Belépés
2019. december 16. hétfő | 51. hét | 350. nap | 00:06 | Etelka, Aletta
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Online pályakövetési rendszerrel segíti a pályaválasztást az ITM
rendszerben 138 ezer végzett hallgató tanulmányi és munkaerőpiaci adatai érhetők el anonim módon. Négy évfolyam információit dolgozták fel, és azokat a szakokat vették figyelembe, amelyeken legalább 15-en végeztek egy évben - ismertette az államtitkár.

A felület az Oktatási Hivatal, a Magyar Államkincstár, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, a Pénzügyminisztérium és a Diákhitel Központ adatai alapján működik, anonimizáltan használva az adatokat - mondta.

Schanda Tamás úgy fogalmazott: most különösen aktuális lehet a diplomantul.hu oldal böngészése azoknak, akik továbbtanulni készülnek, mert hamarosan kezdődik a felvételi időszak.

A Diplomás Pályakövetési Rendszer adatai bemutatják, hogy a különböző intézményekben az egyes szakokon végzett fiatalok milyen eredményeket tudnak elérni a munkaerőpiacon. Schanda Tamás példaként említette: az érdeklődők információt kaphatnak arról, hogy a végzés után 5-10 évvel mennyi a diplomás fiatalok keresete az egyes
velemenyezd, 2019. december 14. szombat, 14:21
Átadták a Gerecse Natúrpark Látogatóközpontot Péliföldszentkereszten
Az avató ünnepségen Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára hangoztatta: a klímavédelem területén nem jelmondatokra és hisztériára van szükség, hanem tettekre, mint amilyen a most elkészült épületegyüttes.

Mára a természetvédelem egy divatos termékké silányodott, ráadásul Brüsszel nem a legnagyobb szennyező vállalatokkal, hanem az emberekkel akarja megfizettetni az okozott károk helyreállításának árát - fogalmazott az államtitkár.

Leszögezte: Magyarország elkötelezett a klímavédelem mellett. Emlékeztetett arra, hogy Magyarországon 1990 óta úgy nőtt folyamatosan a GDP, hogy eközben csökkent a károsanyag-kibocsátás és az energiafelhasználás. Továbbra is védenünk, óvnunk kell a világot, ennek szellemében jött létre ez a látogatóház is - jelentette ki.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára felidézte, hogy a Gerecse Natúrpark Látogatóközpontot 2013-ban kezdték el tervezni, 2018 nyarán tették le az alapkövét. A 370
velemenyezd, 2019. december 13. péntek, 19:11
ITM-államtitkár: az építőipari termelés októberi adataival Magyarország az első helyen áll a V4-ek között
Schanda Tamás hozzátette, az építőiparnak a magyar gazdaság egészére gyakorolt hatását mutatja, hogy az első három negyedévben elért 5,1 százalékos GDP-növekedéshez az ágazat 1,1 százalékponttal járult hozzá.

Az év egészét tekintve pedig a bruttó hazai termék előállításában az építőipar súlya meghaladhatja az 5 százalékot, amelyre korábban még nem volt példa.

A friss adatsorból kiemelte a lakásépítésekre vonatkozó részeket és megjegyezte, 2019 első három negyedéve alatt Magyarországon több mint 10 300 lakást vettek használatba, ami éves összevetésben 0,8 százalékos emelkedést jelent. Szintén éves összevetésben 2,7 százalékos emelkedés látható az új építési engedélyeknél és az egyszerű bejelentéseknél. Budapesten számottevően, 17 százalékkal nőtt az átadott lakások száma, valamint a megyei jogú városokban és a községekben is átlag feletti volt a növekedés mértéke.

Az építőipari statisztikák is alátámasztják a kormány családbarát intézkedéseinek hatékonyságát, hiszen a családi
velemenyezd, 2019. december 13. péntek, 18:49
Schanda: nőtt a keresztféléves képzésre jelentkezők száma, továbbra is népszerűek a reáltudományok
Schanda Tamás elmondta: nemcsak szeptemberben, hanem februárban is indulnak felsőfokú képzések, idén 33 intézmény összesen 993 szakára lehetett jelentkezni november 22-ig.

A keresztféléves felvételi jelentkezési adatokat összegezték, eszerint idén mintegy 14 százalékkal többen felvételiztek ilyen képzésre, mint tavaly, 5293-ról 6023-ra emelkedett a számuk. A legerőteljesebb emelkedés az alapképzések esetében tapasztalható: 611-ről 1419-re, azaz csaknem 2,5-szeresére nőtt a jelentkezők száma.

A felsőoktatási szakképzés esetében mintegy másfélszeres emelkedés figyelhető meg, a múlt évi 97 után idén már 142-en jelentkeztek ilyen képzésre. A mesterképzések népszerűsége esetében nem volt jelentős változás, idén 4462-en, tavaly 4585-an jelentkeztek.

Az államtitkár felidézte: a keresztféléves felvételi eljárásban a felsőoktatási intézmények csak mesterképzéseket hirdethettek meg magyar állami ösztöndíjas formában.

Schanda Tamás elmondta, hogy továbbra is népszerűek a reáltudományok, a
velemenyezd, 2019. december 03. kedd, 15:51
Krónika 8. rész (kérdések, tárgysorozatba vételi kérelmek, bizottsági jelentések vitája, napirend után)
Párbeszéd: lesz-e érdemi nemzeti konzultáció a klímaváltozásról?

Tordai Bence (Párbeszéd) arról kérdezte az innovációs és technológiai tárca vezetőjét, lesz-e érdemi nemzeti konzultáció a klímaváltozásról.

Az ellenzéki politikus szerint a kormányzat csupán uniós kötelezettségként kezelte ezt a "valódi sorskérdést", és csak azért válaszoltak több százezren a kérdésekre pár nap alatt, mert a sajtó felfedezte a kérdőívet.

Schanda Tamás erre azzal felelt: a kormányzat saját honlapján tette közzé a kérdőívet, azt bárki kitölthette.

Mi nem a hisztériakeltésben, hanem a cselekvésben hiszünk - jelentette ki, hozzátéve, hogy Magyarország ezen a téren az utóbbi évben uniós szinten is példamutató lépéseket tett.

Tárgysorozatba vételi kérelmek

Ezt követően a parlament tárgysorozatba vételi kérelmek vitáját folytatta hét ellenzéki javaslattal kapcsolatban, amelyek a gerincvelő izomsorvadásban (SMA I) szenvedő gyermekek gyógyításáról, a túlmunkatörvény hatályon kívül helyezéséről, a
velemenyezd, 2019. december 02. hétfő, 22:42
Krónika 7. rész (azonnali kérdések, kérdések)
idézett, ami szerint megfelelően biztonságos technológia jelenleg nem létezik az internetes szavazás lebonyolítására. A rendszernek ugyanis nagyon bonyolultnak kell lennie, viszont feltörhetetlennek is.

MSZP: felülvizsgálják-e a vasúti menetrend-változásokat?Szabó Sándor (MSZP) a Budapest és Szeged közötti vasúti közlekedés szervezését bírálta. Mint mondta, olyan menetrendi módosítást vezetnének be jövőre, amely nem tetszik az érintetteknek. Felülvizsgálják-e a azt? - kérdezte.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára azt felelte: az MSZP politikusai most aggódnak, kormányon viszont szárnyvonalakat zárattak be.

A kormány számára kiemelten fontos a megyei jogú városok versenyképes vasúti elérhetőségének javítása, amit a jövő évi menetrendben számos más fejlesztési is bizonyít. Például új vonatok közlekednek majd, rövidebb menetidővel - hangsúlyozta.

DK: mit kezd a kormányzat a robotizációval?

A kormányzat robotozációval kapcsolatos
velemenyezd, 2019. december 02. hétfő, 18:52
Krónika 6. rész (azonnali kérdések)
MSZP: rátolhatják az önkormányzatokra a közösségi közlekedés finanszírozását

Varga László (MSZP) azt mondta, hogy egy olyan salátatörvény fekszik az Országgyűlés előtt, aminek elfogadása után az önkormányzatoknak elsőként a helyi közösségi közlekedésre kell fordítaniuk a helyi iparűzési adóbevételeiket.

Fennáll a veszélye, hogy teljes mértékben "rá akarják tolni" az önkormányzatokra a helyi közösségi közlekedés finanszírozását - közölte.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára azt mondta, hogy a helyközi személyszállítási közszolgáltatások a közlekedésért felelős miniszterhez tartoznak, a helyi közösségi közlekedés fenntartása azonban az önkormányzatok vagy az önkormányzatok társulásainak a felelőssége.

Az említett törvényjavaslat alapján csak annyi változik, hogy első helyen nevesítik, hogy az önkormányzatoknak az iparűzési adóból elsőként a közösségi közlekedést kell ellátniuk - mutatott rá.

DK: mikor tárgyal a kormány érdemben a
velemenyezd, 2019. december 02. hétfő, 18:02
Krónika 5. rész (interpellációk, azonnali kérdések)
gondolják, hogy ez nagyon rossz fényt vet a kormányra? - kérdezte.

Választ várt arra is: a kabinet miért nem vállalta, hogy egyesével tisztázza ezeket? Szerinte azért nem, mert ezekben rendszerszintű a közbeszerzéseket érintő szabálytalanság. Kijelentette: ez alapot ad annak a többször hangoztatott állításnak a megismétléséhez, hogy az unióban Magyarország a legkorruptabb ország.

"Ha a korrupciós felárat nem az unió, hanem mi magunk fizetjük ki, akkor minden rendben van?" - firtatta.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára kijelentette: a beruházások Magyarországot és a magyar embereket szolgálják, megvalósulásukat pedig a magyar gazdaság teljesítménye teszi lehetővé.

Soha nem látott mértékben van lehetőség saját erőből megvalósítani ezeket. Hogy a beruházások kapcsán miként számolunk el Brüsszellel, tisztán technikai kérdés - fogalmazott. Arról biztosította a képviselőt, hogy "minden eurócentet " hazahoznak Brüsszelből.

Valódi
velemenyezd, 2019. december 02. hétfő, 17:52
Krónika 2. rész (napirend előtt: klímaváltozás, egészségügy, migráció; eskütétel)
széndioxid-kibocsátás csökkentése azért is fontos lenne, mert Magyarország különösen kitett az éghajlatváltozás következményeinek - vélekedett. Hozzátette: "egyre nagyobb lemaradásban vagyunk" a klímacélok teljesítésére tett erőfeszítések tekintetében.

Kitért rá: ma kezdődik a madridi klímacsúcs, és a tét nagy. Cselekedni kell, és az emberek cselekedni is akarnak - mondta. Közölte: az LMP ezért kezdeményezett zöld népszavazást, hogy lehetőséget adjanak az embereknek, hogy dönthessenek a jövőjükről.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára válaszában elmondta: környezeti örökségünk megóvása, a klímaváltozás elleni teendők fontos ügyek, ezért pártpolitika felett álló nemzeti érdekként kellene megjelenniük, hiszen gyermekeink jövőjéről van szó. Már vége lehetne annak az időszaknak, amikor politikai célra bármilyen témát - például a klímavédelmet - kisajátíthatnak - közölte.

Úgy látja, a javasolt intézkedések nagy részét már meghozta a kormány, amely továbbra is azon
velemenyezd, 2019. december 02. hétfő, 16:02
ITM: a rezsicsökkentéssel 1700 milliárd forintot takarítottak meg a magyar családok 2012 óta
Unióban, az áram ára pedig a második legolcsóbb - ismertette az államtitkár. Hozzátette, hogy a vásárlóerő alapján az európai fővárosok közül Budapesten a gáz ára a negyedik, a villany ára a kilencedik legolcsóbb.

A rendszerváltás óta ez a kormány az első, amelyik nem sorozatos rezsiemelést, hanem rezsicsökkentést hajtott végre, 2012 óta átlagosan 25 százalékkal csökkent a gáz, az áram és a távhő ára, és a kormány a piaci árak emelkedése ellenére is megvédte a rezsicsökkentés eredményeit - hangsúlyozta Schanda Tamás.

A közműszámlákon most is követni lehet, hogy egy család már mennyit spórolt a rezsicsökkentéssel - jelezte.

A részletekről szólva az államtitkár kitért arra, hogy a magyar lakossági fogyasztók közműtartozásainak összege 41 százalékra csökkent, a kikapcsolt lakossági fogyasztók számát pedig 60 százalékkal sikerült visszaszorítani 2012 óta.

Az Eurostat adatait ismertetve Schanda Tamás kiemelte azt is, hogy 2019 első félévében 2018 hasonló időszakához képest Dánia után
velemenyezd, 2019. november 30. szombat, 11:51
Repülőtéri tájékoztatót szervezett az ITM Európai Fogyasztói Központja
Az esemény alkalmából Schanda Tamás, az ITM parlamenti államtitkára közölte, hogy a minisztérium munkatársai a magyar és a külföldi utasokat egyaránt segítik a repülőtéren, a helyszíni tájékoztatón túl pedig az interneten, a fogyasztovedelem.kormany.hu oldalon is fogadják a bejelentéseket.

Az államtitkár azzal indokolta a repülőtéri felvilágosítást, hogy mind a külföldre utazóknak, mind a külföldről érkezőknek tisztában kell lenniük a légi utasok jogaival, így többek között azzal, hogy mi a teendő járatkésés, járattörlés, vagy a poggyász elkeveredése esetén. A vendégeknek jó emlékekkel kell hazatérniük Magyarországról akkor is, ha ilyen történik velük - fogalmazott.

Az ITM fogyasztóvédelmi szakterületén belül működő Európai Fogyasztói Központ az Európai Fogyasztói Központok Hálózatának (ECC-Net) a tagja. Az államtitkár szerint a magyarországi szervezet hatékonyságát mutatja, hogy tavaly 250 ügyben, és csaknem 27 millió forint értékben segített a magyar és az EU-utasok kártalanítási és egyéb
velemenyezd, 2019. november 28. csütörtök, 21:54
Krónika 6. rész (azonnali kérdések)
biztosított, tavaly már 27 milliárdot, míg idén 45-öt, jövőre pedig 55 milliárdot fog.

Párbeszéd: miért nem hirdették a klímakonzultációt?Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) arra kérdezett rá, miért nem tudta senki, hogy a kormány konzultációt folytatott a klímakérdésről? Választ várt arra is: eddig hányan töltötték ki az ívet?

Egy felmérést idézve azt mondta: az emberek 80 százaléka szerint az egyik legfontosabb probléma a klímaváltozás, amellyel sokkal többet kellene foglalkozni.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára kijelentette, mivel ma zárult a kitöltési határidő, érdemi tájékoztatást még nem tud arról adni. Türelmet kér, és elmondta: a válaszokat feldolgozzák és tájékoztatást adnak arról, valamint figyelembe veszik a stratégia készítésekor.

Az unió által előírt egyeztetési formáról van szó - mondta, és kijelentette: a kormány kiáll a teremtett világ megóvása mellett.

Fidesz: az uniónak változtatnia kell migrációs politikáján
velemenyezd, 2019. november 25. hétfő, 16:12
1/14
Képek, videók
pályaválasztási kiállítás
iskolacsenger2013
2013. november 29. péntek, 16:01
vonalkódos rendszerrel vi
kicsoda57
2011. január 22. szombat, 21:59
oktatási reform.jpg
agica2004
2013. február 08. péntek, 20:16
oktatási kabinett
veresmuvhaz
2007. október 26. péntek, 09:24
Trtú,Észt Oktatási Minisz
pecsioszi
2007. július 12. csütörtök, 14:54
Az Észt Oktatási Miniszté
pecsioszi
2007. július 10. kedd, 13:21
Oktatási MInisztérium,Kai
pecsioszi
2006. június 26. hétfő, 13:30
Az Oktatási Minisztérium
pecsioszi
2006. június 16. péntek, 09:00
Oktatási Minisztérium ,Ta
pecsioszi
2006. június 16. péntek, 08:50
Magyar Államkincstár.jpg
agica2004
2011. május 27. péntek, 14:35
9 Bazilika Nemzeti fogada
lovaszmarika
2019. december 12. csütörtök, 16:23
Petőfi a Nemzeti Múzeum l
menusgabor
2019. január 01. kedd, 17:27
Izraeli nemzeti útvonal
dandej
2018. november 25. vasárnap, 19:53
nemzeti-dal.jpg
menusgabor
2018. szeptember 19. szerda, 22:38
Nemzeti_dal.jpg
menusgabor
2018. szeptember 19. szerda, 22:38
Címkék
klímavédelem területén, megyei jogú, friss adatsorból, külföldi utasokat, kormány családbarát, magyar lakossági, kabinet miért, legnagyobb szennyező, kormányzat csupán, államtitkár szerint, emberekkel akarja, közösségi közlekedést, Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, ellenzéki politikus, éghajlatváltozás következményeinek, önkormányzatok vagy,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.