Belépés
2020. május 26. kedd | 22. hét | 147. nap | 21:44 | Fülöp, Evelin
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Boldog Apor Vilmos püspök és vértanú
ki. A február 24-i püspökszentelés, amelyen nemcsak a főpapok és előkelőségek, de a szegény galbácskerti és krinolinkerti hívek is részt vettek, évtizedekig emlékezetes maradt Gyula történetében.
Apor Vilmos március 1-jén érkezett Győrbe, másnap megtörtént a hivatalos beiktatás. Az egykori gyulai plébános új szolgálati helyén, immár püspökként is emberszeretettel, alázattal kormányzott.
A veszélyben szorosabb kapcsolat alakult ki a Dunántúl főpásztorai, különösen Mindszenty József veszprémi, Shvoy Lajos székesfehérvári és Apor Vilmos győri püspök között.
1945. március 28-án, nagyszerdán az oroszok elérték Győrt. A visszavonuló németek szintén lőtték a várost Nagycsütörtökön Apor Vilmos a pincében mondta utolsó szentmiséjét.
Egyre gyakrabban érkeztek orosz katonák a püspökvárhoz. Ekkor részeg orosz katonák el akarták vinni a pincében tartózkodó asszonyokat és lányokat. Apor Vilmos ellenállt. Egy katona előbb a mennyezetbe lőtt - a négy golyó helye most is látható a múzeummá
maroka, 2020. május 22. péntek, 23:34
Boldog Apor Vilmos püspök és vértanú
született 1892. február 29-én, Segesváron.1941. január 21-én kapta kézhez a pápai nuncius iratát, miszerint a Szentatya győri püspökké nevezte ki.
1944 áprilisában, Győr bombázása után maga is járta a város utcáit, hogy személyesen segíthessen a bajbajutottaknak. Találékony és bátor volt. Szoros kapcsolatot tartott fenn a szerzetesházak vezetőivel, így is sikerült sok menekültnek helyet szereznie. A veszélyben szorosabb kapcsolat alakult ki a Dunántúl főpásztorai, különösen Mindszenty József veszprémi, Shvoy Lajos székesfehérvári és Apor Vilmos győri püspök között.
Nagycsütörtökön Apor Vilmos a pincében mondta utolsó szentmiséjét.
Egyre gyakrabban érkeztek orosz katonák a püspökvárhoz. A püspök mindenkit személyesen fogadott, és nagypéntekig egyáltalán nem aludt. Ekkor részeg orosz katonák el akarták vinni a pincében tartózkodó asszonyokat és lányokat. Apor Vilmos ellenállt. Egy katona előbb a mennyezetbe lőtt - a négy golyó helye most is látható a múzeummá alakított pincében
maroka, 2019. május 23. csütörtök, 11:22
Spányi Antal megyéspüspök Szent Gellért-ereklyét .....
19. század közepén magyar egyházi vezetők a szent ereklyéinek visszakerülését szorgalmazták Velencéből. Giuseppe Luigi Trevisanato bíboros, velencei pátriárka 1865. július 19-én adományozta Szent Gellért ereklyéit Scitovszky János prímásnak és Simor János győri püspöknek. Öt évvel később, 1870. augusztus 6-án Simor János - már mint bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek - keresztelési helyszínének, a székesfehérvári székesegyháznak adományozta Gellért jobb sípcsontjának felső darabját.
Shvoy Lajos megyéspüspök az 1938-ban nyílt Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumban bemutatta az ereklyét. A II. világháború idején biztonsági okokból az ereklyét és tartóját elfalazták.
Az ereklyetartót Spányi Antal megyéspüspök 2014-ben restauráltatta és újra bemutatta az egyházmegyei múzeum kiállításán. A megyéspüspök 2017. szeptember 24-én az ereklye jelenlétében celebrálta az egyházmegye pedagógusai számára a Szent Gellért-napi ünnepi szentmisét.
dén januárban kezdődött a Szent
maroka, 2018. február 27. kedd, 11:16
Elhunyt Takács Nándor nyugalmazott székesfehérvári püspök
lett, 1978-tól Tatabánya-Alsógalla plébánosa. 1986-tól a győri szeminárium tanára és spirituálisa. 1988. december 30-án nevezte ki II. János Pál pápa carcabiai címzetes püspöknek és székesfehérvári segédpüspöknek.

Püspökké 1989. február 11-én szentelték Esztergomban. Szakos Gyula nyugállományba vonulásakor, 1991 őszén vette át az egyházmegye kormányzását.

Hivatali ideje alatt visszakerült az egyházmegye tulajdonába a nagy múltú székesfehérvári Szent István Művelődési Ház. Prohászka Ottokár és Shvoy Lajos után harmadiknak Takács Nándor püspök egyházmegyei zsinatot tartott. Irányítása alatt a rendszerváltás adta lehetőséggel élve nagyszabású templomrekonstrukciók indultak meg, új templomok épültek a hajdani szocialista városokban.

2003 áprilisában fogadta el a Szentszék a nyugdíjkérelmét.

A Székesfehérvári Egyházmegye sajtóközleménye szerint a püspök földi maradványait július 27-én, a 11 órakor kezdődő engesztelő gyászmisét követően, a székesfehérvári székesegyház kriptájába helyezik örök
velemenyezd, 2016. július 11. hétfő, 17:03
Átadták az év legjobb levéltári kiadványainak járó díjakat
A Magyar Levéltárosok Egyesületének az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint forráskiadványok kategóriában a Székesfehérvári Püspöki és Székeskáptalani Levéltár Shvoy Lajos székesfehérvári püspök amerikai útja, 1937. Válogatott források című DVD-kiadványa kapta az első díjat.

A monográfiák, tanulmánykötetek kategóriában az MNL Veszprém Megyei Levéltárának Cserhát című kiadványa lett a győztes.

A levéltári szakmai kiadványok között az esztergomi Prímási Levéltár - Fodor Nóra és Szőnyi Tamás szerkesztésében készült - Archivum Ecclesiasticum Vetus című kiadványa kapta az első díjat.

A Nógrád vármegye feudális-kori összeírásait összegző adatbázisért az MNL Nógrád Megyei Levéltára kapta a levéltári adatbázisok kategória első díját.

A zsűri kiállítási katalógusok kategóriában különdíjakat is alapított, ezt Budapest Főváros Levéltára a Kós Károly világa című katalógusért, a Magyar Nemzeti Levéltár pedig a Bethlen Gábor és kora című kiadványért kapta meg.

Az év levéltári kiadványa
velemenyezd, 2014. január 29. szerda, 21:55
KDNP: a hiteles kereszténység jelent védelmet a rasszizmus ellen
vannak antiszemita jelenségek, de Amerikában több van.

Mindenféle rasszista megnyilatkozás ellen a legbiztosabb védelmet a hiteles kereszténység jelenti - hangoztatta a frakcióvezető.

Felidézte a három történelmi egyház vészkorszakban végzett zsidómentő tevékenységét. Külön kiemelte Angelo Rotta akkori apostoli nunciust, aki 13 ezer menlevelet adott ki. Kitért Apor Vilmos, Márton Áron katolikus egyházi vezetők, továbbá Sztehlo Gábor evangélikus és Soós Géza református lelkészek szerepére, valamint Shvoy Lajos székesfehérvári püspökre, aki levélben szólította fel papjait: mindent tegyenek meg az üldözöttek védelmében, akár az életük kockáztatásával is.

Vejkey Imre KDNP-s országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a keresztények hitük szerint nem lehetnek antiszemiták.

"Mély fájdalmát" fejezte ki az antiszemita megnyilvánulások miatt, melyek bármikor és bárki részéről érték a zsidóságot.

A kormánypárti politikus - aki részletesen ismertette a katolikus szervezetek, szerzetesrendek
velemenyezd, 2013. május 03. péntek, 12:15
Erdő Péter: Mindszenty József vonatkoztatási pont lehetett a hívek számára
A Mindszenty József és kortársai: vértanú és hitvalló püspökeink című rendezvényen a Központi Papnevelő Intézet dísztermében Erdő Péter kiemelkedőnek nevezte Mindszenty József tanúságtételét, a bíboros egyéniségénél fogva keményen szembeszállt azokkal a jelenségekkel, amelyek meggyőződése szerint az alapvető emberi értékeket veszélyeztették.

Erdő Péter szólt arról: Mindszenty József politikai környezettől függetlenül tette nyilatkozatait, "hitének fényében felismerte az alapvető emberi értékeket, és ezeket minden körülmények között védelmébe vette".

Megemlítette, a konferenciát Mindszenty József bíboros születésének 120. évfordulója alkalmából tartják, de rajta kívül Apor Vilmos és Meszlényi Zoltán boldoggá avatott püspökök is vele egy évben születtek. Sajátos szempontúnak mondta a konferenciát, mert meglátása szerint a történettudománynak sem mellékes, hogy a mártír sorsú bíboros tetteinek és szavainak fő mozgatórugója a hite volt, ez pedig megnyilatkozásait magyarázza és egységbe
velemenyezd, 2012. március 28. szerda, 11:52
Rehabilitálta a Legfőbb Ügyészség Mindszenty Józsefet
biztosaként 19 új templomot, 7 plébániaépületet, 9 misézőhelyet, 12 iskolát építtetett. Igyekezett a katolikus szellemiséget érvényesíteni a zalaegerszegi és vármegyei újságokban. 1937-ben pápai prelátus lett. XII. Pius pápa 1944-ben veszprémi püspökké nevezte ki.

Mindszenty Józsefnek meghatározó része volt annak a püspökkari körlevélnek a megalkotásában, amely 1944. júniusban a zsidó emberek elhurcolása ellen tiltakozott. Október végén, amikor a katonai hadműveletek elérték a Dunántúlt, emlékiratot írt Shvoy Lajos székesfehérvári, Apor Vilmos győri püspök és Kelemen Krizosztom bencés főapát együttműködésével, amelyben követelték a kormányzattól, hogy szüntesse meg a harcot a Dunántúlon.

1944 november 27-én letartóztatták és előbb Veszprémben, majd Sopronkőhidán, végül Sopronban raboskodott, innen térhetett vissza Veszprémbe. XII. Pius pápa 1945. augusztus 16-án kinevezte esztergomi érsekké, 1946. február 21-én pedig a pápa bíborossá kreálta a római Szent Péter-bazilikában.

Vezetése alatt a
velemenyezd, 2012. március 25. vasárnap, 18:34
Október 23. - Rácz Sándor avatta fel egykori rabtársa, Tabódy István emléktábláját
Visszaemlékezésében a népi demokratikus államrend megdöntésére irányuló szervezkedés vezetésének vádjával életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt egykori ,56-os elmondta, "Bicskére is gyorsan ideért a lőpor szaga, s a város tudta a kötelességét, mint ahogy egész Magyarország tudta, mit kell cselekednie".

Az egykori Nagy-budapesti Központi Munkástanács volt elnökének szavai szerint az országban senki nem mondott ellent a szent forradalomnak, mert olyan demokráciát akartak, amilyenről régóta álmodoztak. Kijelentette, nem 1956. október 23-án kezdődött a magyar tragédia, "hosszú századok óta probléma volt a magyarság jelenléte" Európa közepén. "Azért voltak a korábbi szabadságharcok, forradalmak is, mert nem vette tudomásul a világ, hogy van egy kicsi nép, amelynek hazája a Kárpát-medence. Magyarnak születtünk, s meg kell védenünk hazánkat mindentől" - mondta - fogalmazott Rácz Sándor.

Kiemelte, 1956-ban megteremtették a magyar munkások és a világ munkásai számára a munkásönigazgatás rendszerét. Ha
velemenyezd, 2011. október 23. vasárnap, 14:28
Mindszenty József
(Csehimindszent, 1892. márc. 29. - Bécs, 1975. máj. 6.): esztergomi érsek, bíboros, Magyarország hercegprímása, legitimista politikus. Szombathelyen végezte a teológiát, 1915. jún. 12-én pappá szentelték. Káplán Felsőpatyon, hittanár Zalaegerszegen; a Tanácsköztársaság idején kiutasították Zala vm.-ből. 1919. okt. 1-től zalaegerszegi plébános, férfi- és női zárdát, isk.-kat, egyesületeket, nyomdát alapított. Címzetes apát (1924), pápai prelátus (1937). 1944. márc.-tól veszprémi püspök. Apor Vilmos, Shvoy Lajos püspökkel, Kelemen Krizosztom főapáttal közös emlékiratban Szálasihoz folyamodott, hogy ne tegye ki a Dunántúlt az utóvédharcok pusztításainak. A nyilasok ezért 1944. nov. végén Sopronkőhidán bebörtönözték, ahonnan 1945. március végén a csendőr fegyőrség megszökésekor szabadult. XII. Pius pápa esztergomi érsekké nevezte ki (1945. szept.). Az 1945-ös ngy.-i választások ügyében a püspöki karral együtt körlevelet adott ki, mely ellen a koalíció pártjai tiltakoztak. 1946-ban bíborossá nevezték ki.
yaskane, 2008. november 05. szerda, 08:44
Képek, videók
Boldog%20Apor%20Vilmos .jp
cserhat3
2011. augusztus 18. csütörtök, 18:33
Boldog Apor Vilmos
simonmveronika
2007. február 06. kedd, 19:10
I Love Mew (February
fmacska
2008. március 08. szombat, 11:15
Szegénység
eva6
2019. március 15. péntek, 20:08
szegény adakozik.jpg
maroka
2018. november 11. vasárnap, 22:37
Szegény angyal vagyok
sanci81
2018. augusztus 23. csütörtök, 17:22
A legnagyobb szegénység
anna4459
2018. augusztus 22. szerda, 19:42
2014 szegény brazilok.jpg
menusgabor
2018. július 08. vasárnap, 22:14
Szegény Bolond
alvaro-hopihe
2018. július 08. vasárnap, 10:16
A szegény és gazdag 01.jp
chillik
2018. május 24. csütörtök, 03:35
A szegény és gazdag 02.jp
chillik
2018. május 24. csütörtök, 03:35
A szegény és gazdag 03.jp
chillik
2018. május 24. csütörtök, 03:35
A szegény és gazdag 04.jp
chillik
2018. május 24. csütörtök, 03:34
A szegény és gazdag 05.jp
chillik
2018. május 24. csütörtök, 03:33
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.