Belépés
2018. december 17. hétfő | 51. hét | 351. nap | 09:07 | Lázár, Olimpia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Radioaktívhulladék-kezelő: folyamatos a fejlesztés a cégnél
abban, hogy a nagy aktivitású vagy hosszú élettartamú radioaktív hulladék elhelyezését egy megfelelő befogadó kőzetben kialakított mélységi geológiai tárolóban lehet biztonságosan megoldani.

A közleményben kitérnek arra, hogy 2018-ban új kategóriával, a nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok osztályával bővült a radioaktív hulladékok köre. Az ezek számára kialakítandó tárolók létesítése és üzemeltetése is az RHK Kft. feladata lesz.

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft.-t az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója alapította 1998-ban. A cég alapfeladata a radioaktív hulladékok elhelyezése, a kiégett üzemanyag átmeneti tárolása - végleges elhelyezése, a tárolók üzemeltetése, valamint kapcsolódó beruházások bonyolítása és a nukleáris létesítmények leszerelése. Az RHK programjai végrehajtásához a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap nyújt fedezetet, amelynek legnagyobb befizetője az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.

2018-ban közvélemény-kutatás erősítette meg, hogy a társaság tevékenységének társadalmi
velemenyezd, 2018. december 12. szerda, 20:12
Törvény a kormányzati igazgatásról
testületekre vonatkozó szabályokat. A törvény megteremti a kormányzati létszámgazdálkodás jogi kereteit.

Külön fejezet szól a gyermeket nevelő és családot alapító kormánytisztviselőkről, az őket illető jogosultságokról, kedvezményekről, támogatásokról.

A törvény kormányzati igazgatási szervek közé sorolja a kormány, a Miniszterelnöki Kormányiroda, a minisztériumok, a kormányzati főhivatalok és a központi hivatalok mellett a kormányhivatalokat, valamint a Központi Statisztikai Hivatalt, az Országos Atomenergia Hivatalt, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalát és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalt. A jogszabály nem vonatkozik a rendvédelmi szervekre és a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatra.

A kormányzati tisztségviselők politikai szolgálati (például a politikai felsővezető, politikai tanácsadó), biztosi (kormánybiztos, miniszteri biztos) vagy kormányzati szolgálati (szakmai vezetők) jogviszonyban állhatnak. De a kormányzati szervek továbbra is alkalmazhatnak munkaviszony
velemenyezd, 2018. december 12. szerda, 13:11
Új kategóriát alkalmaznak a radioaktív hulladékoknál
Az új kategóriát az ionizáló sugárzásvédelemről szóló, 2015-ös kormányrendelet 2018. március 1-jén életbe lépett melléklete vezette be - tette közzé honlapján az Országos Atomenergia Hivatal (OAH).

Korábban a radioaktív hulladékokat két csoportba sorolták. A nagy aktivitású hulladékok - a paksi atomerőmű kiégett fűtőkazettái - esetében a hőtermelést a tárolásnál figyelembe kell venni. A többi, a sugárzás mentességi szintjét meghaladó hulladékok a kis és közepes aktivitású kategóriába tartoztak.

Az új szabályozás szerint nagyon kis aktivitásúnak minősülnek azok a hulladékok, amelyekben csak a 30 évnél rövidebb felezési idejű radioaktívizotópok koncentrációja haladja meg a felszabadítható radioaktív hulladékokra vonatkozó korlátokat - közölte az OAH az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint jelenleg a kis aktivitású hulladékok egy része nagyon kis aktivitású hulladék, például kontaminálódott munkaruha, cipővédő fólia, szerszám. A nemzetközi tapasztalatok alapján a legtöbb nagyon kis aktivitású
velemenyezd, 2018. október 06. szombat, 07:04
Költségvetés - Az ITM 1410 milliárd forint kiadással és 110,7 milliárd forint bevétellel számolhat jövőre
A minisztérium kiadási oldalán belül mintegy 154,5 milliárd forint felhasználása európai uniós fejlesztéshez kapcsolódik.

A ITM költségvetésében szereplő Országos Atomenergia Hivatal 2,6 milliárd forint, a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat 2,09 milliárd forint, a Nemzeti Akkreditáló Hatóság 281 millió forint, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal 311 millió forint, a szakképzési centrumok 2,5 milliárd forint, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 3,8 milliárd forint, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség 474 millió forint bevételt tervez.

A szaktárca 2019. évi költségvetésében a közlekedési ágazat - a többi között - 90,3 milliárd forintot fordíthat a közúthálózat fenntartására és működtetésére, 26,5 milliárd forintot az útdíj rendszer működtetésére. A vasúthálózat fejlesztésére mintegy 17,8 milliárd forintot adnak, kiemelt közúti projektekre 314 milliárd forintot költenek. A Budapest-Belgrád vasútvonal magyarországi szakaszának felújítására mintegy 5,7 milliárd
velemenyezd, 2018. június 13. szerda, 18:02
Paksi bővítés - Süli János: nyolc és fél ezer emberre lesz szükség a kivitelezés csúcsidőszakában
szükség van.

Ilyen mértékű építkezés még nem volt Magyarországon - mondta a miniszter, arra utalva, hogy a főépületek, azaz a reaktorépületek építéséhez 6 millió köbméter föld kitermelésével egy 17 méter mély gödröt ásnak, a két új blokkba pedig egyenként egymillió köbméter betont "dolgoznak be".

A miniszter utalt arra, hogy február végén megtörtént a munkaterület átadása a mintegy 80 felvonulási létesítmény építéséhez, jelenleg a tervek ellenőrzése, leadása folyik, amelyeket az Országos Atomenergia Hivatal bírál el nemzetközi szakértők bevonásával.

Legkorábban 2019 végén, 2020 elején lesz meg az engedély a reaktorépületek kivitelezésének megkezdéséhez - közölte.

Gelencsér Attila, Kaporvár és térsége fideszes, az áprilisi választásokon újrainduló országgyűlési képviselője arról szólt, hogy az üzleti est jó alkalom arra, hogy a gazdaság helyi szereplői tájékozódjanak, tárgyaljanak a Paks II.-höz kapcsolódó beszállítói lehetőségekről.

A politikus szólt arról is, hogy a helyi gazdaság
velemenyezd, 2018. március 23. péntek, 20:22
Süli János: szakmai támogatást nyújt Paks II. megvalósításánál a NAÜ
és az atomerőmű két új blokkja 2026-ban és 2027-ben áll majd kereskedelmi üzembe.

Süli János hangsúlyozta, Magyarország a villamosenergia-igény átlagosan 30 százalékát importból fedezi, ez a hideg idő miatt a napokban 40-45 százalékra ugrott. Az elöregedő hazai erőművek és a növekvő áramfelhasználás miatt, az ellátás biztonsága érdekében szükség van az új paksi blokkokra, amelyek az időjárástól függetlenül, olcsón és biztonságos módon állítanak elő energiát.

Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) főigazgatója a megbeszélés után elmondta, a nemzetközi szervezet szakértői folyamatosan értékelik a tagországokban folyó munkát. Magyarországon a NAÜ több missziója is járt korábban, egyebek mellett a nukleáris létesítmények fizikai védelmét és a hatósági rendszert értékelték. Megállapították, hogy a nemzetközi ajánlásoknak megfelelően működnek, és javaslatokat tettek ezekkel kapcsolatban.

A főigazgató közölte, a Paks II. beruházásról is folyik egyeztetés a NAÜ-vel. Megállapodtak
velemenyezd, 2018. február 28. szerda, 15:52
Befejeződött a hibaelhárítás a Paksi Atomerőmű 1. blokkján
Hozzátette: az előírt tesztek elvégzése után megkezdték az 1. blokk felterhelését. Emlékeztetett: a turbinavédelem automatikusan leterhelte 100 megawattra a 2. turbógépcsoportot, így az 1. blokk teljesítménye 360 megawattra csökkent.

Ismertette, hogy a turbinavédelem működésbe lépését és ezáltal a turbina leállását egy szabályozószelep megszorulása okozta. Ennek javítását elvégezték, majd megkezdték a blokk teljesítményének emelését az 500 megawattos névleges szintre - közölte.

A történteknek az Országos Atomenergia Hivatal honlapján közzétettek szerint nincs hatása a nukleáris biztonságra, az esemény nem jelentésköteles, hatósági beavatkozás nem szükséges.
velemenyezd, 2018. február 26. hétfő, 17:45
Paksi bővítés - Megfelel a követelményeknek az Atomenergomas a fővállalkozó vizsgálata szerint
A Roszatom csütörtöki közleménye szerint az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) szakembereinek felügyeletével ellenőrizték a gyártóművek atomenergetikai referenciáit, a megfelelést a minőségbiztosítási követelményeknek és a gyártóművek képességeit, a személyi erőforrásokat. Az auditorok a gyártóműhelyek mellett felkeresték a speciális mérőhelyeket és laboratóriumokat, ahol megtekintették az atomerőművi berendezések gyártásában alkalmazott vizsgálati eljárásokat. A szakértők különösen nagy figyelmet fordítottak a gyártási kultúra és a gyártóművek biztonsági kultúrájának ellenőrzésére - írták.

A Roszatom gépgyártó divíziójának üzemei a Paks II. Atomerőmű reaktorainak és berendezéseinek - többek között a gőzfejlesztők, a fő keringtető csővezetékek, a fő keringtető szivattyúk és a térfogat-kompenzátorok - gyártásában vehetnek majd részt.

A Paks II. Zrt. és az OAH már a gyártási folyamat során kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a beszállítók teljes mértékben eleget tegyenek a nukleáris biztonsági
velemenyezd, 2018. február 22. csütörtök, 13:37
MSZP: süllyed a paksi erőmű négyes blokkja
Tóth Bertalan hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, az Országos Atomenergia Hivatal a négyes blokk üzemidő-meghosszabbításáról szóló határozatában közölte a süllyedés tényét.

Szerinte súlyos aggodalomra ad okot a jelenség. Arról azonban nem tudni, milyen mértékű, mi okozza, milyen hatása van a süllyedésnek a blokk működésére, illetve nem tudni, hogyan befolyásolja ez az új blokkokat - mondta, jelezve, hogy az ezzel kapcsolatos adatokat kikéri az atomenergia-hivataltól és a Paksi Atomerőmű Zrt.-től.

Tóth Bertalan közölte, az ügyben kérdésekkel fordult Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterhez és Süli Jánoshoz, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszterhez. A többi között arra vár választ, hogy a négyes blokk süllyedése hogyan befolyásolja a mellette épülő ötös és hatos blokk építését.

A szocialista politikus közölte: nem "egy biciklitárolót", hanem egy atomerőművet akar bővíteni a kormány az
velemenyezd, 2018. január 08. hétfő, 16:22
Meghosszabbította 20 évvel a paksi atomerőmű 4. blokkjának üzemeltetési engedélyét az Országos Atomenergia Hiva
Az OAH honlapján pénteken közzétett határozat szerint az atomerőmű 4. blokkja 2037. december 31-ig üzemelhet.

A határozat indoklása szerint nincs olyan körülmény és ismert kockázati tényező, amely kizárná a tervezett üzemidőn túli üzemeltetést és veszélyeztetné a hosszú távú biztonságot. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. rendelkezik a biztonságos üzemeltetéshez szükséges, jogszabályban előírt dokumentumokkal és folyamatosan fenntartotta a 4. blokk biztonságos üzemeltethetőségét a jogszabályokkal összhangban, a hatósági előírásoknak megfelelően - írták.

Az OAH megállapította, hogy az erőmű öregedéskezelési dokumentumai teljesítik a jogszabályi követelményeket, a biztonsági osztályba sorolt rendszerelemek állapota lehetővé teszi az üzemidő-hosszabbítás engedélyezését, az üzemidő-hosszabbítási program végrehajtásával pedig megvalósultak azok a feltételek, amelyek lehetővé teszik a 4. blokk biztonságos üzemeltethetőségét a meghosszabbított üzemidő végéig. Hozzátették: az öregedéskezelést és a
velemenyezd, 2017. december 22. péntek, 09:51
Paksi bővítés - Az OAH észrevételeit figyelembe véve nyújtják be az engedélykérelmet
orosz fővállalkozó megkezdte az új atomerőművi blokkok létesítéséhez szükséges felvonulási épületek terveinek elkészítését.

Mivel a hazai jogszabályok szerint ezek kivitelezése is építési engedélyhez kötött, a fővállalkozó által elkészített tervek alapján a Paks II. Zrt. 2017. október 26-án két építménycsoport - az igazgatási és kiszolgáló épületek, valamint a hidraulikai szerelési épületek - építési engedélye iránti kérelmet nyújtott be az ügyben illetékes építésügyi hatósághoz, az Országos Atomenergia Hivatalhoz (OAH).

Az engedélyezési eljárás során az OAH jelezte azon észrevételeit, melyek megfelelő kezelése feltétele az engedélyek kiadásának. Mivel a hatósági észrevételek között szerepelnek olyanok, amelyek körültekintő kezelése több időt igényel, mint amennyit az engedélyezési eljárásra vonatkozó ügyintézési idő biztosít, a terveket készítő orosz fővállalkozó 2017. december 20-án arra kérte a Paks II. projekttársaságot, hogy az érintett felvonulási épületek építési engedélykérelmeit vonja
velemenyezd, 2017. december 21. csütörtök, 16:12
Krónika 9. rész (határozathozatalok)
kibocsátóinak fel kell tüntetniük azokat a jelzéseket a csekkeken, amelyek alapján a postákon könnyen és gyorsan meg tudják határozni az adott ügylethez tartozó ügyfél átvilágítási szintet.

Lehetőség nyílik újfajta fűtőelemkötegek használatára a paksi atomerőműben

Az Országgyűlés elvi lehetőséget teremtett, hogy a paksi atomerőmű már üzemelő blokkjaiban a hatályos engedélyektől eltérő fűtőelemkötegeket alkalmazzanak, amennyiben az ehhez szükséges speciális átalakítási eljárást az Országos Atomenergia Hivatal engedélyezi.

A képviselők 120 igen szavazattal, 31 nem ellenében és 25 tartózkodás mellett fogadták el a kabinet - a nemzeti fejlesztési miniszter - energetikai tárgyú törvénymódosító indítványát.

A változtatás az új atomerőművi blokkok esetében csak a létesítési engedély kiadását követően engedélyez hasonló átalakítást.

A törvénymódosítás emellett pontosítja a Magyar Honvédség atomenergia alkalmazásának hatósági felügyeletére vonatkozó rendelkezéseit, továbbá kiegészíti az
velemenyezd, 2017. december 12. kedd, 12:41
1/15
Képek, videók
A parajdi sóbánya-kezelö
farkas1945
2014. január 09. csütörtök, 10:37
kezelő panel
phoenixmaestro
2012. január 08. vasárnap, 18:51
léggömbök és kezelőik
mecsery
2010. december 27. hétfő, 20:07
Vox escort kezelő
rotasmu
2009. augusztus 13. csütörtök, 23:59
atomenergia-a-paksi-at ome
megyerimihaly
2013. november 15. péntek, 23:47
Nukleáris robbanás.jpg
megyerimihaly
2015. október 06. kedd, 23:53
Nukleáris hulladék Hanfor
megyerimihaly
2013. március 22. péntek, 20:15
Nukleáris_kapcsoló.jpg
picurcica
2007. augusztus 08. szerda, 15:11
A Nukleáris Kapcsoló.hu.j
rambobby
2007. február 18. vasárnap, 07:50
Paksi-atomeromu-latkep .jp
megyerimihaly
2016. február 10. szerda, 00:05
Paksi Atomerömű Üdülője
anandocska
2010. október 09. szombat, 17:45
uj-rendzsergazda-a-ceg nel
baramisati
2009. március 29. vasárnap, 12:10
nagyapa.jpg
menusgabor
2018. december 06. csütörtök, 14:33
nagyapa-fb.png
menusgabor
2018. december 06. csütörtök, 14:31
0 a a a inti, de nagyon 6
lovaszmarika
2018. november 06. kedd, 13:50
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.