Belépés
2019. december 07. szombat | 49. hét | 341. nap | 07:27 | Ambrus
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
NAK: jelentős kárcsökkenést eredményezett a jégkármérséklő-rendszer
Szólláth Tibor kiemelte: a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Agrárminisztérium által működtetett országos jégkármérséklő hálózat nem csak a mezőgazdasági termékeket védi, hanem "az ország minden ingó és ingatlan vagyonát".

A rendszer működésének tapasztalatairól tartott tájékoztatón Szólláth Tibor jelezte: Magyarországon 986 darab úgynevezett talajgenerátor működik, ezekből 222 automatikusan lép működésbe jégverés előtt, 764-et pedig a generátorkezelők indítanak.

Utóbbi esetben akkor hatékony a megelőzés, ha időben indítja a kezelője a generátort, amely ezüstjodid párologtatásával fellazítja a jégdarabokat, ezáltal a bő csapadékkal érkező apróbb jég jelentősen csökkenti a károkat.

Szólláth Tibor a sajtótájékoztatón oklevelet adott át Szőllősi László hajdúszováti generátorkezelőnek, aki megnyerte a kezelőknek kiírt országos pályázatot. Mint elhangzott: az általa kezelt berendezés 10 négyzetkilométeres hatókörében 62 jégriadóból 62-szer indította jól a generátort, így a térségben
velemenyezd, 2019. december 02. hétfő, 17:43
Arató koszorú
Kárpát-medence aratókoszorúja, amelyet augusztus 20-án a Szent Jobb körmeneten is megtekinthetnek az érdeklődők.
A MAGOSZ és a NAK által szervezett Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem program keretében elkészült aratókoszorú. A míves kivitelű, csigaformájú búzakoszorú a magyar gazdatársadalom összefogását jelképezi, ezért is élesztette újra a hagyományt a Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem programot szervező Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A MAGOSZ közleménye szerint az aratókoszorút Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke, valamint Szólláth Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar megyei elnöke, egyben Hajdúnánás polgármestere adta át kedden ünnepélyes keretek között Snell György püspöknek, a Szent István-bazilika plébánosának, a Szent Jobb őrének.
A közlemény idézi Jakab Istvánt, aki elmondta, hogy véget ért az aratás, az utolsó kévékből pedig hagyományosan elkészítik az aratókoszorút.
maroka, 2019. augusztus 13. kedd, 21:36
NAIK-főigazgató: az aszálykárokat lehet mérsékelni
Gyuricza Csaba a Szárazságban is eredményesen című konferencián felhívta a figyelmet arra, hogy a gazdák nem fordítanak kellő figyelmet a szárazságtűrő növényfajták termesztésére.

A klímakárt okozó talajművelési szokások közül kiemelte a nyári szántást, a vízvesztő, teljesítményt rontó tarlóművelést, az őszi szántások rossz minőségét és a felszínvédelem hiányát a nyári hónapokban.

A NAIK főigazgatója szerint az aszály elleni védekezés leghatékonyabb technikai eszköze a precíziós gazdálkodás.

"Hosszú távon Magyarországon sem lesz más út" - jelentette ki.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) elnöke a fórumon ugyanakkor úgy fogalmazott: "a legkorszerűbb technológia sem hoz áttörést, ha nincs elegendő víz".

Szavai szerint a kormány meghozta az induláshoz elegendő intézkedéseket, és évi 17 milliárd forintot biztosít az öntözés fejlesztésére.

Jakab István, aki az Országgyűlés fideszes alelnöke is, megemlítette, hogy a csaknem
velemenyezd, 2019. június 03. hétfő, 23:39
AM-államtitkár: a mezőgazdaságnak fel kell készülnie a klímaváltozás kihívásaira
hozama változó, a csapadék miatt ugyanis nem tudták mindenütt betakarítani.

A szakember kitért arra is, hogy a gazdák az idén 32 milliárd forint értékben vásároltak erőgépeket és munkagépeket.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek (Magosz) országos elnöke, az Országgyűlés alelnöke, köszöntőjében méltatta, hogy az expo a Hajdúság kiváló földjein magas színvonalon előállított termékeket vonultatja fel, bemutatva a XXI. század jövőképét is.

Szólláth Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hajdú-bihari elnöke a rendezvény programjaira hívta fel a figyelmet. Tájékoztatása szerint a szakmai előadásokon szó lesz az elérhető európai uniós és hazai támogatásokról és a szakember utánpótlásról is.

Czeglédi János, a Kelet Fejlesztő Iroda ügyvezetője ismertette, hogy a hétvégén 3 helyszínen várják az érdeklődőket. A sportcsarnokban 25 kiállító - köztük a hajdúvárosok - vonultatják fel termékeiket, a külső helyszín a gépkiállítóké, az iskolában pedig Kelet-Magyarország
velemenyezd, 2018. augusztus 10. péntek, 13:28
Fazekas: a következő években több tízezer új munkaerőre lesz szükség az ágazatban
nevezte, hogy "az agrárképzés rendszerének a megújítása az agrár- és élelmiszergazdasági ágazat sajátosságainak figyelembevételével, valamint a duális képzés megerősítésével történjen".

Fazekas Sándor szerint a mezőgazdaságban arra kell törekedni, hogy megélhetést, boldogulást biztosítson a magyar családoknak, és GMO-mentes, jó minőségű, a magyar ízvilágnak megfelelő, versenyképes termékekkel lépjen a piacra.

A szaktárca vezetője utalt a Földművelésügy Minisztérium (FM) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) partnerségi keret-megállapodására, amelynek alapján a megyékben és a fővárosban partnerségi együttműködési megállapodásokat kötnek a képzőintézmények és a gazdálkodók annak érdekében, hogy a gyakorlatorientált középfokú agrárszakképzés megerősítésével elősegítsék az agrárvállalkozások versenyképességének növelését.

Fazekas Sándor elismerően szólt a jövőre 80 esztendős hajdúböszörményi Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumról, mely
velemenyezd, 2017. november 13. hétfő, 12:35
Az MSZP és az LMP is eltörölné a kötelező agrárkamarai tagságot
(Magosz), amely mára teljesen hitelét vesztette, hiszen köztestületként a kormány szócsöve lett. Nem ez lenne a dolguk, hanem a kormánnyal együttműködve valóban a gazdák érdekét képviselni - tette hozzá.

A politikus az agrárkamarai választást teljesen felesleges dolognak nevezte. Azokban a megyékben, ahol pedig csak egy lista van, ott nem választás zajlik, csak a magoszos, fideszes vezetők megerősítése a jól fizető pozícióikban - fogalmazott.

Pénteken választanak megyei küldötteket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál (NAK), a választásra jogosult 360 ezer kamarai tag a lakóhelye vagy a székhelye alapján kijelölt szavazási körzetközpontban adhatja le voksát reggel 6 és este 6 óra között a megyei küldöttjelöltek neveit tartalmazó zárt listára.

A 2017. július 15-i határidőig két érdekképviseleti szervezet, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ), illetve a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) kezdeményezte nyilvántartásba vételét az Országos
velemenyezd, 2017. november 03. péntek, 12:22
Coop Rally - Az Alföldi Tej Kft. belföldön piacvezető
Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkárának jelenlétében indították el. A helyettes államtitkár az MTI-nek elmondta a kiváló minőségű, egészséges magyar élelmiszer - amelynek előállításához, adott a jó minőségű alapanyag és kellő szaktudás is - csak úgy juthat el a fogyasztóig, ha a termelő, a feldolgozó és a kiskereskedő is együttműködik.

Az elmúlt időben több olyan szervezeti változás is történt, amely erősítette a formális együttműködést. Megalakult például a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, és elkezdtek működni azok a szakmaközi szervezetek, ahol a termelők, a feldolgozók és a kiskereskedők közösen dolgoznak egy-egy termékpálya sikereiért - mondta a helyettes államtitkár.

Mélykuti Tibor felidézte: az Alföldi Tej Kft. 2003 áprilisában 23 taggal, 6,7 millió forint jegyzett tőkével és 85 millió liter tejtermelő kapacitással alakult meg Hajdú-Bihar megyében, debreceni központtal. Jelenleg a tulajdonosi kör 101 tagú, a társaság jegyzett tőkéje pedig eléri a 4,3 milliárd
velemenyezd, 2016. szeptember 08. csütörtök, 10:31
Farmer Expo - Agrárfórum Debrecenben
Mezei Dávid a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara rendezvényéna vidékfejlesztési uniós források mielőbbi felhasználására hívta fel a gazdák figyelmét, mert - mint fogalmazott - az EU-ban van késztetés arra, hogy újabb megoldandó problémák jelentkezésekor "a gazdák zsebében turkáljanak".

A helyettes államtitkár részletesen szólt az ágazatot érintő uniós pályázati lehetőségekről. Kiemelte egyebek mellett a borászati fejlesztésekre felhasználható 40 milliárd forintos támogatási keretet, az öntözésre fordítható 49,5 milliárd forintos forrást, a kertészeti gépbeszerzés 18,08 milliárdos támogatását és a fiatal mezőgazdasági termelők 37,75 milliárd forintos indító támogatását.

Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára egyebek mellett arról beszélt, hogy idén a tejágazatban 63,5 milliárd forint támogatás áll a termelők rendelkezésére, ami az egyik legmagasabb összeg az Európai Unióban.

A sertéshízó állatjóléti támogatási kerete idén és jövőre is
velemenyezd, 2016. augusztus 18. csütörtök, 17:55
Agrárgazdasági kamara: egy hét alatt 18 ezer hektárral nőtt a belvízzel érintett terület
Hozzátette: az őszi vetésterület mintegy 3 százalékát, 50 ezer hektárt borít víz jelenleg. Jelentősen nőttek a belvízzel borított területek Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Békés és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, így gondot okoz a tavaszi vetések tervezése.

Az időjárási előrejelzések most azt mutatják, hogy egy ideig nem lesz számottevő csapadék, így bíznak abban, hogy az átnedvesedett területek visszahúzódnak és a gazdálkodók elkezdhetik a munkákat - mondta.

A NAK szóvivője beszámolt arról is, hogy a nyáron kapják meg az új, kártyaalapú őstermelői igazolványt azok, akik 2013-ban igényelték az igazolványt, amely tavaly év végéig volt hatályos. A köztes időszakban egy ideiglenes, A4-es papírlap formátumú igazolvánnyal tudják igazolni tevékenységüket - ismertette.

A hatályos igazolvánnyal rendelkezők jövőre kapják meg az új, kártya formátumú igazolványt, a jelenlegi érvényességét március 20-ig kell meghosszabbítaniuk a falugazdászoknál - emlékeztetett.

Eddig 100 ezer őstermelő
velemenyezd, 2016. február 24. szerda, 13:21
Farmer Expo - FM államtitkár: a gazdasági növekedésben meghatározó a mezőgazdaság szerepe
államtitkár kifejtette: reményeik szerint a zöldségtermesztés termésátlaga 35 százalékkal, míg a gyümölcstermesztésé 70 százalékkal növelhető 2020-ig.

A célok között említette Nagy István, hogy a termésmennyiség éves átlagát egymillió tonnával, a frisstermék-előállítás értékét 130 milliárd forinttal, a feldolgozóipari kibocsátásét pedig 60 milliárd forinttal növeljék, és azt, hogy a zöldség-gyümölcs ágazatban több tízezerrel bővítsék a foglalkoztatottak számát.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a kis- és közepes gazdaságok megerősítését nevezte az elkövetkező évek fontos feladatának a munkahelyteremtés szempontjából.

Elmondta: a vidékfejlesztési programban 21 milliárd forint áll rendelkezésre az állattenyésztés, a kertészet, a vetőmagtermelés és az öntözés, az ezeken a területeken megvalósuló munkahelyteremtés támogatására.

Papp László (Fidesz), Debrecen alpolgármestere a Farmer Expo megnyitóján kijelentette: Debrecen elkötelezte magát amellett, hogy Hajdú-Bihar
velemenyezd, 2014. augusztus 17. vasárnap, 13:23
Orosz embargó - FM-államtitkár: a kormány a károk minimalizálására törekszik, és az uniós krízisalap növelését
150 ezer eurót, míg 1038 és 1200 hektár között életbe lép az 5 százalékos csökkentés, 1200 hektár fölött pedig megvonják az alaptámogatást, ám a zöldítést szolgáló támogatás megmarad. Jakab István alaptalannak tartotta azokat a félelmeket, amelyek szerint földterületek maradnak megműveletlenül a támogatás elvonása miatt, és azt hangsúlyozta: földpiaci kereslet van. Hozzátette, "azoknak, akik spekulatív módon vásároltak fel földeket, némi csalódást kell okoznunk".

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos elnöke közölte: az elnökség péntek délelőtt kihelyezett ülését tartott a hajdúböszörményi városházán. Az egyeztetésen a szeptember 4-ei gödöllői küldöttgyűlést készítették elő, amelynek fő témája az alapszabály módosítása lesz.

Elismerően szólt a Hajdú-Bihar megyében folyó mezőgazdasági termelésről, és arról, hogy Hajdúböszörményben 2700 regisztrált kamarai tag van. Beszámolt a kamara elnöke arról is, hogy látogatást tettek egy 9 ezer hektáros gazdaságban, ahol a támogatás 14
velemenyezd, 2014. augusztus 15. péntek, 20:22
Megnyílt a Magyar Termékek Fesztiválja Debrecenben
Szabó Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Hajdú-Bihar megyei elnöke megnyitójában leszögezte: a NAK egyik legfontosabb feladatának és kötelességének tartja a helyi élelmiszer-feldolgozás és a kézműves termékek bemutatását, hogy a vásárlók az őstermelőket, családi gazdálkodókat is megismerjék és megtalálják.

Az agrárszakember kiemelte, hogy a bemutatott ételek ősi receptek szerint készültek, ezeket szintén megismerhetik az érdeklődők.

A fesztiválon felvonulnak az idén többek között tej- és húsfeldolgozó családi gazdálkodók, chilipaprika-készítők, méhészek. Egy őstermelő például tönkölylisztből készült sós és édes süteményeit kínálja a a rendezvényen.

Erdélyből, Farkaslakáról érkezett a kürtőskalács-készítő Kovács család, míg szombatra Kárpátaljáról várják a csuhéból készült virágok árusait, a fazekasokat, a szőtteskészítőket.

A Kossuth térre látogatókat pálinkával, borral, csörögefánkkal és töltött káposztával vendégelik meg.

Kísérő programként az első napon tartják a
velemenyezd, 2014. július 17. csütörtök, 20:14
1/2
Képek, videók
Bajnai -Szollár.jpg
agica2004
2011. február 25. péntek, 14:17
2009 Bajnai és Szollár.jp
agica2004
2010. június 18. péntek, 14:35
Petőfi a Nemzeti Múzeum l
menusgabor
2019. január 01. kedd, 17:27
Izraeli nemzeti útvonal
dandej
2018. november 25. vasárnap, 19:53
nemzeti-dal.jpg
menusgabor
2018. szeptember 19. szerda, 22:38
Nemzeti_dal.jpg
menusgabor
2018. szeptember 19. szerda, 22:38
Recsk Nemzeti Emlékpark.j
menusgabor
2018. szeptember 04. kedd, 18:28
nemzeti összet. napja..jp
menusgabor
2018. július 12. csütörtök, 18:03
A nemzeti, aki cukivá vál
menusgabor
2018. június 20. szerda, 21:18
Nemzeti Botanikus Kert
dandej
2018. április 27. péntek, 23:23
0 Nemzeti dal - Orbán ell
lovaszmarika
2018. április 17. kedd, 12:24
erdőpéter_nemzeti szinház
maroka
2017. december 12. kedd, 10:13
nemzeti színház.png
chillik
2017. november 23. csütörtök, 14:10
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.