Belépés
2018. december 15. szombat | 50. hét | 349. nap | 01:26 | Valér
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Birkózó-vb - Mindent az oroszok vittek, második a magyar csapat
A magyar kötöttfogásúak egy arany- (Bácsi Péter, 82 kg), két ezüst- (Korpási Bálint 72 kg, Lőrincz) és egy ötödik hellyel (Kiss) a második helyen vágeztek a szakági pontversenyben a tízből hat aranyat begyűjtő oroszok mögött.

Eredmények:

kötöttfogás 77 kg, világbajnok:

------------------------------- Alekszandr Csekirkin (Oroszország)2. LŐRINCZ TAMÁS3. Kim Hjeon Vu (Koreai Köztársaság) és Viktor Nemes (Szerbia)

a döntőben:Csekirkin-Lőrincz 3-1

kötöttfogás 97 kg, világbajnok:

------------------------------- Musza Jevlojev (Oroszország)2. Kiril Milov (Bulgária)3. Mihail Kajala (Szerbia) és Mahdi Alijarifejzabadi (Irán)5. KISS BALÁZS

a döntőben:Jevlojev-Milov 7-2

kötöttfogás 130 kg, világbajnok:

------------------------------- Szergej Szemjonov (Oroszország) 2. Adam Jacob Coon (Egyesült Államok)3. Oscar Pino Hinds (Kuba) és Kim Min Szeok (Koreai Köztársaság)

a döntőben:Szemjonov-Coon 9-0 - technikai tus
velemenyezd, 2018. október 28. vasárnap, 17:48
Jánossomorjai beszédek 2016
Szilágyi Dániel ünnepi beszéde, 2016.10.23. Jánossomorja, Balassi Bálint Művelődési Ház

Nixon in China. Nixon Kínában. Ez egy opera címe. Nos, hogy egy politikus mikor, hol jár, annak olykor történelmi jelentősége van. Ezért születhet belőle például opera. - Valamikor a 70-es évek elején történt. De ez minket most kevésbé érdekel...
Tisztelt Hallgatóság! Kedves Vendégeink! Kedves Barátaink!
Bár történész nem vagyok, igaz, az etnográfia a történelem segédtudománya, kérem engedjék meg, hogy egy rövid történeti áttekintést adjak az '50-es évekről!
A fent említett Richard Nixon az 1950-es években még amerikai alelnök volt. A 2. világháború után a világ két részre szakadt. Kétpólusúvá vált. Nyugati-kapitalista-imperialista-demokratikusra és kommunista-szocialista-diktatórikus-,,népidemokratikusra". Ki hogyan látta a másikat, és hogyan akarta láttatni önmagát. MA, már tudjuk. Egyik sem volt fenékig tejfel. Egyszer, egy nyugatra szakadt hazánkfia így
otvenhatosemlekev2016, 2018. október 15. hétfő, 06:59
Oscar-díj - A Napszállta a hivatalos magyar nevezés
A magyar nevezettről döntő testületben a filmalap Filmszakmai Döntőbizottságának tagjai - Havas Ágnes vezérigazgató; Hegedűs Bálint forgatókönyvíró; Kálmán András forgalmazási szakember;, Kovács András Bálint egyetemi oktató és Andy Vajna kormánybiztos - mellett Deák Kristóf, az Oscar-díjas Mindenki című rövidfilm rendezője és Szabó Gábor operatőr vett részt.

Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint a jövő évi, 91. Oscar-díjakra az idegen nyelvű film kategóriában minden ország nevezhet egy filmet azok közül, amelyeket 2017. október 1. és 2018. szeptember 30. között mutatnak be hazai moziforgalmazásban.

Az Oscar-díjra nevezett alkotások közül az Amerikai Filmakadémia képviselői választják ki január elején az öt jelölt játékfilmet. A jelöltek listáját 2019. január 22-én hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadására február 24-én kerül majd sor Los Angelesben.

A filmalap közleményében emlékeztet arra, hogy a Napszállta világpremierje nagy siker volt a velencei
velemenyezd, 2018. szeptember 11. kedd, 10:21
Pozsonyban és Rijekában is lesznek idén Klassz a pARTon! koncertek
András vezényletével, valamint az Anima Musicae Kamarazenekar, amelynek koncertjén a vezető G.Horváth László lesz.

Fellép a sorozatban továbbá az Eckhardt Quartet, a Corridor Quartet, a Budapest Saxophone Quartet Kertesi Ingriddel, a szabadkai Görög Sisters és a Szent Efrém Férfikar is Sebestyén Mártával. A szólisták közt Csordás Klára, Devich Gergely, Kocsis Krisztián, Megyesi Zoltán, Onczay Zoltán, Pivon Gabriella, Ránki Fülöp, Rohmann Ditta, Oláh Vilmos, Szamosi Szabolcs, Szűcs Máté és Zsoldos Bálint szerepel.

A kezdetektől a fellépők között vannak az Új Európa Alapítvány tehetségtámogató programjának nyertesei, Kovács Gergely, Radnóti Róza, Megyimórecz Ildikó, Molnár Anna, Nemes Réka és más fiatal művészek, valamint évek óta fellép a rendezvényeken a budapesti Solti György Zeneiskola Vonószenekara Bolla Milán vezetésével és a veszprémi Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar Demel Eszter karmesterrel. Vendég lesz továbbá a veszprémi Hartmann Domonkos, aki Jan Vychytil Nemzetközi Gordonkaverseny
velemenyezd, 2018. június 24. vasárnap, 13:21
Kedves Anyaországi Magyarok!–egy erdélyi magyar levele
politikus
Kiss Ernő honvéd altábornagy
Nagysándor József honvéd vezérőrnagy
Jávor Pál színész
Vaszi Levente énekes
Keresztes Ildikó énekesnő
Molnár Levente operaénekes
Tőkés László forradalmár
Erőss Zsolt hegymászó
Miklós Edit síző

Kárpátalja adta:

Munkácsy Mihály festő
Beca József labdarugó, olimpikon
Edvin Márton művész
Bódi László Cípő, Republic énekese
Pákh Imre műgyűjtő

Felvidék adta:

Ballasi Bálint költő
Kassák Lajos költő
Reviczky Gyula költő
Sajó Sándor költő
Tompa Mihály költő
Jókai Mór író
Madách Imre író
Márai Sándor író
Mikszáth Kálmás író
Dobó István egri várvédő, erdélyi vajda
Bercsényi Miklós szabadságharcos
II Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem
Vak Bottyán kuruc generális
Andrássy Gyula politikus
Batthyány Lajos mártír miniszterelnök
Lahner György honvéd vezérőrnagy
Klapka György hadügyminiszter
Pázmány
menusgabor, 2018. május 05. szombat, 18:30
Birkózó Eb - Azeri, román, grúz, orosz és török arany
Aranyéremmel zárta a napot Azerbajdzsán, Románia, Grúzia, Törökország és a házigazda is.

A magyar csapat Lőrincz Tamás (77 kg) révén egy bronzérmet gyűjtött.

Szerdán Szabó László (82 kg) a harmadik helyért lép szőnyegre, míg Torba Erik (60 kg), Korpási Bálint (72 kg) és Kiss Balázs (97 kg) a vigaszágon lesz érdekelt. A nőknél Németh Zsanett (76 kg) és Galambos Ramóna (55 kg) kezdi meg szereplését a kontinenstornán.Eredmények, kötöttfogás:

55 kg, Európa-bajnok:

--------------------- Eldaniz Azizli (Azerbajdzsán)2. Helary Maegisalu (Észtország)3. Nugzari Curcumia (Grúzia) és Ekrem Oztürk (Törökország)

a döntőben:Azizli-Maegisalu 8-0 - technikai tus

63 kg, Európa-bajnok:

--------------------- Mihai Radu Mihut (Románia)2. Stig-Andre Berge (Norvégia)3. Donior Islamov (Moldova) és Zaur Kabalojev (Oroszország)

a döntőben:Mihut-Berge 3-2

77 kg, Európa-bajnok:

--------------------- Roman Vlaszov (Oroszország)2. Viktor Nemes (Szerbia)3. LŐRINCZ TAMÁS
velemenyezd, 2018. május 01. kedd, 20:22
Birkózó Eb - Lőrincz Tamás bronzérmes
A Budapesti Honvéd versenyzője hétfőn egy magabiztos győzelem után simán kikapott a világbajnok vajdasági Nemes Viktortól, ugyanakkor a keddi vigaszágon újabb esélyt kapott, és élt vele. Délelőtt mindössze két perc alatt végzett a fehérorosz Kazbek Kilovval, este pedig a svéd Alex Michel Bjurberg Kessidis nehezebb ellenfélnek bizonyult ugyan, de nem volt veszélyben az újabb győzelem.

Kissé mulatságos látványt nyújtott egymással szemben a két birkózó, a svéd ugyanis legalább másfél fejjel magasabb Lőrincznél, akinek gyakorlatilag akkor is a magasba kellett nyújtania a kezét, ha riválisa hóna alá akart nyúlni. A méretbeli különbségek ezért meghatározták a meccs képét, a magyar birkózó nem a benyúlást erőltette, de így is aktívabb és kezdeményezőbb volt. Közel két perc után meg is intették ellenfelét, akit a feje fölé helyezkedve összefogott és gyönyörűen be is billentett.

A félidőre így 3-0 volt a magyar előny, amely a második menetben sem került veszélybe, sőt, az ötödik perc elején Lőrincz
velemenyezd, 2018. május 01. kedd, 19:22
Birkózó Eb - Lőrincz Tamás is bronzért küzdhet, Korpási első meccsén kikapott
fehérorosz reklamációt követő videózás is megerősített (9-0).

Lőrincz Tamás a harmadik helyért a svéd Alex Michel Bjurberg Kessidisszel küzd majd a 17 órakor kezdődő helyosztós programban.

A kedden bemutatkozó öt magyar közül négyen léptek eddig szőnyegre, s a mérleg felemás.

A 2009-es világbajnok, tavaly vb-n és Eb-n is harmadik Kiss Balázs (97 kilogramm) két, Torba Erik (60 kilogramm) pedig egy győzelemmel a nyolc közé jutott, ugyanakkor Kozák István (67 kilogramm) és a címvédő Korpási Bálint (72 kilogramm) kikapott.

Kiss remek produkcióval rukkolt elő a selejtezőben, amelyben a fehérorosz Sziarhej Sztaradubot két gyönyörű válldobással, egészen könnyedén 6-0-ra győzött le, s ezzel a nyolcaddöntőbe verekedte magát.

A folytatás is hasonlóan sikerült, ugyanis a dán Mathias Bak egy kiléptetéssel hiába vezetett ellene, a legendás "gyötrő" Kiss-féle állóharc felőrölte a skandinávot, a magyar pedig előbb egy intést ért el, lent pedig kétszer is gyönyörűen megpörgette, így 5-1-es sikerrel
velemenyezd, 2018. május 01. kedd, 12:41
Birkózó Eb - Lőrincz Tamás és Lám Bálint vigaszágas
A hétfői előcsatározások nem a várakozások szerint alakultak magyar szempontból, ugyanis a négyből egyetlen versenyző sem jutott be az elődöntőbe. Ennek ellenére tartogatott izgalmakat az esti program, mivel a Lőrincz-testvérek és Lám legyőzője is a négy között mérkőzött, s az ő eredményüktől függött, hogy melyik magyar jut vigaszágra. A feszültségeket csak fokozta, hogy technikai problémák miatt közel egy órát csúszott az esti kezdés, így helyi idő szerint 18 helyett majdnem 19 órakor szólították szőnyegre az első párt az Ali Alijevről, Dagesztán első világbajnokáról elnevezett arénában.

Előzetesen - Sike András szövetségi kapitány előrejelzése alapján is - arra lehetett számítani, hogy a Lőrincz Tamást a nyolc között búcsúztató világbajnok vajdasági Nemes Viktor és a Lámot a 16 között legyőző, címvédő török Riza Kayaalp győzelemmel zárja a napot, a Lőrincz Viktort felülmúló azeri Islam Abbasov viszont kikap. Nos, a kapitányi jóslat maradéktalanul bevált, Nemes és Kayaalp győzelméhez egy
velemenyezd, 2018. május 01. kedd, 07:25
Birkózó Eb - Lőrincz Viktor is kikapott, magyarok nélküli elődöntők este
A kétszeres világbajnoki bronzérmes, olimpiai ötödik fiatalabbik Lőrincz-fivér magabiztos győzelem után várta a legjobb nyolc közötti mérkőzését az azeri Islam Abbasov ellen.

A meccs úgy kezdődött, ahogy várni lehetett, Lőrincz ugyanis az elejétől irányított, egyértelműen aktívabb volt riválisánál, akit már kevesebb mint másfél perc után megintettek. Az automatikusan járó egy ponthoz lentről többet is hozzátehetett volna a Honvéd kiválósága, ám hiába fogta jól össze ellenfelét, billentési kísérletét - ha nehezen is, de - védeni tudta Abbasov.

A szünetig a helyzet már nem változott, a másodikban viszont az azeri kezdett lendületesebben, Lőrincznek kellett hátrálnia a szőnyegen, így idő kérdése volt csak a magyar intés, ami a szakasz második percében meg is érkezett. Abbasov az egyenlítéssel tökéletesen elégedett volt, hiszen később szerzett pontjával vezetett, lentről pedig meg sem próbált akciót csinálni.

Lőrincznek másfél perce volt arra, hogy visszavegye a vezetést, s ahogy pörögtek a
velemenyezd, 2018. május 01. kedd, 07:15
Birkózó Eb - Felemás magyar kezdés Kaszpijszkban
Nem indult jól magyar szempontból a Dagesztán fővárosától, Mahacskalától mintegy 15 kilométerre fekvő Kaszpijszkban zajló Eb. Előbb ugyanis Krasznai, majd kevéssel utána a tavalyi ezüstérmes Lám Bálint is sima vereséget szenvedett.

Krasznai a lengyel David Ersetic ellen már az elején komoly hátrányba került, riválisa megpörgette, majd kiemelte, ráadásul szabálytalan védekezésért meg is intették. A lengyel így 5-0-ás előnybe került, ami már nem is változott a meccs végéig, így Ersetic jutott a nyolc közé. A következő körben aztán Krasznai legyőzője kikapott, így a Honvéd versenyzője kiesett.

Lám Bálint a lehető legnehezebb ellenfelet, a többszörös világbajnok török Riza Kayaalpot kapta az első fordulóban. A két birkózó tavaly óriási csatát vívott a nehézsúlyúak Eb-fináléjában, ezúttal viszont gyors lefolyású meccset vívtak. A török klasszis ugyanis pillanatok alatt levitte riválisát, s többször megpörgette, így 9-0-ás technikai tussal győzött.

A háromszoros Eb-győztes, tavaly már új
velemenyezd, 2018. május 01. kedd, 07:10
Hosszú hétvége - rámfér (ne)
A múltheti ledolgozás után most hosszú hétvége vár ránk, benne Március 15. ünnepével.
A kollégista gyerekekkel tegnap emlékeztünk Soós János '48-as nemzetőrre. Idén lesz 170 éve, hogy hősi halált halt Magyaróváron a kecskeméti önkéntes. Síremlékműve is 156 éves. Utána még tettünk egy '48-as történelmi sétát is a magyaróvári belvárosban. (Nem tudom a Moson Megyei Műhelyben van-e róla tanulmány. A Mosonvármegyében és a Civil Szemlében olvastam néhány cikket.) A megemlékezésen verset Nemes Bálint mondott, beszédet én tartottam.

Ma Dunakilitin Beregszászi Balázs levéltáros lesz az ünnepi szónok.

Március 15. alkalmából

Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott:

Varga György festő-, szobrász- és iparművész, a Mosonmagyaróvári Képzőművész Alkotók Stúdiójának volt művészeti vezetője,
kitüntetésben részesül szülőföldje, a Szigetköz iránti elkötelezettséget tükröző alkotói pályájáért, sokrétű kulturális szervező tevékenységéért.

Magyar Ezüst
azenujsagom, 2018. március 14. szerda, 04:58
1/28
Képek, videók
Bácsi Péter.jpg
menusgabor
2018. november 01. csütörtök, 22:28
bácsi péter aranyérem1026
maroka
2018. október 26. péntek, 21:55
csikó péter bácsi meghalt
zsokica45
2018. február 04. vasárnap, 17:40
Péter bácsi konflis
padrag
2015. április 18. szombat, 10:22
Péter bácsi
totyimotyi
2007. július 31. kedd, 16:18
Péter bácsi tüzet rak
totyimotyi
2007. május 26. szombat, 23:53
Korpási Bálint.jpg
menusgabor
2018. november 01. csütörtök, 22:30
Alekszandr Szergejevics P
sanci81
2018. január 15. hétfő, 18:43
Alekszandra.jpg
bbbarbara
2014. szeptember 26. péntek, 20:11
Tizenkilencen alekszandr
hollyka
2014. március 22. szombat, 20:15
Alekszandr Puskin.jpg
ujjozsef
2009. február 14. szombat, 16:41
vU_lcpyhlS5Mwi5n43VxVC z6i
zsebibaba54
2018. október 06. szombat, 18:02
0 a két idős ember vu3jm8
lovaszmarika
2018. szeptember 27. csütörtök, 17:08
t0talfb3vu2.png
rochlitzne
2018. január 12. péntek, 19:43
vu563zyf.gif
sz719eszter
2018. január 08. hétfő, 14:49
Címkék
esti kezdés, filmet azok, ünnepi szónok, kétszeres világbajnoki, Sajó Sándor, Mosonmagyaróvári Képzőművész Alkotók Stúdiójának, Mikszáth Kálmás, Alex Michel Bjurberg Kessidisszel, Mathias Bak, Jókai Mór, Richard Nixon, történelem segédtudománya, svéd Alex, David Ersetic, Rohmann Ditta, magyar birkózó,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.