Belépés
2019. június 20. csütörtök | 25. hét | 171. nap | 17:24 | Rafael
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Karl Ove Knausgard lesz a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége
negyvenévesen kezdett el írni, eddig huszonkét nyelvre fordították le. Az oslói Oktober Kiadó tájékoztatása szerint az életrajzi sorozat 2010-ben eladási rekordokat döntött Norvégiában.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál eddigi díszvendégei, illetve az 1995-ben alapított Budapest Nagydíjjal kitüntetett írói, költői között szerepelt mások mellett az osztrák Ernst Jandl, a magyar születésű izraeli Ephraim Kishon (Kishont Ferenc), a Nobel-díjas magyar Kertész Imre, az indiai születésű angol Salman Rushdie, a Nobel-díjas perui Mario Vargas Llosa, a Nobel-díjas német Günter Grass, a brazil Paulo Coelho, a spanyol Jorge Semprún, a francia Michel Houellebecq és a finn Sofi Oksanen. Az utóbbi években az amerikai Jonathan Franzen, a norvég Jostein Gaarder, a török Orhan Pamuk és idén a német Daniel Kehlmann volt a díszvendég.

Az elmúlt években a fesztiválon díszvendég országként mutatkozott be többek között Csehország, Franciaország, Kanada, Lengyelország, Németország, Olaszország, Oroszország,
velemenyezd, 2018. október 29. hétfő, 15:32
Először jelöltek rajzolt regényt a Man Booker-díjra
Warlight című, 1945-ben kezdődő regényével érdemelte ki a jelölést. Egyik legismertebb műve, Az angol beteg 1992-ben megkapta a Booker-díjat Barry Unsworth 18. században játszódó, Sacred Hunger című regényével megosztva.

Az angol betegnek ítélték oda két hete a Golden Man Booker-díjat egy fesztiválon, amelyet abból az alkalomból rendeztek, hogy idén 50. alkalommal adják át az egyik legrangosabb irodalmi elismerést.

Az 50 ezer font pénzjutalommal járó Man Booker-díjat korábban V.S. Naipaul, Salman Rushdie, Margaret Atwood és Hilary Mantel is elnyerte. Eredetileg brit, ír és a brit Nemzetközösséghez tartozó országok írói részesülhettek az elismerésben, 2013-ban azonban megváltoztatták a szabályokat. Azóta minden angol nyelven alkotó jelölhető a díjra, ha a művük megjelent az Egyesült Királyságban.

Az idei díj esélyeseinek szűkített hatos listáját szeptember 20-án, a győztest október 16-án jelentik be.

Tavaly az amerikai George Saunders lett a győztes Lincoln in the Bardo című kötetével. Az
velemenyezd, 2018. július 24. kedd, 09:00
Nem ítélik oda idén az irodalmi Nobel-díjat, jövőre két győztest hirdetnek
Frostenson kizárását követelő Klas Östergren, Kjell Espmark és Peter Englund, hat napra rá az őt ért bírálatok nyomán ugyanígy döntött Sara Danius is, aki az első nő volt az akadémia élén. Ugyanaznap bejelentette távolmaradását a botrány középpontjában álló Katarina Frostenson, végül Sara Stridsberg április 28-án.

Az intézmény jelenlegi tagjai közül ketten már régebb óta inaktívak. Kerstin Ekman 1989 óta, amikor is azzal kapcsolatban alakult ki vita a testületben, hogy kell-e reagálniuk a Salman Rushdie indiai-brit író ellen a Sátáni versek című műve és az iszlám megsértése miatt kiadott fatvára (vallási rendeletre), amelyet az iráni forradalom vezetője, Khomeini ajatollah bocsátott ki. Lotta Lotass pedig 2015-ben jelentette be, hogy nem vesz részt többé az üléseken, mert úgy érzi, nincs meg az ehhez szükséges társadalmi kötődése.

Az újabb távolmaradásokkal tízre szűkült a munkában aktívan résztvevők száma, noha a szabályok 12 tag jelenlétét írják elő az üléseken.

A Svéd Akadémiában a tagság
velemenyezd, 2018. május 04. péntek, 10:21
2018. évi történelmi évfordulók 02. 04.
érseki kinevezését.
1849 - A vízaknai ütközetben Bem József vezérőrnagy erdélyi hadserege vereséget szenved Puchner Antal altábornagy császári csapataitól.
1919 - A magyar hadseregen belül megalakul az első önálló térképészeti szervezet, a Magyar Katonai Térképészeti Csoport.
1939 - Milan Stojadinović jugoszláv kormányfő bukása.
1946 - Nagy Ferenc miniszterelnök kormányt alakít.
1989 - A Khomeini ajatollah által vezetett papi tanács halálos ítéletet (,,fatvát") mond ki Salman Rushdie indiai íróra, a ,,Sátáni versek" szerzőjére, az iszlám vallás megsértése miatt.
Tudományos és gazdasági események[szerkesztés]
1465 - Mátyás király Sopronnak két országos vásár tartására ad jogot.
2008 - Határozatlan idejű sztrájkot hirdet a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete
(végetért: 2011. november 30-án.

Sportesemények
1979 - Brazília Forma-1-es Brazil nagydíj, Interlagos - Győztes: Jacques Laffite (Ligier Ford)
2001 - Férfi kézilabda világbajnokság,
ametiszt54, 2018. február 04. vasárnap, 15:25
2018. évi történelmi évfordulók 02. 04.
vízaknai ütközetben Bem József vezérőrnagy erdélyi hadserege vereséget szenved Puchner Antal altábornagy császári csapataitól.
1919 - A magyar hadseregen belül megalakul az első önálló térképészeti szervezet, a Magyar Katonai Térképészeti Csoport.
1939 - Milan Stojadinović jugoszláv kormányfő bukása.
1946 - Nagy Ferenc miniszterelnök kormányt alakít.
1989 - A Khomeini ajatollah által vezetett papi tanács halálos ítéletet (,,fatvát") mond ki Salman Rushdie indiai íróra, a ,,Sátáni versek" szerzőjére, az iszlám vallás megsértése miatt.
Tudományos és gazdasági események[szerkesztés]
1465 - Mátyás király Sopronnak két országos vásár tartására ad jogot.
2008 - Határozatlan idejű sztrájkot hirdet a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete
(végetért: 2011. november 30-án.

Sportesemények
1979 - Brazília Forma-1-es Brazil nagydíj, Interlagos - Győztes: Jacques Laffite (Ligier Ford)
2001 -
skorpiolilike, 2018. február 04. vasárnap, 15:24
Nobel-díj - Bob Dylan kapja az irodalmi elismerést
talán legnagyobb hatású személyiségének nevezte.

Nádasdy Ádám költő, műfordító, irodalomtörténészt meglepetésként érte, hogy Bob Dylan nyerte el az idei irodalmi Nobel-díjat. Úgy vélte: az amerikai dalszerző, költő és énekes kiválóan kifejezte saját korát és annak életérzését. Nádasdy Ádám szerint Bob Dylan szövegei rendkívül szépek, nagyon jól illenek a zenéhez, és kiválóan kifejeznek egy kort, egy életérzést.

Nemzetközi téren vegyes fogadtattás kapott Bob Dylan irodalmi Nobel-díja. Salman Rushdie indiai-brit író, akit már számtalanszor jelöltek irodalmi Nobel-díjra, "szuper választásnak" nevezte Twitter-üzenetében a döntést. Per Wästberg svéd író, a Svéd Akadémia tagja "valószínűleg a legnagyobb ma élő költőnek" nevezte Dylant. Míg Mircea Cartarescu, a legsikeresebb kortárs román író, aki román nyelvre fordította és 2010-ben kötetben jelentette meg Bob Dylan dalszövegeit, fanyalogva fogadta és "sokkolónak" nevezte a dalszerző kitüntetésének hírét.

"Ha Bob Dylan irodalmi Nobel-díjat kaphat,
velemenyezd, 2016. október 13. csütörtök, 19:52
Elhunyt Michael Herr, a vietnami háború krónikása, Oscar-jelölt forgatókönyvíró
Az író hosszú betegség után csütörtökön egy New York-i kórházban halt meg. A halálhírét a Dispatches című, 1977-ben megjelent könyvét publikáló Alfred A. Knopf kiadó jelentette be - közölte a BBC News.

Herr a Dispatches című háborús riportkönyvében számolt be a vietnami háborúról, amelynek eseményeiről 1967 és 1969 között az Esquire című lapot tudósította.

A kötet nem sokkal megjelenése után a műfaj egyik klasszikusává vált. A cím többértelmű: "tudósításokat" jelent, de "napiparancsokat", "kivégzéseket", emberek és dolgok gyors "elintézését" is.

John Le Carré angol író a riportkönyvet "a legjobb könyvnek" nevezte, amelyet valaha az ember és a modern kori háború témájában olvasott.

"Olyan, mintha Dante a pokol mélyére vezető útjára magával vinne egy Jimi Hendrix-kazettát és egy marék kábítószert: az első rock and roll háborúnk, gyilkolás a drog kábulatában" - méltatta a kötetet a The New York Times kritikusa, John Leonard.

Herr 1990-ben a könyv fogadtatására emlékezve a Los
velemenyezd, 2016. június 27. hétfő, 11:41
Hires emberek cipője - 1. (16 kép).
1957-1959

Lauren Bacall cipője, 1965-1969.

Pierre Trudeau szandálja, 1948-1949

Björn Borg cipője, 1994

Salman Rushdie cipője, 2011

Madonna cipője, 1993 szeptember, december

Bill Gaines cipője,
schuro, 2016. május 11. szerda, 21:00
126 éve született...
motívumokat használó írók közé sorolni.

A munkái közül sok vitatja meg olyan forradalmi találmányoknak és eljárásoknak az erkölcsi és más szempontjait, amikre már számítottak a 20. század első felében. Ezek közé tartoznak a tömegtermelés, az atomfegyverek és az intelligens lények, például robotok.

Čapek eközben olyan társadalmi katasztrófáktól való félelmet fejezett ki, mint a diktatúra, az erőszak, és a vállalatok korlátlan ereje.

Čapek "irodalmi örökösei" Ray Bradbury, Salman Rushdie, Brian W. Aldiss és Dan Simmons.

A többi könyve és játéka detektívtörténet (de azon túlmutató, mély filozofikus tartalmú irodalmi mű), regény, tündérmese és színházi játék. Néhány munkája megpróbál választ adni az ismeretelmélet ama kérdésére, hogy mi a tudás. Karel Čapek trilógiája ezekből a könyvekből áll: Hordubal, Meteor, Egyszerű élet.

Később az 1930-as években Čapek munkája a brutális náci és fasiszta diktatúrák fenyegetésére koncentrált. A legtermékenyebb évei
gabfe, 2016. január 09. szombat, 13:13
Vagyok
Már semmi más nem akarok lenni, mint aki vagyok.
Kicsoda-micsoda vagyok hát? A válaszom: végösszege
vagyok mindannak, ami előttem történt, mindannak, ami
voltam, amit láttam, amit tettem, és mindannak, amit velem
tettek. Mindenki és minden vagyok, akinek és aminek létét
a világban befolyásolta az én létem. És mindaz én leszek a
halálom után is, ami másként történt volna, ha én nem vagyok.

Salman Rushdie
klarika47, 2015. december 29. kedd, 17:46
Megnyílt a Frankfurti Könyvvásár
A szokatlanul szigorú biztonsági előírásokat az indokolta, hogy a rendezvényt megnyitó sajtókonferencia vendégszónoka a folyamatos életveszélyben élő Salman Rushdie volt.

A brit-iráni író a véleményszabadság védelmére szólított fel. A gondolat és a szó szabadsága a vallási türelmetlenség és a politikai korrektség béklyója miatt is védelemre szorul - mondta.

A véleményszabadság nem csak önmagában fontos, hiszen "véleményszabadság nélkül valamennyi szabadságjog elenyészik" - hangsúlyozta az Egyesült Államokban élő muszlim vallású brit állampolgár, aki ellen Sátáni versek című kötete miatt 1988-ban Khomeini ajatollah iráni vezető az író meggyilkolására felszólító vallási parancsot, fatvát adott ki.

"A véleményszabadság korlátozása nemcsak cenzúra, hanem támadás az emberi természet ellen" - mondta Salman Rushdie, akinek meghívása miatt Irán lemondta a részvételt a könyvvásáron.

A kedd esti megnyitó ünnepségen hasonló gondolatokat fogalmazott meg a német könyves szakma csúcsszerve, a
velemenyezd, 2015. október 13. kedd, 23:43
Nobel-díj - Először jelenti be nő az irodalmi díj nyertesét
visszanyúló rendelkezések szabályozzák.

A svéd királyi akadémiák sorába tartozó testület az előírások szerint 18 embert számlál, mindannyian életre szóló tagsággal bírnak. Jelenleg írókból, nyelvészekből, történészekből, irodalomtudósokból és egy jogászból áll a testület, amelynek titkára - és ezáltal az akadémia vezetője - 2015 júniusa óta Sara Danius.

Kerstin Ekman több mint két évtizede inaktív tagja a testületnek: az akadémia tagjai között vita alakult ki arról, hogy állást foglaljanak-e a Salman Rushdie-t ért halálos fenyegetések után, és miután az a döntés született, hogy nem, Ekman két társával együtt elhagyta az akadémiát. Tagsága azonban élete végéig megmarad. (Werner Aspenström és Lars Gyllensten már korábban elhunyt.)

Ulf Linde zene- és műkritikus 2013 októberi halála után az egyik hely megüresedett a testületben. Utódjának Klas Östergrent választották, őt azonban csak 2014. december 20-án iktatták be, így a 2014-es Nobel-díjba nem, csak az ideibe volt beleszólása.

Az irodalmi
velemenyezd, 2015. október 07. szerda, 17:51
1/4
Képek, videók
TS-WO 072 Karlie Kloss an
charlotteani
2017. április 16. vasárnap, 22:34
TS-WO 073 Karlie Kloss an
charlotteani
2017. április 16. vasárnap, 22:34
kepek_karlovy-vary2-cs eh-
menusgabor
2017. február 22. szerda, 13:29
Karlovy Vary.jpg
menusgabor
2017. február 22. szerda, 13:18
Karlovy Variban
orban47
2016. szeptember 08. csütörtök, 05:17
256px-Karlovy_Vary_Cze ch.
menusgabor
2015. június 20. szombat, 20:07
Karlovy-Vary-Czech-Rep ubl
menusgabor
2015. június 20. szombat, 20:06
1024px-Karlštejn_029.j pg
menusgabor
2015. június 19. péntek, 22:03
Flieher Karl
eva6
2015. április 30. csütörtök, 09:33
2009-ben könyvfesztiválon
kicsoda57
2010. szeptember 30. csütörtök, 19:55
Könyvfesztiválon_2009- ben
pipatch
2009. július 01. szerda, 17:21
Díszvendégek...
caris11935
2009. május 26. kedd, 06:50
1956-oktober-23.jpg
vorosrozsa66
2018. október 23. kedd, 13:47
1956_oktober_23-1024-x -57
vorosrozsa66
2018. október 23. kedd, 08:14
Florida október
dandej
2018. október 10. szerda, 11:03
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.