Belépés
2018. december 13. csütörtök | 50. hét | 347. nap | 05:06 | Luca, Otília
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Hasogdzsi-ügy - Török külügyminiszter: Ankara tárgyalásokat folytat az ENSZ-szel egy esetleges nemzetközi vizsg
elfogatóparancs szerint a két tisztségviselőt a többi között előre kitervelt gyilkossággal vádolják. Asszíri és Kahtáni is gyanúsított, ugyanakkor szabadon védekezhet abban a büntetőperben, amely a Hasogdzsi-ügy miatt Szaúd-Arábiában indult.

Elemzők inkább csak politikai lépésként értékelték a török intézkedést, miután Ankara és Rijád között nincs érvényben kiadatási egyezmény. Múlt vasárnap Ádel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszter ki is zárta a két magas rangú gyanúsított kiadatását.

Miután Recep Tayyip Erdogan török elnök többször a gyanúsítottak törökországi felelősségre vonását sürgette, és az isztambuli főügyészség október végén az ügy 18 gyanúsítottjának kiadatását kérelmezte Szaúd-Arábiától, Dzsubeir, majd Szaúd bin Abdallah al-Muadzsib szaúdi főügyész leszögezte, hogy a tetteseket Rijádban fogják bíróság elé állítani.

A gyilkosság napján, október 2-án 15 szaúdi férfi érkezett két magánrepülőgéppel Isztambulba, megölték Hasogdzsit a szaúdi főkonzulátuson, minden bizonnyal feldarabolták a
velemenyezd, 2018. december 11. kedd, 13:08
Hasogdzsi-ügy - Egy török bíróság letartóztatási parancsot adott ki két volt szaúdi tisztségviselő ellen
is, akiket az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma a gyilkosság miatt november közepén szankciókkal sújtott.

A Sabah című török kormányközeli napilap múlt pénteken arról számolt be, hogy az isztambuli főügyészség kérésére elfogatóparancsot adott ki egy török bíróság a Hasogdzsi-ügyben indult rijádi büntetőper 18 gyanúsítottja ellen.

Az isztambuli főügyészség "előre kitervelt és különös kegyetlenséggel elkövetett szándékos emberölés" bűntettével indokolta a lépést.

Miután Recep Tayyip Erdogan török elnök többször a gyanúsítottak törökországi felelősségre vonását sürgette, és az isztambuli főügyészség október végén az ügy 18 gyanúsítottjának kiadatását kérelmezte Szaúd-Arábiától, Ádel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszter, majd Szaúd bin Abdallah al-Muadzsib szaúdi főügyész leszögezte, hogy a tetteseket Rijádban fogják bíróság elé állítani.

A gyilkosság napján, október 2-án 15 szaúdi férfi érkezett két magánrepülőgéppel Isztambulba, megölték Hasogdzsit a szaúdi főkonzulátuson, minden
velemenyezd, 2018. december 05. szerda, 11:01
Fenntartotta egy török bíróság a kurdbarát párt volt társelnöke elleni korábbi börtönítéletet
ügyvédjeik fellebbezést nyújtottak be. Demirtast ebben a perben kifejezetten egy 2013-as beszéde miatt vonták felelősségre. Számos más, szintén terrorizmussal kapcsolatos eljárás is folyamatban van ellene, s amennyiben mindben bűnösnek találják, akár 142 év szabadságvesztést is kiszabhatnak rá.

Múlt pénteken az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) november 20-ai, nem jogerős határozata ellenére egy isztambuli bíróság azt a kérelmet is elutasította, hogy helyezzék szabadlábra Demirtast. Recep Tayyip Erdogan török elnök már az EJEB-határozat közzétételekor válaszlépést helyezett kilátásba Ankara részéről: kijelentette, hogy az EJEB döntései Törökországot "nem kötik", és Ankara "pontot tesz az ügy végére".

Az Európa Tanács égisze alatt működő bírósághoz az emberi jogi egyezmény előírásainak megsértésére hivatkozva lehet fordulni, amennyiben a panaszosok már minden hazai jogorvoslati lehetőséget igénybe vettek, és nem jártak eredménnyel. Az EJEB jogerős határozatai kötelezőek mind a 47 részes állam
velemenyezd, 2018. december 04. kedd, 17:52
Kreml: Putyin nem sértődött meg amiatt, hogy Trump lemondta a kétoldalú találkozót
Elmondta, hogy a múlt hétvégén az argentin fővárosban megtartott G20-csúcson Trump egy fogadáson odament Putyinhoz és a két vezető 10-15 percig "állva" folytatott eszmecserét egymással. Ez alatt az orosz elnök, amennyire ennyi idő alatt lehetett, "részletesen" kifejtette Moszkva álláspontját Kercsi-szoros közelében, a Fekete-tengeren történt orosz-ukrán incidenssel kapcsolatban, az amerikai államfő pedig "figyelmesen meghallgatta az érvelést".

Trump arra hivatkozva mondta le a szombatra tervezett különtárgyalást Putyinnal, hogy Oroszország nem bocsátotta szabadon az incidens során elfogott 24 ukrán tengerészt és kémelhárítót, valamint nem szolgáltatta vissza az általa lefoglalt három ukrán haditengerészeti vízi járművet. Az esetet Moszkva ukrán határsértésként, Kijev pedig a hajózás szabadságára vonatkozó nemzetközi szabályok és kétoldalú megállapodások orosz megszegéseként értékelte.

Usakov szerint a két elnök Buenos Airesben szót ejtett a Kercsi-szorosban és az Ukrajnában általában kialakult
velemenyezd, 2018. december 04. kedd, 17:32
Lassuló ütemben nőttek az árak Törökországban
augusztusban pedig 17,9 százalékos áremelkedést mértek. Ebben a három egymást követő hónapban rendre közel 15 éves csúcsot döntött az infláció.

A termelői árak éves összevetésben 38,54 százalékkal nőttek, az előző hónaphoz képest viszont 2,53 százalékkal csökkentek novemberben, lassult az ütem az októberben mért 45,01, illetve 0,91 százalékos emelkedéshez képest.

Törökország nemzeti fizetőeszközének a főbb devizákhoz viszonyított árfolyama történelmi mélypontra csökkent idén nyáron a Recep Tayyip Erdogan török államfő gazdaságpolitikája, valamint az Egyesült Államok és Törökország közötti kereskedelmi, illetve diplomáciai viszály miatti aggodalmak hatására.

Az amerikai-török kapcsolatok javulása és az irányadó kamat, az egyhetes repokamat jelentős emelése egyaránt hozzájárult ahhoz, hogy a török líra erősödött az utóbbi pár hónapban. A forgalmi adók csökkentése és boltokban kínált árkedvezmények szintén elősegítették az infláció mérséklődését.

A dollár hétfőn stabilan, 5,2 lírán
velemenyezd, 2018. december 03. hétfő, 14:06
Az EJEB-határozat ellenére elutasította egy török bíróság a kurdbarát politikus szabadlábra helyezését
Demirtas egyik ügyvédje, Ramazan Demir Twitter-fiókján azt írta: az ankarai bíróság azzal indokolta kérelmük elutasítását, hogy az EJEB-határozat még nem jogerős.

Recep Tayyip Erdogan török elnök már az EJEB-határozat közzétételekor válaszlépést helyezett kilátásba Ankara részéről: kijelentette, hogy az EJEB döntései Törökországot "nem kötik", és Ankara "pontot tesz az ügy végére".

Az Európa Tanács égisze alatt működő bírósághoz az emberi jogi egyezmény előírásainak megsértésére hivatkozva lehet fordulni, amennyiben a panaszosok már minden hazai jogorvoslati lehetőséget igénybe vettek, és nem jártak eredménnyel. Az EJEB jogerős határozatai kötelezőek mind a 47 részes állam számára, így Törökországra nézve is.

Az EJEB szerint a török hatóságok több ponton is megsértették Demirtas jogait, akinek 2016 novembere óta tartó előzetes letartóztatása a bírói testület szerint "kétségtelenül a politikai pluralizmus elfojtását" célozza. Elsőfokú ítéletében az EJEB megállapította, hogy Törökország
velemenyezd, 2018. november 30. péntek, 15:11
Hasogdzsi-ügy - Elfogatóparancsot adott ki egy török bíróság a rijádi per 18 gyanúsítottja ellen
döntés értelmében a hatóságok a gyanúsítottakat ott veszik őrizetbe, ahol felbukkannak.

A Hasogdzsi-gyilkosság miatt indult rijádi büntetőpernek összesen 21 érintettje van. Eddig 11 ember ellen emeltek vádat, közülük ötre az illetékes szaúdi ügyészség halálbüntetést kért. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter korábban nehezményezte, hogy az eredetileg előállított 18 gyanúsítottból a szaúdi hatóságok hetet szabadon engedtek, és csak 11-et helyeztek előzetes letartóztatásba.

Miután Recep Tayyip Erdogan török elnök többször a gyanúsítottak törökországi felelősségre vonását sürgette, és az isztambuli főügyészség október végén az ügy 18 gyanúsítottjának kiadatását kérelmezte Szaúd-Arábiától, Ádel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszter, majd Szaúd bin Abdallah al-Muadzsib szaúdi főügyész leszögezte, hogy a bűnrészes embereket Rijádban fogják bíróság elé állítani.

A gyilkosság napján, október 2-án 15 szaúdi férfi érkezett két magánrepülőgéppel Isztambulba, megölték Hasogdzsit a szaúdi főkonzulátuson,
velemenyezd, 2018. november 30. péntek, 12:10
Ellehetetlenítésre hivatkozva felhagy törökországi tevékenységével a Nyílt Társadalom Alapítvány
Nyílt Társadalom Alapítvány egy demokratikus, polgári és igazságos török politikai környezet kialakítását illetően számos alapítványnak, köztük a Törökországi Gazdasági és Társadalmi Tanulmányok Alapítványának, a céljaihoz illő projektekre anyagi támogatást nyújtott.

Hozzátették: a Nyílt Társadalom Alapítvány vezetésével jött létre a "Független Törökország Bizottság" is, amely fontos szerepet vállalt Törökországnak a tényleges európai uniós csatlakozási tárgyalások elindításában.

Recep Tayyip Erdogan török elnök múlt szerdán azt mondta: "az az ember, aki a Gezi parki tüntetések terroristáit finanszírozta, (Osman Kavala) jelenleg börtönben van. És ki áll mögötte? A híres magyar zsidó, Soros György. Azt az embert arra jelölték ki, hogy megossza és összetörje a nemzeteket. Annyi pénze van és így költi el." - hangoztatta Erdogan.

A Nyílt Társadalom Alapítvány egyik törökországi alapítója és igazgatótanácsának elnöke, Ali Hakan Altinay egyike volt annak a 13 civilnek, akiket november 16-án vettek
velemenyezd, 2018. november 26. hétfő, 23:35
Hasogdzsi-ügy - Török külügyminiszter: Trump bizonyos értelemben szemet huny a történtek felett
publicistája, Abdulkadir Selvi azt írta, hogy Gina Haspel CIA-igazgató egy októberi ankarai látogatásán "jelezte" a hangfelvétel meglétét, amelyen a trónörökös és fivére, Hálid bin Szalmán washingtoni nagykövet beszélget.

Ankara azt akarja, hogy ne romoljon meg a viszonya Rijáddal - hangsúlyozta Cavusoglu, de ismét leszögezte, hogy Törökország a végsőkig elmegy az eset feltárásában.

A török külügyminiszter felhívta a figyelmet: a szaúdi koronaherceg jelezte, hogy találkozni akar Recep Tayyip Erdogan török elnökkel a jövő heti argentínai G-20-csúcson. Természetesen találkozhat vele - jelentette ki a török diplomácia vezetője.

A Fehér Ház által kiadott keddi nyilatkozatban Donald Trump leszögezte, hogy az Egyesült Államok "rendíthetetlen partnere" kíván maradni Szaúd-Arábiának, még akkor is, ha "nagyon is előfordulhat", hogy a szaúdi trónörökösnek tudomása volt Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolásáról. Trump jelezte azt is, hogy nem áll szándékában felmondani a Rijáddal kötött fegyvereladási
velemenyezd, 2018. november 23. péntek, 10:21
Donald Trump a Szaúd-Arábiával fenntartandó stratégiai viszony mellett érvelt
hogy sokan azt állítják, nem volt róla tudomása" - fogalmazott Trump, utalva a szaúdi koronahercegre. "Nekem azt mondta, hogy nincs köze hozzá" - tette hozzá. Majd az amerikai-szaúdi viszonyról szólva leszögezte: "van egy szövetségesünk, és ragaszkodom hozzá, mert sok tekintetben nagyon is jó".

Trump kifejtette: nem hajlandó meghallgatni azt a hangfelvételt, amelyet Törökország rögzített a szaúdi újságíró meggyilkolásakor a Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán október 2-án, jóllehet Recep Tayyip Erdogan török államfő megosztotta ezt az Egyesült Államokkal is. Trump azzal indokolta ezt, hogy a hangfelvétel"szörnyűséges" . "Rendkívül erőszakos, gonosz és szörnyűséges" - fogalmazott az elnök, de hozzátette, hogy tisztában van a felvétel tartalmával, mert részletesen informálták róla.

Az interjút a Fox televízió még pénteken rögzítette, mielőtt a The Washington Postban megjelent az információ, miszerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) értékelése szerint a Hasogdzsi-gyilkosságot Szalmán
velemenyezd, 2018. november 18. vasárnap, 20:54
Hasogdzsi-ügy - Török védelmi miniszter: lehet, hogy a gyilkosok kivitték Törökországból a holttestet
szükséges iratokat. Órákkal azelőtt, hogy Hasogdzsi belépett az épületbe, 15 szaúdi férfi érkezett két magánrepülőgéppel Isztambulba és ők is a főkonzulátusra mentek. A gyilkosságot követően a 15 ember gyorsan elhagyta Törökországot és még aznap visszarepült a sivatagi királyság fővárosába.

Az isztambuli főügyészség szerint az Egyesült Államokban élő újságírót előre kitervelten megfojtották, mihelyt belépett a külképviselet épületébe, majd holttestét feldarabolták és megsemmisítették. Recep Tayyip Erdogan török elnök külpolitikai tanácsadója, Yasin Aktay, illetve a Sabah című, kormányközeli török napilap később azt állította, hogy a feldarabolt holttestet feltehetően savban feloldották.

Ugyanakkor az ügyben illetékes szaúdi ügyészség vádirata szerint Hasogdzsival azután végeztek a főkonzulátuson, hogy ellenállt a hazaszállítása céljából Isztambulba érkező szaúdi csoportnak. A szöveg alapján Hasogdzsit nem megfojtották, hanem méreginjekcióval ölték meg, mielőtt feldarabolták és testrészeit kivitték
velemenyezd, 2018. november 18. vasárnap, 16:26
Washington eltörölte a Brunson tiszteletes fogva tartása miatt török kormánytagok elleni elrendelt szankciókat
Washington még augusztusban hozott büntetőintézkedéseket Abdulhamit Gül igazságügyi miniszter és Szulejmán Szojlu, a belügyi tárca irányítója ellen, az amerikai tiszteletes letartóztatásában és fogva tartásában játszott szerepükre hivatkozva.

Andrew Brunson tiszteletest 2016 nyarán, a törökországi puccskísérletet követően tartóztatták le, azzal vádolva őt, hogy tagja és segítője a puccs hátterében sejtett és az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésben élő Fethullah Gülen hitszónok mozgalmának. Az évtizedek óta Izmirben élő Brunsont azzal is megvádolták, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) dolgozik. Brunson mindig következetesen cáfolta a vádakat. Hároméves börtönbüntetésre ítélték, két évig magánzárkában őrizték, az idén nyártól pedig házi őrizetben volt.

A lelkipásztor ügye alaposan megterhelte az amerikai török viszonyt. Donald Trump amerikai elnök többször is egyeztetett telefonon Recep Tayyip Erdogan török államfővel, míg végül október közepén Andrew Brunsont
velemenyezd, 2018. november 02. péntek, 16:50
1/63
Képek, videók
Külügyminisztérium
mecsery
2010. március 19. péntek, 15:10
Külügyminisztérium terasz
mecsery
2010. március 18. csütörtök, 22:23
Olyan nehéz úgy szeretni.
menusgabor
2018. december 05. szerda, 21:19
vito_zoltan__van_ugy_a z_e
menusgabor
2018. október 16. kedd, 19:46
Mert úgy szeret Isten
dandej
2018. szeptember 29. szombat, 10:10
Úgy gondolom
anna4459
2018. augusztus 22. szerda, 19:45
Úgy legyen Ámen.
alvaro-hopihe
2018. augusztus 17. péntek, 10:24
Élj úgy
sanci81
2018. augusztus 01. szerda, 17:38
Bizony Ám. Ugy-Ugy !!
alvaro-hopihe
2018. augusztus 01. szerda, 09:20
Az angyalok - úgy érzem -
sanci81
2018. július 25. szerda, 18:29
ugy-kene-szeretni.jpg
menusgabor
2018. július 24. kedd, 20:18
ha úgy érzed.jpg
sz719eszter
2018. július 07. szombat, 13:23
eü ügy
dogunalom
2018. június 06. szerda, 19:49
Úgy legyen.
alvaro-hopihe
2018. május 25. péntek, 09:52
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.