Belépés
2019. október 17. csütörtök | 42. hét | 290. nap | 10:06 | Hedvig
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Aki a nemzetpolitikáért felelős
Potápi Árpád János a nemzetpolitikáért felelős államtitkár fog megemlékező beszédet mondani 2019. október 26-án Mosonmagyaróvár Gyásznapján, a Gyásztéren.

Majd megkérdezem tőle, hogy mi a véleménye arról, hogy szeptember 25. óta nem képesek megjelentetni se a megyei napilapban, se a helyiben a kollégium pozsonyi látogatásának a rövid hírét, fotóját.

Magyar emlékek nyomában

Szeptember közepére szervezte a mosonmagyaróvári középiskolai kollégium hagyományos évi kirándulását. Ezúttal Pozsony és Hainburg magyar emlékei, valamint egy kis édes élmény, a kittsee-i csokigyár voltak úti céljaik.
Pozsonyban Korpás Árpád idegenvezető, a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás alelnöke ismertette a város földrajzát, történelmét, adott ízelítőt a harminchat fős csoportnak Szlovákia fővárosa magyar emlékeiből.
A kollégisták megtekintették a Szent Márton, koronázó dómot, a Prímási Palotát, Rómer Flóris, Liszt Ferenc, Katona József szobrait, sétát tettek a történelmi belváros utcáin,
azenujsagom, 2019. október 16. szerda, 03:53
Potápi: a Tenkes kapitánya az igaz ügyért folytatott magyar küzdelmeket idézi fel
"A többi nemzettel együtt építsük tovább azt az Európát, amelyért a kuruc harcosok életüket áldozták" - buzdított az államtitkár előadásában.

Potápi Árpád János, az MTI-nek nyilatkozva azt mondta: a magyarságot láthatatlan kötelék fűzi össze; vannak ugyanis olyan mondatok, versek és dallamok, amelyek "lélekben együtt találnak minket"; ilyen a Rákóczi-nóta vagy a Tenkes kapitányának története. Hozzátette: a történelmi filmneknek, a zenés, táncos daraboknak a legfontosabb célja a hazafias nevelés és a gyermekek nemzeti identitásának megerősítése.

A bécsi bemutatót a Magyarság Háza és az Ausztriai Magyarok Gazdasági Érdekközössége - Kaláka Club szervezte. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes a Kárpát-medence tizenegy helyszínén mutatja be a Tenkes kapitányát, Bécs a hetedik helyszín.

Az előadássorozatot a II. Rákóczi Ferenc-emlékév alkalmából tartják meg. Az Országgyűlés abból az alkalomból nyilvánította emlékévnek az ideit, hogy a főnemest 315 évvel ezelőtt választották erdélyi fejedelemmé
velemenyezd, 2019. október 10. csütörtök, 09:41
Potápi: példaértékű magyar-magyar összefogással nyílt új fejezet a kárpátaljai magyar nyelvű szakképzésben
Egán Ede Szakképzési Centrumban, s már most tervezhető a jövő. Nem titkolt céljuk, hogy tovább fejlesszék a külhoni magyar oktatási rendszert, teljesítve a magyar kormánynak a külhonban élő magyarok boldogulásának támogatására tett vállalását. Ennek részeként 2015-ben a külhoni magyar szakképzés évében megkezdték a külhoni magyar szakképző intézmények hálózatának bővítését és megerősítését, és azóta 145 felszerelt szaktanterem, tanműhely és tangazdaság létrejöttéhez járultak hozzá - tette hozzá.

Potápi Árpád János jelentős sikerként értékelte, hogy az Egán Ede Szakképzési Centrum közel kétezer négyzetméter alapterületű, 434 millió forintos magyar kormánytámogatással épült nagydobronyi oktató központjában és kollégiumában 95 diák tanulhat anyanyelvén különböző szakmákat a XXI. század igényeinek megfelelő körülmények között. Az intézmény a biztos jövő alapja, olyan jövőé, amelyben a magyar emberek tudnak és akarnak munkálkodni - fűzte hozzá. "Oktatási támogatásainkkal és beruházásainkkal továbbra is azt a
velemenyezd, 2019. október 07. hétfő, 15:51
Aradi vértanúk - Potápi: Perényi Zsigmond életpéldája azt üzeni, magyarságunk megőrzését minden érdek elé kell
évszázadok múltán is példaként tudunk visszatekinteni. Báró Perényi Zsigmond a beregszászi, nagyszőlősi, kárpátaljai magyarság kiemelkedő alakja ma is - tette hozzá, emlékeztetve arra, hogy a császári hatóságok azért végezték ki, mert aláírta a függetlenségi nyilatkozatot. "Perényi Zsigmond életpéldája azt üzeni, hogy magyarságunkat, annak megőrzését minden érdek elé kell helyeznünk, saját közösségünkért ki kell állnunk, saját lehetőségeinkhez mérten kell harcolnunk érte a legjobban" - emelte ki.

Potápi Árpád János kifejtette, mi a 170 évvel ezelőtt kivégzett hősöknek a leszármazottaiként egy szabad nemzet tagjai vagyunk a Kárpát-medencében vagy a világ bármelyik részén, egy olyan nemzeté, amelynek nemcsak múltja, hanem jelene és biztos jövője van. Ma már kijelenthetjük - folytatta -, hogy Kárpátalján a magyar közösség egységes, erős és összetartó, és a magyar kormány partnerekként tekint az itteni szervezetekre. Rámutatott, az elmúlt évek munkájának köszönhetően Kárpátalja jelentős fejlődésnek indult,
velemenyezd, 2019. október 06. vasárnap, 16:31
Potápi: a bukovinai székelyek kultúrája erősebb, mint valaha
Potápi Árpád János hozzátette: mindez annak köszönhető, hogy az idén 30 éves Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének tagegyesületei áldozatos munkával ápolják a hagyományokat.

Emlékeztetett arra, hogy október 8-án a Magyarok Nagyasszonyának ünnepén lesz 30 éve, hogy felszentelték kismányoki székely templomot, amely mára a bukovinai székelyek Csíksomlyója, jelentős búcsújáró helye lett. "Évről-évre többen gyűlünk össze az ősi székely motívumokat őrző kismányoki templomban" - mondta a bukovinai székely származású politikus.

Felidézte azt is, hogy egy éve avatták fel a templom udvarán felépített bukovinai székely portát, amely a népcsoport kultúráját jelképezi. "Ezt a kultúrát vittük tovább Bácskába, hoztuk ide a völgységi településekre, és azóta is próbáljuk őrizni, továbbadni gyermekeinknek, unokáinknak" - fogalmazott.

Az évfordulón az államtitkár a szövetség tolnai, baranyai, Bács-Kiskun megyei és Budapest környéki tagszervezetei mellett köszöntötte az al-dunai Sándoregyházáról és az
velemenyezd, 2019. október 05. szombat, 15:41
Sprijin de peste 600 de milioane de forinţi pentru activităţile dedicate copiilor
Árpád János Potápi, secretarul ungar de stat pentru politică naţională, a declarat, luni, în cadrul conferinţei de presă care a avut loc la Budapesta, că anii tematici au fost lansaţi în 2012. După 2015 şi-au îndreptat atenţia către antreprenoriat şi pregătirile profesionale, iar mai apoi, către familii. De doi ani încoace, anii tematici se concentrează asupra familiei.

Secretarul de stat a reamintit că, în acest an, va fi disponibilă suma de un miliard de forinţi (2,99 milioane de euro) pentru acest an tematic. Mare parte din fonduri - aproximativ 60% - va fi cheltuită pentru proiectele depuse spre finanţare.

Obiectivul este acela de a încuraja dorinţa de a procrea, astfel încât să se nască un număr cât mai mare de copii maghiari, care atunci când vor ajunge adulţi, să îşi păstreze identitatea maghiară şi să poată prospera în locul lor natal, a accentuat oficialul ungar.

Acesta a reamintit că apelurile de proiecte de anul acesta au fost publicate în aprilie 2019, cu un buget total de 300
velemenyezd, 2019. szeptember 30. hétfő, 14:51
Potápi: több mint 600 milliós támogatás külhoni szervezetek és vállalkozások gyermekbarát tevékenységére
Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón elmondta: 2012 óta hirdetnek tematikus éveket; 2015 után a vállalkozások, a szakképzés, majd a családok felé fordultak, és második éve ez határozza meg a tematikus éveket.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a tematikus évre idén egymilliárd forint áll rendelkezésre, ennek döntő részét, mintegy 60 százalékát nyílt pályázatokra fordítják.

Az a cél, hogy a külhoni magyar területeken is nőjön a gyermekvállalási kedv, minél több magyar gyermek szülessen, aki felnőve magyarként a szülőföldjén tudjon boldogulni - hangsúlyozta.

Felidézte: 2019 áprilisában tették közzé az idei felhívásokat, 300-300 millió forintos kerettel a külhoni civil és egyházi szervezetek, illetve a vállalkozások gyermekbarát tevékenységének támogatására.

Potápi Árpád János elmondta, az idei felhívásra rekordszámú, 1366 pályázat érkezett, ebből 929 a civil, egyházi szervezetek, 437 pedig a vállalkozói kategóriában. Az igényelt
velemenyezd, 2019. szeptember 30. hétfő, 12:22
Potápi: a Rákóczi-főiskola létrehozásával a kárpátaljai magyarság bizonyította, hosszú távra tervez
Potápi Árpád János a beregszászi református templomban megtartott ünnepségen mondott beszédében hangsúlyozta: a több mint negyed évszázada működő Rákóczi Főiskola olyan időszakban jött létre, amikor a körülmények egyáltalán nem kedveztek egy felsőoktatási intézmény létrehozásának, amikor "még magot vetni sem volt egyszerű dolog." A kárpátaljai magyarok mégis úgy döntöttek, nem várnak tovább - mutatott rá, megjegyezve, hogy a külhoni magyar közösségek közül elsőként ők hoztak létre felsőoktatási intézményt."A főiskola megteremtésével a kárpátaljai magyar közösség mindenki számára bizonyította, hogy hosszú távra, nem egy, nem tíz, hanem legalább száz évre tervez, azt üzenve ezzel, hogy továbbra is építője kíván lenni annak a helynek, ahol él" - hangsúlyozta az államtitkár. Kiemelte, minden nehézség ellenére ma "itt vagyunk és egy olyan felsőoktatási intézményben nyitjuk meg az új tanévet, amely folyamatosan bővül és erősödik, amelynek komoly tervei vannak a jövőre nézve." Emlékeztetett arra,
velemenyezd, 2019. szeptember 18. szerda, 16:51
Locuinţe pentru medici finanţate de Guvernul Ungariei, predate în Gheorgheni
Oaspetele de onoare al evenimentului a fostsecretarul de stat pentru politici naţionale din cadrul Cancelariei Prim-Ministrului Ungariei, Árpád János Potápi, care a declarat telefonic corespondentului agenţiei ungare de presă MTI că i se pare extrem de importantă munca de 20 de ani a Fundaţiei Studium-Prospero dusă în scopul stabilirii, reţinerii acasă, în Transilvania, a tinerilor medici, artişti, intelectuali.

Oficialul ungar a remarcat: la Gheorgheni au fost predate locuinţe aflate într-un mediu natural minunat, în care oricine s-ar muta cu plăcere. Acestea sunt potrivite pentru a pune bazele unei familii într-o localitate în care vrei să profesezi. "Am încredere că astfel putem reduce din acel deficit grav de medici, ce caracterizează regiunea şi să ajutăm cât mai mulţi medici tineri să îşi planifice viitorul atât în spitalele din Transilvania, cât şi ca medici de familie" - a formulat politicianul.

Parlamentarul Levente Vass, preşedintele executiv al Fundaţiei Studium-Prospero, a
velemenyezd, 2019. szeptember 12. csütörtök, 19:31
Magyar állami támogatással épült orvoslakásokat adtak át Gyergyószentmiklóson
Az események díszvendége, Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a két rendezvény között az MTI-nek nyilatkozva rendkívül fontosnak tartotta azt a munkát, amelyet a Studium-Prospero Alapítvány végez húsz éve azért, hogy fiatal orvosokat, művészeket, értelmiségieket telepítsen le, marasztaljon otthon, Erdélyben. Megjegyezte: Gyergyószentmiklóson olyan lakásokat adtak át csodálatos természeti környezetben, amelyekbe bárki szívesen beköltözne. Ezek alkalmasak arra, hogy egy család el tudja indítani az életét azon a településen ahol a hivatását űzi. "Bízom benne, hogy csökkenteni tudjuk ezáltal azt a súlyos orvoshiányt, amely a régiót jellemzi, és hozzájárulunk ahhoz, hogy minél több fiatal orvos találja meg a számítását mind az erdélyi kórházakban, mind pedig háziorvosként" - fogalmazott a politikus.

Vass Levente parlamenti képviselő, a Studium-Prospero Alapítvány ügyvezető elnöke beszédében felidézte: alapítványa húsz évvel ezelőtt a Kárpát-medencében elsőként
velemenyezd, 2019. szeptember 12. csütörtök, 18:51
Potápi: şi din perspectivă economică Bazinul Carpatic începe să devină unitar
Voivodina, ca mai apoi să se extindă şi în statele vecine locuite şi de maghiari. Oficialul ungar a atras atenţia că deşi programul aparţine de Ministerul Afcerilor Externe şi Comerţului Exterior, Secretariatul de Stat pentru Politici Naţionale al Cancelariei Prim-Ministrului Ungariei contribuit în nenumărate feluri la derularea lor.

Formarea şi consolidarea regiunii economice unitare ce se creionează în Bazinul Carpatic este sarcina comună a maghiarilor care locuiesc aici, a subliniat Árpád János Potápi. Acesta a mai spus că procesele economice sunt corelate, având în vedere că întreprinderile maghiare au în proporţie de 90 la sută angajaţi maghiari, iar relaţiile comerciale sunt formate în propriile cercuri, iar cele internaţionale sunt în principiu cu parteneri din Ungaria. Acest lucru reprezintă un avantaj nu doar pentru antreprenorii maghiari, ci şi pentru cei de altă naţionalitate, care locuiesc în ţara respectivă şi pentru ţara însăşi, a punctat oficialul ungar. Acesta a mai spus că Ungaria este
velemenyezd, 2019. szeptember 11. szerda, 14:41
Potápi: gazdasági szempontból is egyre inkább egységes térré válik a Kárpát-medence
hangsúlya szülőföldön történő boldogulás felé fordult. A gazdaságfejlesztési program elsőként a Vajdaságban indult meg, majd a többi környező ország magyarlakta területeire is kiterjedt. Felhívta a figyelmet arra, hogy a program ugyan a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz tartozik, de a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága számos módon segít a kivitelezésben.

A Kárpát-medencében alakuló egységes gazdasági tér kialakítása és megerősítése az itt élő magyarság közös feladata - húzta alá Potápi Árpád János. Kiemelte, hogy a gazdasági folyamatok kapcsolatban állnak egymással, hiszen a magyar vállalkozások több mint 90 százalékban magyar embereket foglalkoztatnak, a gazdasági kapcsolatokat a saját köreikből építik ki, és külföldi kapcsolataik főként magyarországi partnereket jelentenek. Ez nemcsak a magyar vállalkozóknak jó, hanem az adott országban élő, más nemzetiségű vállalkozóknak és az országnak is - szögezte le. Hozzáfűzte, hogy Magyarország akkor erős, ha mellette erősek a környező
velemenyezd, 2019. szeptember 11. szerda, 12:51
1/47
Képek, videók
potapka-cernokrka-2513 .jp
gyurusne
2009. szeptember 19. szombat, 16:36
A dicsőséges pótapa
hollossyne
2007. augusztus 07. kedd, 14:03
Mostohaöcsém , pótapum ,
kishuncutka
2006. október 01. vasárnap, 11:09
Mosonmagyaróvár
azenujsagom
2017. október 28. szombat, 05:48
Május 28. Mosonmagyaróvár
azenujsagom
2015. május 28. csütörtök, 05:15
Mosonmagyaróváron
bzsuzsanna
2014. június 18. szerda, 12:19
Mosonmagyaróvár, Csaba u.
apabybe
2014. február 07. péntek, 15:27
mosonmagyaróvár
lacipecsenye
2011. november 02. szerda, 11:14
Aqua Kft. Mosonmagyaróvár
zoldkaszino
2010. december 31. péntek, 07:12
Mosonmagyaróvár
timi032
2009. március 27. péntek, 10:34
Mosonmagyaróvár
antitokiohotel
2007. március 12. hétfő, 13:24
ezütke.gif
magdi06
2010. december 03. péntek, 14:13
ezután EXIT
raczandris
2008. február 20. szerda, 01:17
a szivecskétől ezúton sze
agica_
2007. december 28. péntek, 22:35
ezután mi jön?
verucix
2007. január 22. hétfő, 21:24
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.