Belépés
2020. július 15. szerda | 29. hét | 197. nap | 21:00 | Henrik, Roland
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Fradista sportolók- ünnepeltjei
II József labdarúgó, aki 1927 és 1934 között 307 mérkőzésen szerepelt a Ferencvárosban.
1961-ben született Józsa Miklós labdarúgókapus, aki 1983 és 1991 között 170 találkozón védett a Fradiban.
1980-ban született Roni Ribeiro Da Silva, korábbi futsaljátékosunk és -edzőnk.
1981-ben született Rade Mijatovic kézilabdakapus, aki 2018-2019 között védett a Ferencvárosban.
1991-ben született Berdó Valentin labdarúgó, aki 2010-ben 1 meccsen szerepelt az FTC-ben.
2005-ben született Rácz Eszter jégkorongozó.

Július 1.
1890-ben született Bihari Ferenc labdarúgókapus, aki 1919 és 1920 között 5 mérkőzésen védett a Ferencvárosban.
1976-ban született Szkukalek Igor labdarúgó, aki 2001 és 2005, valamint 2008 és 2009 között összesen 93 mérkőzésen viselte klubunk mezét.
1980-ban született Erős Gábor labdarúgó, aki 2005 és 2006 között 22 meccsen játszott az FTC-ben.
1985-ben született Adriano Alves dos Santos labdarúgó, aki 2010-ben 13 mérkőzésen szerepelt a
maroka, 2020. június 29. hétfő, 14:53
Bemutatóval ünnepli húszéves jubileumát a Bartók Táncszínház
A Bartók Táncszínház 2000-ben alakult meg a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház keretein belül. Először Rácz Attila vezette, 2005-től pedig Szögi Csaba. 2013 óta az együttes vezetője Vári Bertalan táncművész, koreográfus.

A táncszínház huszadik születésnapját az ".és ideje a táncnak" - jelenetek az Ószövetségből című produkcióval ünneplik, amely a zsidó-keresztény hagyomány emblematikus alakjait és eseményeit idézi meg. A táncjáték rendezője és koreográfusa Vári Bertalan.

Őze Áron, a dunaújvárosi teátrum igazgatója az MTI-nek elmondta: a Bartók Táncszínház jelenleg már önálló tagozata a dunaújvárosi színháznak. "Kettős ünnepet tartunk, hiszen nemcsak a tánctársulat jubilál, hanem maga a város is, amely idén 70 éves" - tette hozzá.

Mint kiemelte, a Vári Bertalan által vezetett táncegyüttes - kilépve a színház keretei közül - önállóan is utazik a világban: VariDance néven nemzetközi hírű produkciókat hoznak létre. "Elismeréseik színházunk értékeit gazdagítják. A Bartók Kamaraszínház évek óta
velemenyezd, 2020. február 27. csütörtök, 18:02
A Hunyadi Lászlóval tér vissza az Opera Kárpátaljára
A regisztrációhoz kötött, ingyenes koncertszerű előadás egy héttel később azonos formában a Tatai Szabadtéri Színpadra is ellátogat - olvasható az Opera MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

Mint írják, a Magyar Állami Operaház közreműködésével, kormányzati támogatásból az elmúlt év nyarán újult meg Beregszász 3000 néző befogadására képes szabadtéri játszóhelye, amelyet az Opera koncertszerű Bánk bán-produkciója avatott fel tavaly. A telt ház előtt megtartott, nagy sikerű előadás arra ösztönözte az Opera vezetését, hogy az idén ismét egy hazafias Erkel-művel, a 1844-es premierje óta osztatlan népszerűségnek örvendő Hunyadi Lászlóval látogasson vissza a kárpátaljai magyar településre - áll a közleményben.

Az előadásban, ahol az elmúlt évad gyakorlatát követve a szólisták jelmezben lépnek színpadra, a főbb szerepeket Pataky Dániel (Hunyadi László) Kolonits Klára (Szilágyi Erzsébet), Horváth István (V. László), Kelemen Zoltán (Gara nádor) Kriszta Kinga (Gara Mária) Kun Ágnes Anna (Hunyadi
velemenyezd, 2019. augusztus 26. hétfő, 11:01
Silviu Purcarete rendezésében mutatja be a Meggyeskertet a Nemzeti Színház
Silviu Purcarete Meggyeskert-rendezése a Nemzeti Színházban különleges esemény, hiszen a világhírű rendező pályafutása során ritkán rendezett Csehov-darabot - olvasható a teátrum szerdai közleményében.

Mint a produkció ismertetőjében áll, Csehov utolsó darabja, látomásos végrendelete a Meggyeskert. A 20. század hajnalán, 1903-ban írta meg a "válság paraboláját" arról, ahogy egy új világ felváltja a régit, a régi értékek és az emberek "haszontalanokká" válnak.

A román rendezőnek legutóbb 2017-ben Faust-adaptációját láthatta a Madách Nemzetközi Színház Találkozó közönsége. A Csehov-művet az eredeti, Meggyeskert - Visnyovij szad - címmel tűzi műsorára a Nemzeti Színház.

A színház első és második emeleti előcsarnokában Silviu Purcarete utazásai során készített fotográfiáiból rendeznek kiállítást Purcarete világa címmel. A tárlat 2015-ben a bukaresti Nemzeti Színház előcsarnokában szervezték meg először. "A fotókon a világlátott rendező szubjektív utazásra hív, ellesett pillanatokat, egy-egy
velemenyezd, 2019. február 27. szerda, 12:51
Operadívák lépnek fel az Erkelben
A Lammermoori Lucia címszerepében a hétvégén és szerdán Edita Gruberova lép színpadra, csütörtökön, vasárnap és február 23-án Kolonits Klára látható Kovács János dirigálása mellett.

Sümegi Eszter a Gioconda címszerepében debütál az Erkel Színházban, a február 22-i premier után február 24-én, 28-án, március 3-án, 6-án és 10-én énekel Almási-Tóth András új rendezésében, Kesselyák Gergely vezényletével - közölte a dalszínház kedden az MTI-vel.

Elina Garanca február 25-én ad gálaestet az Opera Zenekar közreműködésével az Erkelben, ahol többek közt a Don Carlos és az Adriana Lecouvreur részleteit, valamint Gastaldon, Gadel, Castelao és Mato, valamint Sorozábel latinos dalait énekli. A Ion Marin által dirigált koncertet követően a művész dedikál is a közönségnek.

Ugyancsak az Opera Zenekar kíséri Olga Peretjatko áriaestjét február 26-án a Müpában. Az orosz szoprán Mozart, Bellini, Donizetti, Verdi és Gounod népszerű műveiből ad elő részleteket, amelyek mellett az Opera Zenekar Rossini,
velemenyezd, 2019. február 12. kedd, 14:32
Antall József kormányzását elemző köteteket mutatott be a Veritas
Kaproczay Károly levéltáros, egyetemi tanár a Tóth Eszter Zsófia által szerkesztett, A rendszerváltoztatás tükörreflexei című, valamint Hollósi Gábor: Az egészségügy reformja az Antall- és a Boross-kormány idején című kiadványt méltatva azt mondta: mindkét könyv az akkori politikai szereplőkkel, például Boross Péter korábbi miniszterelnökkel készült interjúk alapján tekinti át a '90-es évek elejének folyamatait. Ily módon izgalmasan, testközelből ábrázolja a kor eseményeit.

Bába Iván volt külügyi államtitkár Sáringer János: Iratok az Antall-kormány külpolitikájához és diplomáciájához című kötetet olyan dokumentumgyűjteménynek nevezte, amely forráskiadványként megkerülhetetlen a jövő kutatói számára. A könyv rendkívül izgalmas, olyan, mint egy krimi, hiszen a többi között a moszkvai puccs idején vagy a bukaresti bányászjárás okán készült feljegyzéseket ismertet. Külön foglalkozik a magyar-szovjet viszonnyal, az euroatlanti integráció kérdésével, az Antall-kormánynak a szomszédos országokkal
velemenyezd, 2019. január 29. kedd, 15:01
Nagy Imre - bűnös vagy áldozat?
Az M5 tévécsatorna új műsora az Ez itt a kérdés ...
Első része, első adása 2018. október 24-én volt.
Témája: Nagy Imre - bűnös vagy áldozat?

Vendégek: M. Kiss Sándor történész, Retörki
Rácz János, történész, Veritas
Tóth Eszter, történész, Veritas

Műsorvezető: Trombitás Kristóf

A műsorban riportok is elhangzanak Wittner Máriával és Székely Kornéllal.

A teljes adás letölthető az alábbi linken keresztül:


Megj.: Tóth Eszternek nem szóltak, hogy a tévében fog szerepelni?!
azenujsagom, 2018. október 30. kedd, 12:06
Aldo Finzi emléke előtt tiszteleg az Opera Zenekar
között. A kéthetes látogatás első felében az operáké lesz a főszerep, Erkel Bánk bánja október 30-án és november 3-án első alkalommal lesz hallható a kontinensen professzionális magyar társulat előadásában. November 1-jén Vajda János Mario és a varázsló, valamint Bartók A kékszakállú herceg vára vendégszerepel a Lincol Center színházában.

Goldmark Sába királynője november 2-án több mint 100 év után csendül fel New Yorkban újra színpadi változatban Gál Erika, Komlósi Ildikó, Németh Judit, Sümegi Eszter, Szemere Zita, Haja Zsolt, László Boldizsár, Molnár Levente, Palerdi András és Rácz István előadásában. November 4-én Erkel, Liszt, Weiner, Bartók, Dohnányi és Kodály műveiből, valamint modern balettszámokból adnak gálaestet az Opera együttesei és szólistái, a turné második felében pedig egész estés balettelőadásokat kínálnak. A hattyúk tava november 7-én, a Don Quijote november 9-én New Yorkban először lesz látható Rudi van Dantzig és Toer van Schayk, valamint Michael Messerer koreográfiáival, végül a
velemenyezd, 2018. október 11. csütörtök, 12:52
A színészek művészi fotóival népszerűsíti új bemutatóit a Nemzeti Színház
Októberben Ács Eszter, Csurka László, Berettyán Sándor és Fehér Tibor - Az ember tragédiájának szereplői -, továbbá az Álomgyár (Dreamworks) című produkcióban játszó Szűcs Nelli, Katona Kinga, Rácz József és Tóth László portréfotói láthatók az utcán, a villamosmegállókban, az újságokban és az interneten.

Az Álomgyár (Dreamworks) című előadás bemutatója október 3-án lesz; Ivan Viripajev darabját Viktor Rizsakov állítja színpadra. Az ember tragédiája, Vidnyánszky Attila rendezése október 19-én látható először - olvasható a teátrum MTI-hez eljuttatott közleményében.

A plakátokhoz a fotókat Rózsa Erika fotóművész készítette. Mint írják, a színészek ruhája, kellékei, a fotók hangulata illeszkedik az előadásokhoz. Egy-egy fotó elkészítéséhez átlagosan három órára volt szükség, az utómunkálatok újabb órákat vettek igénybe.

A plakátfotózáshoz a Nemzeti Színház társulatának mind a 35 színésze modellt állt, és a következő hónapokban mindannyiuk arcával és az új bemutatók címeivel is találkozhatnak
velemenyezd, 2018. október 01. hétfő, 12:02
Csíksomlyói passió - Szombaton mutatják be a nagyszabású produkciót a csíksomlyói hegynyeregben
A 20 órakor kezdődő nagyszabású produkcióról Vidnyánszky Attila az MTI-nek elmondta: a színház társulata és a táncegyüttes táncosai és zenészei mellett erdélyi vendégművészek, néptáncosok, énekesek, kórus és Molnár Levente operaénekes is fellép az előadásban.

A produkció társrendező-koreográfusa Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője. Az előadásban többek között Berecz András, Berettyán Nándor, Tóth Auguszta, Barta Ágnes, Rátóti Zoltán, Rácz József, Schell Ádám és Farkas Dénes játszik.

Vidnyánszky Attila elmondta: a csíksomlyói hegynyeregben kedden kezdődnek a próbák. A produkció három színpadon lesz látható, emellett a jobb- és baloldalon két hatalmas vásznon vetítik ki a Duna Televízió élő közvetítésének képeit.

A Csíksomlyói passiót tavaly tavasszal mutatták be a budapesti Nemzeti Színházban, a mostani előadás ennek a produkciónak rövidebb, de nagyobb szereplőgárdával megvalósított változata. A rendező elmondta: a produkciót eredetileg is úgy tervezték,
velemenyezd, 2018. augusztus 12. vasárnap, 13:02
Négy este a Saaremaai Operafesztivál vendége a Magyar Állami Operaház
Mozart Figaro házassága című vígoperájával kezdődik, Galgóczi Judit klasszikus rendezésében a főbb szerepeket Cser Krisztián, Rácz Rita, Szegedi Csaba, Miksch Adrienn, Szvétek László, Balga Gabriella és Szappanos Tibor alakítják - közölte a dalszínház kedden az MTI-vel.

Másnap Verdi Traviatáját Anger Ferenc színrevitelében tekintheti meg a közönség Pasztircsák Polina, Boncsér Gergely és Kelemen Zoltán főszereplésével. Pénteken a Szinetár Miklós rendezte A cigánybáró látható Boncsér Gergely, Zavaros Eszter, Wiedemann Bernadett, Rőser Orsolya Hajnalka, Szvétek László és Hábetler András előadásában.

A fesztivált is záró magyar-olasz gálaesten Erkel, Kodály és Verdi művei csendülnek fel az Opera szólistáinak közreműködésével. Az Opera együtteseit - A cigánybáró kivételével - minden este Kocsár Balázs főzeneigazgató vezényli, ifjabb Johann Strauss művét Dénes István dirigálja.

A csaknem 2000 fő befogadására képes, fedett nézőtérrel övezett színpadon 1999 óta rendezik meg a Baltikum legnépszerűbb
velemenyezd, 2018. július 24. kedd, 13:11
2018. évi történelmi évfordulók 02. 28.
színész
1971 - Homonnay Zsolt magyar színész
1976 - Ali Larter amerikai színésznő és modell
1978 - Robert Heffernan ír atléta, gyalogló
1979 - Ivo Karlović horvát teniszező
1979 - Sébastien Bourdais (Sébastien Olivier Bourdais) francia autóversenyző
1979 - Vindisch Ferenc vízilabdázó
1983 - Tim Redwine amerikai színész
1983 - Sara Nordenstam norvég úszónő
1983 - Király Linda amerikai-magyar énekesnő
1985 - Jelena Janković szerb teniszezőnő
1987 - Földes Eszter magyar színésznő
1989 - Wunderlich József magyar színész, énekes
1991 - Sarah Bolger ír színésznő
1993 - Emmelie de Forest dán énekesnő, a 2013-as Eurovíziós Dalfesztivál győztese

Halálozások
1621 - II. Cosimo de' Medici toszkánai nagyherceg (* 1590)
1697 - Haller János erdélyi magyar politikus, író, műfordító (* 1626)
1812 - Hugo Kołł±taj lengyel tudós, pap, politikus és államférfi (* 1750)
1852 - Beszédes József vízépítő mérnök, a Magyar Tudományos
skorpiolilike, 2018. február 28. szerda, 20:25
1/9
Képek, videók
az ünnepelt egészségére.j
nyulacska5
2017. július 29. szombat, 18:07
Minden mai ünnepeltnek.gi
suzymama43
2015. november 19. csütörtök, 09:49
az ünnepeltek
orban47
2015. május 09. szombat, 21:53
egyutt_unnepelt.jpg
menusgabor
2014. augusztus 22. péntek, 20:20
az ünnepelt
orban47
2014. február 28. péntek, 13:37
az ünnepelt fiúk
orban47
2013. december 08. vasárnap, 10:35
az ünnepelt, Teréz
orban47
2013. október 20. vasárnap, 11:26
Ma hősökkel ünnepeltük a
basikele
2013. június 14. péntek, 02:14
a két ünnepelt
orban47
2011. október 04. kedd, 05:34
Az ünnepelt
ujnemarika
2011. augusztus 31. szerda, 08:45
Horthy Miklós civilben
furaila
2020. március 06. péntek, 00:39
Tari Miklós megfigyel 198
furaila
2019. december 19. csütörtök, 13:56
SZKV.-Török Miklós.jpg
agica2004
2019. május 14. kedd, 19:28
Kállay Miklós és kormánya
agica2004
2018. július 23. hétfő, 15:43
Horthy Miklós.jpg
menusgabor
2018. június 18. hétfő, 20:53
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.