Belépés
2020. január 21. kedd | 4. hét | 21. nap | 12:14 | Ágnes
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Hosszú de érdemes elolvasni...
személyes biztonságukhoz, a saját életükre vonatkozó döntések meghozatalához való jogukat is.

A skizofrniában szenvedők helyzete még ennél is speciálisabb
A már említett Nyírlakon és Lesencetomajon is több mint 110 ellátott él, a többségük, körülbelül 75 százalékuk skizofrén, tehát hasadásos elmebajban szenved. Rajtuk kívül élnek még itt szenvedélybetegségben, vagy épp súlyos, öngyilkossági kísérlettel együtt járó hangulatbetegségben, depresszióban szenvedők - mesélte lapunknak Pintér Orsolya, a Csabrendeken élő, és a szintén veszprémi Kamond községben működő intézményben 30 éve dolgozó neurológus-pszichiáter.

A 150 beteg otthonát biztosító kamondi kúriát is 4-5 éve újították fel kívül-belül, így például korszerűsítették a fűtési rendszert, és kicserélték a vizesblokkot. Most hatan laknak egy szobában, amelyekbe új ágyakat tettek, és mindegyikben van egy tévé is. Az intézményhez tartozik egy veteményes, amelyen termelhetnek, de néhányan besegítenek a közeli természetvédelmi terület
foldinefehereva, 2018. március 21. szerda, 21:48
Tizenötödik évadát kezdi a Szegedi Egyetemi Színház
A színész-rendező az évad programját bemutató sajtótájékoztatón elmondta, hogy a főként egyetemistákból álló együttessel több különböző játszóhelyen találkozhatnak a szegedi nézők, emellett fesztiválokon is részt vesznek majd.

Idei első új produkciójuk Géczi Gergő és zenésztársai, a Sungazers együttes lemezbemutatója lesz november 8-án. A koncerten a Narrow Lungs című kislemez elvont zenei világát vetítés és Fazekas Hanga grafikus és Chalhoub Emil fotográfus képeiből rendezett kiállítás egészíti ki.

A jubileumi évad alkalmából visszatekintő kötet kiadását tervezi a társulat, amely egyszerre tiszteleg a nagy elődök előtt és mutatja be az elmúlt másfél évtizedet. A tavaszi könyvbemutatót az elmúlt 15 év plakátjaiból, fotóból rendezett kiállítás kíséri majd.

Tavasszal rendezik meg a III. Szegedi Egyetemi Színházi Találkozót, melyen a vendégelőadások mellett a SZESZ új bemutatóját is műsorra tűzik: Kárpáti Péter Én, a féreg című "Kafka-kabaréját" Varga Norbert állítja színpadra.

Az
velemenyezd, 2017. október 09. hétfő, 11:22
Világegyetemista bált tart a Müller Péter Sziámi AndFriends
A szervezők közlése szerint a Müller Péter Sziámi AndFriends termékeny, innovatív, ugyanakkor hagyományőrző alkotócsoport, amely egyben baráti társaság. Az együttes folyamatosan játssza az egykori URH, a Kontroll-Csoport, a Sziámi, a korai Európa Kiadó és néhány más underground formáció kiemelkedő dalait.

A négy éve aktívan együtt zenélő AndFriends mostanában számos koncertet adott a főváros nagyobb helyszínein (A38, Budapest Kongresszusi Központ, G3, Kobuci, Dürer Kert) és tavaly óta fesztiválzenekarként is számon tartják. A zenekar gyakran lát vendégül előadókat más zenei műfajokból, a színházi szakmából, valamint az élő múltból. Felléptek már az AndFriendsszel Pintér Béla és társulata színészei is.

Várhatóan idén ősszel jelenik meg a Müller Péter Sziámi AndFriends harmadik CD-je új szerzeményekkel. Közülük a Szeretni még minden idők itthon legtöbbször (123 módon) feldolgozott magyar dala lett, lefordítottak lovári és szinto nyelvre, valamint jiddisre és angolra is. Az új anyag munkacíme: Ne
velemenyezd, 2017. július 31. hétfő, 07:30
A költészet napja - Versvonattal, villámcsődülettel ünnepelnek Bács-Kiskun megyében
Mészár Zsuzsa, a teátrum művészeti titkára elmondta: a költészet, a tánc és a színház különös találkozásának lehetnek tanúi a kecskeméti Katona József Színház új produkciójának nézői a költészet napján. A rendező, Réczei Tamás olyan "ars poeticus" verseket keresett, amelyek arról szólnak, hogyan merül fel az emberben, hogy költő lesz, és milyen utat jár be, amíg megszületnek a versek. Az előadás része a Kecskemét City Balett ősszel készített Bolero-feldolgozása Barta Dóra koreográfiájával. A Bolero Vers-Tánc-Színház című előadásban elhangzanak Arany, Petőfi, Ady, Kosztolányi, József Attila versei, majd Weöres Sándoron, Nagy Lászlón, Petrin, Baka Istvánon át eljutunk Tóth Krisztináig, Varró Dánielig és Karafiáth Orsolyáig.

Költészet napi versmondásra buzdít a kecskeméti Hírös Agóra Ifjúsági Otthon és a Kecskeméti Drámapedagógiai Műhely április 11-én délután. A főtéren találkozók Arany János, Buda Ferenc és Szabó T. Anna költeményeit mondják el közösen - mondta Koós Ildikó programszervező.
velemenyezd, 2017. április 06. csütörtök, 13:42
Kezdi új évadát a Szegedi Egyetem Színház
Millenniumi kávéházban és újdonságként bemutatkoznak a Kálvária Kulturális és Információs Központban.

Novemberben ősbemutatóként kerül színpadra Nógrádi Claudia Kalliopé című darabja a szerző rendezésében. Az alkotó és alkotás viszonyát vizsgáló darab A Homokember (The Sandman) képregénysorozatot is létrehozó Neil Gaiman angol fantasy író munkássága előtt is tiszteleg.

A második bemutatót az évadban Nagyanyám immár webkamerán figyeli, a tyúk hogy tojik címmel 2017 tavaszán láthatja a közönség Drubina Orsolya rendezésében.

A SZESZ október 10-én lép először a közönség elé Pintér Béla darabjával, a Démon gyermekeivel a Szegedi Pinceszínházban. Két nappal később az egyetem Így verselünk mi című pályázatára érkezett költeményekből összeállított nem véletlen című zenés-verses produkciót játsszák, melyet nyáron a III Levendula Napokon mutattak be először. Dorde Lebovic szerb író szürreális játékát, az Ezredik éjszakát is újra láthatja a közönség október 17-én, a hónap végén pedig ismét műsorra tűzik
velemenyezd, 2016. október 06. csütörtök, 11:01
Az eredeti hangszerelésben szólalnak meg az URH dalai
Kiss László basszusgitáros-énekes az adásban elmondta: elővették a legrégebbi felvételeket és azokat a hangszereléseket fogják a koncerten eljátszani, így igen autentikusan idézik meg az 1980-es éveket.

Az URH fél évig létezett, egy klinika drogelvonó részlegének a nappali foglalkoztatójában gyakoroltak és az első koncertjük is ott volt - emlékeztetett, hozzátéve: Dénes Józseffel, a zenekar későbbi gitárosával is ott ismerkedtek meg.

A dalok elkeseredett, kilátástalan, a jövőt sötéten látó időszakban születtek, amely bizonyos szempontból hasonlít a mostani hangulatra - vélekedett.

Fél éves intenzív underground zenélés után az URH feloszlott és átalakult: lett belőle Európa Kiadó és Kontroll Csoport, majd Sziámi. Kiss évtizedekig zenélt az Európa Kiadóban, de mivel Ausztráliában él, ritkán tud Magyarországon fellépni.

Szintén ott lesz a Gödörben az URH és az Európa Kiadó egykori dobosa. Salamon Andrásból filmrendező lett, az SZFE, az ELTE és a Metropolitan egyetemen filmrendezést
velemenyezd, 2016. szeptember 09. péntek, 13:41
Ismét URH-, Európa Kiadó-, Sziámi- és AndFriends-dalok a Gödörben
1980-ban volt az URH, a magyar alternatív színtér rövid életű, mégis egyik legmeghatározóbb zenekarának első koncertje. Féléves intenzív underground zenélés után az URH feloszlott és átalakult: lett belőle Európa Kiadó és Kontroll Csoport, majd Sziámi - idézte fel a szervezők által az MTI-hez eljuttatott közlemény.

A múltidéző koncerteken szerepet kap Kiss Llászló basszusgitáros-énekes, aki ritkán szerepel hazai színpadokon. Kiss évtizedekig zenélt az Európa Kiadóban, de mivel Ausztráliában él, ritkán tud Magyarországon fellépni, trükk-animációs szakemberként dolgozott nagysikerű nemzetközi filmekben. Grafikusként is jegyzik, Párizs és Lille után márciusban volt kiállítása Budapesten, melynek anyaga a Szépművészeti Múzeum gyűjteményébe került.

Szintén ott lesz a Gödörben az URH és az Európa Kiadó egykori dobosa. Salamon Andrásból filmrendező lett, az SZFE, az ELTE és a Metropolitan egyetemen filmrendezést tanít. Nevéhez fűződik az Ashes to Ashes című, David Bowie-ra emlékező koncertsorozat
velemenyezd, 2016. szeptember 07. szerda, 13:12
Tudomány!
csillagközi felhő egy darabkájában tanyázik.kep]http://static.origos.hu/s/img/i/1609/20160902tmc1.jpg ?w=644&h=729[/kep]
TMC-1 (Taurus Molecular Cloud 1)

A felé hulló felhőanyagtól hízik, viszont a ráhulló csillagközi gáz egy részét kifújja, és ez a jól irányzott szél kicsit megborzolja a szomszédos felhődarabot. Mivel a kifújás térbeli iránya és kiterjedése jól becsülhető, lényegében mérőrúdként használható. Tóth L. Viktor, és a vezetésével dolgozó ELTE-s doktori hallgatók Fehér Orsolya, Pintér Sándor és Zahorecz Sarolta, Európa legnagyobb parabola antennájával, az effelsbergi 100 méteres rádiótávcsővel, valamint a rekorder Herschel Űrteleszkóppal vizsgálták a TMC-1-et. Ezt a különösen elnyúlt felhőt angol társkutatójuk, Derek Ward-Thompson (University of Central Lancashire, Egyesült Királyság), csak ,,Bull's Tail" (a bika farka) néven emlegeti.

A kutatók nemcsak azt derítették ki, hogy a TMC-1-ben az F3 jelű csillagbölcső felhődarab az F1 jelű mögött lehet, hanem
piroska0101, 2016. szeptember 04. vasárnap, 06:46
A kormány döntött az új nagyköveti megbízásokról
A határozatok szerint Szabadhegy Péter János vezeti a londoni, Szilas Andrea Cecília a pekingi, Győri Enikő a madridi, Ódor Bálint Dávid az ottawai, Pintér Attila a belgrádi, Keskeny Ernő a kijevi, Kiss Gábor az ankarai, Szijjártó Orsolya a hágai, Breuer Klára Erzsébet a lisszaboni, Jakab Péter Zsolt a bangkoki, Müller Adrien a rigai, Heizer Antal a tiranai, Négyesi József a szarajevói, Barcsi Gyula a Buenos Aires-i, Deák Miklós a Santiago de Chile-i, Ternák Gábor pedig az abujai nagykövetséget.

Horváth Zsuzsanna vezeti az ENSZ és a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) mellett működő genfi állandó képviseletet. Az EBESZ és az ENSZ melletti bécsi képviseletet Dán Károly vezeti.

Balla Jánost, aki korábban a római nagykövetséget vezette, Moszkvába helyezik át, Konkoly Norbert korábbi lisszaboni nagykövet pedig a brazíliavárosi képviselet élére kerül. Bus Szilveszter eddigi jakartai nagykövet az új-delhi nagykövetséget vezeti. Perényi János korábbi rabati nagykövet pedig Bécsben látja el Magyarország
velemenyezd, 2015. január 16. péntek, 17:23
Pintér Tamás Elmúlás
keres,
S nem érti azt a szót, hogy Felesleges!


Sz. Pál-Kutas Orsolya
Diószegi

Diófáról dió pereg,
Diószegi ott ténfereg.
Őszből télbe hajlik a táj,
faágak közt fakopács jár.

Diószegi pöröl vele,
diófáját félti egyre,
nem tudja tán, hogy e madár,
jó doktorként kopog a fán.

Diószegi, Diószegi,
hagyj a fádon helyet neki,
a jó doktor hadd dolgozzon,
bő termés lesz az asztalon.

Fa alatt áll Diószegi,
a lehullott diót szedi.
Vászonzsákját telirakja,
télre várja majd a
kannalidia, 2014. október 09. csütörtök, 13:11
A magyar dráma napja - Programok országszerte
A magyar dráma napját Madách Imre Az ember tragédiája című művének 130 évvel ezelőtti, 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve 1984 óta rendezik meg ezen a napon, hogy ráirányítsák a figyelmet a magyar drámairodalom értékeire, és új művek születését ösztönözzék.

A Színházi Dramaturgok Céhe, valamint az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) a Színház- és Filmművészeti Egyetem Ódry Színpadán emlékezik meg a magyar dráma napjáról. Szombaton, a magyar dráma napjának előestéjén adják át a dramaturg céh által évente odaítélt Az évad legjobb magyar drámája díjat, valamint a Szép Ernő-jutalmat.

A Színházi Dramaturgok Céhének díját az idén Pintér Béla Titkaink című drámája nyerte el. A Szép Ernő-jutalom idei díjazottja Görgey Gábor, akinek életművéért ítélték oda a díjat, Kocsis István, aki eddigi drámaírói munkásságáért kapja az elismerést, valamint Mohácsi István és Mohácsi János, akik eredeti világlátású színpadi szövegeikért vehetik át a díjat.

A magyar dráma napján a
velemenyezd, 2014. szeptember 19. péntek, 14:53
Búcsú az iWiW-től...
Albert
Fehér Ambrus
Filótás Péter
Fischer András
Földes László
Forgó Zoltán
Fráter Miklós
Gárdos Beáta
Gazsó Gábor
Geda Zoltán
Gergely László
Gordon Ákos
Guthy Miklós
Gyebnár Krisztián
Gyebnár Szabolcs
Harsay Sára
Hegyközi Gergő
Heiner Péter
Holub Katalin
Horváth János Huán
Horváth Péter
Horváth Réka
Hubert Kornél
Incze Kinga
Invancsics Pál
Jalsovszky Pál
Kalmár Dóra
Karcagi Orsolya
Kasler Lóránd
Kátai Levente
Kirády Attila
Kishalmi Bea
Kiss Péter
Koltai Péter
Komáromi Csilla
Korpás Judit
Kovács Balázs
Kovács Gergely
Kováts Ádám
Kövesházi Dániel
Kozári István
Laczkovich Bence
Láng Róbert
Lécz Balázs
Lendvai Gábor
Loosz Viktor
Madarász Anett
Magyar Gábor
Magyarfalvi Éva
Majoros Kriszta
Majzik Viktor
Márk Sándor Zoltán
Markó Tibor
Matics
simocsi, 2014. június 30. hétfő, 19:37
1/3
Képek, videók
orsolya névv.jpg
zsokica45
2018. június 01. péntek, 16:49
Koncz Orsolya - Nagyon sz
sanci81
2018. február 25. vasárnap, 18:36
Karafiáth Orsolya - Kíván
sanci81
2018. február 22. csütörtök, 17:16
orsolya név.jpg
zsokica45
2017. november 07. kedd, 18:26
orsolya névvc.jpg
zsokica45
2016. október 26. szerda, 14:42
Orsolya
szicu
2016. május 13. péntek, 09:56
orsolya zárda
chillik
2015. november 07. szombat, 06:35
Mennyire rövíd kis életük
irmus
2015. január 10. szombat, 08:02
41ember fizetett eletukke
relisisi
2011. március 27. vasárnap, 16:43
És életük párja
bocskai63-71
2008. november 16. vasárnap, 09:23
szenvedok.jpg
lizbet02
2009. július 12. vasárnap, 18:52
veszprémi érsek0902.jpg
maroka
2019. szeptember 02. hétfő, 10:39
veszpremi-kesz-zoltan. jpg
agica2004
2015. március 06. péntek, 14:24
Veszprémi vár.jpg
dnemethk
2014. március 09. vasárnap, 14:30
Veszprémi állatkert Pintá
cipello
2013. december 21. szombat, 18:32
Címkék
Breuer Klára Erzsébet, Mohácsi István, főváros nagyobb, Dorde Lebovic, Kiss Llászló, Müller Péter Sziámi AndFriends, Zahorecz Sarolta, darabkájában tanyázik, tyúk hogy, Kasler Lóránd, Kiss Péter, múltidéző koncerteken, Tóth Krisztináig, koncerten eljátszani, Kárpáti Péter Én, Géczi Gergő,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.