Belépés
2019. december 10. kedd | 50. hét | 344. nap | 14:46 | Judit
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Átadták a MOME Design Kompetencia Központját
A kormányzat arra törekszik, hogy Magyarország Közép-Európa kreatívipari és designközpontjává váljon, mert a kreatívipar a 21. század leggyorsabban fejlődő gazdasági ágazata, hazánkban a GDP 6,5 százalékát adja - hangsúlyozta a DKK átadóján az innovációs és technológiai miniszter.

Palkovics László kiemelte: ma már egy vállalat erős designképesség nélkül nehezen tud sikeres lenni, függetlenül attól, milyen iparágról van szó.

A minisztérium a gazdaságfejlesztés stratégiai területei közé sorolja az építőipar, az egészségipar és az élelmiszeripar mellett a kreatívipart is - jegyezte meg.

Palkovics László emlékeztetett arra, hogy Fülöp József, a MOME rektora miniszteri biztosként vezeti a Kreatívipari Kerekasztalt, amely a tervek szerint 2020 első negyedévére kidolgozza Magyarország kreatívipari stratégiáját.

A MOME azonban nemcsak a szakmai együttműködés házigazdájaként tölt be kiemelkedő szerepet, hanem felsőoktatási intézményként is: Magyarország legnagyobb kreatívipari oktatási
velemenyezd, 2019. december 05. csütörtök, 13:41
Palkovics László: a kormány gazdaságpolitikája a fiskális fegyelmen alapul
Miniszteri meghallgatásán a gazdasági tárca vezetője kiemelte, Magyarországon 2010 óta folyamatosan csökken a vállalkozások adóterhe.

Az Európai Unióban, így Magyarországon is a gazdaság gerincét a kis- és középvállalkozások adják, a magyar kkv-k fejlesztése területén még sok teendő van - tette hozzá.

Palkovics László rámutatott arra, hogy Magyarország továbbra is vonzó befektetési célpont, a befektetések gyarapodnak, és ebben egyre nagyobb részarányt képviselnek a magas high-tech iparágak.

A miniszter hangsúlyozta, a gazdasági szaktárca hét pillér mentén határozta meg a következő időszak teendőit, amelyek a sikeres gazdaságpolitika alapját adják.

Ismertette, a klíma területén célul tűzték ki, hogy a hazai villamosenergia termelés 2030-ig 90 százalékban klímasemlegessé váljon. Fontosnak nevezte a gazdaság, a közlekedés zöldítését, amiben a vállalatoknak jelentős szerepük van.

A tárcavezető elmondta, kiemelten kezelik a körforgásos gazdaság megvalósítását, az ezt segítő
velemenyezd, 2019. december 03. kedd, 21:03
Krónika 4. rész (határozathozatalok)
1-jétől fizetési kötelezettséget vezet be a külterületből belterületbe vont ingatlanokkal való kereskedésre.

Az illeték 90 százalékos lesz, alapját az átminősített területek eladásakor a szerzéskori és az eladási ár különbözete jelenti.

A kormány a módosítást azzal indokolta: vissza akarja szorítani a külterületből belterületbe vonással, majd a területek továbbértékesítésével kapcsolatos spekulációs ügyleteket.

Elhalasztottak egy zárószavazástAz Országgyűlés az előterjesztő Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter kezdeményezésére 133 igen, 1 nem szavazattal és 40 tartózkodás mellett elhalasztotta a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló törvény és egyes kapcsolódó törvényi rendelkezések módosításának zárószavazását.Energetikai tárgyú törvények is változnakAz Országgyűlés 143 igen, 17 nem és 14 tartózkodás mellett, a kormány előterjesztésére energetikai tárgyú törvényeket is módosított.

Az indoklás
velemenyezd, 2019. december 03. kedd, 11:41
Palkovics: a magyar gazdaság high-tech pályára állt
kiszámítható környezet jellemzi, a társasági adó a régióban a legalacsonyabb - mondta. Az intézkedésekkel a gazdaság növekedése 2018-ban több mint 5 százalékos volt, az ország teljesítményét a nemzetközi hitelminősítők is elismerik.

Emlékeztetett arra, hogy az innovációban Magyarország évek óta 1,3 százalék körül mozgó GDP-arányos ráfordítás mutatója 2018-ban meghaladta az eddig mért legmagasabb értéket, elérte az 1,53 százalékot. A 2020-ra kitűzött cél a GDP 1,8 százalékának felhasználása.

Palkovics László kifejtette: a tárca gazdaságpolitikai stratégiája hét pillérre épül. Ezek közül kiemelten szólt arról, hogy 2030-ig 90 százalékban klímasemlegessé váljon az ország villamosenergia termelése. Fontos pillérek közé sorolta az innovációvezérelt gazdasági növekedés megalapozáshoz az egyetemközpontú innovációs ökoszisztéma létrehozását, az úgynevezett science parkok kialakítását is. Egy másik pillér szerint a kormány a digitális alapinfrastruktúra fejlesztésével biztosítja a 4. ipari forradalomra való
velemenyezd, 2019. december 02. hétfő, 12:31
Nincs Cím
Díjazták a Szellemi Honvédőket
MH 2019. november 29. péntek. 20:24

Németh Miklós Attila újságíró, Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke, Petán Péter, lapunk főszerkesztője és Földi-Kovács Andrea, a HírTv műsorvezetője kapta a 2019-ben kiemelkedő teljesítményt nyújtó civil aktivistáknak járó Szellemi Honvédő Díjat a CÖF, valamint a szervezet jogi keretét biztosító Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) kuratóriumának döntése alapján.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség nevében Dobsa István emléklapot vett át a tegnapi eseményen, beszédet mondott Csizmadia László, a CÖF-CÖKA elnöke.

Díjazták a Szellemi Honvédőket - Fotó: MH / Hegedűs Róbert


A ,,szellemi honvédők" és a Civil Együttműködési Tanácskozás (CET) ünnepi találkozóján Kövér László, az
menusgabor, 2019. november 30. szombat, 20:00
Szellemi Honvédő díjakat adott át a CÖF-CÖKA
A "szellemi honvédők" és a Civil Együttműködési Tanácskozás (CET) ünnepi találkozóján Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a rendezvény fővédnöke azt mondta, hogy bajtársként érkezett.

A magyar múltnak sajnos megkerülhetetlen öröksége az a "vajúdás", amely az istentagadó és az istenhívő, a birodalmi internacionalizmus és a nemzeti értékrend képviselői között zajlik évszázadok óta - hangoztatta Kövér László, rámutatva arra is, bár a történelmi korok, a díszletek változnak, a bajvívás kényszere marad.

A középkorban a bajvívásnak még voltak szabályai, de a modern világban már az a szabály, hogy nincs szabály - jegyezte meg.

A házelnök szerint magyar létmóddá változott a szellemi polgárháború. A jövő nemzedékeit nem lehet megóvni, csak felkészíteni a küzdelemre - tette hozzá.

Kövér László azt mondta: az egész világban zajló harc tétje, hogy az emberek meg tudják-e őrizni otthonukként az államukat, vagy "szellemi és politikai hajléktalanokká" válnak a saját szülőföldjükön.

A
velemenyezd, 2019. november 29. péntek, 22:29
Palkovics László: a családi vállalkozások adják az európai gazdaság gerincét
Palkovics László a Szabadics Zrt. fennállásának 30. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen azt mondta: a kormány az adópolitikával, az uniós forrásokkal, a vállalkozásokat fejlesztő-támogató intézményeivel és az iparstratégiával is a családi vállalkozások megerősítésén dolgozik. Két kihívással meg kell azonban küzdenie ezeknek a vállalkozásoknak: a generációváltással és a hozzáadott érték növelésével.

Napjainkban a családi vállalkozások közel 40 százaléka generációváltó korban van, további 30 százalékuk pedig a következő 10 évben szembesül ezzel a helyzettel. Globálisan a generációváltást csak a cégek 30 százaléka, a második váltást pedig a 12 százaléka éli túl, jó lenne, ha mi magyarok "ügyesebbek és szerencsésebbek lennénk ebben" - fogalmazott.

A miniszter hozzátette: a nemzetgazdaság motorját jelentő vállalati kör értékteremtő képességét meg kell erősíteni, a visegrádi országok hozzáadott értékének szintjét mértékadónak tekintve, és meg kell közelíteni a németországi szintet. Ezért
velemenyezd, 2019. november 29. péntek, 14:49
Palkovics: Nagykanizsa is fejlődési pályára állhat
Palkovics László a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara városi gazdaságfejlesztési elképzeléseit bemutató rendezvényét követő sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy néhány évvel ezelőtt még ki gondolta volna, hogy Kecskemét vagy Zalaegerszeg milyen fejlesztési központokká válhat. Hozzátette, a kormány minden támogatást megad Nagykanizsának is, hogy hasonló fejlődési pályára álljon.

A miniszter azt mondta: a Magyarországon gyártott termékeknél ma már mintegy 70 százalék a high-tech aránya, ami hasonló szintű, mint Németországban és Dániában.

Szükség van azonban a magyar vállalatok megerősítésére, a high-tech ipar további fejlesztésére, jelenleg ugyanis a Magyarországon működő külföldi cégek termelik meg a bruttó hazai össztermék mintegy 50 százalékát. A magyar vállalatok eközben ugyanazt az arányt háromszoros kapacitással állítják elő, a hatékonyság növelésére ezért a technológián kell javítani - fogalmazott.

A nagykanizsai gazdaságfejlesztési elképzelésekről szólva azt mondta: Zala
velemenyezd, 2019. november 29. péntek, 13:49
Palkovics: Magyarország 2018-ban költött GDP-arányosan a legtöbbet kutatás-fejlesztésre
gyakorlatközpontú, gazdasági igényekhez igazodó fejlesztését támogatják - hangsúlyozta.

E törekvés valóra váltásának első lépései közé tartozik a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács létrehozása, az innovációs és kutatási alap szétválasztása. A tárcavezető felidézte azt is, hogy az innovációs teljesítmény javítása érdekében szeptember elsejétől átalakult a minisztérium szervezete, így az összes olyan funkció, amely egy hatékony innovációs ökoszisztémát működtetni tud, a minisztériumba került.

Palkovics László hangsúlyozta: Magyarországon az innovációs ökoszisztémát az egyetemek köré kell felépíteni. A létrejött Területi Innovációs Platformok (TIP) működését támogató intézkedések egyik legfontosabb elemeként emelte ki az egyetemek és kutatóhelyek köré épülő Science Parkok rendszerének kialakítását két budapesti és hat vidéki helyszínen. Hozzátette ugyanakkor, hogy az innováció nem az egyetemeken, hanem már korábban kezdődik, a szakképzés megerősítése, különösen az újonnan létrehozott technikumi
velemenyezd, 2019. november 28. csütörtök, 21:51
Fogyatékkal élőket segítő szervezeteket támogat a 9. Székesfehérvári Jótékonysági Estély
Cser-Palkovics András hangsúlyozta, hogy mindkét rendezvény szép hagyományává vált a város kulturális, közösségi és sportéletének. Közölte, hogy a futást vasárnap délelőtt rendezik a belvárosban, míg az estélyt január 11-én a MOL Aréna Sóstó rendezvénytermében.

A futáson résztvevők nevezési díjaikkal, míg az estélyen megjelenők támogatójegyekkel és a borárverésből származó bevételekkel támogatják majd az Egyházmegyei Karitász által működtetett Szent Kristóf Házat, amely a fogyatékkal élők nappali intézménye, illetve a "Fehérvár Travel" Közhasznú Alapítvány a Rászorulókért nevű szervezetet, amely több formában segít fogyatékosokat ellátó szervezeteket és működteti például az Auti Klubot Székesfehérváron.

Miklósa Erika, az estély ötletgazdája és háziasszonya elmondta, hogy Balázs János zongoraművész lép fel az évindító rendezvényen.

A Szent Kristóf Ház részéről Magyar László intézményvezető jelezte, hogy különleges képességgel rendelkező fiatalokat segítenek nap mint nap, a majdani
velemenyezd, 2019. november 25. hétfő, 15:02
Palkovics: Mórahalom élen jár a közösségépítésben és a településfejlesztésben
Palkovics László a Kolo Szerb Kulturális Központban úgy fogalmazott: Mórahalom jó példával szolgál az országban mind a közösségépítés, mind a településfejlesztés területén, és titka talán abban rejlik, hogy az itt élők hűségesek, becsülettel végzik a munkájukat, és értékteremtésre kötelezik el magukat.

Kijelentette, hogy amíg egy közösség megtartja ünnepeit, őrzi értékeit, ápolja hagyományait, büszke az elődökre és a munkájára, addig a jövője is biztosított. Magyarország ereje az összetartó közösségekben van, az emberek közös munkájában, az együtt küzdésben és természetesen a közös ünneplésben, a közös örömökben - fűzte hozzá a miniszter.

Kiemelte: Mórahalom városi rangra emelésének harmincéves jubileuma alkalmából a mórahalmiak munkájáról, tenni akarásáról és egységéről is meg kell emlékezni. A várost ugyanis lakosai teszik élhetővé és virágzóvá, valódi közösséggé.

Emlékeztetett, hogy Nógrádi Zoltán 25 éve vezeti polgármesterként Mórahalmot, amelynek eredményei - mint mondta -
velemenyezd, 2019. november 22. péntek, 19:23
Palkovics: a kormány elkötelezett, hogy a jövőben még több kiváló szakember kerüljön ki az egyetemekről
A 140 éves intézmény egyetemi rangra emelkedésének tizedik évfordulóján, A tudomány jövője a versenyképes felsőoktatás címmel megrendezett ünnepségen Palkovics László kiemelte: a kabinet elszánt az egyetemek fejlesztése, ha szükséges, jobbá szervezése és innovációja mellett is.

"Hisszük, hogy Magyarországnak minden gondolkodó emberre, kutató tudósra és elszánt innovátorra szüksége van" - fogalmazott. "Akkor, amikor a tudomány hazai világának régi struktúráit megbontjuk és eddigi intézményeit újjászervezzük, nem rombolni akarunk, hanem építkezni. Jövőt építeni. Erre a munkára minden tudóst, gondolkodót, kutatót és oktatót, sőt egyetemi hallgatót szeretnék meghívni."

Mint mondta, amikor 2010. január 1-jén a Budapesti Műszaki Főiskola utódaként megalakult az Óbudai Egyetem, sokan még nem sejtették, hogy rövidesen új időszámítás kezdődik a felsőoktatásban. Megjegyezte, korábban a felsőoktatásért felelős államtitkárként tanulmányozta, felügyelte és irányította a magyar egyetemeken zajló átalakítási
velemenyezd, 2019. november 22. péntek, 19:11
1/82
Képek, videók
2Kompetencia-óra29.JPG
kompetencia
2010. május 07. péntek, 11:48
2Kompetencia-óra28.JPG
kompetencia
2010. május 07. péntek, 11:48
2Kompetencia-óra27.JPG
kompetencia
2010. május 07. péntek, 11:48
2Kompetencia-óra26.JPG
kompetencia
2010. május 07. péntek, 11:48
2Kompetencia-óra25.JPG
kompetencia
2010. május 07. péntek, 11:48
2Kompetencia-óra24.JPG
kompetencia
2010. május 07. péntek, 11:48
2Kompetencia-óra23.JPG
kompetencia
2010. május 07. péntek, 11:48
2Kompetencia-óra22.JPG
kompetencia
2010. május 07. péntek, 11:48
2Kompetencia-óra21.JPG
kompetencia
2010. május 07. péntek, 11:47
2Kompetencia-óra20.JPG
kompetencia
2010. május 07. péntek, 11:47
2Kompetencia-óra19.JPG
kompetencia
2010. május 07. péntek, 11:47
2Kompetencia-óra17.JPG
kompetencia
2010. május 07. péntek, 11:47
Kormányzati épület
sanci81
2015. június 06. szombat, 12:20
Címkék
generációváltást csak, hatékony innovációs, gazdaság növekedése, egyetemek köré, miniszter hangsúlyozta, Szabadics Zrt, európai gazdaság, történelmi korok, Aréna Sóstó, Dobsa István, házelnök szerint, második váltást, gazdasági tárca, németországi szintet, gazdaság gerincét, hatékonyság növelésére,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.