Belépés
2018. december 17. hétfő | 51. hét | 351. nap | 08:37 | Lázár, Olimpia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Költségvetés - Az ITM 1410 milliárd forint kiadással és 110,7 milliárd forint bevétellel számolhat jövőre
A minisztérium kiadási oldalán belül mintegy 154,5 milliárd forint felhasználása európai uniós fejlesztéshez kapcsolódik.

A ITM költségvetésében szereplő Országos Atomenergia Hivatal 2,6 milliárd forint, a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat 2,09 milliárd forint, a Nemzeti Akkreditáló Hatóság 281 millió forint, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal 311 millió forint, a szakképzési centrumok 2,5 milliárd forint, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 3,8 milliárd forint, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség 474 millió forint bevételt tervez.

A szaktárca 2019. évi költségvetésében a közlekedési ágazat - a többi között - 90,3 milliárd forintot fordíthat a közúthálózat fenntartására és működtetésére, 26,5 milliárd forintot az útdíj rendszer működtetésére. A vasúthálózat fejlesztésére mintegy 17,8 milliárd forintot adnak, kiemelt közúti projektekre 314 milliárd forintot költenek. A Budapest-Belgrád vasútvonal magyarországi szakaszának felújítására mintegy 5,7 milliárd
velemenyezd, 2018. június 13. szerda, 18:02
KKM-államtitkár: számos lehetőség van a magyar-fehérorosz gazdasági kapcsolatok fejlesztésére
termékek tették ki. Az import felét feldolgozott termékek - főként vegyi áruk - adták, ezt követték a gépek és szállítóeszközök, valamint kőolaj és kőolaj termékek, természetes és mesterséges gázok.

Az ülést követően parafálták a magyar és a fehérorosz kormány közötti, a beruházások ösztönzéséről és kölcsönös védelméről szóló megállapodást. A tárgyalásokat követően szándéknyilatkozatot írt alá a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. és a fehérorosz Nemzeti Marketing és Konjunktúra Központ, a Nemzeti Akkreditáló Hatóság és a fehérorosz Állami Akkreditáló Központ. Együttműködési megállapodást írtak alá az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége és két fehérorosz partnere, a Köztársasági Vállalkozók Szövetsége, valamint a Belstroycentr-Holding képviselői.

Az MTI kérdésére Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke elmondta: az építőipar idén már 27 százalékos bővülést ért el, ezzel együtt minden lehetőséget szeretnének megragadni, ennek érdekében a magyar építőipari
velemenyezd, 2017. december 01. péntek, 17:39
NGM: gyorsabb és olcsóbb lett az akkreditálási eljárás
ideje négyről öt évre bővült, a korábbi éves szint helyett az akkreditált státusz megszerzését követően legfeljebb egy éven belül kell az első, majd legfeljebb két éven belül a soron következő felülvizsgálati eljárást megindítani. Az eljárási díjak csökkentek. Az akkreditált szervezetek, a kkv-k költségei közel 25 százalékkal mérséklődtek. Az akkreditált szervezetek száma az átalakítás óta nőtt, míg 2015 végén 577-et tartottak nyilván, jelenleg 691-et.

Felidézte: a kormány 2016-tól a Nemzeti Akkreditáló Hatóságot (NAH) jelölte ki akkreditáló szervnek, amely az iparügyekért felelős - a nemzetgazdasági - miniszter irányítása alá tartozó, központi hivatalként működő központi költségvetési szerv, és változott az akkreditációs eljárás is. Az átalakításra azért volt szükség, mert az akkreditált szervezetektől számos panasz érkezett arról, hogy az eljárás túlságosan drága, hosszú és kiszámíthatatlan.

Az akkreditálás a NAH honlapja szerint annak hivatalos elismerése, hogy egy szervezet, természetes
velemenyezd, 2016. november 29. kedd, 14:22
Krónika 3. rész (határozathozatalok)
Nemzetközi elismerést kaphat a Nemzeti Akkreditáló Hatóság

Az Országgyűlés az Európai Bizottság és az Európai Akkreditálási Együttműködés Szervezete követelményeinek megfelelően úgy módosította a polgári perrendtartásról szóló törvényt, hogy a Nemzeti Akkreditáló Hatóság a tagja legyen az Európai Akkreditálási Együttműködés Kölcsönös Elismerési Megállapodásnak (EA MLA), és ezzel nemzetközileg elismert akkreditáló okiratok kiállítására váljon jogosulttá.

A képviselők 158 igen szavazattal, 32 nem ellenében és 3 tartózkodás mellett fogadták el a nemzetgazdasági miniszter erről szóló javaslatát.

Lepsényi István gazdaságszabályozásért is felelős államtitkár az előterjesztés parlamenti vitájában alapvető nemzetgazdasági érdeknek nevezte a változtatást, mivel az akkreditáló hatóság nemzetközi elismerése azon országokat érinti, ahova a magyar export 98 százaléka irányul.

Közigazgatási eljárások változnakNegyvennégy közigazgatási eljárással kapcsolatos törvényt módosított a
velemenyezd, 2016. november 22. kedd, 10:41
Krónika 6. rész (nemzeti akkreditálás)
NGM: a Nemzeti Akkreditáló Hatóság nemzetközi tagsága érdekében szükséges a módosítás

Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára expozéjában elmondta: a javaslat célja, hogy az idén létrejött új nemzeti akkreditálási rendszer nemzetközi elismertségét biztosítsák, azaz hogy a Nemzeti Akkreditáló Hatóság (NAH) teljes jogú tagja legyen az Európai Akkreditálási Együttműködés Kölcsönös Elismerési Megállapodásnak.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a nemzeti akkreditáló testület által akkreditált szervezetek vizsgálati eredményei és tanúsítványai minden olyan ország akkreditáló testülete által elismertté válnak, amely tagja a nemzetközi szervezetnek - ismertette.

Szólt arról is, hogy az uniós eljárás során az Európai Bizottság jelezte, az akkreditálási törvényben kizárták a fellebbezés jogintézményét. Ezért most a bírói felülvizsgálatot nevesítik a törvényben.

Fidesz: a magyar vállalkozások versenyképességének javítása a
velemenyezd, 2016. november 11. péntek, 14:11
MOGYE-ügy - Jogerős bírósági ítélet: törvényes a román gyakorlati oktatás a magyar tagozaton
A román legfelsőbb bíróság kedden kimondott jogerős ítéletében megalapozatlannak tartotta és elutasította a Romániai Magyar Orvos és Gyógyszerész Képzésért Egyesület (RMOGYKE), a Marosvásárhelyi Magyar Diákszervezet, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) fellebbezését a hasonló tartalmú elsőfokú ítélet ellen.

Amint Kincses Előd, a felperesek ügyvédje az MTI-nek elmondta, keresetükben a - romániai egyetemeket akkreditáló - Felsőoktatási Minőségbiztosítási Hatóság (ARACIS) egyik rendelkezésének a törvényességét vonták kétségbe, mely szerint az orvostanhallgatóknak a betegekkel románul kell kommunikálniuk. A MOGYE rektora és szenátusa erre a rendelkezésre hivatkozva fogadta el a magyar oktatást hátrányosan érintő egyetemi chartát.

Kincses Előd elmondta: álláspontjuk szerint ezt a rendelkezést a 2011-es tanügyi törvény is érvénytelenítette, de soha nem is lehetett volna érvényben, ugyanis ehhez a román kormány határozatára lett volna szükség. Ilyen
velemenyezd, 2016. április 19. kedd, 21:04
A Nemzeti Akkreditáló Hatóság lesz az akkreditációs szervezet
Az év közepén elfogadott, majd az év végén módosított jogszabály alapján megszűnik az Akkreditáló Testület, helyét az említett hatóság veszi át, és változik az akkreditációs eljárás is.

A hatóságot főigazgató vezeti, akinek a munkáját főigazgató-helyettes segíti. A főigazgató-helyettest a főigazgató javaslatára a miniszter nevezi ki és menti fel, felette az egyéb munkáltatói jogokat a főigazgató gyakorolja.

A hatóság a honlapján közzéteszi az akkreditált szervezeteknek a nyilvántartásban foglalt nyilvános adatait, tevékenységük rövid leírását és az akkreditált műszaki terület megjelölését, miként a nemzeti akkreditálásról szóló törvényben meghatározott, az akkreditálással összefüggő jogszabályokat és dokumentumokat, tájékoztatókat.

A főigazgató nevezi ki az akkreditáló bizottság tagjait és elnökét, határozatlan időre. A testületnek legfeljebb 22 tagja lehet, és minden - a törvényben meghatározott - akkreditálási területnek legalább két szakértője kell, hogy szerepeljen benne. A bizottság
velemenyezd, 2015. december 25. péntek, 11:21
Krónika 10. rész (akkreditáció)
exportunk 98 százaléka irányul.

Hozzátette: az akkreditációs eljárás a jövőben is egy értékelési és egy döntéshozatali szakaszból áll. Az első szakaszban egy szakértőkből álló csoport véleményezi a benyújtott dokumentumokat és helyszíni szemlét is végez, majd szakvéleményt fogalmaz meg az akkreditálási státusszal kapcsolatban. Az értékelési csoport tagjai azok közül rendelhetők ki, akik szerepelnek a szakértői adatbázisban.

Úgy folytatta: a döntéshozatali szakaszban egy független testület, az akkreditáló bizottság vizsgálja meg az értékelő csoport által összeállított iratanyagot, a testületben minden szakterület képviseletet kap.

Az akkreditálási státusz érvényességi ideje négy évről ötre emelkedik, és változik a felülvizsgálat gyakorisága is, az értékelési szakasz időtartamának változásával megszűnik az ügyintézés indokolatlan elhúzódása.

Fidesz: a vállalkozók érdekeit jobban szolgáló szervezet jön létre

A vezérszónoki felszólalások során Szatmáry Kristóf (Fidesz) azt mondta,
velemenyezd, 2015. november 17. kedd, 16:03
Krónika 9. rész (határozathozatalok)
Az állam veszi át az akkreditáló testület munkáját

A parlament a jövő évtől megszüntette a Nemzeti Akkreditáló Testületet (NAT), amelynek munkáját így az állam veszi át.

A képviselők 122 igen és 64 nem szavazattal döntöttek kormánypárti képviselők erről szóló javaslatáról.

A Ház döntésével felhatalmazta a kormányt, hogy jelölje ki az új akkreditáló szervet, amely - az aktuális európai irányelveket figyelembe véve - dönthet különböző termékek forgalmazásának engedélyezéséről.

Pontosították a 2017-es vizes vb ideiglenes lelátóira vonatkozó szabályokat

A parlament pontosította a 2017-es vizes világbajnokságra készülő, összesen 14 ezer nézőt befogadó ideiglenes lelátóra vonatkozó szabályokat.

Ez alapján a létesítmény legfeljebb 50 méter magas lehet, elkészítéséhez pedig nem lesz szükség építésügyi hatósági engedélyre, az ideiglenes lelátó tűzvédelmi szabályait ugyanakkor később rendeletben határozhatják meg.

A képviselők 146 igen szavazattal, 14 nem ellenében és
velemenyezd, 2015. július 06. hétfő, 14:19
Kétharmados támogatást igényel az elektronikus hírközlési törvény módosításának egy része
mondván, egy kevéssé tartalmas előterjesztés általános vitájának lefolytatása után, egy terjedelmében is sokkal jelentősebb módosító csomag keretében határoznák meg a jogszabály lényeges tartamát. Szilágyi György (Jobbik) azt tette szóvá, hogy mivel az akkreditációs eljárások akár bűnügyi laboratóriumokra is vonatkozhatnak, a jogalkotás ezen menete nemzetbiztonsági kérdéseket is felvet.

A törvényalkotási bizottság kormánypárti módosítása tartalmazza az akkreditálás fogalmának értelmezését, az akkreditáló szerv feladatát, részletezi az eljárás menetét, a felügyeleti vizsgálat folyamatát, a külföldi akkreditált státusz elismerését, valamint az eljáráson átesettek nyilvántartását.

Glattfelder Béla gazdaságszabályozásért felelős államtitkár azt hangsúlyozta, hogy olcsóbbá és gyorsabbá válnak az eljárások. Számos igazgatási szolgáltatási díjat törölnek el, a vállalkozások akár évi több tízezer forintnyi felülvizsgálati díj alól is mentesülhetnek. Az eljárásokat a jövőben akár fél évvel gyorsabban is
velemenyezd, 2015. június 25. csütörtök, 17:23
Krónika 4. rész (nemzeti akkreditálás rendszere)
Nemzeti akkreditálás rendszere

Szatmáry Kristóf (Fidesz) kiemelte: a törvényjavaslat jelen formájában megszüntetné az általuk, az elmúlt években nem hatékonyan működőnek tartott Nemzeti Akkreditáló Testületet (NAT), a feladatait átadná az államnak, és egy költségvetési szerv végezné a gyakorlatban. A függetlenség fontos, de ezt azoktól a szereplőktől kell megtartani, akik érdekeltek az akkreditálás folyamatában - rögzítette.

Rámutatott: az akkreditálás követelményrendszere folyamatosan változott és bővült az elmúlt években, a mostani javaslatot az indokolja, hogy a jelenlegi szabályozás és gyakorlat szerint a testület tagja az lehet, akinek kérelmét az ügyvezető a szakmai értékelést végző bizottság elé bocsátja. Ez az eljárás beszűkíti és átláthatatlanná teszi a folyamatot, annak meghatározását, hogy kik lehetnek a testület tagjai. Emellett az egyenlő bánásmód elvének érvényesülése is azt kívánja, a testület ne saját maga döntsön a tagokról.

A jelenlegi szolgáltatási és kérelmezési
velemenyezd, 2015. június 16. kedd, 13:32
Egy kis NEMZETI gyűjtemény :
Nemzeti Adó és Vámhivatal
Nemzeti Emlékezet Bizottsága
Nemzeti dohánybolt
Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.
Nemzeti Erőforrás Minisztérium
Nemzeti alaptanterv
Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság
Nemzeti Digitális Adattár
Nemzeti Akkreditáló Testület
Nemzeti Színház
Nemzeti Sport
Nemzeti Regiszter
Nemzeti Múzeum
Nemzeti Innovációs Hivatal
Nemzeti Kutatási Technológiai Hivatal
Nemzeti ételek
Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt
Magyar Nemzeti Bank
Nemzeti Tankönyvkiadó
Nemzeti Táncszínház
Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága
Nemzeti Együttműködési Alap
Nemzeti Galéria
Magyar Nemzeti Park Igazgatóságok
Nemzeti Jogszabálytár
Nemzeti Civil Alapprogram
Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Nemzeti Történeti Emlékpark
Nemzeti Tehetség Program
Nemzeti Közlekedési Hatóság
Nemzeti Filmiroda
Nemzeti Pályaorientációs
agabor4, 2014. február 23. vasárnap, 16:37
Képek, videók
Költségvetés
tailor
2015. november 09. hétfő, 11:37
költségvetés.jpg
agica2004
2014. június 11. szerda, 17:53
költségvetési kiigazítás.
agica2004
2014. január 10. péntek, 14:11
Költségvetés.jpg
agica2004
2013. október 12. szombat, 13:54
költségvetési hiány.jpg
agica2004
2012. június 22. péntek, 16:14
költségvetési hiány
lovaszmarika
2012. május 20. vasárnap, 13:56
költségvetési hiány
agica2004
2012. április 09. hétfő, 16:24
költségvetési szavazás201
agica2004
2011. március 01. kedd, 10:29
atomenergia-a-paksi-at ome
megyerimihaly
2013. november 15. péntek, 23:47
Csillék a bányászati múze
pacsakute
2018. január 08. hétfő, 14:00
Bányászati múzeum
irmus
2010. október 23. szombat, 16:37
Mecseki Bányászati muzem
irmus
2010. október 03. vasárnap, 16:45
bányászati eszközök.JPG
erika57
2009. augusztus 30. vasárnap, 16:30
bányászati emlék
boszormacs
2007. október 26. péntek, 21:27
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.