Belépés
2020. február 24. hétfő | 9. hét | 55. nap | 23:52 | Mátyás
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Kiemelt programokkal készül a Magyarság Háza a 2020-as nemzeti összetartozás évére
A Magyarság Háza tervei szerint jövőre Magyarországról, a Kárpát-medencéből és a diaszpórából rendszeresen meghívják a kulturális terület különböző képviselőit, kiemelt célként kezelve, hogy a meghívottak kapcsolatokat tudjanak kialakítani egymással, ami segítheti magyarságtudatuk megerősítését a jövőben - közölte Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója.

Idén körülbelül 400 programot szervezett az intézmény, kiemelt rendezvények voltak a Rákóczi-emlékév eseményei. Sikeres volt a Magyar Nemzeti Táncegyüttes által bemutatott A Tenkes kapitánya produkció, a Kárpát-medencei turné során a táncosok felléptek többek között Komáromban, Kassán, Lendván és Zentán is. Jövőre folytatódik az Útikalauz magyaroknak című sorozat, az irodalmi szalon és a külhoni értéktárakat bemutató sorozat is - mondta el az igazgató.

Az év végén is folytatódnak az programok, pénteken a Nyelvhatárőrzők program keretében a kárpátaljai régió mutatkozik be, többek között Csernicskó István nyelvész tart előadást, amiből
velemenyezd, 2019. december 20. péntek, 11:41
Magyar kormánytámogatással felújított óvodát adott át Pánczél Károly Ungváron
maradás záloga is egyben. Emlékeztetett arra, hogy Kárpátalja egyik legnagyobb értéke a sokszínűsége, és az, hogy a térségben mindig békében éltek egymás mellett magyarok, ukránok, ruszinok, szlovákok.

"Szeretnénk ezt az értéket megőrizni, hogy a magyarok megmaradhassanak a szülőföldjükön, Kárpátalján" - emelte ki, emlékeztetve arra, hogy - a gyermekek fontosságát szem előtt tartva - a magyar kormány eddig közel háromezer ukrán gyermeket üdültetett a kelet-ukrajnai konfliktusövezetből.

Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnöke beszédében örvendetesnek nevezte, hogy a magyar kormány támogatásának köszönhetően gyors ütemben korszerűsödnek a magyar és magyar érdekeltségű óvodák Kárpátalján. Így Ungváron - mutatott rá - minden magyar családnak lehetősége van arra, hogy lakóhelyéhez közeli óvodába adja gyermekét, hiszen a városban hat gyermekintézményben vannak magyar csoportok. Egyúttal köszönetet mondott Magyarországnak és a magyar kormánynak a kárpátaljai
velemenyezd, 2019. december 04. szerda, 14:31
Horváth Ildikó: törekedni kell a helyes antibiotikum-használatra
Horváth Ildikó úgy fogalmazott, hogy elkötelezettnek kell lenni a helyes antibiotikum-használatban, hiszen világméretű probléma az antibiotikumokra már rezisztens baktériumok megjelenése. Széles a skála, hiszen a kézmosástól az állategészségügyben használt antibiotikumokon át számtalan területen közbe lehet avatkozni - tette hozzá.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című kiemelt projektjének sajtótájékoztatóján az államtitkár kiemelte, már a háziorvosi ellátás során igyekeznek műszerfejlesztési forrásokat biztosítani, hogy az orvosok ne csak a jó szakmai tapasztalatukra támaszkodhassanak.

Az antibiotikum rezisztencia nagy kihívást jelent az egészségügyi ellátás során, ezen készítmények túlzott használata betegbiztonsági kockázatot jelent - hangsúlyozta.

Az államtitkár jelezte, 2018-ban hoztak rendeletet a kórházon belüli fertőzések minél hatékonyabb megelőzésére, és fontosnak tartotta, hogy erre plusz forrásokat biztosít a
velemenyezd, 2019. november 18. hétfő, 12:42
Krónika 3. rész (napirend előtt, interpellációk)
forrást tartalmaz az egészségügyre. Arról is beszélt, a baloldal már a kórházépítést is ellenzi, a DK-s László Imre, a XI. kerület új polgármestere ugyanis azt mondta, nincs szükség új szuperkórházra. A Jobbik is kórházépítési stopot hirdetne Dél-Budán? - kérdezte.

Lukács László György nem fogadta el a választ, szemben a Házzal, amely 122 igen szavazattal, 39 nem és 1 tartózkodás mellett jóváhagyta a reagálást.

MSZP: mikor lesz végre kiszámítható és tiszta a vasúti közlekedés?

Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) arról beszélt, hetente többször is kiszámíthatatlan a vasúti közlekedés a Budapest-Debrecen vonalon. Mikor lesz végre kiszámítható, tiszta a vasúti közlekedés? - kérdezte, jelezve azt is, hogy nagyon jelentős a létszámhiány a vasúttársaságnál, a kormány pedig évek óta nem teszi rendbe a MÁV problémáit.

Fónagy János nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár reagálásában közölte: Bangóné Borbély Ildikó egy-egy rossz példát említett, aminél több tízezer jobb
velemenyezd, 2019. november 04. hétfő, 16:02
World Tour-versenyt nyert a Szekeres Ildikó, Nagy György curlingpáros
A magyar szövetség vasárnapi híradása szerint 21 vegyespáros indult a 3000 euró összdíjazású fordulón, köztük a Vasas SC korábbi világbajnoki ezüstérmes egysége is. Szekeres Ildikó és Nagy György a csoportkört három győzelemmel és egy vereséggel zárta, majd a negyeddöntőben egy orosz, az elődöntőben egy skót, a fináléban pedig egy kínai duót győzött le.

A Szekeres, Nagy páros az ötödik sikerét érte el a WCT-sorozatban, legutóbb februárban, Aarauban sikerült győznie.

A múlt héten a Palancsa Dorottya, Kiss Zsolt duó megnyerte a németországi Geisingben rendezett a WCT-versenyt.
velemenyezd, 2019. november 03. vasárnap, 18:01
A Joker és Az ír is versenyez a Camerimage Arany Béka-díjáért
A fesztivál, amelyre sokan azért is figyelnek, mert jól jelzi, hogy ki esélyes az operatőri Oscarra, a héten hozta nyilvánosságra versenyprogramját. Az Arany Béka-díjért idén a Lawrence Sher operatőri munkájával, Todd Phillips rendezésében készült Joker című rendhagyó képregényfilm, a Phedon Papamichael fényképezte és James Mangold rendezte Az aszfalt királyai című autóversenyzős dráma, a The Painted Bird (A festett madár) című, Oscarra nevezett cseh háborús dráma, amelynek operatőre Vladimir Smutny, rendezője Vaclav Marhoul volt, és két Netflix-produkció is verseng: Marin Scorsese Az ír című maffiafilmje Rodrigo Prieto operatőri munkájával és az argentin Fernando Meirelles rendezte, Cesar Charlone fényképezte A két pápa című alkotás.

A fesztivál honlapja szerint a debütáló filmrendezők versenyében szerepel Topolánszky Tamás Yvan Curtiz című filmje, melynek operatőre Dévényi Zoltán volt, valamint Nemes László Napszállta című filmje, amelyet Erdély Mátyás fényképezett. A diákok versenyébe pedig
velemenyezd, 2019. október 22. kedd, 10:41
Potápi: példaértékű magyar-magyar összefogással nyílt új fejezet a kárpátaljai magyar nyelvű szakképzésben
anyanyelvén különböző szakmákat a XXI. század igényeinek megfelelő körülmények között. Az intézmény a biztos jövő alapja, olyan jövőé, amelyben a magyar emberek tudnak és akarnak munkálkodni - fűzte hozzá. "Oktatási támogatásainkkal és beruházásainkkal továbbra is azt a kiemelt nemzetpolitikai célt szeretnénk szolgálni, hogy tovább erősítsük magyar közösségeink identitását, anyanyelvi oktatását, a fiatalok szülőföldön való boldogulását" - hangsúlyozta a nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

Orosz Ildikó, a Rákóczi-főiskola rektora kiemelte, hogy a szakképzési centrum megépítésével és elindításával a kárpátaljai magyarság 30 éves álma valósult meg. A rektor elmondta, hogy a nagydobronyi centrumban a Mátészalkai Szakképzési Centrummal és a Baross László Mezőgazdasági Szakgimnáziummal közös iskolarendszerű képzés indult el szeptember 2-án, amelynek keretében 95 diák 7 szakmát sajátít el két év alatt oly módon, hogy az egyik héten Nagydobronyban, a másikon Mátészalkán tanul majd. A diákok a szakképzés
velemenyezd, 2019. október 07. hétfő, 15:51
Potápi: a Rákóczi-főiskola létrehozásával a kárpátaljai magyarság bizonyította, hosszú távra tervez
Árpád János több évtizedes politikai pályafutása során nagyon sokat tett a kárpátaljai magyarságért, több támogatási program kezdeményezője és elindítója volt, és különösen szívén viselte a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola fejlesztését.

A Rákóczi-díj ukrajnai kitüntetettje idén Dmitro Tkacs Ukrajna volt budapesti nagykövete, aki diplomataként támogatta a kárpátaljai magyarokat és fontos szerepet játszott a beregszászi főiskola működésének hivatalos engedélyezése érdekében.

Orosz Ildikó, a Rákóczi-főiskola rektora köszöntőjében elmondta, 1633 diák kezdte el a 2019-2020-as a magyar felsőoktatási intézményben. Rámutatott, a beregszászi főiskolán a képzés színvonala nem marad el a környező országok hasonló felsőoktatási intézményeinek oktatási színvonalától.

A rektor külön köszönetet mondott a magyar kormány mellett a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának és vezetőjének, Potápi Árpád Jánosnak, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumának a kárpátaljai magyarság és
velemenyezd, 2019. szeptember 18. szerda, 16:51
Ünnepélyes tanévnyitót tartottak a kárpátaljai magyar iskolák Csongoron
A magyar ajkú település felújított református templomában hálaadó istentisztelet keretében tartott tanévnyitó ünnepségen mondott beszédében Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke a többi között hangsúlyozta, hogy a kárpátaljai magyar iskolák a harmadik tanévet kezdik az alkotmányellenesen, a kisebbségi jogokat semmibe véve és az ukrán parlament házszabályát megsértve elfogadott oktatási törvény árnyékában.

Hozzátette: az ukrán állam vezetése nem reagált a tiltakozásokra, a nemzetközi szervezetek véleményére, és nem vette figyelembe a Velencei Bizottság egyetlen ajánlását sem a jogfosztó törvénnyel kapcsolatban. Mindazonáltal - folytatta - a kárpátaljai magyarság egyelőre bizakodó Volodimir Zelenszkij új ukrán elnök és az új államvezetés formálódó politikáját illetően. A KMPSZ még szeptemberben memorandumot juttat el a kárpátaljai magyar oktatás gondjait jól ismerő Anna Novoszad oktatási miniszterhez, amelyben összefoglalja a kárpátaljai magyar tannyelvű oktatás megoldásra váró problémáit - mondta.

A
velemenyezd, 2019. szeptember 07. szombat, 13:31
Nyolc bemutatót tart az egri Gárdonyi Géza Színház a következő évadban
Mint elhangzott, október 4-én lesz Bernard Shaw művének, a Warenné mestersége című darabnak a bemutatója Blaskó Balázs rendezésében. A Tizenkét hónap című orosz mesejáték Baráth Zoltán rendezésében október 22-én lesz látható, november 15-én a Rigó Jancsi című operett kerül színre Moravetz Levente rendezésében, majd december 6-i bemutatóval Agatha Christie Egérfogója Kis József rendezésében.

Januárban mutatják be a János vitéz című daljátékot Halasi Imre rendezésében. Februárban látható Csukás István Süsü, a sárkány című mesejátéka Baráth Zoltán rendezésében, majd Ravel Bolero című táncjátéka, amelyet Topolánszky Tamás állít színpadra. Az évadot zárásaként Blaskó Balázs rendezésében Csiky Gergely színművét, A nagymama című vígjátékot láthatja majd az egri közönség.

Blaskó Balázs elmondta, hogy a színház művészeti vezetője Kis József lesz. Az egri társulat két régi-új társulati tagja Csathó Norbert és Koós Mátyás, akik dolgoztak már a színháznál.

A társulati ülésen Topolánszky Tamás a G G
velemenyezd, 2019. augusztus 27. kedd, 13:41
Grezsa István: a nemzeti megújulás az óvodában kezdődik
A miniszteri biztos szerint a legnagyobb nemzetpolitikai program az óvodaprogram, amely mára igazi sikertörténet lett.

Grezsa István szerint meg kell értetni a szülőkkel, hogy az óvodában kell elkezdeni a magyar nyelven való beszélgetést, a magyar nyelvű oktatást.

A 2016-ban indított program 47,6 milliárd forintból valósul meg, amelyből a Kárpát-medencében 152 új óvoda épül, 450-nél többet pedig felújítanak. A miniszteri biztos közölte, most van az új óvodák építésének dandárja. Kárpátalján már átadtak 60 új óvodát, míg 30 átadásra vár.

Grezsa István közölte: a magyar nyelvű óvodákban beíratott gyerekek száma átlépte az 54 ezret.

A program zárására - 2020. december 31. - vagy a ciklus végére, 2022-re szeretnék átlépni a 60 ezres létszámot. Érdekességként jegyezte meg, van olyan település Kárpátalján, ahol korábban nem volt magyar óvoda, most viszont nyitottak.

A jövőben ovi sportpályákat is készülnek nyitni - fűzte hozzá.

Czibula Ádám, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
velemenyezd, 2019. július 26. péntek, 16:11
Maruzsa Zoltán: Magyarország kormánya elvárja Ukrajnától a kárpátaljai magyarok biztonságának garantálását
visszatérhet a megszokott kerékvágásba, s az együttműködésünket új alapokra helyezhetjük Ukrajnával, ami mindenki érdeke.

A helyettes államtitkár elmondta, a Rákóczi-főiskola a legszebb példája annak, mit érhetünk el a közös munka, a békés együttműködés során. Aki felkeresi a főiskolát, láthatja, hogy az egy európai színvonalú intézmény, amely a kontinens bármely pontján megállná a helyét - emlékeztetett. Maruzsa Zoltán elismerését fejezte ki a főiskola tanárainak, vezetésének és különösen Orosz Ildikó rektornak azért is, hogy "Beregszászt felhelyezték a Kárpát-medencei magyar felsőoktatás térképére és a régióban jegyzett intézményt hoztak létre."

Tanévértékelő beszámolójában Orosz Ildikó elmondta, hogy az 2018-2019-es tanévben 1210 diák tanult a főiskolán, akik közül 228 végzős veheti át diplomáját. Emlékeztetett arra, hogy a kárpátaljai magyarságra és intézményeire 2016 óta egyre fokozódó nyomás ellenére az elmúlt tanévben jelentős mértékben bővült a főiskola anyagi-műszaki bázisa, és az
velemenyezd, 2019. július 01. hétfő, 15:51
1/36
Képek, videók
A magyarság elpusztításár
furaila
2018. április 12. csütörtök, 14:45
Magyarság
sanci81
2016. november 13. vasárnap, 17:34
Lovas magyarság.jpg
agica2004
2016. október 24. hétfő, 19:46
Hajh Öszi magyarság.jpg
chillik
2016. július 16. szombat, 06:00
Az én magyarságom.jpg
chillik
2016. június 09. csütörtök, 17:33
Magyarságod-HOLD
1vargaildyko
2016. május 14. szombat, 06:15
Mai magyarsággal
sanci81
2016. január 23. szombat, 12:00
Magyarságod-CSECSEMŐ
1vargaildyko
2015. július 16. csütörtök, 07:32
Magyarságod-HÁROM
1vargaildyko
2014. november 08. szombat, 16:01
A Mayák a Magyarságról
sanci81
2014. november 06. csütörtök, 18:32
Magyarság önképe az ezred
furaila
2014. szeptember 10. szerda, 08:41
Magyarság.jpg
sznejuci
2014. március 15. szombat, 15:51
összetartozás.jpg
charlotteani
2016. május 08. vasárnap, 23:49
Összetartozás.gif
pacsakute
2016. február 05. péntek, 22:31
összetartozás.jpg
yvett789
2015. január 11. vasárnap, 19:38
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.