Belépés
2020. március 28. szombat | 13. hét | 88. nap | 19:46 | Gedeon, Johanna
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Csaba testvér Valentin napi gondolata 02.14
évben, de nem az elmúlt 10 évben az ő kedvesétől, férjétől kapott egy szerelmes verset. Engem is meglepett a "felmérés eredménye", hisz összesen 3-4 hölgy emelte fel a kezét! Aztán, hogy oldjam a feszültséget megkértem, hogy most az emelje fel a kezét, akinek azért igénye lenne egy szép, szívből jövő szerelmes versre! No erre minden nő felemelte a kezét, volt aki mindkettőt, kortól függetlenül!
Ezen a szép napon, (csak, hogy a férfi társaimnak súgjak) megosztok egy szép szerelmes verset Petőfi Sándortól, melyet Szendrei Júliához írt! Tudjuk, hogy Júlia előbb kikosarazta Sándort, de amint e vers is jelzi, a férfit a visszautasítás nem torpantotta meg, hisz jól tudta, hogy a lányokat és a várokat ostrommal veszik be!
Érzelmeinket megfogalmazni, kifejezni emberhez méltó dolog! E víg farsangi időszakban, február 14-én, e tavaszi szép napon egyenesen kötelező! Isten áldását, a szép tiszta szerelmet kérem minden arra érett fiatal, felnőtt számára! Töltse be a szerelem lobogó lángja, e drága földi
maroka, 2020. február 14. péntek, 10:54
Nyolcvan éve nem került árverésre Petőfi dedikációjával ellátott kötet
hozta létre a Vasárnapi Újságot.

"Nincs tudomásom arról, hogy magángyűjteményben őriznének még a köz előtt ismert Petőfi-dedikációt, így csak lappangó dolgok kerülhetnek elő" - hangsúlyozta Bálinger Béla, hozzátéve: közvetlenül halála után már olyan kultusz alakult ki Petőfi körül, hogy számon tartották műveit és dokumentumait.

"A 19. században is jellemző volt, ha Petőfitől előkerült valami, az rögtön közgyűjteményben került, leginkább a Petőfi Társasághoz" - mondta.

Jelenleg Petőfi Sándortól kilenc könyvdedikáció található a legnagyobb magyar közgyűjteményekben: az Arany Jánosnak ajánlott dedikációt a Magyar Tudományos Akadémián, hat dedikációt a Petőfi Irodalomban Múzeumban, míg az Országos Széchényi Könyvtárban két dedikációt őriznek.

Ez a pár darab ismert dedikáció mindig a közeli barátoknak vagy ismerősöknek szól, akkoriban ugyanis nem volt szokás ismeretleneknek dedikálni, a dedikáció mint műfaj sokkal később alakult ki -tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy az államnak
velemenyezd, 2019. november 22. péntek, 19:19
Lampért Géza versei
egymást.

És nyomban leforditotta Tasso néhány versét olaszból franciára. Egyben szivesen meghivta a nemes lordokat az őszre Badacsonyba szüretre, ahova ő is hazamegy.

- Én is elkisérem az urakat, - mondotta most már teljesen megnyugodva és derülten Esterházy kapitány. - Ott majd megismerik a többi ,,vadmagyart ,, is.
A lordok melegen kezet szoritva vettek bucsut - a viszontlátásra Badacsonyban! - a vadmagyarnak vélt ifju gárdistától, Kisfaludy Sándortól, aki igy Bécsben is megmentette a magyar becsületet és később is annyi dicsőséget szerzett nagy müveltségével és nemes magyar költészetével magának és a nemzetnek.


A VILLAMOSBAN

A villamosba két baka ült be,
Nagy szomorúság támadt körülte...
Begöngyölgetve fehér pólyába
Egyiknek keze, másiknak
menusgabor, 2019. augusztus 07. szerda, 22:00
Folytatódik a Várkert Irodalom Nagy Magyar Versek című sorozata
Versek című irodalmi sorozat minden hónapban költői esttel várja a közönséget a Várkert Bazárban. Az előadáson három ismert színész és egy népszerű zenész áll a színpadon. Az előadott versek pedig mindig más gondolat köré szerveződnek.

Ugron Zsolna író, az est háziasszonya elmondta: az ENEMVÉ második, októberi előadása a forradalmak, szerelmek, a születés és meghalás köré szövődik.

A ". Szüzek voltunk." című esten költemények hangzanak el többek között Ady Endrétől, Pilinszky Jánostól, Weöres Sándortól, Tóth Krisztinától, Petőfi Sándortól, József Attilától, Kányádi Sándortól, valamint Babits Mihály és Faludy György fordításaiból.

A műsor összeállítása során arra törekszünk, hogy a legismertebb "sláger" versek mellett szerepeljenek olyan művek is, amelyeket nem feltétlenül ismer a közönség - mondta Ugron Zsolna."Jó asszociációs játék zenészeket hagyni reagálni klasszikus vagy akár kortárs versekre" - magyarázta. Így minden irodalmi esten a színészek mellett egy népszerű zenész is
velemenyezd, 2018. október 10. szerda, 11:31
A magyar kultúra értékeit közvetítő csomagot kapnak határontúli családok
"Olyan kiadványok ezek, amelyek minden magyar családnak a könyvespolcán ott kell, hogy legyenek" - fejtette ki Fekete Péter kulturális államtitkár az MTI-nek adott keddi interjújában.

A csomagban Bartók Béla Képeskönyv gyermekeknek című népdalfeldolgozás-gyűjteménye és annak CD melléklete mellett megtalálható Jankovics Marcell Magyar népmesék című DVD-jének első része, Szép Ernő Mátyás király tréfái című hangoskönyve, valamint Benedek Elektől a Világszép nádszál kisasszony, Petőfi Sándortól a János vitéz, Arany Jánostól a Toldi, Gárdonyi Gézától az Egri csillagok, Molnár Ferenctől a Pál utcai fiúk, valamint Hász Róbert A künde című regénye.

Az államtitkár elmondta, hogy Kolozsváron kedden adja át az első 20 könyvcsomagot azoknak a családoknak, "akik büszkén vállalják, hogy magyarok, akik a Közénk tartozol! program keretében együtt gondolkodnak velünk és együtt mutatnak példát abból a felelősségvállalásból, ami a gyermeknevelés, a család összetartása kapcsán nemcsak a kulturális kormányzatnak,
velemenyezd, 2018. július 24. kedd, 18:21
Arany-emlékév - Átadták a felújított nagyszalontai Csonkatornyot
eredményeinek és azoknak a relikviáknak a bemutatása, amelyeket a 200 éve született költő még személyesen adományozott szülővárosának a múzeum létrehozásakor.

Budapesten a PIM szakemberei restauráltak 25 tárgyat, így például Arany Jánosnak a Nők Országos Szövetségétől kapott, haláláig használt íróasztalát; két barna mintás, ripszbevonatú foteljét, amelyek közül az egyikben ülve elhunyt; Zircen Jánostól kapott virágmintás lantlábú asztalát; Kányádi Sándor által is megénekelt kalapját, valamint a Petőfi Sándortól kapott kávéfőzőjét.

Emellett Barabás Miklós 1856-ban a költőről festett portréja is megújult, amelyről sokáig azt gondolták, hogy szovjet katonák rongálták meg, valójában - még a költő életében - egy férfi okozott nagyméretű hasadást a vásznon, aki karddal támadt a városházán a portréra.A sérülést most először sikerült úgy javítani, hogy az alig észrevehető az életnagyságú festményen.

A múzeum kiállítási tárgyainak egy részét, a hálószoba-berendezést, Arany János ágyát, könyves- és
velemenyezd, 2018. március 14. szerda, 13:12
Dvihallyné Oszuskó Sarolta: Fényes Tanösvény Tata
Dvihallyné Oszuskó Sarolta:
Fényes Tanösvény
Tata

"Oh, természet, oh, dicső természet!
Mely nyelv merne versenyezni véled?
Mily nagy vagy te! Mentül inkább hallgatsz,
Annál többet, annál szebbet mondasz."

Őszi szél suhan a fák közt,
napfény csillan a vizeken.
Láp és mocsár, víz mindenütt,
megbabonázva figyelem.

Egy elvarázsolt erdőben
járunk, lenyűgöz a látvány.
Éger erdő levelei
hullnak már köröttem sárgán.

Gyökerüket mocsár rejti,
koronájuk ég felé tör.
Békalencse, tavirózsa
dajkája lett a víztükör.

Függőhídon ringva járunk,
integet már a túlsó part,
alig várjuk, hogy elérjük,
érezzük a szilárd talajt.

Meleg vizű forrásoknak
buboréka felszínre száll,
hangjukat hallani, mikor
a néma csend reánk talál.

Fényes nevet onnét kapta:
kvarchomok száll buborékkal,
nap fényében tündökölnek,
ha ölelkeznek
ametiszt54, 2017. december 26. kedd, 16:17
1956 - Két szabadságharcos kapta idén a Petőfi-díjat
történelem".

A nemzet a mai szabadságot ilyen hősöknek köszönheti, akik úgy teremtették azt meg, hogy harcoltak, majd méltósággal viselték a megtorlásokat. Példájuk arra tanít, hogy sose alkudjunk meg, sose engedjünk az elnyomásnak, a terrornak - fogalmazott.

A KKETTK és a MOL-csoport 2009-ben alapította a Petőfi-díjat, amellyel Közép-Európa azon kiemelkedő személyiségeit díjazzák, akik helytállásukkal, a régió népeinek szabadságáért hozott áldozatukkal mutattak példát és mozdították előre - a Petőfi Sándortól vett idézet szerint - a "közös jó", a szabadság ügyét.

A szervezők ismertetése szerint Regéczy-Nagy László a brit nagykövetség sofőrjeként a forradalom alatt és után Bibó István, Göncz Árpád és az angol követ összekötője volt. 1957 júniusában tartóztatták le és 15 év börtönre ítélték, ám az ENSZ nyomására Göncz Árpáddal együtt 1963-ban kiszabadult. Egyik alapítója volt 1988-ban a Történelmi Igazságtétel Bizottságának - később elnöke lett -, részt vett Nagy Imre és társai újratemetésének
velemenyezd, 2016. december 05. hétfő, 19:33
Konferenciát rendeznek a magyar történelem híres temetéseiről és újratemetéseiről a szabolcsi Vaján
A nyíregyházi Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület és a Vay Ádám Muzeális Gyűjtemény által megrendezendő esemény aktualitását az adja, hogy idén novemberében emlékeznek meg az egykori kurucgenerális, Vay Ádám (1657-1719) újratemetésének 110. évfordulójáról - közölték a szervezők az MTI-vel.

Vay Ádám II. Rákóczi Ferencet követve emigrációban töltötte élete utolsó időszakát, hamvait 1906-ban, a fejedelem újratemetésével közel egy időben hozatták haza. Az egykori kuruc vezér ekkor kapta meg a számára kijáró végtisztességet és Vaján, a család ősi fészkében helyezték örök nyugalomra.

Az évforduló kapcsán megrendezendő konferencia a magyar nemzeti emlékezet híres temetéseit és újratemetéseit kívánja megidézni - írták közleményükben a szervezők. Az előadók a téma keretein belül végigkalauzolják a hallgatóságot az Árpád-házi királyoktól a 20. század végéig és arra keresik a választ, a temetés, a gyász és temetési szertartások - avagy Petőfi esetében annak hiánya - hogyan járultak hozzá a személyt
velemenyezd, 2016. november 10. csütörtök, 10:11
Karácsonyi idézetek
hálaének,
Az én kedves kis falumban
Karácsonykor
Magába száll minden lélek.

Karácsonyi idézet Müller Pétertől
Karácsony nem az ész, hanem a szív ünnepe. És a szív érzi, hogy azok is ott állnak veled a karácsonyfa körül, akiket a szemeddel nem látsz, és az eszeddel nem hiszel.

Karácsonyi idézet Csitáry-Hock Tamástól
Az a nap az igazi karácsony, a nagy ajándékozás, a szeretet napja, amikor magadhoz ölelheted a Kedvest.

Karácsonyi idézet Márai Sándortól
Karácsonykor az ember mindig hisz egy kissé a csodában, nemcsak te és én, hanem az egész világ, az emberiség, amint mondják, hiszen ezért van az ünnep, mert nem lehet a csoda nélkül élni.

Karácsonyi idézet Fésűs Évától
December az úton szánkóval szalad,
karácsonyi kedvvel kincset osztogat.
Piros ünnepet hoz, fenyők illatát,
hóember a kertben kicsípi magát!

Karácsonyi idézet Al Ghaoui Hesnától
Ezt teszi a karácsonyfa. Furcsa kis érzelemkapukat
lovaszmarika, 2015. december 13. vasárnap, 17:04
Csukás István kapta a Szép Ernő-különdíjat
Zoltán

A Süsü és Pom Pom mesefigurák megteremtője elmondta: az elismerést egy nagyon szép gesztusnak tartja a szakma és a Magyar Írószövetség részéről, amelynek fiatal kora óta tagja. Mint fogalmazott, nagyon hálás Kormos Istvánnak, amiért annak idején rábeszélte, hogy a költészet művelése mellett foglalkozzon gyermekirodalommal is.

"Egy szép metaforával kifejezve két szárnyam nőtt, mindkettővel repülök és mindkettőt azonos színvonalúnak tartom" - fűzte hozzá, hangsúlyozva, hogy Petőfi Sándortól Pilinszky Jánosig szinte minden nagy magyar költő írt a gyerekeknek is, ezért nagy örömnek tartja, hogy része lehet a hihetetlenül gazdag magyar gyermekirodalomnak.

"Élvezem a népszerűséget és a felém áradó szeretetet" - fogalmazott Csukás István, aki jelenleg egy önéletrajzi ihletésű prózaköteten dolgozik, valamint számos meseötlete van és szeretne a jövőben újabb színdarabot írni.

Csukás István október 24-én, szombaton vette át a budapesti Játékszínben az idei Szép
akiram45, 2015. október 25. vasárnap, 08:10
Pénteken veszi át Csukás István az Írószövetség örökös tagsági címét
Istvánnak.

A Süsü és Pom Pom mesefigurák megteremtője az MTI-nek elmondta: az elismerést egy nagyon szép gesztusnak tartja a szakma és a Magyar Írószövetség részéről, amelynek fiatal kora óta tagja. Mint fogalmazott, nagyon hálás Kormos Istvánnak, amiért annak idején rábeszélte, hogy a költészet művelése mellett foglalkozzon gyermekirodalommal is.

"Egy szép metaforával kifejezve két szárnyam nőtt, mindkettővel repülök és mindkettőt azonos színvonalúnak tartom" - fűzte hozzá, hangsúlyozva, hogy Petőfi Sándortól Pilinszky Jánosig szinte minden nagy magyar költő írt a gyerekeknek is, ezért nagy örömnek tartja, hogy része lehet a hihetetlenül gazdag magyar gyermekirodalomnak.

"Élvezem a népszerűséget és a felém áradó szeretetet" - fogalmazott Csukás István, aki jelenleg egy önéletrajzi ihletésű prózaköteten dolgozik, valamint számos meseötlete van és szeretne a jövőben újabb színdarabot írni.

Csukás István október 24-én, szombaton veszi át a budapesti Játékszínben az idei Szép Ernő-jutalmak
velemenyezd, 2015. október 20. kedd, 16:02
1/3
Képek, videók
Idézetek..Márai Sándortól
mailona
2012. április 13. péntek, 17:58
Húsvétra Sándortól
csalogany13
2011. április 25. hétfő, 00:38
Idézetes kép Sándortól
csalogany13
2011. január 12. szerda, 18:19
85, Szendrei Júlia.jpg
dnemethk
2016. január 02. szombat, 23:52
104. Szendrei Júlia.png
dnemethk
2016. január 02. szombat, 23:46
176. Szendrei Julianna.jp
dnemethk
2016. január 02. szombat, 23:22
216. Szendrei Júlia.jpg
dnemethk
2016. január 02. szombat, 22:49
217. Szendrei Júlia.jpg
dnemethk
2016. január 02. szombat, 22:49
496. Szendrei Júlia.jpg
dnemethk
2016. január 02. szombat, 16:18
497.Szendrei Júlia.jpg
dnemethk
2016. január 02. szombat, 16:18
498. Szendrei Júlia.jpg
dnemethk
2016. január 02. szombat, 16:18
499. Szendrei Júlia.jpg
dnemethk
2016. január 02. szombat, 16:18
500. Szendrei Júlia.jpg
dnemethk
2016. január 02. szombat, 16:06
501. Szendrei Júlia.jpg
dnemethk
2016. január 02. szombat, 16:05
502. Szendrei Júlia.jpg
dnemethk
2016. január 02. szombat, 16:05
Címkék
néma csend, költészet művelése, szabolcsi Vaján, önéletrajzi ihletésű, népszerű zenész, nagyon szép, Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület, számára kijáró, Jankovics Marcell Magyar, Magyar Írószövetség, Csukás István, csomagban Bartók, lordok melegen, legnagyobb magyar, Ádám II, kulturális kormányzatnak,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.