Belépés
2018. december 16. vasárnap | 50. hét | 350. nap | 12:08 | Etelka, Aletta
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Tíz százalék körüli bővülést vár a légi forgalomban erre az évre a HungaroControl
illetve, hogy a nem hatékony légtérgazdálkodás miatt az irányító szolgálatok nem tudnak elég gépet átengedni a légtéren. Hozzáfűzte, hogy a HungaroControl egyre nagyobb létszámban indítja el légiforgalmi irányító képzéseit, továbbá a szolgálatnál elkezdték tervezni a légtérszektorok átalakítását is, ennek keretében teljesen új filozófia szerint képzelik el a gépek irányítását.

A vezérigazgató elmondása szerint az európai áramlásszervezésért felelős Eurocontrol, valamint a légitársaságokat képviselő Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) is azonnali megoldást szeretne a problémákra, de véleménye szerint 2019-ben a késések még biztosan megmaradnak. Az érintett bizottságok 10-12 javaslatot is tárgyalnak, ezek között van az európai légtér szektorainak újragondolása is.

A drónokra vonatkozó szabályozással kapcsolatban Szepessy Kornél azt mondta, egy előrejelzés szerint Magyarországon 2025-ben naponta 27 ezer repülést végezhetnek majd ilyen eszközökkel, ezért kormányzati szinten kell összefogni a
velemenyezd, 2018. október 31. szerda, 16:22
Közös állami cégbe szervezték a lengyel állami légiközlekedési cégeket
A tájékoztatás szerint a csoportba a LOT, a karbantartást végző LOTAMS és LS Technics, valamint a földi kiszolgálásért felelős LS Airport Services tartozik. Rafal Milczarski, a LOT, illetve a csoport vezetője a közleményben azt hangsúlyozta, hogy a cégek a csoport részeként, de önállóan végzik majd tevékenységüket. Ugyanakkor mindegyik társaságnak közös stratégiája és irányító központja lesz. Az integrációnak köszönhetően hatékonyabb lesz a cégek vezetése és üzemeltetése, ez pedig alapvető követelmény a konszolidálódó, de egyre nagyobb utasigényeket kiszolgáló európai légiközlekedésben.

A csoport első beruházásaként a LOTAMS új karbantartó bázist hoz létre három éven belül Rzeszówban, ahol a legmodernebb szélestörzsű gépek karbantartását is el tudják végezni.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség előrejelzése szerint 2036-ig Európa légiforgalma évente 2,6 százalékkal bővül majd, az időszak végéig 500 millió új utas jelenik meg, a teljes forgalom pedig eléri a 1,5 milliárd utast.
velemenyezd, 2018. október 10. szerda, 17:34
Szijjártó: a kötött pálya elsőbbséget élvez a közlekedésfejlesztésben
Szijjártó Péter közölte: 2022-ig 1500 milliárd forint segíti a magyar vasút fejlesztését.

A miniszter elmondta, hogy intenzíven tárgyalnak a kínai export-import bankkal a Budapest-Belgrád vasútvonal építéséhez kapcsolódó hitelszerződés feltételeiről.

Egyezség van a kamatról, a futamidőről, a pénznemről, ugyanakkor nyitott kérdés egyebek között a rendelkezésre állási díj. Közös célkitűzés a kínai féllel, hogy még az idén lezáruljon a pénzügyi feltételekről szóló tárgyalás - jegyezte meg.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a Budapest-Belgrád vasútvonal műszaki kivitelezésre 30 szereplő váltotta ki a tenderdokumentációt, ami a piac érdeklődését mutatja.

Közülük két konzorcium alkalmas a végleges ajánlattételre, az eredményhirdetés novemberben várható, és még idén szerződés kötnének a nyertessel - közölte.

Megjegyezte: jövő év elején megkezdődhet a tervezési és engedélyezési munka, hogy 2023-ra befejeződjön a Budapest-Belgrád vasútvonal építése.

A külgazdasági miniszter kiemelte,
velemenyezd, 2018. szeptember 13. csütörtök, 12:31
Londoni elemzők: véget ért a világkereskedelmi "boom"
jóllehet 2017-ben és 2018 elején még 6 százalék volt.

A ház szerint az előremutató jelzőszámok alapján a világkereskedelem értékének éves szintű bővülési üteme 2018 végéig 1 százalékra is lassulhat.

Az Oxford Economics londoni elemzői szerint mindez lefelé ható kockázatot jelent a cég 2019-re szóló, 4 százalékos növekedést valószínűsítő alapeseti előrejelzésére.

Az elemzőműhely összetett mérési eszköztárában szerepel egyebek mellett a német feldolgozóipar külföldi rendelésállománya, a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) légi teheráru-fuvarozási statisztikája, a réz világpiaci árfolyama, valamint a világ tengeri konténeres árufuvarozásának hozzávetőleg 20 százalékát lebonyolító Maersk konglomerátum részvényárfolyama.

Kedden bemutatott előrejelzésükben az Oxford Economics elemzői közölték, hogy jelenleg mindegyik jelzőszámuk a világkereskedelem növekedési ütemének lassulását mutatja. A mérési eszköztár változói közül a legnegatívabbak a cég ismertetése szerint a légi és a tengeri
velemenyezd, 2018. augusztus 29. szerda, 10:00
Kétszer nagyobb volt a légiforgalom Magyarország fölött júliusban az előrejelzettnél
közleménye szerint az előző év azonos időszakához képest az átrepülő forgalom növekedése meghaladta a 10,5 százalékot, és új rekord született: először lépte át a 110 ezer gépet a forgalom. Ez kétszerese az előrejelzettnek és háromszorosa az európai átlagnak.

A budapesti repülőtér forgalma hosszú idő után először haladta meg a 11 ezer gépmozgást (fel- és leszállást), és a legfrissebb előrejelzések is azt mutatják, hogy 2018 őszéig minden hónapban kétszámjegyű növekedés várható a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér érkező és induló forgalmában. A ferihegyi légikikötő forgalma is csaknem 11 százalékkal nőtt a HungaroControl szerint.

A pontatlan nemzetközi prognózisok ugyanakkor óriási többlet terhet rónak a légiforgalmi irányításra, ami Európa-szerte komoly kapacitásproblémákhoz és a késések számának emelkedéséhez vezet - hívta fel a figyelmet a HungaroControl.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai szerint az első félévben kétszer annyi perc késést regisztráltak a
velemenyezd, 2018. augusztus 10. péntek, 14:58
Reptérkód kisokos
hárombetűs mozaikszavak nem tőzsdeindexek!? Ha esetleg mégsem akkor itt az ideje, hogy megismerkedj meg a világ légikikötőinek hárombetűs kódjaival. A tetszetős airportcod.es megpróbálja elmagyarázni a néha értelmetlennek tűnő rövidítéseket.

Az airportcod.es látogatói statisztikái alapján úgy tűnik, hogy az oldalt kitaláló és létrehozó két amerikai barát, Lynn Fischer designer és Nick Crohn szoftverfejlesztő nincs egyedül a világban repülőtér-mániájukkal. A kódokat a kanadai székhelyű IATA, a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség adja ki, amiket aztán évente kétszer közzé is tesznek. A hárombetűs azonosítókat rendszeresen használják, több honlap is összegyűjtve ABC sorrendben kínálja böngészésre, ám egyiken sem magyarázzák el, hogy miért is pont ez a három betű a rövidítés. Ezt a rést kihasználva készítették el a weboldalt, hogy egy lépéssel közelebb kerülhessünk a megfejtéshez, hogy például mi az a SUX. Fischer kedvence az iowai Sioux City három betűje, a SUX (angolul kiejtve
irmus, 2018. augusztus 07. kedd, 14:28
Több légitársaság is panaszt tett a francia légiforgalmi irányítók sztrájkjai miatt
halasztani naponta akár a légiirányítók sztrájkjai miatt, vagy azért, mert kevés a légiforgalmi irányító Európában.

Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója aláhúzta: az ügy kezelésének elsődleges fontosságúnak kell lennie az európai hatóságok számára, mivel már több ezer utazó terveit húzta keresztül Európa-szerte, hogy a francia szakszolgálat képtelen folyamatos és megfelelő szolgáltatást biztosítani. Végül pedig a légitársaságoknak kell a következményekkel megbirkóznia. - tette hozzá.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) múlt héten közölte, hogy az első fél évben kétszer annyi perc késést regisztráltak a légiközlekedésben, mint az előző év azonos időszakában, ezért a szervezet azonnali intézkedéseket kér a kormányoktól és a légiforgalmi irányító szolgálatoktól. Az európai áramlásszervező Eurocontroltól kapott adatok alapján az IATA azt írta, az első fél évben 47 ezer percet késtek a járatok, ami 133 százalékkal több mint az előző év azonos időszakában mért szint. Idén júliusig több
velemenyezd, 2018. július 24. kedd, 12:31
A légitársasági vezetők fele javuló eredményeket vár 2018-ban
A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) legfrissebb felmérése szerint a megkérdezett légitársasági pénzügyi vezetők 75 százaléka (a 2017 év elejéhez képest kétszer annyi) számolt be javuló pénzügyi adatokról 2017 utolsó negyedévében.

Az idei pozitív várakozást a kereslet folyamatos emelkedésével indokolták a személy- és áruforgalom területén. A megkérdezett vezetők 86 százaléka vár több utast 2018-ra, mint amennyi 2017-ben volt, ugyanakkor 34 százalékuk a költségszint emelkedését is prognosztizálta a kerozinárak emelkedése miatt.

Az áruszállítási üzletágban érdekelt cégek vagy részlegek vezetőinek 63 százaléka nyilatkozott úgy a IATA-nak, hogy 2017-ben nőtt a kereslet a szolgáltatás iránt, és ugyanennyien várnak további bővülést 2018-ra.

Az egységköltségek emelkedéséről 38 százalékuk számolt be, 41 százalékuk pedig változatlan költségszintet mért 2017 utolsó negyedévében. Erre az évre mindössze a megkérdezettek 22 százaléka vár költségcsökkenést, főleg a hatékonyságjavító
velemenyezd, 2018. január 30. kedd, 17:32
Kötelező csődbiztosítást vezetne be a légitársaságokra az európai utazási irodák szövetsége
szabályozás hiányosságaira. Akkor ugyanis, ha egy utazási iroda megy csődbe, van kötelezően előírt biztosítás az utasok kártalanítására, míg ha egy légitársasággal történik ugyanez, nincs biztosíték. Ezen a területen szükségesnek látják egy új, mindenkire érvényes szabályozás bevezetését - tette hozzá.

Felidézte: a 116., Budapesten megtartott közgyűlés fontos témája volt az időközben bekövetkezett Air Berlin és Monarch légitársaságok csődje is, ezért a tagság döntése alapján az ECTAA újra megkeresi a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetséget (IATA) és az uniós hatóságokat, hogy működő megoldást dolgozzanak ki a hátrahagyott utasok elszállítására és kártalanítására.

Kitért arra is, hogy számos ügy a szakma által a reméltnél lassabban halad, példaként említette az IATA és az ECTAA közötti bírósági ügyet a Malév-pénzek visszafizetéséről, a következő tárgyalás az ügyben jövő tavasszal lesz a holland bíróságon. A Malév öt éve ment csődbe, és a globális jegyeladó rendszert működtető IATA visszatartotta
velemenyezd, 2017. december 01. péntek, 20:18
Brexit - Brit nagykövet: a brit és magyar közös érdekek továbbra is megmaradnak
lépjenek ki, hogy rosszat tegyenek az unióval, hanem azért, hogy nagyobb beleszólásuk legyen a saját életük alakulásába. Magától értetődő, hogy az uniónak és a tagországoknak erős és szoros bilaterális megállapodásokra van szüksége a kilépést követően - mondta.

Az MTI azon felvetésre, hogy a légiközlekedési szektornak minél előbb tudnia kell, mik lesznek a körülmények, Iain Lindsay azt mondta, Theresa May miniszterelnök világossá tette: addig, amíg az ország az unió tagja, az uniós jog érvényes a nemzetközi üzleti kapcsolatokra, a kilépés utáni napon pedig a brit jog fog erre vonatkozni. Hozzátette azonban, hogy amennyiben szükséges, a brit kormány igazítani fog a szabályokon. A cél az, hogy a legkisebb mértékben zavarják a gazdasági és kereskedelmei kapcsolatokat és az uniónak is ez az érdeke - tette hozzá.

A jogalkotási folyamat idén ősszel kezdődik el, de csak azon a napon lépnek életbe a passzusok, amikor az ország kilép az unióból. A tárgyalások májusban kezdődnek arról, hogy az ország az
velemenyezd, 2017. március 30. csütörtök, 17:34
A Malév felszámolója eladná a nemzetközi szövetséggel szembeni követelését
A cikk szerint pályázatot írt ki a Malévnek a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetséggel (IATA) szembeni követelés értékesítésére a társaságot felszámoló Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. Az IATA által működtetett elektronikus elszámolási rendszerekben visszatartott, a Malév utolsó repülőjegyeinek értékesítéséből származó 12,85 millió dollár (mai árfolyamon mintegy 3,6 milliárd forint) értékű peresített követelésre február 26. és március 14. között várja az ajánlatokat a felszámoló.

A Malév négy éve, 2012 február eleji csődje közvetlenül 7200 utast érintett, közülük több mint háromezren tartózkodtak külföldön, amikor leállt a cég. Ennél azonban sokkal többen voltak azok, akik a következő hónapokban terveztek utazni a Malévvel, a légitársaságnak összesen 750 ezer foglalása volt. Ezeknek a jegyeknek az árát tartja vissza mind a mai napig a globális jegyeladó rendszert működtető IATA - írták.

Az IATA által visszatartott pénz azon repülőjegyeknek az ára, amelyeket utazási irodákon keresztül
velemenyezd, 2016. február 24. szerda, 09:21
A Boeing visszafogja a 747-es gyártását
A szeptembertől hatályos döntést azzal indokolták, hogy a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) legutóbbi adatai szerint november 1,2 százalékkal mérséklődött a légiáru-forgalom, és később sem várható gyors fellendülés, ezért az igény is mérséklődik a teherszállítók iránt.

A Boeing eddig havi 1,3 darabot gyártott a típusból, ezt csökkenti havi 0,5-re.

Bejelentették továbbá, hogy emiatt 569 milliós többletköltség merül fel a harmadik negyedévi könyvelésben.

A 747-es 1970-ben állt szolgálatba az azóta megszűnt Pan American légitársaságnál, és eddig 1500 darab készült belőle. A négy hajtóműves gép viszont az utóbbi időben veszít népszerűségéből, mert a légitársaságok hatékonyabban üzemeltethető, két hajtóműves gépeket vásárolnak inkább.

A Boeing múlt héten közölte, hogy 2015-ben 18 darabot adtak át üzemeltetésre a legújabb 747-8-as típusból, és mindössze kettőre kaptak megrendelést.
velemenyezd, 2016. január 22. péntek, 15:02
1/4
Képek, videók
Forgalomban.jpg
tirfer
2006. december 24. vasárnap, 21:42
Nemzetközi forgalom..jpg
terimamy
2018. március 07. szerda, 19:18
2.nemzetközi táncnap.jpg
liliana01
2017. április 27. csütörtök, 19:27
Nemzetközi morzekód.jpg
cipello
2016. szeptember 22. csütörtök, 11:28
Nemzetközi űrállomás simo
megyerimihaly
2015. november 29. vasárnap, 14:01
Nemzetközi Űrállomás.jpg
megyerimihaly
2015. november 29. vasárnap, 14:00
Nemzetközi űrállomás Kozm
megyerimihaly
2015. november 29. vasárnap, 13:59
Nemzetközi Űrállomás 5 Az
megyerimihaly
2015. november 29. vasárnap, 13:57
Nemzetközi Űrállomás 1-1.
megyerimihaly
2015. november 29. vasárnap, 13:57
Víz Nemzetközi Világnapja
sacimama
2015. március 25. szerda, 19:03
Nemzetközi Ürállomás ISS_
megyerimihaly
2013. június 27. csütörtök, 22:06
belgrád nemzetközi vásár
lacipecsenye
2013. március 15. péntek, 09:59
nemzetközi nőnap
lacipecsenye
2013. március 08. péntek, 17:59
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.