Belépés
2020. április 01. szerda | 14. hét | 92. nap | 20:26 | Hugó
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
ÁPRILIS 1. - BOLONDOK NAPJA Régen sok népnél évkezdõ ü
az ókori dévaj és féktelen Saturnaliák továbbélésének tekintik április elsejét, amikor a fordított világban még úr és szolga is egy napra szerepet cserélt. Sokat szerint viszont a bolondok napja a középkorból ered.

A Gergely-naptárat ( amit ma is használunk) 1582-ben vezették be. Előtte az új év kezdetét április elején tartották. A régiek is ünnepelték az újévet ( szilveszterkor ma is megbolondulunk kicsit),ez lehet a mókázás alapja.

Egy másik magyarázat szerint a Német-Római Birodalomban az 1530-as augsburgi birodalmi gyűlés úgy döntött, hogy 1540. április 1-jével egységesítik a pénzverést. A pánzemberek nyomban üzletelni kezdtek, de hoppon maradtak, mivel az egységesítést az utolsó pillanatban eltolták.

A 17. században már mindenki ismérte az áprilisi tréfák szokását. A franciák által bebörtönzött lotaringiai herceg pont április 1-jén próbált álruhában elmenekülni párizsi börtönéből. Egy cselédlány ugyan felismerte szökés közben a herceget, de amikor az őrségnek jelenteni
koszegimarika, 2020. április 01. szerda, 11:30
Ünnep Bakonybélben járvány idején
kiemelte, hogy Szent Benedekre sokszor mint az állandóság szentjére szokás tekinteni; aki a bencés élet elrendezésével olyan közösséget hozott létre, melynek legfőbb jellemzője, hogy bármi is történik a közösség élete a maga szabályai, rendje szerint halad tovább. A szónok felvetette: mi lehet Szent Benedek mondandója egy olyan korban, amikor hirtelen minden megváltozik?
Aki Benedek életét felidézi, rájöhet, a szent számára egyáltalán nem ismeretlen, hogy összeomlik az addigi világ, hiszen a Római Birodalom bukása után olyan korban élt, amikor minden társadalmi struktúra inogni látszott. Itáliába idegenek törtek be, járványok pusztították az embereket, feloszlott a politikai hatalom. Ebben a világban ő mint Istenre figyelő, közösségre vágyó ember írja meg a reguláját, létrehozza közösségét, melynek a mai bencések is lelki örökösei.
Ebből az örökségből szentbeszédében Baán Izsák három, a mai kor emberének támpontot adó értéket emelt ki. Rámutatott: ezek olyan értékek, melyekre pár hete sokan még azt
maroka, 2020. március 22. vasárnap, 07:54
Szent Ágoston Olasz - Német történelmi film
Az Észak-Afrikában született kiváló filozófus és gondolkodó megtérésének és szentté válásának története. A háttérben nagyszabású történelmi tablóval. Ágoston élete egybefonódik az európai történelem egyik legnagyobb változásával, a Római Birodalom bukásával.
A történet egy kis provinciában kezdődik, ahol a nyugtalan kamasz fiú egyetlen vágya, hogy nagy ügyvéd legyen, ezért édesanyja segítségével Karthágóba megy, hogy egy igazi szónok iskolájába járjon. Az éles eszű ifjú hamar legyőzi a nehézségeket és csodálatos szónokká válik, miközben élvezi mindazokat az örömöket, amiket a nagyváros nyújtani tud. Amikor azonban egy férfi, akit sikerül nagyszerűen előadott beszédével felmentetnie annak ellenére, hogy ő is meggyőződött a bűnösségéről, újabb szörnyű gyilkosságot követ el, Augustinus mély válságba zuhan és hazatér egyetlen igazi szerelmével az édesanyjához. Elzárt vidéki életéből csak egy nagy kihívás mozdítja ki.

Média klikk Elérhető március 28-ig!
1. rész Videó
maroka, 2020. március 21. szombat, 16:01
Héligabalosz rózsái
Lawrence Alma-Tadema: Héligabalosz rózsái, 1888
Héligabalosz vagy Elagabal szíriai Nap-isten volt. Tiszteletét egy időre a római birodalom is átvette. Gyönyörű, ahogy Alma-Tadema képén szállnak a rózsaszirmok, szinte érezni a tömény rózsaillatot.
liliana01, 2020. március 11. szerda, 18:20
Nem engedtek be Romániába egy orosz kutatót, aki a román nyelv szláv eredetét hirdeti
Oroszország bukaresti nagykövetségének Facebook-bejegyzése szerint a szentpétervári tudóst a bukaresti repülőtérről fordították vissza. Umnov-Gyenyiszov a 2013-ban alapított bukaresti orosz kulturális és tudományos központban készült ismertetni A dák törzsek: kik ők és honnan származnak című tanulmányát. A külképviselet szerint kitiltása miatt a tudós kénytelen volt lemondani a Bukaresti Tudományegyetem régészeti intézetében és a Konstancai Andrei Saguna Egyetemen tervezett előadásait is.

A G4Media magyarázatképpen hozzátette: Umnov-Gyenyiszov pánszláv elméletét, amely szerint a román nyelvnek semmi köze a latinhoz, román honlapokon is terjeszti "az orosz hivatalos propaganda", hogy gyengítse Románia és a Nyugat közötti kapcsolatot.

A dákok egy ókori népcsoport, amely a mai Erdély területén élt az időszámításunk előtti évszázadokban, önálló királyságukat, Daciát a második évszázad elején hajtotta uralma alá a Római Birodalom.

A bukaresti hivatalos eredetelmélet, az úgynevezett dák-római
velemenyezd, 2020. március 03. kedd, 19:52
Régészeti parkot és látogatóközpontot alakítanak ki a római limes magyarországi szakaszán
mondta.

Az MNM, az IM és az önkormányzat a turisztikai fejlesztések megvalósítói, a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. a turizmus szakmai szempontok érvényesülését biztosítja, a Várkapitányság Nonprofit Zrt., mint gondnokság a helyszínek kiállítási forgatókönyveit készíti el. A pályázat megvalósítási határideje 36 hónap.

A tervezett fejlesztéseket Váradi Linda, a Campona-projekt építészeti tervezője és Grauszmann György, Verőce polgármestere ismertette.

Camponának a római birodalom pannóniai határvonalán (limes) elhelyezkedő egyik segédcsapat-táborát és települését nevezték. Campona katonai tábora (castellum) Budapest déli kapujában fekszik, Nagytétény központjában. A nagytétényi kastély mellett fekvő egykori lovasíjász-tábor a magyarországi római limes egyik kiemelt pontja. A Magyar Nemzeti Múzeum a projekt keretében látogatóközpont, kiállítás, régészeti park, játszótér, rendezvényhelyszín és egy LimesInfoCentrum létrehozását tervezi.

A nagytétényi római castellum
velemenyezd, 2020. február 27. csütörtök, 14:32
Szent Bálint vértanú, aki a szerelmesek pártfogója lett
Geoffrey Chaucer kötötte a romantikus szerelemhez Madárparlament (1374-82) című költeményében. De nemcsak az angolok, más népek, például a horvátok is úgy hiszik, hogy a madarak ezen a napon tartják a menyegzőjüket.
Bálint napját ma világszerte a szerelmesek ünnepének tartják. Az évszázadok során számos, ezt a hagyományt erősítő, romantikus legendát is szőttek alakja köré. Az egyik elbeszélés szerint Bálint titokban adott össze keresztény fiatalokat, köztük katonákat a kedvesükkel. A Római Birodalomban a katonák csak a szolgálati idejük leteltével házasodhattak meg, különleges kegynek számított, ha valakinek előbb engedélyt adott erre a császár. Bálint ezért titokban adta össze őket, és a friss házasokat megajándékozta egy-egy virággal a saját kertjéből. Egy másik legenda szerint Szent Bálint volt, aki a történelem során először esketett össze egy pogány férfit és egy keresztény nőt.

Forrás
Magyar katolikus lexikon
Bálint Sándor: Ünnepi
maroka, 2020. február 14. péntek, 10:39
Veres András: Ilyen komoly és sértő támadással még .....
Veres András: Ilyen komoly és sértő támadással még nem kellett szembenézni.
Veres András győri püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában február 2-án elmondta, komolyan kell venni és időben kiállni a rasszista gondolattal szemben, különösen hazánkban, ahol a nemzetiszocialista, majd szocialista terror áldozatainak emléke minden jóérzésű embert kötelez.
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közleményt adott ki, amelyben kifejezte: tagjait megdöbbentette, hogy 2020-ban Magyarországon keresztény embereket bélyegeznek meg a hitük miatt.
Niedermüller Péter VII. kerületi polgármester közelmúltban elhangzott nyilatkozatára reagálva azt írták: ,,Szomorúan és megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy 2020-ban Európában, Magyarországon előfordulhat az, hogy nyilvánosan általánosítva keresztény embereket bélyegeznek meg hitük és vallási hovatartozásuk miatt, ahogyan ez a napokban egy választott tisztségviselő részéről
maroka, 2020. február 04. kedd, 09:49
A fél híd
A fél híd
Jóel 2,12

Egy könyvben olvastam az alábbi történetet: A dél-franciaországi Avignonban van egy fél híd, melynek a Rhone-on kellett volna átvezetnie. Amikor építeni kezdték a középkorban, a bal parton a német-római császárság terült el, a nagy római birodalom utódja, a Rhone jobb partján pedig a francia királyság. S mivel a két ország nem jutott egyezségre, a híd befejezetlen maradt. Az odalátogató turisták szívesen küldenek szeretteiknek képeslapot, melyen a Rhone közepéig érő fél kőhíd látható. Látványosságnak lehet jó, de nincs semmi értelme, mert nem vezet sehova.
Sok embert példáz ez a kis történet. Némelyeknek életüket, feladataikat, másoknak hitüket. S vannak, akiknek a szívüket. Hány olyan dolgunk van, amit szívesen, nagy lelkesedéssel kezdünk el, aztán feladunk. Hány ügy, elintézendő dolog szerepel így életünkben? S ez jellemzi kapcsolatainkat is. Félbemaradt barátságok, szerelmek magasodnak torzóként kapcsolataink folyója felett. S talán hitünkben is átéltük, hogy
kalmanpiroska, 2020. január 11. szombat, 17:23
Balog Zoltán: a kereszténység bármilyen eszmerendszerrel kapcsolatra léphet
előadásában Balog Zoltán arról beszélt: a kereszténység története során volt, amikor felforgatott, máskor konzervált.

A keresztény üzenet egyszerre felszabadít és meg is őriz, és a keresztény gondolat felől bármelyik világnézeti irányba legitim indulni - mondta.

Kitért arra, hogy Jézus a maga korában nyilvánvalóan szubverzív, felforgató volt, de a XVI. századi reformáció vagy a felszabadítás teológiája is a fennálló renddel szemben fogalmazza meg a keresztény üzenetet.

Ugyanakkor a római birodalom végén egyértelműen konzerváló szerepet játszott a kereszténység, és Magyarország, Lengyelország vagy a Szovjetunió történelmében is volt olyan időszak, amikor "az egyházaknak konzerváló, átmentő funkciója volt".

Az egyház és politika rossz "társutasságára" példaként említette a német protestáns egyházak és a liberalizmus kapcsolatát, ahol az egyház - meglátása szerint - "átengedi a liberális államnak az ideák meghatározását".

Balog Zoltán hozzátette: a kereszténység a világon majdnem
velemenyezd, 2019. december 04. szerda, 19:21
Illegális bevándorlás - Német bíróság: nem törvényellenes "a migráció öl" választási szlogen
hozzátette, hogy az NPD szlogenje a németországi társadalmi, politikai helyzettel összefüggésben is kiállja az "empirikus bizonyítás" próbáját. Mint kifejtette, a Németországba irányuló 2014-2015-ös bevándorlás társadalmi változásokat idézett elő, amelyek "emberek halálához vezettek", hosszabb távon pedig akár a szabadságon alapuló, demokratikus berendezkedés "halálát" is okozhatják, és ha az állam nem képes megőrizni az erőszak monopóliumát, elindul egy olyan "lappangó hanyatlás", amely egykor a római birodalom bukásához vezetett.

A Deutschlandfunk keddi beszámolója szerint Maximilian Pichl jogász, a kasseli egyetem európai uniós migrációs politikával foglalkozó kutatója élesen bírálta a döntést. A giesseni közigazgatási bíróság bírája jogi kérdések vizsgálata helyett történettudományinak vélt fejtegetésekbe bocsátkozott. Azzal az állítással pedig, miszerint a migráció képes kultúrák lerombolására, átvette "a történelem népnemzeti (völkisch) értelmezését" - mondta az országos közszolgálati rádiónak
velemenyezd, 2019. december 02. hétfő, 15:32
I. Erzsébet eddig ismeretlen Tacitus-fordítását fedezték fel egy londoni könyvtárban
John-Mark Philo irodalomtörténész, a Kelet-angliai Egyetem kutatója Tacitus-fordításokat vizsgált a könyvtárban, amikor rábukkant az ismeretlen 42 oldalas kéziratra. A tudós a kézirat papírját és a kézírást is elemezte, hogy kiderítse a fordítás eredetét és szerzőjét.

Megállapította, hogy a kézirat szerzője olyan különleges papírt használt, amelyet különösen kedveltek a Tudor-udvarban I. Erzsébet uralkodásának (1558-1603) idején.

"Ugyanakkor csak egy fordító volt a Tudor-udvarban, akinek a Tacitus-fordítást lehet tulajdonítani, és aki ugyanazt a papírt használta fordításaihoz és magánlevelezéséhez: ez maga a királynő" - fogalmazott Philo.

A papíron három jellegzetes vízjelet is azonosított a kutató: egy ágaskodó oroszlánt, a G. B. kezdőbetűket és egy számszeríjat. Ezek a vízjelek szerepeltek a királynő magánlevelezésének papírján is.

Philo szerint azonban a legfontosabb bizonyíték a királynő kézírása volt. A fordítást egyik titkára másolta le, de javítások és kiegészítések
velemenyezd, 2019. november 29. péntek, 09:31
1/192
Képek, videók
A Harmadik Birodalom
makrancosholgy
2016. február 07. vasárnap, 19:19
A Hettita Birodalom
sanci81
2016. január 23. szombat, 12:06
Római birodalom
nagysugar
2013. október 13. vasárnap, 12:02
Hun-Birodalom.jpg
basikele
2013. július 01. hétfő, 03:45
A birodalom védője.jpg
pacsakute
2013. május 26. vasárnap, 14:46
Csányi_birodalom.jpg
agica2004
2012. július 14. szombat, 18:13
Orbán birodalom.jpg
agica2004
2011. július 28. csütörtök, 13:38
birodalom
erzsi610330
2010. január 24. vasárnap, 17:29
a birodalom visszavág1200
hollygergo
2009. január 19. hétfő, 20:14
birodalomkep.jpg
viktoria02
2008. december 26. péntek, 15:08
Eltüsszentett birodalom
bejami
2008. december 23. kedd, 18:58
eszeveszett birodalom.jpg
picurcica
2007. augusztus 10. péntek, 13:19
Már+az+ókori+Indiában+ is+
zskadi
2018. február 17. szombat, 01:15
ókori római hölgy.png
chillik
2017. október 20. péntek, 16:04
Az ókori Egyiptom
felfedezo2
2015. június 04. csütörtök, 12:57
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.