Belépés
2020. május 27. szerda | 22. hét | 148. nap | 07:12 | Hella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Ősszel folytatódik a Cziffra Művészeti Központ kulturális programsorozata
A Cziffra György nevét viselő roma oktatási és kulturális központ három éve jött létre, egyik céljuk az iskolai szemléletformálás, ennek jegyében rendeztek például Biatorbágyon egy gyerekszínházi előadást, a Romani Design által tartott kézműves foglalkozásokon pedig többek között a roma motívumokkal ismerkedhettek meg az érdeklődők - hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

Joka Daróczi János szerkesztő, rendező, a Cziffra Művészeti Központ tanácsadó testületének tagja elmondta: a Cziffra Művészeti Központ 13 állomásos országos kulturális rendezvénysorozata keretében a nyár folyamáneljutottak a nagy kulturális fesztiválokra is.

A nyári fesztiválszezon után a programsorozat ősszel folytatódik, négy vidéki helyszínre és Budapestre látogatnak el. A programok gerincét egy kortárs roma alkotók műveiből válogatott vándorkiállítás adja, amely a hétvégén nyílt meg Biatorbágyon. A szervezők a programsorozattal a helyi közönséget szólítják majd meg korosztályok szerint.

A
velemenyezd, 2019. szeptember 23. hétfő, 11:31
Augusztus 20. - Ma kezdődik a 33. Mesterségek Ünnepe
az idén a listára felkerült kékfestő műhelyek is.

A rendezvényen népzenészek, énekesek, mesemondók és néptáncosok lépnek színpadra, mások mellett Lajkó Félix legújabb, nagyzenekari koncertjével, a Fitos Dezső társulat, Bársony Bálint a Magyar Raphsody Projecttel, Szalonna és Bandája, a Kerekes Band, Chris Potter világhírű amerikai szaxofonos és a Dresch Quartet egy közös koncerttel.

Szombaton a rendezvény vendége lesz az Úton van a Czifra Központ projekt, amelynek részeként bemutatkozik a Romani Design, fellép Sárközi Lajos és zenekara, valamint a Snétberger Alapítvány ösztöndíjasai.

A 33. Mesterségek Ünnepe kiemelt témája a lábbeli, ezen belül pedig a szegedi papucs, ehhez kapcsolódva kiállítások, divatbemutatók láthatók. Az érdeklődők elleshetik a cipészmesterek titkait és az is kiderül, hogyan értelmezik újjá a hagyományos lábbeliket kortárs, magyar cipőtervezőink. Érkeznek cipőkészítők többek között Izlandról, Spanyolországból és Törökországból, valamint bemutatkozik a világ legjobb
velemenyezd, 2019. augusztus 17. szombat, 11:11
Japán lesz az idei Mesterségek Ünnepe díszvendége
idén a listára felkerült kékfestő műhelyek is.

A rendezvényen népzenészek, énekesek, mesemondók és néptáncosok lépnek színpadra, mások mellett Lajkó Félix legújabb, nagyzenekari koncertjével, a Fitos Dezső társulat, Bársony Bálint a Magyar Raphsody Projecttel, Szalonna és Bandája, a Kerekes Band, Chris Potter világhírű amerikai szaxofonos és a Dresch Quartett egy közös koncerttel.

Augusztus 17-én a rendezvény vendége lesz az Úton van a Czifra Központ projekt, amelynek részeként bemutatkozik a Romani Design, fellép Sárközi Lajos és zenekara, valamint a Snétberger Alapítvány ösztöndíjasai.

A 33. Mesterségek Ünnepe kiemelt témája a lábbeli, ezen belül pedig a szegedi papucs, ehhez kapcsolódva kiállítások, divatbemutatók láthatók. Az érdeklődők elleshetik a cipész mesterek titkait és az is kiderül, hogyan értelmezik újjá a hagyományos lábbeliket kortárs, magyar cipőtervezőink. Érkeznek cipőkészítők többek között Izlandról, Spanyolországból és Törökországból, valamint bemutatkozik a világ legjobb
velemenyezd, 2019. június 17. hétfő, 15:52
Tizenkét ország csaknem 150 alkotójának munkái a Határtalan design kiállításon
A Határtalan design- 14. madeinhungary - 7. Meeting of European and Central European Designers című kiállításon bútorokat, használati tárgyakat, textileket és ékszereket mutatnak be. A tárgyak között sorozatgyártott termékek, kisszériás darabok, valamint a műfajokat szabadon értelmező egyedi alkotások szerepelnek - hangsúlyozta Szigeti Szilvia textiltervező, a kiállítás kurátora a csütörtöki sajtóbejáráson.

Mint mondta, Radnóti Tamás belsőépítésszel, a kiállítás másik kurátorával a terület sokszínűségét, frissességét szeretnék bemutatni, ezért az aktuális trendek figyelembevételével megalkotott tárgyak mellett egyéni látásmódot tükröző darabok is helyet kaptak a terekben.

Szigeti Szilvia emlékeztetett arra, hogy 2004 óta szervezik meg a Határtalan design kiállítást, amely kezdetben a Lakástrend kiállítás részeként volt látható és csak magyar tervezők munkáit mutatta be, 2012-ben azonban a visegrádi országok dizájnereinek munkáival bővült a kiállítás. Tavaly Románia, Ausztria, Németország,
velemenyezd, 2019. május 30. csütörtök, 21:14
Hajdúszoboszló, a Park Inn by Radisson Zalakaros és a sóstófürdői Aquarius Élmény- és Parkfürdő lett az év legj
Az elismerések végső sorrendje több mint 190 ezer szavazat, 900 ezer vendégértékelés és a szakmai zsűri véleménye alapján állt össze - közölték a szervezők az MTI-vel csütörtökön.

A vendégértékelésből a hotelek népszerűségének és minőségének erőteljesen javuló tendenciája látszik. Ez azért is jelentős, mert a szállásadók a turizmust sújtó jelentős munkaerőhiány ellenére tudtak a szolgáltatásaik minőségén javítani - mondta Keresztes Nóra, a Szallas.hu marketing menedzsere a közleményben. Az Év Turisztikai Attrakciója címet idén a sóstófürdői Aquarius Élmény- és Parkfürdő vihette haza, mely a Széchenyi Terv turizmusfejlesztési programja keretében épült meg 1,7 hektáron.

Az Év Turisztikai Települése díjat a vendégszavazatok alapján idén, az Év Szállása verseny történetében immár negyedszer, Hajdúszoboszló kapta. Hajdúszoboszló kiváló példája annak, hogy az évről évre megvalósuló jelentős turisztikai fejlesztésekkel hogyan lehet folyamatosan fenntartani, és fokozni az érdeklődést a vendégek
velemenyezd, 2018. november 29. csütörtök, 23:25
GPDNet - A Hagyományok Háza vette át a Balassi Intézet helyét a szervezetben
épített fel Dohában, ennek része többek között egy operaház, egy színház, egy szabadtéri amfiteátrum és egy multifunkciós rendezvénycsarnok is. A Katara számos kulturális fesztivállal várja a közönséget és számos katari kulturális szervezet központja is itt működik.

Fodor Barnabás, Magyarország katari nagykövete az MTI-nek elmondta, hogy Magyarország is több programmal van jelen a Perzsa-öböl menti ország kulturális életében. Idén például Pejtsik Péter magyar-lengyel zenei esten mutatkozott be, a Romani Design a Heya Arabian Fashion Show divatbemutatójának díszvendége volt, komoly érdeklődés kísérte a European Day of Languages magyar kurzusát, a Dés András Trió pedig a European Jazz Fest keretében adott koncertet.

Mint hozzátette, a Katari Nemzeti Filharmonikusok legnagyobb előadói közössége a magyar zenészek csoportja mintegy 30 fővel.A nagykövetség jövőbeni terveiről szólva elmondta, hogy 2019-ben a svájci nagykövetséggel együttműködésben Émile Gerbaud svájci származású magyar cukrász
velemenyezd, 2018. november 19. hétfő, 14:38
Átadták az Európai Polgár díjakat Budapesten a magyar kitüntetetteknek
koncertje volt három kontinens 40 országában, elsőként készített gyerekeknek szóló népdallemezt, és CD-t jelentetett meg az agyvérzéses betegek gyógyulásáért is.

Szvorák Katalint Szájer József európai parlamenti képviselő terjesztette fel a díjra. Szájer József a művészt igazi európai polgárnak nevezte, mivel európaiként tiszteli nemzetét, büszke rá, hogy része egy közösségnek, tartozik valahová, polgárként pedig egész nemzetének közösségét és múltját magában hordozza a népdal által.

Varga Erikát, a Romani Design alapítóját Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára méltatta. Úgy fogalmazott, Varga Erika megtestesíti azokat a roma értékeket, amelyeket az általa tervezett alkotások is képviselnek: az életörömet, a szabadságot, a családi tradíciók tiszteletét, az értékek generációkon való átadását, az identitás bátor felvállalását.

Varga Erika a világ első roma stúdiójának alapítója, és oktatási, szociális területen is komoly sikereket ért el, emellett egy
velemenyezd, 2018. szeptember 21. péntek, 14:48
Roma fesztivált rendeznek szombaton Budapesten
A piac lesz a divatbemutató kifutója, az utca a roma muzsikusok koncertterme, a kocsmák szolgálnak majd színházként, és a Magdolna-negyedben szolgálják fel a vacsorát - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Délelőtt Varga Erika, a Romani Design kitalálója saját márkás kendőbe és kalapba öltözteti a piacról hazafelé tartókat, akikről Déri Miklós fotográfus polaroid képeket készít. Délután a Nagykörút és az Üllői út sarkáról Molnár István Gábor, az Eötvös József Cigány-Magyar Pedagógiai Társaság elnökének vezetésével 1956-os várostörténeti séta indul, amelyen a közösség szerepvállalásáról és hozott áldozatairól emlékeznek meg.

A programot a tervek szerint rendszeresen meg fogják hirdetni.

Történet kommandó a nyolcker kocsmáiban címmel improvizációs villámjelenetek zajlanak majd a kerület kultikus lokáljaiban Balogh Rodrigó és a Független Színház előadásában személyes történetekből, amelyeket a Teleki téri piacon és a fesztivál más helyszínein gyűjtöttek.

A Rákóczi
velemenyezd, 2017. október 27. péntek, 18:53
A Romani Design alapítóival népszerűsíti 2018-as médiakampányát az Európai Roma Tájékoztatási Iroda
Varga Erika elmondta, a brüsszeli székhelyű Európai Roma Tájékoztatási Iroda médiakampányának célja a romákkal kapcsolatos előítéletek és sztereotípiák, a foglalkoztatásban gyakran jelentkező megkülönböztetés leküzdése a vállalkozói terület népszerűsítése által.

Az Európai Roma Tájékoztatási Iroda honlapján közölt információk szerint érzékenyebbé kívánják tenni a társadalmat a romák vállalkozói szerepének fontossága iránt, amellyel meg kívánják változtatni a társadalom negatív attitűdjeit a romákkal és vállalkozásaikkal szemben.

A jövő évben induló kampány Európa számos területéről mutat be példaképeket, hogy ösztönözze a roma fiatalokat vállalkozásaik beindítására - közölték.
velemenyezd, 2017. október 23. hétfő, 12:01
Magyar tervezők is kiállítanak az európai divat- és dizájn vásáron Brüsszelben
A brüsszeli Balassi Intézet tájékoztatása szerint az Európai Unió Nemzeti Kulturális Intézeteinek Szövetsége (EUNIC) szervezésében negyedik alkalommal rendezik meg a divat- és dizájn vásárt, amelyen 8 ország - Magyarország mellett Csehország, Észtország, Lengyelország, Románia, Baszkföld, Ausztria és a Feröer-szigetek - több mint 40 tervezőjének termékei láthatók.

Amint a szervezők elmondták, a bemutatott kortárs divat- és formatervezési tárgyakat a részt vevő országok egyedi kultúrája és természeti környezetük inspirálták. Az idei vásárt az úgynevezett slow fashion, a felgyorsult fogyasztással szembenállást hirdető mozgalom ihlette. A tervezőknek és a gyártóknak arra kell figyelniük, hogy a termékeik előállítása során semmilyen hulladékot nem hagyhatnak maguk után - húzták alá.

A tájékoztatás szerint Magyarországról a dizájnékszerek között Király Fanni és Rékasy Bálint ékszertervezők alkotásait állítják ki. A Fashion design kategóriában az ille-olla divatmárka termékei Illéssy Lenke és
velemenyezd, 2017. október 06. péntek, 10:52
Sziget - A hungarikumok és a nemzeti értékek is bemutatkoznak
V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért, és hungarikumokért felelős államtitkára csütörtöki sajtótájékoztatóján a Szigeten elmondta: szeretnék, ha a külföldi vendégek megismernék a magyarságot, a népi kultúrát, a táncházmódszert, a nemzeti karakterjegyeket a világörökségi helyszíneken vagy a magyar termékeken keresztül is, ezt szolgálja idén is a Hungarikum Falu.

Hozzátette: a fesztivál ideje alatt két sátorban adnak információt az érdeklődök számára a hungarikumokról és a nemzeti értékekről, ahol kisfilmek vetítése mellett interaktív és logikai játékokkal is készülnek.

Szakáli István Loránd, a tárca helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy a hungarikumokról szóló törvény azért született, hogy a magyar értékek fennmaradjanak. Emlékeztetett arra is, hogy a hungarikumtörvény 2012-es elfogadása óta Kárpát-medencei szintű mozgalom jött létre, több mint ezer értéktárral, amelyek több mint hétezer nemzeti értéket tartanak nyilván.

A nemzeti
velemenyezd, 2017. augusztus 10. csütörtök, 17:32
Idén már nyolc országból várják a tervezők jelentkezését a Gombold újra! pályázatra
A pályázathoz ebben az évben már nyolc ország csatlakozik: Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Szerbia és Horvátország mellett Románia és Ukrajna tervezői is indulhatnak a megmérettetésen. A fődíj egy vállalkozásösztönző csomag, amelyet a legjobb magyar és a legjobb külföldi tervezőnek ítél meg a szakmai zsűri - olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

Az idei Gombold újra! pályázat tematikája a smart fashion, amely a technológiai újításokra és az innovatív megoldásokra fókuszál. Mint írják, a 3D nyomtatás, az intelligens textíliák és a mesterséges intelligencia elterjedésével nem csak a ruha és az ember kapcsolata, de a divattervező szerepe is megváltozhat, ezzel merőben új szemléletet hozva az eddig ismert rendszerbe és lehetőséget teremtve egy fenntarthatóbb világ létrehozására.

A jelentkezéseket a pályázat hivatalos oldalán kell feltölteni. A legjobb 15 közé jutott tervező október 15-én mutathatja be kollekcióját a Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe kiemelt
velemenyezd, 2017. július 05. szerda, 14:35
1/5
Képek, videók
liszt ferenc művészeti eg
maroka
2018. szeptember 21. péntek, 10:11
A Müvészeti-iskola a Szen
farkas1945
2013. december 26. csütörtök, 18:53
művészeti alkotás.jpg
szicu
2013. április 21. vasárnap, 16:02
barcelona művészeti palot
lacipecsenye
2012. december 24. hétfő, 12:44
Művészeti Díj-PLATINA
lovagdamaerdosanna
2012. november 14. szerda, 07:52
Művészeti kép.jpg
pacsakute
2012. augusztus 17. péntek, 10:19
vizcaya művészeti múzeum
lacipecsenye
2012. augusztus 15. szerda, 10:55
Kagaya művészeti kép.jpg
pacsakute
2012. augusztus 14. kedd, 21:01
Művészeti Nagydíj-Arany d
lovagdamaerdosanna
2012. május 10. csütörtök, 13:09
Müvészeti-muzeúm.png
farkas1945
2010. december 21. kedd, 18:22
és a mese folytatódik
alpiger
2009. február 05. csütörtök, 15:16
Az óra folytatódik
bocskai63-71
2008. április 07. hétfő, 12:55
Töredékek az Iskolai füze
chillik
2017. augusztus 09. szerda, 05:10
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.