Belépés
2020. április 02. csütörtök | 14. hét | 93. nap | 10:22 | Áron
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Magyarországi kulturális javakat tesz elérhetővé a Digipédia
A koronavírus-járvány idején kiemelt szerepük van azoknak az adatbázisoknak és digitalizált gyűjteményeknek, amelyek otthonról is elérhetők, ezáltal segítik a tanárok és a diákok munkáját. Az Oktatási Hivatal által közzétett listán az első öt kulcsfontosságú, tanulást segítő adatbázis között szerepel a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. szakemberei által kifejlesztett és működtetett Digipédia kulturális és oktatási adatbázis - közölte az MTI-vel kedden a Forum Hungaricum.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a http://digipedia.mandaonline.hu honlapon elérhető Digipédia több mint adatbázis, mivel nemcsak digitalizált dokumentumokat kínál, hanem olyan módszertani javaslatokat is ad, amelyekkel a tanárok megtervezhetik digitális óráikat, illetve feladatokat és azok megoldásait is ajánlja a felhasználók részére.

A Forum Hungaricum különösen nagy hangsúlyt fektet az Europeana portállal való együttműködésre. A magyarországi aggregátor intézmények közül a legtöbb kulturális örökségi elemet, a rekordok
velemenyezd, 2020. március 31. kedd, 16:43
Elérhetővé vált az OSZK webarchívuma
Napjainkban az információáramlás leginkább a digitális térben történik, különösen most, amikor a koronavírus-járvány miatt a személyes kapcsolattartás lehetőségei erősen korlátozottak. Az internet a legkomplexebb médium, amellyel az elmúlt száz évben találkoztak a közgyűjtemények, a webes tartalmak mégis a legtöbbször eltűnésre vannak ítélve - emlékeztet az OSZK által az MTI-hez kedden eljuttatott kommüniké.

Mint a közlemény felidézi, az Országos Széchényi Könyvtár már a kétezres évek elején felismerte, hogy nemcsak a magyar identitás szempontjából fontos dokumentumok megőrzésére van szükség, hanem az illékony online tartalmak mentésére is, 2020 márciusától pedig az OSZK webarchívuma nyilvánosan is elérhetővé vált a https://webarchivum.oszk.hu honlapon.

A magyar weboldalak tömeges mentésének lehetőségét az OSZK informatikai fejlesztéséhez szükséges források biztosításáról szóló kormányhatározat alapján kidolgozott Országos Könyvtári Rendszer (OKR) fejlesztési programja biztosítja.

A
velemenyezd, 2020. március 31. kedd, 15:32
Néptáncoktató filmsorozatot indít gyerekeknek az OSZK
Az OSZK szerdai közleménye szerint a sorozat első két részében a Sárközbe kalauzolják a gyerekeket, akik a Cinegés, valamint a Lassú és friss csárdás lépéseit tanulhatják meg. A táncok tanítását a legkiválóbb gyermekegyüttesek tagjai, a szarvasi gyermek szólótáncfesztivál díjazottjai mutatják be.

A Táncolj velünk! című, gyermekeknek szóló néptáncoktató filmsorozat 1998 és 2008 között készült a nemzeti könyvtárban.

A filmekben a viseletek mellett a nézők megismerkedhetnek egy-egy tájegység történeti-néprajzi hátterével is. A táncokat az MTA BTK Zenetudományi Intézet archívumának filmjeivel illusztrálják, amelyeket az OSZK YouTube-csatornáján tesznek közzé március 27-től kezdődően péntekenként. A sorozat szerkesztő-forgatókönyvírója Diószegi László, történész, Harangozó-díjas koreográfus, rendezője Szécsényi Anikó, az OSZK munkatársa.

Az ismeretterjesztő széria a Martin György Néptáncszövetség és az Örökség Népművészeti Egyesület kezdeményezésére indult, összeállítását pedig az OSZK
velemenyezd, 2020. március 25. szerda, 16:13
Krónika 6. rész (határozathozatalok)
jóvá.Nemzeti emlékhellyé nyilvánították a győri Káptalandombot

Az Országgyűlés nemzeti emlékhellyé nyilvánított a győri Káptalandombot.

A képviselők 158 igen szavazattal, 23 tartózkodás mellett döntöttek erről a kormány kezdeményezésére.

Az elfogadott előterjesztés indoklásában kifejtették, Káptalandomb Győr kiemelkedő jelentőségű része, ahol a város műemlékeinek többsége található: a Győri Bazilika, a Püspökvár, a Szent László Látogatóközpont, a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár, a Hittudományi Főiskola és a Hotel Konferencia.

Az államilag finanszírozott színházaknál a kultúráért felelős miniszter gyakorolja a munkáltatói jogokat

Az Országgyűlés 132 igen, 31 nem és 20 tartózkodás mellett elfogadta az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló 2008-as törvény módosítását. Ennek értelmében ha a közös működtetésre irányuló megállapodás keretében az önkormányzati fenntartású színház éves működésének pénzügyi feltételeit
velemenyezd, 2020. március 24. kedd, 14:33
Számos kulturális intézmény jelentkezik online tartalmakkal
Kosztolányi Dezső A tégla című novelláját ismerhetik meg az érdeklődők.

A Várkert Bazár Várkert Irodalom - Aposztróf című műsora a karantén idején is jelentkezik irodalmi beszélgetésekkel a https://www.facebook.com/varkertirodalom/ oldalon. Az első, keddi élő bejelentkezése Örkény István munkásságát járja körül Udvaros Dorottya színművésszel és Juhász Anna irodalmárral.

A járvány idején zárva tart a Francia Intézet Médiatára is, ám az érdeklődők most három hétig ingyenesen próbálhatják ki az online könyvtárat, és a http://www.culturetheque.com/EXPLOITATION/HUN/register.aspx honlapon elvégzett regisztráció után ingyenesen tölthetnek le francia nyelvű e-könyveket, napilapokat, folyóiratokat, filmeket, zenéket és hangoskönyveket.

A koronavírus-helyzet miatt későbbi időpontra halasztották a Vad erdők, vad bércek című film mozibemutatóját, a film alkotói, Mosonyi Szabolcs és Bagladi Erika azonban a Youtube-on ingyenesen hozzáférhetővé tették három korábbi természetfilmjüket, a Vad Szigetközt, a Vad
velemenyezd, 2020. március 23. hétfő, 18:32
Koronavírus - Emmi: nem maradunk kultúra nélkül
a mindennapi életet könnyebbé, viselhetőbbé tegyék. Az emberek lelki erejének, egészséges mentalitásuknak és erkölcsi tartásuknak megőrzése van a kezükben. Nem szabad félvállról venni és csupán az egészségügytől és a rendvédelemtől várni mindenre a megoldást - hangsúlyozta a kultúráért felelős államtitkár.

Az Emmi tájékoztatása szerint számos intézmény tette át programjainak egy részét a virtuális térbe, és elérhető közgyűjtemény adatbázisaikkal segítik az online oktatást. Az Országos Széchényi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) gyűjteményében jelentős számú kötelező olvasmány nem csupán olvasható, hanem hangoskönyv formájában meg is hallgatható. Emellett szabadon elérhető a legnagyobb digitális folyóirat-adatbázis 1157 féle újsággal, a Szabad Európa Rádió archív hanganyagai és teljes műsorfolyama, valamint a Digitális Képarchívumban fotói, infógrafikái, prezentációi.

A Magyar Nemzeti Múzeum meglévő digitális adatbázisait olyan új tartalmakkal tölti rendszeresen, mint a MuseuMap, a Magyar
velemenyezd, 2020. március 21. szombat, 11:01
Koronavírus - Ingyenes online programokat ajánl a spanyol kulturális tárca a szükségállapot idejére
A kulturális és sportminisztérium, #akultúraazotthonodban (#laculturaentucasa) elnevezésű kezdeményezésének lényege, hogy a közönségnek ne kelljen lemondania a kulturális élményekről ebben az időszakban sem, amikor nem nyithatnak ki a mozik, a könyvtárak, a színházak, a múzeumok és a koncerttermek.

Mivel ezekben a napokban a társadalmi élet átkerült az online térbe, a szórakozás, kikapcsolódás, művelődés lehetőségét is itt kínálják.

Az eBiblio szolgáltatással a spanyol közkönyvtári gyűjtemény érhető el, a spanyol nemzeti könyvtár (BNE) weboldalán pedig akár XV. századi könyvritkaságok digitalizált változatai között is lehet böngészni, a fényképek, térképek, partitúrák, kéziratok és sajtóarchívum mellett.

A szaktárca felügyelete alá tartozó nagy múzeumok, mint például a világhírű Prado, a Thyssen-Bornemisza vagy a Zsófia királyné Múzeum virtuális tárlatokkal vagy kiállításairól készült videókkal várja a látogatókat.

A spanyol nemzeti filmarchívum háromnaponta tesz elérhetővé egy-egy
velemenyezd, 2020. március 19. csütörtök, 19:03
Koronavírus - Az Országos Széchényi Könyvtár is hozzájárul a digitális oktatáshoz
A nemzeti könyvtár az aktuális évfordulókhoz, ünnepekhez kapcsolódó és az általános iskolai, valamint a középiskolai tananyag különböző tantárgyaihoz használható, naponta frissülő ismeretterjesztő tartalmakat tesz közzé közösségi felületein a következő hetekben - olvasható a közleményben.

Mint írják, a Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) gyűjteményében jelentős számú kötelező olvasmány nem csupán olvasható, hanem hangoskönyv formájában meg is hallgatható. Többek között elérhető az Egri csillagok, az Édes Anna, a János vitéz és A kőszívű ember fiai is. A magyar nyelv és irodalom tantárgyhoz kapcsolódva megtekinthető lesz az Örkény István életművét bemutató honlap, valamint a Nyugat folyóiratot bemutató oldal is.

A történelemoktatást és a művelődéstörténeti tájékozódást segítő tartalom a Hunyadi Mátyás híres könyvtárát bemutató Corvina-honlap, illetve az a hamarosan elinduló 3D-s szolgáltatás, amely a könyvtár 2018-as Corvina-kiállítását eleveníti fel. Szintén a történelemtanulást segíti a két
velemenyezd, 2020. március 19. csütörtök, 16:12
Koronavírus - Horvátország és Szlovénia is további szigorításokat vezet be
Drazen Bozinovic horvát belügyminiszter a nemzeti válságstáb késő délutáni sajtótájékoztatóján bejelentette: harminc napig az ország egész területén betiltanak minden nyilvános rendezvényt, éjféltől pedig nyitvatartási tilalmat rendelnek el a szolgáltatási tevékenységet nyújtó üzletek és vállalkozások, a mozik, az uszodák, a múzeumok, az éjszakai szórakozóhelyek, a könyvtárak és a színházak számára. Ugyanez vonatkozik a masszázs szalonokra, az edzőtermekre, a fodrászüzletekre és kozmetikai szalonokra is - tette hozzá.

Részlegesen bezárják a boltokat. Ez alól kivételt képeznek az élelmiszer-üzletek, a gyógyszertárak, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletek, a trafikok, a benzinkutak, a drogériák, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai terméket áruló boltok.

Be kell zárniuk az éttermeknek és a kávézóknak is, ugyanakkor engedélyezik az ételek házhozszállítását és az ingyenkonyhák működését.

Jelezte, hogy azokon a munkahelyeken, ahol ez lehetséges, a munkáltatóknak
velemenyezd, 2020. március 18. szerda, 20:22
Rózsa Dávid az Országos Széchényi Könyvtár új főigazgatója
Az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatói posztjára a pályázók meghallgatása a jogszabályban előírtak szerint megtörtént - tájékoztatta az MTI-t hétfőn az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

A tárca közleménye szerint Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Rózsa Dávidot hétfői hatállyal bízta meg a nemzeti könyvtár főigazgatói feladatainak ellátásával.

Rózsa Dávid 2013 és 2018 között a Központi Statisztikai Hivatal Könyvtár főigazgató-helyettese, majd 2018 és 2020 között az intézmény főigazgatója volt - közölte az Emmi.
velemenyezd, 2020. március 17. kedd, 07:14
Koronavírus - Győrben az ügyfélszolgáltatást is szüneteltetik a polgármesteri hivatalban
Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) közleménye szerint a Győri Nemzeti Színházban határozatlan ideig elmaradnak az előadások. A Győri Művészeti és Fesztiválközpont lemondta a Győri Tavaszi Fesztivál valamennyi rendezvényét, ahogy a Győri Filharmonikus Zenekar is, április 12-ig. A Vaskakas Bábszínház márciusra tervezett programjai elmaradnak, ahogy a Rómer Ház, és a Generációk Művelődési Háza rendezvényei is.

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér összes részlege bezár március 13-tól határozatlan ideig.

A polgármesteri hivatal határozatlan ideig szünetelteti az ügyfélfogadást és arra kéri a győrieket, hogy lehetőleg telefonon vagy elektronikus úton intézzék az ügyeiket. Kizárólag azokban az ügyekben lehetséges az ügyfélfogadás, ahol jogszabály írja elő a személyes megjelenést.

Zárt térben nem engedélyezik, hogy több mint 15 résztvevővel tartsanak esküvőket a kormány által szerdán elrendelt veszélyhelyzet idején. Ennél több résztvevővel csak akkor tartható esküvő, ha az anyakönyvvezető
velemenyezd, 2020. március 12. csütörtök, 18:43
Több mint 160 ezren vettek részt a Kultúrházak éjjel-nappal programsorozaton
A Nemzeti Kulturális Alap számára kiemelt jelentőségű, hogy az országos ismertségű, nagy rendezvények mellett a vidéki és a kisebb települések kulturális életét is támogassa - idézte a kommüniké Lőrinczy Györgyöt, az esemény fő támogatója, az NKA alelnökét.

Mint fogalmazott, az országos rendezvény változatos, színvonalas programokat kínált és is ráirányította a figyelmet, milyen fontos munkát végeznek a kistelepüléseken dolgozó szakemberek.

Bordás István főszervező, a Magyar Népművelők Egyesületének elnöke azt emelte ki, hogy a háromnapos rendezvénysorozat programjai között a legnagyobb számban táncházakat, farsangi hagyományhoz kötődő napokat, előadásokat, koncerteket, kézműves programokat és táncos rendezvényeket tartottak. A legtöbb programot Bács-Kiskun és Fejér megyében tartották, több mint hetven-hetvenet.

Idén már második éve valamennyi szomszédos ország csatlakozott az eseménysorozathoz, Bécstől Eszékig nyolc határon túli település szervezett táncházat ezen a hétvégén a Csoóri
velemenyezd, 2020. március 05. csütörtök, 16:42
1/135
Képek, videók
magyarországi szobrok 9.
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:24
magyarországi szobrok 8.
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:24
magyarországi szobrok 7.
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:23
magyarországi szobrok 6.
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:23
magyarországi szobrok 56
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:23
magyarországi szobrok 55
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:23
magyarországi szobrok 54
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:23
magyarországi szobrok 53
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:23
magyarországi szobrok 52
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:23
magyarországi szobrok 51
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:23
magyarországi szobrok 50
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:23
magyarországi szobrok 5.
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:22
oktatási reform.jpg
agica2004
2013. február 08. péntek, 20:16
oktatási kabinett
veresmuvhaz
2007. október 26. péntek, 09:24
Trtú,Észt Oktatási Minisz
pecsioszi
2007. július 12. csütörtök, 14:54
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.