Belépés
2020. július 11. szombat | 28. hét | 193. nap | 21:55 | Nóra, Lili
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Tallóztam
majd hajnalban kelek, a hétvégéken kongresszusokra járok. És nem tudok annyit foglalkozni vele, amennyit szeretnék. Igaza volt. Egyetértettünk, hogy a nagypapa foglalkozását vigye tovább. Örültem a döntésének, mert sok orvosdinasztia esetében láttam, hogy a gyerekeket nyomasztotta szüleik árnyéka. Egyébként azt vallom, mindenki azzal foglalkozzon, amihez érzéke van, amit csinálni szeret.
Kásler Miklós Budapesten született 1950-ben. Általános iskolába és gimnáziumba Sárváron járt. A Szegedi Orvostudományi Egyetemen (SZOTE) végzett 1974-ben. Sebész, szájsebész, plasztikai és rekonstrukciósebész szakorvos, klinikai onkológus, 1986-tól az orvostudomány kandidátusa. 1981-ig a SZOTE II. Sz. Sebészeti Klinikáján dolgozott. 1981-től az Országos Onkológiai Intézet munkatársa, 1992-től főigazgató főorvosa. Egyebek mellett a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (2007), a Príma díj (2008) tulajdonosa. Budapest és Sárvár Város Díszpolgára (2011, 2012). 1994-től egyetemi tanár, 1998-tól négy egyetem
horvathnemagdi, 2018. április 24. kedd, 10:37
Elhunyt Magyar Kálmán Széchenyi-díjas orvos, farmakológus
Magyar Kálmán 1933-ban született Szentlőrinckátán. A Budapesti Orvostudományi Egyetemen szerzett orvosi diplomát 1959-ben. Tudományos pályáját az egyetem Gyógyszertani Intézeténél kezdte, ahol 1965-től adjunktusként, 1972-től pedig docensként dolgozott. 1979-ben egyetemi tanárrá nevezték ki. Ugyanebben az évben bízták meg a SOTE Gyógyszerhatástani Intézetének vezetésével tanszékvezetői beosztásban. Az intézetet 1998-ig vezette. 2003-ban professor emeritusi címet kapott. Vezetője volt az MTA és a SOTE közös Neurokémiai Kutatócsoportjának is.

1970-ben védte meg az orvostudományok kandidátusi, 1978-ban akadémiai doktori értekezését. Az MTA Elméleti Orvostudományi Tudományos Bizottságának és a Gyógyszerkutatási és Farmakoterápiás Munkabizottságának lett tagja. 1987-ben megválasztották az MTA levelező, 1995-ben rendes tagjává. Fő kutatási területe a központi idegrendszerre ható gyógyszerek hatásmódjának biokémiai vizsgálata volt, valamint a gyógyszerek sorsa a szervezetben.

Mintegy 15 originális
velemenyezd, 2017. október 24. kedd, 12:02
A Semmelweis Egyetem kara lett a Pető András Főiskola
Mint írták, a Pető András Főiskolára felvett hallgatók már a Semmelweis Egyetem keretei között kezdik meg tanulmányaikat, a kiadott diplomák kibocsátója augusztus 1-jét követően a Semmelweis Egyetem Pető András Kar lesz. Kitértek arra is, hogy a személyi állomány átvétele munkáltatói leépítés nélkül történik meg.

A korábbi Pető András Főiskola köznevelési, felsőoktatási tevékenységének tartalma és helyszínei nem változnak, így zavartalanul működik tovább a kar részeként a konduktív fejlesztési intézményeket (óvodát, iskolát) és a pedagógiai intézetet magába foglaló Konduktív Pedagógiai Központ.

Az integrációval a Semmelweis Egyetem karainak száma hatra bővül: az általános orvostudományi, fogorvostudományi, gyógyszerésztudományi, egészségtudományi és egészségügyi közszolgálati kar mellett megkezdi működését a Pető András Kar.
velemenyezd, 2017. augusztus 01. kedd, 13:42
A napfényterápia kifejlesztője...
Niels Ryberg Finsen (Tórshavn, 1860. december 15. - Koppenhága, 1904. szeptember 24.) izlandi származású feröeri-dán orvos és kutató. 1903-ban elnyerte az orvostudományi Nobel-díjat, mert kifejlesztette a lupus vulgaris és más betegségek napfényterápiáját.

Niels Ryberg Finsen 1860. december 15-én született a Feröer-szigetek fővárosában, Tórshavnban. Szülei izlandiak voltak, apja Hannes Kristján Steingrímur Finsen, a 10. századig tudta visszavezetni családfáját, anyja pedig a szintén izlandi születésű Johanne Fröman volt. Apja különböző adminisztratív tisztségeket látott el Feröeren, Niels születésekor királyi képviselő és adóbehajtó (fúti) volt, 1871 és 1884 között pedig a kormányzói tisztséget is megkapta. Mikor Niels négy éves volt, anyja meghalt, apja pedig anyja unokatestvérét, Birgitte Kirstine Formannt vette feleségül.

Finsen az elemi iskolát
gabfe, 2016. december 18. vasárnap, 14:33
117 éve született virológus, immunológus--
Sir Frank Macfarlane Burnet (Traralgon, 1899. szeptember 3. - Port Fairy, 1985. augusztus 31.) ausztrál virológus, immunológus. 1960-ban Peter Medawarral közösen elnyerte az orvostudományi Nobel-díjat a szerzett immuntolerancia felfedezéséért.
Frank Macfarlane Burnet a Victoria állambeli ausztrál kisvárosban, Traralgonban született 1899. szeptember 3-án. Apja a skóciai születésű Frank Burnet, a Colonial Bank helyi fiókjának menedzsere, anyja pedig Hadassah Pollock Mackay volt. Hét gyermekük közül Frank volt a második. Visszahúzódó természetű gyerek volt, sokat olvasott és bogarakat gyűjtött. Anyja keveset foglalkozott vele, mert ideje nagy részét Frank gyengeelméjű nővérének ápolása kötötte le. Frank a helyi iskolákba járt, majd elnyert egy ösztöndíjat a bentlakásos Geelong College-ba. Ennek elvégzése után a Melbourne-i Egyetemen orvosnak tanult és 1923-ban megkapta MD
gabfe, 2016. szeptember 05. hétfő, 18:29
Magyar kutatónőről neveztek el egy újonnan felfedezett baktériumot
közelmúltban újabb anaerob, oxigént nem igénylő baktériumot izoláltak holland kutatók. A különböző kórképekből azonosított, eddig ismeretlen fajt Nagy Erzsébet szegedi mikrobiológus után Anaerococcus nagyae-nak nevezték el a kutatónő munkájának elismeréseként.

"Bár személyesen ismerem a holland kutatókat, semmilyen előzetes hírt nem kaptam arról, hogy rólam terveznek elnevezni egy új fajt. Igazán meglepődtem és nagyon nagy megtiszteltetésnek éreztem" - idézte a közlemény az SZTE Általános Orvostudományi Kar klinikai mikrobiológiai diagnosztikai intézetének professzorát.

A kutatónő pályája során a mikrobiológiai diagnosztika számos területén dolgozott. Fő területe az anaerob baktériumok által okozott kórképek diagnosztikai lehetőségeinek megteremtése, ezen nehezen tenyészthető baktériumok kórokozó-képességének és antibiotikumokkal szembeni ellenálló-képességének molekuláris módszerekkel történő vizsgálata.

Nagy Erzsébet Szegeden szerzett orvosi diplomát. 1993-2009 között vezette a szegedi
velemenyezd, 2016. január 18. hétfő, 11:52
Érdekességek
sokan a Coca-Colának tulajdonítják. A kipirult arcú, tekintélyes hasú Télapó képe először a cég 1930-as évekbeli hirdetéseiben bukkant föl. A régivágású európai előképet még jóval karcsúbbnak ábrázolták. Az elhízás mind szélesebb körű társadalmi elterjedtsége azután megváltoztatta a Mikulást. Az amerikaiak masszív túlsúlya miatt ma is gyakran az üdítőitalokat okolják, a legelszántabbak pedig újra és újra a fokozott adóztatást követelik.

A cukrozott üdítők bővülő fogyasztása az amerikai Orvostudományi Intézetet (Institute of Medicine, IOM) 2012-es jelentése szerint is jelentősen hozzájárult a járványszerűen terjedő elhízáshoz. (2011-ben az amerikaiak 26 százaléka vallotta magát elhízottnak.) A túl sok cukor fogyasztása emellett a cukorbetegség kialakulásáért is felelőssé tehető, a cukrozott termékek rendszeres napi fogyasztása jócskán megemeli a diabétesz kialakulásának kockázatát. Az üdítőipar vitatja a tanulmányok azon következtetéseit, hogy az italok alaposan hozzájárulnak a probléma
kirscha, 2015. december 01. kedd, 21:41
JÚNIUS 12. – A BUDAPESTI TUDOMÁNYEGYETEM ORVOSKARA ÚJ
Az 1769-ben Nagyszombatban megalapított, majd 1777-ben Budára és 1784-ben Pestre áttelepült Orvostudományi Fakultás egyetlen tanszéke az anatómiai volt, mely az alapítás óta változatlan jogfolytonossággal működött. A tanszék először a Hatvani (ma: Kossuth Lajos) utca sarkán, később az Üllői úton volt. 1895-ben az orvosi kar úgy látta, a korszerű oktatás érdekében egy új épületre lenne szükség. A külső Ferencvárosban vásároltak telket és a tervezéssel Kolbenheier Ferencet bízták meg, de az ő korai halála miatt a terveket Weber Antal fejezte be. Az Intézet ünnepélyes felavatásra 1898. június 12-én került sor. Két különálló bonctani intézetet helyeztek el benne. Az épület az orvosoktatás egyik fellegvára lett; olyan kiváló professzorok tanítottak itt, mint Thanhoffer Lajos, Huzella Tivadar, Szentágothai János.
Az Anatómiai Intézet egyik fő értéke kezdettől európai hírű múzeuma volt. A tudományos gyűjtemény alapjait II. József császár adománya teremtette meg: a híres viaszmodell-gyűjtemény. Lenhossék József
akiram45, 2015. június 12. péntek, 10:24
Veszélyes anyaggal itatnak bennünket
sokan a Coca-Colának tulajdonítják. A kipirult arcú, tekintélyes hasú Télapó képe először a cég 1930-as évekbeli hirdetéseiben bukkant föl. A régi vágású európai előképet még jóval karcsúbbnak ábrázolták. Az elhízás mind szélesebb körű társadalmi elterjedtsége azután megváltoztatta a Mikulást. Az amerikaiak masszív túlsúlya miatt ma is gyakran az üdítőitalokat okolják, a legelszántabbak pedig újra és újra a fokozott adóztatást követelik.

A cukrozott üdítők bővülő fogyasztása az amerikai Orvostudományi Intézetet (Institute of Medicine, IOM) 2012-es jelentése szerint is jelentősen hozzájárult a járványszerűen terjedő elhízáshoz. (2011-ben az amerikaiak 26 százaléka vallotta magát elhízottnak.) A túl sok cukor fogyasztása emellett a cukorbetegség kialakulásáért is felelőssé tehető, a cukrozott termékek rendszeres napi fogyasztása jócskán megemeli a diabétesz kialakulásának kockázatát. Az üdítőipar vitatja a tanulmányok azon következtetéseit, hogy az italok alaposan hozzájárulnak a probléma
horvathnemagdi, 2014. november 02. vasárnap, 17:29
DR. KENDE PÉTER: Toppantóék és a parlamenti képviselő polgár
Nem akármilyen tárgyalásra készülök Szegedre. Ugyan polgári jogi,
kártérítési perről van szó, tehát az eljárás nem az orvos, hanem a kórház,
illetve mögötte a biztosító ellen folyik, az ügy valódi ,,tettese, vádlottja" -
használok helytelenül, megengedhetetlenül büntetőjogi fogalmakat - dr.
Bartha László, a Szegedi Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem
traumatológus orvosa. Az ő személye enyhén szólva is pikánssá teszi az
egyébként tragikus történetet. Bartha doktor ugyanis jelenleg -
fölfüggesztve orvosi praxisát - Szeged városának polgármestere,
valamint parlamenti képviselő, az Országgyűlés Egészségügyi
bizottságának tagja. Egyébiránt annak a május végén kitört Lockheed-levélírási,
nagykövet-ajánlgatási botránynak egyik szereplője, amely
Selmeczi Gabriella és Balsay István lemondásához, államtitkári székük
elvesztéséhez vezetett - hiszen oly alapvető
scorpionsrose, 2014. szeptember 08. hétfő, 09:59
DR: KENDE PÉTER: Orvos perel orvost
vegyék meg szolgálati lakásnak.
34 évesen lettem terhes - olyan férfitől, akivel nem vetődött
föl az együttélés, de azonnal eldöntöttem: megtartom a gyereket,
megszülöm magamnak. Én RH negatívos vagyok - ilyen
mamánál gyakran előfordul, hogy az újszülött besárgul, és le kell
cserélni a vérét. Ezt a legközelebbi kórházban, Orosházán nem
tudják elvégezni; ezért hamar - a terhesség utolsó harmadában
- átmentem Szegedre, a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi
Egyetem Szülészeti Klinikájára. Bejelentkeztem dr. Zalányi
Sámuelhez, kedvesen fogadott. Kisebbnek találta a magzatot a
koránál, egyébként is - ha esetleg gyorsan kéne bejönnöm, túl
messze van Nagyszénás Szegedtől - azt javasolta: a biztonság
kedvéért feküdjek be. Minden áldott nap ultrahanggal
megnéztek, mindent rendben találtak; 1993. június 18-ára,
péntekre írtak ki szülésre. Reggelente, a vizitnél a kollégának
kijáró mosolyokkal
scorpionsrose, 2014. július 25. péntek, 18:37
DR: KENDE PÉTER: Csak a füle zúgott
eláll a vita-készsége.
Belementek. Furcsállták ugyan: maga a műtét a kivizsgálás - de
hát a doktor úr biztosan jól tudja a dolgát. Nem is akárki volt az:
Borbényi Olivér főorvos úr.
1997. februárjában került sor a fülműtétre - ami semmi
eredményt nem hozott. Ugyanúgy zúgott tovább a füle. Ám a
műtét után a főorvos lehajtott fejjel számolt be: ez valóban
agydaganat... Jobb lenne klinikához fordulni: menjenek el
Pécsre! Kaptak beutalót a Pécsi Orvostudományi Egyetem Fülorr-
gége Klinikájára.
Március elején a pécsi klinikán megvizsgálták Máriát, ők is
hümmögtek, mormogtak, aztán kibökték: ez tényleg daganat.
Betolták a computer-tomográfba is: az viszont ,,tumort igazolni
nem sikerült" eredménnyel zárult. Akkor is műteni kell!
Április 7-én befeküdt, 11-én maga Dr. Pytel József professzor
operálta meg. A később előkerült műtéti napló a
következőképpen rögzítette az eseményeket. ,,A tumoros
folyamat
scorpionsrose, 2014. július 15. kedd, 18:57
1/2
Képek, videók
Budapesten
agica2004
2018. február 28. szerda, 23:54
Egy tél Budapesten 01.jpg
chillik
2017. május 18. csütörtök, 06:16
Egy tél Budapesten 02.jpg
chillik
2017. május 18. csütörtök, 06:16
1983Budapesten24.JPG
papajasd
2016. november 07. hétfő, 14:59
1983Budapesten23.JPG
papajasd
2016. november 07. hétfő, 14:58
1983Budapesten22.JPG
papajasd
2016. november 07. hétfő, 14:58
1983Budapesten21.JPG
papajasd
2016. november 07. hétfő, 14:58
1983Budapesten20.JPG
papajasd
2016. november 07. hétfő, 14:58
1983Budapesten19.JPG
papajasd
2016. november 07. hétfő, 14:58
1983Budapesten17.JPG
papajasd
2016. november 07. hétfő, 14:58
1983Budapesten16.JPG
papajasd
2016. november 07. hétfő, 14:58
Új orvostudomány.png
sarkadykati
2011. március 23. szerda, 07:39
A Teremtés Klinikája - Go
rambobby
2007. szeptember 08. szombat, 14:47
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.