Belépés
2020. május 27. szerda | 22. hét | 148. nap | 16:05 | Hella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Élő bemutatósorozatot indít a Madách Színház az interneten
A Madách Színház élőben az ön otthonában című sorozatának első darabjaként június 4-én mutatják be Carol Rocamora amerikai írónő Örökké fogd a kezem című művét, amelyet a szerző Anton Pavlovics Csehov és felesége, Olga Knyipper színésznő levelezése nyomán írt.

A darab internetes bemutatójának szereplői Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter, rendezője Szirtes Tamás - olvasható a Madách Színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a fennálló rendkívüli körülmények mellett is arra törekednek, hogy minél teljesebb színházi élményt nyújtsanak: az előadás helyszíne Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter lakása, ahonnan élőben sugározzák a bemutatót június 4-én 20 órakor, és a további előadásokat is, június 5-én, 6-án, 9-én és 10-én ugyancsak 20 órai kezdettel.

Carol Rocamora, a New York-i művészeti egyetem tanára, Csehov több írását ültette át angol nyelvre. Csehov és felesége levelezésének nyomán írt művének ősbemutatója 2001-ben volt a londoni Almeida Theatre-ben. Azóta számos nyelven
velemenyezd, 2020. május 24. vasárnap, 14:31
„Végemben a kezdet…” – II. János Pál
megválasztásától fogva készült a harmadik évezred elérkeztére, és az új évezred első körlevelében visszatekintett pápasága első enciklikájára.
Szerény és rövid az utolsó körlevél, annak az embernek a műve, akit betegsége lassan már megfosztott a szavaktól és a testi erőtől, annak az embernek az írása, aki teljesítette feladatát, átvezette az Egyházat az új évezredbe,
külső és belső reformok sorát vitte végbe, és egy egész világ atyja lett, most pedig bemutatja, miből élt a megelőző két és fél évtized péteri szolgálata alatt, s milyen életforrást állít az egész Egyház elé.
A megelőző huszonöt évben a pápa az emberiség nyomorúságainak és problémáinak belső terében élt, mondta róla Jean-Marie Lustiger, de utolsó két évében, amikor testi ereje egyre fogyott, még mélyebb kapcsolatba került az emberiség kínjaival, mint akkor, amikor ereje teljében volt. 2005. április 2-án este hét órakor titkára néhány más lengyel püspökkel és pappal misét kezdett celebrálni a Karol Wojtyła betegágyának közelében,
maroka, 2020. május 18. hétfő, 23:15
Erdő Péter bíboros, prímás írása Szent II. János
Erdő Péter bíboros, prímás írását olvashatják Szent II. János Pál pápa születésének centenáriumán.
....................
Amikor I. János Pál halála után a megdöbbenés heteit követő konklávé az 58 éves krakkói érseket választotta meg Szent Péter utódául, mindenki érezte, hogy történelmi jelentőségű eseménynek lehettünk a tanúi. A beköszöntő beszéd, a névválasztás, amelyet később részletesen, szinte hivatalosan meg is indokolt, az első ünnepélyes pápai szentmise, amelynek prédikációjában felhangzott a híres mondat: ,,Ne féljetek!" - mindez egy új korszak kezdetét jelezte. De hogy milyen lesz ez az új korszak, arról mindenki szeretett volna minél hamarabb tájékozódni. Először is megteltek a könyvesboltok kirakatai azzal a kötetével, amely az 1976-ban, a Vatikánban tartott elmélkedéseit tartalmazta. Az ellentmondás jele volt a címe. Az új pápa minden megnyilatkozásából sugárzott, hogy gondolkodásának és
maroka, 2020. május 18. hétfő, 08:22
Vég és kezdet
befejezetlen mennyei szolgálatát, azzal kezdődik, hogy részletesen számol be a mennybemenetelről.
Láthatólag némely keresztyén ember úgy hiszi, hogy csak az evangéliumok (Máté, Márk, Lukács és János) tartalmazzák Jézus cselekedeteit és tanításait. Ezt a nézetet talán azok a bibliakiadások is erősítették, ahol Jézus szavai piros betűvel vannak szedve. Mélységesen tévednénk azonban, ha azt gondolnánk, hogy Jézus csak az evangéliumokban beszél, míg az ApCsel és az apostoli levelek azt mondják el nekünk, amit Péter, Pál és János tettek és tanítottak. Egy ilyen elképzelés azt bizonyítaná, hogy nem értjük az összefüggést Jézus földi és mennyei tevékenysége között.
Az Újszövetség azt állítja, hogy Jézus, miután befejezte földi szolgálatát, a világmindenség trónjára lépett. Onnan folytatja megváltói munkáját. Az a mód, ahogy folytatja munkáját, különbözik attól, ahogy munkálkodott földi szolgálata idején. De maga Krisztus az, aki továbbra is munkában van és tanít. A Bibliának az evangéliumokat követő
kalmanpiroska, 2020. május 11. hétfő, 07:58
Koronavírus/Érettségi - Országszerte felkészültek az iskolák, kevés vizsgázó kért halasztást
valamennyi diák és pedagógus számára biztosítanak szájmaszkot.

A Debreceni Szakképzési Centrum 11 intézményében 1209 tesznek külön-külön közismereti, illetve szakmai érettségit - jelezte Tirpák Zsolt kancellár. Csak 26 diák élt a halasztás lehetőségével. Az iskolát mindenütt több bejáraton közelíthetik meg a vizsgázók, a kormányzat biztosította maszkok mellett külön is vásároltak védőeszközöket, de kiosztották azt a hatezer textilmaszkot is, amelyet a könnyűipari szakképző iskola tanuló varrtak.

Páva Péter, a Pécsi Tankerületi Központ igazgatója közölte: a szervezethez tartozó hét középiskola több mint hatszáz végzős diákja közül csak négyen döntöttek a halasztás mellett. A Pécsi Református Kollégiumban 46 végzős közül egy diák kérte, hogy ősszel érettségizhessen. Zalay Szabolcs, a Leőwey Klára Gimnázium igazgatója azt mondta, diákjaik szinte mindegyike megkezdi a vizsgákat.

A Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgatója, Kulcsár Szilvia elmondta: 1207 tanulójuk érettségizik, közülük
velemenyezd, 2020. május 01. péntek, 07:04
Ma van az örmények elleni népirtás 105. évfordulója
105 évvel ezelőtt - 1915. április 24-én reggelre virradóra - kezdődött meg a világ első keresztény népe, az örmények szenvedése Konstantinápolyban, amely népirtásba torkollott, közel másfél millió keresztény halálát okozva az Oszmán Birodalomban. Kovács Bálint, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Armenológiai Tanszéke vezetőjének írásával emlékezünk meg az évfordulóról.
Örmény papokat, társadalmi és politikai vezetőket fogtak el, deportáltak és végeztek ki, majd megkezdődött a teljes örmény lakosság szisztematikus megsemmisítése.
A Római Katolikus Egyház már az események kezdetétől az örmények mellé állt, így XV. Benedek pápa (1914-1922) diplomáciai csatornákon keresztül próbált segíteni, de mind ő, mind Angelo Dolci konstantinápolyi apostoli delegátus is belátta, hogy az örmény apostoli egyházhoz és az örmény katolikus egyházhoz tartozók egyformán áldozatokká válnak, minden egyes segítség pedig a mészárlások újabb hullámát váltja ki.
Emlékezzünk ma örmény keresztény
maroka, 2020. április 25. szombat, 15:31
Szent Márk evangélista 04.25
SZENTLECKE Szent Péter apostol első leveléből
Köszönt titeket Márk.
Szeretteim!
Egymás iránt valamennyien legyetek alázatosak, mert Isten a kevélyeknek ellenáll, az alázatosaknak azonban kegyelmet ad. Alázkodjatok meg az Isten hatalmas keze alatt, hogy annak idején felmagasztaljon titeket. Minden gondotokat hagyjátok Őreá, mert neki gondja van rátok. Józanok legyetek és virrasszatok! Ellenségetek, a sátán, ordító oroszlán módjára ott kószál mindenütt, és keresi, kit nyeljen el. Erősen álljatok ellen neki a hitben! A minden kegyelem Istene pedig, aki Krisztus Jézusban az ő örök dicsőségére hívott meg minket, rövid szenvedés után ő maga fog majd bennünket tökéletesíteni, megerősíteni és megszilárdítani. Őneki legyen dicsőség és uralom mindörökkön örökké. Ámen.
Szilvánus által, akit hűséges testvérnek tartok, röviden írtam nektek, hogy buzdítsalak titeket és bizonyítsam, hogy ez az Isten kegyelme, amelyben éltek.
Köszönt titeket a veletek együtt kiválasztott egyház itt Babilonban,
maroka, 2020. április 25. szombat, 08:09
A lábmosás: Jézus szeretetének nagy jele 04.09
feltétlenül szükséges, hogy a lábmosás ókori gyakorlatáról szóljunk, amely a vendéglátás része volt. A vendég fogadása nemcsak a köszöntésből állt, hanem abból is, hogy egy rabszolga lehajolt hozzá és megmosta a lábát. Az utolsó vacsorai cselekmény sajátossága, hogy maga Jézus vállalkozik arra az aktusra, amely egyébként a rabszolgák feladata volt: leveszi a felsőruháját, egy vászonkendőt köt maga elé, majd sorjában megmossa és megtörli tanítványainak lábát.
Jézus ,,szolgai" munkája kiváltja Péter méltatlankodását: ,,Az én lábamat ugyan meg nem mosod soha" (Jn 13,8). Ezt a tiltakozást természetes emberi reakciónak tekinthetjük: amit Jézus tesz, az a megszokott emberi elképzelések szerint ,,méltóságon aluli". Hasonló megnyilvánulás manapság is előfordul, amikor például Ferenc pápa szegények iránti, túlzottnak tartott magatartását bírálják (,,Miért kell a pápának a koldusok közé mennie?").
Nagyon tanulságos Jézus válasza: ,,Ha nem moslak meg, nem
maroka, 2020. április 09. csütörtök, 16:29
Költészetnapi digitális tartalmak a PIM-ben
kapcsolódóan, amelyre várják az olvasók reakcióit.

A PIM YouTube-csatornája ad otthont az új PIM ONline TV kulturális ismeretterjesztő és szórakoztató tartalmainak, amelyekben a múzeum médiatárának gyűjteményéből találhatóak archív és frissen készült interjúk, portréfilmek írókkal. Ezen a csatornán érhetőek el a József Attila-díjas szerzőket bemutató sorozat portréfilmjei: Ágh István után a Lackfi Jánossal készült kisfilm jelent meg a felületen. A PIM Archívum jóvoltából most ismét megnézhető Esterházy Péter megnyitóbeszéde, melyet 2012-ben, a száz éve született Örkény István tiszteletére nyíló emlékkiállításon mondott.

József Attila születésnapja alkalmából kisfilmek jelennek meg a PIM ONline TV-n, melyek a költő születésének 100. évfordulóján, 2005-ben megrendezett Eszmélet című tárlatról készültek. A 12 perces kisfilmek segítségével idézik meg a költő életének fontosabb mozzanatait, korát, környezetét. A virtuális tárlaton a hagyaték tárgyai, kéziratok, a költő könyvei, személyes dokumentumok
velemenyezd, 2020. április 09. csütörtök, 12:02
Tíz évvel ezelőtt halt meg Szent II. János Pál pápa
az Apostoli Palotából, magánkápolnájából követte azt. A kép bejárta a világot: a halál kapujába érkező, szenvedő szentatya képernyőn keresztül kapcsolódik be a keresztútba, magához szorítva a feszületet.
Húsvétvasárnap II. János Pál pápa megjelent az őt éljenző tömeg és a televíziók kamerái előtt az Apostoli Palota ablakában. Áldásra emelte a kezét, de szólni nem tudott, hangja cserbenhagyta. A világ megrendült arcának és szenvedésének láttán.
A következő héten állapota egyre romlott. A Szent Péter téren mind többen gyűltek össze, és imával kísérték a haláltusáját vívó szentatyát. És a téren lévő tízezrekhez százezrek csatlakoztak otthonaikban világszerte.
Egy nővérnek, aki ápolta, ezt suttogta a pápa: ,,Engedjétek, hogy az Úrhoz menjek!" Utolsó üzenete pedig, melyet nehezen, akadozva mondott el, a fiataloknak szólt, akik oly sokan összegyűltek a Szent Péter téren: ,,Kerestelek benneteket, most ti jöttetek el hozzám. Köszönöm nektek!"
II. János Pál pápa április 2-án,
maroka, 2020. április 03. péntek, 08:57
Csigi Péter: Meghallom-e, amit nekem mond Jézus?
Nagyböjt ötödik hetének hétfőjén, március 30-án reggel Pécsett a Jézus Szíve plébánia káplánja, Csigi Péter mutatott be szentmisét a székesegyházban. Bevezetőjében köszöntötte a szertartásba otthonaikból online bekapcsolódó híveket.
Homíliájában a napi evangéliumhoz (Jn 8,1-11) kapcsolódóan arról beszélt, hogy mit szimbolizál, amikor Jézus a porba ír.
Miután Jézus az Olajfák hegyéről visszatérve újra megjelent a templomban, a farizeusok egy házasságtörésen ért asszonyt vittek elé. Csapdát akartak állítani Jézusnak. Ő csendesen lehajolt, és írni kezdett a földre. Vajon mit írt a porba? Ez a kérdés régóta foglalkoztatja az embereket, hiszen Jézus után egyetlen kézírás sem marad fenn. Több elmélet is született ezzel kapcsolatban: vannak, akik úgy gondolják, hogy Jézus a jelenlévők bűneit írta fel; vannak, akik egy szentírási részletről, mások egy ábrázolásról beszélnek - mondta Csigi Péter. Hozzátette: János evangélista nem tartotta fontosnak feljegyezni, hogy mit rajzol Jézus a porba,
maroka, 2020. március 31. kedd, 18:43
Miért nem a bazilika erkélyéről ad holnap Urbi et Orbi áldás
Miért nem a bazilika erkélyéről ad holnap Urbi et Orbi áldást Ferenc pápa?
Kép korábbi felvétel
...............
- Az alábbiakban Bognár Istvánnak, a győri Brenner János Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet spirituálisának, dogmatikatanárának írását adjuk közre.
Ferenc pápa holnap, március 27-én este 6 órakor kezdődő imádsága végén teljes búcsúval járó Urbi et Orbi áldásban részesít minket a római Szent Péter-bazilika előtti térről. De mit is jelent ez az Urbi et Orbi, és hogyan járhat teljes búcsúval?
Először is azt szeretném leszögezni, hogy mindkét kifejezés mögött magát a pápát kell látnunk. Pápai kiváltságról van szó, tehát csak ő adhatja ezt a különleges áldást, s a Szentatya a legfőbb ,,kezelője" az Egyház kegyelmi kincstárának is, melyből búcsút nyerhetünk magunk, de főképp elhunyt testvéreink javára.
Nézzük először az Urbi et Orbi áldást! Magyarul: a városnak, Rómának, és az egész
maroka, 2020. március 27. péntek, 08:09
1/97
Képek, videók
Bp,Madách Színház
bodajne
2010. augusztus 07. szombat, 22:34
Madách Színház
peaisland
2010. január 06. szerda, 18:46
Madach Szinhaz
fkriszta33
2007. március 23. péntek, 08:50
Kezemben a rózsánk❤
sargarozsa15
2018. szeptember 19. szerda, 02:47
Nézem a kezem 01.jpg
chillik
2018. május 26. szombat, 05:49
Nézem a kezem 02.jpg
chillik
2018. május 26. szombat, 05:48
Kezemben-Izi babáért.
sargarozsa15
2017. október 23. hétfő, 22:13
Saját fotóm❤-Kezem
sargarozsa15
2017. március 31. péntek, 19:08
Ma megfogta kezem 01.jpg
chillik
2017. január 20. péntek, 17:33
Ma megfogta kezem 02.jpg
chillik
2017. január 20. péntek, 17:31
Ma megfogta kezem 03.jpg
chillik
2017. január 20. péntek, 17:31
Másvilági vándor a kezeme
chillik
2016. december 16. péntek, 12:12
a_gyogyulasom_a_kezemb en_
menusgabor
2016. október 24. hétfő, 21:18
kezemben.png
sz719eszter
2016. június 11. szombat, 09:17
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.