Belépés
2020. július 06. hétfő | 28. hét | 188. nap | 22:49 | Csaba
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Kihirdették az Esterházy Art Award idei döntőseit
Privatstiftung.

Tájékoztatásuk szerint a hatodik alkalommal meghirdetett pályázatra 260 művész jelentkezett.

Idén először lehetett festészettel operáló nagyobb térinstallációs munkákkal vagy még csak papíron létező terveikkel is pályázni, amelyeket a jelölés esetén meg kell valósítani.

A második fordulóba jutó művészeket június 30-án választotta ki a szakmai zsűri, melynek tagjai Sandro Droschl, a gráci Künstlerhaus, Halle für Kunst & Medien igazgatója; Fabényi Julia, a budapesti Ludwig Múzeum főigazgatója; Ottrubay István, a díj alapítója, az Esterházy Privatstiftung vezérigazgatója; Rieder Gábor, az ArtKartell főszerkesztője, a Gallery Weekend művészeti vezetője; Szegedy-Maszák Zsuzsanna művészettörténész, a BTM Budapest Galéria vezetője; Vitus Weh, az Esterházy Privatstiftung művészeti tanácsadója, valamint Luisa Ziaja, a bécsi 21er Haus kurátora.

Az Esterházy Art Award idei jelöltjei: Albert Ádám, Batykó Róbert, Ember Sári, Felsmann István, Fridvalszki Márk, Gosztola Kitti, Győri Éva
velemenyezd, 2019. július 10. szerda, 14:51
Ezer Ákos, Keresztes Zsófia és Nagy Imre az Esterházy Művészeti Díj nyertesei
Végül a tagok a második fordulóban jutott huszonegy művész közül három olyan különleges művészeti életmű mellett döntöttek, amelyek hűen tükrözik a kortárs képzőművészeti szcéna aktuálisan fontos irányait - közölte az MTI-vel csütörtökön az Esterházy Magánalapítvány és a Ludwig Múzeum.

Mint a szervezők emlékeztettek, a független szakmai zsűri tagjai - Sandro Droschl, Fabényi Julia, Fenyvesi Áron, Rieder Gábor, Vitus Weh és Luisa Ziaja, valamint a díj alapítója, az Esterházy Magánalapítvány részéről Ottrubay István - kétlépcsős kiválasztási rendszerben, 266 pályázóból választották ki a munkáit eredetiben benyújtó és kiállító 21 művészt, végül pedig a díjazottakat.

Ezer Ákos 1989-ben született Pécsen; Budapesten és Tóalmáson él és alkot. Festményei vidám erőteljességgel mutatják be az egyszerű ember bukdácsolását, meghiúsult álmait, esendőségét. Figuratív teremtményei önmagára is reflektáló absztrakcióként jelennek meg.

Keresztes Zsófia 1985-ben született Budapesten. Személyében a közönség egy
velemenyezd, 2017. december 14. csütörtök, 20:13
Ismét meghirdették az Esterházy Művészeti Díjat fiatal festőművészeknek
Az 5000 eurós (több mint másfél millió forintos) díjat kétévente kettő, maximum három képzőművésznek ítéli oda a független szakmai zsűri - olvasható az Esterházy Magánalapítvány hétfői közleményében.

A www.esterhazy.at/dij weboldalon való online pályázás zárónapja október 31. Az Esterházy Művészeti Díjat december 14-én adják át a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban. A díjátadó után a zsűri által összeállított anyagból kiállítás nyílik, amely 2018. január 7-ig látogatható.

A zsűri tagja Sandro Droschl, a gratzi Künstlerhaus, Halle für Kunst & Medien igazgatója; Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum főigazgatója; Fenyvesi Áron kurátor, műkritikus, a Trafó Galéria vezetője; Ottrubay István, a díj alapítója, az Esterházy Magánalapítvány vezérigazgatója; Rieder Gábor, a Flash Art Hungary főszerkesztője; Vitus Weh, az Esterházy Magánalapítvány művészeti tanácsadója és Luisa Ziaja, a bécsi 21er Haus kurátora.

A 2009-ben megalapított Esterházy Művészeti Díj célja a
velemenyezd, 2017. szeptember 25. hétfő, 10:11
Új zenei fesztivált tartanak jövőre az ausztriai Kismartonban
A Herbstgold elnevezésű program első napján, szeptember 6-án Nicolas Altstaedt vezényletével fellép az Osztrák-Magyar Haydn Filharmonikusok, amely a kismartoni Esterházy-kastély rezidens zenekara lesz az év végétől. A koncerten Beethoven, Sosztakovics és Haydn művei csendülnek fel.

A zenekar szeptember 10-én is koncertet ad, ekkor Haydn, Mozart és Schumann műveit játssza.

Szeptember 7-én a Quartett von Kuijk és a bolgár ütőhangszeres Vassiléna Sérafimova ad koncertet, másnap az ORF Radio-Symphonieorchester Wien lesz a fesztivál vendége.

A program egyik kiemelt eseménye lesz Ian Bostridge, a brit tenor fellépése, aki az Oberon Trióval ad koncertet, majd Schubert Téli utazás című dalciklusát énekli Julius Drake zongorakíséretével.

A balkáni és a roma zene is bemutatkozik a rendezvényen, A macedón King' Naat Veliov's & the Original Kocani Orkestar és a dél-francia Titi Robin előadásai hallgathatók.

Az esemény nyitónapján Kismarton különböző pontjain zenélnek majd a művészek, így
velemenyezd, 2016. december 03. szombat, 09:31
Esterházy Melinda életét bemutató kiállítás nyílik a burgenlandi Kismartonban
Az időszaki tárlat mellett a hercegné életéről könyv is készült, ennek december elején lesz a bemutatója - közölte Ottrubay István péntek délután, a kiállítás sajtóeseményén.

Az Esterházy Magánalapítvány vezérigazgatója, egyben a hercegné legidősebb unokaöccse az MTI-nek elmondta: még Esterházy Melinda életében fogalmazódott meg a gondolat, hogy készüljön róla modern életrajzi könyv.

Ottrubay István hozzátette: egy osztrák szerző írt ugyan már Esterházy Melindáról, de néhány éve úgy döntöttek Esterházy Melindával egyeztetve, hogy nem ezt adják ki ismét, hanem újat készítenek. Az életrajzi mű összeállítása közben jött a gondolat, hogy mindezt jó lenne bemutatni is, így dolgoztak párhuzamosan a könyv és a kiállítás összeállításán.

A Magánalapítvány tájékoztatása szerint az Esterházy Melinda - Sok jóval ajándékozott meg az élet című időszaki tárlat betekintést nyújt egy kiemelkedő pályafutás pillanataiba.

A kismartoni Esterházy-kastély október 15-én nyíló kiállításán egy ötfelvonásos
velemenyezd, 2016. október 14. péntek, 17:33
Kortárs kiállítás nyílt a kismartoni Esterházy-kastélyban
A független művészeti díjat 2009 óta kétévente adják át. A kitüntetés célja a kortárs művészet támogatása és a nemzetközi párbeszéd elősegítése.

A Festészet a szabad térben című kiállításon Tibor Zsolt Bécsben élő művész munkái, Horváth Dániel többek között utazóbőröndökből összeállított installációja és képei, Makai Mira Dalma kerámiái, Kaszás Tamás zöld növényekből és használt bútorokból feltornyozott installációja, Borsos Lőrinc zászlókat felvonultató képsorozata, Szabó Ábel kortárs városképek valósághű ábrázolását bemutató alkotásai és Király András szürreális jegyeket hordozó munkái láthatók.

A kiállítást szervezők által az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a kiválasztott művek a festészet műfajára koncentrálnak ugyan, de az alkotások nagy része átlépve az eddigi határokat "kilép" a térbe, és ezáltal izgalmas köztes terek keletkeznek.

A kastéllyal szemben található Vinotékában koncepcionális művészek ifjabb generációjának horse/home stories című kiállítása nyílik meg. A
velemenyezd, 2016. március 18. péntek, 16:43
Átadták az Esterházy Művészeti Díjat
A 2009 tavaszán alapított és kétévente kiosztott, 5 ezer euróval (1,5 millió forint) járó díjat Ottrubay István, az Esterházy Magánalapítvány vezérigazgatója és Othmar Michl, az UNIQA Biztosító vezérigazgatója nyújtotta át a győzteseknek.

A független szakemberekből álló bíráló bizottság a beérkezett 297 pályázóból két fordulóban választotta ki a győzteseket és a kiállító művészeket. A zsűri tagjai voltak Sandro Droschl, Niklai Judit, Fenyvesi Áron, Rieder Gábor, Manfred Wiplinger és Vitus Weh, valamint a díj alapítója, Ottrubay István és a díj főszponzora, az UNIQA részéről Othmar Michl vezérigazgató.

Az MTI-hez elküldött közlemény szerint Vitus Weh zsűritag, az 1990-ben Budapesten született Makai Mira Dalmát méltatva elmondta: színes mázú kerámiái "úgy ragyognak a megvilágított vitrinekben, mint pompás korallok a víz alatt, valóságuk azonban mégsem kézzelfogható". Azt, hogy tárgyai esetében festészetről van szó a háromdimenziós térben, azt a mögéjük támasztott vászon jelzi, amely a
velemenyezd, 2015. november 12. csütörtök, 20:31
Meghirdették az Esterházy Művészeti Díjat fiatal festőművészeknek
zárónapja október 20. Az Esterházy Művészeti Díj nyertesét a november 12-i díjátadón hirdetik ki a Magyar Nemzeti Múzeumban. A díjátadó után a zsűri által összeállított anyagból kiállítás nyílik, amely november 13-tól december 6-ig látogatható.

A zsűri tagjai Sandro Droschl, a grazi Künstlerhaus, Halle für Kunst & Medien igazgatója, Fenyvesi Áron, a budapesti Trafó Galéria vezetője, Othmar Michl, az UNIQA Magyarország Zrt. vezérigazgatója, Niklai Judit, a Blood Mountain Alapítvány alapító-igazgatója,Ottrubay István, az Esterházy Magánalapítvány vezérigazgatója, Rieder Gábor, az ArtKartell főszerkesztője, a Gallery Weekend művészeti vezetője, Manfred Wiplinger, a bécsi Krinzinger Galéria rezidens programjának felelőse, valamint Vitus Weh, az Esterházy Magánalapítvány művészeti tanácsadója.

Az Esterházy Művészeti Díjat 2009-ben a Borsos János- és Lőrinc Lilla-alkotópárnak, Siegmund Ákosnak és Horváth Dánielnek, 2011-ben Király Andrásnak, Szabó Ábelnek és Karácsonyi László Attilának, míg 2013-ban
velemenyezd, 2015. szeptember 23. szerda, 12:02
Eltemették Esterházy Melindát
de nem úgy gyászolunk, ahogy a hit nélkül élők, mert a mi gyászunk reménnyel, a feltámadás reményével teljes. A keresztények, amikor összejönnek, a reményüket akarják megerősíteni, még ha gyászolnak is, mert Isten van, Isten a szeretet és Isten senkit sem utasít el".

A gyászmisét Michael Haydn c-moll Requiem-je, I. Esterházy Pál herceg (1635-1713) kantátagyűjteményények, a Harmonia Caelestisnek, a magyar barokk zenetörténet első jelentős művének részletei kísérik.

A család részéről Stephan Ottrubay mondott búcsú beszédet. Esterházy Melinda életét és munkáját méltatta, amikor úgy fogalmazott, hogy a fiatal Melinda rendkívül tehetséges volt és művészi pályája is gyorsan ívelt felfelé, de szeretete és tehetsége a művészetek iránt soha nem szűnt meg, különösen kedvelte a modern művészeteket.

A mintegy két és fél órás gyászszertartást követően Esterházy Melinda fekete bársonnyal letakart koporsóját egy üveg oldalú autóba tették, amely a család és a szertartáson részt vettek előtt haladt végig a
velemenyezd, 2014. szeptember 12. péntek, 17:25
Szeptember 12-én búcsúztatják Esterházy Melindát
kísérik.

A kismartoni Ferences templomban és kolostorban található családi kriptát 1705-ben I. Esterházy Pál herceg alapította, aki saját maga is itt lelt végső nyugalmat. Esterházy Melinda hercegné 1989-ben restauráltatta a családi kriptát, végakarata szerint őt is ezen a történelmi helyen helyezik örök nyugalomra.

A család magyarországi ága számára szeptember 22-én 18.15 órakor, a budapesti Szent István-bazilikában Várszegi Asztrik mutat be engesztelő szentmisét a hercegné lelki üdvéért.

Ottrubay Melinda néven született Budapesten 1920-ban, Ottrubay Dezső törvényszéki elnök lányaként. A Magyar Állami Operaház prímabalerinája lett, s karrierje csúcsán ismerkedett meg későbbi férjével, V. Esterházy Pál herceggel, akivel 1946-ban házasságot kötött. Ezután felhagyott balett-táncosi pályafutásával.

Esterházy Pált 1949-ben, a Mindszenty-perben hosszú fogságra és teljes vagyonelkobzásra ítélték. Az 1956-os forradalom alatt szabadult, ezután a hercegi pár rövid ausztriai tartózkodás után
velemenyezd, 2014. szeptember 05. péntek, 10:12
Három fiatal alkotó kapta az Esterházy Művészeti Díjat idén
A 2009 tavaszán alapított és kétévente kiosztott, 5 ezer euróval járó díjat Ottrubay István, az Esterházy Magánalapítvány vezérigazgatója, Othmar Michl, az UNIQA Biztosító vezérigazgatója és Hegyi Lóránd, a Saint-Étienne-i Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója, a zsűri elnöke nyújtotta át a győzteseknek.

A bírálóbizottság a beérkezett 196 pályázatból 13-at választott ki a pályaműveket bemutató kiállításra, amelyet péntektől 2014. január 5-ig tekinthet meg a nagyközönség a Szépművészeti Múzeum Ión Piramisában. A tárlaton Batykó Róbert, Csató József, Galambos Áron, Jagicza Patrícia, Kaliczka Patrícia, Karsai Dániel, Kis Róka Csaba, Kovács Olívia, Nemes Márton, Pintér Gábor, Szabó Klára Petra, Szinyova Gergő és Zékány Dia alkotásai láthatók.

A 26 éves Kaliczka Patrícia festőről Rieder Gábor zsűritag elmondta, hogy az új típusú festői érzékenység fiatal képviselője, egymásra rétegzett szürreális emlékmontázzsal egészíti ki szuggesztív művészi vízióját.

A 28 éves Kovács Olívia munkásságát Hegyi
velemenyezd, 2013. november 28. csütörtök, 19:43
A Helytállásért elismerést adományozták posztumusz Esterházy Pálnak
Az oklevelet Ottrubay István, az Esterházy Magánalapítvány vezérigazgatója vette át a kismartoni Esterházy-kastélyban rendezett ünnepség keretében Szita Szabolcstól, a Holokauszt Emlékközpont igazgatójától és Deme Pétertől, az Igaz Emberekért Társaság elnökétől.

1944-ben az akkor Budapesten élő Esterházy Pál többeknek menedéket nyújtott, a tomboló nyilasterrort elítélte és ellene cselekedett - emelte ki Szita Szabolcs méltató beszédében, amelynek szövegét az MTI rendelkezésére bocsátotta. Esterházy Pál egyik emlékezetes tette volt, hogy százezer pengőt adományozott veszélyben lévő zsidó gyermekek ellátására keresztény szervezeteken keresztül.

Ez önmagában is hatalmas összeg volt, azonban még fontosabb, hogy olyan helyre juttatta, ahol az életet mentette - hangsúlyozta az emlékközpont igazgatója.

Esterházy Magánalapítvány sajtóközleménye kitér arra, hogy az 1945-ös Mindszenty-perben tett egyik tanúvallomás szerint az összeget az Irgalmas Nővérek budapesti, Ménesi úti épületében elrejtett
velemenyezd, 2013. május 31. péntek, 18:22
1/2
Képek, videók
Tata - Esterházy-várkasté
dnemethk
2013. szeptember 30. hétfő, 22:58
Fertőd, Esterházy-kastély
jpiros
2011. november 24. csütörtök, 06:11
Esterhazy%20Janos.jpg
cserhat3
2011. augusztus 18. csütörtök, 19:04
Esterházy-palota.JPG
balazsmargit
2011. augusztus 16. kedd, 08:35
Fertőd - Esterházy-kastél
irmus
2011. április 27. szerda, 18:36
M.o.- Esterházy k..jpg
molnarjulia
2011. február 03. csütörtök, 12:41
14esterhazy_tortaszele t.j
rochlitzne
2009. augusztus 21. péntek, 19:18
Tata, Esterházy-kastély.
irmus
2009. július 31. péntek, 09:15
Esterházy Péter.jpg
ujjozsef
2009. február 09. hétfő, 06:37
Esterházy_József gróf.jpg
ujjozsef
2009. február 07. szombat, 07:52
Csákvár, Esterházy-kastél
flammerne
2008. április 18. péntek, 14:49
Smiley kihirdeti
barkaszjudit
2009. augusztus 12. szerda, 00:46
09.kihirdetes.JPG
kmmmarika
2008. június 25. szerda, 12:30
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.