Belépés
2019. november 20. szerda | 47. hét | 324. nap | 01:03 | Jolán
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Palkovics László: Magyarország és Szlovénia közös kutatásfejlesztési programokban érdekelt
A tárcavezető példaként erre a következő európai uniós tervezési ciklust említette.

Az Európai Unió következő kutatás-fejlesztési alapja majdnem 100 millió eurót tesz ki, és jelen pillanatban ennek nagyon kis részét hozza el a két ország - hangsúlyozta, majd hozzátette: "szeretnénk, ha nagyobb mértékben tudnánk ebből közösen részesedni".

Palkovics jelezte, hogy januárban több különböző területen ír alá együttműködési megállapodást a két kormány, mint például a a high-tech ipar, a zöldgazdaság és közösbeszállítói fejlesztések.

A két miniszter Lendván a Muravidék fejlesztési kérdéseiről és lehetőségeiről is tárgyalt.

A tárcavezetők egyetértettek abban, hogy a határ menti vidékek nem attraktívak a fiatalok számára, mert a nagyobb városok elszívják a munkaerőt, és ezen szeretnének változtatni.

Ennek egyik megoldása, hogy olyan cégeket hoznak a térségbe, amelyek munkalehetőségeket teremtenek. Ezek vagy a hagyományokra épülnek, vagy olyan új lehetőségeket teremtenek, mint az
velemenyezd, 2019. november 19. kedd, 18:33
Krónika 3. rész (határozathozatalok)
A parlament 169 igen szavazattal, egyhangúlag hozzájárult a magyar-szlovén államhatár új, 2018-as határokmányainak kihirdetéséhez.

Elfogadták az ÁSZ tavalyi beszámolójátAz Országgyűlés elfogadta az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2018-as szakmai tevékenységéről szóló beszámolóját.

A képviselők 117 igen szavazattal, 54 ellenében hagyták jóvá az erről szóló határozatot.

Domokos László, a szervezet elnöke az indítvány parlamenti vitájában úgy fogalmazott, az ÁSZ 2018-ban is nagy hatékonysággal és eredményesen látta el a közpénzek és a közvagyon ellenőrzésével kapcsolatos feladatait.

A parlament jóváhagyta a 2018-as zárszámadást

A parlament elfogadta a 2018-as központi költségvetés végrehajtásáról szóló pénzügyminiszteri zárszámadást.

A képviselők 116 igen szavazattal, 55 ellenében hagyták jóvá Varga Mihály javaslatát.

A kabinet szerint a tavalyi zárszámadásból nemcsak az derül ki, hogy az adócsökkentések és adókedvezmények több százmilliárd forintot hagytak a
velemenyezd, 2019. november 19. kedd, 13:13
Átalakul a szakképzés
Az Országgyűlés 119 igen, 40 nem szavazattal és 15 tartózkodás mellett fogadta el kedden Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter törvényjavaslatát a szakképzésről, amely a 2011-ben elfogadott elődjét váltja fel.

A törvény preambulumában célként jelölik meg a többi között egy olyan szakképzési rendszer kialakítását, amely a tudásalapú gyakorlati tanulásra, a digitális tudás fejlesztésére, a kreatív és széles látókörű gondolkodásra, továbbá a változásokhoz való rugalmas alkalmazkodás képességére oktat, a szakképzés és a gazdasági szféra közötti együttműködés erősítését alapozza meg, valamint valós piaci esélyt és biztos megélhetést biztosít.

A 2020/2021-es tanévtől a szakképző intézményeknek két típusa lesz: a technikum és a szakképző iskola. Az ötéves technikusképzéssel az előterjesztő célja az, hogy néhány éven belül kinevelhető legyen a ma például a jármű- és a vegyiparból hiányzó középvezetői kör. Fontos törekvés az is, hogy a technikusi képzésből - érettségi
velemenyezd, 2019. november 19. kedd, 10:41
ITM, VDSzSz: kiszámítható bérezéssel tehető vonzóbbá a vasutas hivatás
Az ITM hétfőn azt közölte az MTI-vel, hogy Palkovics László innovációs és technológiai miniszter megbízásából Schanda Tamás parlamenti államtitkár és Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár fogadta Halasi Zoltánt, a VDSzSz elnökét és Mózes Tibor érdekvédelmi alelnököt. A felek a találkozón megerősítették elkötelezettségüket a konstruktív párbeszéd és a rendszeres szakmai egyeztetések mellett.

A szaktárca és a szakszervezet képviselői egyetértettek abban, hogy a képzett vasúti munkavállalók megtartása érdekében tartósan kiszámítható bérezésre, a meglévő szakemberek mobilitását támogató intézkedésekre van szükség. A szakmai utánpótlás a tárgyalópartnerek közös álláspontja szerint a vasúti képzési kínálat jelentős bővítésével biztosítható. Vizsgálni kell az új munkavállalók felvételét gátló, lassító adminisztratív akadályok lebontásának, a követelmények ésszerűsítésének lehetőségét is.

Az egyeztetésen elhangzottak szerint a tárca és az érdekképviselet egyaránt a 2010 óta
velemenyezd, 2019. november 18. hétfő, 18:12
Roska Botond neurobiológus kapta a Semmelweis Budapest Awardot
millióit segíthetik hozzá egy jobb minőségű élethez.

A 250 éves Semmelweis Egyetemen 10. alkalommal adták át a Semmelweis Budapest Awardot, amelyet olyan, világszerte elismert eredményeket elérő tudósok kaphatnak meg, akiknek munkássága új utat mutat az élő természet megismeréséhez, és akik az emberiség javát szolgálják - mondta Merkely Béla.

Roska Botond az élet valós problémáira nyújt innovatív megoldást a látás visszaállítását célzó, korszakalkotó génterápiás kísérleteivel - fogalmazott Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az alkalomra írt üzenetében, amelyet távollétében Bódis József, a tárca államtitkára olvasott fel.

A miniszter szerint a kormány feladata, hogy a Roska Botondéhoz hasonló kutatások köré az egyetemekhez kötődő, versenyképes, az ipari szempontok szerint rugalmasan alakítható "science parkokat" hozzon létre. A tervek szerint az elkövetkező években elindulhat a Semmelweis Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közös
velemenyezd, 2019. november 18. hétfő, 18:12
Palkovics: az ország egyik legsikeresebb programsorozata lehet a Modern Gyárak Éjszakája
Palkovics László hangsúlyozta: a gyárak most bemutathatják magasan automatizált tevékenységeiket, az általuk kínált fejlődési és munkalehetőségeket. A modern technológiákat akkor lehet ugyanis elfogadtatni a leghatékonyabban a hazai vállalkozókkal, ha előnyeiről személyesen győződhetnek meg - tette hozzá.

A programsorozat révén a magyar családok is kézzelfogható közelségben tapasztalhatják meg, hogy városaikban példaértékű vállalatok, nemzetközileg is versenyképes ipari üzemek működnek.

Egy modern gyárat meglátogató fiatal ötletet meríthet a szakmaválasztáshoz, a már jelenleg is dolgozók pedig kedvet kaphatnak egy új pálya kipróbálásához.

A miniszter emlékeztetett: a magyar gazdaság 2010 óta Európa sereghajtói közül a kontinens legdinamikusabban fejlődő gazdaságai közé került.

A harmadik negyedévi hazai GDP növekedés meghaladta az öt százalékot, és az éves növekedés is várhatóan eléri majd az öt százalékot - tette hozzá.

A miniszter szerint a lendületes fejlődés jelentős részben
velemenyezd, 2019. november 15. péntek, 20:01
LMP: magyar érdekkel nem igazolható a Budapest-Belgrád vasúti fejlesztés
jegyezte meg.

Az LMP arra tesz javaslatot, mely infrastrukturális fejlesztéseket kellene megvalósítani a forrásból, megjegyezve: miközben 17 ezer kilométernyi alsóbbrendű utat kellene megújítani, mindössze 450 kilométernyi felújítására nyújt fedezetet a jövő évi költségvetés.

Kifejtette: miután a magyar kormány Triesztben vásárolt kikötőt, és Kína is inkább ezen térség logisztikai bázisai iránt érdeklődik, a tervezett vasútvonal végső állomását jelentő píreuszi kikötő feleslegessé válik.

Palkovics László pekingi tárgyalásai után kedden jelentette be, hogy elhárult az utolsó akadály a Budapest-Belgrád vasútvonal magyarországi szakaszának kiépítését célzó projekt elől, az erre vonatkozó finanszírozási szerződést ugyanis a tervek szerint még az év végéig aláírják, a projekt pedig a jövő év elejétől kezdetét veheti.

Keresztes László Lóránt kérdésre beszámolt arról, hogy lezárult a jelöltállítás folyamata az LMP november 23-ai tisztújító kongresszusára: Schmuck Erzsébet az egyetlen jelölt a
velemenyezd, 2019. november 15. péntek, 15:51
Palkovics: szakképzési együttműködéssel is bővül a magyar-kínai oktatási keretmegállapodás
A miniszter Cseng Fu-csi oktatási miniszterhelyettessel egyeztetett, akivel a 2019 és 2022 közötti időszakra hároméves keretmegállapodást írták alá, amelynek értelmében mindkét ország 230 ösztöndíj lehetőséget ajánl fel, beleértve az MsC, BsC, doktori képzésre vonatkozó, illetve a rövidebb időtartamú, kutató ösztöndíjakat.

Palkovics László elmondta: az új keretmegállapodás immár a szakképzési együttműködést is magában foglalja, amely elsőként Magyarországon Békéscsabán valósul meg egy kínai partnerrel.

A miniszter rámutatott: Kína Egy övezet, egy út nevű globális gazdasági és infrastrukturális kezdeményezése - az ókori Selyemúttal ellentétben - nem csupán az áruk és szolgáltatások áramlásának eszköze, hanem magában foglalja az oktatás és a kutatás területén folytatott együttműködést is. A két ország fizikai távolságát kiküszöbölendő olyan konstrukciók kidolgozására van szükség, mint az intézmények megjelenítése - fogalmazott, hozzátéve: Magyarországon több kínai egyetem kínál már kihelyezett
velemenyezd, 2019. november 11. hétfő, 15:01
Palkovics László: 2022-től MotoGP-futamot rendezhet Magyarország
Palkovics László azt mondta, hosszabb ideje folytattak tárgyalásokat a MotoGP kereskedelmi jogait birtokló céggel, amellyel szándéknyilatkozatot is aláírtak, a következő lépés pedig az, hogy a kormánynak február 28-ig végleges döntést kell hoznia többek között a helyszínről és a rendezéshez kapcsolódó intézkedésekről."November folyamán, december elején a kormány elé kerül a magyar autó- és motorsport fejlesztésére kidolgozott stratégia, amely számos célt és intézkedést tartalmaz, és amelyre többek között a sportági eredményességen, valamint a turizmusra gyakorolt hatáson túl azért is van szükség, mert Magyarországon az autóipar erőteljesen meghatározza a gazdaság sikerességét" - jelentette ki az innovációs és technológiai miniszter. Hozzátette, hogy az idei év második negyedévében 5,2 százalékkal nőtt a magyar gazdaság, amely kiemelkedő adat Európában."A stratégiát tartalmazó dokumentum szerint a legfontosabb beavatkozási területek a Hungaroring és a hazai
velemenyezd, 2019. november 09. szombat, 14:41
Elkezdődött a World Robot Olympiad világverseny döntője Győrben
Palkovics László innovációs és technológia miniszter a Széchenyi István Egyetem sportcsarnokában angolul mondott ünnepi beszédében elmondta, hogy Magyarország a jövő évi világverseny döntőjére felajánlja támogatását egy olyan országnak, amely anyagi okok miatt nem tud részt venni a megméretésen. A következő évi verseny döntőjét Kanada rendezi.

Ezzel Magyarország példát szeretne mutatni, mert mindenki nyertes, aki részt vesz a versenyen - hangsúlyozta a miniszter.

Kiemelte: azok, akik vasárnapig Győrben mérik össze tudásukat, mind érdeklődnek a természettudományok és a műszaki ismeretek iránt.

Az ünnepélyes megnyitón a 74 ország képviselői egyenként vonultak a színpadra nemzeti lobogóikkal.

Brent Hutcheson, a WRO nemzetközi szervezet elnöke azt mondta, hogy a résztvevők vasárnapig különböző kihívásokat teljesítenek a robotika és a robotépítés területén.

A WRO versenyen résztvevők hat korosztályban és négy kategóriában versenyeznek. A kísérőkkel együtt mintegy 2700 ember
velemenyezd, 2019. november 08. péntek, 20:22
Palkovics: Magyarország a dróntechnológiában is vezető szerepre törekszik
Palkovics László nemzetközi hatáselemzésekre hivatkozva megjegyezte, hogy a dróntechnológia piaci lehetőségei meghaladhatják az évi tízmilliárd eurót a kontinensen, Magyarországon pedig belátható időn belül a tízszeresére, évi 20 ezer fölé emelkedhet az engedélyezett drónrepülések száma. Ma már napi szinten használ ilyen eszközöket a mezőgazdaság és erdőgazdálkodás, a logisztika, a szállítás, a közlekedés, drónokkal felügyelnek hálózati infrastruktúrákat és közszolgáltatásokat - tette hozzá.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a szabályozási környezetnek nem követnie, hanem ösztönöznie kell a fejlődést, és figyelembe kell vennie a drónok használatából eredő kihívásokat. Kiemelte ezek közül a nem kívánt repülések tilalmát, az érzékeny infrastruktúrák, a védett intézmények és a magánszféra megóvását, de hozzátette, hogy a drónok használata sokkal több lehetőséget rejt, mint veszélyt.

Palkovics László üdvözölte, hogy Magyarországon a felsőoktatási intézmények jelentősrészt vállalnak a dróntechnológia
velemenyezd, 2019. november 08. péntek, 14:42
Palkovics: a magyar gazdaság az Európai Unióban az egyik legdinamikusabb
A miniszter szavait György László, az innovációs és technológiai minisztérium államtitkára tolmácsolta a cég jubileumi rendezvényén szerdán, Budapesten.

Palkovics László szerint Magyarország a magas technológiai igényű, jelentős hozzáadott értéket előállító ágazatok számára vált vonzó célponttá.

A nemzetközi beruházók közül kiemelkedik az autóiparban tevékenykedő Thyssenkrupp-csoport, amely két évtizeddel ezelőtt három doktorandus hallgató ötlete nyomán döntött úgy, hogy Budapesten kompetenciaközpontot alakít. Ez az intézmény mára kutatás- és fejlesztési központtá vált, ahol több mint 900 villamosmérnök, informatikus és gépész dolgozik - emelte ki a miniszter.

Emlékeztetett arra, hogy a Thyssenkrupp a budapesti kompetenciaközpont sikerei után döntött a további magyarországi terjeszkedésről, ezért Győrben, Jászfényszarun, Debrecenben és Pécsen is gyárat épített.

A vállalat által a helyszínen kiadott közlemény szerint Jászfényszarun elektromechanikus kormányszervókat és hengerfejbe
velemenyezd, 2019. november 06. szerda, 21:42
1/81
Képek, videók
A Palkovics pad.
janna53
2011. március 07. hétfő, 15:51
Palkovics pad.
janna53
2011. március 07. hétfő, 15:49
Palkovics pad Esztergom.
janna53
2011. március 07. hétfő, 15:48
Magyarországon Nick V.
dandej
2019. október 22. kedd, 12:09
Nagy-Magyarország térképe
furaila
2019. július 13. szombat, 14:10
magyarország szeretlek012
maroka
2019. január 21. hétfő, 10:10
Magyarország
dandej
2019. január 09. szerda, 13:04
BUÉK Magyarország.jpg
menusgabor
2018. december 30. vasárnap, 19:22
magyarország-dunakanya r.j
menusgabor
2018. szeptember 19. szerda, 21:03
Magyarország,
sanci81
2017. december 24. vasárnap, 16:48
Magyarország
sanci81
2017. december 24. vasárnap, 16:48
Magyarország határai
liliana01
2017. szeptember 24. vasárnap, 16:51
Magyarország - Hungary
sanci81
2017. július 30. vasárnap, 08:32
Magyarország.jpg
kicsoda57
2017. július 08. szombat, 00:49
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.