül beindult. Örülök és köszönöm, hogy közösen működtetjük!

Nézzük, miből állt a hét?

Foglalkoztunk még az 1848-as emlékekkel, filmmel, regénnyel, érdekességekkel, készültünk a Víz Világnapjára egy videóval, visszatekintettünk a Munkácsy kiállításra, köszöntöttük a tavaszt, képpel, verssel, zenével. Felkerültek a különböző iskolai, tanulmányi tájékoztatók és persze a kollégiumiak is. Feljegyeztük napirendünket, megmutattuk magunkat.

Kedves Gyerekek!

Szeretném külön megdicsérni a csoport legaktívabb tagjait: Gulyás Bálintot, Kovács Zsófit, Zsigmond Dorkát, akik minden bejegyzésre válaszolnak, kattintanak, csatolnak, .... De szinte Mindenki írt, szólt egy-egy kérdésre, kérésre. Köszönöm nekik is!

Maradjunk kapcsolatban, kommunikáljunk, vigyázzunk magunkra online is!

A kollégium nyílt
azenujsagom, 2020. március 21. szombat, 07:02
Női kézilabda EHF Kupa - Kettős győzelemmel elődöntős a címvédő Siófok
között. Az első meccset az oroszok nyerték 31-28-ra, a visszavágót vasárnap rendezik, a koronavírus-járvány miatt zárt kapuk mögött.

Eredmény, negyeddöntő, visszavágó:Siófok KC-Kastamonu Belediyesi GSK (török) 40-20 (19-10)--------------------------------------------------------

továbbjutott: a Siófok, kettős győzelemmel (78-49)

A Siófok egy héttel ezelőtt 38-29-re megnyerte a párharc első meccsét, így a visszavágó csupán formalitás volt. A hazaiak keretéből Mazák-Németh Csilla, Tomori Zsuzsanna és a norvég Kjerstin Solas hiányzott.

A török bajnokcsapat csupán a nyolcadik percig tudta tartani magát, azután a dán Simone Böhme vezérletével elhúzott a Siófok. A vendégek a kapusuk lehozatalával, vagyis létszámfölényes támadójátékkal próbálkoztak, de hibáikat a címvédő rendszerint kihasználta, és az üres hálóba talált, így egy 5-0-s sorozat végén már 15-6-ra vezetett, sőt csakhamar tíz gólra nőtt a különbség.

A második felvonást is remekül kezdte a Siófok, és bár a Kastamonu négyes
velemenyezd, 2020. március 07. szombat, 19:43
1956-os Művészeti Galéria Mosonmagyaróváron
Képek a falon I.

Nézem a képet
Látom a holtat
Nézem a képet
Ömlik a vér
Kilő a tank
Holtan a gyermek
Nézem a képet
Lobog a zászló
Nézem a képet
A zászló már szemfedő

Képek a falon II.

Nézem a képet
Nevek a töltényeken
A kifordult beleken
Ebek őrjöngnek
Nézem a képet
Zúg a lélekharang
A temetőkben fejfák százai
Nézem a képet
Nagy Imre üzen
Nem tudja még, de
bitófán végzi

Képek a falon III.

Nézem a képet
Csak ők maradnak
Őrzik a múltat, míg lehet.

Megj: Az állandó kiállítás Mosonmagyaróváron a városi kollégiumban (Gorkij u.3.) tekinthető meg,
H-Cs: 8-20,
P: 8-18,
V: 17-20 közötti órákban.

Tárlatvezetésre is van lehetőség. Csoportokat is fogadunk.
Megbeszélésére hívható Simon Zsuzsanna, a kiállítás rendezője. 06-20-226-56-45
azenujsagom, 2020. február 29. szombat, 06:42
Cser Zoltán szócikk
Cser Zoltán
Mosonmagyaróvár,1950. június 22.-
Mosonmagyaróvár 2002. augusztus 5.
Foglalkozása(i):
esztéta
költő

Mosonmagyaróvári szellemi szabadfoglalkozású költő, a helyi Szivárvány Kör (1995-2015) egyik alapító tagja. Gimnáziumi érettségi után film - és általános esztétikai tanulmányokat folytatott. 1992-től jelentek meg versei a megyei (Kisalföld), a helyi ( Moson Megye) és egyéb (Diagnózis, Új Arc, Jó Hír, Szegedi Kristály) lapokban, majd különböző antológiákban (Visszhang, Bennem élsz, Karácsonyi énekek, Húsvéttól Karácsonyig, Csillagok csillaga 1848-1849, Az én világom, Családi Körben, Álomban, ködben, harmatban, Kisalföldi énekek I-II., ... ). Tagja volt a Független Alkotók Országos Szövetségének, a FAOSZ-nak.
Mosonmagyaróváron és a Győri Filmstúdióban filmezéssel foglalkozott és filmesztétikai tanfolyamokat szervezett kollégáival az ország különböző településein. Emellett szenvedélyes fotós, de gyermekparalízis betegsége már megakadályozta helyi
azenujsagom, 2020. február 10. hétfő, 07:43
Hárs Ernő díj
Böröndi Lajos

Akire büszkék lehetnénk
Száz éve született Hárs Ernő

Hárs Ernő 1920. szeptember 26-án született Magyaróváron, az Akócs malomban. A helyi piarista gimnáziumban érettségizett, 1939-ben ösztöndíjasként Párizsban, majd egy évig Bécsben tanult. 1943-ban Budapesten közgazdaságtudományi doktorátust szerzett, és két diplomáciai tanfolyamot is elvégzett. 1944-ben feleségül vette Sándor Judit operaénekesnőt.
1945-1976 között a Földművelésügyi, majd a Külügyminisztériumban dolgozott. 1976-tól szabadfoglalkozású íróként alkotott.
Halk szavú, a mindennapok világára figyelő lírikus, akit z emberi lét végső kérdései foglalkoztatták. Tisztítótűz című verseskötete és a Hullámgyűrűk című prózai emlékezései jelentősek.
Húsz saját kötete (versek, tanulmányok és egy szakkönyv a diplomácia világáról) mellett gazdag műfordítói életművet hozott létre, főként német, olasz és portugál nyelvű alkotások magyarra átültetésével. Ezek sorából kiemelkedik két eposz: Torquato Tasso
azenujsagom, 2020. január 27. hétfő, 12:23
Női kézilabda EHF Kupa - Végig vezetve nyert a címvédő Siófok
nevezett a meccsre, ennek ellenére magabiztosan, végig vezetve sikerült nyernie.

Az eredmény csak a 18. percig volt szoros, akkor a magyarok egy 10-1-es sorozattal megléptek ellenfelüktől, és a szünetben már magabiztosan vezettek.

A román együttes a második felvonás elején négy gólra felzárkózott, de az egyenlítésre nem volt esélye. A Siófok gyorsan átlendült a holtponton, az 55. percben már tíz góllal vezetett, és végül nyolccal győzött.

A címvédő siófokiak legeredményesebb játékosa Tomori Zsuzsanna és a dán Simone Böhme volt egyaránt hat találattal. A két győzelemmel rendelkező csapat jövő szombaton a horvát Podravka Koprivnicát fogadja a csoportkör harmadik fordulójában.

A csoport állása: 1. Siófok KC 4 pont (67-46), 2. Podravka Koprivnica 4 (66-52), 3. Köbenhavn HB (dán) 0 (49-64), 4. CS Magura Cisnadie 0 (49-69)

szombaton játszották:A csoport: DVSC Schaeffler-DHK Baník Most (cseh) 36-29 (14-14)

Az állás: 1. Thüringer HC (német) 4 (62-51), 2. Debrecen 4 (67-59), 3. Kastamonu
velemenyezd, 2020. január 12. vasárnap, 15:51
Rövidpályás úszó Európa-bajnokság - Késely ezüstérmes, Holló negyedik, Bohus újabb országos csúcsot állított fe
A két magyar érdekeltségű döntő közül elsőként a férfiak vegyesét rendezték. A délelőtti előfutamban Holló az ötödik, Gyurta a hatodik legjobb eredményt érte el, de mivel a leggyorsabb, a brit Duncan Scott visszalépett, javultak az esélyeik.

A fináléban az első úszásnemben, pillangón Gyurta kezdett jobban, féltvánál versenyben volt a bronzéremért, az utolsó száz métert azonban már csak hatodikként kezdhette, és nem tudott felzárkózni. Holló hatodikként fordult a hátúszásra, a táv nagy részében a mezőny hátsó felében tempózott, végül nagy hajrával feljött a negyedik helyre. A számot a hazai közönség előtt szereplő Max Litchfield nyerte, Holló 4:05.13, Gyurta 4:06.95 perces idővel ért célba.

"Számítottam rá, hogy az utolsó százon a legtöbben elfáradnak és itt lehet majd nagyot robbantani - mondta az MTI-nek Holló. - Azért az egyik szemem sír, amiért nem szereztem érmet, de nem szabad telhetetlennek lennem, hiszen ez volt az első versenyem, és mindkét fő számomban döntőt úszhattam".

Gyurta a
velemenyezd, 2019. december 05. csütörtök, 21:22
Rövidpályás úszó-Eb - Késely Ajna ezüstérmes 800 méteren
Késely a szerdai előfutamból eddigi legjobb rövidpályás eredményét (8:21.25) alaposan megjavítva, 8:13.66-tal a második helyen jutott tovább. A csütörtöki döntőben a rajt után erősen kezdett, a táv egynegyedénél közel két másodperccel volt gyorsabb, mint délelőtt.

Hasonlóan alakult a különbség 400 méter után is, ugyanakkor az olasz Simona Quadarella jó másfél testhosszal ellépett, így Késely a másik olasszal, Martina Rita Caramignolival csatázott a második helyért, és csatlakozott hozzájuk a liechtensteini Julia Hassler is. Az utolsó 50 méterre Késely és az olasz szinte egyszerre fordult, de a magyar ekkor jól érzékelhetően rákapcsolt és az ezüstérmet összességében simán hozta.

Késely pályafutása negyedik érmét szerezte felnőtt világversenyen, egy éve ugyancsak Glasgow-ban a nagymedencés kontinensviadalon két második és egy harmadik hellyel zárt.

A fiatal úszó a magyar küldöttség harmadik érmét szerezte a mostani Eb-n, amelyen szerdán Hosszú Katinka Jakabos Zsuzsannát megelőzve védte
velemenyezd, 2019. december 05. csütörtök, 20:12
Rövidpályás úszó Eb - Hosszú és Jakabos óriási fölénnyel jutott döntőbe
A magyarok közül elsőként 100 méter pillangón Takács Krisztián ugrott medencébe, Cseh László távollétében 33 évével a küldöttség, egyben az egész kontinensviadal korelnöke, 53.30 másodperces idejével futamában a hetedik, összesítésben a 47. helyen zárt. Őt Szabó Szebasztián követte, az idei világkupa-sorozatban remeklő úszó 51.40-nel csak a 19. lett, ezzel lemaradt az elődöntőről.

"Szerettem volna továbbjutni, csalódott vagyok, hiszen az egész évem elég jó volt, de most, amikor kellett volna, nem sikerült. Nem akarok kifogásokat keresni, de kicsit kezdek beteg is lenni. Az ötvenre szeretném összeszedni magam" - nyilatkozta az MTI-nek az idén honosított Szabó, aki hozzátette, nagyon szeretné megszerezni válogatott színekben is az első érmét.

Női 50 méter mellen a 17 éves Békési Eszter 32.39 mp-es egyéni csúccsal a 43. lett, őt egy hellyel előzte meg Bordás Beatrix , aki 32.18-cal ugyancsak pályafutása legjobbját úszta 25 méteres medencében. A férfiaknál ugyanebben a számban Horváth Dávid
velemenyezd, 2019. december 04. szerda, 13:30
Sajtómegjelenések 1.2.3.
A mosonmagyaróvári 1956-os Művészeti Galéria megnyitásával kapcsolatosan a sajtóban az alábbi hírek jelentek meg:

1956-os Művészeti Galéria
Kisalföld
2019. november 12.

1956-os Művészeti Galéria nyílt
HÍR14 Mosonvármegye
2019. novemberi szám

1956-os Művészeti Galéria
Civil Szemle
2019.decemberi szám

Még két újságba lehetne írni, hogy még többen tudjanak róla:
Lajta Press és Mosonvármegye

A facebook-on egyébként külön oldala van a kiállításnak:

1956-os Művészeti Galéria Mosonmagyaróváron címmel.

De elérhető a Mosonmagyaróvár, 1956 weboldalon ( www.emlekhely1956-movar.egalnet.hu) és a POFOSZ 1956-os Hagyományőrző Tagozatának honlapján is.

Készítettem több szórólapot és hírlevelet is a tárlatnak, melyeket sok helyre elküldtem e-mailben.

Volt beszámoló a november 4-ei megnyitóról a Városi TV-ben, de rádiós bemondás nem, mert, ugye évek óta nincs helyi rádiója a városnak és
azenujsagom, 2019. december 01. vasárnap, 06:03
1/39
Képek, videók
Mosonmagyaróvár
azenujsagom
2017. október 28. szombat, 05:48
Május 28. Mosonmagyaróvár
azenujsagom
2015. május 28. csütörtök, 05:15
Mosonmagyaróváron
bzsuzsanna
2014. június 18. szerda, 12:19
Mosonmagyaróvár, Csaba u.
apabybe
2014. február 07. péntek, 15:27
mosonmagyaróvár
lacipecsenye
2011. november 02. szerda, 11:14
Aqua Kft. Mosonmagyaróvár
zoldkaszino
2010. december 31. péntek, 07:12
Mosonmagyaróvár
timi032
2009. március 27. péntek, 10:34
Mosonmagyaróvár
antitokiohotel
2007. március 12. hétfő, 13:24
kaposvár0712_2.jpg
maroka
2020. július 12. vasárnap, 16:12
kaposvár0712.jpg
maroka
2020. július 12. vasárnap, 16:08
Kaposvár.jpg
menusgabor
2019. szeptember 04. szerda, 22:42
Kaposvár 2.jpg
menusgabor
2019. szeptember 04. szerda, 22:41
Kaposvár Rippl-Rónai kedv
menusgabor
2019. szeptember 04. szerda, 22:41
kaposvár karácsony1225_3.
maroka
2019. január 08. kedd, 15:50
kaposvár karácsony1225_2.
maroka
2019. január 08. kedd, 15:50
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.